balgamda kan gelmesi / Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta » EYVAH, BALGAMIMDA KAN VAR!

Balgamda Kan Gelmesi

balgamda kan gelmesi

Kanama, ağrı ve şişliklere dikkat!

Erken teşhis ve doğru tedavi sayesinde birçok kanser türü başarıyla tedavi edilebiliyor. Erken teşhis için de mutlaka vücudumuzda oluşan bir takım değişimleri fark edip, takip etmek çok önemli.

Kanser belirtileri dikkate alındığında erken teşhis şansı artar. Ancak bu belirtiler sadece kansere özgü olmayıp farklı hastalıkların işareti de olabilir. Bu nedenle kendinizde bir farklılık gördüğünüzde hemen kanser teşhisi koymayın. Ancak durumu ihmal de etmeyin.


Kanama 

Tükürüldüğünde veya balgamda kan gelmesi durumu bir akciğer kanserinden dolayı olabileceği gibi bu durum üst hava yollarının kanserinden de kaynaklanabilir. Ancak unutmayın bu kanamalara yol açabilecek kanser dışında çok sayıda neden de bulunur. Örneğin; boğazda tahriş, diş eti hastalıkları, akciğer enfeksiyonları ya da mide kanamalarında da kanama yaşanabilir. Ağzından kan gelenlerin mutlaka göğüs hastalıkları ve kulak burun boğaz uzmanı tarafından muayene edilmeleri gerekir.

Makattan kan kaybı kolon kanserinin işaretlerinden biri olabilir. Bu tip bir sorununuz olduğunda mutlaka gastroenteroloji uzmanına görünmelisiniz.

İdrardan kan gelmesi böbrek, mesane ve diğer idrar yolları kanserlerinin belirtileri arasında yer alır. Ancak doğru teşhisin üroloji uzmanı tarafından konulması gerekir.

Vajinal kanama rahim veya rahim ağzı kanserine neden olabilir. Vajinal kanaması olanların mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olmaları gerekir.

Ağrı 

Vücudun en sık verdiği uyarılardan biri olan ağrı, birçok nedenden oluşabilir. Bu nedenlerden biri de kanser. Örneğin omuz veya göğüs ağrısı akciğer kanserinin belirtisi olabilir. Bu şikayeti olanların göğüs hastalıkları uzmanına muayene olmaları gerekir.

Karın ağrısına son zamanlarda oluşmuş ve eşlik eden iştahsızlık, kilo kaybı varsa pankreas, safra yolları, mide, bağırsak gibi gastrointestinal sistem kanserlerinin ön belirtileri arasında yer alır. Bu durumda da mutlaka gastroenteroloji uzmanına başvurulması şart.

Şişlik

Vücutta oluşan bazı şişlikler de kanserin önemli belirtileri arasında yer alır. Kemiklerde veya yumuşak dokuda gelişen tümörler kendilerini şişlikle gösterir. Bu tür şikayetlerde ortopedi uzmanına gidilmesi gerekir. 

Boyun, koltuk altı ve kasıklarda lenf bezlerinin şişmesi lenfoma nedeniyle olabilir. Kanser veya lenfoma nedenli lenf bezi büyümeleri genellikle ağrısız olur, şişlik bir tarafa tutunur ve hareket ettirmekte zorlanılır. Bu durumda onkoloji veya hematoloji bölümüne başvurulması gerekir.

Panik olmayın ama ihmal de etmeyin 

Bu şikayetleri yaşadığınız zaman yapmanız gereken ilk şey; sakin olmak ve ilgili uzmana başvurmak. Hemen paniğe kapılmanıza gerek yok. Çünkü bu belirtiler kanser dışı nedenlerle de gelişebilir. Ancak şikayetler kanser nedenli olsa da ne kadar erken teşhis koyulur ve tedaviye başlanırsa tedavi başarısı da o düzeyde artır.

Kanserde iyileşme oranları da artıyor

Son yıllarda kanserin görülme oranlarında artış yaşanıyor. Taramaların daha fazla yapılması ve teknolojinin ilerlemesi bu artışın önemli sebepleri arasında. Ancak hiç kuşkusuz hareketsiz yaşam, çevre kirliliği, stresli hayat, işlenmiş gıdaların daha fazla tüketilmesi ve obezite gibi nedenler de kanserin görünme oranını artıran etkenler arasında yer alıyor. Her ne kadar kanser rakamlarında artış yaşansa da tedavideki ilerlemeler ve erken teşhis sayesinde iyileşme oranlarında artış yaşanıyor.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Kanlı balgam neden olur? Balgamda kan ne zaman tehlikelidir? Boğaz tahriş olunca kan gelir mi?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 29,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Kanlı balgam çok çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Kanlı balgamın nedenleri araştırılmaktadır. Kanlı balgam şikayeti yaşayan kişiler bu şikayeti yaşar yaşamaz doktora gitmelidirler. Kanlı balamın pek çok nedeni olabilir ve bu durum tehlikeli bir hal de olabilir. Son günlerde kanlı balgam ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Peki, kanlı balgam neden oluyor? Balgamda kan gelince ne zaman tehlikeli bir boyuta ulaşır? Boğazda tahriş olunca kanlı balgam gelir mi tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Kanlı balgam ciddi bir rahatsızlığın işareti olabilir. Eğer kanlı balgam şikayeti yaşıyorsanız mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Kanlı balgam doğrudan bronşlarla da ilgili olabilir.

Kanlı Balgam Neden Olur?

1) Bronşektazi
En tehlikeli bronş hastalıklarından bir tanesidir. Bronşektazi bronşların geri dönülemez şekilde hasarlanmasına yol açan ciddi bir hastalıktır. Bu hastalıkta erken tanı ve teşhis son derecede önemlidir. Bronşektazinin doğal bir sonucu olarak kişide kanlı balgam ortaya çıkar. Özellikle sabah uyandıktan sonra bronşektazi belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Bronşektazi tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır.

2) Akciğer Apsesi
Akciğer hastalıklarından bir tanesi olan akciğer apsesi önemli bir sağlık sorunudur. Özellikle akciğer apsesi tedavi edilmediği takdirde bir yan etki ve belirti olarak kanlı balgam ile nüksedebilir. Kişide görülen kanlı balgam ağrılı da olabilir. Bundan dolayı kanlı balgam şikayeti yaşayan kişilerde akciğer apsesi düşünülür. Akciğer apsesi tedavi edilmesi şart olan hastalıklar arasındadır.

3) Kronik Bronşit
Bronşit hastalığı akut veya kronik olarak ortaya çıkmaktadır. Kronik bronşitte kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren ciddi bir hastalıktır. Bundan dolayı kronik bronşitte ortaya kanlı balgam da çıkabilir. Devamlı olarak süren bu hastalığın belirtilerini azaltmak için bir takım tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.

4) Akciğer Kanseri
Kanser türlerinin en tehlikelilerinden olan akciğer kanseri ölümcül hastalıklardan bir tanesidir. Akciğer kanserinin sıklıkla belirtisi olarak kanlı balgam görülmektedir. Eğer kişi devamlı olarak sigara içiyorsa ya da tütün ürünleri kullanıyorsa akciğer kanserine yakalanma olanağı da artacaktır. Akciğer kanserinin doğal bir sonucu olarak ortaya kanlı balgam çıkacaktır. Akciğer kanserini önlemek için mutlaka sigarayı bırakmalı ve tedavi seçeneklerini doktor eşliğinde yapmalıdır. Akciğer kanseri önemli bir sağlık sorunudur.

5) Zatürre
Bir diğer akciğer hastalığı da zatürredir. Zatürrenin sonucu olarak da ortaya yine kanlı balgam çıkmaktadır. Kanlı balgam şikayeti yaşayan kişilerin bir çoğunda zatürre hastalığı vardır. Zatürre özellikle öksürük ile kendini belli eder. Kişi öksürürken aniden kan gelebilir. Bu durumda da zatürre hastalığından şüphelenilir. Zatürre hastalığınız var ise kanlı balgam görülebilme olasılığı da artmıştır. Bundan dolayı zatürre hastaları mutlaka en kısa zamanda tedavi olmalıdır.

Balgamda Kan Ne Zaman Tehlikelidir?
Her kanlı balgam çok önemli bir hastalığa işaret etmez. Bunun için doktor tarafından yapılan testler vardır. Balgamda kan özellikle öksürük ile birlikte ortaya çıkıyorsa ve uzun süre devam eden bir kanlı balgam söz konusu ise, kanlı balgam şikayetiniz artık tehlikeli boyutlara ulaşmış demektir. Özellikle akciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklarda erken tanı çok önemli olduğundan dolayı kanlı balgam şikayeti yaşıyorsanız mutlaka biran önce doktora görünmeniz gerekmektedir.

Boğaz Tahriş Olunca Kan Gelir mi?

Boğazlarımız sık sık tahriş olabilir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak boğaz tahrişi ortaya çıkınca kanlı balgam da yine buna bağlı olarak kendini gösterebilir. Kanlı balgam boğaz tahrişinden kaynaklanabilir. Bunun anlaşılması da yine doktor tarafından yapılan testler sonucu mümkün olmaktadır. Doktor hastayı detaylıca muayene eder.

KANLI ÖKSÜRÜK NEDİR? ÖKSÜRÜRKEN NEDEN KAN GELİR?

Kanlı Öksürük Nedir?

Öksürürken kan gelmesi, çeşitli akciğer rahatsızlıklarından kaynaklanabilir. Kan, parlak kırmızı veya pembe ve köpüklü olabileceği gibi mukusla karıştırılmış da olabilir.

Öksürürken kan gelmesi durumu hemoptizi olarak da bilinir ve küçük miktarlarda bile kan çıkışı endişe verici olabilir. Bununla birlikte, biraz kanlı balgam çıkarmak nadir görülen bir durum değildir ve genellikle önemsizdir.

Çok miktarda veya sık aralıklarla öksürüğünüzden kan geliyorsa acil yardım isteyin.

Öksürürken Neden Kan Gelir?

Hemoptizi, solunum yolunun bir kısmındaki kanın dışarı çıkması anlamına gelir. Mideniz gibi başka yerlerden gelen kan da akciğerlerden geliyormuş gibi görünebilir. Doktorunuzun kanamanın yerini belirlemesi ve ardından neden kanama olduğunu belirlemesi önemlidir.

Öksürükten kan gelmesinin ana nedeni kronik bronşit veya bronşektazidir. Diğer olası nedenler şunlardır:

Ne zaman doktora görünmeli?

Öksürdüğünüz sırada kan geldiğini keşfederseniz hastaneyi arayın. Sebebin basit veya potansiyel olarak daha ciddi olup olmadı hastane ortamında belirlenebilir. Çok miktarda kan geliyorsa veya kanama durmuyorsa acil tıbbi yardım ihtiyacı duyulmaktadır.

Kanlı Öksürük Nedir? Öksürürken neden kan gelir? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir