koma pozisyonu / Komada İlk Yardım - Türk Kızılay İlk Yardım Birimi

Koma Pozisyonu

koma pozisyonu

Koma Pozisyonu Yan Yatırmak

Koma Nedir: Koma uzun süreli bilinç kaybıdır. Hasta yaralı komadayken hiçbir uyarana tepki ve cevap veremez. Bilinç tamamen kapalıdır fakat solunum vardır.

Komaya Neden Olan Durumlar Nelerdir: Ciddi düşmeler, şiddetli darbeler, kafa travmaları, zehirlenmeler, aşırı alkol kullanımı, uyuşturucu kullanımı, şeker hastalığı, havale, karaciğer hastalıkları v.b. hastalıklar komaya neden olur.

Koma Belirtileri Nelerdir: Hasta yaralının tüm tepkilerininin kaybolması, sesli ve dokunarak yapılan uyarılara hiç tepki vermemesi, idrar ve dışkı kaçırma koma belirtileridir.

Neden Koma Pozisyonu Verilir: Hasta yaralı bilinci tamamen kapalı nefes alıp verir durumdayken, kusabilir ve kanamaya bağlı olarak içerden ya da dışardan soluk yoluna kan, içerden ise yine soluk yoluna kusmuk dolabilir, hasta yaralıya koma pozisyonu ( yan yatış pozisyonu ) verilmek zorunludur. Eğer verilmezse hasta yaralı kendi kan veya kusmuğunda boğularak ölebilir.

Koma Pozisyonu Nasıl Verilir: Olay yerinde güvenlik sağlanır, Bilinci tamamen kapalı olduğu sesli ve dokunarak uyaranlarla anlaşılan hasta yaralının durumu &#; ye haber verdirilir. Boğaz, göğüs ve göbek kısmında sıkan giysileri varsa gevşetilir. Ağız ve burun boşluğu gözlemlenir bir cisim ya da sıvı varsa çıkarılır, bunları yaparken hasta yaralının sıvılarına bulaşıcı hastalık şüphesiyle çıplak elle temas etmemek funduszeue.info Dinle Hisset Yöntemi 10 saniye yapılarak nefes aldığından solunumun geldiğinden emin olunmalıdır. Nefes alıyorsa solunum varsa hemen, baş, boyun, gövde, kollar ve bacaklarını kırık, kanama, saplı cisim, yaralanma yönünden kontrol edip ikinci değerlendirme yapmalıyız. Yara veya saplı cisim varsa o bölge koma pozisyonunda yan yatışta havada kalacak şekilde ayarlanır. İlkyardımcı hasta yaralının çevirileceği tarafa diz çökerek yaklaşılır. H/Y &#;nın ilkyardımcıya yakın olan kolu eklem yerlerinden tutarak çok yavaş bir şekilde tam karşı tarafa yatırılır. Uzak olan kolu eklem yerlerinden tutarak çok yavaş bir şekilde yatırılan kolun omzunun üzerine avuç içi gelecek şekilde yerleştirilir ve kol omuzdan tutulur bırakılmaz. Bırakılırsa bilinç olmadığı için kol düşebilir. İlkyardımcıya uzak olan bacağı eklem yerinden kavranarak ayak topuğu kalçaya iyice yaklaşacak şekilde çekilir. Kalçadan tutulur. Daha sonra kalçadan ve omuzdan tutularak yavaşça baş boyun gövde eksenini bozmadan yan çevrilmeye başlanır. Çevirme işlemi diz ve dirsek yere değene kadar devam eder. İlkyardımcı hasta yaralının bükülen ayak konumunu yan tarafa iyice yayılacak şekilde düzeltir. H/Y&#; nın başına, baş geri çene yukarı pozisyonu vererek solunumunu dinler. Solunumun devam ettiğinden emin olduktan sonra her üç beş dakikada bir solunumu kontrol edilerek ambulans ekibi gelene kadar H/Y yalnız bırakılmaz.

Güvenlik sağlanır (önce kendi güvenliğim &#; sonra çevre güvenliği &#; sonra hasta yaralının güvenliği) Güvenliği sağlamadan asla müdahele edilmez. Doğru ilk yardım yapabilmek için olay yerinde toplanan insanlara hakim olmak gerekli kararlı ve kendinden emin yüksek ses tonu ile, kendinizi tanıtın, ilkyardımcı kimlik kartınızı gösterek ilkyardımcı olduğunuzu söyleyin. kalabalığa ve müdahele etmenize engel olan insanlara görevler vererek onları olay yerinden uzaklaştırın. Hasya yaralının (h/y) birinci dereceden yakını varsa kanunen ondan izin alınması gerekli, ikna etmeye çalışmalı eğer müdahele etmenize izin verirse müdahele edin aksi taktirde müdahele etmeyin. Birinci değerlendirme bilinç kontrolü yapın. H/Y’ ya ilk önce sesli uyaran yapın. Ellerinizi çırparak (olay yerinde farklı bir ses tonu çıkararak dikkatini çekebilmek için) yüksek sesle iyi misiniz? beni duyabiliyor musunuz? diye seslenin. H/Y’ yı baştan aşağıya gözlemleyin; tepki veriyor mu? hareket ediyor mu? cevap veriyor mu? göz kapaklarında bir kımıldama var mı? v.s. bakın.

Sesli uyarana bir tepki ve yanıt gelmediyse. Hasta yaralıyı tanımıyorsak eğer, delici kesici bir alet bulundurabilir bize zarar verebilir şüphesiyle kaçar pozisyonda temkinli bir şekilde yanına yaklaşılır. Omuzlarından canı acıtılarak sıkılır ve dokunarak uyaran verilir. H/Y’ yı baştan aşağıya gözlemlenir; tepki veriyor mu? hareket ediyor mu? bir cevap veriyor mu? Göz kapaklarında bir kımıldama var mı? v.s. bakılır.

H/Y sesli ve dokunarak uyarılara cevap vermiyorsa; bilinci kapalı demektir. Hemen ambulans ekibi aratılmalı. Etraftan birini göze kestirerek ’ yi aratmak gerekli Örnek: Siz siyah saçlı gözlüklü hanımefendi lütfen ()’ yi arayın, telefonu mesgul etmeyin, bana geri dönün, H/Y&#; nın bilinci kayıp ve yetişkin bilgisini de verdirip, ücretsiz diyerek aranması sağlanmalıdır.

Daha sonra, H/Y' nın sıkan giysileri, açılır ( kravat,gömlek gibi boğazını sıkan giysileri gevşetilir)

Daha sonra, H/Y&#; nın sıkan giysileri, açılır ( kravat,gömlek gibi boğazını sıkan giysileri gevşetilir)

Ağzını açarak ( baş parmak çene kemiğine, alt dudağının aşağı kısmına tam ortaya konularak aşağı indirlir.) bir cisim görünüyorsa ( takma diş, sakız v.s. gibi) baş ve işaret parmakları birleştirerek cımbız yöntemi ile çıkarılır. Eğer herhangi bir cisim görmüyorsa asla ağız içi kurcalanılmaz.

Ağzını açarak ( baş parmak çene kemiğine, alt dudağının aşağı kısmına tam ortaya konularak aşağı indirilir) bir cisim görünüyorsa ( takma diş, sakız v.s. gibi) baş ve işaret parmakları birleştirilerek, parmakların ağız içi sıvılara temas etmemesi için bir bezle cımbız yöntemi ile çıkarılır. Eğer herhangi bir cisim görünmüyorsa asla ağız içi kurcalanılmaz.

Daha sonra baş geri çene yukarı pozisyonu verilir: Yetişkin için 90 derece, çocuk için 60 derece , bebek için 45 derece açı verilecek şekilde. bu pozisyon verildiğinde, dil kökü yukarı kalkarak tıkadığı soluk yolunun önü açılmış olunur.

Daha sonra baş geri çene yukarı pozisyonu verilir: Yetişkin için 90 derece (Kulak memesi ile çene kemiği yukarıdan bakıldığında aynı hizaya gelecek şekilde), çocuk için 60 derece , bebek için 45 derece açı verilecek şekilde. bu pozisyon verildiğinde, dil kökü yukarı kalkarak tıkadığı soluk yolunun önü açılmış olunur. Hava yolu açıklığı sağlanmış olur.

Bak Dinle Hisset Yöntemi 10 saniye yapılarak nefes aldığından solunumun geldiğinden emin olunmalıdır. Nefes alıyorsa solunum varsa hemen, baş, boyun, gövde, kollar ve bacaklarını kırık, kanama, saplı cisim, yaralanma yönünden kontrol edip ikinci değerlendirme yapmalıyız. Yara veya saplı cisim varsa o bölge koma pozisyonunda yan yatışta havada kalacak şekilde ayarlanır.

Bak Dinle Hisset Yöntemi 10 saniye yapılarak nefes aldığından solunumun olduğundan emin olunmalıdır. Nefes alıyorsa solunum varsa;  Hasya yaralı bilinci tamamen kapalı soluk alıp veriyor uzun süreli bilinç kaybı yaşıyor komada funduszeue.info ikinci değerlendirmeye geçilir.

koma-pozisyonu-nasıl-verilir (17)

İlkyardımcı,kendi ellerini kan ve sıvı temasına karşı koruyarak (temiz bir eldiven,poşet v.s.) hasta yaralının, sırası ile, baş bölgesinden başlayarak, boyun, gövde, kollar ve bacaklarını tüm vücudunu ellerin ulaştığı yerlere kadar asla kımıldatmadan kırık, kanama, saplı cisim, yaralanma,yanık yönünden kontrol eder. Bir sorun olmadığından emin olduktan sonra,bilinci kapalı ve solunumu olduğu için, Koma Pozisyonu (Yan Yatış) Eğer yara veya saplı cisim varsa o bölge koma pozisyonunda yan yatışta havada kalacak şekilde ayarlanır.

koma-pozisyonu-nasıl-verilir (16)

koma-pozisyonu-nasıl-verilir (15)

koma-pozisyonu-nasıl-verilir (35)

koma-pozisyonu-nasıl-verilir (14)

koma-pozisyonu-nasıl-verilir (11)

İlkyardımcı hasta yaralının çevirileceği tarafa diz çökerek yaklaşılır. H/Y ‘nın ilkyardımcıya yakın olan kolu eklem yerlerinden tutarak çok yavaş bir şekilde tam karşı tarafa yatırılır.

Uzak olan kolu eklem yerlerinden tutarak çok yavaş bir şekilde yatırılan kolun omzunun üzerine avuç içi gelecek şekilde yerleştirilir.

ve kol omuzdan tutulur bırakılmaz.

ve kol omuzdan tutulur bırakılmaz. Bırakılırsa bilinç olmadığı için kol düşebilir.

İlkyardımcıya uzak olan bacağı eklem yerinden kavranarak ayak topuğu kalçaya iyice yaklaşacak şekilde çekilir. Kalçadan tutulur.

İlkyardımcıya uzak olan bacağı eklem yerinden kavranarak ayak topuğu kalçaya iyice yaklaşacak şekilde çekilir.

Daha sonra kalçadan ve omuzdan tutularak yavaşça baş boyun gövde eksenini bozmadan yan çevrilmeye başlanır.

Daha sonra kalçadan ve omuzdan tutularak yavaşça baş boyun gövde eksenini bozmadan yan çevrilmeye başlanır.

Çevirme işlemi diz ve dirsek yere değene kadar devam eder.

İlkyardımcı hasta yaralının bükülen ayak konumunu yan tarafa iyice yayılacak şekilde düzeltir.

İlkyardımcı hasta yaralının bükülen ayak konumunu yan tarafa iyice yayılacak şekilde düzeltir.

H/Y’ nın başına, baş geri çene yukarı pozisyonu vererek solunumunu dinler. Solunumun devam ettiğinden emin olduktan sonra her üç beş dakikada bir solunumu kontrol edilerek ambulans ekibi gelene kadar H/Y yalnız bırakılmaz.

H/Y’ nın başına, baş geri çene yukarı pozisyonu vererek solunumunu dinler. Solunumun devam ettiğinden emin olduktan sonra her üç beş dakikada bir solunumu kontrol edilerek ambulans ekibi gelene kadar H/Y yalnız bırakılmaz.

Koma pozisyonu tamamlanmış olur.

Koma pozisyonu tamamlanmış olur.

Etiketler: Koma pozisyonu, Bilinci tamamen kapalı hasya yaralıya ne yapılır

Makale: İzmir İlk Yardım

Koma pozisyonu Nedir?
5 (1)

Koma pozisyonu, solunumu olan, bilinci olmayan hasta/yaralılara verilir.

Koma pozisyonu verilmesinin amacı, kişinin bilinci olmadığı için eğer kusarsa, kustuğu soluk yoluna gidip hava yolunu tıkamaması için verilir. Hastayı koma (kurtarma) pozisyonu verdiğimizde kusarsa yan tarafa doğru akacağı için herhangi bir tıkanma gerçekleşmez.

ÖNEMLİ! Kafatası, omurga yaralanması olan kişilere koma pozisyonu verilmez. Felç kalma riski vardır, bu sebepten dolayı kafatası, omurga yaralanması olan kişiler kesinlikle hareket ettirilmemelidir!

Koma pozisyonu (yarı yüzükoyun-yan pozisyon) nasıl verilir?

  • Sesli veya omuzundan hafif sarsarak, uyarı verilerek bilinç kontrol edilir,
  • Bilinç yoksa etraftan birine işaret edilerek aratılır,
  • Sıkan giysiler varsa gevşetilir,
  • Ağız içinde yabancı cisim (takma diş çıkmış olabilir, sakız/yemek parçası veya kan/kusmuk olabilir) kontrol edilir, katı cisim varsa işaret parmağımızla yanaktan yanağa süpürür tarzda çıkartılır, kan/kusmuk gibi bir şey varsa temiz bir bez yardımıyla temizlenir,
  • Bak &#; dinle &#; hisset (göğüs hareketleri izlenir, nefesinin sesi duymaya çalışılır ve sıcaklığı yanağımızda hissetmeye çalışılır) yöntemi ile 10 saniye solunum kontrol edilir,
  • Şah damarından (boyun atardamarı) nabız kontrol edilir,
  • Hasta/yaralının döndürüleceği tarafa diz çökülür,
  • İlkyardımcıya yakın kolu baş hizasında omuzdan yukarı uzatılır,
  • Hasta/yaralının karşı tarafta kalan kolu göğsünün üzerine çapraz şekilde konur,
  • Karşı taraftaki bacağı dik açı yapacak şekilde karnına doğru çekilir,
  • Karşı taraf omuz ve kalçasından tutularak bir hamlede çevrilir,
  • Üstteki bacak kalça ve dizden bükülerek arkaya doğru düşmemesi için öne doğru destek yapılır,
  • Alttaki bacak hafif dizden bükülerek arkaya destek yapılır,
  • Başı uzatılan kolun üzerine yan pozisyonda hafif öne eğik konur,
  • Tıbbi yardım () gelinceye kadar bu pozisyonda tutulur,
  • 3–5 dakika ara ile solunum ve nabız kontrol edilir.
psikoteknik

Koma pozisyonu hangi durumda verilir?

Bayılma, şok ya da komaya girilmesi durumunda ve bu şekilde meydana gelen bilinç bozukluğu yaşayan hastalarda uygulanması gereken yöntem koma pozisyonudur. Başına darbe almış, şeker hastalığından kaynaklı olarak şeker komasına girmiş, uyuşturucunun aşırı dozundan kaynaklı ya da alkolün aşırı tüketiminden kaynaklı alkol koması veya uyuşturucu komasına girmiş kişilerin bilincini yeniden yerine getirmek için kullanılan yöntemdir. Koma pozisyonu genel anlamda koma belirtisi gösteren herkese uygulanabilir bir yöntemdir. Koma belirtileri, hastanın uyarana tepki vermemesi, idrar kaçırması, bilincinin kapalı olması gibi durumlarda kendini göstermektedir. Bayılma ya da şok ile karıştırılmaması gerekir.

Koma pozisyonunda acil ve güvenlik önlemleri alınarak müdahale edilmelidir. Hastanın güvenliği kadar, ilk yardım desteğini sağlayan kişinin güvenliği de son derece önemli bir sistemdir. Bu sayede hem hastanın hayatı kurtulur hem de güvenlik önlemeleri neticesinde ilk yardımı uygulayan kişi hiçbir şekilde kimseye zarar vermemiş olur.

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!

[Total: 1 Average: 5]

Post Views

" class="pin-it-button" count-layout="horizontal">Pin It

Koma Pozisyonu Nedir?

Bir kaza veya yaralanma durumunda, koma pozisyonu nedir? Kişinin kusmaması ve nefes alması engellenmemesi, komaya girmemesi için ilk yardım pozisyonları uygulanır. Koma pozisyonunun amacı, nefes almaya devam eden mağdurun hava yolunu tıkayan ve böylece hayati faaliyetlerinin durmasını engelleyen bir durum yaratmak değildir. Peki detaylı anlatımla komanın durumu nedir, nasıl ilerler? Koma pozisyonu hangi durumda verilir?

Komaya giren kişi nefes almaya devam ederse, kusma ve hava yolu tıkanıklığı gibi durumları gidermek için uygulanan pozisyon koma pozisyonu olarak bilinir. Spinal travma ve travmatik beyin yaralanmalarında koma pozisyonu uygulanmaz. Bunların hepsini olası karşılacagımız durumlar olabilir, ilk yardım bilgilerini öğrenmek gereklidir.

Koma:Koma bir kişiye seslenildiğinde veya omzuna ağrılı bir uyarı verdiğimizde yutkunamaz. Koma pozisyonu nedir? Birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Kişi öksüremez veya bize yanıt veremez. Uzun süreli bilinç kaybı durumudur. Aslında bir yoğun bakım hastası örneğini verebiliriz. Bir hasta veya yaralı bir kişi saatlerce, günlerce hatta ömür boyu komada kalabilir.

Koma Pozisyonu Nedir?

Koma Pozisyonu Nedir?

Koma Pozisyonunda Ne Olur?

Yaralı bir kazazede, travma geçirmiş vb. herhangi bir nedenle nefes almaya devam etse bile kusma belirtileri gösterebilir. Kusmuk yutarak hava yolu obstrüksiyonu için predispozan bir faktördür. Koma pozisyonu nedir? Hastanın hayati fonksiyonlarına devam edebilmesi için alınan bu pozisyon koma pozisyonu olarak bilinir.

Bir İnsan Neden Komaya Girer?

Koma pozisyonu, stupor pozisyonunda bilinci kapalı olan ve ani senkop gelişen hastalara uygulanır. Alkol veya şeker koması, kafaya vurma, uyuşturucu koması gibi durumlar için de verilir. Bu koma belirtileri gösteren herkes için yapılabilecek acil bir uygulamadır.

  • Trafik kazası veya yüksekten düşme sonucu kafaya darbe
  • Gastrointestinal zehirlenme (yediğimiz ve içtiğimiz hasardan kaynaklanan)
  • Hava yolu zehirlenmesi (karbon monoksit, gazlar vb. solunum gazları nedeniyle) doğa veya duman)
  • Deri yoluyla zehirlenme (yılan, akrep, sokma gibi zehirli hayvanların ısırıkları)
  • Çok fazla alkol almak
  • Uyuşturucu kullanmak
  • Aşırı şeker sıçraması (Hiperglisemi).kan) veya normalin altına düşmek (Hipoglisemi) ) şeker hastaları
  • Bazı karaciğer hastalıkları (siroz, karaciğer kanseri, karaciğer yetmezliği vb.)
  • Konvülsiyon gibi ateşli hastalıklar
  • Yüksek tansiyon
  • Beyin tümörü vb. Çeşitli nedenlerle bir kişi komaya girebilir.

Komadaki Hastayı Ne Tarafa Çevirmemiz Gerektiğine Nasıl Karar Veririz?

Yaralının ikinci kez değerlendirilmesinden sonra kol veya bacakta kanama varsa, kanamayı bir bandajla durdurun. Kanayan bölge yukarıda olacak şekilde yana döndürülür.

Bir kol veya bacak kırılırsa, önce bir atel (karton veya ahşap gibi sert bir malzeme) ile sabitlenir. Daha sonra kırık bölge üstte olacak şekilde yana doğru döndürülür. Kanayan kulak varsa, sağ kulak yana çevrildiğinde altta kalmalıdır. Yaralının iyi olması, kalbe baskı olmaması için hasta sağa çevrilir.

Koma Pozisyonu Nasıl Yapılır?

Koma pozisyonu nedir? Bu kişiler tarafından en çok merak edilen konudur. Koma pozisyonu için öncelikle mağdurun güvenliğini sağlamak için uygun bir zemin hazırlayın. Mağdurun başı koluna paralel tutulur ve uygulamayı yapan kişiye yakın tutulur.

Kazazedenin uzakta kalan kolu, uygulamayı yapan kişiye yakın omuz bölgesine yerleştirildiğinde dirsekten yardım sağlanır. Bacağını dik açıdan uzağa doğru bükün.

Mağdur, omzundan veya kalçasının altından uygulamayı yapan kişiye, mağduru sarsmadan yüz yüze gelir. Dirsekler ve dizler yerde olmalıdır. Bacaklar nazikçe karına doğru çekilir. Yetkili sağlık ekibi gelmesi için beklenmelidir.

Vücutta kanama vb. Bir durum varsa önlem alınır. Koma pozisyonu nedir? Bu durumda bilinmesi gereken bir konudur. Ve ciddi bir yaralanma yoksa (hasta travmatize olmadıkça) koma pozisyonuna getirin.  Yüksekten düşen veya trafik kazası geçirenler gibi travma hastalarına koma pozisyonu verilmemelidir. Peki ya verirsek? Kaza zedeyi kısmen veya tamamen felçli hale getirebiliriz.

Post Views

SAĞLIK ANSİKLOPEDİSİ

 Sesli veya omzundan hafif sarsarak, uyarı verilerek bilinç kontrol edilir.

 Sıkan giysiler gevşetilir.

 Ağız içinde yabancı cisim olup olmadığı kontrol edilir.

 Bak, dinle, hisset yöntemi ile solunum kontrol edilir.

 Şah damarından nabız kontrol edilir.

 Hasta/yaralının döndürüleceği tarafa diz çökülür.

 Hasta/yaralının karşı tarafta kalan kolu karşı omzunun üzerine konur.

 Karşı taraftaki bacağı dik açı yapacak şekilde kıvrılır.

 İlkyardımcıya yakın kolu baş hizasında omuzdan yukarı uzatılır.

 Karşı taraf omuz ve kalçasından tutularak bir hamlede çevrilir.

 Üstteki bacak kalça ve dizden bükülerek öne doğru destek yapılır.

 Alttaki bacak hafif dizden bükülerek arkaya destek yapılır.

 Başı uzatılan kolun üzerine yan pozisyonda hafif öne eğik konur.

 Tıbbi yardım () gelinceye kadar bu pozisyonda tutulur.

 3–5 dakika ara ile solunum ve nabız kontrol edilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası