kosgeb uygunsuzluk yönergesi / KOSGEB Destekleri Yönetmeliği Uygulama Yönergesi ppt indir

Kosgeb Uygunsuzluk Yönergesi

kosgeb uygunsuzluk yönergesi

KOSGEB Desteği

« Haberler «

KOSGEB Desteği

18 Ocak Salı

İstanbul Ticaret Odası Nolu Gözlükçülük ve Saatçilik meslek komitesi başkanı Sn. Şahap Sabri Tuzal, bazı sektörlere destek için oluşturulan yeni paket hakkında bilgi almak için Kosgeb Boğaziçi bölge başkanı Sn. Zeynep Kasımoğlu&#; nu  makamında ziyaret etti. Yeni oluşturulan destek paketi nace kodlarına göre Gözlükçülük sektörünüde kapsıyor. TL Kredi veriliyor.

Detaylar:

İSTİHDAM ŞARTI

Destek kapsamında istihdam edilebilecek personel ve yeni istihdam oluşturma taahhütleri

MADDE 7-

(1) Destek kapsamında istihdam edilecek personel aşağıda belirtilen şartlara uygun olmalıdır.

a) Üniversite (2 yıllık ve üstü) ya da mesleki ve/veya teknik lise mezunu olmalıdır.

b) Başvuru döneminin ilan edildiği aydan önceki ayda MKİ’de çalışmıyor olmalıdır.

c) Başvuru döneminin ilan edildiği aydan itibaren son 3 yıl içinde toplam SGK 4A’lı prim günü sayısı ’den fazla olmamalıdır. Sürenin hesaplanmasında, başvurunun ilan edildiği ay dahil, 3 yıl öncesinin aynı ayı dahil döneme bakılır.

ç) ve sonrası doğumlu olmalıdır.

d) Yabancı uyruklu personel istihdam edilemez.

(2) Aşağıdaki durumların tespit edilmesi durumunda destek ödemesi yapılmaz, ödeme yapıldıktan sonra tespiti halinde ise KOSGEB Uygunsuzluk Yönergesine göre işlem yapılır.

a) MKİ’nin sahip ve ortakları ile bunların eşi, annesi, babası, kardeşi, çocuğunun destek kapsamında istihdam edilmesi.

b) MKİ ortaklarının sahibi/ortağı olduğu işletmelerden veya MKİ’nin ortağı olan işletmelerden destekten yararlanmak maksadıyla personel kaydırılması şeklinde muvazaalı işlem yapılması.

(3) Destek başvurusu aşamasında KBS üzerinden onaylanan taahhütname ve bu Uygulama Esaslarında belirtilen hükümler uyarınca, MKİ aşağıdaki yeni istihdam oluşturma taahhütlerinde bulunmuş sayılır:

a) Şartlara uygun personel, destek ödemesine esas taksit dönemi boyunca (6+6 aylık iki taksit döneminden oluşan toplam 12 aylık süre) istihdam edilir. Şartlara uygun personelin MKİ’de ayda en az 10 prim günü bulunması durumunda ilgili ay için taahhüt karşılanmış sayılır.

b) Başvuru ve uygulama işlemleri takviminde belirtilen dönemdeki SGK 4A’lı ortalama personel sayısı, destek ödemesine esas taksit dönemi boyunca (6+6 aylık iki taksit döneminden oluşan toplam 12 aylık süre) korunur.

c) Destek ödeme taksit dönemi içinde (a) veya (b) bentlerinden herhangi birine uyulmadığı ay olursa, her bir taksit dönemi için azami 3 aylık ek süre içinde birbirinden bağımsız olarak (a) veya (b) bentleri ile ilgili eksiklik tamamlanır. MKİ, ek süre ile birlikte toplam 9 aylık süre içinde 6 ayda (a) bendi şartını, bundan bağımsız olarak yine 6 ayda (b) bendi şartını sağlar.

Tüm detayları öğrenmek için tıklayınız.


kaynak:   funduszeue.info

 

KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI

(KOSGEB)

GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI

Amaç

Bu programın amacı, ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamaktır.

Kapsam

Bu program, küçük ve orta ölçekli işletmelere, girişimcilere ve işletici kuruluşlara yönelik olarak KOSGEB tarafından uygulanacak Girişimcilik Destek Programına ilişkin esasları kapsar.

Dayanak

Bu program, tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren KOSGEB Destek Programları Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.

Destek Programının Kapsamı

Bu program, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Yeni Girişimci Desteği ve İŞGEM Desteği olmak üzere üç alt programdan oluşur.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri, girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve girişimcilerin bir iş planına dayalı olarak kuracakları işletmelerin başarı düzeylerini artırmak amacıyla düzenlenir. Bu kapsamda düzenlenecek eğitimler;

  • KOSGEB Birimleri tarafından düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri,
  • Ulusal veya uluslararası projeler kapsamında, KOSGEB tarafından yürütülen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri,
  • Kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri,
  • Yükseköğretim kurumları tarafından örgün eğitim kapsamında verilen girişimcilik dersleridir.
  • Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerinin hedef kitlesi kendi işini kurmak isteyen gerçek kişiler olup, eğitimler genel katılıma açık olarak düzenlenebileceği gibi, genç girişimci, kadın girişimci ve yükseköğretim kurumları öğrencileri gibi belirli bir hedef kitle grubuna yönelik olarak da yapılabilir.
  • Uygulamalı Girişimcilik Eğitiminin süresi, 24 (yirmi dört) saati atölye çalışmaları olmak üzere toplam 70 (yetmiş) saattir. Sektörel ve yerel düzeyde belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda ilave eğitimler de eklenebilir. KOSGEB tarafından gerçekleştirilen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerinde ilave eğitimlerin süresi 15 (onbeş) saati aşamaz.
  • Yükseköğretim kurumları tarafından örgün eğitim kapsamında verilen girişimcilik dersinin bir akademik yıl içerisinde en az 56 (ellialtı) saat olması gerekir.

 

Uygulama süreci

  • KOSGEB tarafından düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerinde eğitim hizmeti alımı KOSGEB Birimleri tarafından yapılır.
  • KOSGEB tarafından ulusal veya uluslararası projeler kapsamında düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerinde hizmet alımı, proje prosedürleri çerçevesinde KOSGEB veya ilgili kurum tarafından gerçekleştirilir.
  • Kurum ve kuruluşların Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerini gerçekleştirmeden önce ilgili KOSGEB Biriminden uygunluk onayı alması gerekir. Bu eğitimler herhangi bir proje kapsamında da yapılabilir. Hizmet alımı kurum ve kuruluşların kendi imkânlarıyla gerçekleştirilir.
  • Aynı kurum/kuruluş tarafından bir takvim yılı içinde birden fazla ilde Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi düzenlenebilmesi için Başkanlık ile kurum/kuruluş arasında Protokol imzalanması gerekir.
  • Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerinde katılımcılardan ücret alınmaz.
  • Yükseköğretim kurumları tarafından örgün eğitim kapsamında verilen girişimcilik dersinin Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi kapsamında değerlendirilmesi için ilgili yükseköğretim kurumunun Başkanlıktan uygunluk onayı alması gerekir.
  • Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerine katılarak Katılım Belgesi alanlar, KOSGEB Yeni Girişimci Desteğine başvuru yapma hakkı kazanırlar.
  • Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri elektronik ortamda da gerçekleştirilebilir.

İzleme

Gerek KOSGEB tarafından gerekse kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri, Başkanlıkça belirlenen esaslar doğrultusunda ilgili KOSGEB personeli tarafından ve/veya hizmet alımı yolu ile izlenir.

Yeni Girişimci Desteği

Destekten yararlanma koşulu

  • Yeni Girişimci Desteğinden;
  • Bu program kapsamında gerçekleştirilen bir Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini,
  • 24/05/ tarih ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan KOSGEB Destekleri Yönetmeliği kapsamında düzenlenmiş olan bir Genç Girişimci Geliştirme Programı ile KOSGEB’in işbirliği ve denetimi çerçevesinde başka kurumlar tarafından düzenlenen bir girişimcilik eğitimini,
  • KOSGEB tarafından yürütülmüş olan Birinci ve İkinci Özelleştirme Sosyal Destek Projesi kapsamında düzenlenmiş bir Küçük Ölçekli İşletme Kurma Danışmanlığı Desteği (KÖİDD) Programı’nı tamamlayarak, eğitime veya programa katıldığını belgeleyen ve eğitimi veya programı tamamladıktan sonra işletmesini kuran girişimciler yararlanabilir.
  • Yukarıdaki fıkrada belirtilen girişimcilerin kurmuş oldukları işletmelerdeki kurucu ortak olarak payları en az % 30 (otuz) olmalıdır
  • İŞGEM’de yer alan işletmeler eğitime veya programa katılma şartı aranmaksızın bu destekten yararlanabilir.
  • İşletmenin bu destekten yararlanabilmesi için, destek başvuru tarihi itibari ile son iki yıl içinde kurulmuş olması ve girişimcinin daha önce bu destekten faydalanmamış olması şartı aranır. Birden fazla girişimcinin aynı işletmede ortak olması durumunda, işletme bu destekten yalnızca bir defa faydalanabilir.

Destek süreci

Yeni Girişimci Desteğinden yararlanmak isteyen işletmelerin KOSGEB Veri Tabanında yer alması koşulu aranır.

  • İşletme, destek başvurusunu İş Planı ve gerekli diğer belgelerle birlikte ilgili KOSGEB Birimine yapar.
  • Destek başvurusunun, KOSGEB Birimi tarafından bilgi, belge ve şekil yönünden ön değerlendirmesinin ardından, iş planı Kurula sunulur. Kurulda, bütçe imkanları dikkate alınarak, yenilikçi, yeni teknik ve teknoloji kullanabilecek, katma değeri yüksek veya ihraç edilebilecek ürün veya hizmet üretebilecek işletmeler, imalat sektöründe kurulan işletmeler ve mesleki ve teknik eğitim mezunu ve mesleki yeterlilik belgesine sahip olanları istihdam eden işletmelerin iş planları öncelikli olarak değerlendirilir.
  • Kurul tarafından yapılan değerlendirme sonucunda; iş planı kabul edilebilir, reddedilebilir veya düzeltilmesi istenebilir. Kurulun redde ilişkin kararına karşı, öğrenme tarihinden itibaren 15 (onbeş) gün içinde 1 (bir) defaya mahsus olmak üzere itiraz edilebilir.
  • Değerlendirme sonucu, işletmeye bildirilir.
  • Başvurusu kabul edilen işletmeden Taahhütname alınır. Taahhütnamenin KOSGEB Biriminde kayda alındığı tarih, desteğin başlangıç tarihi olarak kabul edilir. Destek süreci, desteğin başlangıç tarihi itibariyle 2 (iki) yıldır.

Destek unsurları, oranı, süresi ve üst limiti

a) İşletme kuruluş desteği:

İşletme kuruluş desteği olarak (ikibin) TL geri ödemesiz destek verilir.

b) Kuruluş dönemi makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanım desteği:

İşletme kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmidört) ay içinde satın alınan/alınacak makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımı için geri ödemesiz olarak verilen bu desteğin üst limiti (onsekizbin) TL olup, destekleme oranı 1. ve 2. Bölgelerde % 60 (altmış), 3., 4., 5. ve 6. Bölgelerde ise % 70 (yetmiş) olarak uygulanır.

c) İşletme giderleri desteği:

Desteğin başlangıç tarihinden itibaren 24 (yirmidört) ay içinde gerçekleşen işletme giderleri için geri ödemesiz olarak verilen bu desteğin üst limiti (otuzbin) TL olup, destekleme oranı 1. ve 2. Bölgelerde % 60 (altmış), 3., 4., 5. ve 6. Bölgelerde ise % 70 (yetmiş) olarak uygulanır.

Aşağıda belirtilen harcamalar işletme giderleri olarak sayılır.

  • Personel net ücretleri
  • İşyeri kirası

d) Sabit yatırım desteği:

  • Desteğin başlangıç tarihinden itibaren 24 (yirmidört) ay içinde satın alacağı makine, teçhizat ve yazılım için teminat karşılığı geri ödemeli olarak (yüzbin) TL destek sağlanır. Destekleme oranı 1. ve 2. Bölgelerde % 60 (altmış), 3., 4., 5. ve 6. Bölgelerde ise % 70 (yetmiş) olarak uygulanır.
  • Yukarıda yer alan destek unsurları için uygulanan destek oranlarına girişimcinin; kadın, gazi, birinci derecede şehit yakını veya engelli olması halinde % 20 (yirmi) ilave edilir.
  • Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanım Desteği ile İşletme Giderleri Desteği üst limitleri; bu destek unsurları için belirlenen üst limitlerin toplamını aşmamak üzere, % 50 (elli)’ye kadar arttırılabilir.

İzleme

Bu destek kapsamında işletme, Başkanlıkça belirlenen esaslar doğrultusunda ilgili KOSGEB personeli tarafından ve/veya hizmet alımı yolu ile izlenir.

Destek ödemeleri

  • İşletme, Kurul tarafından uygun bulunan mal ve hizmet alımına ilişkin ödemeye esas belgeleri KOSGEB Birimine sunar.
  • KOSGEB Birimi, söz konusu belgeleri inceleyerek işletmenin banka hesabına destek ödemesi yapılır. Ancak işletmenin talebi ve KOSGEB Biriminin uygun bulması halinde, destek ödemesi mal ve/veya hizmetin alındığı tedarikçinin banka hesabına da yapılabilir.

Destek geri ödemesi

Sabit Yatırım Desteği kapsamında yapılacak geri ödemeler, desteğin başlangıç tarihinden sonra 30 (otuz) ayı ödemesiz olmak üzere, üçer aylık dönemler halinde 8 (sekiz) eşit taksitte yapılır. Geri ödemeli desteklerde faiz veya komisyon uygulanmaz.

Diğer hususlar

  • Aynı makine ve teçhizat için, Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanım Desteği ile Sabit Yatırım Desteğinin yalnızca birinden yararlanılabilir.
  • Desteklenecek makine-teçhizat yeni veya en fazla 3 (üç) yaşında olabilir.
  • Sabit Yatırım Desteği için faiz veya komisyon uygulanmaz.
  • Bu programın yayınlanmasından önce 24/05/ tarih ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan KOSGEB Destekleri Yönetmeliği kapsamında Yeni Girişimci Desteği’nden yararlanan işletmeler başvuruda bulunmaları halinde, Kurul kararı ile Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanım Desteği ve İşletme Giderleri Desteği’nden faydalanabilirler. Ancak bu durumda desteğe yeni başvuru tarihi ile işletme kuruluş tarihi arasında geçen sürenin 2 (iki) yılı aşmamış olması gerekir.

İş Geliştirme Merkezi Desteği

Desteğin kapsamı

İş Geliştirme Merkezleri, bünyesinde barındırdığı işletmelere işletme geliştirme koçluğu, destek ağlarına ulaşım, finans kaynaklarına erişim imkânı, uygun koşullarda iş yeri mekânı, ortak ofis ekipmanı, ofis hizmetleri gibi hizmetler sunarak işletmelerin en kırılgan oldukları ilk yıllarını sağlıklı bir şekilde aşmalarını ve büyümelerini sağlamak amacıyla kurulan ve işletilen, İşletme Kuluçkası veya İşletme Fidanlığı olarak da adlandırılan merkezlerdir.

  • KOSGEB’e başvurarak KOSGEB’in belirlediği kriterlere uygunluğu tespit edilen İş Geliştirme Merkezlerine bu Program dâhilinde İŞGEM adını kullanma hakkı tanınır ve İŞGEM’ler bu Program kapsamındaki desteklerden faydalanabilir.

Destekten yararlanma koşulu

İŞGEM nitelikleri ve İŞGEM adını taşıyabilme uygunluk kriterleri ile bu programın yayınlanmasından önce İş Geliştirme Merkezi adıyla kurulmuş olanların muaf tutulacağı kriterler Başkanlıkça belirlenir.

  • İŞGEM başvurusu, İŞGEM İş Planı ve ekleri ile ilgili KOSGEB Birimi’ne yapılır. Başvuru, belediyeler, yükseköğretim kurumları özel idareler, kalkınma birlikleri, meslek kuruluşları ve kâr amacı gütmeyen kooperatifler tarafından münferiden veya birlikte yapılabilir. Başvuru, KOSGEB Birimi’nin ön değerlendirmesi sonrasında Başkanlık ilgili birimi vasıtasıyla Kurula sunulur.
  • Kurul tarafından yapılan değerlendirme sonucunda başvuru kabul edilebilir, reddedilebilir veya düzeltilmesi istenebilir. Kurulun verdiği kararlar nihaidir.
  • Değerlendirme sonucu başvuru sahibine bildirilir. Değerlendirme sonucu olumlu ise ve işletici kuruluş mevcut değilse işletici kuruluş kurulması istenir.
  • KOSGEB Birimi, başvuru sahibi ve işletici kuruluş arasında sözleşme imzalanır. İŞGEM adı kullanım hakkı verilir ve talep halinde destek süreci başlatılmak üzere işletici kuruluş KOSGEB Veri Tabanına kaydolur.

Destek unsurları, oranı, süresi ve üst limiti

  • Bu destekten yararlanmak için KOSGEB tarafından İŞGEM adı kullanım hakkı tanınmış olması gereklidir.
  • Bu desteğe ilişkin unsurlar, oranlar, süreler ve üst limitler aşağıdadır.

a) İŞGEM kuruluş desteği

  • Bu destek kapsamında yeni kurulan İŞGEM’ler için;
  • Bina tadilatı için (altıyüzbin) TL,
  • Mobilya-donanım alımı için (yüzyirmibeşbin) TL,
  • İŞGEM Yöneticisi personel gideri karşılığı, net ücret üzerinden aylık (ikibin) TL olmak üzere toplam (yirmibeşbin) TL olmak üzere, geri ödemesiz destek üst limiti toplamı (yediyüzellibin) TL ve destek oranı 1. ve 2. bölgeler için % 60 (altmış) olup, 3., 4., 5. ve 6. bölgelerde bu oran % 70 (yetmiş) olarak uygulanır.
  • Kuruluş Dönemi Faaliyetleri, sözleşme tarihinden itibaren en fazla 18 (on sekiz) ay içinde tamamlanmalıdır.

b) İŞGEM işletme desteği

  • Bu destek kapsamında İŞGEM’ler için;
  • En fazla üç adet olmak üzere personel giderleri karşılığı olarak her bir personel için net ücret üzerinden (bin) TL olmak üzere toplam (otuzbin) TL
  • İŞGEM işletmelerine yönelik toplu eğitim/danışmanlık faaliyetleri için (ellibin) TL
  • İŞGEM Binası küçük tadilat işleri için (yirmibin) TL olmak üzere geri ödemesiz destek üst limiti toplamı (yüzbin) TL ve destek oranı 1. ve 2. Bölgeler için % 60 (altmış) olup, 3., 4., 5. ve 6. bölgelerde bu oran % 70 (yetmiş) olarak uygulanır.
  • İŞGEM İşletme Desteği en fazla 36 (otuzaltı) ay süre ile verilir.

İzleme

İŞGEM’ler; İŞGEM adını kullanma kriterleri ve sözleşmede yer alan hususlar ile Başkanlık tarafından belirlenen esaslar doğrultusunda, KOSGEB personeli tarafından ve/veya hizmet alımı yolu ile izlenir.

Destek ödemeleri

  • İşletici kuruluş her bir destek için Uygulama Esaslarında belirtilen esaslar dâhilinde ilgili KOSGEB Birimine başvurur.
  • KOSGEB Birimi gerekli değerlendirmeyi yapar ve değerlendirme sonucunu işletici kuruluşa bildirir. Destek başvurusu kabul edilen işletici kuruluştan taahhütname alınır. Taahhütnamenin KOSGEB Biriminde kayda alındığı tarih, desteğin başlangıç tarihi olarak kabul edilir.
  • İşletici kuruluş, uygun bulunan başvuruya ilişkin mal ve hizmet alımını gerçekleştirerek ödemeye esas belgeleri KOSGEB Birimine sunar. Destek ile ilgili istisnai bir uygulama olacaksa bu durum Programın uygulama esaslarında ayrıca belirtilir.
  • KOSGEB Birimi, söz konusu belgeleri inceleyerek İşletici kuruluşun banka hesabına destek ödemesini yapar.

Diğer hususlar

  • İŞGEM Kurma ve İŞGEM İşletme desteğinden sadece bir kez faydalanılabilir. Ancak hâlihazırda faal olan İş Geliştirme Merkezleri, İŞGEM adı kullanım hakkını elde ettikleri takdirde, bir iş planı ile başvurmaları ve iş planının Kurul tarafından uygun bulunması halinde, bu program kapsamında İŞGEM İşletme Desteğinden yararlanabilirler.
  • İş Geliştirme Merkezi’nde yer alan işletmelerin Yeni Girişimci Desteği’ne başvurabilmeleri için, İş Geliştirme Merkezi’nin “İŞGEM Adını Kullanım Hakkı”na sahip olması şartı aranır.
  • İŞGEM Kuruluş Desteğinden yararlanan İŞGEM’ler, taahhütnamenin KOSGEB Birimi evrak kaydına alındığı tarihten itibaren en az 5 (beş) yıl süre ile taahhütname hükümlerine uygun olarak faaliyetini sürdürmeli ve belirlenen aralıklarda ve içerikte faaliyet raporlarını teslim etmelidirler. Aksi durumda Uygunsuzluk Yönergesine göre işlem yapılır.

Çeşitli ve Son Hükümler

  • Yeni Girişimci Desteğinde destek kapsamında işletme tarafından mal/hizmetin alınması ve ödemesinin gerçekleşmesini müteakip, destek ödemesine esas belgelerin en geç 12 (oniki) aylık sürede KOSGEB Birimine teslim edilmesi gerekir. Bu süre içinde ödemeye esas belgelerin KOSGEB Birimine teslim edilmemesi halinde, destek ödemesi yapılmaz.
  • Yurtdışından satın alınan mal ve hizmetlerde bedelin faturada döviz cinsinden belirtilmesi durumunda, T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden ve faturanın düzenlendiği tarih esas alınarak Türk Lirası olarak ödeme yapılır.
  • Kurulun oluşumu ve çalışma esasları programın uygulama esaslarında belirlenir.
  • Kurul üyesi öğretim elemanlarına ilişkin hizmet bedelinin tamamı KOSGEB tarafından karşılanır.
  • Program kapsamında yapılan başvuruların değerlendirme ve izleme süreçlerinde görev alan kişilere sunulan bilgi ve belgeler, başvuru sahibine ait ticari gizli bilgi olarak kabul edilir ve üçüncü kişilere herhangi bir yolla aktarılamaz.
  • Program kapsamında desteklenerek satın alınan makine, teçhizat, donanım, yazılım ve benzeri taşınırların mülkiyeti, İşletme veya İŞGEM İşletici Kuruluş tüzel kişiliğine ait olup, taahhütnamenin evrak kaydına alındığı tarihten itibaren 3 (üç) yıl süresince başka şahıs, kurum/kuruluşlara hiçbir şekilde kiralanamaz veya devredilemez. Kapanan işletme/İŞGEM İşletici Kuruluş için bu madde hükümleri uygulanmaz.
  • İşletme ve işletici kuruluş, sahip ve ortakları ile bunların eşinden, annesinden, babasından, kardeşinden, çocuğundan ve bunların sahibi/ortağı olduğu işletmelerden destek kapsamında mal/hizmet satın alamaz, böyle bir durumun tespit edilmesi durumunda destek ödemesi yapılmaz.
  • Destek sürecinde işletmenin veya işletici kuruluşun devri, başka bir işletme ile birleşmesi ve nev’i değişikliği durumunda, bu husus Kurulda değerlendirilerek; destek sürecinin devamına veya sonlandırılmasına karar verilir.
  • Destek sürecinde işletmenin veya işletici kuruluşun tasfiyesi, kapanması veya kurul tarafından desteğin sonlandırılması halinde; destek süreci sonlandırılır. Destek süreci sonlandırılan işletme/İŞGEM işletici kuruluşunun gerekçesi Kurul tarafından değerlendirilir. Yapılan değerlendirme neticesinde, sonlandırmanın; işletme/İŞGEM işletici kuruluşun kastı veya ağır kusuru bulunmaksızın faaliyetlerini engelleyecek nitelikte ölüm, ağır kaza, ağır hastalık, tutukluluk, yangın, deprem, su basması, hırsızlık, finansal yetersizlik veya Kurul tarafından uygun bulunan buna benzer gerekçeler nedeniyle oluştuğuna karar verilmesi halinde yapılan geri ödemesiz desteklerin iadesi istenmez, geri ödemeli destekler sürecine uygun olarak tahsil edilir. Aksi takdirde; yapılan geri ödemeli destekler kurul karar tarihinde muaccel hale gelir ve teminat nakde çevrilmek suretiyle, geri ödemesiz destekler ise ödeme tarihinden itibaren muaccel hale gelir ve işleyecek yasal faizi ile birlikte tahsil edilir.
  • 19/06/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı” ile belirlenmiş olan bölgelerde değişiklik yapılması veya yeni bir tanım getirilmesi durumunda, program kapsamında Başkanlık tarafından gerekli düzenleme yapılır.
  • Ödemeye esas belgelerde destek tutarı hesaplanırken katma değer vergisi destek kapsamı dışında tutulur.
  • Vergi, sosyal güvenlik primi v.b. yasal yükümlülükler hariç olmak üzere aynı gider gerçekleşmesi için farklı kurum/kuruluşlardan destek alınamaz. Bu husus Taahhütnamede de yer alır.

İş Planı Ödülü

Yükseköğretim kurumlarınca örgün eğitim sistemi içinde girişimciliğin ayrı bir ders olarak verilmesi halinde, bu dersi alan öğrenciler arasında KOSGEB ve ilgili üniversite işbirliği ile düzenlenen ödüllü yarışmalar sonucunda, hazırladıkları iş planları ilk üç dereceye girmiş olan öğrencilerden işletmesini kurmuş olmaları kaydı ile en başarılı iş planı sahibine (onbeşbin) TL, ikinciye (onbin) TL, üçüncüye (beşbin) TL ödül verilir. Yükseköğretim kurumu ile işbirliği ve ödüle ilişkin diğer hususlar destek programı uygulama esaslarında belirlenir.

Uygunsuzluk

Programın uygulanması sırasında ve sonrasında KOSGEB mevzuatına uygun olmayan durumların tespiti halinde, KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği kapsamında işletmeye veya İŞGEM İşletici Kuruluşuna verilen desteklere ilişkin tüm süreçler durdurulur. Uygunsuzluğun giderilmemesi ve uyuşmazlık halinde, uyuşmazlığa konu olan destek tutarı, KOSGEB alacağı olarak yasal faizi ile birlikte KOSGEB tarafından tahsil edilir, İŞGEM adı kullanım hakkı iptal edilir. Uyuşmazlık sona erdiğinde ve işletmenin veya İŞGEM İşletici Kuruluşunun müracaatı halinde destek süreci devam eder.

  • Bu program kapsamında ortaya çıkan uygunsuzluklarda, Başkanlıkça uygulanan Uygunsuzluk Yönergesine göre işlem yapılır.

Destek programı uygulama esasları

Destek Programı Uygulama Esasları, Başkanlık tarafından hazırlanır ve KOSGEB Başkanının onayı ile yürürlüğe girer.

Yürürlük

Bu program, KOSGEB İcra Komitesi’nin onayı ile yürürlüğe girer.

Yürütme

Bu programı KOSGEB Başkanı yürütür.

KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI (KOSGEB) KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu programın amacı; küçük ve orta ölçekli işletmelerde proje kültürü ve bilincinin oluşturulması, işletmelerin proje yapabilme kapasitelerinin geliştirilmesi suretiyle ulusal ve uluslararası rekabet güçlerinin ve ülke ekonomisine sağladıkları katma değerin arttırılması amacı ile hazırlayacakları projelerin desteklenmesine yönelik olarak, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından uygulanacak KOBİ Proje Destek Programı ile ilgili iş ve işlemlerin esaslarını düzenlemektir. Kapsam MADDE 2 - (1) Bu program, küçük ve orta ölçekli işletmelere KOSGEB tarafından uygulanacak KOBİ Proje Destek Programına ilişkin esasları kapsar. Dayanak MADDE 3 - (1) Bu program, tarih ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren KOSGEB Destek Programları Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır. Tanımlar MADDE 4 - (1) Bu programda yer alan; a) Başkanlık: KOSGEB İdaresi Başkanlığı’nı, b) Geri Ödemesiz Destek: Program kapsamında küçük ve orta ölçekli işletmelere geri tahsil edilmemek üzere sağlanan desteği, c) İşletme: tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik” kapsamında yer alan ve tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan / sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile tespit edilen sektörlerde faaliyet gösteren küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri (KOBİ), ç) KOSGEB: Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi’ni, d) KOSGEB Birimi: KOSGEB merkez ve taşra teşkilatında yer alan birimleri, e) KOSGEB Veri Tabanı: İşletmelerin kayda alındığı veri tabanını, f) Kurul: KOBİ projelerini değerlendiren ve karar alan Değerlendirme ve Karar Kurulunu, g) Proje: Amacı, kapsamı, hedefi, çıktıları, süresi, bütçesi, diğer kaynakları ile uygulayıcıları belirli ve birbiriyle ilişkili faaliyetler bütününü, ğ) Taahhütname: Programdan yararlanmak üzere başvuran işletmelerin KOSGEB’e verdikleri idari, mali ve hukuki taahhütlerini içeren belgeyi ifade eder. PR/03 1 Rev. Tarihi: 26/09/ İKİNCİ BÖLÜM Destek Programına İlişkin Hususlar Programdan yararlanma koşulu, başvuru ve değerlendirme MADDE 5 - (1) Programdan yararlanmak isteyen işletmelerin KOSGEB Veri Tabanında yer alması koşulu aranır. (2) İşletmelerin programdan yararlanmak için ilgili KOSGEB Birimine proje başvurusu yapmaları esastır. (3) Yapılan proje başvurusu, bilgi, belge ve şekil yönünden incelemeye tabi tutulur ve değerlendirme için Kurula sunulur. (4) Projeler Kurul tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. Kurul’un verdiği kararlar nihaidir. 1 (5) Değerlendirme sonucu işletmeye bildirilir. (6) Projesi kabul edilen işletmeden taahhütname alınır. Taahhütnamenin KOSGEB Biriminde kayda alındığı tarih, projenin başlangıç tarihi olarak kabul edilir. İlk projenin başlangıç tarihi, Programın başlangıç tarihidir. Desteklenecek proje konuları MADDE 6 - (1) İşletmelerin; üretim, yönetim-organizasyon, pazarlama, dış ticaret, insan kaynakları, mali işler ve finans, bilgi yönetimi ve bunlarla ilişkili alanlarda Başkanlık tarafından belirlenen dönem ve konularda sunacakları projeler desteklenir.2 Desteklenecek proje giderleri MADDE 7 - (1) Bu program kapsamında desteklenecek proje giderlerine Kurul karar verir. Ancak, arsa, bina, inşaat, tadilat, tefrişat ve benzeri, taşıt aracı, vergi, resim ve harçlar, sosyal güvenlik primleri, haberleşme giderleri, proje ile ilgili olmayan personel giderleri, enerji ve su giderleri, kira giderleri, finansman giderleri, proje ile ilişkilendirilmemiş diğer maliyetler desteklenmez. (2) Proje kapsamında desteklenmesi uygun görülen gider gruplarının toplamı Kurul tarafından belirlenir ve sabitlenir. Her bir proje gider grubunun desteklemeye esas tutarı; makine- teçhizat, hammadde, malzeme için, sabitlenen toplam tutarın % 10’unu ve personel, yazılım ve hizmet/diğer gider gruplarının her biri için % 40’ını geçmeyecek şekilde belirlenir. Proje bütçe gerçekleşmesindeki değişiklikler bu tutarları değiştirmez. Program süresi, destek üst limit ve oranı MADDE 8 - (1) Program süresi işletme için 3 (üç) yıl olup, program kapsamında işletmeye verilecek geri ödemesiz desteğin üst limiti (yüzellibin) TL’dir. 1 06/12/ tarihli /19 sayılı İcra Komitesi Kararı ve 26/09/ tarih ve sayılı OLUR ile değişiklik kabul edilmiştir. Değişiklik öncesi:(4) Kurul tarafından yapılan değerlendirme sonucunda; proje kabul edilebilir, reddedilebilir veya düzeltilmesi istenebilir. Kurulun redde ilişkin kararına karşı, öğrenme tarihinden itibaren 15 (onbeş) gün içinde 1 (bir) defaya mahsus olmak üzere itiraz edilebilir. 2 06/12/ tarihli /19 sayılı İcra Komitesi Kararı ve 26/09/ tarih ve sayılı OLUR ile değişiklik kabul edilmiştir. Değişiklik öncesi:(1) İşletmelerin; üretim, yönetim-organizasyon, pazarlama, dış ticaret, insan kaynakları, mali işler ve finans, bilgi, yönetimi ve bunlarla ilişkili alanlarda sunacakları projeler desteklenir. PR/03 2 Rev. Tarihi: 26/09/ (2) Programın destek oranı 1. ve 2. Bölgelerde % 50 (elli) olup; 3., 4., 5. ve 6. Bölgelerde bu oran % 60 (altmış) olarak uygulanır.3 (3) Program kapsamında desteklenecek projenin destek süresi proje bazında en az 6 (altı) ay, en fazla 24 (yirmidört) aydır. Kurul kararı ile 12 (oniki) aya kadar ek süre verilebilir. ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Proje Destek Süreci İzleme MADDE 9 - (1) Proje faaliyet aşamalarına ilişkin olarak işletme tarafından hazırlanan raporların Kurul tarafından kabul edilen proje dokümanına uygunluğu ve proje sonucunun izlenmesi ve değerlendirilmesi, KOSGEB personeli tarafından ve/veya hizmet alımı yolu ile yapılır. Destek ödemeleri MADDE 10 - (1) İşletme, proje dokümanında yer alan faaliyetlere ilişkin raporlar ile bu faaliyetler için yapılan giderlere ilişkin belgeleri ilgili KOSGEB Birimine sunar. (2) KOSGEB Birimi tarafından faaliyet raporu ile harcama belgeleri incelenir, değerlendirilir. (3) Faaliyet raporu ile harcama belgelerinin uygun bulunması halinde, işletmenin banka hesabına destek ödemesi yapılır. DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Çeşitli ve Son Hükümler Çeşitli ve son hükümler MADDE 11 - (1) Herhangi bir KOSGEB Birimi tarafından başvurusu reddedilen işletme, aynı proje için başka KOSGEB Birimine başvuramaz. (2) Program kapsamında, bir işletmenin aynı anda birden fazla projesi desteklenmez, ancak bir projenin sonuçlanmasını müteakip, üst limit dahilinde bir başka proje ile başvuru yapılabilir. (3) Üç yıllık destek programı süresi tamamlandıktan sonra, işletmenin talebi halinde bu destek programı yeniden başlatılabilir. Başlatılan yeni destek programında, önceki destek programı kapsamında işletmeye kullandırılan destek miktarı dikkate alınmaz. (4) Projesi tamamlanmış olan işletme tarafından hazırlanacak sonuç raporu, Kurul tarafından değerlendirilerek, projenin başarı ile tamamlanıp tamamlanmadığına karar verilir. Projenin başarılı/başarısız tamamlanmasına karar verilmesi durumunda yapılan desteklerin iadesi istenmez.4 3 17/07/ tarihli ve /12 No’lu İcra Komitesi Kararları ve 03/08/ tarih ve sayılı OLUR ile değişiklik kabul edilmiştir. Değişiklik öncesi:(4) Proje destek oranı 1. ve 2. Bölgelerde % 50 (elli) olup; 3. ve 4. Bölgelerde bu oran % 60 (altmış) olarak uygulanır. 4 04/06/ tarihli /01 sayılı İcra Komitesi Kararı ve 08/07/ tarih ve sayılı OLUR ile değişiklik kabul edilmiştir. Değişiklik öncesi: (4) Projesi tamamlanmış olan işletme tarafından hazırlanacak sonuç raporu, Kurul tarafından değerlendirilerek, projenin başarı ile tamamlanıp tamamlanmadığına karar verilir. PR/03 3 Rev. Tarihi: 26/09/ (5) Projesi başarısız olduğu için Kurul tarafından sonlandırılan işletmeler, destek programı süresince bu programa yeni bir proje ile başvuru yapamaz. (6) Proje süresinde işletmenin devri, başka bir işletme ile birleşmesi ve nev’i değişikliği durumunda, bu husus Kurulda değerlendirilerek; projenin devamına veya sonlandırılmasına karar verilir. (7) Proje süresinde işletmenin tasfiyesi, kapanması veya kurul tarafından projenin sonlandırılması halinde; destek süreci sonlandırılır. Destek süreci sonlandırılan işletmenin gerekçesi Kurul tarafından değerlendirilir. Yapılan değerlendirme neticesinde, sonlandırmanın; işletmenin kastı veya ağır kusuru bulunmaksızın faaliyetlerini engelleyecek nitelikte ölüm, ağır kaza, ağır hastalık, tutukluluk, yangın, deprem, su basması, hırsızlık, finansal yetersizlik veya kurul tarafından uygun bulunan buna benzer gerekçeler nedeniyle oluştuğuna karar verilmesi halinde yapılan geri ödemesiz desteklerin iadesi istenmez. Aksi takdirde; yapılan destek ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte tahsil edilir.5 (8) Yurtdışından satın alınan mal ve hizmetlerde bedelin faturada döviz cinsinden belirtilmesi durumunda, T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden ve faturanın düzenlendiği tarih esas alınarak Türk Lirası olarak ödeme yapılır. (9) İşletme; sahip ve ortakları ile bunların eşinden, annesinden, babasından, kardeşinden, çocuğundan ve bunların sahibi/ortağı olduğu işletmelerden destek kapsamında mal/hizmet satın alamaz. Böyle bir durumun tespit edilmesi durumunda destek ödemesi yapılmaz. (10) Kurulun oluşumu ve çalışma esasları programın uygulama esaslarında belirlenir. (11) Kurulda görev alan üyelerden öğretim üyesi olanlara ilişkin hizmet bedelinin tamamı KOSGEB tarafından karşılanır. (12) Proje kapsamında desteklenerek satın alınan makine, teçhizat, donanım, yazılım ve benzeri taşınırların mülkiyeti, İşletme tüzel kişiliğine ait olup, taahhütnamenin evrak kaydına alındığı tarihten itibaren 3 (üç) yıl süresince başka şahıs, kurum/kuruluşlara hiçbir şekilde kiralanamaz veya devredilemez. Kapanan işletmeler için bu madde hükümleri uygulanmaz.6 (13) Program kapsamında yapılan proje başvurularının değerlendirme ve izleme süreçlerinde görev alan kişilere sunulan bilgi ve belgeler, başvuru sahibine ait ticari gizli bilgi olarak kabul edilir ve üçüncü kişilere herhangi bir yolla aktarılamaz. (14) 19/06/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı” ile belirlenmiş olan bölgelerde değişiklik yapılması veya yeni bir tanım getirilmesi durumunda, program kapsamında Başkanlık tarafından gerekli düzenleme yapılır. 5 04/06/ tarihli /01 sayılı İcra Komitesi Kararı ve 08/07/ tarih ve sayılı OLUR ile değişiklik kabul edilmiştir. Değişiklik öncesi: (7) Proje süresinde işletmenin tasfiyesi, kapanması veya kurul tarafından projenin sonlandırılması halinde; destek süreci sonlandırılır. 6 04/06/ tarihli /01 sayılı İcra Komitesi Kararı ve 08/07/ tarih ve sayılı OLUR ile değişiklik kabul edilmiştir (Yürürlük tarihi: ). Değişiklik öncesi: (12) Proje kapsamında desteklenerek satın alınan makine, teçhizat, donanım, yazılım ve benzeri taşınırların mülkiyeti, İşletme tüzel kişiliğine ait olup, taahhütnamenin evrak kaydına alındığı tarihten itibaren 3 (üç) yıl süresince başka şahıs, kurum/kuruluşlara hiçbir şekilde kiralanamaz veya devredilemez. PR/03 4 Rev. Tarihi: 26/09/ (15) Ödemeye esas belgelerde destek tutarı hesaplanırken katma değer vergisi destek kapsamı dışında tutulur. (16) Vergi, sosyal güvenlik primi v.b. yasal yükümlülükler hariç olmak üzere aynı gider gerçekleşmesi için farklı kurum/kuruluşlardan destek alınamaz. Bu husus Taahhütnamede de yer alır. Uygunsuzluk MADDE 12 - (1) Programın uygulanması sırasında ve sonrasında KOSGEB mevzuatına uygun olmayan durumların tespiti halinde, KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği kapsamında işletmeye verilen desteklere ilişkin tüm süreçler durdurulur. Uygunsuzluğun giderilmemesi ve uyuşmazlık halinde, uyuşmazlığa konu olan destek tutarı, KOSGEB alacağı olarak yasal faizi ile birlikte KOSGEB tarafından tahsil edilir. Uyuşmazlık sona erdiğinde ve işletmenin müracaatı halinde destek süreci devam eder. (2) Bu program kapsamında ortaya çıkan uygunsuzluklarda, Başkanlıkça uygulanan Uygunsuzluk Yönergesine göre işlem yapılır. Destek programı uygulama esasları MADDE 13 - (1) Destek Programı Uygulama Esasları, Başkanlık tarafından hazırlanır ve KOSGEB Başkanının onayı ile yürürlüğe girer. Yürürlük MADDE 14 - (1) Bu program, KOSGEB İcra Komitesi’nin onayı ile yürürlüğe girer. Yürütme MADDE 15 - (1) Bu programı KOSGEB Başkanı yürütür. PR/03 5 Rev. Tarihi: 26/09/

1 KOSGEB (KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI) UYGUNSUZLUK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Yönerge; işletmeler, girişimciler, meslek kuruluşları, işletici kuruluşlar ve hizmet sağlayıcıların destekleme mevzuatına, sözleşme, protokol ve taahhütname hükümleri ile ceza mevzuatına aykırı durumlarının tespiti ile yapılacak işlemlerin belirlenmesi amacıyla hazırlanmış olup, KOSGEB Destek Programlan Yönetmeliğine istinaden verilen destekleri kapsamaktadır. Yasal dayanak MADDE 2- (1) 15/06/ tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayınlanan KOSGEB Destek Programları Yönetmeliğinin 11 inci maddesinin beşinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

2 m) Kapanma: Ticaret/Esnaf sicil kaydının silinerek ilan edilmesini, n) Ulaşılamama: İşletmenin vergi kaydı, Ticaret/Esnaf sicil kaydı bulunmasına rağmen bildirdiği adreste bulunmamasını veya tebligatın ulaşmamasını, o) Giderilmesi mümkün olan uygunsuzluk: Destek sürecini, desteğin ödenmesini ve destekten faydalananın mevcut durumunu etkilemeyen, verilecek otuz (30) günlük sürede tamamlanması halinde destek sürecinin devam etmesine engel olmayan uygunsuzluğu, p) Giderilmesi mümkün olmayan uygunsuzluk: Destek sürecini, desteğin ödenmesini ve destekten faydalananın mevcut durumunu etkileyen, destek sürecinin devam etmesine engel olan uygunsuzluğu, ifade eder. İKİNCİ BÖLÜM Uygunsuzluk, Uygunsuzluğun Tespiti ve Gerçekleştirilecek İşlemler Uygunsuzluk MADDE 4- (1) işletmeler, girişimciler, meslek kuruluşları, işletici kuruluşlar ve hizmet sağlayıcıların, KOSGEB desteklerinden faydalanmak amacıyla, KOSGEB Veri Tabanına kayıt ve destek başvuru aşamasında, desteklerden yararlanma sürecinde veya sonrasında, KOSGEB destekleme mevzuatına, sözleşme, protokol veya taahhütname hükümlerine aykırı durumlarının tespiti, ceza mevzuatınca suç sayılan fiillerin işlenmesi (dolandırıcılık, gerçeğe aykırı beyan, hile, resmi belgede sahtecilik, resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan, resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek, özel belgede sahtecilik, özel belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek vb.) halleri ile Başkanlık ve diğer kamu denetim mekanizmaları denetim elemanları tarafından istenen her türlü bilgi, belge ve kayıtların zamanında ibraz edilmemesi durumunda uygunsuzluk oluşur. Uygunsuzluğun tespiti MADDE 5- (1) KOSGEB birimlerince tespit edilen uygunsuzluk; a) KOSGEB Veri Tabanına kayıt ve destek başvuru aşamasında, destekleme sürecinde veya sonrasında, uygulama biriminin yöneticisi tarafından değerlendirilir, b) Açık, net ve ayrıntılı bir şekilde Uygunsuzluk Tespit Formu ile evrak kaydına alınır, c) Uygunsuzlukla ilgili işlemler başlatılır. (2)Başkanlık denetim birimleri tarafından yapılan denetimler sırasında tespit edilen uygunsuzluk; a) Düzenlenen rapora ilişkin Başkan onayı, alacağın tahsili sürecinin tamamlanması ve alacağın muhasebe kayıtlarına alınması işlemlerinin koordinasyonu için Strateji Geliştirme ve Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığına ve ilgili uygulama birimine iletilmek üzere ilgili Daire Başkanlığına gönderilir. b) Raporun Başkanlık onayı, pasifleştirme işlemleri, yeni destek başvurularının alınmaması, mevcut destek ödemesinin durdurulması ve ilgili muhasebe müdürlüğü ile yazışmaların yapılması işlemlerinin tamamlanması amacıyla uygulama birimine gönderilir. (3)Diğer kamu denetim birimleri tarafından yapılan denetimler sırasında tespit edilen ve Başkanlığa bildirilen uygunsuzluk; a) Gerekli değerlendirmeler Başkanlıkça yapıldıktan sonra Başkan onayı ile alacağın tahsili sürecinin tamamlanması için koordinasyonu sağlamak üzere Strateji Geliştirme ve Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığına, b) Alacağın muhasebe kayıtlarına alınması işlemleri, pasifleştirme işlemleri, yeni

3 destek başvurularının alınmaması, mevcut destek ödemesinin durdurulması için ilgili muhasebe müdürlüğü ile yazışmaların yapılması işlemlerinin tamamlanması için ilgili Daire Başkanlığınca uygulama birimine Raporun ilgili kısmı gönderilir. Yetki MADDE 6- (1) Yönergenin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında tespit edilen uygunsuzlukla ilgili bu yönergede belirtilen işlemler ilgili uygulama birimi tarafından yerine getirilir. (2) Yönergenin 5 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrasında tespit edilen uygunsuzluklarla ilgili; a) Kamu zararına ilişkin tahsilata dair iş ve işlemler Strateji ve Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinasyonluğunda, b) Diğer iş ve işlemler ilgili uygulama birimince, Denetim ve inceleme raporunun ilgili birimlere bildirilmesinden itibaren yerine getirilir. Gerçekleştirilecek işlemler MADDE 7- (l)uygunsuzluğa konu destek işlemlerini yürüten uygulama birimi tarafından, ilgili işletmeler, girişimciler, meslek kuruluşları, işletici kuruluşlar ve hizmet sağlayıcıların KOSGEB Veri Tabanında derhal pasif hale getirilmek suretiyle desteklerden yararlanması yasaklanır. Yasaklama işlemi ile işletmenin sayfası işleme kapatılmış olup, işletme bilgileri görülebilir. Yeni destek başvuruları kabul edilmez, bekleyen destek ödemeleri yapılmaz, varsa muhasebe birimlerinde bekleyen destek ödemelerinin durdurulması için ilgili muhasebe birimine yazı yazılır. (2) Tespit edilen uygunsuzluğun, giderilmesi mümkün olan bir uygunsuzluk olması durumunda; a) Tespit edilen uygunsuzluk ilgili işletmelere, girişimcilere, meslek kuruluşlarına, işletici kuruluşlara ve hizmet sağlayıcılarına bildirilerek uygunsuzluk tespit formu ile tespit edilen uygunsuzluğun giderilmesi için otuz (30) gün süre verilir. Söz konusu uygunsuzluğun giderilmesinin otuz (30) günü aşacak bir süre alması durumunda, bu süre içerisinde işletmeler, girişimciler, meslek kuruluşları, işletici kuruluşlar ve hizmet sağlayıcıların talep etmesi halinde destek işlemlerini yürüten uygulama biriminin yöneticisinin onayı ile otuz (30) güne kadar ek süre verilebilir. b) Uygunsuzluğun giderilmesi halinde, uygunsuzluğa konu destek işlemlerini yürüten uygulama birimi tarafından işletmeler, girişimciler, meslek kuruluşları, işletici kuruluşlar ve hizmet sağlayıcıların KOSGEB Veri Tabanındaki yasaklama işlemi uygunsuzluk giderilme formu ile kaldırılarak aktif hale getirilir. (3) Söz konusu uygunsuzluğun verilen süre içerisinde giderilmemesi veya giderilmesi mümkün olmayan bir uygunsuzluk olması durumunda destek ödemesi yapılmış ise Yönergenin 10 uncu maddesi kapsamında yazışma yapılarak yapılan destek ödemesinin yasal faizi ile birlikte iadesi istenir. a) Uygulama birimince sulh ve ödemeye ilişkin Yönergenin 10 uncu maddesi hükümlerince ödeme ve taksitlendirme olması durumunda uygunsuzluk ortadan kalkar. b) Yönergenin 10 uncu maddesi hükümlerince ödeme ve taksitlendirme olmaması durumunda dosya Yönergenin 12 nci maddesi hükümlerince hukuki işlem başlatılmak üzere Daire Başkanlığı aracılığı ve ilgili Başkan Yardımcısı tarafından Hukuk Müşavirliğine gönderilir.

4 (4) Suç unsuru taşıyan bir durumun varlığının tespiti halinde; a) Destek ödemesi yapılmış ise; 1) Alacağa ilişkin sulh ve taksitlendirme işlemleri ilgili uygulama birimi tarafından başlatılır. Alacağın tahsil edilmesi halinde durum Hukuk Müşavirliğine bildirilir ve suç duyurusunda bulunulması için dosya Yönergenin 12 nci maddesi hükümlerince Daire Başkanlığı aracılığı ve ilgili Başkan Yardımcısı tarafından Hukuk Müşavirliğine gönderilir. 2) Alacağın tahsil edilmemesi durumunda ise alacağın tahsili ve suç duyurusunda bulunulması için dosya Yönergenin 12 nci maddesi hükümlerince Daire Başkanlığı aracılığı ve ilgili Başkan Yardımcısı tarafından Hukuk Müşavirliğine gönderilir. b) Destek ödemesi yapılmamış ise; Suç duyurusunda bulunulması için dosya Yönergenin 12 nci maddesi hükümlerince Daire Başkanlığı aracılığı ve ilgili Başkan Yardımcısı tarafından Hukuk Müşavirliğine gönderilir. (5) Kapanan işletmelerde/işletici kuruluşlarda; a) Tebligat yapılmasına rağmen kapanma gerekçesi alınamaması, b) Tebligat yapılmasına rağmen kapanma gerekçesinin kurulda uygun görülmemesi, c) Tebligat ulaşmayıp kurulda desteğin iadesine karar verilmesi, durumlarında, uygunsuzluk tespit formu düzenlenerek ilgili destek programının uygulama esaslarına göre işlem yapılır. (6) Ulaşılamayan işletmelerde/işletici kuruluşlarda; İşletmenin/işletici kuruluşun bildirdiği adreste bulunmaması veya tebligatın ulaşmaması durumunda kurulda durum değerlendirildikten sonra, uygunsuzluk tespit formu düzenlenerek ilgili destek programının uygulama esaslarına göre işlem yapılır. îadesi istenecek tutar MADDE 8- (1) Uygunsuzluk durumunda iadesi istenecek tutar, sadece uygunsuzluğun oluştuğu destek ödeme tutarıdır. (2) Uygunsuzluğun oluştuğu program kapsamında; a) Konusu suç teşkil eden bir uygunsuzluk olması durumunda, b) Program başvuru şartlarına haiz olmadığının tespit edildiği durumda, ödenen destek bedellerinin tamamının iadesi istenir. Muhasebe kayıtlarına alınma işlemi MADDE 9- (1) Yönergenin 5 inci maddesinin birinci fıkrasmca uygulama birimi tarafından uygunsuzluk tespit formunun kayda alındığı, Yönergenin 5 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrasında belirtilen hallerde ise Strateji ve Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığınca durumun uygulama birimine bildirildiği tarihten itibaren alacak, ilgililer adına beş (5) iş günü içerisinde uygulama birimi tarafından 27/12/ tarih ve sayılı Mükerrer Resmi Gazetede Yayımlanan Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinin üncü maddeleri gereğince muhasebe kayıtlarına alınır. Söz konusu işlemde; a) Muhasebe kaydına ilişkin Muhasebe İşlem Fişinin ekine uygunsuzluk tespitine ilişkin bütün bilgi ve belgeler tasdik edilerek eklenir. b) Rızaen, sulh ve taksitlendirme yoluyla ve dava sonucunda tahsil edilen tutarlar harcama birimi tarafından Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinin ilgili maddeleri gereğince Muhasebe İşlem Fişi ile kayıtlardan mahsubu sağlanır. e) Alacak için açılmış olan davanın reddine, kısmen kabul kısmen reddine karar verilmesi ve kararın kesinleşmesi halinde Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliğine göre kayıtlardan mahsubu sağlanır.

5 (2) Tespit edilen uygunsuzluklar için uygulama biriminde alacak takip dosyası açılır. Alacağın tespit, takip ve tahsiline ilişkin tüm bilgi ve belgeler alacak takip dosyasında muhafaza edilir. Uygunsuzluk ve uyuşmazlıktan doğan alacağın tebliği, takibi ve taksitlendirilmesi MADDE (1) İadesi istenilen alacağa ilişkin yazı, Tebligat Kanunu hükümlerince ilgililere gönderilir. (2) Tebliğ yazısında; a)borcun miktarı, b)borcun sebebi, c)faiz başlangıç tarihi, ç) Ödeme yeri d) İtiraz mercii e) 7 günlük itiraz süresi f) sayılı KHK kapsamında sulh ve taksitlendirme talebinin bildirilmesi, g) Söz konusu tutarın yasal faizi ile birlikte yazının tebliğ tarihinden itibaren otuz (30) gün içerisinde ödenmesi, ğ) Aksi taktirde alacağın tahsili için yasal yollara başvurulacağı, hususlarına yer verilir. (3) Bu Yönerge kapsamında yapılan sulh ve taksitlendirmeler KOSGEB Alacaklarının Tahsilinde Sayılı KHK Kapsamında Sulh ve Taksitlendirmeye İlişkin Usul ve Esaslar hükümlerince yerine getirilir. Alacağa uygulanacak faiz MADDE (1) İadesi istenen tutar, destek ödeme tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte tahsil edilir. (2) Geri ödemeli desteklerde iadesi istenen tutar kurul karar tarihinde muaccel hale gelir ve teminat nakde çevrilmek suretiyle tahsil edilir. Kalan bir tutar varsa kurul karar tarihi ile 19/09/ tarihleri arası için sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre gecikme zammı, 19/09/ tarihinden tahsilatın yapılacağı tarihe kadar yasal faiz uygulanır. Geri ödemesiz desteklerde ise ödeme tarihi ile 19/09/ tarihleri arası için sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre gecikme zammı, 19/09/ tarihinden tahsilatın yapılacağı tarihe kadar yasal faiz uygulanır. (3) Sulh hükümleri yerine getirilmediği takdirde hiçbir ihtar ve ihbara gerek kalmadan alacak muaccel hale gelir. Sulhe konu edilen hak veya alacaklar, alacağın muaccel hale geldiği, yani taksitin aksatıldığı tarihten itibaren sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanan faizi ile birlikte, ilamlı icra yoluyla takip ve tahsil edilir. Hukuki işlem başlatılması talebi MADDE (1) Aşağıdaki durumlarda uygunsuzluk ile ilgili işlemi yapan birim tarafından dosya tüm bilgi, belgeler ve Hukuki İşlem Talebi Kontrol Listesi Formu detaylı birim görüşünü içerir üst yazı ile birlikte hukuki işlem başlatılmak üzere Daire Başkanlığı aracılığı ve ilgili Başkan Yardımcısı tarafından Hukuk Müşavirliğine gönderilir; a) Süresi içerisinde sulh veya taksitlendirme talebinde bulunulmaması, b) Alacağın tahsiline ilişkin yazılan yazının tebliğinden itibaren süresi içerisinde ödeme yapılmaması, c) Süresi içerisinde sulh ve taksitlendirme talebinde bulunulup ödemelerin aksatılması,

6 ç) Uygunsuzluk konusu durumun suç unsuru içermesi (2) Hukuk Müşavirliğine gönderilecek üst yazıda; a) Alacağın tahsili için açıkça hukuki işlem başlatılması talebi, b) Suç duyurusunda bulunulmasına ilişkin talebin açıkça belirtilmesi, c) Aynı yazıda suç duyurusunda bulunulması ve alacağın tahsil edilmesi talebi var ise bu hususların da ayrı ayrı belirtilmesi, ç)ödenen destek miktarları, ödeme tarihleri, sulh işlemi yapılıp yapılmadığı, yapılmış ise taksitlendirme neticesinde hangi tarihlerde ne kadar ödeme yapıldığına, ilişkin bilgi ve belgelere ayrıntılı olarak yer verilir. (3) Hukuki işlem başlatılmasını talep eden birim, dava açılması talebi ile birlikte davaya dair bilgi ve belgeleri zamanaşımı ve hak düşürücü süreleri dikkate alarak ilgili Daire Başkanlığı aracılığı ile Hukuk Müşavirliğine gönderilir. Süresinde gönderilmeyen veya eksik ya da yanlış gönderilen bilgi ve belgeden kaynaklanan sorumluluk bunu gönderen uygulama birimine aittir. Uygunsuzluk durumunun ortadan kalkması MADDE (1) Uygunsuzluk neticesinde alacağın peşin ödenmesi ya da sayılı KHK kapsamında sulh ve taksitlendirme talep edilip ilk taksitin peşin ödenmesinin ardından uygunsuzluk neticesinde pasif hale getirilen işletme, girişimci, meslek kuruluşu, işletici kuruluş ve hizmet sağlayıcı Uygunsuzluk Giderilme Formu kayda alınarak aktif hale getirilir, Yönergenin 15 inci maddesi kapsamında mevcut destek süreci devam eder ve yeni destek başvuruları kabul edilir. Uyuşmazlık durumunun ortadan kalkması MADDE (1) Suç unsuru taşıyan bir durumun varlığı halinde; a) Savcılık tarafından Kovuşturmaya Yer Olmadığına ilişkin karar verilmesi ve itiraz neticesinde itirazın da reddedilerek kararın kesinleşmesi durumunda, b) Açılmış olan ceza davasında beraat kararı verilmesi ve Yargıtay incelemesi sonucunda beraat kararma ilişkin onama kararı verilmesi durumunda, c) Temyiz incelemesi aşamasında da söz konusu tutara ilişkin teminat mektubu alınarak, pasif hale getirilen işletme, girişimci, meslek kuruluşu, işletici kuruluş ve hizmet sağlayıcı Uygunsuzluk Giderilme Formu kayda alınarak aktif hale getirilir, Yönergenin 15 inci maddesi kapsamında mevcut destek süreci devam eder ve yeni destek başvuruları kabul edilir. (2) Alacak için hukuk yollarına başvurulmuş olması halinde; a) Alacak için açılan davada verilen davanın kabulüne ilişkin kararın Yargıtay incelemesi neticesinde kesinleşmesi ve alacağın tahsil edilmesi durumunda, b) Alacak için açılan davada verilen davanın reddine ilişkin kararın Yargıtay incelemesi neticesinde kesinleşmesi durumunda karar uygulama birimine bildirilir, c) Temyiz incelemesi aşamasında da söz konusu tutara ilişkin teminat mektubu alınarak, pasif hale getirilen işletme, girişimci, meslek kuruluşu, işletici kuruluş ve hizmet sağlayıcı Uygunsuzluk Giderilme Formu kayda alınarak aktif hale getirilir, Yönergenin 15 inci maddesi kapsamında mevcut destek süreci devam eder ve yeni destek başvuruları kabul edilir.

7 Uygunsuzluk tespitinden önce onaylanan destek ve projelerin uyuşmazlık sona erdikten sonraki durumu MADDE (1) Uygunsuzluğun tespit edilmesinden uyuşmazlığın son bulmasına kadar geçen dönem, destek mevzuatında tanımlı olan sürelerin ilerlemesini durdurmaz. (2) Uygunsuzluk tespitinden önce onaylanmış destek ve projeler için; a) Yönergenin 8 inci maddesinin (a) ve (b) bentlerinde belirtilen hallerde destek süreci tümüyle durmuş olduğundan herhangi bir destek ödemesi yapılmaz. b) Uygunsuzluğa konu destek ödemesi dışındaki destekler ve projeler, destek mevzuatında belirtilen süre kısıtları bakımından ihlale girmemiş ise mevzuat kapsamında sürdürülebilir ve ödeme yapılabilir. Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Projelerinin, işletmenin pasif olduğu dönemde yapılamayan izlemeleri için, uyuşmazlığın giderildiği tarihten itibaren normal izleme takvimine göre yapılan ilk izlemede izleyicinin görüşü de dikkate alınarak Müdürlüğün kararı ile proje ve destek sürdürülebilir. e) Uygunsuzluğa konu destek ödemesi için,sulh aşamasında işletmenin, girişimcinin, meslek kuruluşunun, işletici kuruluşun ve hizmet sağlayıcının itirazının kabul olması veya mahkeme kararı ile haklılığı ortaya çıkması durumunda; 1) Destek mevzuatında belirtilen süre kısıtlan bakımından ihlal oluşmuş olsa dahi, eğer destek kapsamındaki gidere ilişkin fatura ve/veya fatura yerine geçen belge, uygunsuzluk tespitinden önce düzenlenmiş ise mevzuattaki süre kısıtlamaları dikkate alınmaksızın ilgili diğer destek mevzuatı hükümleri çerçevesinde destek ödenebilir. 2) Destek mevzuatında belirtilen süre kısıtlan bakımından ihlale girilmemiş ise, mevzuat kapsamında proje ve destek sürdürülebilir ve ödeme yapılabilir. ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Çeşitli ve Son Hiıkümler Diğer hususlar MADDE (1) Bu Yönergenin 5 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları istisna olmak üzere; hakkında Uygunsuzluk Tespit Formu düzenlenmeyen işletmeler, girişimciler, meslek kuruluşları, işletici kuruluşlar ve hizmet sağlayıcılarla ilgili olarak KOSGEB Veri Tabanında yasaklama karan verilemeyeceği gibi hukuki işlem başlatılması talebinde de bulunulamaz. (2) Destek programlanna ilişkin uygulama esaslarında işlem adımlarının tanımlı durumlarda söz konusu işlem adımları uygulanır. Yürürlükten kaldırılan yönerge MADDE (1) 27/02/ tarih ve sayılı Başkanlık Makamı Olur u ile yürürlüğe giren Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Uygunsuzluk Yönergesi yürürlükten kaldmlmıştır. Ekler MADDE (1) Uygunsuzluk Tespit Formu/Uygunsuzluk Giderilme Formu (Ek-1), Resen Borç Senedi ve Kefaletname ve Taksit Tablosu (Ek-2), Hukuki İşlem Talebi Kontrol Listesi Formu (Ek-3), Sulhe Davet Yazısı Örneği (Ek-4) bu Yönerge nin ekidir.

8 girer. Yürürlük MADDE 19 - (1) Bu Yönerge, Başkan tarafından onaylanmasını müteakip yürürlüğe Yürütme MADDE (1) Bu Yönerge hükümleri, Başkan tarafından yürütülür.

9 EK-1 UYGUNSUZLUK TESPİT FORMU/UYGUNSUZLUK GİDERİLME FORMU IŞLETME/GIRIŞIMCI/MESLEK KURULUŞU/IŞLETICI KURULUŞ/HİZMET SAĞLAYICININ TİCARİ UNVANI VERGİ d a ir e s i v e r g i NUMARASI/TC NO DESTEK TURU TESPİT t a r ih i t e s p it e d il e n UYGUNSUZLUKLAR: İHLAL e d il e n MEVZUAT h ü k ü m l e r! SUÇ UNSURU UYGUNSUZLUĞUN GİDERİLMESİNE İLÎŞKÎN BİLGİLER Tespit Eden Adı Soyadı Onaylayan Adı Soyadı İmza UnvanıTespiti Yapan Birim Amiri İmza NOT ıtespit edilen uygunsuzlu c halleri, uygunsuzluğun giderildiği haller ile suç unsurları açı c, net ve ayrıntılı olarak belirtilecektir.

10 EK-2 RESEN BORÇ SENEDİ, KEFALETNAME VE TAKSİT TABLOSU tarihinde oluşan kamu zararından kaynaklanan borcum için takibe yetkili birim tarafından tarihinde yapılan tebliğe istinaden verdiğim taksitle ödeme talepli dilekçem üzerine yapılan ödeme planı uyarınca, anlaşma tarihine kadar olan faizi de hesaplanarak ödenmek üzere, anlaşma tarihindeki faiz oram uygulanarak bulunan TL borcumu taksitte tarihinden itibaren ödeme planında belirtildiği şekilde muhasebe birimine veya KOSGEB in bildirdiği hesaba ödeyeceğimi, taksitlerden birinin zamanında ödenmemesi durumunda bütün borcun muaccel hale gelerek mevcut hüküm ve oranlara göre tespit edilecek faizi ile birlikte tek seferde ödeyeceğimi, KOSGEB ile söz konusu borç ile ilgili aramızda çıkacak ihtilaflarda KOSGEB in kayıt ve belgelerinin doğruluğunu kabul ettiğimi ve adli mercilerde bu belgelerin, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun nci maddesi gereğince esas delil olarak kabul edilip başka delillere gerek olmadığını, bu senette yazılı bütün hususlarda doğabilecek ihtilaflarda Mahkemeleri ile icra dairelerinin yetkili olacağını, adresimdeki değişiklikleri derhal bildirmeyi, bildirmediğim takdirde aşağıdaki adrese çıkarılacak tebligatların, tebligat yapılamamış olması halinde de, şahsıma yapılmış sayılacağını kabul ve taahhüt ederim. BORÇLU Adı Soyadı : T.C. Kimlik No : Unvan : Sicil No : Ev Adresi : îmza : Aşağıda açık kimliği yazılı olan ben, müteselsil sıfatıyla bu borç senedini okuyarak, içindekileri aynen kabul ettiğimi, söz konusu senedin herhangi bir şartının ihlalinden sorumlu olduğumu kabul ve beyan ederim. Taahhüdün ihlali halinde KOSGEB in adı geçen için yaptığı bütün masraflardan TL nin aynen, ayrıca bunların her birisi için zararın oluştuğu tarihten itibaren hesaplanacak faizi de kabul ederek asıl borçlu ile birlikte müteselsil kefil sıfatıyla borcun tamamından müteselsilsen sorumlu olduğumu ve söz konusu idare tarafından yazılı olarak talep edildiği takdirde bu meblağı protesto keşidesine, hüküm almaya ve asıl borçlunun rızasını almaya gerek kalmaksızın derhal ve tek seferde ödeyeceğimi, ödemediğim takdirde talep tarihinden ödeme tarihine kadar borcumun ayrıca yasal faize tabi tutulmasını, tarafıma yapılacak tebligata esas olan ve kefaletnamede yazılı adresimde olacak değişikliği derhal bildirmeyi, bildirmediğim takdirde aşağıdaki adresime yapılacak bütün tebligatı şahsıma yapılmış olarak kabul ettiğimi, bu borç senedi ve kefaletnameden doğabilecek ihtilaflardamahkemeleri ile icra dairelerinin yetkili olacağını kabul ettiğimi beyan ve taahhüt ederim. MÜTESELSİL KEFİL Adı Soyadı : T.C. Kimlik No : Unvan : Sicil No : Ev Adresi : İmza : Düzenlenen senet, adı geçenlere tekrar okunmuş, içeriği aynen kabul edildikten sonra huzurumda adı geçenler tarafından imzalanmıştır. BİRİM AMİRİ Adı Soyadı : Unvan : İmza

11 *Bu senet, sayılı Kamu Mali Yönetimi Ve Kontrol Kanununun 79 uncu maddesi uyarınca belirlenen parasal sınırın altındaki alacakların taksitlendirilmesinde birim amirinin huzurunda borç senedi ve kefaletname olarak, parasal sınırın üzerindeki alacakların taksitlendirilmesinde ise noter tarafından resen borç senedi ve kefaletname olarak düzenlenecektir. işletme Adı Adresi-ve İletişim Numarası Vergi Dairesi Vergi Numarası Destek Miktarı Taksitlendirme Dönemi Faizi Toplam Müdürlüğe ait Banka Hesap No Sıra No Taksit Tarihi Taksit Tutarı Ekler: 1. Vergi Levhası 2. İmza Sirküleri 3. Ticaret Sicil Gazetesi

12 Hukuki İşlem Talebi Kontrol Listesi EK-3 Program Adı İşletme Adı İşletme Vergi No / TC No Taahhütname Tarihi Destek Adı ve Tutarı (Kirilim bazında yazınız ve gerekirse satır ekleyiniz.) Destek Adı Destek Türü Destek Tutarı Destek Ödeme Tarihi Program Dahilinde Yapılan Toplam Destek Tutarı Destek Ödemesine İlişkin Banka Dekontları Var mı? İzleme Tarihi Uygunsuzluk Tespit Tarihi Uygunsuzluk giderilebilir uygunsuzluk mu? Evet ise; uygunsuzluğun giderilmesi için 30 gün süre verilmiş mi? Hayır ise; Destek ödeme tarihinden itibaren işleyecek yasa lfa izi ile birlikte destek tutarının 30 gün içerisinde iadesi için işletmeye iadeli taahhütlü yazı var mı? Uygunsuzluğun Tanımı Uygunsuzluğun İlgili Olduğu Mevzuat Hükmü / Madde No Madde No Mevzuat Hükmü İşletme Pasif Hale Getirildi mi? İşletme Faal mi? Ticaret Sicili/Vergi dairesi sorgulama yapıldı mı? Uygunsuzluk İşletmenin Tebligat Adresine bildirildi mi? İşletmeye bilinen adresinde ulaşılamaması durumunda, Nüfiıs idaresinden adres bilgisi istendi mi? İşletme Kurula davet edildi mi? Kurul Kararı var mı? Kurul Karar Tarihi ve Sayısı Kurul Karar Metni Sulh ve Taksitlendirmeye ilişkin işlemler yapıldı mı? Evet ise, sulhe ve ödemelere ilişkin tarih, tutar ve evraklar var mı? Geri ödemeli Destek ise, geri ödeme planı, teminat mektubu örneği, ödenmiş tutarların tarihi, tutarı ve banka dekontları, teminat mektubunun nakde çevrilme tarih ve tutarı bilgisi var mı? Uygunsuzluk suç unsurunu içeriyor ve suç duyurusunda bulunulması talep ediliyorsa buna ilişkin belgeler ve açıklamalar var mı? Şüpheli Alacak Kaydı Yapılmış mı? Müdürlüğün Talebi Hukuki İşlem Talebi Kontrol Listesinde belirtilen hususlarla ilgili bilgi ve belgeler ekte yer almaktadır. KOBİ Uzmanı/ KOBİ Uzman Yrd. Müdür İmza İmza

13 EK-4 SULHE DAVET YAZISI ÖRNEĞİ nedenlerle TL n in tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte tahsili gerekmektedir. KOSGEB Uygunsuzluk Yönergesi ve sayılı Kanun Hükmünde Kararname nin 9 uncu maddesinin birinci fıkrası gereği, otuz (30) gün içerisinde ödeme yapılması, sulh talebinin bildirilmesi gerekmekte olup, varsa itirazınızın bu süre içerisinde yazının tarafınıza tebliğinden itibaren yedi (7) gün içerisinde yapılması, sulh talebinde bulunulmaması veya ilgili tutarın yasal faizi ile birlikte ödenmemesi halinde kanuni yollardan tahsil yoluna gidilecektir. Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası