evde hafızlık eğitimi / Evde hafızlık nasıl yapılır

Evde Hafızlık Eğitimi

evde hafızlık eğitimi

Hafız Nasıl Olunur? Hafızlığa Başlama Yaşı Ka&#; Olmalıdır?

Hafız olmak isteyen bireyler için hafız nasıl olunur sorusunun yanıtı çok büyük bir önem taşıyor. Bu konuyla ilgili olarak verilecek olan bilgilerin bu bakımdan kişileri son derece bilgilendirici niteliğe sahip olması oldukça büyük bir önem taşıyor.

Hafız Nasıl Olunur?

Hafız olmak son derece disiplinli bir süreci kendi içinde barındırmaktadır. Normal koşullarda 2 yıllık bir süreci kapsayan hafızlığı iki aylık bir döneme indiren bazı tekniklerin varlığı söz konusudur. Bu teknik sayesinde 2 yılda hafız olabilecek olan bireyler yalnızca 2 aylık bir süreç içerisinde hafız olma şansını elde edebiliyor. Söz konusu hafızlık tekniği ise şöyle işliyor:

Öncelikle Kur'an’daki sureler kolaydan zora doğru sıralanıyor. Sonrasında ise bir sayfa alınarak 3'e bölünüyor. İlk olarak ilk 5 satır, sonrasında ise diğer satırlar 5'er 5'er ezberleniyor. Sonrasında ise ezberlenen satırlar birleştirilerek ezber tekrarı yapılıyor. Sonrasında ikinci sayfaya geçiliyor. Geçilen ikinci sayfanın ezberinde de aynı metot uygulanarak sayfa ezberleniyor. Sonrasında 1 ve 2. sayfa tekrar okunuyor ve uygulanan bu silsile 10 sayfa boyunca sürdürülüyor.

Yapılan ezber 3 kişiye dinlettiriliyor. Doğru olması durumunda ise ikinci 10 sayfaya geçiliyor. Aynı teknikle ikinci 10 sayfanın da ezberlenmesinden sonra ilk 10 sayfa ile birleştirilerek okunuyor ve 4 kişiye dinlettiriliyor. Böylelikle 20 sayfanın ezberlenmesi gerçekleştiriliyor.

Hafızlık programı doğrultusunda hafız adayı sabah 'te bir önceki gün yapmış olduğu ezberi hocasına dinletiyor. Sonrasında yeni ezberleyeceği bölüme başlıyor. Öğle uykusuna kadar olan sürede 3 saat 45 dakikalık bir çalışma gerçekleştiriliyor. 1 saatlik uykunun sonrasında tekrar çalışma aşamasına geçiliyor. Akşam tekrarına kadar 4,5 saatlik bir çalışma gerçekleştiriliyor. Sonrasında günlük tekrarını yaparak yatıyor. Bir sonraki günde aynı bu silsile devam ediyor. Bu süreci başarıyla tamamlayan kişiler hafız olma şansı elde ediyor.

Hafızlığa Başlama Yaşı Kaç Olmalıdır?

Hafızlık yaşı şudur diye söylenebilecek bir sınırın varlığı söz konusu değildir. Ancak bir bireyin 15, 16 yaşına gelmeden önce hafızlığa başlanmasının son derece etkili olduğu tavsiye edilmektedir. Bu sebeple hafız olacak çocukların 15 yaşına gelmeden önce mümkün olan en erken yaşta hafızlık eğitim alması önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

MARMARA
Yaz Okulu

1. Okulumuz hangi muhitte bulunmaktadır?

Okulumuz metre rakımla İstanbul´un en yüksek noktalarından Üsküdar’ın Küçük Çamlıca tepesinde bulunmaktadır. Anadolu yakasının geniş bir bölgesini ve Adaları gören manzarası yanında ulaşım bakımından da merkezî bir konumdadır. Tarih ve medeniyetimizin açık hava müzesi konumunda olan okulumuzun İstanbul/Üsküdar’da olması, manevi olarak öğrencilerimizi etkilemekte, ufkunu ve vizyonunu geliştirmektedir.

2. Okulumuz müstakil bir İHO mudur?

Hayır, İTO Marmara Anadolu İmam Hatip Lisesi bünyesinde yer alan İHO’dur.

3. Ortaokul sınıfları da proje midir?

Evet, bünyede yer alan Hafız İHO sınıfları da Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün belirlemiş olduğu resmi proje sınıflarıdır. Ortaokul sınıflarının tamamı hafızlık projesi uygulanan sınıflardır.

4. Projenin adı nedir?

Projenin adı “Örgün Eğitim ile Birlikte Hafızlık Projesi”dir.

5. Projeye kimler başvuru yapabilir?

4. sınıfı bitirmiş ve 5 sınıfa geçmeye hak kazanmış erkek öğrenciler başvuru yapabilir.

6. Okula öğrenci alımı nasıl yapılmaktadır?

Öğrenci alım kılavuzunda belirtildiği şekliyle Temel Hafızlık Eğitim programına (yaz okuluna) kayıt yaptıran her öğrenci yaz okuluna kayıt hakkı kazanmış olacaktır.

Haziran ve Temmuz ayları içerisinde yapılacak olan üç akademik sınavın en yüksek iki ortalaması alındıktan sonra sıralı listeden okul kontenjanının iki katı ( ) öğrenci sözlü sınava çağrılacaktır. Yaz okulunun son haftasında toplanacak olan Sözlü Sınav Değerlendirme Komisyonu tarafından verilen puanın %35’i ile üç akademik sınavın en yüksek iki ortalamasının %65’i alınarak sıralama oluşturulur.

Yaz okulunun sonunda programı başarı ile tamamlayıp, mülakat ve akademik sınav ortalaması alınarak ilk 66 aday arasına giren öğrenciler okula kayıt yapma imkânı elde etmiş olurlar.

7. Yaz Okulu başarı değerlendirmesi nasıl yapılmaktadır?

Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün hazırlamış olduğu kriterler esas alınmaktadır. Mehâric-i Hurûf, Yüzünden Okuma, Tecvit ve Ezber kabiliyeti konusunda haftalık yapılan değerlendirmelere ilave olarak, öğrenci davranışlarının değerlendirmesi ve rehberlik servisinin sunmuş olduğu rapor doğrultusunda yapılmaktadır. Ayrıca öğrencilerin belirlenen sûre ve aşırları zamanında ve tecvit kurallarına uygun bir şekilde ezberleyip ezberlemediği de diğer bir değerlendirme ölçütüdür.

8. Yaz okuluna kaç öğrenci alınacak?

Yaz okuluna kayıt yaptıran 5. Sınıfa geçmiş tüm erkek öğrenciler kabul edilecektir.

9. Akademik sınavın içeriği neden oluşmaktadır?

Akademik sınavın içeriği 4. Sınıf müfredatından oluşmaktadır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, İngilizce ve Genel Kültür derslerinden sorular çıkmaktadır.

Yaz okuluna seçilmek kayıt imkânı elde etmek midir?

Yaz okuluna devam eden, yapılacak olan üç akademik sınavın en yüksek iki sınavın ortalamasına ortalamasına göre ilk öğrenci mülakata girme hakkı elde edecektir. Üç sınavdan en yüksek iki sınavın ortalamasının %65’i ile sınav komisyonunun verdiği puanın %35’inin ortalaması alınarak ilk 66’ya giren öğrenciler kayıt imkanı elde edecektir.

Yaz okulunda nasıl bir program uygulanmaktadır?

Yaz okulunda öğrenciler 6 saat Kur’an-ı Kerim eğitimi almaktadırlar. Öğle yemeği ve namazın akabinde daha önceden belirlenen sosyal etkinlik programlarına katılmaktadırlar. Bu aktiviteler hem okul içerisinde hem de okul dışında yapılmaktadır. Yaz okulu etkinlik takviminde yapılacak olan etkinlikler belirlenmektedir.

Haftalık yapılan ölçümler neleri kapsamaktadır?

Öğrenciler haftalık olarak; Mehâric-i hurûf, Yüzünden okuma, Tecvit, Ezber, Davranış değerlendirme, Yüzünden okuma hızı ve kurallı okuma kıstaslarını kapsamaktadır.

Hafızlık projesinin genel basamakları nelerdir?

Temel Hafızlık Eğitimine Hazırlık: 20 Haziran – 19 Ağustos dönemini kapsamaktadır.

Temel Hafızlık Eğitimi: 5. sınıf

Hafızlık Eğitimi: 6. Sınıf, 6 sınıfın başındaki ve sonundaki yaz ayları (Kur’an Kursu İşbirliği ile…)

Haslama: Bir ömür boyu

5. sınıfta öğrencilerin normal bir günü nasıl geçer?

Her gün ilk 4 saatte Kur’anı - Kerim eğitimi almaktadırlar. Kur’an-ı Kerim eğitiminden sonra akademik dersler başlamaktadır. Yemek ve öğle namazından sonra akademik dersler devam etmektedir. ’da da ders bitmektedir. Cumartesi günleri de 5 saat Kur’an-ı Kerim eğitimi verilmekte olup devam zorunluluğu aranmaktadır.

Evde ne kadar çalışmak gerekir?

Öğrencilerin bir sonraki günün ezberlerini okulda tamamlamaları, eve gittiklerinde ise yaptıkları ezberleri tekrar etmeleri gerekmektedir. Ayrıca öğrencilerimize haftalık ders çalışma çizelgesi verilmekte, öğrencilerin bu çizelgeye göre hareket etmeleri gerekmektedir. Bu planlama ile sabah 45 dakikalık, akşam ise dakikalık bir çalışma yeterli olacaktır.

Akademik derslerden hangileri verilmektedir?

Öğrenciler Kur’an-ı Kerim dersi dışında, Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, İngilizce, Arapça ve Beden Eğitimi dersleri görmektedirler.

5. sınıfın sonunda öğrencilerin varmaları istenilen hedef nedir?

Öğrencilerin mayıs ayının sonunda en az dördüncü dönüşü bitirmiş olmaları yani Kur’an-ı Kerim’den sayfayı ezberlemeleri gerekmektedir. Ayrıca toplam not ortalamalarının 80’nin altında kalmaması gerekmektedir.

6. sınıfta dondurma işlemi yapılacak mı?

Evet, öğrenciler dondurma işlemi yapıldıktan sonra aynı gün ve saatlerde okula gelmeye devam edecekler ve ilçe müftülüğünün izni ile okul içerisinde açılmış olan Kur’an Kursu’nun işbirliği ile hafızlıklarına devam edeceklerdir.

Altıncı sınıfta ne kadar akademik ders görecekler?

Öğrenciler altıncı sınıfta akademik dersleri etüt veya kurs marifetiyle yoğun olmayan bir program içerisinde almış olacaklardır.

Bir sonraki eğitim kademesine hazırlıklar ne zaman başlayacak?

5. sınıftan itibaren düzenli olarak verilen akademik dersleri gören öğrenciler 7. Sınıfın başından itibaren bir sonraki eğitim kademesi hazırlıklarına başlayacaklardır. Yoğunlaştırılmış hazırlıklar bir sonraki eğitim kademesi sınavına kadar devam edecektir. 6. sınıfta dondurma işlemi yapılacağından 6. Sınıfın akademik kazanımlarını 5. Sınıfın son aylarından başlayarak 6. Sınıf boyunca etüt veya kurslarla süreç içerisinde öğrencilere kazandırmış olacağız.

Okulda ne gibi sosyal etkinlikler yapılmaktadır?

Yaz okulu çocukların keyifli bir şekilde zaman geçirebilecekleri bir şekilde planlanmaktadır. Tarihi mekânlar, selatin camiler, müzeler ziyaret edilmekte; sportif aktiviteler, yarışmalar ve çeşitli bilimsel ve sanatsal çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle hafızlığa dair bilinçlendirme çalışmaları da yapılmaktadır. Sosyal etkinlik planlamaları pandemi kuralları çerçevesinde revize edilecektir.

Hafızlık programında ilave olarak hangi zaman dilimlerine ihtiyaç duyulmaktadır?

Yaz okulunda sekiz haftaya, ara tatilde bir haftaya, yaz sonunda ilave bir haftaya daha ihtiyaç duyulmaktadır.

Program zor bir program mıdır?

Bu konu öğrencinin ve ailenin konuya yaklaşımı ile doğrudan ilişkilidir. Günlük çalışma planı ve belirlenen takip çizelgelerine riayet edildiği takdirde program kolay hale gelmektedir. Fakat çocuğun ve ailenin günlük çalışma planını takip etmemesi durumunda günlük verilmesi gereken dersler birikerek program zorlaşmaktadır. Ebeveynlerin tatil, izin ve özel programlarını öğrencinin hafızlık süreçlerine göre ayarlamaları gerekmektedir. Özellikle Temel Hafızlık Eğitimine Hazırlık döneminde yani yaz okulunda öğrenciler Kur’an dersleriyle birlikte çeşitli aktiviteler yaparlarken; 5. Sınıfı kapsayan Temel Hafızlık Eğitimi döneminde akademik derslerin ilave edilmesi ile birlikte bir yoğunluk durumu ortaya çıkmaktadır. Bu yoğunluk ise akıl oyunları atölyesi, robotik atölyesi, okçuluk, ahşap atölyesi vb. etkinliklerle dengelenmeye çalışılmaktadır. 6. sınıf çocuğun hafızlığını yapacağı ana zaman dilimi olarak yoğun bir odaklanma dönemi demek aynı zamanda. Dolayısıyla öğrenciler ve aileler çalışma disiplini ve istikrar isteyen bir programa adım atmış olacaklardır.

Akademik hedefler nelerdir?

Öğrencilerimizin akademik gelişimleri eğitim ve öğretim dönemi başladığı andan itibaren düzenli olarak takip edilmektedir. Şu ana kadar yapılan değerlendirmelerimizde hafızlık çalışmalarının akademik başarıyı geriletmediği aksine hafızlık sürecinde her gün yeni ayetler ve sayfalar öğrenildiği için başarıyı artırdığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin akademik ve sosyal ortamlarda bilgiyi akıllarında tutma ve yorumlama becerilerinin geliştiği gözlemlenmiştir. Nihai hedefimiz öğrencilerimizin kendi potansiyel ve ilgilerinin doğrultusunda akademik seviyelerini en üst noktalara taşıyabilmektir.

Öğrencilerimiz sekizinci sınıfta yoğun bir akademik ders almakta ve LGS çalışmaları kamp, etüt vb. çalışmalarla desteklenmektedir.

Öğrenciler mezun olduktan sonra Lise Kısmımıza devam edebilecekler mi?

Öğrencilerimiz LGS puanıyla okulumuzun Arapça, İngilizce ve Japonca hazırlık programına devam edebilirler.

Ortaokul öğrencileri için barınma imkânı mevcut mudur?

Hayır.

Okulda ortaokulda hafızlık programı dışında başka bir sınıf türü var mıdır?

Ortaokulda hafızlık programı dışında başka bir sınıf türü bulunmamaktadır.

Okulunuza ulaşım nasıl sağlanır?

Okulumuza Kadıköy’den 14B 14ES 14DK ve 15ÇK numaralı otobüslerle çeşme durağından inerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Üsküdar’dan 11L ve 11M numaralı otobüslerle ayrıca Üsküdar Esatpaşa minibüsüyle Gaziler durağında inerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Okulumuz Üsküdar Çekmeköy metrosuna yakın olup Bulgurlu durağında inerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Önceliklerimiz nelerdir?

Önceliğimiz Allah’ın rızasını kazanabilmek, Hafızlık, Akademik başarı…

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası