göz kapağı kaşıntısına ne iyi gelir / Göz kapağı alerjisi nasıl geçer? - Son dakika sağlık haberleri – Sözcü

Göz Kapağı Kaşıntısına Ne Iyi Gelir

göz kapağı kaşıntısına ne iyi gelir

Göz Kaşıntısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Göz kaşıntısı birçok sebepten olabilen ve hemen herkesin başına gelebilen bir şikayettir. Mevsim geçişlerinde ve bahar döneminde, havada uçuşan çiçek veya ağaç polenleri gözleri etkileyebilir. Diğer yandan toz, kirli hava, bazı ilaçlar ve kimyasallar gibi çeşitli faktörler de gözü etkileyebilir. Bu bağlamda göz ve çevresindeki dokuların ilk tepkisi genellikle kaşıntı hissi olur. Göz, vücudumuzdaki en hassas organlardan birisidir. Özellikle gözü koruyan göz kapağının ve göz çevresi derisinin ince olması da hassas tüm etkilere açık olduğunu gösterir.

Göz Kaşıntısı Nedir?

Vücut; polen, toz gibi pek çok sebepten dolayı histamin adı verilen bir madde üretir. Bu madde alerjik bir reaksiyona sebep olabilir. Bu reaksiyon da genellikle kendini kaşıntı olarak belli eder. Göz kaşıntısı da gözde histamin salgılanması ile oluşur. Göz kaşıntısı genellikle gözün buruna yakın olan iç kısmında olur. Bu açıdan gözün iç kısmını kaşımak daha fazla histamin salgısına bu da daha fazla kaşıntıya sebep olabilir. Diğer yandan alerji veya dış etkilerin dışında kaşınma bazı göz hastalıklarının da bir belirtisi olabilir. Göz kaşıntısı durumunda mutlaka en yakın göz hastanesine başvurulmalıdır.

Göz Kaşıntısı Neden Olur?

Göz kaşıntısına sebep olan pek çok neden sıralanabilir. Bunlar şöyledir:

  • Alerji: Kişinin hassas olduğu çeşitli şeylere karşı alerjiler gözlerde ve göz kapağında kaşıntıya sebep olabilir. Genellikle toplumun büyük bir kesiminde bitkilerdeki polenlerin sebep olduğu mevsimsel alerjiler görülmekle beraber yıl boyunca devam eden kronik alerjik reaksiyon gösteren kişiler de olabilir. Bazı evcil hayvanların tüyleri, toz, çeşitli kimyasallar da kişide alerjiye sebep olabilir. Bunlar da gözlerde histamin salgısını artırarak gözdeki kaşıntıyı tetikler.
  • Göz Hastalıkları: Bazı hastalıkların belirtisi olarak gözde kaşıntı görülebilir. Bu hastalıklar gözlerde kuruluk, blefarit olarak adlandırılan göz kapağı iltihabı, çeşitli enfeksiyonlar kaşıntıya sebep olabilir. Ek olarak doğum kontrol hapları, antihistaminikler, ağrı kesiciler veya antidepresanlar gibi ilaçların yan etkileri de gözde kaşıntı oluşturabilir. Göz kuruluğu durumunda gözdeki sıvının azalmasından dolayı bir gözlerde kaşıntı kızarıklık olabilir. Bu kaşınma ile göz yaşlanır ve sıvı artar. Bu bir döngü halinde devam eder. Bu yüzden kaşıntının tedavi edilmesinden önce göz kuruluğunun tedavi edilmesi önemlidir. Bazı göz enfeksiyonları da özellikle iltihabi sonuçlara yol açabilir. Bu açıdan hem enfeksiyonun hem de sebep olduğu kaşıntının tedavi edilmesi önemlidir. Bahsedilen diğer rahatsızlıkların da tedavisi göz kaşıntısının çözümlenmesinde önemli bir adımdır.
  • Kirli Hava: Havada gözle göremediğimiz küçük pek çok partikül vardır. Bunlar; egzos dumanı, parfüm, sigara dumanı, çok küçük kül parçaları gibi havada bulunan çeşitli etkenler gözü etkileyebilir. Bu açıdan bir tepki olarak gözlerde kaşıntıya neden olabilir.
  • Kimyasallar: Çoğu kimyasal yalnızca gözü değil tüm vücudumuzu etkileyebilecek özelliğe sahiptir. ancak gözler genellikle ilk etkilenen organlar olur. Genellikle evlerde kullanılan çeşitli temizleyici ürünlerin orantısız kullanımı ya da sıçrama vs gibi çeşitli sebeplerle göze temas eden bu kimyasallar da kaşıntıya sebep olabilir. Diğer yandan yüz için kullanılan bazı kremler, vücut losyonları, şampuanlar, sabunlar, makyaj malzemeleri de alerjiye sebep olabilir. Alerji de kendini kaşıntı ile gösterebilir.
  • Göz Yorulması:  Gözlerde kaşıntının nedenleri olarak sayılabilecek bir diğer sebep de göz yorulmasıdır. Kişilerin uzun süre ekrana maruz kalması ya da gece loş ışıkta kitap okumaya çalışması ya da uyku düzeninin sağlanamaması gibi pek çok sebep gözün fazla yorulmasına sebep olur. Bu durumda genellikle tepkisel olarak gözler kaşınabilir. Gözü dinlendirmek, ışık ortamını sağlıklı hale getirmek veya uzun süre ekran kullanımına bağlı bir çalışma ortamı varsa mavi ışık filtresi veya mavi ışık gözlüğü kullanmak gözün daha az yorulmasını sağlayabilir. Ek olarak uykusuz kalmamak da göz yorgunluğunu önlemede bir etkendir.
  • Hijyen: Göz hijyeni göz sağlığında önemli bir etkendir. Bu noktada hijyene dikkat edilmemesi çok hassas olan gözü direk etkileyebilir ve kaşıntı ile kendini gösterebilir. Bu açıdan ortak kullanılan yüz havluları, kontakt lensler, göz damlaları bir kişide enfeksiyon varsa diğerine bulaşmasına sebep olabilir. Diğer yandan genellikle çeşitli yerlere dokunduktan sonra göze dokunmak da aynı şekilde gözde enfeksiyona enfeksiyon da gözlerde kaşıntıya neden olabilir. Bu açıdan göz hijyenine mutlaka dikkat edilmeli, göz ile ilgili kişisel bakım ürünlerinin şahsi olmasına özen gösterilmelidir.
  • Diğer: Tüm bu sebeplerin yanında kontakt lens kullanımı, bazı göz damlaları da gözlerde kaşıntıya sebep olabilir. Özellikle kontakt lenslerin kullanıma uygun kullanılmaması; süresinden uzun gözde kalması, hijyenik takma çıkarma işlemi yapılmaması gibi durumlarda kontakt lens gözde kaşıntıya yol açar. Diğer yandan başka sebeple kullanılan göz damlalarının yan etkilerinden dolayı da gözlerde kızarıklık, kaşıntı görülebilir.

Göz Kaşıntısı Tanısı Nasıl Konulur?

Göz geçici sebeplerden dolayı kısa bir süre kaşınabilir. Ancak kaşınma durumu uzadığında en yakın göz doktoruna başvurulmalıdır. Göz kaşıntısı tek başına bir sonuç olabildiği gibi çeşitli hastalıkların sebebi olabilir. Bu açıdan hastalıkların teşhisi için kullanılan tetkik ve gözlemler tanı için kullanılabilir.

Göz Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Göz kaşıntısı tedavisi genellikle ihmal edilen bir tedavidir. Göz kaşıntısı nasıl geçer sorusunun cevabı olarak göz kaşıntısı yaşandığında öncelikle kaşıntının hafifletilmesi için doktora gidene kadar kontakt lens varsa çıkarılmalı, parfüm, sabun, şampuan gibi kişisel bakım ürünlerine ara verilmelidir. Ayrıca yüzü soğuk suyla yıkamak da kaşıntıyı hafifletebilir. Bunlar göz kaşıntısını hafifletmek amaçlıdır tedavi yerine geçmez. Ek olarak kaşıntıyı gidermek için başka bir uygulama yapılmamalıdır. Çünkü bazı uygulamalar kaşıntıyı hafifletmek yerine şiddetini artırabilir. Örneğin sıcak uygulama yapmak genellikle kaşıntıyı artırabilir.  O yüzden en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır.

Göz kaşıntısına sebep olan alerjinin öncelikle tedavi edilmesi önemlidir. Yıl boyu veya mevsimsel alerjilerin tedavisinde bazı damlalar veya ilaçlar kullanılabilir. Ancak bu durumun sıklıkla yaşanmasının önüne geçmek için alerjinin sebebi bulunmalıdır. Örneğin kişinin polene alerjisi varsa polen mevsimlerinde kişi ekstra dikkatli olabilir ya da bir kimyasal maddeye alerjisi varsa o kimyasal maddenin içinde olmadığı ürünler tercih edilmelidir.

Diğer yandan göz hastalıklarının belirtisi olabilen kaşınma bu hastalıklar tedavi edildiğinde geçme ihtimali yüksektir. Kronik göz kuruluğu, enfeksiyon veya diğer sebeplerin geçmesi için doktorun uygulayacağı tedavi protokollerine sadık kalınmalıdır. Çünkü göz hastalıkları tedavi edilmediğinde gözde kaşıntının ötesinde farklı sıkıntılara sebep olabilir. Göz hastalıklarının tedavisi kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Kirli havanın sebep olduğu göz kaşıntısının geçmesi için farklı bir takım öneriler olabilir. Özellikle evde geçirilen sürenin fazla olmasından dolayı evde hava filtrelerinin sıklıkla temizlenmesi, açılan pencerelere yine filtre takılması ya da evdeki havayı temizleyen ürünler kullanılması çözüm olabilir. Diğer yandan kontakt lens kullanımı varsa günlük çıkarıp takılmalı, gece kontakt lens ile uyumamalı, hijyen protokollerine dikkat edilmelidir.

Göz Kaşıntısı Olduğunda Ne zaman Doktora Gidilmeli?

  • Semptomlarınızda bir iyileşme yoksa,
  • Gözlerde yoğun akıntı varsa,
  • Göz kapakları birbirine yapışmış ise,
  • Gözü açık tutamıyorsanız,
  • Görüş değişti veya bulanıklaştı ise,
  • Gözünde yabancı bir şey varsa,
  • Işıkların etrafında bir hale görüyorsanız,
  • Parlak ışıklara bakmakta zorlanıyorsanız
  • Gözbebekleriniz farklı boyutlarda ise,
  • Gözler şişmişse,
  • Gözdeki acı gittikçe artıyorsa,

En kısa zamanda en yakın göz doktoruna başvurulmalıdır.

Gözleri Kaşımak Zararlı mı?

Göz kaşıntısı genellikle hafif hafif başlar. Histamin salgısının kaşımakla artmasından dolayı kaşıdıkça daha da kaşınma hissi artar. Gözü kaşımak dışarıdan bir uygulama olduğundan şiddeti ayarlanamayabilir bu da göze zarar verebilir. Korneanın çizilmesi, çeşitli enfeksiyonlar veya gözün çeşitli şekillerde zarar görmesi bahsedilenler arasında sıralanabilir. Bu yüzden göz kaşıntısı durumunda mutlaka en kısa zamanda ek yakın göz doktoruna gidilmelidir.

Gözlerde kaşıntı

Gözlerde kaşıntı özellikle günlük hayatta rahatsız edicidir. Bazen kaşınan, kızarmaya ve şişmeye başlayan göz değil göz kapağıdır. Göz kaşıntısı hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenmek için burayı takip edin.

Gözün iç köşesi neden kaşınır?

Gözün müköz membranları hassastır ve kolayca kaşınma eğilimindedir. Göz kaşıntısı, yüzdeki kaşıntının yaygın bir nedenidir ve çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir:

  • Alerji: alerjik konjonktivit çok yaygındır, her yıl aynı zamanda tekrarlar veya tüm yıl sürer ve sıklıkla her iki gözü de aynı anda etkiler. Alerjik konjonktivit kırmızı, sulu ve kaşıntılı gözlerle karakterizedir. Bir makyaj ürününe karşı temas alerjisi gibi başka alerji türleri de olasıdır.
  • Göz kuruluğu: göz kuruluğu sıklıkla yaş, kirlilik, ekranlar, bazı ilaçlar vb. nedenlerle meydana gelir. Gözlerde karıncalanma, kaşıntı ve kum varmış gibi bir his ile sonuçlanır.
  • Enfeksiyon: viral veya bakteriyel konjonktivit, arpacık ve blefarit, kaşıntıya neden olan göz enfeksiyonlarına örnektir. Enfeksiyonların çoğunda, en azından başlangıçta, yalnızca bir göz etkilenir. Semptomlar genellikle gözlerde kırmızılık, ağrı ve kaşıntıdır.
  • Yabancı cisim: şiddeti, yabancı cismin tipine ve göze girme seviyesine bağlıdır. Gözün yüzeyine yerleşen toz ve kum taneleri rahatsızlığa ve hatta şiddetli ağrıya, yırtılmaya, kızarıklığa ve kaşıntıya neden olur, fakat genellikle göz yapıları için zararsızdır. Diğer taraftan, özellikle işyerinde gözün daha derinlerine nüfuz eden metal veya diğer malzeme parçaları, ciddi göz hasarına neden olabileceğinden, acil tedavi gerektirir.

Bazı durumlarda, kaşınan bölge gözün dış köşesidir ve bu bölgedeki deri çok ince ve hassastır. Cilt tahrişi, hatta göz kapaklarında egzama riskine karşı dikkatli olunmalıdır.

Göz kaşıntısını nasıl yatıştırırsınız?

Göz kaşıntısı durumlarında, genellikle aile hekimine veya bir göz doktoruna danışmak gerekir. Doktor gözünüzü muayene edecek ve tanı koydukları göz rahatsızlığının türüne uygun göz damlaları reçete edecektir. Başka bir göz problemi için veya başka bir kişi için reçete edilen damlaları kullanmayın: tüm göz damlaları aynı değildir!

Alerjik konjonktivit durumunda, göz kaşıntısına genellikle burun akıntısı veya göz yaşarması gibi diğer semptomlar da eşlik eder. Doktor, göz ve burun damlası gibi lokal ilaçlar hem de oral antihistaminikler reçete edebilir.

Lokal tedavileri uygularken:

  • Göz yıkama ilacını kullanmadan önce ellerinizi yıkayınız.
  • Gözünüzü fizyolojik tuzlu su ile yıkayın. Kaşıntıyı daha fazla yatıştırmak için tuzlu suyu serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Gözün tuzlu çözeltiyle yıkanması gözü iyice temizler ve tüm kirlerden arındırır.
  • Göz damlasını damlatmak için başınızı hafifçe geriye doğru eğin. Alt konjonktival keseye bir damla damlatmak için alt göz kapağını aşağı çekin. Kaşıntılı göze daha fazla damla damlatmaya gerek yoktur, çünkü fazlalık yanaklardan aşağı akacak ve daha fazla etkili olmayacaktır. Tıbbi reçeteye göre günde birkaç kez tekrarlamak suretiyle, bir damla yeterlidir.
  • Göz damlasını uygularken, şişenin ucu veya ağızlığı kaşınan göze veya kirpikler ile temas ettirmeyin. Ayrıca şişenin ucuna parmaklarınızla dokunmayın.
  • Uyguladıktan sonra gözleri kapatın ve kaşınan gözün iç köşesine bastırın, bu göz damlasının etkinliğini optimize edecektir.
  • Tek kullanımlık, tek dozluk kapsülleri içinde hala göz damlası olsa dahi tekrar kullanmayın.
  • Kaşınan gözün etrafına düşen fazla damlayı uzaklaştırmak için kapalı göz kapaklarına bir miktar termal supüskürtün.
  • Göz kaşıntısı ile birlikte göz kapaklarınızda da kaşıntı varsa, doktor göz çevresine uygun yatıştırıcı bir nemlendirici krem, hatta şiddetli inflamasyon durumlarda birkaç gün süreyle kullanılmak üzere kortizonlu bir krem ​​reçete edebilir. Kremleri, göz çukurunun kemikli kenarını geniş dairesel hareketlerle takip ederek ve göz kapaklarınızı kapalı tutarak uygulayın.
  • Gözlerinizi kaşımaktan veya göz kapaklarınızı ovuşturmaktan kaçının: bu tavsiye göz kaşıntısı durumunda oldukça önemlidir. Çok sert bir şekilde çizilirse, uzun vadede göze geri dönüşü olmayan bir zarar verme riski vardır. Kaşıntılı gözlere ılık su veya termal su kompreslerinin uygulanması, kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

Daha fazla bilgi

Yüzde kaşıntı

Sakallarda kaşıntı

Yüzde kaşıntı

Kulaklarda kaşıntı

Bakım rutinimiz

Saç derisinde veya ciltte kaşıntı hissi

Göz Kapağındaki Kızarıklık ve Kaşıntı ’Kirpik Dibi İltihabı’ Habercisi Olabilir

Kirpik dibi iltihabı her yaşta her cinsiyette görülebiliyor. Gözlerinizde yanma, batma, kızarma veya göz kapağınızda kaşıntı, kalınlaşma görüyorsanız sakın hafife almayın.

Özellikle göz kapağının dış kenarı ve kirpik diplerinin etkilendiği hastalık, göz kapağında normalde bulunan bazı bakterilerin aşırı miktarda çoğalmasıyla ortaya çıkıyor. Dünyagöz Ataköy’den Op. Dr. Akın Banaz, kirpik dibi iltihabının ciddiye alınmadığı takdirde ciddi sorunlara yol açabileceğini vurguluyor. Ergenlik döneminde, stresli günlerde, yağlı beslenme alışkanlığında daha sıklıkla görülen göz kapağının hastalığı olan "kirpik dibi iltihabı" hemen her yaşta, her cinsiyette yaygın bir şekilde görülüyor. Dünyagöz Ataköy’den Op. Dr. Akın Banaz hastalığın oluşumuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:  "Göz kapağındaki bakterilerin artıkları, toksinleri iltihabi belirtilere neden olur. Cildin yağlı olması ve göz kapağındaki yağ bezlerinin anormal olması, bakterilerin çoğalmasını kolaylaştırır. Çeşitli virüsler, alerjik etkenler, ilaçlar, sigara dumanı, kimyasal maddeler de kirpik dibi iltihabına yol açabilir.” 

Gözdeki batmayı ciddiye alın Kirpik dibi iltihabı olan hastalarda konjonktivit, kuru göz, kirpik batması gibi şikayetlerin sıklıkla görüldüğünü belirten Op. Dr. Akın Banaz, "Hastalık, her iki gözde batma, yanma hissi, kızarıklık, sulanma, kaşıntı, çapaklanma gibi yakınmalara neden olabilir. Göz kapaklarında kızarma, şişlik, kirpiklerde düzensizlik, yapışıklık ve dökülme meydana gelebilir. Bu şikayetleri olan kişiler, göz muayenesinden geçmeliler, çünkü tanı için muayene esastır.” dedi.

Yağ kistleri oluşabilir

Kirpik dibi iltihabının daha çok ergenlik döneminde başlayıp uzun yıllar devam edebildiğini hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğini belirten Op. Dr. Akın Banaz, şöyle konuştu: "Ciltteki bakteri florasının dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkan kirpik dibi iltihabı ve sıklıkla beraber görülen yağ bezi problemleri tedavi edilmediği takdirde arpacık ve şalazyon denen sert yağ kistleri oluşturabilir. Bu hastalarda kuru göz sendromu daha sık gelişir ve daha şiddetli seyreder. Özellikle yaşlılarda kirpiklerde içe dönme, göze batma ve dökülme gibi sorunlar gelişebilir. Blefarit yani kirpik dibi iltihabı gözün görme işlevini etkilemez. Çok nadiren gözün kornea tabakasında iltihaba ve görme sorunlarına neden olabilir. Göziçi ameliyat geçirecek hastalarda, ameliyattan sonra enfeksiyon gelişmesi riskini arttırabilir."

Sıcak suyla yıkayın

Op. Dr. Akın Banaz, kirpik dibi iltihabının tedavisiyle ilgili süreci ise şöyle anlattı: "Bebek şampuanı veya göz kapağı hijyeni için özel geliştirilmiş temizleme solüsyonları ile kirpik diplerinin yıkanmasını ve sıcak su ile durulanmasını tavsiye ediyoruz. Göz kapağı kenarlarının düzenli temizlenmesi ve bakımı tedavinin temelidir. Hastalar göz kapağı bakımını uzun süre uygulamalıdır. Bu bakımda önce göz kapağı kenarına, yakmayacak biçimde, sıcak pansuman uygulanır. Böylece birikmiş ve sertleşmiş olan yağlı maddeler, kabuklar yumuşar. Daha sonra ıslak bir gazlı bez ya da kulak pamuğu gözkapağı kenarına sürülür, kirpik dipleri ve çevresindeki birikintiler temizlenir. Eğer gerekli ise son aşamada gözkapağı kenarına antibiyotikli-steroidli ilaçlar uygulanır. Bu tedaviye bazı hastalarda yapay gözyaşı damlalar da eklenir. Bazı hastaların doktor kontrolü altında 1-2 ay süreyle ağızdan antibiyotikli ilaç kullanması da önerilir."

Gözde kaşıntının nedenleri ve tedavisi

Ana SayfaGörmeyi Anlamak Göz İle İlgili Durumlar, A-Z

Yrd. Doç. Dr. İbrahim ŞAHBAZ tarafından düzenlenmiştir.


  1. Nedenleri
  2. tedavi
Etrafta yüzen polen ile göz küresi illüstrasyon

Neredeyse herkes zaman zaman göz kaşıntısı yaşar. Göz kaşıntısının pek çok nedeni bulunur ve soruna özellikle kirpiklerin kökünde olmak üzere sıklıkla göz kapakları kaşıntısı ve gözlerde kızarıklık veya şişmiş göz kapakları eşlik eder.

Göz kaşıntısının tıbbi terimi oküler prurittir ("pru-rit").

Bu makale, göz kaşıntısı hakkında daha fazlasını ve nasıl rahatlama yaşayacağınızı öğrenmenize yardımcı olacaktır. (Sürpriz uyarı: gözlerinizi ovuşturmanızın faydası olmaz.)

Göz kaşıntısının nedenleri

Çoğu zaman, göz kaşıntısı bir tür alerjiden kaynaklanır. Tahriş edici bir madde (alerjen adı verilir) – örneğin polen, toz ve hayvan kepeği – gözler etrafındaki dokularda histamin adı verilen bileşiklerin salgılanmasına neden olur ve bu da kaşıntı, kızarıklık ve şişme ile sonuçlanır.

Ovuşturma kaşınan gözlerinize yardımcı olmaz. Aslında işleri daha da kötüleştirebilir.

Göz alerjileri pek çok şekil ve boyutta gelir ve mevsimsel veya pereniyal (yıl boyu) olabilir.

Mevsimsel alerjiler alerjik konjonktivit olarak bilinen rahatsızlığa neden olur. Baharda ve sonbaharda en yaygındır ve yüksek polen miktarından ve çimen ve yabani otlar gibi dış ortam alerjenlerine maruziyetten kaynaklanır.

Diğer yanda, pereniyal (yıl boyu) alerjiler tüm yıl boyunca vardır ve küf ve toz gibi şeylerden kaynaklanırlar.

Bazı durumlarda, kullandığınız bir ürün alerji ile ilgili göz kaşıntısına neden olabilir. Örneğin, bazı kişiler kontakt lens solüsyonlarına karşı alerji geliştirirler. Gözlerinizin kaşınmasına neden olabilecek içeriğe sahip diğer ürünler arasında şunlar bulunur: kuru gözleri tedavi etmek için kullanılan yapay gözyaşları; makyaj ve losyonlar, kremler ve sabunlar.

Ancak göz kaşıntısının tek nedeni alerjiler değildir. Gözleriniz (kaşınmaya ek olarak) yanıyorsa, bunun nedeni alerjiler değil, kuru göz sendromu veya meybomiyan bezi disfonksiyonu olabilir.

Benzer şekilde, göz kapaklarınızda kızarıklık ve iltihap varsa, blefarit adı verilen ve bakterilerin ve bazı vakalarda da göz kapaklarında yaşayan mikroskobik akarların neden olduğu bir rahatsızlığınız olabilir.

Kontakt lens takıyorsanız, göz kaşıntısı lens kullanımını çok rahatsız hale getirebilir. Bazen, kontakt lenslerinizi çok uzun süreyle takarsanız veya yeterince sık değiştirmezseniz, bu da göz kaşıntısına neden olabilir.

Göz kaşıntısının nedenlerinin çok çeşitli olması nedeniyle, belirtileriniz kalıcıysa, kötüleşiyorsa veya alerji mevsimi geçtiğinde azalmıyorsa, göz doktorunuzdan bir randevu alın.

Göz kaşıntısı tedavileri

Göz kaşıntısı tedavileri bazen reçetesiz yapay göz yaşı veya alerji göz damlaları ile hafifletilebilir. Ancak pek çok durumda, rahatlama sağlamak için reçeteli göz damlaları veya oral ilaçlar gerekebilir. Bazı ilaçlar da, özellikle belirtilerin nedeni mevsimsel alerjilerse, gelecekte göz kaşıntısı nöbetlerine daha az eğilimli olmanıza yardımcı olabilirler.

Kapalı gözlerinize temiz, soğuk ve nemli bir bez uygulamak da göz kaşıntısının hafifletilmesine yardımcı olabilir.

En etkin göz kaşıntısı tedavisi doğrudan nedene yönelik tedavilerdir. Örneğin, belirtileriniz kuru göz rahatsızlığı ile ilişkiliyse, bir alerji damlası sizin için, mevsimsel alerjilerden kaynaklanan göz kaşıntısı olanlarda olduğundan daha az etkili olacaktır.

Bu nedenle, göz doktorunuza danışmak göz kaşıntısı için en etkili çözümü belirlemek için çok yararlı olabilir.

Farklı tipteki ilaçlar oküler kaşıntının hafifletilmesine yardımcı olabilir, ancak göz doktorunuz belirli ihtiyaçlarınız için hangi tedavinin veya tedavi kombinasyonunun en uygun olduğunu bilecektir.

Bazı durumlarda, göz kaşıntısı yapay gözyaşı veya alerji damlaları ile tedavi edilebilir. Ancak diğer durumlarda, bir antibiyotiğe, bir antienflamatuar ilaca ve/veya özel göz kapağı temizleme ürünlerine de ihtiyaç duyabilirsiniz.

Tüm bunların yanında, çekici gelse de, kaşınan gözleri ovuşturmayın. Ovuşturma, kaşıntıyı daha da kötüleştiren daha fazla histaminin salgılanmasına yol açar. Ayrıca, gözlerinizi çok aşırı biçimde kaşıyarak bir kornea aşınması durumuna veya gözlerinize bir göz enfeksiyonuna yol açabilecek bakterilerin girmesine neden olmak da mümkündür..

GÖZ KAŞINTISINDAN BIKTINIZ MI? Size en yakın göz doktorunu bulun ve rahatlayın.

Sayfa yayınlandı 1 Eylül 2020 Salı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası