sağ serçe parmak ağrısı / Karpal Tünel Sendromu Nedir? Karpal Tünel Sendromu Nedenleri

Sağ Serçe Parmak Ağrısı

sağ serçe parmak ağrısı

Ayak Parmak Ağrısı Hangi Hastalığın Belirtisidir? Ayak Parmak Ağrısı Neden Olur, Sebepleri Nelerdir?

Ayak parmak ağrısı hareket kısıtlılığına sebep olmaktadır. Ağrınıza zonklama, karıncalanma gibi ağrı süreçleri eşlik ediyorsa, genellikle iğne batması, yanma ya da karıncalanma olarak tanımlanırlar. Ayak parmaklarınızda sızlayan bir bölge olması, ayakkabı giymenize ya da çorap benzeri ürünler giymenize engel olabilir. Ayak parmak ağrısı hangi hastalığın belirtisidir? Ayak parmak ağrısı neden olur, sebepleri nelerdir? Sorularının cevapları…

Ayak Parmak Ağrısı Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Ayak parmak ağrısının en yaygın nedeni kaslarda ve eklemlerde oluşan işlev bozukluğudur. Yapısal anormalliklerden dolayı da ayak parmaklarında ağrılar oluşabilmektedir. Yanlış ayakkabı seçiminden de kaynaklı olabilmektedir. Düzgün oturan ve ayağa iyi destek veren ayakkabılar, ayak eklemlerini ve cildi tahriş olmaktan koruyabilir. Ayağın topuklarını, ayak parmaklarını, sinirlerini, tendonlarını, bağlarını ve eklemlerini etkileyen birçok farklı tipte ayak problemi bulunmaktadır. Ayak parmağı ağrısı basit nedenlerden olabileceği gibi çeşitli hastalıklarında bir ön belirtisi gibi sinyaller verebilmektedir. Enfeksiyona bağlı, nörolojik, inflamatuar kaynaklı olması hastalık belirtilerindendir.

Ayak Parmak Ağrısı Neden Olur, Sebepleri Nelerdir?

Ayak parmak ağrısının en yaygın nedeni kaslarda ve eklemlerde oluşan işlev bozukluğudur. Bunun dışında yaralanma, zedelenme gibi sebeplerin haricinde gut, romatizma, çekiç parmağı ve siyatik gibi sebeplerden kaynaklı da oluşabilir. Ayak parmak ağrısının sebeplerini inceleyecek olursak;

  • Yaralanmalardan kaynaklı ayak parmak ağrısının sebepleri: çıkık ayak eklemi, yırtılma, yarılma, burkulma, donma.
  • Enfeksiyona bağlı ayak parmağı ağrısı: mantar enfeksiyonu, kemik kaynaklı enfeksiyon, eklem kaynaklı enfeksiyon.
  • Nörolojik, inflamatuar kaynaklı ayak parmağı ağrısı: Gut, çekiç parmak, sinir sıkışması, kireçlenme, romatizma nedenli eklem iltihabı, tendon iltihabı gibi sebeplerdir.

Ayak parmağı ağrısıyla birlikte görülebilecek diğer belirtiler ise: soğuk ayak parmakları, eklem ağrısı, uyuşma ve karıncalanma, ayak parmaklarında morarma, şişme, cilt solgunluğu, ayak parmaklarını hareket ettirmede zorlanma, ayak parmaklarında yanma hissi, soğuk algınlığı belirtilerdir.

Ciddi ve seyrek görülen belirtiler ise: bilinç kaybı yaşama, hareket kaybı, kafa bulanıklığı, yüksek ateş, nefes darlığı, hırıltılı soluma, ayak parmaklarının üzerine basamama, ağrıyan bölge çevresindeki kızarıklıklar, sıcak ve şişmiş ayak parmakları, ayakta ve ayak parmaklarında iyileşmeyen yaralar gibi şikayetler görülmesi dahilinde uzman bir doktora başvurulması önerilir.

ULNAR SİNİR SIKIŞMASI (CUBİTAL TUNNEL SENDROMU)

ULNAR SİNİR SIKIŞMASI (CUBİTAL TUNNEL SENDROMU)

Anatomi

Ulnar sinir koldaki ana 3 sinirden biridir. Köprücük kemiğinin altından kolun üst kısmının içlerine doğru ilerler. Bir doku tüneli olan kübital tünelden dirseğin içine geçer.

Bu noktada sinir deri üzerinden hissedilebilir. Dirseğin iç kısmı bir noktaya vurulduğunda hissedilen elektrik çarpma hissi bu sinirle ilgilidir.
Ulnar sinir tuzak nöropatisi koldaki ulnar sinir sıkıştığında meydana gelir. Akabinde sinir normal olarak çalışamaz.
Sinir dirsekten sonra kolun içindeki kasların altından geçerek avuç içine ve serçe parmağımıza gelir. Sinir elin içine girerken Guyon kanalı denilen farklı bir kanalda yol alır.

Bu sinirin görevi serçe parmağına ve yüzük parmağının serçe parmağı yanındaki yarısına his vermektir. Ayrıca, elde ince hareketler yapmayı sağlayan kasları ve ön kolda kasları da kontrol eder.
Sinirin en çok sıkıştığı bölge dirseğin arka kısmıdır. Bazen bilekte, köprücük kemiğinin alt kısmında veya boyunda omurilikten çıkarken sıkışması da mümkündür.

Ulnar sinirin sıkışmasına neyin neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Bazı önceden geçirilmiş faktörler sinirin sıkışma olasılığını yükseltebilir.

Bunlar;

• Dirsekte geçirilmiş kırıklar
• Kemik çıkıkları
• Dirsek eklemi şişlikleri
• Kistlerdir.

Dirseğin iç kısmına yapılan direkt bir darbe, uzun süre dirsek üzerine yaslanmak veya dirseğin içe bükülmesini gerektiren bir aktivite zaten sıkışmış durumda olan siniri daha da tahriş edebilir. Eğer ulnar sinir bilekte sıkışmış ise, sebebinin Guyon kanalında bir kist olması daha
muhtemeldir.

Bulgular

Ulnar sinir sıkışması, özellikle dirsek bükülmüş pozisyonda ise, serçe parmakta ve yüzük parmağında uyuşukluk yaratabilir. Dirseğin iç tarafında ağrı olabilir. Bazı hastalar parmaklarını oynatmakta veya nesneleri hareket ettirmekte zorluk çekebilirler.

Karpal tünel sendromu farklı bir sinir olan medyan siniri ile alakalıdır benzer bulgular gösterir. Karpal tünel sendromu genel olarak bas parmak, işaret parmağı ve orta parmakta karıncalanma hissine neden olur. Yüzük parmağı ve serçe parmakta uyuşukluk ulnar sinir sıkışıklığının genel bulgularıdır. Bu bulguların gidip gelmesi sıkça görülen bir durumdur. Araba kullanmak veya telefonla konuşmak gibi dirseğin kırılmasını gerektiren durumlarda daha sık görülür. Bazı hastalar gece parmaklarının uyuşmasından dolayı uyanırlar. Kavramanın zayıflaması ve parmak
koordinasyonunun güçleşmesi mümkündür. Eğer sinir çok fazla veya uzun süreden beri sıkışmış vaziyette ise elde kas kaybı
oluşabilir. Eldeki bu kas kaybının geri dönüsü yoktur. Bu yüzden bulgulardan herhangi biri fark edildiğinde doktora gidilmesi önemlidir.

Teşhis

Birkaç haftadan daha uzun süren veya normal aktivitelerinize engel olan bulgular gördüğünüzde mutlaka bir uzmana görününüz. Doktor sinirinizin sıkışıp sıkışmadığını anlayabilmek için elinizi muayene edecektir. Eğer sinir tahriş olmuş ise, dirsekte sinirin deri altından hissedildiği noktaya vurulması yüzük ve serçe parmağına bir elektrik çarpma hissi verecektir. Ancak bu his sinir sağlıklı durumdayken de oluşabilir.

Muhtemelen doktor omuzu, dirseği ve bileği hareket ettirecek ve bunlardan herhangi birinin bulguların sebebi olup olmadığını görmek isteyecektir. Ayrıca doktor parmaktaki hissi de test edecektir. Ulnar sinir sıkışmalarının büyük bir kısmının direkt grafide görülememesine rağmen, doktor kemik çıkıkları, artrit veya kemiğin siniri sıkıştırabileceği diğer noktaları görebilmek adına direkt grafi isteyebilir. Eğer doktor sinirin bilekte sıkıştığını düşünürse, sıkışmanın nedeninin kist veya baksa bir oluşumun sonucunda meydana gelip gelmediğini görebilmek için bilgisayarlı tomografi
veya MRI isteyebilir..

Doktor sinir iletim testleri tavsiye edebilir. Bu özel testler sinirin hangi düzeyde çalıştığını ve sıkışma noktasının yerini tespitte kolaylık sağlarlar. Sinirler kablolar gibi çalışırlar; sinir iyi çalışmadığı zaman iletim süresi çok uzun sürer. Bu test sırasında sinir bir noktadan stimule edilir. Cevabın iletilme süresi ölçülür. İletimin uzun sürdüğü nokta muhtemelen sıkışmanın da bulunduğu noktadır. Bazen küçük bir iğne ulnar sinirin kontrol ettiği kaslara batırılır. Bu kas kaybının gerçekleşip gerçekleşmediğini gösterir.

Tedavi

Kas kaybı çok fazla olmadığı sürece cerrahi dışı tedaviler muhtemelen ilk tercihtir.

Önlem
• Dirseği bükmekten kaçınmak
• Eğer sık bilgisayar kullanıyorsanız, sandalyenizin yeterince yüksek olduğundan emin olun. Sandalyenin kolçaklarını kullanmamaya çalısın.
• Dirseğiniz üzerine dayanmaktan ve dirsek iç kısmına basınç uygulayan durumlardan kaçının.
• Örneğin arabayı kullanırken açık cama kolunuzu koymayın.
• Geceleri uyurken dirseğinizi düz tutun. Bu düz konum özel bir askı ile yoksa bir dirsekliği ters takarak veya havluyu düz konumda dirseğinizin etrafında sararak sağlanabilir.

Cerrahi Dışı Tedavi

Eğer bulgular yeni başladıysa, doktor sinir etrafındaki sisliği azaltmak için ibuprofen gibi anti-enflamatuar ilaç tavsiye edebilir. Sinire zarar verme riskinden dolayı ulnar sinir etrafına steroid enjeksiyonları genellikle kullanılmaz. Bazı doktorlar sinirin tünel boyunca kaymasına yardımcı egzersizlerin bulguları düzelteceğini düşünürler. Bu egzersizler kolun ve bileğin sertleşmesine engel olabilirler.

Cerrahi Tedavi

Eğer yukarıda anlatılan yöntemler durumun iyileşmesine fayda etmez ise; sinir çok sıkışmış ise; veya kas kaybı var ise doktor sinir üzerindeki basıncı azaltmak için cerrahi operasyon önerebilir. Çoğunlukla operasyon dirsek seviyesinde yapılır ancak sıkışma bilekte ise operasyon bilek seviyesinde de yapılabilir. Bazen sinir her iki noktada da sıkışmış durumdadır. Bu yüzden cerrahi operasyon hem dirsek hem bilek seviyesinde
yapılır. Cerrahlar dirsek etrafındaki sıkışmayı rahatlatmak için çeşitli yöntemler kullanırlar. Kullanılan bütün yöntemler dirsek seviyesinde bir kesi yapılmasını içerir. Bu yöntemlerden bir tanesinde kübital tünelin sadece çatısı çıkartılır. Bu yöntem en çok sıkışmanın hafif olduğu hastalarda ise yarar. Daha sık olarak, sinir dirseğin arkasındaki kendi yerinden çıkarılarak, dirseğin önünde yeni bir yere taşınır. Buna ulnar sinirin öne aktarımı (transpozisyonu) denir. Sinir deri ve yağ dokusunu altında ama kasın üstünde, kasın içinde veya kasın altında olacak şekilde yerleştirilebilir. Sinirin nereye konulacağını belirleyen birçok faktör vardır. Doktorunuz size en uygun seçeneği tavsiye edecektir.

Eğer sinir bilekte sıkışmış ise, avuç içinizin serçe parmağının bulunduğu tarafında zigzag şeklinde kesi yapılır. Cerrah Guyon kanalının çatısını açarak ulnar sinir üzerindeki basıncı alır. Eğer sıkışma nedeni bir kist ve başka bir kitle ise cerrah aynı zamanda bunu da aynı seansta çıkarır.
Cerrahi operasyon genellikle ayaktan, yatış gerektirmeksizin veya sadece bir gün hastanede yatış ile yapılır. Cerrahini tipine bağlı olarak, cerrahi operasyon sonrası bir kaç hafta süreyle atel kullanmanız gerekebilir. Eğer sinirin kas altı aktarımı olduysa atel kullanımı daha uzun süreli olabilir.
Cerrah kolun gücünü ve hareketini geri kazanabilmesi için fizik tedavi önerebilir.

Cerrahi yöntemin sonuçları genellikle iyidir. Eğer sinir çok kötü bir şekilde sıkışmış veya kas kaybı mevcut ise sinir normal haline dönemeyebilir ve bazı bulgular operasyon sonrasında bile devam edebilir. Sinirlerin iyileşmesi yavaştır ve sinirin operasyon sonrasında iyileşip iyileşmeyeceğini  ilmek bu nedenden dolayı zaman alabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası