dedaş kaçak borç sorgulama / Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü

Dedaş Kaçak Borç Sorgulama

dedaş kaçak borç sorgulama

Kaçak Elektrik Cezasına İtiraz Dilekçesi Örneği ( Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanmayan Kaçak Elektrik Kullanılmadığının Tespiti İle Tahakkuk Edilen Cezanın İptali Davası Dilekçe Örneği )

Abonelik Sözle&#;mesinden Kaynaklanmayan Kaçak Elektrik Kullan&#;lmad&#;&#;&#;n&#;n Tespiti &#;le Tahakkuk Edilen Cezan&#;n &#;ptali Davas&#; Dilekçe Örne&#;i

Kaçak Elektrik kullan&#;m tespiti teknik bir konu oldu&#;undan ötürü baz&#; zamanlar uygulamada hatalarla ve haks&#;z eylemlerle kar&#;&#;la&#;&#;labilir. Bu konuda yasa çok aç&#;k &#;ekilde tüketici lehine, mahkeme kararlar&#;nda da bu yönde bir çok emsal mevcut Ankara da avukat meslekta&#;lar&#;m&#;n da katk&#;lar&#; ile olu&#;turdu&#;umuz emsal dilekçe a&#;a&#;&#;dad&#;r. uygulamadan kaynakl&#; haks&#;zl&#;&#;a u&#;rad&#;&#;&#;n&#;z ve kaçak elektrik kullanmad&#;&#;&#;n&#;z halde ceza ile kar&#;&#; kar&#;&#;ya kald&#;&#;&#;n&#;z yada usulüne uygun olmayan bir eylemden kaynakl&#; haks&#;zl&#;&#;a u&#;rad&#;&#;&#;n&#;z&#; dü&#;ünüyorsan&#;z dava açmak için dilekçeyi inceleyin.

DAVACI : R ……………………………………Mamak/ ANKARA

VEK&#;L&#; :  Av. AL&#; AKDA&#;  - [] UETS

   STRAZBURG CAD 5/10  Çankaya/ANKARA

DAVALI :  B……………………………..  Çankaya / ANKARA

DAVAYA ESAS DE&#;ER : ,43 TL

KONU :  Abonelik Sözle&#;mesinden Kaynaklanmayan Kaçak Elektrik Kullan&#;lmad&#;&#;&#;n&#;n Tespiti &#;le Tahakkuk Edilen Cezan&#;n &#;ptali Davas&#;

AÇIKLAMALAR : 

Müvekkil e&#;iyle birlikte mü&#;terek olarak sahibi oldu&#;u, müvekkilin e&#;inin ailesinden kalan Ankara ………………………. Mahallesinde bulunan in&#;aat halinde olan köy evinin tadilat&#; için müvekkilin e&#;i, yevmiye usulü ile çal&#;&#;an Suriye uyruklu i&#;çilerle  anla&#;m&#;&#;t&#;r. Müvekkilin in&#;aat halindeki bu konutta hiçbir elektrik aboneli&#;i bulunmamaktad&#;r. &#;&#;çiler bu konutta çal&#;&#;&#;rken kendi telefonlar&#;n&#; &#;arj etmek üzere iki bina aras&#;nda bulunan elektrik dire&#;inden kaçak hat çekmi&#;lerdir.(Müvekkil daha sonra bunu i&#;çilerin beyanlar&#;ndan ö&#;renmi&#;tir.) Müvekkilin bu konuda bilgi ve görgüsü yoktur. Hatta in&#;aat&#;n onar&#;m ve tadilat&#;yla da  ilgilenememektedir. &#;n&#;aat i&#;çilerinin kaçak hat çekmesinin üzerine B…………………………….. A.&#; çal&#;&#;an görevliler taraf&#;ndan tespit tutana&#;&#; haz&#;rlanmakla beraber okuma yazmay&#; sonradan ö&#;renen (bu sebeple okur yazarl&#;&#;&#; az olan) ve tutanakta yaz&#;lanlar&#;n anlam ve önemini idrak edemeyecek olan müvekkil R………………….. daval&#; çal&#;&#;anlar&#; “bir &#;ey olmaz imzala TL miktar&#;nda ceza ödeyip kurtulacaks&#;n&#;z” &#;eklinde ifadelerle imzalat&#;lm&#;&#;t&#;r. Bunun üzerine …………… tarihinde AP…………………barkod numaral&#; PTT zarf&#; ile ,43 TL'lik para cezas&#;n&#;n oldu&#;u makbuz gönderilmi&#;tir. PTT TARAFINDAN bu ceza makbuzu ……………… tarihinde köy muhtarl&#;&#;&#;na b&#;rak&#;lm&#;&#;t&#;r. Gerek müvekkilin içinde bulundu&#;u maddi imkans&#;zl&#;klar gerekse ceza miktar&#;n&#;n a&#;&#;rl&#;&#;&#; sebebiyle müvekkil bu cezay&#; ödeyememi&#;tir. Bu konuda ne yapaca&#;&#;n&#; bilemeyen müvekkil ara buluculuk kurumuna ba&#;vurmu&#; ancak buradan da sonuç alamam&#;&#;t&#;r. 

Kaçak elektrik kullanma haks&#;z fiil olup, sonuçlar&#;ndan haks&#;z fiili i&#;leyen ki&#;i sorumludur. Müvekkil haks&#;z fiil niteli&#;inde olan kaçak elektrik kullan&#;m&#;ndan dolay&#; sorumlu de&#;ildir. Sorumlulu&#;un kendisine yüklenmesi de mümkün de&#;ildir. Bu fiili i&#;lerken kast unsurunun bulunmas&#; gerekirken mevcut olayda herhangi bir kast&#; da yoktur.  

YARGITAY Hukuk Dairesi / E. / K. Say&#;l&#; karar&#;nda özetle sorumlulu&#;un ancak kullanana yüklenebilece&#;i kullanmayan&#;n sorumlulu&#;undan bahsetmenin mümkün olmad&#;&#;&#;ndan bahsetmi&#;tir. 

Müvekkilin bu kullan&#;m&#; yapan kimseleri denetleme görevi yoktur çünkü kendisi bu çal&#;&#;anlardan sorumlu de&#;ildir. E&#;i  bu in&#;aat&#;n tadilat&#; ile ilgili çal&#;&#;anlarla anla&#;m&#;&#;, i&#;çilerinde  i&#;leri elektri&#;i kapsayan bir durumu gerektirmemektedir. Zaten çal&#;&#;anlar bu eylemi telefonlar&#; &#;arj etmek gibi kendi menfaatlerini kapsamaktad&#;r. Müvekkili kapsayan bir fiilden bahsetmek mümkün de&#;ildir. Hali haz&#;rda çal&#;&#;&#;lmas&#; için anla&#;&#;lan Suriyeli mültecilerde bu olaydan sonra i&#;i tamamlamadan b&#;rak&#;p gitmi&#;lerdir. K&#;sa sürelik bu i&#; için müvekkilin sorumlulu&#;unda dahi olmayan bir fiilden ceza almas&#; hakka hukuka ve hakkaniyete uygun de&#;ildir.

Daval&#;n&#;n yapm&#;&#; oldu&#;u usul ve i&#;lemler usulsüzdür. Bu konuda yasal düzenleme olan – KAÇAK ELEKTR&#;K ENERJ&#;S&#;N&#;N TESP&#;T&#; VE D&#;&#;ER USUL VE ESASLAR ELEKTR&#;K ENERJ&#;S&#; DÜZENLEME KURULUNUN TAR&#;HL&#; VE SAYILI KURUL KARARI EK&#; &#;LE AÇIKLANMI&#;TIR. Daval&#;  taraf&#;ndan bu usul ve esaslara uyulmayarak afaki olarak soyut ve subjektif YÖNTEMLERLE &#;&#;LEM ve hesaplama yap&#;lm&#;&#;t&#;r.

Yarg&#;tay 6. Hukuk Dairesinin Tarih ve / E sayl&#; karar&#;nda kaçak elektrik kullanma ve bu davalara ili&#;kin olarak izlenmesi gereken yöntemin belirtildi&#;i üzere, “sayaçta delik olmas&#;” tek ba&#;&#;na kaçak elektrik ak&#;m&#; kullan&#;ld&#;&#;&#; veya buna te&#;ebbüs edildi&#;inin kan&#;t&#; olamaz. “

Kaçak elektrik enerjisi tüketiminin tespitine dair yönetmeli&#;in 13/2.F f&#;kras&#;nda belirtildi&#;i üzere; kaçak elektrik enerjisi tüketiminin tespit edilmesinde ilgili tüzel ki&#;inin tespitini DO&#;RU BULGU VE BELGELERE DAYANDIRMASI VE TÜKET&#;C&#; HAKLARININ &#;HLAL ED&#;LMEMES&#; ESASTIR. Kald&#; ki Müvekkil sözle&#;me taraf&#; olan bir kimsede de&#;ildir.

Elektrik enerjisi düzenleme kurumunun tarih ve say&#;l&#;m kurul karar&#; eki ile ‘ Kaçak ve usulsüz elektrik enerjisi kullan&#;m&#; ile güvence bedellerinin hesaplanmas&#; ve güncelle&#;tirilmesine ili&#;kin usul ve esaslar belirlenmi&#; olup karar&#;n 1. maddesinde TUTANAKTA KAÇAK VEYA USULSUZ ELEKTR&#;K ENERJ&#;S&#; KULLANIM NEDEN&#; VE &#;EKL&#; AÇIKÇA BEL&#;RT&#;L&#;R. say&#;l&#; kurul karar&#; eki karar&#;n, düzenlemesinde göre ise kaçak elektrik kullan&#;m süresi: Ba&#;lant&#; antla&#;mas&#;n&#;n ve perakende sat&#;&#; sözle&#;mesinin birinin veya her ikisinin de imzalanmam&#;&#; olmas&#; halinde(müvekkil davac&#; ile böyle bir imzalanm&#;&#; sözle&#;me yok) kaçak elektrik enerjisi kullanma süresi: DO&#;RU BULGU VE BELGELERE DAYANDIRILMASI KAYDIYLA ELEKTR&#;K ENERJ&#;S&#; KULLANMAYA BA&#;LANILDI&#;I TAR&#;H &#;LE KAÇAK TESP&#;T&#;N&#;N YAPILDI&#;I TAR&#;H ARASINDAK&#; SÜRED&#;R. DO&#;RU BULGU VE BELGELER&#;N BULUNMAMASI HAL&#;NDE BU SÜRE 90 GÜN ALINIR.

Daval&#;n&#;n i&#;lemi usulsüzdür. Yönetmelik, elektrik enerjisi düzenleme kurul karar&#;n&#;n ve yarg&#;tay&#;n içtihad&#; da göz önüne al&#;nmadan i&#;lem yap&#;lm&#;&#;t&#;r. Bu nedenle bu tutana&#;a dayan&#;larak kaçak elektrik enerjisi kullan&#;ld&#;&#;&#; iddias&#; yersizdir. Düzenlenen tutanak ve yap&#;lan tespit usulsuz ve geçersizdir.

Bu haks&#;z i&#;lem esnas&#;nda tan&#;k ………………….. ‘de müvekkilin yan&#;ndayd&#;. Tan&#;kl&#;&#;&#;na ba&#;vurulmas&#; gerekmektedir. Ayr&#;ca i&#;çiler ve ev ile alakal&#;da e&#;i ………………….‘in tan&#;kl&#;klar&#;na ba&#;vurulmal&#;d&#;r. Takdir mahkememizde olmakla birlikte bilirki&#;i deliline de ba&#;vurma talebimiz vard&#;r.

Yukar&#;da aç&#;klad&#;&#;&#;m&#;z sebeplerden ötürü bu davan&#;n aç&#;lmas&#; zarureti has&#;l olmu&#;tur.

HUKUK&#; NEDENLER : TBK, TMK, HMK ve &#;LG&#;L&#; MEVZUAT

SUBUT DEL&#;LLER : Tan&#;klar, Ceza makbuzu , Bilirki&#;i ve di&#;er dellier

1-…………………..

2- …………………

SONUÇ VE &#;STEM : Yukar&#;da arz ve izah etti&#;imiz üzere, müvekkilim aç&#;s&#;ndan kaçak elektrik kullan&#;m&#; söz konusu olmad&#;&#;&#;ndan hakl&#; davam&#;z&#;n kabulüne, müvekkile yüklenilen para cezas&#;n&#;n iptaline, mahkeme harç ve masraflar&#;yla ücreti vekaletin daval&#;ya yüklenmesine karar verilmesine vekaleten sayg&#;lar&#;m&#;zla arz ve talep ederiz  23/03/

Davac&#; Vekili  

Av. Ali AKDA&#;

EKLER : 

1-Arabulucu Formu

2- Vekaletname sureti 

3- ……………..

4- CEZA MAKBUZU

5- YARGITAY KARARI

YARGITAY 3. Hukuk Dairesi

/ E.

/ K.

MAHKEMES&#; :ASL&#;YE HUKUK MAHKEMES&#;

Taraflar aras&#;ndaki menfi tespit davas&#;n&#;n mahkemece yap&#;lan yarg&#;lamas&#; sonucunda, davan&#;n k&#;smen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde daval&#; vekilince temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki ka&#;&#;tlar okunup gere&#;i dü&#;ünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davac&#;; daval&#; kurum elamanlar&#;n&#;n kaçak elektrik kulland&#;&#;&#; gerekçesiyle aleyhine ,20 TL ceza tahakkuk ettirdiklerini belirterek; kaçak elektrik kullanmad&#;&#;&#;n&#;n tespiti ile tahakkuk edilen cezan&#;n iptaline karar verilmesini talep ve dava etmi&#;tir.

Daval&#;; davac&#;n&#;n abonesiz elektrik kulland&#;&#;&#;n&#;n tespit edildi&#;ini, yap&#;lan i&#;lem ve tahakkuk edilen cezan&#;n mevzuata uygun oldu&#;unu savunarak; davan&#;n reddine karar verilmesini dilemi&#;tir. 

Mahkemece; davac&#;n&#;n 3 gün kaçak elektrik kulland&#;&#;&#; kanaatine var&#;larak davan&#;n k&#;smen kabulü cihetine gidilmi&#;; tarihli tutana&#;a istinaden tahakkuk ettirilen ,20 TL bedelli kaçak elektrik faturas&#;ndan dolay&#; davac&#;n&#;n daval&#; kuruma ,36 TL borçlu olmad&#;&#;&#;n&#;n tespitine karar verilmi&#;, hükmün daval&#; vekili taraf&#;ndan temyiz edilmesi üzerine; Dairemiz tarih, / Esas, / Karar say&#;l&#; ilam&#; ile “Dava, kaçak elektrik kullan&#;m&#; nedeniyle tahakkuk ettirilen ceza bedelinden sorumlu olunmad&#;&#;&#;n&#;n tespiti istemine ili&#;kin menfi tespit davas&#;d&#;r.

Somut olayda, tarihli tutanakla davac&#;n&#;n abone olmadan elektrik kulland&#;&#;&#; tespit edilmi&#;tir.

Tutanak tarihinde yürürlükte bulunan Elektrik Piyasas&#; Mü&#;teri Hizmetleri Yönetmeli&#;i'nin 13/a maddesi hükmü gere&#;ince; da&#;&#;t&#;m sistemine, sayaçlara, ölçü sistemine ya da tesisata müdahale edilerek, tüketimin do&#;ru tespit edilmesini engellemek suretiyle, eksik veya hatal&#; ölçüm yap&#;lmas&#;, hiç ölçülmeden veya yasal &#;ekilde tesis edilmi&#; sayaçtan geçirilmeden mevzuata ayk&#;r&#; &#;ekilde elektrik enerjisi tüketilmesi kaçak elektrik tüketimi olarak kabul edilmi&#;tir. Bu ba&#;lamda davac&#;n&#;n, yasal &#;ekilde tesis edilmi&#; sayaçtan geçirilmeden elektrik enerjisi kullanarak, yönetmeli&#;in maddesi uyar&#;nca kaçak elektrik kulland&#;&#;&#; sabittir. Temyize konu uyu&#;mazl&#;k; kaçak elektrik ceza bedelinin hesaplama yöntemine ili&#;kindir.

Mahkemece bilgisine ba&#;vurulan elektrik bilirki&#;isi tarihli raporunda; davac&#;n&#;n usulsüz elektrik kulland&#;&#;&#;n&#;, daval&#; elektrik idaresinin öncelikle davac&#;ya yükümlülüklerini yerine getirmesi için enerji kesme ihbar&#; b&#;rak&#;p, 15 günlük süre vermesi gerekti&#;ini, verilen süreye ra&#;men davac&#;n&#;n yükümlülükleri yerine getirmemesi halinde tutanak tutulup ceza verilmesi gerekti&#;ini, buna göre daval&#; elektrik idaresinin yönetmelik hükümlerine ayk&#;r&#; davrand&#;&#;&#;n&#; beyan etmi&#;, mahkemece davac&#;n&#;n kaçak kulland&#;&#;&#;n&#;n kabul edilmesi halinde kaçak elektrik kullan&#;m bedelinin ,80 TL olaca&#;&#;n&#; ifade etmi&#;tir.

Mahkemece, itirazlar do&#;rultusunda 3'lü bilirki&#;i heyetinden rapor al&#;nm&#;&#;; bu raporda, davac&#;n&#;n kaçak elektrik kulland&#;&#;&#;, elektrik idaresinin kaçak elektrik kullan&#;m süresini tutanak tarihinden geriye do&#;ru 90 gün olarak esas ald&#;&#;&#;, oysa kaçak elektrik kullan&#;lan sera ile ayn&#; trafodan beslenen davac&#;ya ait aboneli meskende günü sayaç okumas&#; yap&#;ld&#;&#;&#;, bu okuma sonras&#; sayaçta kaçak kullan&#;ma dair tutanak tutulmad&#;&#;&#;na göre mesken aboneli&#;inin ayn&#; trafodan beslendi&#;i dü&#;ünüldü&#;ünde sayaç okumas&#;n&#;n yap&#;ld&#;&#;&#; tarihine kadar her hangi bir kaçak kullan&#;m&#;n&#;n söz konusu olmad&#;&#;&#;, bu sebeple tarihleri aras&#;nda yaln&#;zca 3 günlük kaçak tahakkuku yap&#;lmas&#; gerekti&#;i, buna göre abonenin kaçak tahakkuk bedelinin ,84 TL oldu&#;u rapor edilmi&#;, mahkemece bu rapor benimsenerek, hükme esas al&#;nm&#;&#;t&#;r.

EPDK'n&#;n tarih ve Say&#;l&#; Kaçak ve Usulsüz Elektrik Enerjisi Kullan&#;lmas&#; Durumunda Yap&#;lacak &#;&#;lemlere &#;li&#;kin Usul ve Esaslar ba&#;l&#;kl&#; karar&#;n&#;n 1/B-b maddesine göre; kullan&#;m yerine ait ba&#;lant&#; anla&#;mas&#; ve perakende sat&#;&#; sözle&#;mesinin veya her ikisinin de yap&#;lmad&#;&#;&#; yerler için kaçak elektrik enerjisi kullan&#;m&#;na ili&#;kin olarak yap&#;lacak hesaplamada esas al&#;nacak süre; do&#;ru bulgu ve belgelere dayand&#;r&#;lmas&#; kayd&#;yla elektrik enerjisi kullan&#;lmaya ba&#;land&#;&#;&#; tarih ile kaçak tespitinin yap&#;ld&#;&#;&#; tarih aras&#;ndaki süre olup, bu süre 12 ay&#; geçemez. Do&#;ru bulgu ve belgelerin bulunmamas&#; halinde bu süre 90 gün olarak esas al&#;n&#;r.

Buna göre hükme esas al&#;nan 3'lü bilirki&#;i heyetinin raporundaki hesaplama yönteminin Elektrik Piyasas&#; Mü&#;teri Hizmetleri Yönetmeli&#;ine uygun yap&#;lmad&#;&#;&#; aç&#;kt&#;r.

Hal böyle olunca mahkemece; yukar&#;da aç&#;klanan maddi ve hukuki olgular gözetilerek, yürürlükte bulunan yönetmelik hükümleri gere&#;ince kaçak kullan&#;m miktar&#; ve bedelinin tespiti için öncelikle dosyan&#;n önceki bilirki&#;iler d&#;&#;&#;nda olu&#;turulacak üç ki&#;ilik uzman bilirki&#;i kuruluna verilmesi, bilirki&#;i heyetinden denetime elveri&#;li rapor al&#;nmas&#;, ard&#;ndan tüm deliller birlikte de&#;erlendirilerek has&#;l olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, an&#;lan yön gözetilmeden, yetersiz bilirki&#;i raporlar&#; do&#;rultusunda yaz&#;l&#; &#;ekilde hüküm tesisi usul ve yasaya ayk&#;r&#; görülmü&#;, bu husus bozmay&#; gerektirmi&#;tir.” gerekçesi ile bozulmu&#;tur.

Mahkemece; bozma ilam&#;na uyularak yap&#;lan yarg&#;lamada davan&#;n k&#;smen kabulü ile; davac&#;ya 14/05/ tarih ve numaral&#; tutanak neticesinde kesilen ,20 TL'lik kaçak elektrik faturas&#; nedeniyle davac&#; taraf&#;n daval&#; kuruma ,49 TL borçlu olmad&#;&#;&#;n&#;n tespitine, fazlaya ili&#;kin talebin reddine karar verilmi&#; hüküm süresi içinde daval&#; vekilince temyiz edilmi&#;tir.

Dava, kaçak elektrik kullan&#;lmad&#;&#;&#;n&#;n tespiti ile kaçak elektrik kullan&#;m&#; nedeniyle tahakkuk ettirilen fatura bedelinden borçlu olunmad&#;&#;&#;n&#;n tespiti istemine ili&#;kindir.

Mahkemece; Dairemizin bozma karar&#;na uyulmu&#;tur. Kural olarak bozma karar&#;na uyulmakla orada belirtilen biçimde i&#;lem yap&#;lmas&#; yolunda lehine bozma yap&#;lan taraf yarar&#;na kazan&#;lm&#;&#; hak, ayn&#; do&#;rultuda i&#;lem yap&#;lmas&#; yolunda yerel mahkeme için zorunluluk do&#;ar.

Belirtilmelidir ki; bir mahkemenin Yarg&#;tay Dairesince verilen bozma karar&#;na uymas&#; sonunda, kendisi için o kararda gösterilen &#;ekilde inceleme ve ara&#;t&#;rma yaparak, yine o kararda belirtilen hukuki esaslar gere&#;ince hüküm verme yükümlülü&#;ü do&#;ar. “Usuli kazan&#;lm&#;&#; hak” olarak tan&#;mlanan bu olgu mahkemeye, hükmüne uydu&#;u Yarg&#;tay bozma karar&#;nda belirtilen çerçevede i&#;lem yapma ve hüküm kurma zorunlulu&#;u getirmektedir ( gün ve 21/9 say&#;l&#; Y.&#;.B.K.).

Bu ilke kamu düzeni ile ilgili olup, Yarg&#;tay'ca kendili&#;inden dikkate al&#;nmas&#; gerekir. Hakimin de&#;i&#;mesi dahi aç&#;klanan bu hukuki ilkeye etki yapamaz.

Somut olayda, mahkemece; bozma karar&#;na uyuldu&#;u halde gerekleri tam olarak yerine getirilmemi&#;, bozmaya uygun karar verilmemi&#;tir. &#;öyle ki;

Somut uyu&#;mazl&#;kta bozma ilam&#; sonras&#; dosyan&#;n tevdi olundu&#;u üçlü uzman bilirki&#;i kurulu opsiyonel bir rapor tanzim etmi&#;; 1. opsiyon olarak kay&#;p bedeli dahil edilmeksizin 90 günlük kaçak kullan&#;ma göre hesaplama yapm&#;&#; ve kaçak tahakkuk bedelinin ,TL oldu&#;unu bildirmi&#;, funduszeue.infon olarak ise do&#;ru bulgu ve belgelere dayanarak hesaplama yapm&#;&#; ve kaçak tahakkuk bedelinin ,71 TL olmas&#; gerekti&#;ini bildirmi&#;tir. Mahkemece rapordaki 2. opsiyon hükme esas al&#;nm&#;&#;t&#;r.

Mahkemece bozmaya uyulmakla gerçekle&#;en usule ili&#;kin kazan&#;lm&#;&#; hak nazara al&#;narak, hükmüne uyulan bozma gereklerinin yerine getirilmesi ve bozmadan sonra bilirki&#;i kurulunun 90 günlük kaçak kullan&#;ma göre yapt&#;&#;&#; hesaplama (funduszeue.infon) benimsenmek suretiyle karar verilmesi gerekirken; do&#;ru bulgu ve belgelere dayanarak yap&#;lan hesaplama ile davac&#;n&#;n ,49 TL borçlu olmad&#;&#;&#;n&#;n tespitine karar verilmesi do&#;ru görülmemi&#;, bozmay&#; gerektirmi&#;tir.

Gelinen noktada; çözülmesi gereken bir di&#;er sorun; kay&#;p kaçak bedelinin kaçak tahakkuku hesaplamas&#;nda dikkate al&#;n&#;p al&#;nmayaca&#;&#; noktas&#;ndad&#;r.

Yarg&#;tay Hukuk Genel Kurulunun tarih ve / Esas / K. Say&#;l&#; karar&#; ve Dairemiz kararlar&#; ile Anayasan&#;n Vergi ödevi Ba&#;l&#;kl&#;

Ne var ki, uyu&#;mazl&#;&#;&#;n temyiz yolu ile Dairemize geldi&#;i a&#;amada Tarih say&#;l&#; Resmi Gazetede yay&#;mlanarak yürürlü&#;e giren geçmi&#;ede etkili say&#;l&#; kanunun maddesi ile Say&#;l&#; kanunun maddesinin birinci, üçüncü ve dördüncü f&#;kralar&#; ile alt&#;nc&#; f&#;kras&#;n&#;n (a), (ç), (d) ve (f) bentleri de&#;i&#;tirilmi&#; ve ayn&#; maddeye eklenen bend ile; “Kurum taraf&#;ndan gelir ve tarife düzenlemeleri kapsam&#;nda belirlenen bedellere ili&#;kin olarak yap&#;lan ba&#;vurularda ve aç&#;lan davalarda; tüketici hakem heyetleri ile mahkemelerin yetkisi, bu bedellerin, Kurumun düzenleyici i&#;lemlerine uygunlu&#;unun denetimi ile s&#;n&#;rl&#;d&#;r.” hükmü getirilerek Tüketici Hakem Heyetlerinin ve Mahkemelerin bu konularda aç&#;lacak davalarda inceleme ve ara&#;t&#;rma yetkileri geçmi&#;e de etkili olarak sadece bu da&#;&#;t&#;m, sayaç okuma, perakende sat&#;&#; hizmeti, iletim ve kay&#;p-kaçak bedellerinin Kurumun bu konulardaki düzenleyici i&#;lemlerine uygunlu&#;unun denetimi ile s&#;n&#;rlanm&#;&#;, bu bedellerin al&#;nmas&#;nda esas olan ilgili tarifelerin düzenlenmesinde funduszeue.info Kanundaki yetkileri geni&#;letilerek yukar&#;da sözü edilen bedeller maliyet unsuru kapsam&#;na dahil edilmi&#;tir.

Yine, say&#;l&#; kanunun maddesi ile say&#;l&#; Elektrik Piyasas&#; Kanunu'na eklenen; Geçici madde 19; “Bu maddeyi ihdas eden Kanunla öngörülen düzenlemeler yürürlü&#;e konuluncaya kadar, Kurul taraf&#;ndan yürürlü&#;e konulan mevcut yönetmelik, tebli&#; ve Kurul kararlar&#;n&#;n bu Kanuna ayk&#;r&#; olmayan hükümlerinin uygulanmas&#;na devam olunur.” hükmünü,Geçici madde 20; “Kurul kararlar&#;na uygun &#;ekilde tahakkuk ettirilmi&#; da&#;&#;t&#;m, sayaç okuma, perakende sat&#;&#; hizmeti, iletim ve kay&#;p-kaçak bedelleri ile ilgili olarak aç&#;lm&#;&#; olan her türlü ilams&#;z icra takibi, dava ve ba&#;vurular hakk&#;nda 17 nci madde hükümleri uygulan&#;r.” hükmünü içermektedir.

Karar tarihinden sonra yürürlü&#;e girmi&#; bulunan bu yasa de&#;i&#;iklikleri, yürürlük tarihi öncesi dönemde geçerli olan EPDK kararlar&#;na dayan&#;larak al&#;nm&#;&#; olan ve dava konusu yap&#;lan kay&#;p-kaçak bedelleri ile ilgili olarak aç&#;lan ve halen devam eden davalarda da geçmi&#;e etkili olacak &#;ekilde (bu yasa de&#;i&#;ikli&#;i öncesinde aç&#;lan ve halen görülmekte olan davalar da) uygulanmas&#; gereken hükümler içermektedir.

O halde mahkemece, tarihli raporu düzenleyen bilirki&#;i kurulundan 90 günlük süre esas al&#;narak yap&#;lan hesaplamada, yarg&#;lama s&#;ras&#;nda yürürlü&#;e giren say&#;l&#; Elektrik Piyasas&#; Kanunu'nun , geçici ile maddelerinin etkisi de de&#;erlendirilmek üzere ek rapor al&#;narak sonucuna uygun bir karar verilmesi gerekmektedir.

SONUÇ:Yukar&#;da aç&#;klanan nedenlerle hükmün funduszeue.info maddesi gere&#;ince daval&#; taraf yarar&#;na BOZULMASINA ve pe&#;in al&#;nan temyiz harc&#;n&#;n istek halinde temyiz edene iadesine, say&#;l&#; HMK'nun geçici madde 3 atf&#;yla say&#;l&#; HUMK'nun maddesi gere&#;ince karar&#;n tebli&#;inden itibaren 15 günlük süre içinde karar düzeltme yolu aç&#;k olmak üzere, tarihinde oybirli&#;iyle karar verildi.

Anadolu AjansıAnadolu Ajansı

DİYARBAKIR (AA) - Dicle Elektrik Dağıtım AŞ Genel Müdürü Yaşar Arvas, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sorumluluk alanlarında yer alan 6 ildeki çiftçilerin tarımsal üretimden kaynaklanan elektrik borcuna ilişkin, 'Çiftçilerimizin geçmiş borçlarının bütün vade farkını siliyor, anapara için de yüzde 25 indirim yapıyoruz.' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 26 Eylül'de yaptığı 'Bundan sonra elektrik faturaları ürünler satılıp gelir elde edildiğinde ödenebilecek. Ziraat Bankamız bu imkandan yararlanmak isteyen çiftçilerimizin elektrik borçları için açacağı faizsiz kredinin tahsilini hasat dönemi sonunda yapacak, maliyetinin bedelini de Hazineden alacak. Çiftçilerimiz geçmiş dönem elektrik borçlarını 5 yıla varan vadeyle ve faizsiz geri ödeme imkanıyla kapatabilecek. Elektrik dağıtım şirketleriyle önceki dönem borçlarının gecikme cezası uygulanmadan ve hatta anaparanın da bir kısmından feragatle tahsili hususunda mutabakata varıldı.' şeklindeki açıklama üzerine Dicle Elektrik tarafından çiftçilere bu desteğin sağlanması için çalışma yürütüldü.

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ Genel Müdürü Yaşar Arvas, AA muhabirine, çiftçilerin güncel borçları için 1 yıl, geçmiş borçları için de 5 yıl vadeli olmak üzere Ziraat Bankasından kredi desteği alabileceğini söyledi.

Dicle Elektrik'in dağıtım bölgesinde bulunan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'teki tarımsal sulama abonesi çiftçilerin gecikmeye giren borçları için herhangi bir faiz uygulanmadığı gibi anaparada da indirim yapılacağını ifade eden Arvas, Ziraat Bankası tarafından sağlanan kredinin sıfır faizle çiftçilerin hizmetine sunulduğunu belirtti.

Arvas, şirket olarak bölgedeki çiftçilere ek bir imkan sağladıklarını dile getirerek, 'Bölgede 30 binin üzerinde çiftçi bulunuyor ve bu çiftçilerin yüzde 80'inin Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'ye borcu bulunuyor. Çiftçilerimizin geçmiş borçlarının bütün vade farkını siliyor, anapara için de yüzde 25 indirim yapıyoruz. Şu ana kadar 6 bin çiftçimiz bu imkandan faydalanmak için şirketimize müracaat etti. Diğer çiftçilerimizi de en kısa sürede şirketimize müracaat etmeye davet ediyoruz.' diye konuştu.

Bu imkandan yararlanmak isteyen çiftçilerin Dicle Elektrik'in il ve ilçe merkezlerindeki tarımsal sulama birimlerine, müşteri memnuniyeti birimleri ile ilçe şefliklerine başvurarak 'borç kapama formu' almalarının yeterli olduğunu belirten Arvas, bu form ile il ve ilçelerdeki herhangi bir Ziraat Bankası şubesine başvurarak, kredi sürecini başlatabileceklerini kaydetti.

Arvas, elektrik borcu olan çiftçilere bu destekten bir an önce faydalanmaları tavsiyesinde bulunarak, kredi desteğine ilave olarak Dicle Elektrik olarak sundukları imkanın 31 Aralık itibarıyla son bulacağını söyledi.

Dicle Elektrik olarak sundukları kredi desteğinin ise 31 Aralık 'e kadar devam edeceğini belirten Arvas, ' yılında kredi kullanacak müşterilerimize maalesef bu sene için sunulan anapara indirimi ve gecikme faizinin silinmesi imkanından faydalanamayacaklarını tekrar hatırlatmak istiyorum. yılındaki üretim sezonunda sıkıntı yaşanmaması adına müşterilerimizin buna dikkat edeceğini ümit ediyorum.' ifadelerini kullandı.


Kaçak Elektrik Kullanımı ve Cezası

Kaçak Elektrik Kullanımı Cezası

Kaçak elektrik kullanımının tespit edilmesi durumunda Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri uyarınca kullanımı gerçekleştiren kişilere kesilen cezadır.

Kaçak ve usülsüz elektrik tüketimleri ilgili yasal mevzuat 30 Nisan tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin yedinci bölümünde düzenlenmiştir.

Kaçak Elektrik Kullanımı Nedir?

Kaçak elektrik kullanımı, elektrik aboneliği olmadan elektrik tüketimi yapılmasıdır. Kaçak elektrik kullanımı genellikle sayaç üzerinde yapılan oynamalar, sayaçsız elektrik tüketimi veya benzeri şekilde olurken abonelik olmaksızın elektrik kullanmak usülsüz elektrik kullanımı kapsamında değerlendirilir. Kaçak ya da usulsüz elektrik kullanımı yapanların, bölgelerinde görevli elektrik dağıtım şirketlerinden herhangi bir aboneliği bulunmadığından, bu kullanıcılar hiçbir koşulda elektrik tedarikçisi değiştirememektedir. Eğer kaçak veya usulsüz elektrik kullanımınız varsa, bu durumu düzeltmek için öncelikle bölgenizdeki görevli elektrik dağıtım şirketi ile iletişime geçiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Hangi Durumlar Kaçak Elektrik Kullanımına Girer?

Aşağıdaki senaryolar, kaçak elektrik kullanımına örnek gösterilebilir:

  • Kullanım yerinde perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşma bulunmadan dağıtım sistemine müdahale edilerek elektrik tüketilmesi,
  • Dağıtım sistemine, sayaçlara, ölçü sistemine veya yapı bina girişinden sayaca kadar olan tesisata müdahale edilmesi suretiyle, elektrik tüketiminin doğru hesaplanmasını engellemek,
  • Müdahale sonucunda sayacın eksik ya da hatalı ölçüm yapması veya hiç ölçüm yapamaması,
  • Yasal olarak tahsis edilmemiş sayaçtan geçirilerek, mevzuatlara aykırı bir şekilde elektrik tüketilmesi,
  • Dağıtım lisansı sahibi şirketin kestiği elektriği, mücbir sebepler dışında, yükümlülüklerini yerine getirmeden dağıtım şirketinin izni dışında açılması…

Kısaca, kaçak elektrik kullanımı tüketicinin ikili anlaşma ya da son kaynak tedariki kapsamı dışında, farkında olarak ya da olmadan, usulsüz yollarla elektrik enerjisi tüketmesi anlamına gelir.

Kaçak Elektrik Kullanımı ile Usulsüz Elektrik Kullanımı Arasındaki Fark Nedir?

Usulsüz elektrik kullanımı ile kaçak elektrik kullanımı birbirinden farklıdır. Kendi adına elektrik satış sözleşmesi olmadan enerji tüketimi yapmak (bir başkası adına kullanım), abone grubu dışında elektrik kullanmak (ticarethanelerde mesken elektriği kullanmak), mühürsüz sayaçtan elektrik enerjisi kullanmak gibi durumlar usulsüz elektrik kullanımı sayılmaktadır.

Usülsüz Elektrik Kullanımı Cezası Nedir?

Usulsüz elektrik enerjisi kullanımı, kullanım yerinde yapılan kontrollerde tespitlerinde, müşteriye yükümlülüklerini yerine getirmesi için 15 gün süre verildiğini bildiren kesme ihbarı bırakılmaktadır. Bu yükümlülüklerini yerine getirmeyen tüketicinin dahil olduğu abone grubundan ait olduğu yıla ilişkin Kurul Kararı ile belirlenen kesme/açma ücretinin 5 katı ücret tahsil edilerek elektriği kesilmektedir. Durumlardan da anlaşıldığı üzere, elektrik tüketicisinin usulsüz elektrik kullanım durumuna kolayca düşebilir. Bu kullanım tespit edildiği taktirde tüketicinin ceza ödemesi gerekir, dolayısıyla konu hakkında bilinçlenmek son derece önemlidir.

Kaçak Elektrik Cezası Nedir?

Kaçak elektrik kullanımının tespit edilmesi durumunda Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri uyarınca kullanımı gerçekleştiren kişilere kesilen cezadır.

Kaçak Elektrik Kullanımı Cezası Ne Kadar?

Abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı hesaplanır ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 katı olarak elektrik faturasına yansıtılır. Bu bedel kaçak kullanımın başladığından tespit edilen tarihe kadar olan dönem için geçerli olan bedeldir. Kaçak kullanımın tekrarlanması durumunda ceza, tek terimli aktif enerji tarife bedelinin 2 katı olarak hesaplanmaktadır.

Kaçak Elektrik İhbarı Nedir?

Görevli elektrik tedarikçinize kaçak elektrik kullandığından emin olduğunuz tüketicileri şikayet edebilirsiniz.

Bu şikayeti görevli elektrik tedarikçinizin internet sitesi aracılığıyla veya internet sitelerinde yer alan kaçak ihbar formunu doldurarak yapabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz görevli elektrik tedarikçilerimüşteri hizmetlerini arayarak şikayetinizi gerçekleştirebilirsiniz. Detaylı bilgi için elektrikte ihbar ve şikayetler sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Türkiye'de En Çok Kaçak Elektrik Kullanılan Bölgeler Nelerdir?

Türkiye’de en çok kaçak elektrik kullanan bölgeler Dicle EDAŞ ve Vangölü EDAŞ dağıtım bölgeleridir. Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi; Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt ve Batman şehirlerine; Vangölü Elektrik Dağıtım Şirketi ise Van, Muş Bitlis ve Hakkari’ye elektrik dağıtım hizmeti verir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası