eski plaka alma / Plaka Değiştirme ve Yenileme Rehberi - İkinciyeni Blog - İkinciyeni Blog

Eski Plaka Alma

eski plaka alma

Plaka Değiştirme: Özel Plaka Nas&#x;l Al&#x;n&#x;r?

Plaka Değiştirme: Özel Plaka Nas&#x;l Al&#x;n&#x;r?

Özel plaka alma ve plaka deÄŸiÅŸtirme iÅŸlemleri, araç sahipleri tarafından yapılabilir. Bazı insanlar araç plakasında kullanılan sayılara ve harflere ayrı bir ehemmiyet verir. Ä°simlerinin baÅŸ harflerini, uÄŸurlu sayılarını plakalarında kullanmak isteyen çok sayıda kiÅŸi vardır. Özel plaka alma ve plaka deÄŸiÅŸtirme sayesinde arzu edilen sayılar, harfler araçta kullanılabilir.

Sıfır araç satın aldığınızda plaka iÅŸlemleri tarafınızca yürütülür. Plakaların orta kısmında belirli bir sıralama izlenir. ÖrneÄŸin A harfiyle baÅŸlayan ikili ve üçlü kombinasyonlar tükenince B harfiyle baÅŸlayanlara geçilir. 

Eski dönemlerde ise harfler bir ÅŸehrin farklı ilçelerini ifade ederdi. ÖrneÄŸin Ankara’da P ile baÅŸlayan harfler, Polatlı ilçesini ifade etmekteydi. Bu uygulamanın yerini günümüzde sıralı harf sistemi almıştır. 

Sıralı harf sistemi sayesinde aynı dönemde piyasaya çıkan sıfır araçlarda aynı harfler yer alır. Karışıklıkların önlenmesi ve daha sistemli plaka dağıtımı yapılması açısından yeni sistem daha iyidir. Siz de kendinize has bir plaka kullanmak için gerekli baÅŸvuruları aÅŸağıdaki adımları izleyerek yapabilirsiniz. 

Özel Plaka Nedir?

Özel plaka, kiÅŸinin kendi istediÄŸi harf ve sayılardan oluÅŸan plakadır. KiÅŸiler; tuttukları takımları, destekledikleri siyasi partileri gösterecek ÅŸekilde harfler, sayılar kullanabilir. Bu sayede araçlarda kiÅŸiye özel deÄŸiÅŸiklikler gerçekleÅŸtirilir. 

Özel plaka kullanmak isteyenlerin birtakım yükümlülükleri vardır. Bu yükümlülükler arasında plaka koduna göre ikamet ÅŸartı da vardır. Aynı zamanda vergi ve bağış ödemesi de yapılmalıdır. Plakaya göre talep edilen bağış miktarı deÄŸiÅŸkenlik gösterir. Özel plaka alma iÅŸlemleri sırasında büyükÅŸehirlerde ücretler daha yüksek olabilir.

Özel plaka kullanmak kimileri için oldukça önemlidir. Kendini bu ÅŸekilde daha iyi ifade edeceÄŸine inananlar böyle bir yol seçer. Aynı zamanda karakterini arabasına da yansıtmak isteyenler, yüksek maliyetlere katlanmayı göze alır.   

ÖZEL PLAKA ALMAK Ä°ÇÄ°N NE YAPMAK GEREKÄ°R?

Özel plaka almak için yapılması gerekenler arasında vergi ve bağış ödemek yer alır. Aynı zamanda plakayı almak için notere gidilmesi gerekir. Notere eski plakalarınızı teslim ettikten sonra Şoförler Odası’na baÅŸvurmalısınız.

Noterden özel plakaya dair belgeleri almalısınız. Baskı iÅŸlemleri ise Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası tarafından yapılır. Baskı süreci tamamlandıktan sonra plakanızı kullanmaya baÅŸlayabilirsiniz. Almak istediÄŸiniz plaka, baÅŸkasının üzerinde olabilir. Bu gibi durumlarda ilgili kiÅŸiyle anlaÅŸma yoluna gidebilirsiniz. 

Özel plaka alma ve plaka deÄŸiÅŸtirme iÅŸlemleri büyükÅŸehirde biraz daha uzun sürebilir. Aynı zamanda maliyetlerde de ÅŸehirden ÅŸehre farklılık söz konusu olabilir. Özel plakaları ÅŸahsi olarak kullanacaksanız sadece kimliÄŸiniz yeterlidir. Ancak ÅŸirket adına alım yapacaksanız imza sirkülerinin ve faaliyet belgesinin ibrazı gerekir. 

Özel Plaka Almanın Şartları Nelerdir?

Özel plaka almanın ÅŸartı, en baÅŸta istediÄŸiniz plakanın baÅŸkasının üzerinde olmamasıdır. Aksi takdirde plakayı almanız mümkün deÄŸildir. DiÄŸer ÅŸartlar ise noterden gerekli iÅŸlemleri yaptırmaktır. Ardından ÅŸoförler odasından gerekli iÅŸlemler yapılır. 

Özel plakaların maliyeti bine kadar çıkabilmektedir. Bunun nedeni uygulamanın zaruriyetten deÄŸil keyfi olarak yapılmasıdır. Çok yüksek maliyetler söz konusu olduÄŸunda dilerseniz deÄŸiÅŸiklik yapmayabilirsiniz. 

Özel plakanın ÅŸehir kodu ikametinizle uyumlu olmalıdır. ÖrneÄŸin, Ä°stanbul’da yaşıyorsanız 06 koduyla baÅŸlayan bir plaka alma ÅŸansınız yoktur. 

Özel Plaka Almak Ä°çin Para Ödenir mi?

Özel plaka almak için para ödemesi yapmanız gerekir. Vergi ve bağış ÅŸeklinde ödenecek tutar, plakaya göre deÄŸiÅŸir. Tamamen kiÅŸiye özel bir plaka kullanılmak isteniyorsa yüksek maliyetlere katlanmak gerekir. 

Ödenecek tutarın belirlenmesinde talep de etkilidir. ÖrneÄŸin; takımların, siyasi partilerin kısaltmalarından oluÅŸan plakalara çok fazla talep vardır. Bu nedenle özel plaka alma ve plaka deÄŸiÅŸtirme fiyatları da daha yüksek olabilir. 

Plaka Yenileme ve Değiştirme Rehberi: Özel Plaka Nasıl Alınır?

“Plaka değişikliği nasıl yapılır?”, “Plaka değişikliği için gerekli şartlar nelerdir?”, “Plaka değişikliği için hangi belgelere ihtiyaç vardır?”, “Nereden randevu almak gerekir?”, “Ücreti ne kadardır?”, “Plaka değişikliği ile plaka yenileme arasında ne gibi farklar vardır?”, “Özel plaka nasıl alınır?” gibi plaka yenileme ve değiştirme hakkındaki tüm sorularınızın cevaplarını sizin için derledik. 

 

Tüm sorularınızı cevaplamadan önce 6 Ocak tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan No’lu Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) değinmek gerekiyor.

 

KHK ile araç plaka değişikliği işleminde Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından yürütülen işlemlerin tamamı Türkiye Noterler Birliğine (TNB) devredildi. Kısacası artık araç ruhsat ve plaka işlemleri noterler tarafından gerçekleştiriliyor.

Satış Nedeniyle Plaka Değiştirme Nasıl Yapılır? 

Satış sebebiyle plaka değişikliği aşamaları şöyle sıralanıyor:

 

İlk adım: Plaka değişikliği yapmak için gerekli şartları sağladığınızdan emin olmalı ve başvuru işlemini gerçekleştirmek için gerekli belgeleri tamamlamalısınız.

 

İkinci adım: Notere gitmeli, satış ve devir işlemlerini gerçekleştirirken plaka değişikliği yapmak istediğinizi bildirmelisiniz. Noterde eski plakayı teslim etmeniz gerekir.

 

Üçüncü adım: İlk iki adımı tamamladıktan sonra en yakın Şoförler Odası şubesine giderek plakanızı bastırabilirsiniz.

 

Plaka bastırıldıktan sonra aracınızın plakalık kısmına monte edebilirsiniz. 

Plaka Değiştirme İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Plaka değiştirmek için yapmanız gerekenler şunlar:


  • İkinci el otomobil satın almış olmanız veya ikamet değişikliği yapmanız,

  • Araç sahibinin ya da kanuni temsilcisinin müracaat etmesi,

  • Otomobilin MTV borcunun olmaması,

  • Aracınızın muayenelerini yaptırmış olmanız gerekiyor.

 

Otomobilinizin plaka değişikliği için MTV borcu sorgulamasını Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sitesinden yapabilirsiniz. Aynı şekilde otomobilin geçerli bir muayenesi olup olmadığını da yetkili muayene kuruluşu olan TÜVTÜRK’ün sitesine girerek kontrol edebilirsiniz.

Plaka Değiştirme İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

plaka-degistirme-icin-gerekli-evraklar

 

Plakanızı yeniletebilmek için aşağıda sıralanan evrakları almanız gerekir. 


  • Nüfus cüzdanı

  • Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası poliçesi

  • Aracın eski trafik belgeleri ve plakaları

  • Noter satışı veya geçici tescil belgesinin aslı ve fotokopisi

  • Şoförler Odasından alınan nakil dosyası

Plaka Değiştirme Zorunlu mu?

Otomobil satın aldığınızda plaka değişikliği yapmak zorunda değilsiniz. Hatta yaşadığınız şehirden farklı bir şehirden otomobil satın aldığınızda da plaka değiştirme zorunluluğunuz yoktur. Plaka yenileme ve değiştirme işlemi, plaka standart dışı veya kurallara aykırı değilse zorunlu değildir.

Plaka Değiştirme Ücreti Ne Kadar?

Plaka değiştirme ücreti, noter masrafı ile birlikte yılı için TL’dir. Ayrıca sonrasında tek plaka basımı için gittiğiniz Şoförler Odasına da 37,5 TL’lik bir ödeme yapmak gerekir.

 

Yani plaka değiştirme maliyeti, yılında toplamda TL’dir. Eğer tek bir plaka değiştirilecek ise bu plaka basım ücreti 37,5 TL olur. Bu nedenle de toplam ödenecek ücret ,5 TL’ye düşer. 

Plaka Değiştirme Süresi Ne Kadar?

Aracın satış süreci tamamlandıktan sonra plaka değişimini 30 gün içinde yapmanız gerekir. Bir aylık sürede işlem yapmamanız halinde plakanızı değiştirmeniz mümkün olmaz.

Plaka Yenileme Nedir?

Plaka yenileme, plaka değiştirmeden farklı bir işlemdir. Otomobilinizin plakası yıprandığında ya da hasar gördüğünden plakanızı, plaka bilgileriniz değişmeden yenileyebilirsiniz.

Plaka Yenileme Nasıl Yapılır?

Öncelikle gerekli belgeleri tamamlamalısınız. Ardından notere giderek yenileme işlemini başlatmanız gerekir. Son olarak Şoförler Odasına bağlı plaka basım merkezlerinde plakanızı bastırabilir ve aracınıza monte edebilirsiniz.

Plaka Yenileme İçin Gerekli Evraklar

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi

  • Araç ruhsatı ve fotokopisi

  • Eski plakalar

Plaka Yenileme Ücreti Ne Kadardır?

Tek plaka yenileme ücreti yılı için 37,5 TL, ön ve arka olmak üzere iki plaka için yenileme ücreti ise toplam 75 TL’dir.

Hangi Plakalar Ağır Kusurlu Sayılıyor?

Plakanız yasalarca ağır kusurlu kabul ediliyorsa ceza ödememek için plakanızı yenilemeniz gerekir. Ağır kusurlu kabul edilen plakaların özellikleri şunlardır:


  • App plakalar (yasal olmayan yollarla basılan plakalar)

  • Üzerinde vida yer alan plakalar

  • Deforme olmuş plakalar

  • Üzerinde damgası olmayan plakalar

 

Ağır kusurlu sayılan plakalar ile muayeneden geçmeniz mümkün değildir. 

Özel Plaka Hakkında Merak Edilenler

Plakalar normal şartlarda alınan ilin kodu ile bazı harf ve rakamlardan oluşur. Ancak bazı sürücüler, kendi isim ve soyisimlerinin baş harfleri gibi özel ifadeleri plakaya ekletmek isteyebiliyor. 

Özel Plaka Nasıl Alınır?

Aracınızın, sizin belirlediğiniz harflerden oluşan ve “özel plaka” denilen plakalara sahip olmasını istiyorsanız öncelikle istediğiniz plaka adresinde ikamet edip etmediğinize bakılıyor.

 

Yani 34 kodlu bir plaka alabilmeniz için İstanbul’da ikamet etmeniz lazım. Almak istediğiniz plakanın daha önce alınıp alınmadığı bilgisine de noter aracılığı ile ulaşmanız gerekiyor.

Özel Plakanın Farkı Nedir?

Özel olarak harf ve rakam seçilmesi dışında normal plaka değişikliği veya yenileme işlemleri ile özel plakalar arasında büyük bir fark yoktur. Kullanıma açık herhangi bir plaka kolayca alınabilir.

Dolu Plaka Nedir? 

Dolu plakalar ya da daha anlaşılır bir ifade ile başka birisi üzerine kayıtlı plakalar, özel plaka alımı sırasında sorun teşkil edebilir. Örneğin 34 ABC gibi bir plaka, halihazırda başka birinin ise o kişiden plakayı devralmanız gerekir.

 

Özel plaka fiyatları da bu gibi durumlara göre büyük değişiklik gösterebilir. 

 

Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ya da Trabzonspor gibi köklü kulüplerin, siyasi partilerin, veya kısaltma içeren özel plakaların fiyatları binlerce liraya kadar çıkabiliyor.

Plaka Değiştirme ve Zorunlu Trafik Sigortası

Alım-satım ve plaka değişikliği işlemlerini tamamladıktan sonra Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmanız gerekiyor. Sigorta yaptırmak için süreniz ise 15 gündür. Yani aracı devraldığınız tarihten itibaren ilk 15 gün boyunca aracın eski sahibinin yaptığı sigorta geçerlidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası