boyunda isilik / Bebeklerde İsilik Nasıl Geçer? - Acıbadem Hayat

Boyunda Isilik

boyunda isilik

İsilik (Ter döküntüsü) Belirtileri ve Tedavisi

Yazın gelmesiyle birlikte havalar ısındı. Havalar ısınınca yaz aylarında sıklıkla karşımıza çıkan bir durum da isiliktir. Ter döküntüsü olarak da bilinen isilik, tıkalı ter bezleri ve kanalları tarafından tetiklenen, sık görülen bir cilt rahatsızlığıdır. En çok yaz aylarında sıcak ve nemli iklimlerde görülür. Ter kanalının tıkanma derinliğine göre ciddiyeti de değişmektedir. Döküntü genellikle kendi kendine düzelebilir ve tedaviye gerek olmayabilir. Sizler için isilik hakkında ayrıntılı bir yazı hazırladık.

İsilik Nedir?

Ter döküntüsü olarak da bilinen isilik, tıkalı ter bezleri ve kanalları tarafından tetiklenen, sık görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Tıp terimi olarak Miliaria olarak isimlendirilir. Tıkanma, terin deri içine veya deri üst tabakası içine geri akışına yol açar ve bu da deri altında terle dolu kabarcıklar oluşturan bir döküntü ile sonuçlanır. En çok yaz aylarında sıcak ve nemli iklimlerde görülür.

Kaç çeşit isilik vardır?

Ter kanalının tıkanma derinliğine göre 3 farklı isilik türü vardır. Döküntü genellikle kendi kendine düzelebilir ve tedaviye gerek olmayabilir.  İsilik probleminde ter kanallarından ter dışarı akmaz ve bunun sonucu olarak ciltte kabarcıklar, kızarıklık ve kaşıntı ortaya çıkar. Ter kanallarının tıkanmasına bağlı ter birikmesi cildin en üst tabakasında, cilt içinde ve cilt altına kadar ter birikebilir. Bu terin biriktiği bölgelere göre isilik farklı isimlerle bilinir. En çok yaz aylarında sıcak ve nemli iklimlerde görülür. 3 ana miliaria türü kristallina, rubra ve profundadır olarak ayrılmaktadır. Döküntü genellikle kendi kendini sınırlar ve tedaviden bağımsız olarak düzelir.

Neden Olur?

İsilik tüm yaş gruplarını ve her iki cinsiyeti eşit olarak etkilemekle birlikte, ter bezi kanal olgunlaşmaması nedeniyle bebekler ve çocuklar daha yüksek risk altındadır.  Terleme, isilik için en yaygın risk faktörüdür. Bu nedenle, sıcak veya nemli koşullar ve yüksek ateş, ter döküntüsü ile ilişkilidir. Ter döküntüsü nedenlerine bakılacak olursa:

Derinin tıkanması: Dar giysiler isilik ile ilişkilendirilmiştir.

Tip I psödohipoaldosteronizm: Mineralokortikoid direnci: Ekrin bezleri yoluyla sodyum kaybına neden olur ve isiliğe neden olur.

Yorucu fiziksel aktiviteler.

Morvan sendromu: Diğer anormalliklerin yanı sıra, isiliğe yatkınlık oluşturan aşırı terleme ile sonuçlanan, nadir görülen otozomal resesif bir hastalık.

İlaçlar: Bethanechol, klonidin ve neostigmin gibi terlemeye neden olan ilaçlar miliaria ile ilişkilendirilmiştir.  Ek olarak, birkaç izotretinoin kaynaklı miliaria vakası bildirilmiştir.

Sıklığı nedir?

İsilik, sıcak ve nemli iklimlerde yaşayanların yanı sıra yenidoğanları ve artan terlemeden muzdarip bireyleri sıklıkla etkiler. Ter döküntüsü her iki cinsiyette ve tüm ırklarda görülse de, her tip biraz farklı bir popülasyonu etkiler.

Cildin yüzeyel tabakasını etkileyen isilik (Miliaria crystallina veya sudamina), genellikle 2 haftalıktan küçük bebeklerde görülmektedir. Yenidoğan bebeklerden on bebekten birinde olabilir.  Yakın zamanda daha sıcak bir iklime taşınan yetişkinlerde de görülebilir.

Deri tabakasını etkileyen Miliaria rubra, sıklıkla 1 ila 3 haftalık yenidoğanlarda görülür. İsiliğin en yaygın şeklidir. Ayrıca sıcak ve nemli koşullarda yaşayan yetişkinlerin %30&#;unu etkileyebilir.

Miliaria profunda, isiliğin derinin en derin tabakasında görülen türdür. İsiliğin en nadir şeklidir. Bu tür genellikle sık tekrarlayan miliaria rubra atakları olan kişilerde veya tropik iklimlerde görev yapan askerler gibi sıcak iklimlere maruz kalan kişilerde görülür.

Nasıl Gelişir?

İsiliğin ana nedeni ter bezlerinin veya kanallarının tıkanmasıdır. Bunun nedeni ciltte kalıntılar veya biyofilm oluşumu ile Staphylococcus epidermidis gibi bakteriler olabilir. Tıkanma, terin epidermise veya dermise sızmasına neden olarak hücresel aşırı hidrasyon, şişme ve kanalların daha fazla tıkanmasına neden olur. Ekrin bezinin veya kanalının daha derin tutulumu yırtılmalarına neden olabilir.

Farklı isilik türleri, değişen deri tutulum derinliklerine sahiptir; miliaria crystallina, stratum corneum&#;un duktal oklüzyonu ile oluşur, miliaria rubra, subkorneal tabakalarda epidermiste duktal oklüzyon ile oluşur ve miliaria profunda, dermal-epidermal bileşkedeki, özellikle papiller dermisteki duktal oklüzyondan kaynaklanır.

Belirtileri Nelerdir?

Doğru bir teşhise varmak için cildi, döküntü özellikleri ve yeri açısından yakından incelemek çok önemlidir.

İsiliğin bir türü olan Miliaria crystallina, genellikle 2 haftalıktan küçük hem yetişkinleri hem de yenidoğanları etkileyen 1 ila 2 mm&#;lik yüzeysel veziküller olarak görünür. Patofizyoloji epidermisin en yüzeysel tabakası olan stratum corneum&#;u içerdiğinden veziküller ince bir yüzeysel tabakaya sahiptir. Bunun sonucunda deride su damlacıklarına benzeyen ve kolayca yırtılan kesecikler oluşur.  Kabarıklıklar yüzeyseldir; bu nedenle, bir inflamatuar yanıt tipik olarak yoktur. Üst gövde, boyun ve baş en sık etkilenen bölgelerdir. Döküntü genellikle risk faktörlerine maruz kaldıktan birkaç gün sonra ortaya çıkar ve yüzeysel cilt tabakasının silinmesinden sonraki bir gün içinde düzelir.

Miliaria rubra, isiliğin en yaygın şeklidir. Ekrin kanalların tıkanması derinin daha derin katmanlarında meydana gelir ve bir inflamatuar yanıtı içerir. Bu daha büyük, eritemli papüller ve veziküller ile sonuçlanır.

Püstüller varsa, miliaria rubra, miliaria püstülosa olarak adlandırılır ve bakteriyel bir enfeksiyona işaret edebilir. İnflamatuar bir yanıt söz konusu olduğundan, hastalar kaşıntılı ve ağrılı semptomlar yaşayabilir. Bu semptomlar terleme sırasında kötüleşerek daha fazla tahrişe neden olabilir. Genellikle 1 ila 3 hafta arasındaki yenidoğanlarda kasık, koltuk altı ve boyun en sık etkilenen bölgelerdir. Yetişkinlerde, miliaria rubra en çok giysilerin gövde ve ekstremiteler gibi cilde sürtündüğü yerlerde görülür. Yüz genellikle korunur.

Miliaria profunda, derinin dermal-epidermal bileşkedeki daha derin tutulumu nedeniyle, aynı zamanda foliküllerin etrafında ortalanmayan sert, büyük, ten rengi papüllerle sonuçlanır. Erüpsiyon, aşırı kaşıntılıdan asemptomatik semptomlara kadar değişebilir. Miliaria profunda, genellikle daha önce çok sayıda miliaria rubra atağı olan hastalarda görülür. Erişkinlerde döküntü dağılımı esas olarak gövdeyi içerir, ancak kollar ve bacaklar da tutulabilir.Deri döküntüsü genellikle terlemeden dakikalar ile saatler sonra ortaya çıkar ve terlemenin kesilmesinden bir saat sonra düzelir.

Hem miliaria rubra hem de miliaria profunda&#;da, tıkalı ter bezleri nedeniyle etkilenen bölgelerde anhidroz oluşabilir. Bu nedenle, büyük ölçüde etkilenen bölgeleri olan hastalarda etkisiz termoregülasyon nedeniyle ısı tükenmesi meydana gelebilir ve hiperterminin eşlik ettiği deri döküntüsü durumunda düşünülmelidir.

Nasıl Teşhis Edilir?

İsilik genellikle klinik olarak teşhis edilir. Laboratuvar testleri genellikle sonuç vermez ve yardımcı olmaz. Tanıda şüpheye düşülen durumlarda tanıya yardımcı olmak için zımba biyopsisi yapılabilir.

Tedavisi nasıl yapılır?

Sıcak, terli koşullar isilik için ana risk faktörleri olduğundan, isilik tedavisinde terlemeyi azaltmak için genel önlemler alınmalıdır. Bu, daha serin ortamları, nefes alabilen giysiler giymeyi, cildi eksfoliye etmeyi, yara bandı veya yamalar gibi cildi tıkayan nesnelerin çıkarılmasını ve ayrıca ateşli hastalıkların tedavisini içerir.

İsilik tedavisi için özel yöntemler, türüne bağlı olarak değişebilir. Miliaria crystallina, kendi kendini sınırladığı ve genellikle 24 saat içinde düzeldiği için genellikle tedavi edilmez. Miliaria rubra tedavisi inflamasyonu azaltmaya yöneliktir ve bu nedenle bazı kremler bir ile iki hafta süreyle uygulanabilir. Milaria püstüloza gelişirse, üst üste binen bakteriyel enfeksiyonu tedavi etmek için topikal antibiyotikler kullanılabilir.

İsilik Hangi Deri Hatalıklarıyla Karışabilir? 

  • Herpes simpleks veya suçiçeği gibi viral ekzantemler veya viral enfeksiyonlar,
  • Kutanöz kandidiyaz veya diğer mantar cilt enfeksiyonları,
  • Folikülit, bakteriyel veya pityrosporum olsun,
  • Yenidoğan aknesi veya eritema toxicum neonatorum,
  • İlaç döküntüleri, özellikle akut, jeneralize, ekzantematöz püstüloz,
  • Grover hastalığı,
  • Böcek ısırıkları,
  • Lenfositoma kutis veya kutanöz T hücreli psödolenfomalar.

Düzelir mi?

İsilik vakalarının çoğu, risk faktörlerini azaltıp daha serin, daha az nemli bir ortama geçtikten sonra kendiliğinden düzelir.

Tedavi edilmezse ne olur?

İsilikten kaynaklanabilecek en ciddi komplikasyon, zayıf termoregülasyona ve ısı tükenmesine yol açan anhidrozdur. Bu, kişinin günlük rutinini etkileyebilir; cilt rahatsızlığından etkilenen epidermal tabakadaki değişiklikler nedeniyle fırsatçı bakteriyel süperenfeksiyonlar meydana gelebilir.

Bebeklerde İsilik

İsilik Nedir?

Ter kanallarının tıkanması sonucu vücutta meydana gelen kızarıklıklara isilik denir. Tıp dilindeki adı miliaria’dır. En belirgin özelliği derinin üstünde oluşan kırmızı ve pembe kabarcıklardır. Gerekli özen gösterildiğinde kısa sürede ve genellikle doktor tedavisi gerektirmeden iyileşen bir hastalıktır.

Bebeklerde İsilik Neden Olur?

Bebeklerin ter bezleri yetişkinler kadar gelişmediği için görülme sıklığı daha fazladır. Bununla birlikte bebeklerin isilik olmasını tetikleyen bazı dışsal etkenler vardır:

  • Dar ve terleten giysi seçimi
  • Bebeğin bulunduğu ortamın sıcak olması
  • Uzun süre banyo yaptırılmaması
  • Terleyen bölgenin hava ile temas etmemesi
  • Bebek uyurken üzerine kalın bir örtü örtülmesi

Bebeklerde İsilik En Çok Hangi Bölgelerde Görülür?

Bebeklerde isiliğin görüldüğü yerler; boyun, kollar, bacaklar, karın, sırt, göğüs ve bebek bezi bölgesidir. Özellikle boğumlu ve kıvrımlı yerlerin daha çok terlemesi ve havayla daha az temas etmesinden dolayı bu alanlarda etkisi daha fazla olmaktadır.

Bebeklerde isilik görülen bölgelerin illüstrasyon tekniği ile gösterimi.

İsilik Belirtileri Nelerdir?

  • Kümeler halinde oluşan, kaşıntılı cilt lekeleri
  • Küçük sivilceler
  • Hafif şişlik veya iltihap
  • Tahriş olmuş bir cilt
  • Bebekte oluşan huzursuzluk hali

Bebeklerde İsilik Nasıl Geçer, Tedavisi Nedir?

  • Vücudunu rahatlatmak için serin suyla yıkayın.
  • Ter kanallarının iyice tıkanmasına yol açacak krem ve yağlardan uzak durun.
  • Kızaran bölgenin tamamen kuru olması çok önemli, bu nedenle cildinin nefes almasını ve kurumasını sağlayın. Kızarıklık geçene kadar olabildiğince bedeninin çıplak kalmasına izin verin.
  • Banyodan sonra bebeğinizin bedenini iyice kurutun.
  • Bezini sık sık değiştirin.
  • Bebeğinizin cilt tipine uygun bir isilik kremi edinmek için doktorunuza danışın.

Bebekleri İsilikten Korumak İçin Ne Yapılmalı?

  • Bebeğinizin bulunduğu ortamı serin tutun. Böylelikle terlemesini önlemiş olursunuz.
  • Yanakları pembe olduğunda soğuk suyla serinletip vücut ısısını dengeleyin.
  • Güneş altında çok fazla vakit geçirmeyin. Gölge yerleri tercih ederek cildinin tahriş olmasını engelleyin.
  • Islak bölgelerde isilik daha çok etkisini göstereceğinden bezini değiştirirken ve banyo yaptırdıktan sonra her tarafının kuruduğuna emin olun. Özellikle kıvrımlı bölgeler havayla daha az temas ettiği için fazladan özen gerektirir.
  • Hava durumuna uygun şekilde giydirin.
  • Bebeğinizin cildini sıkan dar giysilerden kaçının. Giydirdiğiniz giysilerin pamuklu olmasına özen gösterin, bu sayede hem terlemesini önleyip hem de cildinin daha iyi nefes almasını sağlayabilirsiniz.

Bebeklerde Cilt Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Bebeklerin yumuşak ve hassas bir cildi vardır, bu nedenle özenli bir bakıma ihtiyaç duymaktadır. Bebeğinizin cildini önceden kaynatıp, sonra bekleterek ılık hale gelmiş getirdiğiniz su ile birlikte temiz bir pamuk yardımıyla temizleyebilirsiniz. Bebeklerde cilt bakımı konusunda daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

Kaynaklar:

funduszeue.info

Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır

İsilik Nedir? İsilik Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Zamanla artan şehirleşme, bunun getirdiği hızlı ve sıkışık yaşam şartları, küresel iklim değişiklikleri sonucu ortalama sıcaklıkların yükselmesi gibi sebeplerle daha sık karşımıza çıkan hastalıklardan biri de ‘İsilik’tir. Görünümü, yanma batma hissiyle kişiyi huzursuz etmesi, cinsel yaşamı olumsuz etkilemesi bakımından önemlidir.

 

Farklı tipleri olan isilik başka deri hastalıklarıyla da karıştırılabilir. Bu durum yanlış tanı ve tedavi ile hastalığın uzamasına ve komplikasyonların oluşmasına sebep olabilir.

İsilik (Miliaria) Nedir?

Tüm yaş gruplarında görülebilmekle beraber bebek ve çocuklarda daha fazla görülen, yanma, batma, kaşıntı hissi veren, küçük pembe, kırmızı renkte döküntülerle kendini belli eden bir deri hastalığıdır. Bazen döküntüler saydam ya da irinli de olabilir.

 

Bütün coğrafi bölgelerde ve iklimlerde görülebilir. Ancak tropikal iklimin hakim olduğu bölgelerde, sıcak ve nemli havada görülme sıklığı artmaktadır.

İsilik Neden Olur?

İsilik doğumdan itibaren bütün vücut yüzeyinde faaliyet gösteren ve yaşam boyu çok önemli fonksiyonları olan ekrin ter bezlerinin deriye açılan boşaltma kanallarının tıkanması ile ter akımının önlenmesi sonucu oluşur. Ter bezi kanallarının tıkanması ya aşırı terleme ile ya da terin boşaltılmasını engelleyen sebeplerle gerçekleşir.

İsilik Türleri Nelerdir?

Ter bezi kanalındaki tıkanma farklı düzeylerde olabilir. Tıkanmanın düzeyine ve şiddetine göre 4 farklı türde isilik karşımıza çıkabilir;

Miliaria Kristalina (Saydam İsilik) Nedir?

Bebeklerde yaygın görülür. Çevresinde kızarıklık olmayan şeffaf kesecikler şeklindedir. En çok gövdede görülür. Hızla ortaya çıkan bu minik berrak kesecikler aynı hızda yırtılır ve ince soyulma ile sonlanır. Genellikle güneş yanığı ya da ateşli hastalıklar sonrası oluşur. Kaşıntı yapmaz.

 

Ter bezi kanalındaki tıkanma çok yüzeyseldir. Üst derinin en dışı olan korneum tabakasının altında içi su dolu kabarcıklar oluşur. ‘Sudamina’ adıyla da anılan bu tabloda mm çapında, ince duvarlı, su damlası gibi görünen kabarcıklar vardır.

Miliaria Rubra (Kırmızı İsilik) Nedir?

Halk arasında isilik denince en çok bu tür akla gelir. Çocuklarda ve bebeklerde daha fazla rastlanır. Yanma, batma, bazen kaşıntı vardır. Vücut genelinde özellikle sürtünme ve kıvrım bölgelerine yerleşir. Bebeklerde en çok boyun, kasık ve koltuk altında rastlanır. Kırmızı, konik biçimli kabarıklıklar veya küçük içi su dolu kabarcıklar görülebilir.

 

Ter bezi kanalındaki tıkanma üst derinin (epidermisin) daha derin bölümündedir. Yırtılmayla kanal çevresinde içi su dolu kabarcık (vezikül) oluşur. Bu kabarcıklar pembe kırmızı renktedir.

Miliaria Profunda (Derin İsilik) Nedir?

Çok nadir görülür. Tropik bölgelerde daha sıktır. Fiziksel aktivite sırasında terleyen yetişkinlerde ortaya çıkar. Kırmızı isilik tekrarladıkça derinleşip derin isiliği oluşturur. Yanma hissi yoktur.

 

Ter bezi kanalları derin bölgede tıkandığından terleyememeye (anhidroz) sebep olur. mm çapında, tekdüze, ter bezleri kanal çıkışlarının olduğu bölgede kaz derisini andıran kırmızımsı kabarıklıklarla kendini belli eder.

Miliaria Püstüloza (İrinli İsilik) Nedir?

Kırmızı isilik derinleşip ilaveten irin oluşursa cilt yüzeyinde içerisinde cerahat bulunan kabarcıklar oluşur. İmpetigo’ya benzeyen görüntüsü vardır.

İsilik Bulaşıcı mıdır?

İsilik bulaşıcı değildir. Ancak 4 isilik tipinden biri olan irinli isilikte tıkanıklığa ilave olarak bakteriyel enfeksiyon eklenebildiğinden bu durumda bulaşıcı olabilir.

 

Diğer yandan bebeklerde Miliaria Rubra (Kırmızı İsilik) üzerine yerleşen bakterilerin oluşturduğu apseler ‘Periporitis Stafilogenes’ adını alır ve daha derin olanları ise ‘Multipl Ter Bezi Apsesi’ adını alır ki bunlar bulaşıcıdırlar.

İsiliğe Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Ter bezi gözeneklerinin tıkanma nedeni her zaman anlaşılamayabilir ancak çoğunlukla belli bir sebebi vardır. Bazen birden çok sebep bir araya gelebilir. Aşağıdaki faktörler isiliğin oluşumunda hazırlayıcı rol oynarlar;

 

Bazı Giysiler: Sentetik, deriyi aşırı basınca maruz bırakan, cilde sürtünen giysiler terin buharlaşmasını engelleyerek ve cildi tahriş ederek isilik gelişmesini tetikler.

 

Aşırı Terlemek: Aşırı terlemeye yol açan enfeksiyon hastalıkları, metabolik hastalıklar, onkolojik hastalıklar isilik oluşumunu arttırır.

 

İklim: Aşırı sıcak ve nemli havanın hakim olduğu tropikal iklim bölgelerinde isilik görülme ihtimali artar.

 

Fiziksel Aktivite: Bazı sporlar ve sıcak ortamda aşırı fiziksel aktivite isilik oluşumuna yol açabilir.

 

Vücudun ya da Ortamın Aşırı Isınması: Üst üste giyinme, birkaç yorgan ya da battaniye altında uyuma, elektrikli battaniye, ısıtıcılara çok yakın oturma isiliğine neden olabilir.

 

Uzun Süreli Yatak İstirahati: Ateşli bir hastalık sebebiyle, felç geçirdiği için ya da ameliyat sonrası uzun süre yatmak zorunda kalan kişilerde isilik görülme ihtimali artar.

 

Bazı Kozmetikler: Yoğun vücut losyonları, bazı kremler, boya ve parfüm içeren kozmetikler isilik oluşumuna yol açabilir.

 

Obezite: Terlemeyi ve kıvrım bölgelerinde sürtünmeyi arttırarak isiliğe sebep olur.

 

Tozlu ve Kirli Ortam: Ter bezlerinin gözeneklerini tıkayarak isiliği arttırır ve derinleştirir.

İsilik Belirtileri Nasıldır?

Her yaş grubunda görülebilse de en çok bebek ve çocuklarda görülür. Yaş gruplarına göre bazı farklar olabilir. Bunlar aşağıda belirtilmiştir;

Bebek ve Çocuklarda İsilik

Bebek ve çocuklarda görülen isilik annelerin telaşlanmasına sebep olabilir. Daha çok sıcağa bağlı terleme ya da ateşli hastalık sonrasında oluşur. Kış aylarında da çok kalın giydirilen ya da çok sıcak ortamda uzun süre bulunan bebeklerde oluşabilir. Tüm vücutta görülebileceği gibi özellikle çok terleyen bölgelere yerleşir. En çok yüz, boyun, sırt, göğüs ve uyluk bölgesinde görülür. Bezli bebeklerde bez yeterli sıklıkta değiştirilmezse göbek, bel ve popo bölgelerinde sıkça görülür.

 

Bebeklerin derisi ince ve hassas olduğundan ısı değişimine kolay uyum sağlayamaz. Bu yüzden isilik daha fazla oluşur. Açık ten renkli bebekler daha riskli gruptadır. Özellikle aşırı kilolu bebek ve çocukların baş ve kıvrım bölgelerinde isilik daha çok görülür. En sık görülen şekiller Miliaria Kristalina (Saydam İsilik) ve Miliaria Rubra (Kırmızı İsilik)’dır. Nadiren Miliaria Püstüloza (İrinli İsilik) görülebilir. Genellikle saydam ya da kırmızı bazen irinli olan deri belirtileri yanma, batma ve kaşıntı oluşturabilir.

Yetişkinlerde İsilik

Daha çok boyun, sırt, göğüs, bacak arası ve kıvrım bölgelerinde oluşur. Sıcak iklim, aşırı kilo, terlemeyi arttıran hastalıklar, bazı ilaç kullanımları, aşırı spor, kadınlarda yanlış ped seçimi ve vaktinde ped değiştirmemek erişkinlerdeki isiliğin oluşumunu kolaylaştırır.

 

Genellikle Miliaria Rubra (Kırmızı İsilik) ya da Miliaria Püstüloza (İrinli İsilik) şeklinde belirtilerle karşımıza çıkan deri belirtilerine sıklıkla yanma batma ve kaşıntı hissi eşlik eder.

İsilik Komplikasyonları Nelerdir?

Tek başına isilik kişiye verdiği yanma, batma ve kaşıntı gibi rahatsızlıkların dışında önemli bir problem oluşturmaz. Ancak deri bütünlüğünü bozan bir durum olduğundan üzerine eklenen bakterilerle ciddi sonuçları olabilen bir enfeksiyon halini alabilir. Bu durumda aşağıdaki komplikasyonlar oluşabilir;

 

Sellülit: Deri ve deri altı lenf damarlarının iltihaplanmasıdır.

 

Böbrek Sorunları: Özellikle bir tür böbrek iltihabı olan glomerulonefrit hastalığı oluşabilir.

 

Yara İzi: Derin seyreden iltihaplar iz bırakabilir.

İsilik Nasıl Önlenir?

İsilik ter bezi boşaltım kanallarının tıkanmasıyla oluştuğundan terlemeyi arttıran faktörleri azaltmak ve terin boşalmasını sağlayan kanalın tıkanmasına yol açan unsurları hafifletmek isilik oluşumunu da azaltacaktır. Bunlar aşağıda belirtilmiştir;

  • Bebekler yaz aylarında sık yıkanmalı ve kat kat giydirilmemelidir. Rahat, bol ve doğal kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Bebek bezleri ve terli giysileri sık sık değiştirilmelidir.
  • Sıcak, nemli ve havalanmayan ortamlarda uzun süre kalmamalı ve uyumamalıdır.
  • Nevresim, çarşaf ve çamaşırlar sık sık değiştirilmelidir.
  • Yatak, yorgan, yastık kılıfları ve çarşaflar pamuklu olmalıdır.
  • Yetersiz su tüketimi kadar abartılı su tüketimi de doğru değildir. Bu yüzden yaş, cins, meslek ve mevsime göre değişen şekilde yeteri kadar su tüketilmelidir.
  • Sentetik, koyu renkli ve sıkan kıyafetler tercih edilmemelidir. Bunun yerine pamuk, keten gibi doğal ipliklerden yapılmış açık renkli çamaşırlar tercih edilmelidir.
  • Mevsime uygun olmayan, abartılı kat kat kıyafetler giyilmemelidir. Kış aylarında dışarıdan sıcak iç ortama geçildiğinde fazla kıyafetler çıkarılmalıdır.
  • Kalitesiz ve doğal içerikli olmayan kozmetikler kullanılmamalıdır.
  • Mümkün olduğunca ideal kilo aralığı muhafaza edilmelidir.
  • Tozlu ve kirli ortamlarda çalışmak zorunda kalındığında çalışma sonrası mutlaka duş alınmalıdır.
  • Aşırı terlemeye yol açan sporlar yapıldığında hemen duş alınmalı ve temiz kıyafetler giyilmelidir.

Kasık ve Genital Bölgede İsilik Gelişimi Nasıl Önlenir?

Sürtünme ve terlemeye aşırı maruz kalan önemli bir isilik bölgesi olan kasık ve genital bölge açısından aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir;

  • Mümkün olduğunca aşırı kilolardan sakınmalı, obezite varsa uzman denetiminde diyet yapılmalıdır.
  • İç çamaşırları deriye basınç uygulamayan ve doğal malzemeden olmalıdır.
  • Aşırı terlemeye yol açan hastalıklar varsa tedavi edilmelidir.
  • Bu bölgede yerleşen mantar veya egzama gibi hastalıklar varsa mutlaka bir dermatoloğa başvurulmalıdır. Bir deri hastalığı diğerlerini de tetikleyici olabilir.
  • Genital bölge kıllarının temizliği sık aralıklarla yapılmalıdır.

İsilik Hangi Hastalıklarla Karıştırılabilir?

Çok yüzeysel yerleşen ve kızarıklığın olmadığı Miliaria Kristalina (Saydam İsilik) başka hastalıklarla pek karıştırılmaz. Ancak kızarıklığın mevcut olduğu, deride kabarıklıklar ve irinle kendini belli eden diğer isilik türleri aşağıdaki hastalıklarla karıştırılabilir;

  • İlaçlara bağlı deri döküntüleri
  • Beşinci hastalık, altıncı hastalık, kızamık ve kızamıkçık gibi bazı viral hastalıklar
  • Atopik Dermatit, Kontakt Dermatit (Temas Egzaması) gibi bazı egzama türleri
  • İmpetigo (özellikle Foliküler İmpetigo)

İsilik Tedavisi Nasıldır?

Temel prensipler aşırı terlemeyi azaltmak, terin akışını kolaylaştırmak ve kişisel hijyene dikkat etmektir. Yani hastalığın tedavisi aynı zamanda isiliği önleyici tedbirleri de içermektedir. Bunları sağlamak için aşağıdakilere dikkat edilmelidir;

  • Gereğinden fazla kat kat giyinmekten ve tahrişten kaçınılmalıdır.
  • Sıcak, nemli ve havasız ortamlardan uzak durulmalıdır.
  • Terletmeyen, pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir.
  • İsilik yeni oluştuğunda soğuk kompres uygulamak, sık sık ılık duş almak, vücudu serin tutmak, terli kıyafetleri hemen değiştirmek ve pamuklu kıyafet giymek isiliğin birkaç günde yok olmasını sağlayabilir.
  • Banyo sonrasında vücut güzelce kurulanmalıdır.
  • Temiz deniz suyu gözenekleri açarak isiliğin yok olmasına yardımcı olacaktır.
  • Dermatoloji hekimi isiliğin tipine, şiddetine ve yaygınlığına göre gerekli gördüğü harici tedavileri uygular. Saydam İsilik ve Kırmızı İsilik daha çabuk tedavi edilebilirken İrinli İsilik ve Derin İsilik tedavileri daha uzun zaman alır.

 

Yukarıdaki açıklamalardan anlaşılabileceği gibi isilik çok yayılmamış ve yüzeysel haliyle basit önlemlerle kontrol altına alınabilir. Ancak ihmal edilip vücuda yayıldıkça ve deride derinleştikçe kontrolü ve tedavisi daha zor ve zaman alıcı bir durum alır. Bir de üzerine ikincil (sekonder) enfeksiyonlar da ilave olursa tedavi daha da zorlaşır. Bu yüzden isiliğin erken dönem belirtileri geçmez aksine deride sıcaklık, ödem, kızarıklık artışı ve cerahat oluşumu gözlenirse, ayrıca belirtilere ateş, halsizlik, iştahsızlık, lenf bezi şişlikleri ilave olursa mutlaka bir dermatoloji hekimine başvurulmalıdır.

Dr. Ahmet ACAR

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı

Bebek ve Yeti&#;kinler &#;çin Do&#;al &#;silik Tedavisi

&#;silik zaman zaman pek çok ki&#;ide ya&#;anan bir cilt sorunudur. Daha çok s&#;cak ve güne&#;li günlerde insanlarda rahats&#;z eden isilik, ki&#;ileri uzun bir süre rahats&#;z etmektedir. &#;sili&#;i tedavi etmek için çe&#;itli ilaçlar kullan&#;l&#;r. &#;laç kullanmak istemeyenler ise bitkisel tedavi yöntemleri ile bu sorunu çözmek ister.

&#;sili&#;e do&#;al çözüm arayanlar için bu sayfada faydal&#; bilgiler derledik. Sat&#;rlardaki sa&#;l&#;k önerileri sizi isilik sorunundan kurtaracak!

Bebeklerde ve yeti&#;kinlerde görülen isilik rahats&#;zl&#;&#;&#; için en etkili yöntemleri bir arada bulabilece&#;iniz bu yaz&#;m&#;z&#; sonuna kadar okumal&#;s&#;n&#;z. Yaz aylar&#;nda cildinizi korumak için &#;imdi sizlere sunaca&#;&#;m&#;z bilgileri bir kö&#;eye not edebilirsiniz. Vücudunuzu isilikten koruman&#;n yollar&#; &#;imdi sizinle!

Cilt Mantar&#; Nedir? Çe&#;itleri, Belirtileri ve Tedavisi

isilik bebeklerde

&#;silik Nedir?

  • &#;silik, T&#;p alan&#;nda “miliaria” ad&#;yla bilinen bir cilt hastal&#;&#;&#;d&#;r. Geçici bir rahats&#;zl&#;k olan isilik, toplumda s&#;k s&#;k ya&#;an&#;r.
  • Genellikle s&#;cak günlerde meydana gelen bu cilt problemi, her ya&#;tan ki&#;iyi etkileyebilir.
  • Cilt üzerinde minik k&#;rm&#;z&#; ya da pembe renklerde görülen kabart&#;lard&#;r.
  • Bebeklerde daha yayg&#;n olu&#;an isilik, ter bezlerinin henüz tam olarak olu&#;mamas&#;ndan dolay&#; ya&#;an&#;r. Bu durumda ailelerin endi&#;e etmesine gerek yoktur.
  • 4 farkl&#; tipte isilik olu&#;ur. &#;silik türlerinin birbirinden fark&#; kabart&#;lar&#;n boyutu ve olu&#;ma nedenidir.
  • A&#;&#;r&#; s&#;cakl&#;kla olu&#;ma riski yükselen isilik, mevsime göre yanl&#;&#; giyinme &#;ekliyle de insanlar&#; rahats&#;z edebilir.
  • Bu hastal&#;&#;&#;n tedavisi mümkündür. Kal&#;c&#; bir problem de&#;ildir. Fark edildi&#;inde k&#;sa süre içinde doktora görünmeniz önerilir.

Pamukçuk Nas&#;l Geçer? Evde 5 Bitkisel Çözüm

&#;silik Nas&#;l Geçer, Ne &#;yi Gelir? 10 Bitkisel Çözüm

1) Çay A&#;ac&#; Ya&#;&#;

  • &#;sili&#;e iyi gelen &#;eyler aras&#;nda çay a&#;ac&#; ya&#;&#; yer almaktad&#;r.
  • Çay a&#;ac&#; ya&#;&#;n&#; bir miktar suyla kar&#;&#;t&#;r&#;p isilik olan bölgeye sürdü&#;ünüzde, olu&#;an k&#;zar&#;k kabart&#;lar&#; iyile&#;tirebilirsiniz.
  • Çocuklar için kullanmadan önce doktorunuza dan&#;&#;man&#;z&#; tavsiye ediyoruz.
  • Çay a&#;ac&#; ya&#;&#;n&#;n isilik için kullan&#;m&#; yeti&#;kinlere uygundur.

Çay A&#;ac&#; Ya&#;&#; Faydalar&#; Nelerdir?

çay a&#;ac&#; ya&#;&#;

2) Magnezyum Ya&#;&#;

  • Magnezyum ya&#;&#; ciltte olu&#;an k&#;zarma ve ka&#;&#;nt&#;lar için önerilmektedir.
  • &#;silik için de magnezyum ya&#;&#; kullan&#;lmaktad&#;r.
  • S&#;cak havalarda cildinizin daha iyi görünmesi için isilik olan yerlere magnezyum ya&#;&#; sürülmesi uygun olacakt&#;r.
magnezyum ya&#;&#;

3) Bentonit Kil

  • Bebeklerde isili&#;e ne iyi gelir diyenler için bentonit kil gündeme gelmektedir.
  • Özellikle de bebekler için kullan&#;m&#; uygun olan bentonit kil, cildin yenilenmesini sa&#;lar.
  • Etkili cilt bak&#;m malzemelerinden biri olan bentonit kil, pek çok ki&#;inin rahats&#;zl&#;k duydu&#;u isilik için de verimli sonuçlar vermektedir.

Kil Maskesi Faydalar&#; Nelerdir? Nas&#;l Yap&#;l&#;r? 4 Do&#;al Maske Tarifi

bentonit kil

4) Hindistan Cevizi Ya&#;&#;

  • &#;sili&#;e ne iyi gelir evde ne yapabilirim diyenlere Hindistan cevizi ya&#;&#;n&#;n kullan&#;m&#; hat&#;rlatal&#;m.
  • Hindistan cevizi ya&#;&#;, isilik sonucunda olu&#;an k&#;zarma ve ka&#;&#;nt&#;y&#; iyile&#;tirmektedir.
  • Evinizde kendiniz kolayca tedavinizi yapabilirsiniz. Hindistan cevizi ya&#;&#;n&#; isilikli olan bölgelerde düzenli &#;ekilde kullanabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Ya&#;&#; Faydalar&#; – Hiç Duymad&#;&#;&#;n&#;z Mucizevi Etkileri

hindistan cevizi ya&#;&#;

5) Shea Ya&#;&#;

  • Vitamin bak&#;m&#;ndan zengin olan shea ya&#;&#;, cildin kurumas&#;n&#; önler ve isilik sonucunda olu&#;an ka&#;&#;nt&#;y&#; giderir.
  • &#;silik ba&#;lang&#;c&#;nda ve iyile&#;menin son evresinde shea ya&#;&#; kullanmal&#;s&#;n&#;z. Düzenli kullan&#;mda isilik etkilerini yok edecektir.

Yo&#;un Nemlendirici Shea Ya&#;&#;n&#;n 10 Faydas&#;

shea ya&#;&#;

6) Zerdeçal

  • Zerdeçal cilt üzerinde olu&#;an sivilce ve kabarc&#;klar&#; a&#;r&#;s&#;z &#;ekilde kurutur ve iyile&#;tirir. &#;silik söz konusu oldu&#;unda da zerdeçal önerilir.
  • Zerdeçal&#; bir miktar suyla kar&#;&#;t&#;r&#;p krem k&#;vam&#;n&#; verebilirsiniz. Bu kremi isilik olan dokuya sürün ve bir süre bekleterek y&#;kay&#;n.

Zerdeçal&#;n Faydalar&#; Nelerdir? Hiç Duymad&#;&#;&#;n&#;z &#;ifal&#; Özellikleri

zerdeçal

7) Aloe Vera

  • Cildin nem dengesini koruyan ve yeni hücre olu&#;umunu destekleyen aloe vera, isilik olan doku üzerinde de h&#;zl&#; bir geli&#;me gösterir.
  • K&#;zarma, ka&#;&#;nt&#; ve kabarc&#;klar&#; k&#;sa sürede iyile&#;tiren aloe vera jel ya da krem halinde kullan&#;labilir.

7 Farkl&#; &#;htiyac&#;n&#;za Özel En &#;yi Aloe Vera Maskesi Tarifleri

aloe vera

8) Elma Sirkesi

  • Yeti&#;kinlerde meydana gelen isilik sorunu için elma sirkesi do&#;al bir çözüm olacakt&#;r.
  • Elma sirkesini bir miktar suyla kar&#;&#;t&#;r&#;n ve bir pamuk yard&#;m&#;yla cildinize sürün.
  • &#;silik olu&#;an bölgelerin enfeksiyon kapmas&#;n&#; önler ve yeni hücre olu&#;umu h&#;zland&#;r&#;r.

Elma Sirkesi Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Faydalar&#; Nelerdir? Nas&#;l Kullan&#;l&#;r?

elma sirkesi

9) Zeytinya&#;&#;

  • &#;sili&#;e zeytinya&#;&#; önerilir. Zeytinya&#;&#; her ya&#;tan ki&#;i için kullan&#;m&#; uygun olan bir do&#;al yöntemdir.
  • Zeytinya&#;&#;n&#; do&#;rudan cildinize sürüp bekleyebilirsiniz.
  • Bebeklerde olu&#;an isilik için de güvenle kullanabilirsiniz. Düzenli kullanarak cildinizi isilikten koruyabilirsiniz.

Zeytinya&#;&#; Faydalar&#; Nelerdir?

zeytinya&#;&#;

10) Kantaron Ya&#;&#;

  • &#;sili&#;e kantaron ya&#;&#; kullanmak isteyenler bu faydal&#; diledi&#;i an kullanabilir.
  • Kantaron ya&#;&#;n&#;n cildi nemlendirici ve yenileyici etkisi vard&#;r.
  • S&#;cak havalarda cildinizde yay&#;lmaya ba&#;layan isilikler için evinizde kantaron ya&#;&#;n&#; bulundurabilirsiniz.

Kantaron Ya&#;&#; Faydalar&#; Nelerdir? Nas&#;l Kullan&#;l&#;r?

kantaron ya&#;&#;

&#;silik Neden Olur?

&#;silik bebeklerin cilt problemi olarak bilinse de her ya&#;ta görülebilir. Bebekler isilik olu&#;ma nedenlerini &#;öyle ifade edelim.

Bebeklerde:

  • Bebeklerin ter bezleri henüz geli&#;medi&#;i için genellikle isilik bebeklerde ya&#;an&#;r.
  • Bezinin s&#;k s&#;k de&#;i&#;tirilmedi&#;i durumlarda da isilik olu&#;umu ço&#;al&#;r.
  • Dar k&#;yafetler içinde uzun süre kalan bebeklerin cildi yeterli düzeyde hava alamad&#;&#;&#; için etkilenebilir.
  • Mevsime uygun k&#;yafetler seçildi&#;inde bebeklerde isilik önlenebilir.

Yeti&#;kinlerde:

  • Yüksek tansiyon ve migren ilaçlar&#;n&#;n uzun süre kullan&#;m&#;
  • A&#;&#;r&#; terleme
  • Kal&#;n k&#;yafet kullan&#;m&#;
  • Uzun süreli kozmetik ürünü kullan&#;m&#;
  • Birkaç günden fazla yatak istirahat&#; geçirmek
  • Yüksek s&#;cakl&#;kta kalmak
isilik neden olur

&#;silik Belirtileri, Nas&#;l Anla&#;&#;l&#;r?

&#;silik kendini birkaç belirti ile göstermektedir. Bu cilt problemini di&#;er sorunlardan ay&#;rt etmek için listedeki belirtileri inceleyebilirsiniz.

  • Cilt üzerine ka&#;&#;nt&#; ve k&#;zarma
  • K&#;rm&#;z&#; ve pembe minik kabarc&#;klar
  • Bazen su toplayan ufak kabarc&#;klar
  • &#;&#;ne batma hissi
  • Parlak k&#;rm&#;z&#; tonlarda geni&#; k&#;zar&#;klar
isilik nedir

&#;silik Tedavisi Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

&#;silik problemini k&#;sa sürede çözmek için en yak&#;n “Cildiye” doktoruna görünmelisiniz. Size uygulayaca&#;&#; tedavi yöntemleri &#;öyle olacakt&#;r.

  • Ka&#;&#;nt&#; ve k&#;zarmay&#; önleyen merhemlerin düzenli kullan&#;m&#; önerilir.
  • Ter bezlerini rahatlatan losyonlar reçete edilir.
  • Il&#;k suyla du&#; almak ve rahat k&#;yafetler giymek hastaya iyi gelecektir.
  • Tedavi sürecinde terlemekten kaç&#;n&#;lmal&#;d&#;r.
isilik tedavisi

Bebeklerde Pi&#;i&#;e &#;yi Gelen 7 Bitkisel Çözüm

Zonaya &#;yi Gelen 7 Do&#;al Besin, Bitkisel Tedavi

Egzama Nedir? Neden Olur? Ne &#;yi Gelir? Belirtileri ve Tedavisi

Yan&#;k Tedavisi Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Ne &#;yi Gelir? Evde Bitkisel &#;lk Yard&#;m

Sedef Hastal&#;&#;&#; Nedir? Belirtileri, Tedavisi, Bitkisel Çözüm Önerileri

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası