kediler neden etrafa işer / Evin içine idrar püskürtme ve idrarını yapma | Hill's Pet

Kediler Neden Etrafa Işer

kediler neden etrafa işer

Evin içine idrar püskürtme ve idrarını yapma

Kediler çoğunlukla tuvalet alışkanlıkları konusunda çok titizdir ve tutarlı bir şekilde, varsa evin içindeki kum kabını kullanacak ya da bahçeye dışkılayacaktır. Bu nedenle idrar püskürtüyor ya da idrarını odanın bir köşesine yapıyorsa, bu durum endişe duymanızı gerektirecek bir durum olabilir.

Gray tabby kitten pawing at the air.

İdrar püskürtme ya da idrarını yapma - hangisi ?

Kediler, kendileri ve diğer kediler için bir koku sinyali ya da 'işareti' olarak idrar kullanırlar. Koku işareti için idrar biriktirme motivasyonu, dolu idrar kesesini rahatlatmak için idrarını yapmaktan çok farklıdır. Bu nedenle, potansiyel çözümleri değişiklik göstereceğinden, kedinin idrar mı püskürttüğünü, yoksa idrarını mı yaptığının belirlenmesi önemlidir.

Kedi, idrarını yapmak için çömelir ve idrar hacmini yatay bir yüzeye bırakır. Daha sonra idrarın etrafındaki bölgeyi eşeleyebilir; ancak bu her zaman geçerli değildir. Uygun olmayan idrar yapmanın en sık gerçekleştiği herler halı, kanepe, yorgan, küvet ya da lavabodur.

Kedi, idrar püskürtmek için çoğunlukla ayakta durur, arka ayağıyla bir merdivene basma hareketi yapar, kuyruğunu titretir ve duvar gibi belirgin bir koku işareti bırakacağı dikey bir yüzeye az miktarda idrarı geriye doğru püskürtür. İdrar püskürtme davranışının sık gerçekleştiği yerler, kapı, pencere, kedi kapısının çevresi, perde, elektrik ekipmanı ve alışveriş ya da çöp torbalarıdır.

Kedinin bu iki davranıştan hangisini yaptığı belirlendiğinde, bu davranışı çözümlemek için önlem alınması gereklidir.

Temizlik

Gerçek bir kaza olsun ya da olmasın, kedi özel bir yere idrarını yaptığında ya da dışkıladığında, hassas burnu, onu aynı yeri düzenli bir tuvalet olarak kullanmaya teşvik edecektir. Bu alışkanlığı kırmanın en iyi yöntemi, kediyi mümkün olduğunca uzun bir süre bu bölümden uzak tutmak, kedinin alabileceği herhangi bir kokuyu ortadan kaldırmak ve erişimini engellemek için mobilyaları kullanarak o bölümün yerleşimini değiştirmektir. Bu bölgeyi %10 oranında biyolojik ya da enzimatik temizlik deterjanı çözeltisiyle yıkayın ve daha sonra soğuk suyla durulayarak kurumaya bırakın. Bu bölüme (bitki sulama süzgeci kullanarak) tuvalet ispirtosu püskürtün, fırçalayın ve kurumaya bırakın. Hassas döşemelik kumaşlarda ilk olarak küçük bir alanda deneme yapmanız gerekebilir. Kalan kokuları uzaklaştırmak için bir takım ürünler mevcuttur, bu ürünleri çevrenizdeki veteriner kliniğinden satın alabilirsiniz. Halı son derece emicidir ve idrar sıklıkla altındaki zemin döşemesine kadar halının tüm katmanlarının içine işler. Söz konusu bölüm uzun bir süre boyunca kötü şekilde kirlenmişse, halının bu kısmının ve altındaki bölümün kesilerek çıkarılması ve değiştirilmeden önce, altındaki beton veya döşeme tahtalarının kullanılır hale getirilmesi gerekebilir.

Tıbbi sorunlar

Evde uygun olmayan yerlere idrarını yapmaya başlayan bir kedi, kontrol için veteriner hekime götürülmelidir. Sistit, kedinin zorlanmasına ve sık sık az miktarda idrar yapmasına neden olabilir. Stresle ilişkili üriner sistem rahatsızlığını bir formu fazla belirgin bir tablo değildir, ancak sık görülen semptomu, idrarın kum kabının dışına yapılmasıdır. Üriner sistem enfeksiyonu ya da irritasyonu, kedinin dışarıya çıkmaya ya da kum kabına gitmeye çalışmak yerine ayakta dururken idrar yapmasına neden olabilmektedir. Bu şekilde idrar yapma, bazen idrar püskürtmeyle karıştırılabilmektedir. Tekrarlayan sistit söz konusu ise, sıvı alımının arttırılması sıklıkla kedilere yarar sağlamaktadır. Bu durumda, kedinin kuru olan mamasının yaş mama ile değiştirilmesi gerekebilmektedir; ancak herhangi bir beslenme değişikliği konusunda veteriner hekime danışmalısınız.

Kedim niçin evin içine idrar püskürtüyor?

Erkek ya da dişi, kısırlaştırılmış ya da kısırlaştırılmamış tüm kediler idrar püskürtebilmektedir. Bu durum çoğunlukla, kokuyla iletişim sistemi kapsamında dışarıda gerçekleşmektedir. Kediler ayrıca sürtünerek, tırmalayarak ve başıyla hafifçe vurarak da (ağız çevresindeki bezlerin ağaç dallarına ya da başka objelere sürünmesi) koku sinyalleri bırakmaktadır.

Bir kedi, yalnızca başka kedilere orada olduğunu bildirmek için değil, bölgesini alışık olduğu kendi kokusuyla 'döşeyerek' güvende hissetmek için de koku bırakmaktadır. Kısırlaştırılmamış kedilerde, idrar yalnızca kedinin varlığının değil, durumunun da işaretidir. Erkek kedilerin dikkatini çekmek için, kızgınlık dönemindeki dişilerin idrarında yüksek düzeyde östrojen vardır. Evcil kedilerin çoğu kısırlaştırılmakta ve muhtemelen bunu yapma ihtiyacı hissetmemeleri nedeniyle içeriye idrar püskürtmemektedir. Evin içine idrar püskürtme, kedinin kendini gergin hissetmesinin ve kendisini yine kendine ait kokuyla çevreleyerek güvende hissetmeye gereksinim duyduğunun bir göstergesidir.

Evin içine idrar püskürtme, kedinin bir şeylerin tehdidi altında olduğu hissine kapıldığını belirtmektedir. En sık görülen nedeni evin içinde ya da yakınlarda başka kedilerin olmasıdır. Bununla birlikte, kedi zaten biraz kaygılıysa, evde yeni bir bebek ya da yeni bir kişi olması, tadilat, dekorasyonun yenilenmesi ya da rutin alışkanlıklarındaki bir değişiklik de, evin içine idrar püskürtmeye başlamasının habercisi olabilmektedir.

Çevredeki kedilerin tehditleri

Kediler, istilacı kedilere varlıklarını bildirmek için sıklıkla kedi kapısının ya da kapıların etrafına idrar püskürtmektedir. Kediniz, eve başka bir kedinin girmesinden rahatsız olmuşsa, kedi kapısını ve kedinin kendi başına giriş çıkışını bloke eder. Kapının tamamen bloke edilmesi seçeneği yoksa, manyetik ya da elektronik girişin seçildiği bir kedi kapısının takılması (kedinizin tasmasına takılan bir cihaz kullanarak), daha fazla istilayı önleyebilmektedir. Kedinize dışarıdan destek sağlamak için diğer kedileri bahçenin dışına çıkarın. Kedi içerisinin güvenli olduğunu hissettiğinde, işaretleme ihtiyacı azalacaktır.

Dekorasyon ve tadilat

Sinirli ya da tamamen evin içinde yaşayan bir kedi, çevresindeki değişiklikleri tehdit olarak algılayabilir. Dekorasyonun yenilenmesi ya da mobilyaların değiştirilmesi, kedinin sürtünerek ve tırmalayarak dikkatle koyduğu tüm gizli işaretleri etkili bir şekilde ortadan kaldırmaktadır. Bunun etkisini azaltmak için, kokular gücünü kaybedinceye ve eve alışık olduğu kokularla karışıncaya kadar kediyi odalardan uzak tutun. Kedinin kendi kokusunun biraz yayılmasını sağlayarak bu süreci hızlandırabilirsiniz. Yumuşak bir pamuklu kumaş alın ve nazikçe kedinizin yüz çevresine (kedinin kendi kişisel kokusunu üreten bezlerin bulunduğu bölge) sürün. Toplanan salgılar, doğrudan kedinin beynine tanıma ve güvenlik mesajı gönderen feromonlar içermektedir. Bu kumaşı sorunun ortaya çıktığı yerde kedinin boyu düzeyindeki mobilyalara ya da duvarlara sürün ve bunu günde birkaç kez tekrarlayın. Zaten kendi kokusunun mevcut olduğunu fark ederse, kedinin idrar püskürtme olasılığı azalabilir. Veteriner hekiminiz, aynı şekilde etki gösteren sentetik feromonlar içeren bir ürün de verebilir. Örneğin kanepenizi değiştiriyorsanız, ileriye yönelik plan yaparak daha tanıdık ve kabul edilebilir hale getirmek için önce birkaç hafta boyunca yeni mobilyanın üzerine örtülebilecek bir kumaş kullanın.

Kedinizin güven duymasına yardımcı olun

İdrar püskürtme nedeni açık olmadığında dahi, kedinizin daha fazla güven duyabilmesini sağlayacak yöntemler vardır. Örneğin kedinin dolaşacağı bölümlerin bir ya da iki odayla sınırlanması, güvenlik hissinin artmasına ve işaretleme arzusunun azalmasına yardımcı olabilir. Bir kedi yalnızca daha önce çözümlenmiş olan durumdan dolayı çok gerginse, tehdit edilen (ya da saldırgan) kediye başka kedilerin olmadığı bir yerde yeni bir yuva edindirilmesi düşünmeye değer bir seçenektir. Diğer kedilerle başa çıkma baskısı olmadığında, tehdit altındaki kedinin idrar püskürtmesi mümkün değildir ve bu yolla kedinizin daha mutlu olmasını garanti altına alabilirsiniz. Saldırgan bir kedi de, çok sayıda kedinin bulunduğu bir ortamda sıklıkla gergindir ve tek başına olacağı bir ev onun için yararlı olabilir.

Özel yardım

İdrar püskürtme ve idrarını yapma, pek çok kedide burada özetlenen teknikler kullanılarak düzeltilebilmektedir. Bazı durumlarda sorun devam edebilir ve bu sorunu kendi başınıza çözmekte ısrar etmek yerine veteriner hekiminizle konuşmanız tavsiye edilmektedir.

Ref: Kedi Danışma Komitesi -funduszeue.info

 

Kediler Neden Yatağa Çiş Yapar

Kedilerin tuvalet alışkanlıklarını değiştirmesinin altında pek çok farklı neden olabilir. Bu nedenle kedi normal tuvalet alışkanlığının aksi davranışlar sergiliyorsa mutlaka takibinin yapılması gerekir. Kediler temizlikleri ile meşhur canlılar olsalar da yaşadıkları bazı psikolojik ve fizyolojik değişimler en titiz oldukları tuvalet konusunda bile farklı davranmalarına neden olabilir. Bu yazımızda kediler neden kumundan başka yere işer veya kediler neden sahiplerinin yataklarına çiş yapar sorusunun altında yatan nedenleri ele alacağız.

Kediler Neden Tuvaletlerinden Başka Bir Yere Çiş Yaparlar?

Kedilerin tuvaletleri dışında başka bir yere çiş yapmalarının altında pek çok farklı neden yatıyor olabilir. Doğru nedeni bularak sorunu tamamen çözümlemek mümkündür.

Sağlık Sorunları

Kedilerin tuvalet alışkanlıklarını ani bir şekilde değiştirdiği durumlarda ilk akla gelen unsurun idrar yolları enfeksiyonu olması gerekiyor. Kediler idrar yolları ile ilgili bir sorun yaşadıkları zaman sorunu doğrudan tuvaletleri ile ilişkilendirmeye ve buna bağlı olarak da tuvalet yaptıkları yeri değiştirmeye meyillidirler. İdrar yolu hastalıkları, böbrek hastalıkları, idiyopatik sistit gibi üriner sistem sorunları kedilerin tuvaletleri dışında bir yere çiş yapmalarına neden olabilir. Erkek kedi işeme problemi yaşadığında ürolitler yani idrar yolu taşlarından şüphelenilebilir. Sık idrara çıkma, genital bölgenin yoğun olarak temizlenmesi, kedi kumunun normalden fazla eşelenmesi ve tuvaletten farklı bir yere idrar yapma erkek kedilerde idrar taşı oluşumlarının belirtileri arasında yer almaktadır. İdrar yolu enfeksiyonları yavru kedilerde de meydana gelebilen bir sağlık sorunudur. Bu sorunu yaşayan tüm kedilerde kedi tuvaleti dışında başka bir yere idrar yapma değişimi gözlenebilmektedir.

Kediler neden kumundan başka yere işer

Stres

Kedinin fizyolojik bir sağlık sorunun olmadığı kanıtlandıysa ve kedi tuvaleti dışında farklı noktalara çiş yapma alışkanlığı devam ediyorsa stres mutlaka göz önünde bulundurulması gereken bir faktördür. Kedinin yaşam alanında köklü değişimler yaşaması, eve yeni bir evcil hayvan gelmesi, sahip değişikliği gibi faktörler kedilerde stresin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra kedi tuvaletinin durduğu yer de kedinin stres yaşamasına neden olabilir. Yüksek sesli, çok aydınlık, dış seslere oldukça yakın olan kedi tuvaletleri kedilerin stres yaşamasına ve buna bağlı olarak tuvalet alışkanlıklarının değişmesine neden olabilir.

Kedi Tuvaletinin Hijyeni

Kedi tuvaletinin düzenli temizlenmesi, yeterli miktarda kum içermesi kedilerin tuvalete konforlu bir şekilde gitmelerinin en iyi yoludur. Özellikle evde birden fazla evcilin yaşadığı durumlarda, tek başına yaşayan bir kedinin yanına ikinci bir kedi geldiği zaman kedi tuvaleti hijyenine ekstra özen göstermek gerekir. Bazı kediler farklı bir kedi ile aynı tuvaleti paylaşmak istemez. Bu durumda paylaşmayı reddetmenin etkili bir yolu evdeki kedi sayısı kadar kedi tuvaleti edinmektir. Fazla sayıda kedi tuvaletine sahip olmak hem masraflar hem de temizliğe ayrılacak zaman göz önünde bulundurulduğunda çok başarılı bir çözüm gibi gözükmese de olmadık zamanlarda tüm yatak takımını değiştirmek, yıkamak zorunda kalmak, halı ve koltuk temizliği ile uğraşmak yerine kedilerin konforunu sağlayacak sayıda kedi tuvaleti edinmek daha etkili bir çözümdür.

Kedi Tuvaleti Modeli

Kediler seçicilikleri ve rahatlarına düşkünlükleri ile tanınırlar. Eğer kedinizin kullanmaktan keyif almadığı, içinde rahat hareket edemediği bir tuvaleti varsa tepkisini farklı bir noktaya çişini yaparak gösteriyor olabilir. Kedi tuvaletinin tasarımı içerideki kokuyu hapsedecek şekildeyse yani kapalı ve giriş kapısı oldukça sıkıysa tuvaletin çok sık temizlenmesi gerekir. Bu tür bir tuvalet sık sık temizlenmediği sürece kedinin içine girmek istemeyeceği bir yere dönüşür. Bu durumda kedinin farklı noktaları tuvalet ihtiyacı için tercih etmesine yani bir tür tepki göstermesine neden olur. Ayrıca kedi tuvaleti modelinin kedinin genel sağlık durumuna ve ihtiyaçlarına göre değiştirilmesi gerekebilir. Eklem rahatsızlıkları olan bir kedi için yüksek kenarlı ya da tepeden girişli bir kedi tuvaleti konforlu bir seçim olmayacaktır. Tuvalete giriş çıkış zorlaştıkça kedi farklı yerlere yönelebilir. Kedinizin ihtiyaçlarına yönelik doğru tuvalet modelini bulmak için sitemizde yer alan kedi tuvaleti modellerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Erkek kedi işeme problemi

İşaret Bırakma İhtiyacı

Kediler kısırlaştırılmadıkları zamanlarda kokularını bırakmak ve bölgelerini işaretlemek için farklı noktalara çiş yapabilirler. Erkek kedi işeme problemi kısırlaştırılmama sebebiyle bölge işaretleme ihtiyacına istinaden ortaya çıkar. Dişi kediler neden yatağa işer? sorusunun yaygın cevaplarından birisi de kedinin kızgınlık dönemine girmiş olabileceğidir. Dişi kediler de kızgınlık dönemlerinde çiftleşmeye hazır olduklarını başka kedilere iletebilmek için farklı noktalara çiş yapabilirler.

Kedi Sahibini Özleyebilir

Kedilerin duyguları söz konusu olduğunda bu duyguların insanlar tarafından algılanması zor olabilir. Duygusal anlamda karmaşık canlılar olan kedileri anlamamız zor olsa da onları gözlemleyerek anlatmak istediklerini anlayabiliriz. Kedi sahibinin hayatının yoğunlaşması ve önceliklerinin değişmesi kedi ile geçirilen zamanın azalması neden olabilir. Bu duruda kediler kendi kokuları ile sahiplerinin kokusunu birleştirmek isteyebilirler. Bu istek kediyi sahibinin yatağına ya da eşyalarına çiş yapması ile sonuçlanabilir.

yavru kedi neden yatağa işer

Tuvalete Yetişememek

Tuvalete yetişememe hali genellikle yavru veya sağlık sorunu olan kedilerin yaşadığı durumlardan birisidir. Yavru kediler dünyayı keşfe çıktıkları maceracı ruhları ve küçük mesaneleri ile tuvalet ihtiyaçlarını son anda fark ederek tuvalete yetişemeyebilirler. Yavru kedim neden yatağa işiyor? Sorusunu soran pek çok kedi sahibi kedileri ile oyun oynama alanlarının yataklarını olduğunu fark edebilirler. Yavru kediler için yatak, koltuk gibi eşyalardan inmek zor olabilir bu da tuvalete yetişmek için daha az zamanı olan yavruların istenmeyen noktalara çiş yapmasına neden olacaktır. Kedilerin tuvalete yetişmekte zorlandığı durumlarda yaşam alanının farklı noktalarına, rahatça erişebilecekleri tuvaletler yerleştirmek sorunun çözülmesine yardımcı olacaktır.

Kedilerin Yatağa Çiş Yapması Nasıl Engellenir?

Kediler temiz canlılar olsa da yaşadıkları durumlar sebebiyle onlardan beklenmeyen davranışlar sergileyebilirler. Bunlardan birisi de kedilerin yatak ya da koltuk gibi eşyalara çiş yapmasıdır. Bu davranışın gelişmesine neden olabilecek unsurlardan yukarıda bahsettik ancak nedeni bulunmayan bir alışkanlık geliştiğinde yapılması gerekenler de bu alışkanlığın ortadan kalkması açısından büyük öneme sahiptir.

  • Kedi tuvaletini oldukça sık temizlemek,
  • Kedinin kullanmaktan memnun olduğu bir kedi kumu tercih etmek,
  • Kedinin idrar yaptığı bölgeyi tekrar aynı harekete teşvik etmeyecek kadar detaylı bir şekilde temizlemek,
  • Kedi tuvaletinin yerini kedinin ihtiyaçlarına göre belirlemek,
  • Düzenli aralıklarla kedi tuvaletini tamamen temizlemek ve 6 ay - 1 yıl gibi periyotlarda tuvaleti komple değiştirmek kedinin tuvalet alışkanlığının normale dönmesini sağlamak için yapılabilecekler arasında yer alır. Bu noktada sabırlı davranmak ise çok önemli. Kedinin korkmasına neden olabilecek davranışlardan ise kesinlikle uzak durmak gerekiyor.

Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül TunçayTüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle funduszeue.info blog sayfasında yılından beri blog içeriği yazmaktadır.

ReklamlarYeni Ümit Moda Akademisi

Kedi kumu dışına çişini yapan kediler, birçok hayvan sever için ortak bir sorundur. Bu davranışın arkasındaki nedenleri ve onu kontrol altına almak ve önlemek için faydalı ipuçlarını sizler için hazırladık.

Kediniz her yere çişini yapıyorsa, bundan pek hoşlanmadığınızı tahmin ediyoruz. Eve gidip, yanında kedi kumu olsa bile kanepeyi, halıları, duvarları veya perdeleri kirlettiğini görmek, gerçekten sabrınızı kaybetmenize neden olur. Büyük olasılıkla önce kendinize, kediler neden kumdan başka yere işer?, sonra nasıl önleyebilirim? diye soracaksınız.

Kediler neden her yere işer? 

Popüler inanışın aksine, kediler bölgeyi işaretlemek için işemezler. Bunu genellikle endişeli olduklarında, tehdit edildiklerinde veya korktuklarında yaparlar. Aynı zamanda, belki de rutinlerindeki veya ortamlarındaki bir değişiklikten veya yakındaki vahşi bir kedi gibi harici bir ajandan kaynaklanan bir güvensizlik belirtisi olabilir. Diğer kediler ise kedi kumu temizliği konusunda oldukça titizdir ve temiz değilse kullanmayı reddederler.

Reklamlar

Kedinizin davranışının arkasındaki sebep ne olursa olsun, bu hoş olmayan bir sorundur. Bunu yapmak mobilyalara, halılara ve duvarlara zarar verebilir ve kötü koku bırakabilir. İşte bunu önlemek için bazı etkili çözümler.

1. Kedinizi kısırlaştırın 

Kısırlaştırılmış bir kedi hala etrafta dolaşabilir, ancak kısırlaştırma bu davranışı sınırlamaya yardımcı olmaz Kediniz kısırlaştırılmamış ise, mümkün olan en kısa yavru almak istemiyorsanız kısırlaştırma yapmalısınız. Kısırlaştırma, hormon seviyesini ve ayrıca işeme isteğini azaltacaktır. Dişi kediler de etrafa idrar yapabilir, ancak bu, erkek kedilere göre çok daha az yaygın bir sorundur.

2. Stresin nedenini bulun

Kediniz stresle uğraşıyorsa, bu strese neyin sebep olduğunu anlamanız gerekir. Dışkı veya küçük kemirgenlerin veya kuşların cesetleri gibi vahşi veya başıboş kedilerin belirtilerine dikkat edin. Vahşi bir kedi, kedinizin otoritesini tehdit edebilir ve onun strese girmesine neden olabilir. Evde başka evcil hayvanlarınız varsa, bunların kediniz için hayatı zorlaştırıp zorlaştırmadığını veya ona eziyet edip etmediğini anlamaya çalışın.

3. Yaşadığı ortamı kontrol edin 

Çoğu kedi, kedileri oldukça endişeli hissettiren ani değişiklikleri sevmez. Kedinin endişelenmesine sebep olacak aşağıdaki değişiklikler oldumu bir bakın.

Reklamlar

  • Yakın zamanda taşındınız mı?
  • Bir süredir uzakta mıydınız?
  • Alanında herhangi bir şey değiştirdiniz mi?
  • Yiyecek veya su kabını hareket ettirdiniz mi?
  • Kedi kumu temiz ve düzenli mi?

Genellikle bu değişiklikler kediniz için kolayca önlenebilir strese neden olabilir. Yeterli alanınız varsa, kedinin çişi geldiğinde her zaman bir seçeneğiniz olması için içeride daha fazla kedi kumu eklemeyi deneyin. Bu yöntem, kedi kumu dışına işeyen kediler için iyi bir yöntemdir.

4. Kedinizi aktif tutun

Düzenli bir rutin, kedinize bir istikrar ve güvenlik hissi verir. Yokluğunda onu meşgul edecek eğitici ve etkileşimli oyuncakları emrine verin ve sevildiğini ve ilgilenildiğini hissetmesi için eve geldiğinizde düzenli olarak onunla oynayın.

5. Sabrınızı kaybetmeyin 

İdrar lekelerini temizlemek ve kokuyu gidermek gerçek bir güçlüktür, ancak kedinizi asla etrafa işediği için azarlamamalı veya cezalandırmamalısınız. Sadece stres seviyesini artıracak, sorunu çözmekten ziyade ağırlaştıracaktır. Kediniz her zaman aynı yere çişini yapıyorsa muhtemelen burayı kendisine işeme bölgesi olarak belirlemiştir, etkilenen bölgeyi organik sabunla temizleyin ve onu orada oynamaya, uyumaya ve hatta yemek yemeye teşvik edin, böylece bunu kaygıdan çok olumlu duygularla ilişkilendirebilir.

Ayrıca kediniz sürekli istemediğiniz bir yere çişini yapıyorsa buraya sabunlu su ile temizledikten sonra biraz karabiber serpebilirsiniz veya okaliptus yağı ile orayı silebilirsiniz. Her iki bitkiyi kediler sevmez ve kokusundan kaçarlar.

6. Kedi nasıl sakinleştirilir 

Piyasada kedileri sakinleştirmek ve stres seviyelerini azaltmak için tasarlanmış tasmalar, spreyler, difüzörler veya takviyeler gibi çeşitli ürünler bulunmaktadır. İnsanlar tarafından hissedilir bir kokuya sahip değildirler ancak kediler üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptirler, streslerini ve kirlenmelerini azaltırlar.

7. Veterinerinize başvurun 

Yukarıdaki adımlar yardımcı olmazsa, kedinizin davranışının arkasında tıbbi veya fiziksel bir neden olmadığını kontrol etmek için veteriner ile konuşun. Bazı kediler biz insanlarda olduğu gibi yaşadıkları rahatsızlıklardan dolayı çişlerini tutamazlar. İdrar yolu hastalıkları, böbrek hastalıkları, idiyopatik sistit gibi üriner sistem sorunları yaşayan kediler çişlerini veya kakalarını tutamayabilir funduszeue.info durumda herhangi bir yere çişlerini yapabilirler.

Veteriner, ayrıca alternatif stratejiler önermek için hayvan alışkanlıklarını, karakterini ve yaşam tarzını değerlendirerek size uygun bir tedavi sunacaktır.

8. Kedi kumu sürekli temiz olmalıdır

Yukarıda kedi kumunun temizliğinden bahsettik. Kediler çok temiz hayvanlardır. Kedi kumlarını bir kere pis görürler ise buraya bir daha çişlerini yapmak istemeyebilirler. Hem kedinizin sağlığı hem de her yere çişini yapmasını önlemek için kedi kumu temizliğine dikkat etmelisiniz. 

Ayrıca kedi kumu kedinizin beslediği yerin yakınında asla olmamalıdır. Bu durumda kedi çişini buraya yapmayacaktır. Kedi kumu ile beslenme kapları arasında belirli bir mesafe olmasına dikkat edin.

Ayrıca kedi kumu kedinizin beslediği yerin yakınında asla olmamalıdır. Bu durumda kedi çişini buraya yapmayacaktır. Kedi kumu ile beslenme kapları arasında belirli bir mesafe olmasına dikkat edin.

Son Söz

Son olarak kediler eğitilmesi kolay hayvanlardır. Bir dizi önlemler alarak kedinin heryere çiş yapmasına engel olabilirsiniz. Ayrıca kediyi sürekli gözlemlemek ve sağlık sorunu olup olmadığını bilmek önemlidir. 

Kedi kısırlaştırma işlemi yapmadıysanız kediniz bölgelerini korumak isteyecektir. Kızgınlık dönemlerinde sağa sola çişini yapabilir. Bu durum normal olarak kabul edilir.

Ayrıca temizlik kedilerin doğasında vardır. Unutmayın ki siz ne kadar temiz olursanız kedi de o kadar temiz olacaktır.

Ayrıca Bakınız:Kedilerde Vitamin Eksikliği Belirtileri ve Önlemleri

Reklamlar

Kedilerin Yatağa İdrar Yapmasının 5 Olası Nedeni


Kedilerin istenmeyen yerlere özellikle de sahiplerinin yataklarına idrar yapmaları genellikle hormonal ve kimyasal dengelerini de etkileyebilen anksiyete ve/veya stresten kaynaklanan bir sorun nedeniyle gerçekleşmektedir. Bu genellikle idiyopatik sistit olarak adlandırılır ve mesanenin bilinmeyen bir nedenden dolayı iltihaplanması olarak açıklanabilir. Bu durumun muhtemelen hormonal dengesizliklerden kaynaklandığı ve en iyi şekilde çevredeki stresi azaltarak önlendiği düşünülmektedir.


Böyle bir durumda ilk olarak, kedide mesane, idrar yolu enfeksiyonunun var olup olmadığından emin olmak için veteriner hekim bir dizi inceleme yapmalıdır. Eğer kedinin istemsiz olarak ya da hastalık nedeniyle idrar kaçırmasına neden olacak bir bulgu elde edilemezse, beş olası nedenle yatağa idrar yaptığı düşünülür:


  1. Kum Kabının Yerini Beğenmiyor Olabilir


İdeal olarak kedi kum kaplarının, nispeten kedinin kendini daha iyi hissedebileceği hafif ışıklı, kolay ulaşılabilir, gürültüsüz, temiz bir yerde olması önerilir. Birkaç katlı evlerde bodrum katlarına koyulan, ya da ışık almayan ev bölümlerinde kedi tarafından zor fark edilebilecek lokasyonlarda bulunan kum kaplarının kullanımı zordur. Köpek bulunan evlerde kediler, kum kaplarının köpeğin dinlenme alanına yakın olmasından rahatsız olabilirler. 


Kum kabının evin işlek bir alanında veya çamaşır kurutucusu gibi gürültülü bir aletin yanında veya fırın gibi rastgele zamanlarda açılan bir cihazın yakınında bulunması kediler için sorun olabilir.


  1. Daha Fazla Kedi Kum Kabına İhtiyaç Olabilir


Bazı kediler ortamda birkaç kum kabı olsa da ayrı kum kabına idrar yapmayı, dışkılamayı tercih ederler ve başka kedilerle kum kaplarını paylaşmak istemezler. İdeal olan evdeki kedi sayısı kadar kum kabı bulundurmaktır.



Çoklu kum kapları özellikle yavru kediler için iyi bir fikirdir. Yavru kediler istenmeyen yerlere idrar ve dışkı yapma kazalarını önlemeye yardımcı olmak için birden fazla ve kolayca erişilebilen kum kaplarına ihtiyaç duyarlar. Ayrıca kedisine herhangi bir şey için kızan bir birey, kediyi, kum kabının yakınlarındayken veya içindeyken asla azarlamamalı ve cezalandırmamalıdır. Bu, kedinin kum kabıyla olumsuz bir ilişki yapılandırmasına ve ondan kaçınmasına neden olacaktır. Aynı nedenle kediyi kum kutusuna, zorla sokmak ve/veya oraya kapatmak, kum kabında ilaç vermeye çalışmak, tırnaklarını kesmek veya taşıma amacıyla kullanmak da sakıncalıdır ve asla yapılmamalıdır.


  1. Kedi Kum Kabınının Türünü Sevmiyor Olabilir


Kokuları hapseden ve hareket yeteneğini kısıtlayan kum kapları kedilere rahatsızlık verir. Kenarları yüksek kum kapları ise artrit gibi ağrı veren hastalıkları olan kediler ve/veya yaşlı kediler için kullanım güçlüğü doğurur.


  1. Kedi, Kullanılan Kumu Sevmiyor Olabilir


Bazı kediler için kedi kumuna girip kazmak ağrı verici olabilir, bu yüzden daha yumuşak bir kum onlar için daha ideal olabilir. En iyisi, biri yumuşak tip olan Marka A ve diğeri daha sert bir tip olan Marka B ile doldurulmuş iki kedi kumu kutusunu yan yana koymak ve kedinin hangi kumu tercih ettiğini gözlemlemektir.  


  1. Ev Yaşamındaki Büyük Değişimler



Kediler tahmin edilebilir ve kontrol edilebilir bir ortamda büyümeyi tercih ederler. Bir kedinin evindeki değişiklikler bize önemsiz görünenler bile, evi kirletme davranışını tetikleyebilir. 


Kedininin Kendini Her Zaman Güvende Hissetmesi Gerekir.


Kedilerle ev halkının kaliteli zaman geçirmesinin her iki taraf için de rahatlatıcı ve stres azaltıcı olduğu anlatılmalıdır.


Kedinin Yatağa İdrar Yapmasını Nasıl Engellenir?


Bu sabır gerektiren bir durumdur ve beş yönlü bir yaklaşım önerilmektedir.


Kum kabınının bulunduğu alan, kedinin tuvaletini yapması için cazip kullanışlı bir hale getirilmelidir. İnce taneli, kokusuz, topaklanan kumun kediler için en iyi seçenek olduğu kabul edilir. Kumların plastik yapıdaki kum kaplarına yapışmalarının ve zamanla kirlilik oluşturmalarının önüne geçilmesinin önemli olduğu vurgulanmaktadır.



Kedi kumunun kirli bölümleri özenle ve iyice temizlenmelidir.


Kedinin önceden idrar yapma alışkanlığı geliştirdiği alanların onun için artık çekici olmayan hale getirilmelidir. 


Örneğin kimse yatmadığı zamanlarda, yatağı kedinin ilgilenmeyeceği ve emici olmayan bir yer haline getirmek için duş perdesi gibi bir şeyle kaplanmalıdır.


Kedi ile yatakta veya kanepede oynamaya başlanmalı ve orada ikramlar verilerek yatağı veya mobilya parçasını tuvalet yerine yiyecekle ilişkilendirmeyi öğrenmesi sağlanmalıdır.


Sabırlı olunmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası