domates sebze mi meyve mi / Domates meyve mi sebze mi? Bilim insanları noktayı koydu - Son Dakika Haberleri İnternet

Domates Sebze Mi Meyve Mi

domates sebze mi meyve mi

Domates Meyve Mi, Sebze Mi?

Domatesler, muhtemelen yaz sezonunun en gözde ürünlerinden biridir. Mutfak dünyasında genellikle sebzelerin yanında gruplandırılırlar, ancak bunlara meyve olarak da değinildiğini duymuş olabilirsiniz. Bu yazıda sizlere domateslerin meyve mi yoksa sebze mi olduğunu ve neden bazen ikisinden biri ile karıştırıldığını anlatıyor. İşte, domates meyve mi, sebze mi:

Meyve ve Sebze Arasındaki Fark Nedir?

Besinsel olarak, meyve ve sebzeler zengin vitamin, mineral ve lif kaynakları oldukları için çok dikkat çeker. Çok ortak noktaları olmasına rağmen, meyve ve sebzelerin bazı belirgin farklılıkları da vardır. Ancak bu farklılıklar, bir çiftçiyle mi yoksa bir şefle mi konuştuğunuza bağlı olarak önemli ölçüde değişecektir.

Botanik Sınıflandırması

Meyve ve sebzelerin botanik sınıflandırması öncelikle bitkinin söz konusu bölümünün yapı ve işlevine dayanmaktadır. Meyveler çiçeklerden oluşur, tohumları vardır ve bitkinin üreme sürecine yardımcı olur. Bazı yaygın meyveler arasında elma, şeftali, yaban mersini ve ahududu bulunur.

Öte yandan sebzeler, bitkinin kökleri, gövdeleri, yaprakları veya diğer yardımcı kısımlarıdır. Bazı iyi bilinen sebzeler arasında ıspanak, marul, havuç, pancar ve kereviz bulunur.

Mutfak Sınıflandırması

Yemek pişirmeye gelince, meyve ve sebzelerin sınıflandırma sistemi, botanik olarak nasıl sınıflandırıldıklarına göre önemli ölçüde değişir.

Mutfak uygulamalarında meyve ve sebzeler öncelikle lezzet profillerine göre kullanılır ve uygulanır.

Genel olarak, bir meyve yumuşak bir dokuya sahiptir ve tatlı tarafta hata yapma eğilimindedir. Tatlılar, hamur işleri, smoothie'ler, reçeller için ya da tek başına atıştırmalık olarak yenir.

Tersine, bir sebze tipik olarak yumuşak ve muhtemelen acı bir tada sahiptir. Genellikle meyveden daha sert bir dokuya sahiptir ve bazıları çiğ olarak tüketilse de pişirmeyi gerektirebilir. Patates kızartması, güveç, salata ve güveç gibi lezzetli yemekler için çok uygundurlar.

Botanik Olarak, Domatesler Meyvedir

Bilime göre domates meyvedir. Bütün meyvelerin içinde tek bir tohum veya çok sayıda tohum bulunur ve bir bitkinin çiçeğinden büyür.

Diğer gerçek meyveler gibi, domatesler de asmadaki küçük sarı çiçeklerden oluşur ve doğal olarak çok sayıda tohum içerir. Bu tohumlar daha sonra hasat edilebilir ve daha fazla domates bitkisi üretmek için kullanılabilir. İlginç bir şekilde, bazı modern domates bitkisi çeşitleri, tohum üretimini durdurmak için kasıtlı olarak yetiştirilmiştir. Durum böyleyken bile domates botanik açıdan bitkinin meyvesi olarak kabul edilir.

Genellikle Sebze Olarak Sınıflandırılırlar

Bir domatesin meyve mi yoksa sebze mi olduğu konusundaki kafa karışıklığının çoğu, domatesler için yaygın mutfak uygulamalarından kaynaklanmaktadır. Yemek pişirmek bir bilim olduğu kadar bir sanattır ve farklı yiyeceklerin nasıl kategorize edildiği konusunda daha fazla esnekliğe yol açma eğilimindedir. Yemek pişirirken, domatesler genellikle tek başına veya tuzlu yemeklerde diğer gerçek sebzelerle birlikte kullanılır. Sonuç olarak, bilimsel standartlara göre teknik olarak bir meyve olmalarına rağmen, bir sebze olarak ün kazandılar.

Genellikle sebze olarak kabul edilen diğer meyveler şunlardır:

  1. Salatalık
  2. Bezelye
  3. Biberler
  4. Patlıcan
  5. Bamya

Çok daha az yaygın olmasına rağmen, bazen sebzeler de belirli mutfak senaryolarında meyveler gibi kullanılır.

Domatesler botanik olarak meyve olarak tanımlanır çünkü bir çiçekten oluşurlar ve tohum içerirler. Yine de, çoğunlukla yemek pişirmede bir sebze gibi kullanılırlar. Aslında, ABD Yüksek Mahkemesi 1893'te domatesin mutfak uygulamaları temelinde bir sebze olarak sınıflandırılması gerektiğine karar verdi.

Mutfak uygulamalarının bir meyveyi veya sebzeyi neyin oluşturduğuna dair bilimsel tanımların çizgilerini bulanıklaştırması alışılmadık bir durum değildir. Sebze olarak kabul edilen birçok bitki aslında meyvedir. Tüm niyet ve amaçlar için, domatesler her ikisidir. Bir çiftçi veya bahçıvanla konuşuyorsanız, onlar meyvedir. Bir şefle konuşuyorsanız, onlar bir sebzedir.

Ne olursa olsun, herhangi bir beslenmeye lezzetli ve besleyici bir katkı sağlarlar.

Şunlara da göz atın;

  1. Evde domates nasıl kurutulur?
  2. Domatesin faydaları nelerdir?
  3. Domatesli tarifler
  4. Evde domates nasıl yetiştirilir?

Domates meyve mi sebze mi? Bilim insanları noktayı koydu

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2021 17:50

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Domates meyve mi sebze mi olduğu ile uzun yıllar boyunca tartışmalara konu olan bir tarım ürünüdür. Tarlada yetişen çekirdekli bir ürün olan domates, meyve ya da sebze niteliği ile tartışmaya açık olan bir türdür. Genellikle çekirdekli tarım ürünlerinin meyve niteliği taşıdığı, çekirdeği bulunmayanların ise sebze olarak sınıflandırıldığı uzmanlar tarafından ifade edilse de, halk arasında tadı tuzlu olanlar sebze, şekerli olanlar meyve olarak nitelendirilmiştir. Peki, özetle domates meyve midir sebze mi? İşte, o konuda kısa bir özet

Haberin Devamı

Pek çok insan neye sebze, neye meyve diyeceğini genellikle pişirme şekline ya da tatlara göre belirler. Yani tatlı olanları meyve olarak adlandırırken yemeklere koyup tuz atılanlar sebze olarak tanımlanır.

Oysa bilim insanları “Çekirdeği olan yiyecekler meyvedir” diyor. Bir başka şekilde, tüketilen şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler aslen meyve olarak tanımlanmaktadır. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girmektedir.

Her Gün Tükettiğiniz Gıdalar Sebze mi Meyve mi?

Bir tohum çimlenerek çeşitli besinleri meydana getirebilir. Yeşil yeşil bol antioksidan dolu sebzeler ve meyveler, gözleri büyüleyen renklerdeki mevsim meyveleri görenlerin iştahını açar. Her mevsim reyonlarda farklı bir kompozisyon oluşturan sebze meyveler yerken pek çok insana leziz gelir. Her bir sebze ve meyvenin faydası ise; bin bir derde devadır. Şöyle bir düşününce meyve ve sebze kavramı neye göre ifade edilir? Haydi biraz beyin fırtınası!

Meyve ve sebzeyi ayırt etmek için genellikle kullanıldığı yemeklere dikkat çekilir. Dış görünüşleri incelenir. Hatta tatlı tada sahip olanları meyve, tatlının dışındakiler sebze olarak bilinir. Fakat bu işe biraz bilimsel açıdan yaklaşıldığında, durum sanıldığı kadar basit değildir.

Meyve, tohumları taşıyan organdır. Çiçeğin dişi organıdır ve döllenme esnasında farklılaşır. Yumurtalığın gelişmesi sonucunda meydana gelen tohumları taşır. Besinler üzerine yapılan araştırmalar sonucunda ise, çekirdeği olan besinler “meyve” olarak sınıflandırılır. Şimdi sizlere sunacağımız listede meyve olan sebzeler hakkında kısa bilgiler vereceğiz. Yazımızı okuduktan sonra domatese ve daha pek çok sebzeye bakış açınız değişebilir :)

Tarif için: Kuru domates salatası

1) Domates

  • Sabah menemende, gün içinde salatalarda, akşam ise ana yemeklerde tercih edilen domates pek faydalı bir besindir.
  • Ülkemizde çeşit çeşit yetiştirilen domatesler, çekirdek kurutma usulü ile de toprakta can bulur.
  • Söz çekirdekten açılmışsa eğer; domates meyve mi sebze mi sorunuza burada çözüm bulalım.
  • Domates yıllardır sebze olarak biliniyordu fakat bir meyvedir.

Domatesin Faydaları Nelerdir?

domates

2) Limon

  • Salatalarda, limonatalarda kullanılan limon meyve mi sebze mi diye düşündüğünüz olmuştur elbet.
  • Bu sorunun cevabı “meyve” olacaktır. Limonda tohumu taşıyan organ olduğu için limon sebze olarak bilinse de aslında bir meyve türüdür.
  • Limon, her öğünde afiyetle tüketilebilir. Akdeniz ve Ege illerinde bolca yetiştirilen limonlar, sebze olarak bilinse de en faydalı meyvelerden biridir.

Limonun Faydaları Nelerdir? Kabuğundan Çekirdeğine Tüm Faydaları

limon

3) Salatalık

  • Salatalık doyurucu bir besindir. Marketlere gittiğinizde sebze reyonunda görebilirsiniz.
  • Fakat işe biraz da bilimsel açıdan baktığınızda salatalığın da çekirdeği olduğunu görebilirsiniz.
  • Çekirdekli bir besin olmasından dolayı salatalık meyve mi sebze mi sorunuza, salatalığın meyve olduğunu diyebiliriz.
  • Salatalık tüketerek vücudunuzu toksinlerden arındırabilirsiniz.
  • Sebze olarak sofralarda yer alan salatalık, vücudu yenileyen cilde sağlık katan faydalı meyvelerdendir.

Salatalığın Hiç Duymadığınız 7 Faydası

salatalık

4) Patlıcan

  • Türk yemeklerinin çok sevilen besini patlıcan ile lezzetli yemekler yapılmaktadır.
  • Patlıcanı kestiğinizde iç kısımlardaki çekirdekler dikkatinizi çekecektir.
  • Bu çekirdekler de patlıcan meyve mi sebze mi sorunuza meyve yanıtını verecektir.
  • Asırlardır patlıcan sebze olarak hatırlanmıştır.
  • Çekirdekleri sayesinde meyve olduğu ispatlanan bu besinle lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz.
  • Patlıcanın kalorisi düşük olduğu için sebzeli yemeklere ekleyebilirsiniz.

Patlıcanın Faydaları, Sapının Suyunun Faydaları, Besin Değeri

patlıcan

5) Zeytin

  • Zeytini yerken hiç düşündünüz mü zeytin meyve mi sebze mi diye?
  • Zeytin bir meyve türüdür. Zeytin yenilir, çekirdeği atılır. Atılan çekirdek zeytinin meyve olduğunu gösteren bir detaydır.
  • Bu çekirdekler aynı zamanda tohumluk olarak kullanılır.

Zeytin Nasıl Yapılır?

zeytin

6) Avokado

  • Avokado meyve mi sebze mi diye merak edenler şimdi derin bir nefes alabilir.
  • Avokadoyu kestiğinizde içindeki iri çekirdeği bir kenara atarsınız.
  • Bu çekirdek avokadonun tabaklarınıza gelene kadar oluşması için gerekli olan bir organıdır.
  • Çekirdekli besinlerin meyve olduğunu belirttiğimizde göre avokado da meyve grubuna eklenebilir.
  • Avokado, bebeklerin ek gıdaya geçiş döneminde sık sık önerilen bir meyvedir.
  • E vitamini ve C vitamini içerdiği için her yaş grubuna önerilir. Sağlıklı tabaklardan eksik edilmemelidir.

Tarif için: Avokado Salatası

7) Biber

  • Çeşit çeşit ve her derecede acılıkta sofranıza konuk olan biberler; günün her anında mutfakta yemeğinizi lezzetlendirebilir.
  • Tavada kavrulan biberlerin kokusu evinize yayılırken bir an uzaklara dalıp biber meyve mi sebze mi diye kendinize bir soru sorabilirsiniz.
  • Biberin içinde birden fazla çekirdek olduğunu gördüğünüzde, biberin se bir meyve olduğunu anlayabilirsiniz.

Biber Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir?

biber

8) Karpuz

  • Karpuz üzerine son zamanlarda epey araştırma yapılıyor.
  • Karpuz meyve mi sebze mi diye pek çok soru soruluyor. Karpuzun en belirgin özelliklerinden biri bolca çekirdek içermesidir.
  • Eh bu durum da karpuzun bir meyve olduğunu ifade etmektedir.

Karpuzun Faydaları Nelerdir?

karpuz

9) Bamya

  • Sebze yemekleri denildiğinde akıllara gelen bamyanın bir meyve olduğunu söylesek?
  • Çok ilginç olabilir fakat bamyanın içinde bulunan çekirdekler, bamyanın meyve olduğu gerçeğini değiştirmez.
  • Metabolizma için çok faydalı olan bamyayı yerken artık bir meyve olduğunu hatırlayabilirsiniz.

Bamya Faydaları – Sevmeyenleri Bile Düşündürecek 10 Şifası

bamya

10) Kabak

  • Yeşil sebzeler arasında diyet yapanların ve kilo kontrolü sağlayanların favorisi olan kabak, bir meyvedir.
  • Kabağı dilimlediğinizde her bir diliminde gördüğünüz çekirdekler, bu gerçeği desteklemektedir.
  • Sebze olarak bilinen kabak meyvesi, sağlık için ideal bir besindir.
  • Kabak meyvesini yemeklerde ve mezelerde kullanabilirsiniz. Rendeleyerek ve soteleyerek lezzetli tarifleri evinizde afiyetle tüketebilirsiniz.

Kabak Çeşitleri Nelerdir?

kabak

Peki Havuç?

Sıkça sorulan “Havuç meyve mi sebze mi?” sorusuna da bir yanıt bulalım. Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.

Havucun Faydaları Nelerdir?

havuç

Meyve Çeşitleri Nelerdir?

Meyve Diyeti Nasıl Yapılır?

Kış Sebzeleri Nelerdir?

Mevsiminde Meyve ve Sebze Tüketimi

Tropik Meyveler Daha Önce Görmediğiniz 10 Değişik Meyve

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır