kedi depresyonu nasıl anlaşılır / Kedilerde Depresyon Belirtileri ve Tedavisi - KediBilgi.com

Kedi Depresyonu Nasıl Anlaşılır

kedi depresyonu nasıl anlaşılır

Kedim depresyonda mı? Depresyondaysa nasıl anlarım?

İnsanlarda ve diğer hayvanlarda da olduğu gibi kediler de depresyona girebilirler. Ancak insanlar gibi duygularını konuşarak anlatamadıkları için farklı şekillerde dertlerini anlatmaya çalışırlar. Ve bunun için kedinizin gösterdiği belirtilere bakmak gerekmektedir. Örneğin kediniz olağandışı tavırlar sergiliyorsa ya da sizden korkuyorsa depresyonda olabilir. Ayrıca kendini çok fazla yalıyor ya da hiç temizlemiyorsa ve sürekli bir yerde saklanma gereği duyuyorsa duygusal hasta olabilir.

Aşırı derecede mama yemesi, kusması ya da tam tersi olarak iştahsız olup hiç mama yememesi gibi belirtiler de depresyonda olduğuna işarettir. Durduk yerde etrafı yalaması, aşırı tüy dökmesi ve tuvalet alışkanlığının dışına çıkması gibi belirtiler de zaman zaman görülebilir. Tabii ki bu belirtilerin hepsi depresyona işaret değildir başka bir hastalığın da belirtisi olabilir. Ve bu belirtilerden birini ya da birden fazlasını kedinizde gözlemlediyseniz, direkt depresyonda olduğu kanaatına varmamalısınız.

İçindekiler

Kedilerde Depresyon Nedir?

Kedilerin kesinlikle depresif davranışlar sergilediklerini ancak insanlarda klinik depresyonla ilişkili aynı duygusal değişlikleri yaşamadıklarını belirtmeliyiz. Kedilere ne hissettiklerini, üzgün mü, kızgın mı, endişeli mi yoksa neşeli mi olduklarını tam olarak soramayız. Bu yüzden de davranışları ve günlük aktiviteleri ile bizlere verdikleri ipuçlarına güvenerek değerlendirmeler yapmalıyız. Klinik belirtiler arasında ise, iştahsızlık, kaçınma davranışı, daha az aktif ve tıslama gibi anormal davranışlar bulunuyor. Ayrıca bazı kediler kedi kumu kullanımında değişiklik gösterebilirken, bazı kedilerde de uyku düzeni bozulabilir.

Kediler Depresyona Girebilir mi?

Evet, kediniz depresyona girebilir. Kedilerde depresif belirtilere yol açan bazı olası durumlar şunlardır:

  • Bir aile üyesinin kaybı
  • Yeni bir eve taşınmak
  • Ailenin programında değişiklik
  • Fiziksel sağlıkta bir değişiklik

Bir Aile Üyesinin Kaybı

Birçok insan hala kedilerin doğası gereği yalnız olduğunu düşünür. Ancak kediler, yaşadıkları deneyimlere ve yaşam durumlarına bağlı olarak az ya da çok sosyal olabilir ve insanlara benzer yas ve keder yaşayabilirler.

Bir aile üyesi evden taşındığında veya vefat ettiğinde, o kişiyle sosyal bir bağı varsa, aile kedisi bir kayıp yaşayacaktır. Bir kedi veya köpek ev arkadaşı ayrıldığında veya öldüğünde kedilerin yas tutması da alışılmadık bir durum değildir.

Yeni Bir Eve Taşınmak

Mevcut yaşam ortamından yeni bir şeye geçiş, hem evcil hayvan hem de evcil hayvan sahibi için stresli olabilir. Taşınma stresinin yanı sıra, büyük bir evden daha küçük bir eve veya daireye taşınmak, bir kedinin keşfetmesi gereken alan miktarını azaltır ve aktivite düzeylerini kısıtlayarak depresyona yol açabilir. Ayrıca dışarı çıkmaya alışmış bir kedi, dışarı çıkamayacağı bir apartman dairesine taşındığında depresyona girebilir.

Aile Programındaki Değişiklikler

Çalışma programınız değiştiğinde ve siz daha uzun süre evde olmadığınızda, kedinizin zihinsel durumu etkilenebilir. Ayrıca, tatile gittiğinizde ve kediniz bir evcil hayvan bakıcısına bırakıldığında veya bir pansiyona gönderildiğinde, kedinizin onlar için geri geleceğinizi bilmesinin hiçbir yolu yoktur, bu nedenle depresyon yaşayabilirler.

Fiziksel Sağlıktaki Değişiklikler

Aktif bir kedi artrit geliştirmeye başlarsa ve artık kanepe, yatak veya pencere üzerindeki rahat noktalarına sıçrayamazsa, bu iç karartıcı olabilir ve zenginleşme kaybına yol açabilir. Sonuç olarak, kediniz depresyona girebilir.

Bir kedinin ani bir uzvunu veya gözünü kaybettiği veya görme yetisini kaybetmeye başladığı durumlarda, bu durum onun dünyada nasıl gezindiğini tamamen etkiler. Bazı kediler gerçekten iyi uyum sağlayabilir, ancak daha yaşlı bir kedinin uyum sağlaması daha uzun sürebilir ve depresyona girebilir.

Kedilerde Depresyon Belirtileri

Depresyondaki kedi

  • İştah kaybı ya da ikramlara ilgisizlik
  • Uyanık olmalarına rağmen uykulu olma, halsizlik
  • Bakım eksikliği (Donuk ya da kuru bir tüyü olduğunda fark edebilirsiniz.)
  • Sarılma ve kucaklaşma gibi dokunsal işlevlerden kaçınma
  • Aralıklı karın rahatsızlıkları
  • Sizi karşılamaya veya selamlamaya gelmemek için değişen alışkanlıklar
  • Favori oyuncaklara ilgi kaybı
  • Kilo kaybı ya da kilo artışı
  • Sürekli olarak saklanma veya kaçma duygusu
  • Kusma
  • Etrafı yalama isteği
  • Normal günlerdeki cana yakınlığından daha çekingen ve korkma duygusu
  • Aşırı derecede kendini yalama isteği ve tüylerinin dökülmesi
  • Deride alerjik belirtiler
  • İshal

Kedilerde Depresyon Nedenleri

  • Kedilerin beslenme düzeninin takip edilmemesi, uzun süre aç kalması ve kum kabının düzenli olarak temizlenmemesi
  • Kızgınlık dönemlerinde çiftleşememe, hormonlar yüzünden ortaya çıkan huzursuzluk
  • Yoğun iş hayatından dolayı sürekli evde yalnız kalmaları ve evde onlarla yeterince ilgilenmemek
  • Yeterince ilgi göstermemenin dışında çok fazla ilgi göstermekte kedilerde huzursuzluk yaratır.
  • Bazı kediler yemek yerken yanlarında birilerinin olmasından hoşlanmazlar. Eğer kediniz mama yerken sürekli olarak yanınızda durursanız depresyona girmelerine zemin oluşturabilirsiniz.
  • Yabancı kişilerle devamlı iletişimde olmaktan memnun olmayabilirler.
  • Başka bir aileye sahiplendirilmesi
  • Eve gelen bir başka kedinin ya da başka bir evcil hayvanının varlığı
  • Eve yeni bir bebeğin gelmesi
  • Farklı bir eve taşınmak
  • Sahiplerinin vefat etmesi
  • Evdeyken sokağa bırakılması

Kedilerde Depresyon Belirtilerinin Diğer Nedenleri

Üzgün kedi

Yukarıda saydığımız belirtiler ve nedenler, kedilerde çok çeşitli koşullara yol açabilir. Bu yüzden altta yatan sorunun nedenini öğrenmek ve diğer sorunları ekarte etmek için veterinere gitmeniz gerekmektedir. Hipertiroidizm, böbrek hastalığı ya da gastrointestinal kanseri gibi tıbbi problemler, bulantı ve iştah azalmasına neden olabilir. Ayrıca ağrı, kedilerde -özellikle yaşlı kedilerde– en az teşhis edilen durumlardan ve klinik depresyon belirtilerinin en önde gelen nedenlerinden biridir.

Öte yandan kedilerde depresyon, evcil hayvan sahipleri tarafından çok fazla önemsenmez. Ancak kontrol edilmediği zaman ciddi hastalıkların başlangıcı olabileceğini bilmekte fayda var. Örneğin deri ve mide hastalıkları yaygın olarak görülür ve bağışıklık sistemi diğer hastalıklara davetiye çıkarabilir. Kedilerde depresyon kaynaklı en sık görülen deri hastalıklarından birinin de psikolojik dermatit olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Depresyonda Olan Bir Kediyi Nasıl Neşelendirirsiniz?

Kediler depresyon geçirebilse de, ruh sağlıklarını iyileştirmelerine yardımcı olmak için yapabileceğiniz birçok şey vardır.

Kedinizle Kaliteli Zaman Geçirin

Depresyondaki kedinize yardımcı olmak için onlarla daha fazla zaman geçirebilirsiniz. Sadece onlarla oturmak ve onları sevmek, depresif bir kediyi rahatlatabilir. Bazı kediler kulaklarının ovuşturulmasından, yüzlerinin yanında veya çenelerinin altında çiziklerden ve hatta fırçalanmaktan hoşlanabilir.

Yeni Oyuncaklar ve Oyunlar Tanıtın

Ayrıca kedinizi daha fazla aktiviteye dahil ederek veya ona farklı boyutlarda, dokularda ve renklerde yeni oyuncaklar sunarak hayata olan ilgisini yeniden canlandırmayı deneyebilirsiniz.

Kedinizi baştan çıkarmak için olta kamışı tipi oyuncaklar kullanarak oyuna aktif olarak katılın. Ayrıca, kedinizi lezzetli ikramlar için çalışmaya teşvik etmek için yapboz oyuncakları sunabilir veya alışılmadık şekillerde hareket eden veya ilginç sesler çıkaran oyuncaklar sağlayabilirsiniz.

Yeni Yiyecek Türleri Sunun

Bazı kediler, farklı tatlara veya markalara ve hatta haşlanmış tavuk, yoğurt veya peynir gibi insan gıdalarına ilgi gösterebilir.  Kedinizi bu tarz diyetlerle beslemeden önce, mamanın türünü ve miktarını veteriner hekiminize danışmalısınız.

Sakinleştirici Müzik Çal

Kediler için özel olarak tasarlanmış yatıştırıcı müzikler vardır. Müzik, kedilerin mırlamasının altında yatan izleri ve kedilerin duyabileceği diğer ses frekanslarını içerir.

Takviyeleri Deneyin

Depresyonla savaşmaya yardımcı olmak için bir kedinin beynindeki serotonini artırabilen l-theanine ve l-triptofan içeren doğal takviyeler vardır. Serotonin bazen “iyi hissettiren” nörotransmitter olarak bilinir ve daha yüksek seviyeler, sakinlik ve mutluluk duygularıyla bağlantılıdır.

Feromonlar ve Canlandırıcı Kokular Kullanın

Kedi feromonları kediler için sakinleştirici olabilir. Ayrıca kedilerinize nane, kedi nanesi  gibi farklı kokular vererek duyularını uyandırabilirsiniz.

Başka Bir Kedi Sahiplenmeyi Düşünün

Bazı kediler başka bir kedinin arkadaşlığından keyif alabilir. Ancak, dikkatli bir değerlendirme gereklidir. Kediniz daha önce vefat etmiş bir ev arkadaşıyla çok sosyal olsa bile, başka bir kedi edinmek doğru cevap olmayabilir. Yerleşik kediniz, yakın zamanda ayrılan ev arkadaşının yerini almak istemeyebilir.

 

Kedilerde Depresyon Tedavisi

Rutin Duygusu

Kediler belirsizliği sevmediği için, hayatları alt üst olduysa bile rutinlerini eski haline getirmek onlara çok fayda sağlayacaktır. Bir kedinin sahibini kaybettiğini düşünün. Kime sarılacak? Kim kulaklarını yıkayacak? Bu ve bunun gibi sebeplerden dolayı kedinin hayatında kocaman bir boşluk oluşacak. Aynı zamanda yeni sahibine henüz alışamadığı için, yemeklerin zamanında gelmediğini ya da tüylerinin fırçalanmayacağını düşünecek. Muhtemelen de kontrol eksikliğinden dolayı gün içerisinde mutsuz olacak. Eğer yeni sahibi onu zamanında beslerse, her zaman ki gibi tüylerini fırçalarsa ve nazik bir şekilde ilgi gösterirse kedinin zamanla güvenini kazanacaktır. Bu nedenle kedinin programına uymaya çalışın. Kediniz ile vakit geçirin ve onu sürekli olarak okşayarak ilgi gösterin.

Zihinsel Uyarım

Kedi ya da insan farketmeksizin herhangi birinin bir şeyleri aşırı düşünmesi ve üzgün bir ruh haline bürünmesi için can sıkıntısı yeterli bir sebeptir. Bu yüzden öncelikle can sıkıntısından kurtulmaya bakın! Örneğin zihinsel uyarı ile kedinizin zihnini meşgul edin ve onunla eğlenmeye çalışın. Eğer kedinizin zihnini nasıl boşaltacağınızı bilmiyorsanız, sizin için birkaç öneride bulunabiliriz. İlk olarak kedinizi bir oyuna dahil edin ve en az 5 – 10 dakika boyunca onunla vakit geçirin. Kediniz ile nasıl oynayacağınızı ya da nasıl iletişim kuracağınız konusunda endişeleniyorsanız, aşağıdaki yazılarımıza göz gezdirebilirsiniz.

Oyun dışında bulunduğunuz odanın etrafına birkaç lezzetli ikram saklayın. Ardından kedinize ilk ikramın nerede olduğunu gösterin ve onu bulup yediğinde övgüler yağdırın. Daha sonrada bunu tekrarlayın ve böylece zihnini boşaltın. Bir başka aktivite olarak bulmaca besleyicilerini tercih edebilirsiniz. Bunun için boş bir yumurta kabuğunu kullanabilirsiniz. Her boş bardağa birkaç parça kuru mama serpiştirin ve kediniz bir sonraki dolu bardağı bulmak için hareket etmesini sağlayın. Mama tanelerinin düşmesi için kediniz patisiyle oyuncuğa vuracaktır ve böylece etkileşime girecektir.

Bunların yanı sıra yüksekte olmayı seven kediler için pencerenin yanında yüksek bir tünek sağlayabilirsiniz. Böylece yukarı çıkıp olan biteni izleyebilecekler. Yataklarının ve kapılarının yanında sağlam kedi tırmalama direkleri koyabilirsiniz. Onları kullanmaya teşvik edin ve alıştırmaya çalışın. Ayrıca kedinizi eğitebilirsiniz. Kediniz ile antrenman yapmak hem sizi birbirinize bağlayacaktır hem de zaman kazandıracaktır.

Anti – Depresan İlaç

Üzgün kediniz yemek yemeyi ya da etkileşime girmeyi reddediyorsa, kısa süreli için ona ilaç verebilirsiniz. Kediniz için en uygun ilacın hangisi olduğu konusunda ise veteriner hekiminiz ile konuşmalısınız.

Kedilerde Depresyonun Önlenmesi

Sıkılan kedi

Eğer bir çift kediniz varsa ve birini kaybetmek üzereyseniz, son ayrılığı planlamaya çalışın. Ayrıca kediler hem ölümü hem de yokluğu anlayabildiği için, arkadaşına bağlı olupta onu kaybeden bir kedi, kendini eksik hissedebilir. Bu sebepten ötürü hayatta kalan kedinizin, diğer arkadaşına veda etmesine izin verin. Hatta kedinin cesedini koklamasına izin verin ki ölümü daha da kabullenebilsin. Ancak yine de bu durum kedinizin depresyona girmesini engellemeyebilir. Sadece üzüntüsünün derinliğini ve şiddetini azaltabilir.

Bu durumun yanı sıra diğer değişiklikler için de kedinizi korumaya özen gösterin. Özellikle yemeğini zamanında verin ve değişiklikler her ne olursa olsun onlarla oynayarak ve ilgilenerek zaman geçirin. Aynı zamanda kedinizin can sıkıntısından kurtulmasını sağlayın. Kedinizin doğal davranışlar sergilediğinden ve oyun için bolca zamanı olduğundan emin olun. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kedinizin tırmanması için uzun kedi apartmanları sağlayabilir ya da dışarıyı ve diğer evcil hayvanları seyretmek için pencerenin yanına bir platform koyabilirsiniz. İşe gittiğinizde kedinizin oyuncaklarını dışarıda bırakmayı da unutmayın!

Bu Makale İlginizi Çekebilir!

Sık Sorulan Sorular

Evdeki bir kediyi daha sık gördüğünüz için depresyonda olup olmadığını belirlemek daha kolaydır. Ancak sokak kedileri de depresyon yaşayabilir. Kedilerde depresyonun, aktivitede genel bir azalma ile yansıyan bir ruh hali olduğunu unutmayın. Kediniz artık bir zamanlar keyif aldığı aktivitelere katılmıyor ve giderek daha fazla uyuyor. Yani kediniz bahçeyi veya mahalleyi keşfetmek yerine bahçenin bir bölgesinde kalabilir veya hiç dışarı çıkmayabilir.

Bazı depresif kediler davranışlarında çok belirgin değişiklikler sergileyebilirken, diğer kediler yalnızca dikkatle aramanız gereken ince belirtiler gösterebilir. Örneğin; iştah azalması, oyuncaklarıyla oynamaya karşı ilgi kaybı, kedi/köpek ev arkadaşları veya aile üyeleri ile etkileşime daha az ilgi, dışarı çıkmaya olan ilginin azalması (dış mekana erişime izin veriliyorsa), uyumak için harcanan sürenin artması vb.

Geride tutulan kulaklar, kıvrılmış kuyruk ve dik duran tüyler dahil olmak üzere vücut dilindeki değişiklikler . Normalden az ya da çok miyavlama ya da alçak perdeli, kederli miyavlamalar yapma. Enerji eksikliği veya aktivite seviyesinde azalma. İnsanlardan veya diğer aile hayvanlarından uzaklaşmak gibi belirtiler gösteriyorsa kediniz depresyonda olabilir.

Kediler çeşitli sebeplerden dolayı üzgün ya da depresyona girebilirler. Kedi hoşnutsuzluğunun bazı yaygın nedenleri arasında hastalık, can sıkıntısı, kayıp bir aile üyesinin veya bağlı oldukları evcil hayvanın yasını tutma veya yaralanma yer alır.

Kedinin Üzgün Olduğu Nasıl Anlaşılır

Her kedinin kendine ait bir kişiliği vardır, bazıları diğerlerinden daha fazla sosyal olabilir. Ancak tipik bir sosyal kedi aniden sessizleşmeye başladığında bu durum depresyon sonucunda ortaya çıkmış olabilir.

Çoğu durumda, kedi sahiplerinin kedilerinin neden üzgün veya depresyonda olduğu hakkında hiçbir fikri olmaz. Ancak, bazı uyarılara bakarak, bunun geçici olabileceğini bilmekte fayda var. Ayrıca, kedilerde depresyonun sık görülen nedenleri ve onu bu depresyondan nasıl çıkarabileceğinizi bilmeniz iyi olacaktır.

Depresif bir kedi belirtileri

Kedinin Üzgün Olduğu Nasıl Anlaşılır (Depresif Kedi Belirtileri)

Kedinizin görünüşüne ve kedinizdeki olası depresyon belirtilerine dikkat etmelisiniz.

  • Miyavlama: Bunlar kedinizin mutsuz olabileceğinin  sesli göstergeleridir. Bu mutsuz sesler genellikle düşük perdeli, kederli tonlarda olabilir. Mırıldana her zaman mutluluğu göstermez, mutsuz bir kedicik de rahatlatmanın bir yolu olarak daha fazla mırıldayabilir . Normalde vokal olan diğer kediler sessiz olabilirken, sessiz kediler ses seviyesini artırabilir.
  • Beden dili: Bazen kedinizin beden dili sizi mutsuzluklarından haberdar edebilir. Bunu gösteren birçok göz , kulak , kürk ve vücut pozisyonu vardır. Kulaklar geri atılır, kuyruk sıkışır, tüyleri diken diken olur. Diğer vücut işaretleri kedinizin üzgün olabileceği sessiz iletişim formlarıdır.
  • Saldırganlık veya korku: Üzgün kediler daha reaktif olma eğilimindedir, saldırganlık ve korkuyla hareket ederler. Kedinizin korkmasına veya anormal şekilde agresif olmasına neden olan davranış değişiklikleri fark ederseniz, depresyonda olabilirler.
  • Sevecen olmak ya da saklanmak: Üzgün bir kedi, daha önce severek yaptığı aktiviteler karşı ilgisini kaybeder kendini her şeyden izole eder ve saklanmayı tercih ederler. Daha sessiz kediler ise daha sevecen veya talepkar hale gelebilir ler. Özellikle yabancılara karşı çok ürkekleşirler.
  • Aşırı uyku: Kediler normalde çok uyurlar, ancak üzgün veya depresif kediler çok daha fazla uyurlar. Favori uyku alanlarının konumunda değişiklikler varsa, bu da kedinin depresyonda olduğunu gösterebilir.
  • Kötü bakım: Bu mutsuzluk, depresyon aynı zamanda  sağlık sıkıntısı belirtisi olabilir. Kendini iyi hissetmeyen veya depresyona giren kediler, çok dağınık görünümlü kürklere sahip olurlar ve kendilerini temizlemeyi reddederlee.
  • Yemek yememek: Kediniz aniden yemeyi bırakırsa, depresyonda veya üzgün olabilir. Hüzünlü kediler daha önce zevk aldıkları yiyecekleri yemeyi bile reddedebilirler.
  • Koku bırakma: Üzgün bir kedi, uygunsuz yerlerde idrar yaparak daha iyi hissetmek için kendi kokusunu kullanabilir. Kum kabının dışında idrara çıkmanın birçok nedeni vardır, ancak stres, depresyon ve üzüntü bu listede en üstte yer alır. Kediniz, kendi kokularını yaymak için oturma odası, yatak odası veya ölen bir evcil hayvanın kokusunun veya az sayıda insan kokusu bulunan ve değerli alanlara idrar yapabilir.
  • Aşırı tırmalama: Kediniz üzgün veya depresyonda ise, stresini azaltmak ve bölgesini işaretlemek için nesneleri normalden daha fazla tırmalamaya eğilimli hale gelebilir.

Kedi Depresyona Neden Girer

Kedinin Üzgün Olduğu Nasıl Anlaşılır (Kedi Depresyona Neden Girer)

Bir kedinin depresyona girmesinin birkaç nedeni olabilir. Nedeni ne olursa olsun, mutluluk seviyesi yükselinceye kadar ekstra zaman harcadığınızdan ve dikkatinizi ona verdiğinizden emin olun. 

Hastalık

Hastalıklar kedinizin iyi hissetmemesine ve hatta acı çekmesine neden olabilir. Kedi hareket etmekte acı çekiyorsa hareketli olamayabilir. Kedi mide bulantısı hissedebilir, yemek istemeyebilir, hormonal dengesizliğe sahip olabilir veya hastalık nedeniyle enerjisiz olabilir. Yağlı karaciğer hastalığı, FIV, FeLV, üst solunum yolu hastalıkları, diyabet, hipotiroidizm, diş hastalığı ve diğer hastalıklar gibi durumlar, kedinizin mutluluk seviyesini etkileyebilecek ciddi sağlık problemleridir. Kedinizin hasta olduğu için depresyona girdiğinden şüpheleniyorsanız, veteriner hekiminize mümkün olan en kısa zamanda bir ziyaret planlamalısınız.

Yaralanma

Yaralanmalar kedinizin bir zamanlar zevk aldığını yapma yeteneğini kısıtlayabilir. Bir yaralanmadan sonra ağrı, kedinizin genellikle daha önceden olduğu gibi mutlu hissetmesini engel olabilir. Ağrının giderilmesiyle ilgili veteriner hekiminizin tavsiyelerine uyduğunuzdan emin olun veya kediniz acı çekiyor gibi görünüyorsa, kontrol ettirmek için bir randevu ayarlayın. Eski ameliyatlar ve yaralanmalar bile kedinizde kalıcı ağrıya veya rahatsızlığa neden olabilir ve kronik ağrı kesici almaları gerekebilir.

Sevilen bir kişinin kaybı

Bir aile üyesini kaybetmek, herkes için zordur elbette ki bu durum kediniz içinde üzücü bir durum olacaktır. Bir aile üyesi (insan veya hayvan) vefat ettiğinde ya da dışarı çıktığında, kediniz yas tutabilir veya bunalıma girebilir. Bu genellikle sadece geçici bir davranıştır ve bir süre sonra kediniz normale dönecektir. Kediniz evdeki başka bir kedi öldüğü için depresyona girerse, yeni bir kedi arkadaşı edinmesini sağlayabilirsiniz. Fakat aileye çok yakında başka bir kedi arkadaş edinirken dikkatli olmalısınız. Zaman genellikle büyük aile üyesi değişiklikleri için en iyi çözümdür, ancak beklemek yerine feromonlar ve kedilerin daha mutlu olmasına yardımcı olabilecek besin takviyeleri gibi doğal yöntemlere de veteriner hekiminize danışarak başvurabilirsiniz.

Hazırlayan: Yaren Elban

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Bir kedi ile aynı evi paylaşmak, zamanla bir kedi ile yaşamaktan farklı bir şeye dönüşür. O artık sizin çocuğunuzdur, arkadaşınızdır, ailenizden biridir. Ve onun hastalanması ya da başına başka bir şey gelmesi, sizi tahmin ettiğinizden daha fazla üzer.

Bu bahsettiğimiz duyguların hepsi, aslında karşılıklıdır da. Yani siz kedinizin iyi olması için onun gözünün içine bakarken, o da sizin iyi olmanızı ister. Öyle ki siz depresyona girerseniz; kalkar o da sizinle birlikte depresyona girer. Kediler sahiplerinin tüm ruh durumlarını hisseder.

Depresyon konusu bu kadar basit değil elbette. Kediler de tıpkı bizler gibi çeşitli sebeplerle depresyona girebilir ve duygularını konuşarak anlatamasalar da, birçok işaretle seslerini duyurmaya çalışırlar. Biz de bu yüzden kedi depresyonu hakkında bilmeniz gereken bazı temel şeyleri sizlerle paylaşalım istedik. Kediler depresyona girmesin. Çünkü neden giriyorlar ki?

Kediniz normalde olduğundan farklı bir şekilde çekingen tavırlar sergiliyorsa, sizden korkuyorsa…

1-kedi-depresyonu

Kendini çok fazla yalıyor veya hiç temizlemiyor, yalamıyorsa…

5-kedi-depresyonu

Onu evin içinde bulmakta zorlanıyorsanız ve sürekli bir yerlere saklanıyorsa…

6-kedi-depresyonu

Aşırı miktarda mama yiyor, kusuyor veya iştahsızlıktan hiç yemiyorsa…

SAD_CAT_LONMED_3699_05

Etrafı yalamak gibi bir davranış bozukluğu göstermeye başladıysa…

3-kedi-depresyonu

Aşırı tüy döküyorsa…

10-kedi-depresyonu

Tuvalet alışkanlığında ciddi değişiklikler görüyorsanız…

9-kedi-depresyonu

Kediniz depresyona girmiş olabilir.

12-kedi-depresyonu

Elbette bu belirtiler, kedinizin kesinlikle depresyonda olduğunu göstermez. Bunu anlayabilmenin en iyi yolu, onu iyi tanımak ve doğru gözlemlemektir. Kediler de tıpkı köpekler gibi çok hassas canlılardır ve onları depresyona iten farklı sebepler olabilir.

Kedilerde görülen depresyonun en sık rastlanılan nedenleri; taşınma gibi mekan değişiklikleri…

4-kedi-depresyonu

Eve başka bir hayvan gelmesi ve alanını onunla paylaşması…

14-kedi-depresyonu

Ya da sosyalleşmedeki eksikliklerdir.

2-kedi-depresyonu
Kedilerdeki depresyonun nedenleri de elbette farklılık gösterebilir. Sahibinin ölmesi, başka birine verilmesi, evdeyken birden sokağa bırakılması gibi rahatsız edici değişiklikler, bir kedinin depresyona girmesi için yeter de artar bile. Ayrıca kedilerin sahiplerinin ruh halini hissettiği ve buna bağlı olarak da olumsuz etkilenebilecekleri unutulmamalıdır. Yani siz uzun bir süredir üzgünseniz ve bu yüzden ona sevgi gösteremiyorsanız; kedinizin depresyonunun altında başka bir neden aramanıza gerek yok. Muhtemelen onun depresyon nedenleri, sizinkilerle tam olarak aynı. 🙂

Kedinizin depresyona girdiğinden şüpheleniyorsanız öncelikle veterinerinize danışmalı…

8-kedi-depresyonu

Ona daha fazla sevgi ve şefkat göstermeli…

11-kedi-depresyonu

Onu rahatsız ettiğini düşündüğünüz koşulları değiştirmelisiniz.

15-kedi-depresyonu
Tüm bu bilgiler ışığında çıkarılabilecek tek sonuç, aslında her kedinin, tıpkı insanlarda olduğu gibi, tek ve biricik olduğudur. Dolayısıyla tüm bu belirtiler, kediden kediye değişiklik gösterebilir. Önemli olan kedilerimizin, gündüz evde yalnız kalmasının, doğal ortamından uzak bir apartman dairesinde yaşamasının bile onlar için zor koşullar olduğunu bilmek ve onlara verebileceğimiz sevginin en fazlasını vermeye özen göstermektir.

Yararlanılan Kaynaklar: Petfriends.social, Veterinerturkiye.

Kedilerde Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde depresyon sosyalleşmekten uzak durmaları ve iştahsızlık gibi belirtiler ile kendini belli eder. Kediler hem fiziksel hem de karakter özellikleri ile diğer canlılardan farklıdır. Her kedinin kendine has karakter yapısı bulunuyor. Bazı kediler son derece oyuncu bir yapıdayken bazısı daha durgun ya da çekingen olur. Kedilerin büyük çoğunluğu sosyaldir.

Kedilerde Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Her zaman sosyal davranışlarını göremeyebilirsiniz. Bunun durumun altında depresyon gibi nedenler bulunur. Kedilerde depresyon tıpkı insanlarda olduğu gibi ortaya çıkar. Kediler dışarıya çıkma isteğinde bulunan canlılar değildir. Genellikle ev içerisinde vakit geçirirler. Fakat monoton bir ruh hali onlar için depresyonun nedeni olur. Kedilerde depresyon eğilimine karşın dikkatli olmakta fayda vardır.

Kedilerde Depresyon Nedenleri

  • Uzun süre yalnız kalması: Kedinizin uzun süre evde yalnız kalması sıkılmasına, korkmasına ve depresyona girmesine neden olur.
  • Aşırı ilgi veya ilgisizlik: Bazı kediler sevilmekten çok hoşlanırken bazıları sevilmekten ve ilgiden kolayca sıkılır. İlgi isteyen kedinizle ilgilenmediğinizde ya da ilgi sevmeyen kedinizi çok sıktığınızda depresyona girme ihtimali bulunur.
  • Yuva değişimi: Kediniz başka bir aile tarafından sahiplenildiğinde mutsuzluk nedeniyle depresyona girer.
  • Yaşamsal ihtiyaçlarının ihmal edilmesi: Kedinizin yaşamsal ihtiyaçlarını ihmal etmeniz depresyona girmesine neden olur. Uzun süre kumunun temizlenmemesi ya da aç kalması gibi sebepler kediniz için ciddi sonuçlar doğurur.
  • Eve yeni bir hayvanın gelmesi: Kedinizin yaşadığı eve başka bir evcil hayvanın gelmesi depresyon sebebi olur.

Kedilerde Depresyon Türleri

Kedilerde farklı çeşitlerde depresyonlar görülebilir. Bu çeşitlerin her birinde farklı belirtiler bulunabilir. Kedilerde kronik depresyon, tepkisel depresyon, akut depresyon ve devamlı depresyon çeşitleri mevcuttur. Kronik depresyon; anormal davranışlar göstermelerine neden olur. Yemek yeme ve bakım sorunları görülebilir. Kediniz kendini yalamayı aniden bırakabilir. Akut depresyon; uykuya düşkünlük ve iştahsızlık ile kendini gösterebilirsiniz. En belirgin farklılık yemek konusunda alışkanlıklarının değişmesidir. Tepkisel depresyon; birkaç gün içinde sert duygusal farklılıklar görülür. Bir anda aşırı temizlik ve taranma sonrası dahi saatlerce yalanma ile belli olmaktadır. Devamlı depresyon; akut depresyondan sonra gelişir. Amaçsız miyavlamalar, uyku sorunları ve gece yürüyüşleri olur.

Kedilerde Depresyon Belirtileri

  • Saldırganlık: Kediler mutsuz olduklarında saldırgan davranabilirler. Ailenin diğer üyelerine ya da diğer evcil hayvanlara karşı tırmalayıp kaçma davranışı gösterebilirler.
  • Aşırı uyku: Kediler gün içinde çok uyumaları ile bilinir. Depresyonda olan bir kedi ise çok daha fazla uyur. Kedinizi uyurken rahatsız etmemeniz oldukça önemlidir.
  • Enerji eksikliği: Mutsuz bir kedi hareket etmekten hoşlanmaz. Oyun oynamayı seven ve sürekli hareket içerisinde olan kediniz sürekli yatıyorsa depresyona girmiş olabilir.
  • İştahsızlık: Kediler depresyona girdiğinde sevdikleri gıdalara dahi ilgisiz davranırlar. Yeseler bile çok az miktarda mama tüketirler.
  • Saklanma: Sebebini anlamadığınız halde kaçmaları ve saklanmaları depresyon belirtisidir.
  • Kendini temizlememe: Depresyonda ki kediler kendi bakımlarını eskisi kadar iyi yapamaz.
  • Eşyalara zarar verme: Depresyonda olan kediler streslerini azaltmak amacıyla tırmalama alışkanlıklarını abartabilirler.

Kediler Depresyondan Nasıl Çıkar?

  • İlaçlı Tedavi: Kedinizde depresyon varlığı teşhis edildiğinde veteriner hekiminizin uygun gördüğü ilaçların kullanımına başlanmalıdır. İlaç kullanılan dönemde psikolojik yapıyı, dopamin ve noradrenalin sistemini düzenleyecek takviye özellikle ilaçlar kullanılır.
  • Davranış Tedavisi: Kedinizin normalde yapmadığı davranışlarını takip ederek notlar alabilir ve verdiği tepkilerin nedenleri tespit edilebilir. Normal davranışların kediye bıkmadan verilmesi sağlanmalıdır. Bulunduğu ortama hareketli oyuncaklar konulmalı, oyun oynamasını sağlamalı ve onu şaşırtmalısınız. Böylece kedinize yaşam enerjisi vermeyi denemiş olursunuz. Yalanma hareketi gösterirse dikkatini başka bir şeye çekmeyi deneyebilirsiniz. Seslenme ve top atma gibi hareketler gösterebilir ya da sevebileceği gıdalara yönlendirmeyi deneyebilirsiniz. Kediniz kısa süre içerisinde olumlu tepkiler gösterir.

Etiketler: kedilerde depresyon • kedilerde depresyon nasıl geçer • kedilerde depresyon nedenleri • kedilerde depresyon nedir • kedilerde depresyon sorunları • kedilerde depresyon tedavisi

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır