nfc özelliği nedir / NFC Özelliği Nedir? | Millenicom Blog

Nfc Özelliği Nedir

nfc özelliği nedir

NFC Nedir, Nasıl ve Nerede Kullanılır, Hangi Telefonlarda Var?

Günümüzde, teknolojinin ileri seviyede gelişmesi ve hala gelişiyor olması nedeniyle hayatımızı oldukça hızlı hale getiren ve kolaylaştıran bazı özellikler bulunuyor. Bunlardan birisi de Android telefonlarda bulunan NFC özelliği. Birçok akıllı telefonda bulunan bu özellik oldukça pratik olmasına rağmen pek fazla kullanılmıyor.

Özellikle koronavirüs salgını sırasında temassız işlemler için bu teknolojiyi yaygın şekilde kullanmak mümkün. Biz de sizler için NFC nedirve nasıl kullanılır ve hangi telefonlarda var gibi soruları cevaplayacağımız bir yazı oluşturduk. Dilerseniz yazımıza NFC nedir sorusunu yanıtlayarak başlayalım.

NFC nedir?

nfc nedir

NFC, Near Field Communication yani Yakın Alan İletişimi’nin kısaltmasıdır. Telefonunuzun yakınında bulunan bir başka cihazla temas etmeden iletişim kurmasını sağlar. Bunun için telefonun maksimum 4 santimetre kadar ilgili cihaza yakınlaştırılması gerekir. Kurulan kablosuz bağlantı ile yapılması gereken işlem temassız olarak gerçekleşir. 

Cihazlar arasında iki yönlü bir bağlantı oluşturan NFC, her iki cihazın da birbirine basit komut bilgileri gönderip almasını sağlar. NFC bağlantısı Wi-Fi, 3G, G veya LTE gibi herhangi bir bağlantıyla birlikte çalışmaz ve bu özelliğin kullanımı herhangi bir şekilde ücrete tabi tutulamaz.

Kredi veya banka kartlarınızın bağlı olduğu mobil bankacılık uygulamasında NFC ile işlem ayarlarını görebilirsiniz. Hatta ödeme yapacağınız noktadaki pos cihazında NFC desteği varsa, kartınızı çıkartmadan temassız ödeme yapabilir. Kartlarınızı yanınızda taşımaktan kurtulabilirsiniz.

Akıllı telefonumda NFC var mı?

NFC nedir nasıl kullanılır

NFC özelliği birçok Android akıllı telefonda bulunan bir özellik olsa da bazı akıllı telefon üreticileri düşük model cihazlarına bu özelliği eklemiyorlar. Neyse ki özelliğin var olup olmadığını kontrol etmek çok da zor değil. Telefonunuzu açın ve Ayarlar > Kablosuz Ağlar ya da Ayarlar > Bağlantılar > Diğer Bağlantılar yolunu izleyin. Eğer NFC seçeneğini görüyorsanız, telefonunuzda bu özelliği kullanabilirsiniz.

NFC, Android telefonlarda nasıl çalışıyor?

NFC android

Az önce de bahsettiğimiz gibi NFC, Android akıllı telefonunuz ile yakınındaki bir cihaz arasında bağlantı kurulmasını sağlıyor. Peki bunu nasıl yapıyor? NFC, bu bağlantıyı radyo bağlantıları aracılığıyla kuruyor ve bu şekilde veri iletip veri alıyor. Dolayısıyla iki cihazın da birbirine bağlantı kurabilmesi için NFC protokollerine bağlı kalmaları gerekmektedir.

NFC özelliği Bluetooth özelliğinden tamamen farklıdır. Dolayısıyla NFC özelliğinin çalışması için herhangi bir güç kaynağına ihtiyacı yoktur. Bunun için kredi kartlarını örnek gösterebiliriz. Eğer kredi kartınızın temassız ödeme özelliği açıksa ve NFC protokollerine sahip bir pos cihazına okutulursa, kredi kartınızda bulunan NFC özelliği aktif edilmiş olur. Dolayısıyla iki çalışan cihazda NFC kullanılabileceği gibi, pasif cihazlarda da NFC kullanılabilir.

Android akıllı telefonlar gibi aktif cihazlarda ise NFC, veri gönderip alınabilmesini sağlar. Bunun için NFC’nin 3 modu bulunur. Okuyucu ya da yazıcımodu, NFC afişlerindeki etiketlerin okunmasını sağlar. Kart emülasyonu, kartınızın telefona tanınıp daha sonra telefonunuzla direkt ödeme yapabilmenizi sağlar. Eşler arası modunda ise cihazlar arasında dosya transferi yapabilirsiniz.

NFC sorunları

  • Tüm Android cihazlarda NFC bulunmuyor. Dolayısıyla bazı akıllı telefon sahipleri NFC’den mahrum kalmış durumda. Ancak yine de NFC günden güne daha yaygın hale geliyor.
  • NFC çipleri her akıllı telefonda aynı yerde bulunmayabiliyor. Bu da NFC özelliğini kullanan ve farklı bir akıllı telefon satın alan birinin telefon üzerinde biraz araştırma yapmasını gerektiriyor.
  • Cihazlar arasındaki çapraz uyumluluk, özellikle bazı spesifik dosya tiplerinde evrensel olmayabiliyor.

NFC hangi işlemlerde kullanabiliriz ?

  • Telefon numarası almak ve göndermek,
  • Fotoğraf almak ve göndermek,
  • Belge almak ve göndermek,
  • Konum almak ve göndermek,
  • Başkasının telefonunda uygulama açabilmek,
  • Ödeme yapmak,
  • NFC etiketleriyle bağlanmak,
  • Bluetooth cihazlara bağlanmak

NFC ile telefon numarası alıp gönderme:

nfc ile numara al

NFC ile yapılabilecek şeylerin ilki, kolay bir şekilde telefon numarası alıp gönderebilmeniz. Bunu yapabilmek için her iki telefonda da NFC özelliğinin açık olması gerekiyor. Daha sonrasında rehberi açıp paylaşmak istediğiniz numarayı bulmanız ve üstüne tıklamanız gerekecek. Bu adımdan sonra, iki telefonun NFC çiplerinin bulunduğu noktaları birbirine dayamanız yeterli olacaktır. Cihaz, paylaşmak için ekrana dokunmanızı isteyecek ve bunu yaptıktan sonra numara diğer cihaza eklenecek.

Bu özellik nerede işinize yarayabilir? Öncelikle NFC özelliğini kullanarak numara girme derdinden kurtuluyorsunuz. Bu şekilde almak istediğiniz numara yerine farklı bir numara girme ihtimaliniz ortadan kalkıyor. Bunun yanı sıra fazlasıyla gürültülü bir ortamda birisinden numara almaya veya birisine numara vermeye kalkışırsanız, NFC oldukça faydalı bir özellik olacaktır.

NFC ile fotoğraf almak ve gönderme:

nfc ile fotoğraf gönderme

Günümüzde birçok mesajlaşma ve fotoğraf uygulaması bulunuyor. Birisi bizden resim istediğinde veya siz birinden fotoğraf istediğinizde bunun için bu tür uygulamalar kullanılıyor ancak bazı durumlarda uygulamayı açmak, fotoğrafı bulmak ve sonrasında atmak oldukça zaman alabiliyor.

NFC özelliğini kullanarak bu kaybedilen zamanı giderebilirsiniz. Bunun için NFC özelliği her iki telefonda da açık olmalı, bunu zaten biliyorduk. Daha sonrasında paylaşmak istediğiniz fotoğrafı açın ve iki cihazın NFC çipinin bulunduğu noktaları arka arkaya getirin. Telefonunuz yine fotoğrafı paylaşmanız için ekrana tıklamanızı isteyecektir. Ekrana tıkladıktan sonra fotoğraf diğer cihaza da kaydedilmiş olacak.

NFC ile belge almak ve gönderme:

NFC ile belge göndermek biraz zor bir işlem zira NFC, bazen göndermek istediğiniz belge yerine bu belgeyi açmanıza yarayan uygulamayı göndermeye çalışabiliyor. Bu özelliğin düzgün olarak çalışabilmesi için, öncelikle dosyayı açtıktan sonra köşedeki üç noktaya tıklayıp menüyü açmanız gerekiyor. Ardından, paylaş düğmesine tıklayarak menüde çıkan Android Beam seçeneğine tıklamanız yeterli.

Bu adımları yaptıktan sonra eğer NFC açık değilse cihaz sizden NFC özelliğini açmanızı isteyecektir. Açıldıktan sonra belgeyi göndermek istediğiniz cihazı telefonunuza yaslamanız ve çok az bir süre beklemeniz yeterli olacaktır. Ekrana bir kez dokunduktan sonra belge karşı tarafa geçmiş olacak.

NFC ile istikamet almak ve gönderme:

NFC özelliğinin bir başka işe yaradığı nokta da istikamet alıp gönderebiliyor olmak. Google Haritalar’ı açıp seçtiğiniz bir nokta ile bulunduğunuz nokta arasında bir istikamet oluşturduğunuzda bunu paylaşabilmek için NFC özelliğinin açık olduğu diğer telefona cihazı yaslamanız gerekiyor. Ardından ekrana dokunarak istikameti gönderebilirsiniz.

NFC ile başkasının telefonunda uygulama açma:

NFC ile uygulama aç

Başkasının telefonunda gördüğünüz bir uygulamayı çok beğendiyseniz, önce uygulama mağazasını açmanız, ardından uygulamanın ismini yazmanız ve sonrasında uygulamayı bulmanız gerekir. Uygulama oldukça popüler bir uygulamaysa şansınız yaver gidebilir ve uygulamayı direkt bulabilirsiniz. Ancak uygulama pek popüler değilse, mağazada bunu bulabilmek fazla zaman alabiliyor.

Sevdiğiniz bir uygulamayı paylaşmak için daha kolay bir yöntem bulunuyor: NFC. Bunu yapabilmek için cihazınızda hem NFC hem de paylaşmak istediğiniz uygulamanın açık olması gerekiyor. Daha sonra cihazları arka arkaya getirdiğiniz zaman diğer cihazda uygulamanın mağaza sayfası açılıyor. Bu şekilde istenilen uygulama kolay şekilde indirilebiliyor.

NFC ile ödeme yapma:

nfc ile ödeme

Kredi kartlarında da kullanılan NFC özelliği, telefonlarda da ödeme yapabilmenizi sağlıyor. Bunun için öncelikle kredi kartınızı telefonunuza kaydetmeniz gerekiyor. Android mağazasında bulunan Google Pay uygulamasını telefonunuza indirin ve kredi veya banka kartınızı bu uygulamaya kaydedin. Daha sonra temassız ödeme imkanı olan mağazalarda telefonunuzun NFC özelliğini açıp ödeme yapabilirsiniz.

NFC etiketleriyle bağlanma:

nfc etiketleri

NFC etiketleri aslında küçük NFC çipleri barındıran yapıştırmalar veya etiketlerdir. Bu etiketler NFC özelliği ile okutulduğunda akıllı telefonunuza herhangi bir türde bilgi aktarabilir. Buna örnek olarak NFC etiketinin akıllı telefonunuzda bir internet adresini açabilmesi veya Wi-Fi açma, alarmı kapatma gibi çeşitli eylemleri yapabilmesi gösterilebilir.

NFC’nin bu özelliği, QR kod teknolojisinden daha pratik zira NFC için herhangi bir uygulamanın yüklenmesi ve QR kodun okutulması gerekmiyor. Dolayısıyla NFC özelliği, yapılacak şeyin daha hızlı yapılabilmesini sağlıyor.

NFC güvenli mi?

nfc nedir ve güvenli midir

NFC iletişimi havadan ve radyo dalgalarıyla gerçekleşir. Dolayısıyla NFC özelliğinin korunması için herhangi bir güvenlik önlemi bulunmuyor. Buna rağmen, NFC özelliğinin kullanılabilmesi için cihazların dip dibe olması gerektiğinden, bu tür bir güvenlik açığı çok büyük problemlere yol açmıyor. Eğer bir hırsız sizin verilerinizi NFC aracılığıyla çalmak istiyorsa sizin 4 santimetre kadar yakınınızda olması gerekiyor.

Dolayısıyla eğer gerekmedikçe telefonunuzdaki NFC özelliğini açmazsanız, telefonunuza sahip çıkarsanız ve olası bir çalınma durumunda bu özelliğin açılmaması için telefonunuza kilit koyarsanız, NFC’nin güvensiz bir yanı yoktur.

NFC nedir, nerelerde ve nasıl kullanılır gibi sorulara cevap verdiğimiz yazımızın sonuna geldik. Cihazlar arasında saniyeler içerisinde iletişim kurulmasını sağlayan NFC özelliğini bundan sonra kullanıp kullanmayacağınızı veya özellikle ilgili herhangi bir endişeniz varsa bunları yorumlar kısmında bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Emoji İle Tepki Ver

35

NFC “Yakın Alan İletişimi” anlamına gelen &#;Near-Field Communication&#; kelimelerinin baş harflerinden türemiştir. Adından da anlaşılacağı gibi uyumlu cihazlar arasında kısa mesafeli iletişim sağlar. Bu, en az bir verici cihaz ve sinyali almak için başka bir cihaz gerektirir. NFC uyumlu cihazlar aktif ve pasif olarak değerlendirilir.

Pasif NFC cihazları, kendi güç kaynaklarına ihtiyaç duymaz. Diğer NFC cihazlarına bilgi gönderebilen etiketleri ve diğer küçük vericileri içerir. Ancak diğer kaynaklardan gönderilen hiçbir bilgiyi işlemezler ve diğer pasif bileşenlere bağlanamazlar.

Aktif cihazlar hem veri gönderip alabilir, hem de pasif cihazlarla olduğu gibi birbirleriyle de haberleşebilir. Akıllı telefonlar açık ara farkla en yaygın aktif NFC cihazı biçimidir. Toplu taşıma kart okuyucuları ve dokunmatik ödeme terminalleri de teknolojinin güzel örnekleridir.

nfc nedir nasil calisir nfc ile odeme guvenli mi

Başlıklar

NFC nasıl çalışır?

Tıpkı Bluetooth ve Wi-Fi ve diğer tüm kablosuz sinyaller gibi, NFC de radyo dalgaları üzerinden bilgi gönderme ilkesiyle çalışır. Yakın Alan İletişimi, kablosuz veri geçişleri için başka bir standarttır. Bu, cihazların birbirleriyle düzgün bir şekilde iletişim kurabilmeleri için belirli özelliklere uyması gerektiği anlamına gelir. NFC&#;de kullanılan teknoloji, bilgi iletmek için elektromanyetik indüksiyon kullanan eski RFID (Radyo frekansı tanımlama) fikirlerine dayanmaktadır.

Bu, NFC ve Bluetooth/WiFi arasındaki tek büyük farkı gösterir. İlki, pasif bileşenler içinde elektrik akımlarını indüklemek ve sadece veri göndermek için kullanılabilir. Bu, pasif cihazların kendi güç kaynaklarına ihtiyaç duymadığı anlamına gelir. Bunun yerine, menzile girdiğinde aktif bir NFC bileşeni tarafından üretilen elektromanyetik alandan güç alabilirler. Ne yazık ki, NFC teknolojisi akıllı telefonlarımızı şarj etmek için yeterli gücü üretemiyor. Ancak QI kablosuz şarjı aynı prensibe dayanmaktadır.

Elektromanyetik alanlar, verileri iletmek veya bir alıcı cihazda elektrik akımlarını indüklemek için kullanılabilir. Pasif NFC cihazları, aktif cihazların ürettiği alanlardan güç çeker, ancak menzil kısadır.
NFC genelinde veri iletim frekansı 13,56 megahertz&#;dir. Saniyede , veya kilobit veri gönderebilirsiniz. Bu, iletişim bilgilerinden resim ve müzik alışverişine kadar bir dizi veri aktarımı için yeterince hızlıdır.

Cihazlar arasında ne tür bilgilerin değiş tokuş edileceğini belirlemek için NFC standardının şu anda üç farklı çalışma modu vardır. Akıllı telefonlarda belki de en yaygın kullanım eşler arası moddur. Bu, iki NFC özellikli cihazın birbirleri arasında çeşitli bilgi parçalarını değiş tokuş etmesine olanak tanır. Bu modda, her iki cihaz da veri gönderirken aktif ve alırken pasif arasında geçiş yapar.

Okuma/yazma modu ise tek yönlü veri iletimidir. Aktif cihaz, muhtemelen akıllı telefonunuz, ondan bilgi okumak için başka bir cihazla bağlantı kurar.

Son işlem modu kart öykünmesidir. NFC cihazı, akıllı veya temassız bir kredi kartı işlevi görebilir ve ödeme yapabilir veya toplu taşıma sistemlerinden faydalanabilir.

Bluetooth ile karşılaştırma

Peki NFC diğer kablosuz teknolojilerle nasıl karşılaştırılır? Bluetooth&#;un uzun yıllardır daha yaygın olarak kullanıldığını göz önünde bulundurarak NFC&#;nin biraz gereksiz olduğunu düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, ikisi arasında NFC&#;ye belirli durumlarda bazı önemli faydalar sağlayan birkaç önemli teknik farklılık vardır. NFC&#;nin lehine olan en büyük argüman, Bluetooth&#;tan çok daha az güç tüketimi gerektirmesidir. Bu yüzden elektrik tasarrufu gerektiren yerlerden daha çok tercih edilir.

Ancak, bu güç tasarrufunun bazı önemli dezavantajları vardır. En önemlisi, iletim aralığı Bluetooth&#;tan çok daha kısadır. NFC yaklaşık 10 cm, sadece birkaç inçlik bir menzile sahiptir. Bluetooth ise kaynaktan 10 metre veya daha fazla mesafeye kadar veri iletebilir. Diğer bir dezavantaj, NFC&#;nin Bluetooth&#;tan biraz daha yavaş olmasıdır. Bluetooth ile 2,1 Mbit/s veya Bluetooth Low Energy ile yaklaşık 1 Mbit/s ile karşılaştırıldığında, verileri yalnızca kbit/s maksimum hızda iletir.

Ancak NFC&#;nin önemli bir avantajı var: daha hızlı bağlantı. Endüktif kuplaj kullanımı ve manuel eşleştirmenin olmaması nedeniyle, iki cihaz arasında bağlantı kurmak saniyenin onda birinden daha kısa sürer. Modern Bluetooth oldukça hızlı bağlanırken, NFC belirli senaryolar için hala çok kullanışlıdır. Yani mobil ödemeler.

Samsung Pay, Android Pay ve hatta Apple Pay, NFC teknolojisini kullanıyor. Ancak Samsung Pay diğerlerinden biraz farklı çalışıyor. Bluetooth, dosya aktarımları için cihazları birbirine bağlamak, hoparlörlerle bağlantı paylaşmak ve daha fazlası için daha iyi çalışsa da, NFC&#;nin mobil ödemeler sayesinde bu dünyada her zaman bir yeri olacağını tahmin ediyoruz. Hızla genişleyen bir teknoloji.

NFC Temassız Ödeme Güvenli mi?

Temassız kartı, temassız okuma özelliği olan cihazlara yaklaştırarak ödeme işlemlerinizi yapabilirsiniz. 1 saniyeden kısa sürede onaylanan temassız ödeme işlemleri, kartın üzerinde yer alan çipe bağlı olan anten ve POS üzerinde yer alan okuyucunun radyo frekansı dalgaları üzerinden haberleşmesiyle gerçekleşir. Temassız teknolojisi ayrıca, NFC özellikli cihazlar ile POS’larda ödeme yapabilmeyi mümkün kılar.

Şimdi asıl sorumuza gelelim: Temassız ödeme güvenli mi? Kesinlikle! Temassız özellikli kart ve cihazlar, ulusal ödeme şemalarının getirdiği güvenlik standartlarına tabi. Ayrıca ödeme kabul cihazları, bankaların belirlediği risk kriterlerine uygun kişilere veriliyor. Üstelik bankaların devamlı kayıt ve takibi altında bulunuyor.

Temassız ödemeler, kartın elden bırakılmamasına imkân sağladığı için kaybolma, çalınma ve kopyalanma riskini azaltıyor. Temassız ödemeler ayrıca kasa yönetiminde nakit operasyonunun getirdiği hata, sahte para, nakit para taşıma ve nakit parayı koruma maliyeti konularında da avantaj yaratıyor.

Medyada dönem dönem hortlatılan “mobil posla dışarıda temassız kartlardan izinsiz para çekilmesi” haberlerini de ciddiye almayın. Temassız işlemlerde ödemeyi kabul etmeye hazır olan okuyucu cihaza en fazla 4 santimetre mesafede olmak gerekiyor; bu sebeple bilginiz dışında temassız işlem yapılması olası değil.

Benzer Yazılar

NGN Nedir?

Yeni nesil ağ (NGN), telekomünikasyon çekirdeği ve erişim ağlarındaki temel mimari değişikliklerin bir bütünüdür. NGN'nin arkasındaki genel fikir, bir ağın…

Freedos Nedir?

FreeDOS (eski adıyla Free-DOS ve PD-DOS ), IBM PC uyumlu bilgisayarlar için ücretsiz bir işletim sistemidir. Eski yazılımları çalıştırmak ve…

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır