köpek kaç aylıkken alınmalı / Yavru köpekler hakkında 41 ipucu - Yeni köpek sahiplenenlere 41 ipucu

Köpek Kaç Aylıkken Alınmalı

köpek kaç aylıkken alınmalı

Yavru Köpekler Ne Zaman Banyo Yapmalı?

Yavru köpek sahiplendiyseniz aklınızda birçok soru işareti olması kadar normal bir durum yoktur. Bambaşka bir canlının hem sağlıklı hem de konforlu olması adına alınması gereken özel tedbirler bulunur. Yavru köpeklerin beslenmesi, yavru köpeklerin bakımı, yavru köpeklerin aşı takvimi, yavruların eğitimi, sosyalleştirilmesi ve yavru köpek banyosu gibi konuların sıklıkla merak edilmesinin nedeni de budur. Yavru köpeklerin yaramazlıkları ve kendilerini göz açıp kapayana dek kirletme potansiyelleri "yavru köpekler ne zaman banyo yaptırılır?" sorusunu gündeme taşımaktadır. Suyla ve köpek şampuanlarıyla temaslarının en doğru zamanda gerçekleşmesi dostlarımızın hem fiziksel hem de psikolojik ihtiyaçlarının karşılanmasının sağlanması için önemli olduğundan bu yazımızda "yavru köpekler ne zaman banyo yapmalı?" sorusunun yanıtlarını sizlerle paylaşacağız.

tüyleri ıslanmış terrier cinsi köpek

Yavru Köpek Banyosu İçin Doğru Zaman

Kirlenmek ve banyoya ihtiyaç duymak yavru köpeklerin doğasının vazgeçilmez bir unsurudur. Bu nedenle yavru köpekler ne zaman banyo yapabilir ve yavru köpekler banyosu sıklığı hakkında bilgi edinilmesi kritik derecede önemlidir. Bazı ırklar diğerlerine oranla daha sık banyo yapmaya ihtiyaç duyarken bazı ırklar için banyo sıklığının mümkün olduğunca seyrek tutulması gerekir. Yavru köpeklerin aşırı kirlenmemesi, aşırı korkmaması halinde sık banyo yapmaları doğru bir yaklaşım değildir. Çoğu yavrunun yılda 1 - 4 kez yıkanması ideal sıklık olarak kabul edilir.

Yavru köpeklerin ilk banyosunun aşılarının tamamlandıktan sonra gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Aşı takviminin takip edilmesi aynı zamanda yavrunun büyümesi ve banyo için uygun şartları karşılayabileceği anlamına gelir. Yavru köpekler erken dönemde vücut ısılarını düzenleyemezler. Üşüyebilirler ve henüz çok küçük olduklarından banyo stresi yaşayabilirler. Stres ve üşüme birleştiğinde köpeklerin yaşayabilecekleri sorunlar artabilir, ileriye dönük kaygı oluşumu da zatürre meydana gelmesi de söz konusu olabilir. Bu nedenle genel geçer bir zaman dilimi verilmesi gerekirse yavru köpek banyosu için 8 haftadan büyük olmalarının beklenmesi gerektiği ifade edilebilir. 8 haftalık yavrular geride bıraktıkları döneme oranla çok daha güçlü olsalar da banyo sonrası belli başlı unsurlara dikkat edilmesi gerekliliği değişmez. Yavru köpek banyosu sonrası tüylerinin iyice kurutulması ve tüyleri kurumadan dışarıya çıkarılmamaları gerekir.

Yavru Köpekler Ne Sıklıkta Yıkanabilir?

Yavru köpek banyosu sıklığı köpeklerin tüy yapıları ve kendilerini ne denli kirlettikleri doğrultusunda değişiklik gösterebilse de banyo sıklığının idealinden fazla artırılmaması gerektiği unutulmamalıdır. Sık sık banyo yapılması ve şampuanlanması yavru köpeklerin cildinin doğal dengesine zarar verebilir, tüy ve cilt sağlığını bozabilir. Tüylerinin alt kısmında yaşayan yararlı bakteriler cildin ideal asit dengesini korumaya yardımcı olur. Çok sık banyo yararlı bakterilere zarar vererek cilt enfeksiyonları oluşma riskini artırır. Yavru köpekler kısa tüylere sahipse yılda iki kere yıkanmaları yeterli olacaktır. Eğer tüy yapıları uzunsa her 3 ayda bir yıkanmaları önerilir. Bu sıklık dışında yıkanması gereken yavrular için izlenecek yöntemlerin veteriner hekimlere danışılması gerekecektir. Kimi zaman yavrunun tüylerinin silinmesi kimi zaman ise duru su ile yıkanmaları ile banyo sırasında şampuana başvurma sıklığının azaltılması mümkündür.

köpeklerin banyo ihtiyaçları ve havlunun üzerinde köpek patisi

Yavru Köpek Banyosu Sırasında İhtiyaçlar

Yavru köpeğinizle ilk banyo deneyimi sırasında hem ortam şartlarının hem yavrunuzun psikolojisinin hem de ihtiyaçlarının ideal özellikte olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Banyo yapılacak ortam ısısının ılık olmasını sağlamalısınız. Banyo deneyimini mükemmelleştirmek ve dostunuzun pozitif bir deneyim yaşamasını sağlamak için sakin ve enerjisini atmış olmasına özen göstermelisiniz. Onu kesinlikle insanların kullandığı şampuanla yıkamamalı ve farklı tüy yapılarına sahip köpekler için özel olarak üretilen köpek şampuanlarını kullanmalısınız. Köpek şampuanlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Banyo sırasında suyun ılık olduğundan da emin olduktan sonra dostunuzu nazikçe yıkamaya başlayabilirsiniz. Banyo sırasında gösterdiğiniz özen ve dikkati banyo sonlanınca da sürdürmelisiniz. Banyo sonrası dostunuzu mutlu etmek için ödül mamaları büyük bir kolaylık sunacaktır. Üstelik ilk banyosu ile ilgili pozitif anılar pekiştirmesine de yardımcı olacaktır. Banyodan çıkan yavruyu ılık havlu ile sarmayı ve tüylerinin iyice kuruduğundan emin olmalısınız. Tüylerinin nemli kalması hem çeşitli cilt hastalıklarının oluşmasına neden olabilir hem de üşümesine yol açabilir. Saç kurutma makinesi kullanmaya karar verirseniz cildine çok yakın tutmamalı ve sıcak havanın gözlerine temasını engellemelisiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül TunçayTüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle funduszeue.info blog sayfasında yılından beri blog içeriği yazmaktadır.

Genç yavruların özel bakıma ihtiyacı vardır. Bir haftalık hassas yaşta, bir köpek yavrusu hala yeni doğmuştur ve annesine aşırı derecede bağımlıdır. Doğumdan sonraki haftalarda, bebeklik döneminden itibaren genç bir köpek yavrusu olmaya başlayacaktır. Bir ila sekiz haftalık yavrularda birçok heyecan verici değişiklik söz konusudur.

Haftalık Yavru Köpeklerde Fiziksel Gelişme

Bir haftalık yavruların gözleri hala kapalıdır. Gözleri yaşamın ikinci haftasında, genellikle gün arasında açılmaya başlayacaktır. Ancak, ilk başta net göremezler. Gözler kademeli olarak, daha geniş açılarak, puslu bir görünüme sahip grimsi mavi gözleri ortaya çıkaracaktır. Yavruların gözleri önümüzdeki birkaç hafta boyunca gelişmeye devam eder ve yaklaşık sekiz haftalıkken tam görmeye başlar.

Yavru köpeklerin kulakları, genel olarak 14 ila 18 günlükken, gözler açıldıktan hemen sonra açılmaya başlar. İşitme duyusu, yavru köpekler yaklaşık sekiz haftalık olana kadar gelişmeye devam eder.

Yeni doğan yavrular, yaşamlarının ilk iki haftasında ağırlıklarını destekleyemedikleri için karınları üzerinde emekleyerek, bacaklarıyla kürek çeker gibi iterek ve güçlenerek hareket ederler. Yavru köpeklerin çoğu günler arasında bacaklarının üzerinde durabilir. Genellikle günlükken titreyen bir yürüyüşle yürümeye başlarlar.

Yavruların yaşamlarının ilk birkaç haftasında idrara çıkmaları ve dışkılamaları için uyarılmaları gerekir. Anne bunu anal ve genital bölgeleri yalayarak yapar. Yetim bir yavru yetiştiriyorsanız, bölgeyi canlandırmak için ılık, nemli bir bez veya pamuk kullanabilirsiniz. Yavru köpekler, üç ila dört haftalıkken kendi başlarına idrar yapma ve dışkılama yeteneklerini yavaş yavaş geliştirirler.

Yavru köpekler dişsiz doğarlar. Süt dişleri iki ila dört haftalıkken çıkmaya başlar ve yaklaşık 8 haftalık olana kadar kalır.

Haftalık Yavru Köpeklerde Davranış Değişiklikleri

Yeni doğan yavrular için, yaşamın ilk iki haftası tamamen uyumak ve yemek yemekle ilgilidir. 14 günden sonraki fiziksel değişiklikler, yavrular için yepyeni bir dünyanın kapılarını açar. Görmeye, duymaya ve yürümeye başlarlar. 21 günlük olduklarında dünyayı keşfetmeye ve köpek olmayı öğrenmeye başlarlar. Bu aynı zamanda sosyalleşme sürecinin başladığı zamandır. Annesi ve yavru kardeşleri ile etkileşime girerek diğer köpeklerle nasıl etkileşim kuracağını öğrenir. İnsan sosyalleşmesi şu anda da önemlidir.

Yaklaşık yedi ila sekiz haftalıkken ilk "korku dönemi" başlar. Bu, çoğu yavru köpeğin yeni tanıdığı şeylerden korktuğu bir zamandır. Bu saatten önce ona tanıtabileceğiniz herhangi bir şey, korku döneminin daha sorunsuz geçmesine yardımcı olabilir.

Haftalık Yavru Köpeklerde Sağlık ve Bakım

Anne beş ila yedi haftalıkken tamamen sütten kesilinceye kadar yavrularının bakımının çoğunu üstlenmeye devam eder. Bununla birlikte yavrular, üç ila dört haftalık olduktan sonra ona daha az bağımlı hale gelir.

Yaşamın ilk birkaç haftası, yavru köpekler için bir kırılganlık dönemidir. Bir köpek yavrusu yavru kardeşleriyle aynı oranda büyümüyorsa, mümkün olan en kısa sürede bir veteriner hekim tarafından görülmelidir. Herhangi bir hastalık belirtisi, ne kadar hafif olursa olsun ciddiye alınmalıdır.

Haftalık Yavru Köpeklerde Gıda ve Beslenme

Yavru köpekler, yaşamlarının ilk üç haftasında ihtiyaçları olan besini anne sütünden alırlar. Yavru öksüz kalmışsa veya ek beslenmeye ihtiyaç duyuyorsa, köpek maması gerekli besinleri sağlayabilir.

Bebek dişleri çıktıktan sonra, yaklaşık üç haftalıkken, yavrular sütten kesilmeye hazır olabilir. Anne, yavru köpek dişlerinin meme başlarına zarar verdiğini hissettiği noktada doğal olarak bu işleme başlayabilir. Yavruları köpek mamasına geçirmenin iyi bir yolu, konser ve köpek maması veya yumuşatılmış köpek maması vermektir. (mamayı yumuşatmak için ılık mama veya su kullanın). Büyümeye yönelik bir köpek maması seçtiğinizden emin olun. Parmağınızdan bir tat sunarak onları yemeye teşvik edebilirsiniz. Yavru köpekler, köpek mamasına alıştıkça, giderek daha az emzireceklerdir. Çoğu yavru, altı ila yedi haftalıkken tamamen sütten kesilmiş olur.

Haftalık Yavru Köpeklerde Eğitim ve Sosyalleşme

Bir ila üç hafta arasındaki yavrular, eğitime veya sosyalleşmeye cevap vermek için hala çok küçüktür. Üç ila dört haftada, kendi başlarına görebilir, duyabilir, yürüyebilir ve idrar / dışkılama yapabilir hale gelirler. Beyinleri hala gelişiyor olsa da bazı şeyleri öğrenebilirler.

Tabii ki, bu genç yavruların sekiz ila on iki haftalık olana kadar anneleri ve yavru kardeşleriyle birlikte kalmaları hala önemlidir. Üç ila dört haftalıkken, tuvaleti tanıtmaya ve bazı temel lazımlık eğitimine başlayabilirsiniz.

Dört ila yedi haftalık zaman, erken bir sosyalleşme penceresidir. Yavru köpeğin annesiyle kalması gerekse de artık yeni görüntülere ve seslere maruz kalmaya hazırdır. Her yaştan ve görünüşten insanlarla tanışmaya başlamalıdır. Bu, köpeklerin yanında nasıl hareket edeceğini bilen ve köpek yavrusu ile nazikçe ilgilenen çocukları ilgilendirebilir.

Yavru Köpek Sahiplenenlerin Bilmesi Gereken 4 Nokta

Tıpkı küçük bebekler gibi evcil dostlarımızda küçüklüklerinde özel beslenme, bakım ve ilgiye ihtiyaç duyar. Normal şartlarda yavru köpeklerin temel bakımı ve beslenmesi ile anne köpek ilgilenir. Ancak bazı durumlarda özellikle yavru köpek tuvalet eğitimi konusunda sevimli dostlarınıza yardımcı olmanız gerekebilir. Kimi zaman hastalık, kaza ve anne köpeğin yavrusunu kabul etmemesi gibi durumlarda pet dostunuzun tüm bakımıyla bizler ilgilenmek zorunda kalabilirsiniz. Yavru köpeklerin ne yiyip ne içmesi gerektiği, tuvalet eğitimi, aşıları ve yıkanma durumları hakkında detaylı bilgilere sahip olmak evcil dostunuzun sağlıklı gelişimi açısından önemlidir. İsterseniz gelin yavru köpekler ve temel eğitimleri ilgili önemli noktala birlikte bakalım.

 

Yavru Köpekler için Tuvalet Eğitimi

Yavru köpekler kediler gibi kendilerini yalamak ve temizlemek gibi huyları olmadığından pet dostunuzun temizliğinde size büyük sorumluluklar düşer. Her şeyden önce evcil dostumuza tuvalet eğitimi kazandırmalısınız. Çünkü köpekler kediler gibi tuvaletini kumun içine yapıp kapatmazlar. Dolayısıyla beslediğiniz evcil dostunuzun ev içi hijyen için tuvalet alışkanlığı kazanması şarttır. Peki yavru köpeklerde tuvalet eğitimi nasıl sağlanır? Köpekler alışkanlık ve komutlarla yaşamaya alışkın canlılar olduğundan öncelikle sizin komutlarınızı dinlediğinden emin olmalısınız. Pet dostlarınız genelde yemek sonrası tuvalet ihtiyacını giderdiğinden yemek yemeye başladıkları zamandan itibaren onlara eşlik etmelisiniz. Yemek sonrası tuvaletini yapacağı alana götürmeli ve ihtiyacını giderene kadar beklemelisiniz. Köpeğiniz bu alışkanlığı kazanana kadar tuvaletini başka yere yapabilir. Böyle bir durumda köpeği cezalandırmak yerine hafif uyarılar ve komutlara devam etmelisiniz. Evcil dostunuz zamanla tuvalet alışkanlığını kazanacağı için ilk başlarda biraz sabır göstermelisiniz.

 

Yavru Köpeklerin Fiziksel Bakımı ve Temizlik

Hijyen için diğer önemli bir nokta da yavru köpek ne zaman yıkanır sorusudur. Köpeklerin yıkanma sıklığı cinsine, tüy durumuna ve yaşına göre değişir. Yavru köpeklerin yılda kez yıkanması normaldir. İlk yıkama genelde aşılama işlemi olduktan sonra yapılması uygundur. Pet dostunuzu çok sıcak ya da soğuk su ile yıkamamalı ve onlar için özel olarak üretilen temizleyicileri kullanmalısınız. Yıkadıktan sonra hemen kurutmalı ve uygun hava sıcaklığı olan bir ortam sağlamalısınız. Tüylü köpekler kısa tüylü köpeklere göre yılda 1 kez daha fazla yıkanabilir.

 

Yavru Köpekler Ne Yer, İdeal Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Yavru köpekler ne yer sorusunun yanıtı her şeyden önce evcil dostumuzun belli bir dönem anne sütü ile beslenmesi gerekir. Eğer böyle bir imkan yoksa evcil dostumuzun beslenmesine daha çok özen göstermeliyiz. Tüm vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılayacağı kuru mamaları tercih etmek hem diş sağlığı hem de genel sağlığı için daha faydalı olacaktır. Zamanla büyüdükçe ödül maması ve yaş mama verebilirsiniz. Büyüme sürecinde su içmesi de oldukça önemlidir. Her 3 ayda bir pet dostumuzu veteriner hekime muayene ettirerek kan değerlerini ölçtürebilir ve buna uygun beslenme planı da geliştirebilirsiniz. Yavru evcil dostlarımıza zaman zaman muz, ıspanak, havuç gibi sebze ve meyveleri de verebiliriz. Tahıl olarak pirinç lapası ve makarna da yiyebilirler. Eğer yavru köpeğimizin dişleri yoksa yumuşak ve sıvıya dönük püre tarzı sebzelerle de besleyebiliriz.

 

Yavru Köpeklerde Aşılama Nasıl Olmalıdır?

Her canlı gibi evcil pet dostlarınızın da aşılanması ileride ortaya çıkabilecek hastalıkları önleme açısından gereklidir. Yavru köpek aşısı, köpeğiniz hafta olduğunda yaptırılmaya başlanmalıdır. İlk olarak distemper ve parvovirüs aşıları yaptırılmalıdır. Köpeğiniz haftalık olduğunda hepatit, parainfluenza gibi aşılarını yaptırabilirsiniz. 1 yıl sonra ise kuduz aşısını yaptırmanız, köpeğinizin sağlığı açısından önemlidir. Aşı sonrası evcil dostlarınızda ateş, halsizlik gibi geçici belirtiler olabilir dolayısıyla bu konuda telaş yapmanıza gerek yok. Ancak uzun süreli geçmeyen ateş durumunda veterinerinize danışabilirsiniz. Sizler de yavru köpek bakımı hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak ve tecrübelerinizi paylaşmak istiyorsanız, pet severler ile veteriner hekimleri buluşturan Petify dünyasına adım atabilirsiniz. Akıllı harita ile size ne yakın veteriner hekimi bulabilir, evcil dostunuzun sağlık ve bakım takvimini oluşturabilirsiniz.

Yaş

Dönüm noktası

Doğum – 2 haftalık

Doğum sonrası periyot: 
Minik köpeğinizin zamanının büyük bölümü, uyuyarak ve beslenerek geçer.

Doğum zamanı

Minik köpeğiniz ileri doğru sürünmeye başlar.

24 saate kadar

Minik köpeğiniz doğumdan sonraki ilk sütünü annesinden alır ve bu süt yeni doğan yavruları hastalıktan korumaya yardımcı antikorlar ve diğer bağışıklık kazandırıcı maddeler içerir. Bu maddeler bağırsaklardan ancak köpeğin doğduğu ilk 24 saat boyunca emilebilir.

2 hafta

Yavrunun gözleri açılır (ancak başlangıçta görüş çok zayıftır).

2 hafta

Minik köpeğiniz bu yaşta kurtların neden olduğu enfeksiyonlara karşı çok hassastır ve ilk kurt dökme tedavisini iki haftalıkken alır.

hafta

Geçiş periyodu:
Bu hızlı bir değişim periyodudur, minik köpeğiniz yetişkinliğinin ilk biçimlerini sergilemeye başlar.

hafta

Tuvalet davranışını düzenlemek için artık anne tarafından anogenital yalamaya ihtiyaç kalmamıştır. Artık kendi işini yuvanın dışında yapmaya başlar.

hafta

Geriye doğru sürünerek ilerlemeye başlar.

hafta

Hırlayarak ve kuyruk sallayarak ilk sosyal emarelerini gösterir.

hafta

Işığa ve hareketli uyarana yanıt verir.

hafta

O ve kardeşleri dövüşerek oyun oynamaya başlar.

hafta

Yarı katı mama ile ilgilenmeye başlar (ancak annesini emmeye devam eder). Bir kaptan süt veya su içmeye başlarlar.

hafta

Kulak kanalları açılır.

hafta

Sosyalleşme periyodu: 
Bu dönem herhalde minik köpeğinizin yaşamını en çok etkileyecek dönemdir ve bu dönemde öğrendiklerinin büyük bölümü yaşam boyu sürebilir. Bu süre boyunca, sosyal becerilerini geliştirir ve çevresini öğrenir. Özellikle bu dönemin sonlarına doğru yetişkin yaşamında karşılaşabileceği her şeyle (insanlar, diğer hayvanlar, nesneler) karşılaşması önemlidir. Ayrıca onun kısa sürelerle tek başına kalma, veterinere gitme ve arabada seyahat etme gibi yaşamının daha ileriki yıllarında karşılaşması muhtemel durumları tecrübe etmesi de önemlidir.

3 hafta

Yüksek seslere korku tepkisi vermeye başlar.

3 hafta

Ayağa kalkmaya başlar ve yürümeye çalışır.

3 hafta

İlk havlama denemesini yapar.

hafta

O ve kardeşleri ilk oyun davranışını sergilemeye başlar.

hafta

Süt dişleri patlar.

hafta

O ve kardeşleri yeni objelere yaklaşmaya başlar.

6 hafta

Bu yaş, ilk aşısını olabileceği yaştır; bunu iki ile dört hafta arası bir süre sonra ikinci aşı izleyecektir.

hafta

Artık tamamen sütten kesilir ve günde dört veya beş öğün yemek yemesi gerekir.

hafta

Bu yaş minik köpeğinizin sosyalleşmeye en çok tepki verdiği yaştır. Onu diğer yavru köpeklerle tanışıp oynayabileceği ve sonraki yaşamı için önemli sosyal beceriler geliştirebileceği yerlere götürecek bir yavru köpek sınıfı bulmak iyi bir fikirdir. Aşıları tamamlanmadan önce de onu dışarıya çıkarabileceğinizi ancak bunu yapıyorsanız, onu kucağınızda tutmanız ve diğer köpeklerin geçmiş olabileceği alanlarda yere basmasına izin vermemeniz gerektiğini aklınızda bulundurun.

hafta

Yavru köpekler genellikle yeni evlerine ve yeni sahiplerine gitmek için annelerinden ve aynı kafesi paylaştığı arkadaşlarından ayrılır. Minik köpeğinizi almadan önce, en iyisi hangi aşıların ve kurt tedavilerinin yapıldığına dair besiciyle konuşmaktır. Ayrıca yeni bir yavru köpek almadan önce aşılama ve kısırlaştırma hakkında konuşmak da iyi bir fikirdir.

hafta

İkinci aşılama. Veterinerinizle birlikte minik köpeğinizin artık açık alanlara çıkacak ve diğer köpeklerle tanışacak kadar korunduğunu kontrol edin.

10 hafta

Beslenme sıklığını günde üçe indirin.

10 hafta

Erkek köpekler bacaklarını kaldırarak idrarlarını yapmaya başlayabilirler.

12 hafta – cinsel olgunluk

Genç [Jüvenil] periyot: 
Bu periyotta, temel değişiklerin çoğu gerçekleşir. Ancak minik köpeğiniz hâlen gelişme aşamasındadır ve tam olgunluğa ulaşana kadar yavru maması ile beslemeye devam edilmelidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası