izlanda nın komşuları / İzlanda Rehberi, İzlanda ülkesinde ne yapılır?

Izlanda Nın Komşuları

izlanda nın komşuları

İzlanda

DEVLETİN ADI: İzlanda Cumhuriyeti
BAŞŞEHRİ: Reykjavik
YÜZÖLÇÜMÜ: km2
NÜFUSU:
RESMİ DİLİ: İzlandaca
DİNİ: Hıristiyanlık
PARA BİRİMİ: Kron

Atlas Okyanusunun kuzeyinde volkanik bir ada üzerinde kurulmuş ve çevresindeki birçok küçük adadan meydana gelmiş bir devlet. En yakın komşusu Grönland olup, km uzaktadır. Diğer komşuları Norveç km, İskoçya km uzaklıktadır.

Tarihi

yılında Norveçliler tarafından keşfedilen adaya ilk kez 9 ve yüzyılda Norveç&#;ten gelen Vikingler yerleşmişlerdir. Bu toplulukların önderleri birleşerek yılında parlamentonun ilk örneği sayılabilecek Athing&#;i meydana getirdiler. İç anlaşmazlıklar sonucu bağımsızlığını kaybeden ada yılında Norveç&#;in egemenliği altına girdi. On dördüncü yüzyılda Norveç&#;in Danimarka&#;ya bağlanmasıyla, Danimarka&#;nın hakimiyeti altına girdi. Danimarka önceleri adadan ticari bakımdan faydalanmaktaydı. Daha sonra İzlanda&#;yı tamamen idaresi altına aldı. yılında Protestanlığı zorla kabul eden İzlandalılar, yılında Danimarka kralına bağlılık yemini ettiler. On yedinci yüzyılda adada hastalık, kıtlık ve volkan püskürmeleri ortalığı kasıp kavurdu. &#;de Reykjavik&#;te on üyeli bir meclis kuruldu. &#;te de Althing yeniden teşkil edildi. &#;te İzlanda&#;ya diplomasi dışında muhtariyet tanındı.

On dokuzuncu asırda ortaya çıkan milliyetçilik akımları sonucu yılında İzlanda, Danimarka&#;ya bağlı bir devlet haline geldi. İkinci Dünya Savaşı sırasında stratejik bir değer kazanan İzlanda&#;yı korumak bahanesiyle İngiltere tarafından işgal edildi. Daha sonra &#;de Amerikalılar burayı devraldı. yılında Althing, Danimarka ile bağlarını koparma kararı aldı. yılı Mayıs ayında halk oyuna sunulan yeni anayasa oylandıktan sonra 17 Haziran da Cumhuriyet ilan edildi. İzlanda yılında NATO&#;ya üye oldu.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Ronald Reagan ile Sovyetler Birliği Başkanı Mihail Gorbaçov Ekim &#;da Reykjavik&#;te, nükleer silahların sınırlandırılması görüşmelerinin başlatıldığı bir doruk toplantısı yaptılar.

Fiziki Yapı

İzlanda&#;nın büyük bir bölümü volkanik olup adadaki yanardağlar hala faaldir. Bunların asyısı &#;ü bulmaktadır. En önemlisi metre yüksekliğindeki Hekla&#;dır. İzlanda&#;nın kıyıları güneyde düz, öteki yerlerde girintili çıkıntılıdır. Kıyılarının uzunluğu km&#;den fazladır. Adanın bazı bölümleri geçmişteki yanardağ püskürmelleri sonucu ortaya çıkmıştır. Lav ovalarıyla kaplıdır. Bu ovalarda yer yer jökül adı verilen buz kubbelerine rastlanır. Bunların en büyüğü Vatnapöhull km2yi bulan yüzölçümüyle Avrupa&#;nın en geniş buzuludur. Adada bol çağlayanlı birçok ırmak bulunmaktadır. Bunlar kısa ve ulaşıma elverişsizdir. Irmaklarından en önemlisi Tjorsa ( km)dır. İzlanda&#;da çok sayıda krater gölü vardır. En önemlisi olan Thingvallavat Gölü km2 olup, metre derinliktedir.

Adanın yanardağlarından sonra en önemli özelliği gayzerlerdir. Bu sıcak su kaynakları ısınma ve elektrik enerjisi elde etmede kullanılır.

İklimi

İzlanda&#;nın bulunduğu enlem dairesine karşı iklimi çok soğuk değildir. Golf Stream akıntısının etkisinde kalan adada yazlar nemli ve serindir. Kışlar ise çok yumuşaktır. Isı ortalaması başkent Reykjavik çevresinde kışın -1C°, yazın ise +11C° dir. Fakat kuzey bölgeleri daha soğuk olup, ısı ortalaması kışın -8°C civarındadır. Kuzey kesiminde haziran ayında güneş 18 gün süre ile hiç batmadan ufuk hattı üzerinde durur.

Yağış ortalaması ise başkent dolaylarında mm, güneydoğuda ise mm&#;dir.

Tabii Kaynaklar

Bitki örtüsü ve hayvanlar: Bitki örtüsü adada çok azdır. Buzulların bulunmadığı kesimlerde otlaklar vardır. Bitki örtüsü genelde çalılar ve dikenlerden meydana gelmiştir. Büyük ve iri gövdeli kayın ağaçlarından meydana gelen ormanlar giderek azalmış, günümüzde yok denecek hale gelmiştir. Ormanların çok az oluşu ve iklim şartları adada yabani hayvanların bulunmamasına sebeb olmaktadır.

Madenler: Yer altı kaynakları bakımından fakir olan İzlanda&#;da alüminyum çıkar.

Nüfus ve Sosyal Hayat

İzlanda&#;nın nüfusu dir. Nüfusun % 80&#;i şehirlerde, diğer kısmı köylerde yaşar. Nüfusun yarısına yakın kısmı başkentte yaşamaktadır. Şehirlerin çoğu kıyı kesimlerde ve güneydeki ovalarda kurulmuştur. İzlanda halkı için Theogir&#;in koyduğu kurallar bu gün de geçerlidir. İzlanda&#;da bugün topluma açık yerlerde bira ve benzeri alkollü içkiler içmek yasaktır. Bunlar yalnız gizlice evlerde içilebilmektedirler. İzlanda halkı kendilerine özgü dillerini, kültürlerini, efsanelerini ve geleneklerini korumak için ellerinden geleni yapmaktadırlar.

Din: Halkın büyük kısmı Hıristiyanlığın Evangelist mezhebine (%95,6) bağlıdır. Geri kalan kısmının %3,7 Protestan, %0,7&#;si Katoliktir.

Eğitim: İzlanda&#;da eğitim düzeyi yüksektir. yaşları arasında eğitim mecburi olup, okuma-yazma bilmeyen yoktur. İzlanda&#;da beş üniversite ve iki kolej bulunmaktadır.

Siyasi Hayat

İzlanda&#;da &#;te Cumhuriyet ilan edilmiştir. Cumhurbaşkanı dört yılda bir seçilmektedir. Biri 40 üyeli, diğeri 20 üyeli iki meclisi vardır ve her ikisinin de görev süresi dört yıldır. Üyeler seçim yolu ile tesbit edilirler.

Ekonomi

İzlanda ekonomisinin temelini bir ada devleti olduğu için balıkçılık teşkil etmektedir.

Tarım: İzlanda topraklarının büyük bir kesimi tarıma elverişsizdir. Ancak % 0,5&#;inde tarım yapılmaktadır. Nüfusun % 11&#;i tarım sektöründe çalışmaktadır. Başlıca ürünleri hayvan yemi, patates ve şalgamdır.

Hayvancılık: Adanın buzullarla örtülü olmayan kesimlerindeki otlaklarda hayvancılık yapılır. Küçük baş hayvancılığı ağır basar.

Balıkçılık: İzlanda&#;nın en önemli gelir kaynağını meydana getiren balıkçılık, gross tonluk gemi ile yapılmaktadır. Yıllık tutulan balık yaklaşık olarak tondur. Başlıca tutulan balıklar balina, moriya ve ringadır.

Endüstri: Balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve balıktan elde edilen ürünler imali başlıca sanayi faaliyetidir. Balık konservesi ve balık unu fabrikası vardır. Küçük gemilerin yapıldığı, büyük gemilerin tamir edildiği tersaneleri; dokuma, çimento, ayakkabı fabrikaları bulunmaktadır. Ayrıca Reykjavik&#;in doğusunda alüminyum dökümhaneleri ve amonyum sülfat fabrikası bulunmaktadır. Nüfusun %30&#;u sanayide çalışmaktadır.

Ticaret: Ülkenin ihracatının % 80&#;ini balık ürünleri, balık konservesi, tuzlanmış ve dondurulmuş balık, balık unu, balık yağı ve gübre meydana getirir. Bunun yanında hayvan ürünleridir. İthal ettiği mallar sanayi ve besin mamulleridir.

Ulaşım: İzlanda&#;da demir yolu yoktur. Kara yollarının uzunluğu 12 bin kilometreyi bulmaktadır. Başkent Reykjavik&#;te uluslararası bir liman ve havaalanı vardır.

Milli Maç öncesi merak ediliyor! İzlanda nerede, hangi kıtada yer alıyor? İzlanda'nın nüfusu kaç? İşte detaylar

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

A Milli Futbol Takımımızın İzlanda deplasmanı için gittiği ülkede yaşadığı sıkıntı, dün geceden bu yana en çok konuşulan konu olarak öne çıkıyor. Durum böyle olunca, milyonlarca vatandaş da İzlanda hakkında çeşitli bilgilere ulaşmaya çalışıyor. Bu doğrultuda, 'İzlanda nerede ve hangi kıtada bulunuyor?' sorusu yanıtı en çok merak edilenler arasında öne çıkıyor. Bir ada üzerine kurulmuş olan İzlanda'nın nüfusu da araştırılan konulardan bir diğeri durumunda. Merak edilen bilgileri sizler için derledik.

Milli Maç öncesi merak ediliyor! İzlanda nerede, hangi kıtada yer alıyor? İzlanda’nın nüfusu kaç? İşte detaylar

Avrupa Şampiyonası Elemeleri H Grubu 4. maçı için İzlanda'ya giden A Milli Takım'a yapılan saygısızlık, dün geceden bu yana gündemin en önemli konusu olarak dikkat çekiyor. Milli Takım'a yaşatılan bu sıkıntı sebebi ile de İzlanda'ya dair birçok detaya arama motorları üzerinden ulaşılmaya çalışıyor. Peki, İzlanda nerede ve nüfusu kaç? İşte, bir ada ülkesi olan İzlanda hakkında bilinmesi gerekenler

İZLANDA NEREDE?

İzlanda, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde Grönland'ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Büyük Britanya'nın kuzeybatısında yer alan bir ada ve Avrupa ülkesi. İzlanda, Arktik Okyanusu ile çevrilidir.

Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde volkanik bir ada üzerinde kurulmuş ve çevresindeki birçok küçük adadan meydana gelmiş bir devlet. En yakın komşusu Grönland olup, km uzaktadır. Diğer komşuları Norveç km, İskoçya km uzaklıktadır.

İZLANDA'NIN NÜFUSU KAÇ?

İzlanda'nın nüfusu kişidir. Nüfusun %80'i şehirlerde, diğer kısmı köylerde yaşar. Başkent Reykjavik'te nüfus kişidir ( verileri). Şehirlerin çoğu kıyı kesimlerde ve güneydeki ovalarda kurulmuştur. İzlanda halkı için Theogir'in koyduğu kurallar bugün de geçerlidir. İzlanda'da bugün topluma açık yerlerde bira ve benzeri alkollü içkiler içmek yasaktır. İzlanda halkı kendilerine özgü dillerini, kültürlerini, efsanelerini ve geleneklerini korumak için ellerinden geleni yapmaktadırlar. Halkın büyük kısmı Hristiyanlığın Evangelist mezhebine (%95,6) bağlıdır. Geri kalan kısmının %3,7 Protestan, %0,7'si Katoliktir. Ülkede konuşulan diller İzlandaca (Resmi Dil), Danimarkaca, İngilizce, Nord lehçeleri ve Almancadır. İzlanda'da eğitim düzeyi yüksektir.

İZLANDA'NIN TARİHİ

yılında Norveçliler tarafından keşfedilen adaya ilk kez 9 ve yüzyılda Norveç'ten gelen Vikingler yerleşmişlerdir. Bu toplulukların önderleri birleşerek yılında parlamentonun ilk örneği sayılabilecek Athing'i meydana getirdiler. İç anlaşmazlıklar sonucu bağımsızlığını kaybeden ada yılında Norveç'in egemenliği altına girdi. yüzyılda Norveç'in Danimarka'ya bağlanmasıyla, Danimarka'nın hâkimiyeti altına girdi. Danimarka önceleri adadan ticari bakımdan faydalanmaktaydı. Daha sonra İzlanda'yı tamamen idaresi altına aldı. yılında referandum ile Protestanlığı kabul eden İzlandalılar, yılında Danimarka kralına bağlılık yemini ettiler. yüzyılda adada hastalık, kıtlık ve volkan püskürmeleri ortalığı kasıp kavurdu. 'de Reykjavik'te on üyeli bir meclis kuruldu. 'te de Althing yeniden teşkil edildi. 'te İzlanda'ya diplomasi dışında özerklik tanındı.

yüzyılda ortaya çıkan milliyetçilik akımları sonucu yılında İzlanda, Danimarka'ya bağlı bir devlet hâline geldi. II. Dünya Savaşı sırasında stratejik bir değer kazanan İzlanda'yı korumak gerekçesiyle İngiltere tarafından işgal edildi. Daha sonra 'de Amerikalılar burayı devraldı. yılında Althing, Danimarka ile bağlarını koparma kararı aldı. yılı Mayıs ayında halk oyuna sunulan yeni anayasa oylandıktan sonra 17 Haziranda cumhuriyet ilan edildi. İzlanda yılında NATO'ya üye oldu. Ordusu olmayıp da NATO üyesi olan tek ülkedir. 17 Haziran 'te, Amerika Birleşik Devletleri, İzlanda'yı ilk tanıyan ülke olmuştur.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Ronald Reagan ile Sovyetler Birliği Genel Sekreteri Mihail Gorbaçov Ekim 'da Reykjavik'te, nükleer silahların sınırlandırılması görüşmelerinin başlatıldığı bir zirve toplantısı yaptılar.

ARKADAŞINA GÖNDER

Milli Maç öncesi merak ediliyor! İzlanda nerede, hangi kıtada yer alıyor? İzlanda'nın nüfusu kaç? İşte detaylar

SON DAKİKA
kaynağı değiştir]

İzlanda’nın en önemli gelir kaynağını meydana getiren balıkçılık, gross tonluk gemi ile yapılmaktadır. Yıllık tutulan balık yaklaşık olarak tondur. Başlıca tutulan deniz canlısı türleri, balina, morina ve ringadır. Tutulan balıkların büyük bir bölümü işlenerek ihraç edilmektedir.

Jeotermal enerjiyi kullanan Nesjavellir Santrali.

Endüstri[değiştir

İzlanda nerede, hangi kıtada yer alır? İzlanda başkenti, bayrağı, nüfusu, para birimi, şehirleri ve saat farkı nedir?

Bulunduğu enleme karşı iklimi o kadar da sert olmayan İzlanda’da Golf Stream akımının da etkisiyle yazlar serin kışlar ise oldukça soğuk geçmektedir. Peki, Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde yer alan bir ülke olan İzlanda para birimi nedir? İzlanda nüfusu kimlerden meydana gelmektedir. İşte, tüm detaylar…

İzlanda Nerede?

İzlanda hangi kıtada yer almaktadır sorusuna verilecek cevap, Avrupa kıtası olacaktır. İskandinavya ile Britanya’nın kuzeybatısında bir ada ülkesi olan İzlanda, sahip olduğu nüfus ve topraklarının yüzölçümü sebebiyle, Avrupa’nın en seyrek ülkesi olarak bilinmektedir. En yakın komşusu olan Grönland adasına kilometre uzaklıkta olan bu ada devleti; Norveç’e , İskoçya’ya ise kilometre mesafededir.

Danimarka - İzlanda Birlik Kanunu’nun ortadan kalkmasından kısa bir süre sonra, tarihinde bağımsız bir cumhuriyet olan İzlanda, yılında NATO’ya da üye olmuştur. Günümüzde dünyanın en müreffeh ülkeleri arasında üst sıralarda yer alan İzlanda, sahip olduğu %’lik işsizlik oranıyla da Avrupa ülkelerinin en iyisi konumundadır.

İzlanda Başkenti

Kuzey Avrupa’daki bir ada ülkesi olan İzlanda’nın başkenti Reykjavik’tir. İzlanda’nın güney batısında yer alan ve İzlanda nüfusunun neredeyse yarısına ev sahipliği yapan Reykjavik, yeryüzündeki kutup noktasına en yakın başkent olarak da dikkat çekmektedir. Çevresinde ve üzerine oturduğu arazi üzerinde birden fazla yanardağa da ev sahipliği yapan bu başkent, aynı zamanda bu özelliği sayesinde termal yatakları ile de oldukça meşhurdur.

Yılda ortalama 1 milyona yakın turist çekmesiyle de öne çıkan Reykjavik; dünyanın en güvenli, en temiz ve en yeşil şehri olarak da bilinmektedir. Tarihi kaynaklara göre ilk kez ’lü yılların sonuna doğru keşfedilmiş olan bu şehirdeki ilk insan yerleşimlerine ise yüzyılda rastlanmaktadır.

İzlanda Nüfusu

verilerine göre bir ada ülkesi olan İzlanda’nın nüfusu bin kişiden meydana gelmektedir. Nüfusunun yarısının başkent Reykjavik’te yaşıyor olduğu İzlanda’daki şehirlerin tamamına yakını deniz kıyısında ve ülkenin güneyinde yer alan ovalarda kurulmuştur. Kentleşme oranının da oldukça yüksek olduğu İzlanda’da halkın yaklaşık %80’i şehirlerde geri kalan %20’si ise kırsal alanlarda yaşamaktadır. Kendilerine göre bir kültürleri olan İzlanda halkının %95’i ise Hristiyanlığın Evanjelizm mezhebine mensuptur.

İzlanda Para Birimi

İzlanda’nın resmi para birimi İzlanda kronudur. Tarihte ilk kez yılında çıkartılan bir kanunla İzlanda Merkez Bankası tarafından basılan ve tedavüle sokulan bu para birimi, İsveç ve Norveç’te kullanılan kron ile de doğrudan bağlantılıdır.

İzlanda Bayrağının Anlamı

Mavi bir zemin üzerine etrafı beyaz bir şeritle çizilmiş kırmızı bir haçtan meydana gelen İzlanda bayrağı, yılında resmen kabul edilerek kullanılmaya başlanmıştır. İzlanda bayrağında yer alan mavi renk dağlar ve okyanusları, beyaz renk karları, kırmızı renk ise ülkedeki yanardağları temsil etmektedir.

İzlanda Şehirleri

İzlanda 23 bölge ve 14 şehirden meydana gelmektedir. Bu 14 şehir arasında öne çıkanlar ise şu şekildedir:

  • Reykjavik
  • Kopavogur
  • Hafnarfjördur

İzlanda Türkiye Saat Farkı

İzlanda ile Türkiye arasında üç saatlik bir zaman farkı bulunmaktadır ve Türkiye yerel saati İzlanda’dan 3 saat ileridedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası