aşı kalemi alma zamanı / Cevizlerde Aşı Kalemlerinin Alınması ve Muhafazası

Aşı Kalemi Alma Zamanı

aşı kalemi alma zamanı


B-BAHAR AŞILARI:

Kullanılacak Malzemeler:
★Özel aşı makası★Özel giyotin makas★Serenade veya benomil★plastik kova (12 lt)★gazete kağıdı★streç film.  

1- KALEMLER, SON YILIN PİŞKİN SÜRGÜNLERİNDEN ALINIR. SÜRGÜN GÖZLERİNİN ŞİŞKİNLEŞMEMİŞ VE AÇMAMIŞ OLMASINA DİKKAT seafoodplus.infoER MÜMKÜN OLAN EN SON TARİHTE ALINMALIDIR. BU TARİH, İKLİM VE COĞRAFİ KOŞULLARA GÖRE YAKLAŞIK 30 MART &#; 15 NİSAN seafoodplus.info İŞLEM, SİZİN AŞI YAPMA ZAMAN PERİYODUNUZU UZATACAKTIR.

2- KALEMLER, &#;SSK&#; FORMÜLÜNE UYGUN SÜRGÜNLERDEN ALINMALIDIR.  

3- ALINAN KALEMLER; PİŞKİN, SÜRGÜN GÖZLERİ DOLGUN VE HASTALIKSIZ OLMALIDIR.

4- KALEMLER; DÜZGÜN(göz aralığı max cm),YARASIZ, DARBESİZ VE HASTALIKSIZ OLMALIDIR.  

5- ALINAN SÜRGÜNÜN ALT VE ÜST KISMINDAKİ GÖZLER DOLGUN DEĞİL İSE, SÜRGÜNÜN ALTINDAN VE ÜSTÜNDEN DOLGUN GÖZLERE KADAR YAKLAŞIK 15&#;CM KESİLEREK ATILIR.  

6- KESİMİ YAPILAN KALEMLER, CM&#;LİK BOYLARA BÖLÜNÜR VE K/A ORANINA VE KALINLIKLARINA GÖRE, YAKLAŞIK; MM, MM VE 16 MM ÜSTÜ OLACAK ŞEKİLDE GRUPLANIR.  

7- BOYLANMIŞ VE KALİBRESİNE GÖRE GRUPLANMIŞ KALEMLER HİÇ BEKLETİLMEDEN, 10 LT SUYA, GR &#;SERENADE&#; VEYA &#;BENOMİL&#; KONULARAK, PLASTİK KOVADA HAZIRLANMIŞ İLAÇLI SOLÜSYONA,  5 (BEŞ) SANİYE SÜRESİNCE DALDIRILIR.  

8- KALEMLER, DAHA ÖNCE AYNI SOLÜSYONLA TAM OLARAK ISLATILMIŞ GAZETE KAĞIDINA 3&#;ER ADET KALEM OLACAK ŞEKİLDE KAT SARILIR VE TEKRAR 3(ÜÇ) SANİYE SÜRESİNCE SOLÜSYONA seafoodplus.infoN FAZLA SUYU TAHLİYE OLANA DEK, ÜZERİNE TEMİZ ÖRTÜ SERİLMİŞ VE GÖLGEDEKİ BİR MASADA 5(BEŞ) DAKİKA KADAR BEKLETİLİR.  

9- FAZLA NEMİ ALINMIŞ  3&#; ER ADETLİK KALEM PAKETLERİ, STREÇ FİLMLE KAT OLACAK VE HAVA ALMAYACAK ŞEKİLDE SIKICA SARILIR. PAKETİN EN DÜZ YERİNE ASETAT KALEMİ İLE SIRASI İLE;  

☆İŞLEM TARİHİ(GG-AA-YY)
☆KALEM ÇEŞİDİ
☆KALEM KALINLIĞI (mm; mm; 16mm ve üzeri)

BİLGİLERİ YAZILIR.  

STREÇLENMİŞ PAKETLER, YAZI KISIMLARI ÜSTE GELECEK ŞEKİLDE VE KALİBRASYON GRUPLAMASI YAPILARAK, ºDERECEDEKİ BUZDOLABINA seafoodplus.info SICAKLIK ARALIĞININ KORUNMASI, KALEMLERİN CANLILIĞINI UZUN SÜRE MUHAFAZA ETMESİNİ SAĞLAYACAKTIR.  

BU ŞEKİLDE MUHAFAZA EDİLMİŞ KALEMLER, YAKLAŞIK 60 GÜN BOYUNCA CANLILIĞINI KORUYARAK, AŞI YAPMA İMKANI SAĞLAR.  

KALEM PAKETLERİ, AŞI GÜNÜ SABAHI, AŞI ORTAMI SICAKLIĞINA, GÖLGEDE KALACAK ŞEKİLDE ÇIKARTILIR.  

AŞI ORTAMINA ÇIKARTILACAK KALEM SAYISI, O GÜN İÇERİSİNDE YAPILABİLECEK AŞI SAYISI KADAR OLMALIDIR. AYRICA PAKETLER, K/A ORANINA UYGUN DAĞILIMDA ÇIKARTILMALIDIR.  

AŞILAMA KESİMİNDEN ÖNCE , KALEMLERİN EN ALTINDAKİ  1(BİR) CM&#;LİK KISIM, KESİLİP ATILMALIDIR. (KESİLEN KISIMDAKİ KABUK CANLILIĞI VE YEŞİLLİĞİ KONTROL EDİLMELİDİR) BU KESİM İŞLEMİNDEN  SONRA, KALEMLER TEMİZ VE NEMLİ BİR BEZE SARILI TUTULARAK AŞI İŞLEMİNE GEÇİLİR.  

Y-YAZ ve G-GÜZ AŞILARINDA KULLANILACAK KALEMLER, GÜNLÜK OLARAK PİŞKİN SÜRGÜNLERDEN ALINIR. KALEMLER, NOLU MADDELERDEKİ İŞLEMLERE TABİ TUTULARAK, TEMİZ NEMLİ BİR BEZE, KALİBRE EDİLMİŞ OLARAK SARILIR VE GÜNLÜK AŞI İŞLEMİNDE KULLANILIR.
(BU İŞLEMİ, SABAH-ÖĞLEN VE ÖĞLEN-AKŞAM PERİYODU OLACAK ŞEKİLDE, İKİ ZAMAN ARALIĞI İÇİN İŞ GRUBU OLARAK YAPMANIZ, TAZE KALEMLERİN CANLILIĞINI KORUMASINA YARDIMCI OLACAKTIR)

image

NOT: BAŞARILI BİR AŞI UYGULAMASI YAPABİLMENİZ İÇİN &#; CEVİZ AŞI KURSU&#;muza &#; KATILINIZ.
BİLGİ İÇİN &#; CEVİZ AŞI EĞİTİM KURSU&#; SAYFAMIZDAKİ YÖNLENDİRMELERE UYARAK İRTİBATA GEÇEBİLİRSİNİZ.

VN:F [_]

Rating: /10 (10 votes cast)

VN:F [_]

Rating: +1 (from 3 votes)

CEVİZ AŞI KALEMİ ALMA İŞLEMİ:, out of 10 based on 10 ratings

Aşılama İçin Kalem Nasıl Alınmalı ve Muhafaza Edilmelidir?

Aşılama yaparken aşımızın tutmasındaki en önemli unsurlardan biri kalemimizdir. Kaliteli bir kalem, aşımızın da tutmasında etkin rol oynayacaktır. Şu an tam kalem alma zamanıdır. Bunu düşünerek kalem alma hakkında bildiklerimizi sizinle paylaşmak istedik. Haydi başlayalım.

İyi Bir Kalemi Nasıl Tespit Edeceğiz?

İyi bir kalemin birinci önceliği pişkin olmasıdır. Pişkin; kalemimiz de odunsulaşmış, zor eğilebilen, uç kısımları kurumuş ve zayıflamış kısımların çıkarıldığında kalan bölümdür. Resimde örnek bir kalemi görebilirsiniz.



Aşıda kullanacağımız kalem de olması gereken göz sayısı iki ya da en fazla üç olmalıdır. Daha fazla göz sayısı bitkiyi yorar. Bu kural genellikle tüm ağaç aşılamalarında kullanılan kalemler için geçerlidir. Bir göze sahip bir kalem aşılama için risktir. Göz içerisinde yeterince gövde dokusu besi olarak depolanmamış olabilir ya da aşılama sırasında yanlışlıkla kaybedebiliriz. O yüzden rahat bir şekilde aşımızın tutması için uzun gövde yapısı ile iki ya da üç gözün kalemimizde olması bizim için yeterli olacaktır.

Kalem Üzerinde Meyve Gözü Olmamalıdır

Kalemi aldığımızda kalemde yalnızca sürgün gözü olmalı, meyve gözü veya çiçek gözü olmamalı, kabarmamış ve patlamaya yakın da olmamalıdır. Kalem genel de Ocak-Şubat ayı sonuna kadar ki dönemde alınmalıdır.

Aldığımız kalem ile hemen aşı yapmak zorunda değiliz. Kalemi aşı yapma mevsiminden çok önce alır da ya soğuk ortamda ya da toprak altında muhafaza edersek, bu bizim aşı yapmadaki başarımızı oldukça arttırır. Genel olarak Ocak-Şubat aylarında kalemlerimizi alıp, soğuk hava deposunda derecede veya toprak altında aşının yapılacağı zamana kadar muhafaza edebiliriz. Muhafaza ederken aşı kalemleri kesilmeli, belli sayıda etiketlenip bağlanmalı ve nem kaybetmemek için naylon poşetlere koyulmalıdır.

Neden Poşetleme Yapılır?

Bu gruplama ve poşetleme işlemini yapma sebebimiz; aşılama yapacağımız zaman ihtiyacımız doğrultusunda kalemi soğuk hava deposundan veya toprak altından çıkarıp kullanabilmektir. Soğuk hava deposundan gereksiz yere fazla sayıda çıkardığımız ve aşılamada kullanmadığımız kalemler tekrar soğuk hava deposuna konmamalıdır. Bu çok önemlidir. Aşılamayı oldukça olumsuz etkileyen bir unsurdur ve bu hata çok kez yapılmaktadır. Poşetleme işlemini yaparken de bir günde yapabileceğiniz aşılamayı tahmin ederek poşetlemenizi tavsiye ederiz. Kalemlerimizin muhafaza sırasında hastalık kapmaması için naylon poşetlerin hijyenik ve temiz olması gerekmektedir. Kalemi muhafaza ederken dikkat etmeniz gereken bir önemli konu da depolama aşamasındaki kalemin pozisyonudur. Mümkünse depolama sırasında kaleminizi ters, baş aşağı şekilde koymalısınız. Bu sayede kalem de nem kaybı söz konusu olduğunda nem, bitkinin iletim demetlerinden aşağıya doğru yani baş dediğimiz kısma doğru gitmek isteyecek, bu sayede bitki nemi daha rahat muhafaza edecektir. Soğuk havalı depo seçiminizde önemli olan iki unsur; sıcaklığın derece arasında olması ve depo içerisinde hava değişiminin olmamasıdır.

Toprak Altında Muhafaza Edebilirsiniz

Kalemimizi toprakta altında da muhafaza edebiliriz. Mayıs ayına kadar toprağın sıcaklığı 10 derecenin altındadır. Kalemlerimizi kat iç içe naylon poşetlere koyup, toprağın cm altına gömerek aşı mevsime kadar rahatlıkla muhafaza etmiş oluruz.

Buzdolabı Bir Başka Opsiyondur

Bir başka muhafaza yöntemi ise buzdolabıdır. Eğer yeriniz dar ise buzdolabınızın sebzeliğine sığacak uzunlukta kalemlerimizi kesip, suya batırıp çıkarılmış ve suyu süzülmüş bir gazete ile sarmalayıp, poşete koyup, sebzeliğimizde sabit ısıda en geç Mayıs ayının birinci ya da ikinci haftasına kadar rahatlıkla kalemlerimizi muhafaza edebiliriz. 

En başarılı aşı makasları için tıklayın!

Size önerebileceğimiz aşı aletlerimizi görmek için aşağıdaki linke tıklayınız.

Konu ile ilgili Yazılarımız

Aşılama Nedir?

Göz Aşısı Nasıl Yapılır?

Kalem Aşısı Nasıl Yapılır?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir