polikistik over tedavisi bitkisel çözüm / Polikistik Over Sendromu’nda Bitkisel Tedavi – Polikistik Over

Polikistik Over Tedavisi Bitkisel Çözüm

polikistik over tedavisi bitkisel çözüm

Ya&#; Aral&#;&#;&#;ndaki Kad&#;nlar &#;çin Yayg&#;n Risk

Polikistik Over Sendromu

Di&#;i üreme sisteminin önemli bir parças&#; olan yumurtal&#;klar, yumurta ve hormon üretilmesini sa&#;lar. &#;ekli bademe benzeyen ve grimsi renkli bir çift oval yap&#;dan olu&#;an yumurtal&#;klar, rahim ve pelvis duvar&#;n&#;n iki taraf&#;na da yap&#;&#;&#;k hâlde bulunur.

Üreme ça&#;&#;ndaki kad&#;nlarda en s&#;k rastlan&#;lan endokrin bozukluk olan polikistik over sendromu, neredeyse her 10 kad&#;ndan birinde görülür. Yumurtal&#;klar, böbrek üstü bez, hipofiz bezi ve santral sinir sistemi aras&#;ndaki etkile&#;imlerin bozulmas&#;na neden olan hastal&#;k, kronik bir &#;ekilde seyreder.

Kad&#;nlar&#;n ya&#;am kalitesini olumsuz etkileyen bu hastal&#;&#;&#;n ba&#;lamas&#;na neden olan faktörler, henüz tam olarak bilinememektedir. Genellikle genetik oldu&#;u dü&#;ünülen hastal&#;kta çevresel faktörlerin de etkisi büyüktür. Tedavi edilmedi&#;inde &#;eker hastal&#;&#;&#;, tansiyon yüksekli&#;i, kalp damar hastal&#;klar&#;, k&#;s&#;rl&#;k veya kanser gibi ciddi problemlere yol açabilen polikistik over sendromunun erken te&#;his edilmesi, tedavinin ba&#;ar&#;s&#; aç&#;s&#;ndan oldukça önemlidir.

polikistik over

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik over sendromuna sahip olan kad&#;nlarda erkek hormonu olarak bilinen androjen seviyesi yüksektir. Kad&#;n vücudunda yer alan yumurtal&#;klar, adet dönemlerinde döllenmeye elveri&#;li bir adet yumurta geli&#;tirir. Geli&#;en yumurtalar, olgunla&#;ma sürecini tamamlamak için içi s&#;v&#; dolu bir kesecik olan ve folikül denilen bir yap&#;ya yerle&#;ir.

Polikistik over sendromunda ise yumurtal&#;klarda birçok yumurta geli&#;ir ve hepsi de ayn&#; anda olgunla&#;maya çal&#;&#;&#;r. Yumurta say&#;s&#;n&#;n fazla olmas&#;, beklenen kaliteye ula&#;&#;lmas&#;n&#; önler ve bu yumurtalar&#;n hiçbiri döllenme yetene&#;i ta&#;&#;maz. Bu durum, hastalara yap&#;lan ultrason muayenesinde yumurtal&#;klarda içinde geli&#;memi&#; yumurta bulunan birçok folikül kistler &#;eklinde görülür.

Stein-Leventhal sendromu olarak da bilinen hastal&#;k, yumurtalar&#;n serbest b&#;rak&#;lmas&#;n&#; sa&#;layan progesteron ve östrojen gibi cinsel hormonlarda bozulmalara sebep olur. Polikistik over sendromu olan kad&#;nlarda androjen hormonu yüksekli&#;i, olgunla&#;an ve geli&#;imini tamamlayan yumurtalar&#;n serbest b&#;rak&#;lmas&#;n&#; önler. Yumurtal&#;klardan at&#;lamayan yumurtalar, folikül içinde kalarak kistler olu&#;turur.

Genellikle ya&#; aras&#; kad&#;nlarda yayg&#;n olarak görülen polikistik over sendromu, bazen âdet döngüsü yeni ba&#;layan genç k&#;zlarda da olu&#;abilir. Hastal&#;&#;&#;n geli&#;iminde insülin hormonunun da etkili oldu&#;u dü&#;ünülmektedir. Genel olarak polikistik over sendromu olan hastalar, yüksek kiloludur ve bu hastalarda insülin direnci geli&#;mi&#;tir. &#;nsülin direnci, hastal&#;&#;&#;n olu&#;umunu tetiklemektedir.

polikistik over sendromu

Polikistik Over Belirtileri Nelerdir?

Polikistik over sendromunun en yayg&#;n belirtisi, âdet düzensizli&#;i ve âdet kanamas&#;n&#;n çok az olmas&#; ya da çok a&#;&#;r&#; olmas&#;d&#;r. Döllenme yetene&#;i olmayan yumurtalar, folikül içinde kalarak polikistik over kistleri olu&#;turur.

  • Yumurtlama olu&#;mad&#;&#;&#;ndan dolay&#; k&#;s&#;rl&#;k geli&#;ir.
  • Cinsel hormonlarda de&#;i&#;iklik yaratan sendrom, metabolik düzensizliklere neden olur.
  • Özellikle androjen art&#;&#;&#;na neden olan sendrom, vücutta k&#;llanmalar meydana getirir.
  • Polikistik over sivilce olu&#;umunu art&#;r&#;r.
  • Gö&#;üs ve yüz bölgesinde tüylenmede art&#;&#; ve gö&#;üslerde küçülme gözlenir.
  • Seste derinle&#;me ve kal&#;nla&#;ma,
  • Klitoriste büyüme
  • Saç dökülmesi ve hatta kellik olu&#;umu polikistik over belirtisi olarak kabul edilir.
  • Bunlara ek olarak koltuk alt&#;, gö&#;üs, kas&#;k, boyun bölgelerinde ya&#; bezesi ya da akne &#;eklinde kütleler de görülebilir.

Bu belirtilerle kar&#;&#;la&#;&#;ld&#;&#;&#;nda hastan&#;n t&#;bbi geçmi&#;i doktor taraf&#;ndan sorgulan&#;r ve yap&#;lan baz&#; testlerle hastal&#;&#;a te&#;his konulur. Yumurtal&#;k ya da klitoriste iltihaplanma olup olmad&#;&#;&#;n&#;n tespiti için fiziksel bir pelvis testi yap&#;l&#;r. Polikistik over hastalar&#;nda kilo yüksekli&#;i görülür. Hastan&#;n beden kitle indeksi hesaplanarak özellikle kar&#;n bölgesindeki ya&#;lanma de&#;erlendirilir.

Hastan&#;n östrojen, progesteron ve testosteron seviyelerinin de&#;erlendirilmesi için kan testlerine bak&#;l&#;r. Ayr&#;ca; kan &#;ekeri, kolesterol, tiroid ve prolaktin seviyeleri de de&#;erlendirilir. Bunlara ek olarak hastal&#;&#;&#;n te&#;hisinin koyulabilmesi için hastalar&#;n pelvik laporoskopisi ve vajinal ultrason muayenesi yap&#;l&#;r.

  • Polikistik over sendromuna sahip olan hastalarda görülen belirtiler aras&#;nda diyabet,
  • Yüksek kolesterol,
  • Obezite
  • Yüksek tansiyon da yer al&#;r.

polikistik over nedir

Polikistik Over Tedavisi Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Geçer Mi?

Polikistik over tedavisi, genellikle hastal&#;&#;&#;n komplikasyonlar&#;na yönelik yap&#;l&#;r. Tedavide yap&#;lan uygulama, ya&#;am tarz&#; de&#;i&#;ikli&#;idir. Günlük fiziksel aktivitenin art&#;r&#;lmas&#; ve yeterli ve dengeli bir beslenme program&#;n&#;n uygulanmas&#; önerilir.

  • Polikistik over sendromlu hastalar, yüksek kiloludur ve kilo vermeleri, hastal&#;&#;&#;n tedavisinde kullan&#;lan ilaçlar&#;n etkinli&#;ini art&#;r&#;r.
  • Adet döngüsünün düzenlenmesi için doktor taraf&#;ndan âdet düzenleyici do&#;um kontrol haplar&#; önerilir. Bu haplar, progestin ve östrojen içerir ve androjen üretiminin azalt&#;lmas&#;n&#; sa&#;layarak hormonlar&#; dengeler.
  • Androjen üretiminin azalmas&#;, polikistik over sendromunun önemli bir komplikasyonu olan akne olu&#;umu ve a&#;&#;r&#; tüylenmeyi önler.
  • Polikistik over sendromunun önemli bir di&#;er komplikasyonu da yumurtlama olmamas&#;d&#;r. Yumurtlamaya yard&#;mc&#; olmak amac&#;yla klomifen, femara ve gonodotropin içeren ilaçlar önerilir.
  • &#;laç tedavisine cevap vermeyen hastalara polikistik over ameliyat&#; önerilir.
  • Bu sendromun önemli bir komplikasyonu olan tip 2 diyabetin önlenmesi amac&#;yla da metmorfin içeren ilaçlar kullan&#;l&#;r. Bu ilaçlar, insülin direncinin artmas&#;n&#; sa&#;layarak insülin seviyesinin dü&#;mesine yard&#;mc&#; olur. Metmorfin, ayn&#; zamanda kilo vermeye yard&#;mc&#; bir ilaçt&#;r. Genellikle yumurtlamay&#; sa&#;layan ilaçlarla birlikte doktorlar taraf&#;ndan metmorfin de önerilir.
  • Hastal&#;&#;&#;n önemli bir komplikasyonu olan saç dökülmesi ve kellik problemi için de saç dökülmesini engelleyen ve k&#;l köklerini güçlendiren ilaçlar önerilir.

polikistik over tedavi

Polikistik Over Hamile Kalmaya Engel Mi?

Çocuk sahibi olmak için tüp bebek merkezine ba&#;vuru yapan kad&#;nlar&#;n neredeyse %20’sinde polikistik over hastal&#;&#;&#; vard&#;r. Yumurtlama problemine neden olan hastal&#;k, kad&#;nlar&#;n hamile kalmas&#;n&#; zorla&#;t&#;r&#;r. Bir kad&#;n&#;n âdetlerinde düzensizlik, vücudunda tüylenme ve kilosunda yükseklik söz konusuysa polikistik over sendromundan &#;üphelenilir. Böyle bir durumda konusunda uzman bir kad&#;n do&#;um doktoruna gidilerek polikistik over sendromunun var olup olmad&#;&#;&#; belirlenmelidir. Bu hastal&#;&#;&#;n tedavisinde erken te&#;his, oldukça önemlidir.

Doktor taraf&#;ndan polikistik over sendromlu kad&#;n, ilaç tedavisine ba&#;lat&#;l&#;r ve sa&#;l&#;kl&#; bir zay&#;flama listesi ile orta dereceli fiziksel aktivite önerilir. Yap&#;lan tedavilerle âdetlerin düzenlenmesi ve yumurtlama probleminin ortadan kald&#;r&#;lmas&#; sa&#;lanarak kendili&#;inden gebelik olu&#;umu gözlenebilir. Bu i&#;lemlerden sonra da âdet düzensizli&#;i devam ederse yumurtlamay&#; uyar&#;c&#; ilaçlar ve hormon i&#;neleri de doktor taraf&#;ndan önerilebilir.

Doktor takibinde yumurtalar&#;n geli&#;imi gözlenir ve bu gözlemler sonucunda hastaya normal ili&#;ki ya da a&#;&#;lama yöntemi önerilir. A&#;&#;lama yöntemi kez uygulanmas&#;na ra&#;men herhangi bir hamilelik söz konusu olmazsa tüp bebek yöntemine geçilmesi tavsiye edilir.

polikistik over diyet

Polikistik Over Diyeti Nas&#;l Uygulan&#;r? Ne Yemeli Ne Yememeli?

Polikistik over hastal&#;&#;&#;n&#;n tedavisinde birincil amaç ya&#;am kalitesinin artt&#;r&#;lmas&#;d&#;r. Genellikle bu hastalarda kilo problemi ya&#;an&#;r. Polikistik over hastalar&#; kaç kilo olmal&#; &#;eklinde bir soruya bu hastalarda birincil hedefin beden kitle indeksinin normal s&#;n&#;rlar içinde tutulmas&#; oldu&#;u biçiminde cevap verilebilir. Dolay&#;s&#;yla standart bir kilo vermek do&#;ru de&#;ildir. Onun yerine, ki&#;inin kilosunun boyunun karesine bölünmesi sonucu elde edilen beden kitle indeksine bak&#;lmas&#; gerekir. Bu de&#;erin, aras&#;nda olmas&#; istenir. Bu oranlar&#;n üzerinde kiloya sahip olan hastalara polikistik over diyeti uygulan&#;r.

Hastan&#;n günlük ald&#;&#;&#; kalori miktar&#; k&#;s&#;tlan&#;r ve fiziksel aktivitesi art&#;r&#;l&#;r. &#;eker ve &#;eker içeren besinler, hamur i&#;leri, k&#;zartmalar, ya&#;l&#; g&#;dalar ve do&#;al olmayan tüm g&#;dalar diyetten ç&#;kar&#;l&#;r. Kan &#;ekerini hemen yükselten meyve, meyve suyu, gazl&#; içecekler, haz&#;r meyve sular&#; ve meyveli soda gibi içeceklerden uzak durulmal&#;d&#;r.

Polikistik over beslenmesi, ki&#;iye özel bir beslenme program&#;d&#;r. Ki&#;inin beslenme al&#;&#;kanl&#;klar&#;na, boyuna, kilosuna ve sahip oldu&#;u rahats&#;zl&#;klara uygun olarak yeterli ve dengeli bir beslenme program&#;, uzman bir diyetisyen taraf&#;ndan haz&#;rlanmal&#;d&#;r. Genellikle protein içeri&#;i yüksek et, tavuk, bal&#;k, yumurta, süt, yo&#;urt gibi besinler ve taze sebzelerden olu&#;an polikistik over diyeti, dü&#;ük kalorili zay&#;flama diyeti &#;eklindedir.

Polikistik over &#;brahim Saraço&#;lu taraf&#;ndan da ele al&#;nmaktad&#;r. Saraço&#;lu polikistik over hastalar&#; için do&#;al bir kür olan so&#;an kürünü önerir. So&#;an kürü için 1 orta boy so&#;an&#;n kabuklar&#; soyulur ve birkaç parçaya bölünür. 2 bardak klorsuz su tencereye koyulur ve kaynamaya ba&#;lad&#;ktan sonra üzerine parçalanan so&#;an eklenir. Tencerenin a&#;z&#; kapat&#;larak 5 dakika kaynat&#;l&#;r ve ocaktan indirilerek so&#;umaya b&#;rak&#;l&#;r. Il&#;d&#;ktan sonra süzülerek ö&#;le ve ak&#;am yeme&#;inden önce birer bardak tüketilir. 15 gün uygulanmas&#; önerilen so&#;an kürüne 5 gün ara verildikten sonra tekrar 15 gün daha devam edilir.

Polikistik Over Sendromu savaş&#;ısı 10 besin

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Düzensiz adet görme, saç dökülmesi, tüylenme, gebe kalamama, sancılı regl… Bu belirtilerle ortaya çıkan Polikistik Over Sendrom, üreme çağındaki kadınlarda sık görülen bir hormonal bir hastalıktır.

1/11Polikistik Over Sendromu savaşçısı 10 besin
2/11Berryler
3/11Yağlı Tohumlar
4/11Balık
5/11Ispanak
6/11Zeytinyağı
7/11Avokado
8/11Çay
9/11Sarımsak
10/11Yumurta
11/11Kurubaklagiller

Polikistik Over Tedavisi İbrahim Saraçoğlu Doğal Çözüm Tarifleri

Polikistik over sendromu, üreme çağındaki kadınlarda hormonal dengesizlik ile ilgili meydana gelen bir sağlık sorunudur. Vücuttaki yüksek düzeyde androjen (erkeklik hormonu) olarak belirti verir. Bu sendromun tam nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak, genetik önemli bir faktör olarak kabul edilir. Polikistik over sendromu adet düzensizliği, vücutta ve yüzde aşırı tüylenme, kilo alma, sivilce, ciltte yağlanma, saç tellerinde incelme, erkek tipi saç dökülmesi ve pelvik bölgesinde ağrı gibi çeşitli belirtilere neden olabilir. Bu makalemizde polikistik over sendromunu tedavi etmeye yardımcı bitkisel, doğal yöntemler hakkında bilgiler vereceğiz. Polikistik over soğan kürü kullananlar bu kürden çok memnun kaldıklarını dile getiriyorlar.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'ndan Polikistik Over Sendromu İçin Soğan Kürü Tarifi

İki bardak klorsuz suyu kaynatınız. (Klorsuz bulamazsanız marketten satın alacağınız küçük pet şişe suyu da kullanabilirsiniz.) Orta boy yemeklik kuru soğanın en dış açık kahverenkli ince kabuğunu soyduktan sonra dörde veya altıya bölüp kaynamakta olan suyun içerisine atınız. Ağzı kapalı olarak beş dakika kaynattıktan sonra ocaktan indirip ılımaya bırakınız. Ilıyınca, süzülür ve ılık olarak bir su bardağı öğle yemeğinden on dakika önce içilir. Aynı şekilde akşam yemeğinden önce tekrar taze olarak hazırlanıp on dakika önce içilir. Bu küre onbeş gün devam edilir ve kür sonlandırılır. 15 gün uygulanır, maksimum beş gün ara verilir, sonra tekrar 15 gün uygulanır.

Tarçın

Columbia Üniversitesi'nden araştırmacılar tarçının polistik over sendromunu tedavi etmeye yardımcı olduğunu tespit etmişlerdir.  Bir su bardağı sıcak su içerisine bir tatlı kaşığı tarçın ekleyin. Sonuçlardan memnun kalana kadar ya da günlük olarak birkaç ay boyunca tarçınlı su içmeye devam edin.  Alternatif olarak, doktorunuza danıştıktan sonra tarçın hapı alabilirsiniz. Genellikle günde üç kere olmak üzere bir kapsül ( mg) alınması tavsiye edilir.  Ayrıca dilerseniz tarçını tahıl, yulaf ezmesi, yoğurt, süzme peynir, fıstık ezmesi sandviç gibi gıdaların üzerine serperek de diyetinize ekleyebilirsiniz.

Not:  Tarçını günde iki tatlı kaşığından fazla almanız gerekmez. Şayet şeker hastalığınız varsa, insülin direnci ile mücadele ediyorsanız kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız çünkü bu sizin kan şekerinizi düşürebilir.

Keten Tohumu

Keten tohumu androjen yani erkeklik hormonu seviyelerini azaltmasıyla Polikistik over sendromuyla mücadelede kullanılır. Bir veya iki çorba kaşığı taze öğütülmüş keten tohumunu bir bardak suyla karıştırın. Sonuçlardan memnun kalan kadar ya da günlük olarak birkaç ay boyunca bu karışımı için. Ayrıca su ile karıştırıp içmek yerine tatlılar, çorbalar ve salatalara ekleyerek diyetinizle düzenli olarak keten tohumunu tüketebilirsiniz.

Nane Çayı

Nane çayı anti-androjenik özellikleri ile polikistik over sendromu ile savaşmaya yardımcı olur. Cezvede bir bardak su kaynatın. Bir tatlı kaşığı kurutulmuş nane yaprağını içine atıp dk kaynatın. Süzün ve günde iki kez olmak üzere birkaç hafta için.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi kan şekerini kontrol etmesi ve vücudunuzun çok fazla insülin üretmesini engellemesi açısından polikistik over sendromu ile başa çıkmada faydalıdır. 2 tatlı kaşığı çiğ, elma sirkesini bir bardak suyla karıştırın. Sabah ve yemeklerden önce içiniz. İyileşme görene kadar birkaç hafta içmeye devam edin. Yavaş yavaş dozu günde kereye; bir bardak için iki yemek kaşığı elma sirkesine çıkarabilirsiniz.

Çemen Tohumu

Çemen vücutta glikoz metabolizmasını destekler ve insülin direncini arttırır. Bu da hormonların dengelenmesine yardımcı olur. Üç tatlı  kaşığı çemen tohumunu saat suda bekletin. Sabahları aç karnına bir tatlı kaşığı ıslatılmış tohumu biraz balla beraber alın. Ayrıca öğle ve akşam yemeğinden yaklaşık 10 dk önce 1 tatlı kaşığı yiyin. Birkaç hafta veya iyileşme görene kadar her gün bu tedaviye devam edin.

Hayıt

Hayıt polikistik over semptomlarını hafifleten ve hormonal dengesizliğe bağlı doğurganlığı tedavi etmekte kullanılan popüler bir bitkidir. Bir fincan su kaynatın ve bir tatlı kaşığı taze ya da kurutulmuş hayıt bitkisi ekleyin. Yaklaşık 10 dakika demlensin. Sonra süzerek günde bir kez olmak üzere birkaç hafta ya da ay sonuçları görene kadar tüketin.

Balık Yağı

Omega 3 asidi ile dolu olmasıyla androjeni azaltır ve insülin duyarlılığını artırır. Balık yağı takviyeleri için standart günlük doz yoktur. Doktorunuzun önerdiği gibi ya da günde kez olmak üzere kapsül alabilirsiniz.

Meyankökü

İtalyan araştırmacılar meyan kökünün polikistik over sendromlu kadınlarda serum testosteron düzeyini azalttığını  tespit etmiştir. 1 bardak kaynar suya bir tatlı kaşığı kurutulmuş meyan kökü ekleyin. Yaklaşık 10 dakika kaynatın ve sonra süzün. Bir kaç hafta boyunca günde 2 ya da 3 kez olarak için.

Not: Meyan kökü, yüksek tansiyon ya da kalp, böbrek veya karaciğer hastalığı olanlar için uygun olmayabilir. Ayrıca kan glukoz seviyeleri üzerinde bir etkiye sahip olabilir.

Adet Düzensizliği Tedavisi, Düzensiz Adet, Adet Gecikmesi İçin Ne Yapılmalı? Tıklayınız

Polikistik over sendromu için doğal yöntemler

Polikistik over sendromu (PKOS), her 10 kadından birini etkileyen yaygın bir sorun. Naturapati doktoru Lara Briden, hastalığın birçok kadında geç teşhis edilmesi veya teşis edilememesinin nedeninin, hormonların belirtiler üzerindeki etkisinin yanlış anlaşılmasından kaynaklanıyor olabileceğini söylüyor. “Polikistik over (yumurtalık) sendromu olarak tanımlanan durumda asıl problem hormonlardır, yumurtalıklar ise sadece bu durumun kurbanıdır” diyor Dr. Briden.


Polikistik over sendromunun teşhis edilmesindeki güçlüklerden biri de hormonal dengesizliklerin kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor oluşu. Bir kadında PKOS nedeni enflamasyon olabilirken, diğerindeki asıl neden besin eksikliği ya da insülin direnci olabiliyor. Bazı kadınlar ise hormonal doğum kontrolünü bıraktıktan sonra PKOS sendromları göstermeye başlayabiliyor.


Polikistik over sendromunun temelinde yatan yüksek testosteron ve insülin seviyeleri gibi hormonal dengesizlikler, çeşitli belirtiler görülmesine neden olabiliyor. Bu belirtiler arasında;

  • Düzensiz yumurtlama ve adet döngüsü,

  • Göğüste ve çenede aşırı tüylenme,


  • Aşırı kilo alımı ve obezite,



  • Doğurganlık sorunları görülebiliyor.

Semptomların böyle çeşitli olması, hastalığın teşhis edilmesini de zorlaştırabiliyor. Örneğin gebe kalamama sorunu ile hekime danışan bir kadın, saç dökülmesi veya kilo alımı gibi sorunların durumuyla ilgili olabileceğini bilmediği için doktoruna belirtmeyebilir. Bu önemli ipuçları olmadan, hekimler de testosteron ve insülin seviyeleri ile ilgili gerekli teşhisleri atlayabiliyorlar.





Polikistik over sendromu için doğal önlemler

Uzmanlar, altta yatan hormonal dengesizliğe karşı alınacak önlemlerin PKOS semptomlarını azaltmakta da etkili olacağı konusunda hemfikir.


1- Enflamasyonu azaltın

Tüm PKOS vakalarında ortak görülen durum, vücutta enflamasyonun (iltihabın) artmış olmasıdır. Dr. Brooke Kalanick, “Enflamasyon hormonların doğal dengesini bozan önemli bir etkendir” diyor. Enflamasyonu azaltarak hormonların doğal dengesini desteklemek içinse, sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekiyor. Kalanick’e göre, Omega-3 ve protein bakımından zengin beslenmek, koyu yeşil yapraklı sebzelerden, orman meyvelerinden ve turpgillerden bolca tüketmek, aynı zamanda işlenmiş gıdalardan da uzak durmak, enflamasyonu azaltmada etkili yöntemler. Aşırı egzersizden kaçınmak, hafif yoga ile bedeni desteklemek, uyku düzenine dikkat etmek de enflamasyonu azaltarak PKOS semptomlarını azaltmada etkili.


2- Kan şekerini dengeleyin

Kan şekerinin dengede olması enflamasyonu da azaltır ve endokrin sistemin doğru çalışmasını sağlayarak hormonları dengeler. Her kadının kendine özgü bir karbonhidrat toleransı olduğunu ifade eden uzmanlar, paleo-bazlı, karbonhidratı az bir diyetin kan şekerini dengelemek için ideal olduğu görüşünde. Dr. Kalanick, ne tür karbonhidratları tolere edebildiğinizi test etmek için bir yöntem öneriyor: Belirli bir miktar karbonhidrat tükettikten sonra kendinizi gözlemleyin. Öğünden sonraki 30 dakika içinde tatlı aşerme, devam eden açlık ve düşük enerji gibi belirtiler görülürse, tükettiğiniz karbonhidratı tolere edemiyorsunuz ve karbonhidrat, insülin dengenize iyi gelmiyor demektir. Eğer yedikten iki saat sonra bu belirtileri gösteriyorsanız, bu durum reaktif hipoglisemi yaşıyor olabileceğinize işaret ediyor olabilir.


3-Vitamin-mineral eksikliğini kontrol ettirin

Doktorunuzdan vitamin ve mineral seviyelerinizi ölçecek bir kan tahlili yapmasını isteyerek kalsiyum, magnezyum, çinko ve vitamin D seviyelerinize baktırabilir ve eksik olanları beslenmenizle ve takviye gıdalar alarak telafi edebilirsiniz.


4- Zararlı kimyasallardan uzak durun

Kozmetik ürünlerde bulunan parabenler ile temizlik malzemelerinde ve günlük kullandığımız birçok üründe bulunan fitalatlar, endokrin sistemini ciddi şekilde etkileyerek hormonal dengemizin bozulmasına neden olurlar. Doğal ürünleri tercih ederek hormonal dengeyi desteklemek ve PKOS semptomlarını azaltmak mümkün.


5- Stresi azaltın

Kortizol, temel stres hormonlarından biridir ve günlük yaşamda çok fazla strese maruz kaldığımızda, sistemimizde baş edebileceğimizden daha fazla kortizol birikir. Bu da hormonal dengeyi olumsuz etkiler. Yoga, meditasyon ve benzeri yöntemlerle stresi azaltmak da PKOS tedavisinde önemlidir.


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir