sih dini kurucusu / Sihizm Nedir? | Sihizm Gerçekleri ve Aktiviteleri

Sih Dini Kurucusu

sih dini kurucusu

YÜKSEL DURGUT

Hindustani’nin dili yazısı üzerine arkadaşlarla konuşurken dilinin yanı sıra dinini de merak ettiklerini ve bu konuda da bir çalışma yapmamı istediler. Ben de bilgilerimi tazeleme adına eski defterlerimi açarak Sihizm’i merak edenler için bu yazıyı kaleme aldım.

1,5 milyara yakın takipçisi ile Hristiyanlık ve İslam’dan sonra üçüncü sırada yer alan Hinduizm inancının neredeyse tüm takipçileri Hindistan ve çevresinde bulunuyor. Hinduizm yaygın olarak bilinen bir din olduğu için size Hindistan’ın tek tanrılı dini olan Sihizm ile ilgili bilgiler vermek istiyorum.

Hinduların katı kast sistemine ve Müslümanların siyasi egemenliğine karşı bir protestoyu işaret eden bağımsız bir din olarak ortaya çıktığına inanılıyor. yüzyılın ikinci yarısında, Hindistan alt kıtasının en büyük bölgesi Pencap’ta Sih Gurular tarafından kurulan tek tanrılı bir dindir.

Sihizmin kurucusu Guru Nanak, &#;da Pakistan&#;ın Pencap eyaletindeki Nankana Sahib şehrinde doğuyor. Nanak, çok erken yaşlarda Hindular ve Müslümanlar tarafından uygulanan kör ritüelleri eleştirerek Sihizmin temel ilkelerini oluşturan sevgi ve anlayış mesajını iletmeye başlıyor. Nanak, Hindistan&#;ın yanı sıra Tibet ve Bağdat&#;a seyahatler düzenliyor. yüzyılın başında, Nanak Pencap bölgesine yerleşerek Sihizmi kuruyor.

Sihizmin dünya genelinde 25 milyondan fazla takipçisi var. Hinduizm, İslam, Hristiyanlık, Yahudilik, Jainizm ve Budizm’i içeren dünyanın en büyük 5. dininin arasında en genci ve organize alanında da en büyüğü olarak kabul ediliyor.

ÖĞRENCİ VE ÖĞRENEN

Pencap dilinde Sih kelimesi, “öğrenci” veya “öğrenen” anlamına geliyor. Sihler, Guru Nanak&#;ın ve onun haleflerinin öğretilerine sadakatle inanıyorlar. Sihizm, tüm dinlerde olduğu gibi Tek Yüce Yaratıcıya inanan tek tanrılı bir din. Kutsal Sih yazılarında, Tanrı&#;ya “Ik Onkar” veya “her yeri kaplayan ruh”, “Akal”, “Nirankar”, “Waheguru” veya “harika Öğretmen” nitelemeleri yapılıyor.

Sihizmin takipçileri, üç temel ilkeye inanıyor. İlahi isim üzerinde meditasyon yapmak, dürüst yollarla geçimini sağlamak ve oruç tutma, hac ziyareti, putlara tapmak yerine iyilik yapmak.

Sihizm, kast ve sınıf sistemlerini reddediyor. Farklı kast, cinsiyet, ırk ve dinden insanların Tanrı&#;nın gözünde eşit olduğunu ilan ediyor ve bu nedenle insanlığa hizmete vurgu yapıyor.

SİHİZMİN KÖKENİ

Sihizmde rahip yoktur, bunun yerine Sihlerin yalnızca Guru Granth Sahib&#;in koruyucusu olarak hizmet eden “Granthi” vardır.

İlk Sih Guru olan Guru Nanak, bu yeni dinin liderliğini birbirini izleyen 9 Guru’ya devretti. Sih geleneğine göre, Sihizm, kurucusu Guru Nanak’ın ve Sih Guruları olarak adlandırılan dokuz halefinin manevi söylemlerinden gelişti. Sihizmin temel ilkeleri, Sihlerin kutsal dini kitabı olan Guru Granth Sahib’de yazılmıştır. “Adi Granth” olarak bilinen Guru Granth Sahib’in ilk cildi, 5. Sih Guru olarak görev yapan Guru Arjan tarafından derleniyor.

Bu kitabın metni, şiirsel olarak işlenmiş ve Hindistan klasik müziğine ayarlanmış sayfadan oluşuyor. Guru Granth Sahib ayrıca 2 Müslüman ve 13 Hindu şairin ilahilerini ve ayetlerini içeriyor. Sih Gurusu olarak görev yapan Guru Gobind Singh, Guru Granth Sahib&#;i halefi seçiyor ve onu Sihler için ebedi manevi rehber tayin ediyor.

ASLAN VE PRENSES SOYADLARI VE BEŞ ‘K’

Onuncu Sih Gurusu olan Guru Gobind Singh, tüm Sih erkeklerine “aslan” anlamına gelen “Singh” soyadını ve Sih kadınlarına “prenses” anlamına gelen “Kaur” soyadını veriyor.

’da Guru Gobind Singh, en yüksek Sih erdemlerini özveri, bağlılık ve sosyal bilinç olarak destekleyen dini ve askeri bir düzen olan “Khalsa”yı kurdu. Khalsa üyeleri bir Sih vaftiz törenine tabi tutulur ve Sih Guru tarafından Sihlere benzersiz bir kimlik vermek ve takipçilerin birbirlerini tanımalarını kolaylaştırmak için seçilen “Beş K”yı giymeleri talimatı verilir. Bu “Beş K”, erkekler için bir türbanla kapatılması gereken kesilmemiş bir saçı (kes) içerir; küçük bir tahta tarak (khanga); dairesel bir çelik bilezik (kara); çelik bir tören kılıcı (kirpan) ve diz boyu pantolon (kaccha).

Sihlerin çoğunluğu Hindistan, ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Avustralya, Malezya gibi ülkelerde bulunuyor. Hindistan&#;ın Pencap Eyaletindeki Amritsar şehrinde bulunan Harmandir Sahib Gurudwara veya Altın Tapınak, Sihizmin en kutsal manevi tapınaklarından biri olarak kabul ediliyor. Harmandir Sahib Gurudwara, en çok ziyaret edilen gurudwaralardan biri olarak günde binden fazla kişiyi kendine çekiyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Miladi yüzyılda Guru Nanak öncülüğünde Hint kıtasında ortaya çıkmış senkretik karakterli dinî sistemdir.

“Öğrenci, bilgin” anlamlarındaki “sih” kelimesinden türetilmiş olan Sihizm tabiri, Sihlerin inançlarını belirtmek için Batılılarca verilmiş bir isimlendirmedir. Kendileri ise dinî geleneklerini, “Guru’nun Öğretisi/Yolu” anlamında “gurmat” olarak tanımlamaktadırlar. Günümüzde yirmi beş milyon civarında nüfusa sahip olan Sihlerin Hindistan’da askerî, siyasî ve ekonomik açıdan güçlü oldukları bilinmektedir.

Sihizm’in kendine özgü inanç ve uygulamaları olmakla birlikte uzlaştırmacı bir yapısının olduğu da görülmektedir. Bu bağlamda nihai kurtuluş için yoga uygulamaları ve riyazet usullerine ağırlık veren “nath” geleneği, Tanrı’ya sevgiyle bağlanarak nihai kurtuluşa ulaşma fikrini esas alan “bhakti” hareketi ve Hint menşeli bazı sufi akımlar Sihizm’in oluşumuna tesir eden başlıca etkenlerdir.

Sihizm’in kurucusu Guru Nanak’tır. Ondan sonra dokuz guru daha gelmiştir. Sonuncusu Gobind Singh olup onun ölümünden sonra guruluk silsilesi sona ermiş ve kutsal metin Adi Grand/Guru Grand Sahib, ebedi guru kabul edilmiştir. Adi Grand, onuncu gurunun kendisinden önceki guruların ifşa ettiği metinleri bir araya getirmesiyle mevcut şeklini almıştır. Gobind Singh’e ait sözlerse Dasam Grand adıyla bilinmekte ve bunlar da Sihler tarafından kutsal kabul edilmektedir. Sihler, tarihsel süreçte yaşanan dinî ve siyasî gelişmeler karşısında kendi kimliklerini korumak ve organize hareket edebilmek amacıyla onuncu gurudan sonra Khalsa denilen Sih kardeşliği teşkilatı adı altında toplanmışlardır. Bu teşkilata mensup kimselerin saçlarını kesmeme, tarak taşıma, kama taşıma, çelik bileklik takma ve iç donu giyme şeklinde beş hususa dikkat etmesi gerekmektedir. Bu kurallar kısaca “5K” olarak adlandırılmaktadır.

Sihizm’in temel inanç esasları ve dinî uygulamaları on gurunun söylemlerine dayanmaktadır. İnanca göre gurular, Tanrı’nın ete kemiğe bürünüp beden almış şekli değil; deruni tefekkür sonucu ilâhî ikrama mazhar olmuş güvenilir birer elçidirler. Tanrı, insanoğlu ile iletişime geçmek için ilâhî kelamını gurulara vahyetmiştir. Kutsal metinde geçen “Kendi başıma nasıl konuşulacağını dahi bilemem, ben Tanrı’nın bana buyurduklarını aktarmakla görevliyim.” (Guru Grand Sahib, ) gibi ifadeler, bu hakikate işaret etmektedir.

Sihizm’e göre âlem, birbirini takip eden çeşitli dönemlerden oluşmakta ve bu süreç döngüsel olarak sürekli tekrarlanmaktadır. İnsanoğlu için yaratılmış olan âlem ve içindeki fenomenler hayal değil, gerçektir. Âlemin yaratıcısı ise Yüce Tanrı’dır. Sih kutsal metninin “tek yaratıcı” anlamına gelen “ek onkar” ifadesi ile başlaması, bu dinde tek tanrı inancına verilen önemi göstermektedir. Sihizm’de Tanrı’nın ete kemiğe bürünüp farklı varlık formu aldığı şeklinde bir inanç bulunmamaktadır. Tanrı heykellerine veya suretlerine tapınma da yoktur. Kutsal metinlerinde Tanrı için Hüda, Rahim, Ram, Mohan, Hari gibi isim ve sıfatların kullanılmış olması, Sihlerin içinde yetiştikleri dinî ve kültürel yapıdan etkilendiklerini göstermektedir.

Sihizm’de karma-tenasüh öğretisi bulunmaktadır. Buna göre Tanrı’nın gerçek anlamda idrak edilememesi ve ihtirastan kaynaklı bencil davranışlar sergilenerek hakikatin ardındaki tekliğin görülememesi bireyi doğum-ölüm döngüsüne mahkûm etmektedir. Tanrı’nın adını sürekli hatırda tutarak, insan sevgisini merkeze alan bir davranış modeli geliştirerek ve guruların telkin ve tekniklerine bağlı kalarak ebedi kurtuluş elde edilebilir. Bu bağlamda Tanrı’nın adını zikretme ve O’nun isim ve esması üzerinde derin düşünceye dalma uygulaması olan “nam yoga” adlı ritüel, Sihizm’de önemli bir yer tutmaktadır. Bu dinde teferruatlı ve katı kurallar ihtiva eden ibadet biçimlerinden ziyade basit dinî uygulamalar dikkat çekmektedir. İbadetler hem bireysel hem de toplu hâlde yapılabilmektedir. Bunun için belirlenmiş hususi gün ve zaman aralığı yoktur. Sih tapınaklarına “gurunun ikametgâhı” anlamına gelen “gurudvara” adı verilmektedir. Nitekim her mabette kutsal metne hususi bir yer ayrılmaktadır. Mabetlerde ibadetlerin yapıldığı ana bölüm dışında öğrencilerin ders gördüğü odalar, yemekhane ve dinlenme salonu gibi bölümler de bulunmaktadır. Mabede girmeden önce başlar bir mendil ile örtülmekte, ayakkabılar çıkartılmakta ve eller ile ayaklar yıkanmaktadır.&#;

Sihlerin en önemli kutsal mekânı, Pencap eyaletinin Amritsar şehrinde bulunan Altın Tapınak’tır. Buraya dört cepheden de giriş bulunmaktadır. Bu, mabedin herkese açık olduğunu ve kast anlayışına karşı durulduğunu göstermektedir. Sihizm’e göre diğer dinî gelenekler aynı Tanrı’dan kaynaklandığı için kısmen doğruluk payı içerse de ilâhî hakikate ulaştırma hususunda yetersizdirler.&#;

Cemil Kutlutürk

Kaynakça

Adi Sri Guru Granth Sahib(I-IV). Yay. Haz. ve. Çev. Manmohan Sahagal. Lucknow: Bhuvan Bani Trust, &#;

Dabistan-i Mazahib. School of Manners (I-III). Çev. D. Shea & A. Troyer. Paris: Oriental Translation Fund of Great Britain and Ireland,

Duggal, Kartar Singh, The Sikhs Gurus. Delhi: Vikas Publishing House,

Gupta, Mohanlal. Sikkha Dharma ka Sankşipta Itihas. Jodhpur: Shubhda Prakashan,

Kohli, Surinder Singh. “Guru Nanak and Islam.” Socio-Cultural Impact of Islam on India içinde. Yay. Haz. Attar Singh. Chandigarh: Publication Bureau, ١٩٧٦.

Kutlutürk, Cemil. “Farklı Dinlerde Vahyin Semantik Alanı (Hinduizm ve Sihizm Örneği)”, Kur’ân Vahyi Sempozyumu. (Bildiri Kitabı). İstanbul: Matsis Matbaa,

Küçük, Abdurrahman. “Sihizm”, AÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi 28 (): &#;

Macauliffe, Max Arthur. The Sikh Religion: Its Gurus, Sacred Writings and Authors (I-IV). Oxford: Clarendon Press, &#;

McLeod, William Hewat., Guru Nanak and the Sikh Religion. London: Oxford University Press,

Singh, Sardar Harjeet. Faith and Philosophy of Sikhism. Delhi: Kalpaz Publications,

The Adi Granth. Çev. Ernest Trump. New Delhi: Munshiram Manoharlal,

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası