diş tartarının zararları / Diş Taşı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? - Medicana

Diş Tartarının Zararları

diş tartarının zararları

Diş Taşı

Ağız sağlığını korumak için diş temizliğine özen göstermek şarttır. Gün içerisinde tüketilen besinler, hormonal sorunlar ve genetik faktörler de ağız ve diş sağlığını etkileyebilir. Bu nedenle, dişleri fırçalamak tek başına ağız sağlığı için yeterli değildir. Diş sağlığı için yılda iki kez uzman bir hekime muayene olmak gerekir. Çünkü dişler ne kadar özenle temizlenirse temizlensin, diş taşı oluşabilir. Diş taşları, temizlenmediği takdirde çürüklerden diş eti hastalıklarına kadar pek çok rahatsızlığa sebep olabilir.

Diş Taşı (Tartar) Nedir?

Tartar olarak da bilinen diş taşı, sertleşen plak ve mineral birikimi olarak tanımlanır. Plağın uzun süre temizlenmemesiyle ortaya çıkan diş taşı, dişlerin büyük bir kısmını kaplayabilir ve diş eti çizgisinin altına kadar yayılabilir. Genellikle dişlerin arkasına ve arasına yerleşen diş taşı birikintileri kahverengi veya sarı renktedir.

Diş Taşı Neden Olur? Diş Taşı Belirtileri Nelerdir?

Ağız çok farklı çeşitlerde bakteri bulunur. Bu bakteriler gıda parçacıklarıyla birleştiğinde, dişlere zarar veren bir asit üretir ve plak oluşur. Yapışkan bir yapıya sahip olan plak, temizlenmediği takdirde gıdalardaki kalsiyum ve diğer maddeleri de toplayarak sertleşir. Bunun sonucunda da diş taşı, yani tartar oluşur.

Diş taşı, dişlerin ön ve arka taraflarında diş eti çizgisi boyunca oluşur. Dişlerin arka tarafında görünen sarı lekeler tartar oluşumunun habercisidir. Bu belirtiler gözlemlendiğinde kısa sürede uzman bir hekime muayene olmak gerekir.

Diş Taşının Zararları Nelerdir?

Diş taşı, dişleri gerektiği gibi fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı zorlaştırır. Bu durum diş hassasiyetine ve diş çürümesine yol açar. Öte yandan, diş et çizgisinin üzerinde oluşan diş taşlarının içerisindeki bakteriler de diş etlerini tahriş eder. Bu durum ilerlediği takdirde diş eti hastalığına yol açabilir. Diş eti hastalığının en hafif şekline diş eti iltihabı (gingivitis) denir. Erken evrede olan diş eti iltihabının belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kırmızı görünen ve şişmiş diş etleri,
  • Diş ipi kullanıldığında veya diş fırçalarken görülen diş eti kanaması,
  • Hassas ve ağrılı diş etleri.

Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı, plak oluşumunu ve dolayısıyla diş taşını önlemeye yardımcı olur. Ancak diş taşının çok belirgin olduğu vakalarda, mutlaka bir uzman hekime başvurulması gerekir. Uzman hekim, gerekli gördüğü takdirde diş taşı temizliği yapar. Bu işlem kolay bir işlemdir ve çoğu zaman herhangi bir anestezi uygulaması gerektirmez.

Ne Sıklıkla Diş Taşı Temizliği Yaptırmak Gerekir?

Diş hekimi ziyaretlerinin sıklığı, kişinin ağız ve diş sağlığına bağlı olarak belirlenir. Ancak hastanın diş eti hastalığı varsa veya diş eti hastalığı riski varsa (örneğin, sigara kullanımı veya şeker hastalığı mevcutsa) altı ayda bir diş taşı temizliği yaptırılması önerilir. Öte yandan, plak (ve dolayısıyla diş taşı) oluşumuna yatkın olan kişiler diş temizliğine daha sık ihtiyaç duyabilir.

Diş Taşı Oluşumunu Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Diş taşı oluşumu son derece yaygındır ve önlenmediği takdirde yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Periyodik diş temizliği ve kontrollerin yanı sıra günlük fırçalama ve diş ipi kullanımı, diş taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Diş taşı oluşumunu önlemek için dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir:

Düzenli olarak diş fırçalamak: Dişleri düzenli olarak, günde en az iki kez fırçalamak, plak oluşumunu ve dolayısıyla da diş taşı oluşumunu önler.

Diş ipi kullanımı: Etkili bir diş temizliği için diş ipi kullanmak gereklidir. Diş ipi kullanımı da diş taşı oluşma riskini azaltmaya yardımcı olur.

Taze meyve ve sebze tüketimi: Bu tip gıdalar tükürük üretimini teşvik eder. Bu nedenle de ağızda plak oluşturan bakterilerin giderilmesine yardımcı olurlar.

Gargara: Bazı gargaralar, plak ve tartara etki eden özelliktedir. Ancak gargaranın tek başına değil, fırçalama ve diş ipi ile birlikte kullanılması gerektiğine dikkat etmek önemlidir.

Diş taşı temizliği nedir? Temizletmek zararlı mıdır?

Diş taşı temizliği nedir? Temizletmek zararlı mıdır?


Diş taşı temizliği aynı zamanda tartar temizliği, detertraj olarak da bilinir. Bakteri plağının dişler üzerinde sertleşmesiyle oluşan sarı veya kahverengimsi rengi ile diş üzerinde fark edilebilen diş taşlarının temizlenmesi işlemidir. Diş hekiminiz öncelikle ağız içi muayenesi yaparak standart diş taşı temizliği mi yoksa diş eti hastalıklarında olduğu gibi daha ileri düzey bir temizlik mi yapılması gerektiğine karar verir.

Standart diş taşı temizliğinde diş hekiminiz, artıkları, plakları diş taşlarını dişlerinizin arasından ve diş eti çizginizden temizler. Arkasından da özel bir pasta ile her dişinizi parlatmak için polisaj yapar. Son olarak gerek görülürse diş ipiyle bazı diş aralarınızı temizler ve size diş ipi kullanımı ve fırçalama ile ilgili tavsiye ve önerilerde bulunur.

❓Diş taşı temizletmek zararlı mıdır?

Halk arasında dolaşan “diş taşlarını temizletmek zararlıymış” söylentilerine cevap verelim. Dişlerde bakteri plağı biriktiğinde ve temizlenmediğinde sertleşip taş haline gelir. Bakteri plağından oluşmuş sertleşen bir yapının faydalı olması mümkün değildir. Diş taşları bütün diş eti hastalıklarının en temel etkenidir.

Diş taşının oluşumunda önemli etkenlerden biri de tükürüktür. Tükürüğün yapısına göre diş taşı daha fazla oluşabilir. Ancak ortamda yemek artığı ve bakteri plağı olmadıkça, tükürük yapısı ne olursa olsun, diş taşı oluşamaz.

Diş taşı ancak bir diş hekimi tarafından temizlenir, ancak siz dişlerinizi düzenli fırçalayarak diş taşı oluşumunu önleyebilirsiniz. Diş temizliğinin tekrarlanma süresi, arzuya göre daha sık aralıklarla uygulanabilse de en ideal aralık 6 ayda bir olacak şekildedir.

Diş Tartarı Nedir? Nasıl Temizlenir?

Diş Tartarı Nedir? Nasıl Temizlenir?

Diş tartarı, kişilerin ağız ve diş temizliğini düzenli olarak yapmamasından dolayı dişler üzerinde oluşan sert yapıdaki diş taşlarına verilen isimdir. Dişlerinizin altında sert, inişli çıkışlı bir yapı mevcutsa dişlerinizde tartar oluşmuş olabilir. Diş tartarlarının temizliği için diş hekimlerden yardım alınmalıdır. Aksi halde diş taşları ağız sağlığını bozacaktır.

Diş Tartarı Neden Olur?

Dişlerinizde çeşitli nedenlerden dolayı oluşan plaklar temizlenmediğinde ilerleyen dönemlerde diş tartarı oluşmaktadır. Diş taşı oluşmasının nedenleri aşağıdaki gibidir:  

  • Diş plakları tükürük, bakteri ve besin parçacıklarının diş aralarında ya da diş etlerinde birikmesi sonucunda ortaya çıkan asitlerden meydana gelmektedir.
  • Gereğinden fazla şeker ve karbonhidrat tüketimi tartar oluşumunu hızlandırabilmektedir.
  • Diş taşları mineral haline dönüşen ölü bakteriler ve tükürükler içerisinde yer alan proteinlerden meydana gelmektedir.
  • Dişlerin düzenli olarak fırçalanmaması tartar oluşumunun en önemli nedenidir.

Diş Taşının Varlığı Nasıl Anlaşılır?

Diş tartarı belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Dişleri fırçalarken yaşanan aşırı ağrı ya da sızı
  • Diş etlerinin çekilmesi
  • Dişlerin çevresinde meydana gelen sert oluşumlar

Diş Taşının Zararları Nelerdir?

Diş taşı oluşumunun dişe ve diş etine farklı zararları bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Ağız kokusu
  • Dişlerde sallanma
  • Diş çürükleri
  • Çene kemiğinde oluşan zararlar
  • Diş eti kanaması
  • Diş eti çekilmesi
  • Sıcak ve soğuk yiyeceklere karşı hassasiyet

Diş Tartarı Oluşumuna Yatkın Olan Kişiler Kimlerdir?

Diş taşına daha yatkın olan kişiler aşağıdaki gibidir:

  • Genellikle yaşlanma ve ilaç kullanımı nedeniyle ağız kuruluğu olan kişiler
  • Ağız hijyeni rutinini sağlayamayan kişiler
  • Diş temizliğini iyi yapmayan kişiler
  • Sigara kullanan kişiler
  • Baş, boyun bölgesine radyoterapi alan kişiler
  • Çok fazla şekerli ve nişastalı yiyecek, içecek tüketen kişiler

Diş Tartarı Oluşumu Nasıl Önlenir?

Diş taşı oluşumunun önlenebilmesi için yapabilecekleriniz aşağıdaki gibidir:

  • Ağız ve diş temizliğinizi düzenli ve doğru bir şekilde yapmalısınız.
  • 6 ayda bir olacak şekilde diş hekimi muayenesine gitmelisiniz.
  • Günde 2 – 3 kez, en az 2 dakika dişlerinizi fırçalamalısınız.
  • Aşırı derecede şeker içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız.
  • Dişlerinizi fırçalarken sadece diş yüzeylerini değil dişlerin arka taraflarını da özenle temizlemelisiniz.
  • Ağızdaki bakteri yükünü azaltmak için dilinizi fırçalamayı unutmamalısınız.
  • Diş fırçaları ile temizleyemediğiniz yerleri diş ipleriyle temizlemelisiniz.
  • Sigara ve alkol tüketimi mümkün olduğu derecede azaltmalı, hatta bırakmalısınız.
  • Gazlı yiyecek ve içeceklerin tüketimini en aza indirmelisiniz.

Diş Tartarı TemizliğiYapılmazsa Ne Olur?

Biriken diş taşları dokularda iltihaplanma, diş eti çekilmesi ve diş çevresindeki kemik doku kaybına neden olmaktadır. Bu diş eti hastalıkları çoğunlukla ağrısızdır ve hasta dişlerinde sallanma olana kadar bu doku harabiyetlerini fark etmeyebilmektedir. Kemik kaybı belirli bir seviyede fark edilirse diş eti tedavisi ile dişler ağızda tutulabilmektedir. Fakat kaybedilen kemik doku tekrar yerine gelmez. Eğer harabiyet fark edilmezse bir veya birden fazla diş kaybına neden olabilmektedir. Bu nedenle diş tartarı temizliği düzenli olarak yaptırılmalıdır.

Diş Tartarı Temizliği Nasıl Yapılır?

Dişlerinizde çeşitli nedenlerden dolayı oluşan plakların ve taşların temizliği diş hekimleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Diş tartarı temizliği için evde yapacağınız uygulamaların dişlerinize ve diş etlerinize zarar verme olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle diş taşı temizliği için mutlaka bir diş hekimine başvurmalısınız.  

Diş Taşı Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalı?

Diş taşı temizliğinin hangi sıklıklarla yapılması gerektiğine diş hekiminiz karar verecektir. Uzmanlar, diş eti hastalığı ya da riski olması durumlarında (sigara içilmesi, diyabet hastalığı, vb.) diş taşı temizliğinin 6 ayda bir yapılmasını önermektedir. Ağzınız ve tükürük yapınız plak ve tartar oluşumuna yatkınsa daha sık muayene ve diş temizliği yapılabilmektedir.

 

DİŞ TAŞLARINI TEMİZLETMEK ZARARLI MIDIR? HANGİ SIKLIKTA DİŞ TAŞLARI TEMİZLETİLMELİDİR?

Diş taşı bir diğer adıyla tartar, birçoğumuzun karşılaştığı rahatsız edici ve sağlıklı dişlere sahip olmak için çözülmesi gereken bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Diş Taşı Nedir ve Nasıl Oluşur?

Diş taşı, dişlerimizin genelde diplerinde ve çoğaldıkça aralarına yayılan kireç şeklindeki oluşumlardır. Ağzımızın salgıladığı tükürük, yediğimiz yemekler ve tükettiğimiz sıvıların birleşmesiyle dişlerde bakteri plağı oluşturur. Düzenli diş temizliği sağlanmadığında bu bakteri plakları sert bir yapı alarak diş taşı oluşumu başlar. Diş taşı temizliği ağız sağlığı için önem taşıyan bir konudur ve düzenli bir şekilde temizletilmelidir. Yapılmazsa diş eti çekilmesi, diş eti iltihabı ve bazen diş kaybına bile sebep olabilir.

Diş Taşı Evde Temizlenebilir Mi?

Diş taşı temizliği hekim müdahalesi gerektiren bir durumdur. Oluşuma devam etmesini azaltmak için evde düzenli diş bakım rutinimize devam etmek doğru bir yoldur. Ancak diş taşı temizliği, sert bir tabakadan meydana gelen oluşumun giderilmesini gerektiren ve sağlıklı tedavi için kesinlikle diş hekimine gidilmesi gereklidir. Evde yapılmaya çalışılan işlemlerde diş minelerinin zarar görmesi olağandır.

Temizletme İşleminin Zararı Var Mı?

Diş taşı temizliği, sert bir yapıyı ortadan kaldırma işlemi olduğu için genelde titreşim içeren diş aletleriyle yapılır ve uzun sürmeyen bir işlemdir. Diş taşının ağzımıza verdiği birçok zarara bakıldığında temizlik işleminin hekim yardımıyla yapılması gereği sağlımız için önemli bir konudur. Diş hekimlerinin diş taşı temizliği için kullandığı cihazlar diş minesine ve diş etine zarar verecek nitelikte değildir. Temizlik yapıldıktan sonra diş taşı bulunan yüzeyin boş kalmasından dolayı başlarda diş hassasiyeti hissedilebilir. Temizlik işleminden sonra doğru diş fırçalama tekniği ve dikkatli bir diş bakımı yapıldığı sürece çok daha sağlıklı dişlere sahip oluruz.

Diş Taşı Temizliği Hangi Sıklıkta Yapılmalı?

Ağız sağlığımız açısından yaptırmamız gereken diş taşı temizliği 6 ayda bir hekim kontrolüyle gerçekleştirilmelidir. Çok sık diş taşı sorunu yaşayan kişiler için daha sık kontroller gerekebilir. Diş taşı temizliği sonrası ilk birkaç gün dişler hassasiyet göstereceği için çok sıcak, soğuk içecekler, sigara tüketimi gibi durumlara dikkat edilmelidir ve diş bakımına gündelik hayatımızda devam etmemiz gerekmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası