rüya yorumları sigmund freud / RÜYALARIN YORUMU : Sigmund Freud, Dilman Muradoğlu: funduszeue.info: Kitap

Rüya Yorumları Sigmund Freud

rüya yorumları sigmund freud

kaynağı değiştir]

Çoğu zaman kişi, gördüğü rüyanın saçmalığından bahseder. Freud'a göre sağlıklı bir insanı gördüğü saçma rüyalar aslında bir eleştiri ve alay mekanizmasıdır. Rüya ifade etmek istediği düşünce ve duyguyu ona uygun gördüğü bir formatta yaratır. Yani düşünsel içerik rüyanın şeklini belirler. Bu tür rüyalar analiz edildiğinde ortaya genellikle ifade edilen duruma bir eleştiri söz konusudur, ama bu eleştiri bir çeşit sansürden geçer. Yazar özellikle babası ölmüş kişilerin babalarını gördükleri rüyaların bu şekilde olduğunu ve bunun yine Oidipus kompleksi ile bağlantılı olduğunu iddia etmektedir.[8] Belki de saçma rüyaların işlevinin en iyi örneği edebiyattaki "deli" ya da "aptal" karakterlerini verir. Bu karakterler en ifade edilmesi zor şeyleri, deli oldukları gerçeğinin arkasına saklanarak rahatlıkla ifade edebilmektedirler. Örnek olarak Shakespeare'in oyunlarından Kral Lear ve Hamlet verilebilir. Kral Lear'daki "deli" karakteri Lear'ın en büyük eleştirmeniyken, Hamlet deli olduğunu iddia ederek kontrolü elinde tutar.

Bu bölümde Freud dikkatleri rüyaların kendi yargı mekanizmaları olmadığına çekmektedir. Yani rüyalarda ön plana çıkan değer yargıları ve ilgili yorumsal nitelikler rüyadan değil, rüyanın oluşumunu sağlayan düşünsel malzemeden gelmektedir. Yani bir çeşit uyarlamadır. Kimi zaman bu uyarlama o kadar başarılı olur ki, rüyanın bağımsız bir düşünce süreci varmış duygusu yaratır.

Rüyaların duygusal etkileri[değiştir

Psikanalizde Rüya Yorumu

Gözde Özbek, Uzman Klinik Psikolog

‘’Ruh asla imgesiz düşünmez’’ (Aristoteles, )

Rüya Yorumu Neden Önemlidir? 

Psikanalizin gelişmesindeki en önemli ve belki de en tartışmalı konu rüyaların yorumu olmuştur. Freud, hastalarının serbest çağrışımda sıklıkla rüyalarından bahsettiğini fark etmiş ve hastanın bilinçdışına giden kral yolunun rüyalarda gizli olduğunu söylemiştir. Rüyanın her hasta için farklı bir dili vardır ve rüyanın dili, rüya görenin bilinçdışında gizlidir. Rüya görüldüğünde bir ‘rüya dili’ vardır, anlatıldığında ‘anlatı dili’ eklenir ve rüya psikanalitik olarak çalışıldığında ‘rüyanın yorumunun dili’ olur (Penot, ).

 

Freud’a Göre Rüya Yorumu

Freud, Düşlerin Yorumu isimli kitabında rüyaların amacının bilinçdışı arzuların yerine getirilmesi olduğunu söyler (Freud, ). İç dünyamızın derinliklerinde bilincimizin dışında varlığını sürdüren arzularımız, bilincimiz tarafından kabul edilemez olduğundan, savunma mekanizmalarımız aracılığıyla gizlenir. Rüyalarda ise benliğimizi tehdit etmeden örtük bir şekilde kendilerini gösterirler. Bu anlamda rüyalar, hem arzuları doyuran, hem de uykunun korunmasını sağlayan bir yerde durur.

Freud, rüyaları bir “kaçakçı” ya benzetir; yani keyif verici ama yasak olanı denetimden gizlice geçirmeye çalışan kişi. Aynı zamanda, uyuma arzusunu da doyuran, uykuyu koruyan bir “bekçi” gibidir. Bu yüzden rüyalarda, bilinçdışı arzular, kişinin benliğini tehdit edecek, kişiyi uykudan uyandıracak kadar açık bir şekilde de kendini göstermez.

Bilinçdışı, dolayısıyla bilinçdışının ürünü olan rüyalar da zamansızdır. Geçmişte olan mı görülür, yoksa geçmiştekinin gelecekte arzulanan hali mi görülür; belirsizdir. Yani geçmiş ve gelecek iç içedir, belki bildiğimiz anlamda olan zamanın dışındadır.

Neden Kabus Görürüz?

Kabuslar ise iç dünyadaki travmatik yükün fazlalığını kişinin ruhsallığının taşıyamadığının işaretidir. Freud’a göre kabuslar rüyaların haz ilkesinin ötesinde bir işleyişi olduğundan rüyadan farklı bir işleyişten bahsetmiştir. Rüya özneye bir sığınak sağlarken, kâbus öznenin gerçek karşısında dona kaldığı yerdir. Rüyada, karşılaşılan şey taşınamaz olduğunda uykuyu devam ettirme işlevi de sürdürülemez. Bu yüzden uykunun bekçisi olma işlevi yerine getirilememiş olur. Çocuklar yetişkinlerden çok daha sık kabus görürler. Kabusların doğası endişe verici, beklenmedik ve çok korkutucudur. Bu yüzdendir ki çocuklar geceleri odalarına gitmekten korkarlar gerçekle yüzleşmemek için.. (Korulsan, )

Psikanalitik Terapide Rüya Nasıl Çalışılır? 

Rüyalara pek çok anlam yüklenir. Rüyaların herkes için tek bir anlam taşıdığı, hatta geleceğin habercisi olduğuna dair inanışlara rastlamışızdır. Bu anlamda rüya, yabancı, dış dünya tarafından dayatılan bir şeymiş gibi görülür. Oysa rüya, rüyayı görene aittir. İç dünyada gizleneni bir şekilde var ettiği için yoğun duygular uyandırır belki. Kişinin anlalandıramadığı bu yoğunluğa dış dünyada bir anlam yüklemeye çalışması, bu yoğun duyguyu taşıyabilmenin bir yolu olarak da görülebilir.

Rüya yorumlaması, rüyanın gelişimini ve kişi için biricik anlamını keşfetmek için olan bir girişimdir. Yorumlama bir keşif sürecidir. Keşif süreci de rüyanın sahibinin çağrışımlarıyla mümkündür. Çağrışımlar yardımıyla kişinin düşleminde gördüğü sembollerin anlamları ortaya çıkarılabilir. Düşlerde simgesel bir dil olduğu için sembollerin rüya görendeki yeri anlaşılmadan rüyalar yorumlanamaz.

Psikanalizde rüya yorumu, rüyayı gören kişinin çağrışımlarını analist/terapistle birlikte yorumlamasıyla gerçekleşir. Rüyanın asıl sahibi kişinin bilinçdışıdır. Rüyada görülen imgelerin tek bir mutlak anlamı yoktur; bir “ıslak mendil” kimine “cinselliği” kimine “temizliği” kimine “bebeği” kimineyse “yaşlılığı, hastalığı yani ölümü” çağrıştırabilir. Rüya yorumu; rüyanın gelişimini ve anlamını keşfetmek amacıyla terapistin eşlikçiliğinde yapılan bir işlemdir. Rüyanın seans içinde ne zaman anlatıldığı, seans içerisindeki danışanın öncesindeki çağrışımı, kişinin rüyayı gördüğü gün ve ertesi gün yaşadıkları, içinden geçtiği ruhsal süreci, terapi sürecinin hangi aşamasında gördüğü, terapistteki çağrışımı üzerinden yalnızca analizde veya analitik terapi sürecinde rüya yorumu yapılır.

İç dünyanın dışarıya kaçakları olan rüyalar, terapi sürecinde kişinin içsel gelişimiyle zamanla dönüşürler. Bernard Penot bir hastasının rüyasının analiz sürecindeki değişiminden bahseder. “Rüyasında sürekli kalın kürklü bir ceket giyiyordur. Bu cekete Fransızca ‘kanadyen’ adı verilir. Çağrışımları, hastayı babasının annesiyle kavga edip ayrıldığı gün giydiği kanadyene götürür. Yani ayrılığın terkedilişin sembolüdür. Analizinin ilerleyen yıllarında babasıyla birlikte rüyasında kanoya bindiğini görür. Kanadyen Fransızcada kano demektir. Yani Kanadyen imgesi bu hasta için artık başka bir şeyi imgelemektedir, babayla ilişkideki olumlu bir an.” (Penot, , p. 42).

Kanadyen imgesinin hasta için değişimi, geçmişteki dış gerçekliğin kişinin kendi içsel hikayesindeki dönüşümünü rüya üzerinden izlemenin bir örneğidir. Bilinçdışının büyülü dünyasını yakalayabilmek için rüyalarınızı not etmeyi unutmayın…

 

Referanslar

 

Aristotle (). De Anima: On the soul. London: Penguin Classics.

Freud, S. (). The interpretation of dreams. The standard Edition of the Complete Psychological Works of Freud, London: Hogarth Press.

Psikanaliz Yazıları (). Yüz yıl sonra düş ve düşlerin yorumu. Bağlam.

Korulsan, C. (). Çocuklukta Rüyalar ve Kabuslar.

Penot, B. (). Psikanaliz Yazıları. Bağlam

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası