ciro etmek nedir / Vadeden Sonra Yapılan Ciro (Gecikmiş Ciro – TTK m)

Ciro Etmek Nedir

ciro etmek nedir

TTK’da ciro poliçeler yönünden düzenlenmiştir. Poliçelere ilişkin hükümler atıfla diğer kambiyo senetleri dolayısıyla çek hakkında da uygulama alanı bulmuştur. 

Ciro, kambiyo senedindeki hakkın devredilmesini sağlayan irade beyanıdır. Ciro ile senetteki tüm haklar devredilir. Ciro, teşhis ve teminat işlevi görür. Kıymetli evrakı usulüne uygun bir ciro zinciriyle elinde bulunduran kimse yetkili hamil sayılır. Yani ciro zinciri takip edilerek yetkili hamil teşhis edilebilir. Bu işleve cironun teşhis işlevi denir. Cironun teminat işlevi ise her cirantanın kendinden sonra gelenlere ve hamile karşı sorumluluğu işlevi anlamına gelmektedir.

Ciro devir, tahsil ve rehin cirosu olmak üzere üç türe ayrılır. 

1-TEMLİK (DEVİR) CİROSU 

Kıymetli evraktan doğan tüm hakların devri maksadıyla yapılan ciroya temlik cirosu denir. Temlik cirosu tam ciro ya da beyaz ciro şeklinde yapılabilir. 

A-Tam Ciro: Tam ciro lehine ciro yapılan kişinin ismen belirtildiği ciro türüdür. Tam ciro halinde cironun ciranta tarafından imzalanması gereklidir. 

B-Beyaz Ciro: beyaz ciroda ise devralan kişi ismen belirtilmez. TTK beyaz ciroyu maddesinde‘’Lehine ciro yapılan kişinin ciroda gösterilmesine gerek olmadığı gibi, ciro, cirantanın sadece imzasından ibaret olabilir. Bu şekildeki cirolara “beyaz ciro” denir. Beyaz cironun poliçenin arkasına veya alonj üzerine yazılması gerekir.’’ şeklinde tanımlamıştır. Hükümden anlaşılacağı üzere beyaz cironun alonj adı verilen eklenti niteliğindeki kağıt üzerine yapılması gerekir. Yargıtay Hukuk Dairesi tarihli bir kararında “Ancak çekin cirosunda lehine ciro yapılan kimsenin gösterilmesi zorunlu olmayıp, ciro sadece cirantanın imzasından ibaret de funduszeue.info tür ciroya beyaz ciro denmekte olup temlik cirosu hükmünde kabul funduszeue.info cironun geçerli olması için ciroya dair imzanın çekin arkasına veya alonj üzerine atılması funduszeue.info kabil bir çeki elinde bulunduran kişi, son ciro beyaz ciro olsa bile, kendi hakkı müteselsil ve birbirine bağlı cirolardan anlaşıldığı takdirde yetkili hamil sayılır.” İfadelerini kullanarak beyaz ciro hakkında yukarıda belirttiğimiz şekilde hüküm kurmuştur. 

Beyaz Ciroyu devralan hamil TTK gereği; 

•Ciroyu kendi adına veya diğer bir kişi adına doldurabilir, 

•Poliçeyi yeniden beyaz olarak veya diğer belirli bir kişiye tekrar ciro edebilir, 

•Beyaz ciroyu doldurmaksızın ve poliçeyi tekrar ciro etmeksizin poliçeyi başka bir kişiye verebilir. 

2-TAHSİL CİROSU 

Tahsil Cirosu ciro edilene alacağı tahsil etme yetkisini veren ciro türüdür. Tahsil cirosu ile tarafına kıymetli evrak ciro edilen hamil tahsil ettiği bedeli cirantaya geri öder. Tahsil cirosunda “bedeli tahsil içindir” veya benzeri şekilde bir ibarenin bulunması zorunludur. Aksi takdirde ciro tahsil cirosu sayılır. Nitekim Yargıtay Hukuk Dairesi bir kararında “cironun temlik cirosu niteliğinde olup, tahsil cirosunu ifade eden bir kayıt içermediği gerekçesi ile davanın reddine karar verilmelidir.” Şeklinde belirtmiştir.

TTK Maddesinde tahsil cirosuna ilişkin; 

“(1) Ciro, “bedeli tahsil içindir”, “vekaleten” veya bedelin başkası adına kabul edileceğini belirten bir şerhi ya da sadece vekil etmeyi ifade eden bir kaydı içerirse, hamil, poliçeden doğan bütün hakları kullanabilir; fakat o poliçeyi ancak tahsil cirosu ile tekrar ciro edebilir. 

(2) Poliçeden sorumlu olanlar, bu hâlde, ancak cirantaya karşı ileri sürebilecekleri def’ileri hamile karşı dermeyan edebilirler. 

(3) Tahsil cirosunun içerdiği yetki, bu yetkiyi verenin ölümü ile sona ermeyeceği gibi, onun medenî hakları kullanma ehliyetini kaybetmesiyle de ortadan kalkmaz.” Hükümleri bulunur. İlgili maddelerden anlaşılacağı üzere; 

- Kıymetli evrakı tahsil cirosu ile devralan hamil ancak tahsil cirosu yapabilir. Temlik ve rehin cirosu yapamaz. 

- Kıymetli evrakı tahsil cirosu ile devralan hamil evraktan doğan tüm hakları kullanabilecektir. 

- Tahsil cirosunda hamile karşı ileri sürülebilecek def’iler kullanılamaz. Kişisel defiler ise üçüncü kişilere karşı ileri sürülebilir. 

3- REHİN CİROSU

 Rehin cirosunun işlevi kıymetli evraktan kaynaklanan alacak üzerinde rehin hakkının kurulmasıdır. TTK’nun Maddesi rehin cirosunu; 

“(1) Ciro, “bedeli teminattır”, “bedeli rehindir” ibaresini veya rehnetmeyi belirten diğer herhangi bir kaydı içerirse, hamil, poliçeden doğan bütün hakları kullanabilir; fakat kendisi tarafından yapılan bir ciro ancak tahsil cirosu hükmündedir. 

(2) Poliçeden sorumlu olanlar, kendileriyle ciranta arasında doğrudan doğruya var olan ilişkilere dayanan def’ileri hamile karşı ileri süremezler; meğerki, hamil poliçeyi iktisap ederken bile bile borçlunun zararına hareket etmiş olsun.” şeklinde düzenlemiştir. 

Çeklerde rehin cirosu yapılamaz.

Çekte temlik ve tahsil cirosu bakımından bir yasak olmamakla kanun koyucu rehin cirosunu yasaklamıştır. Yasağın dayanağı TTK ’deki atıflar arasında TTK un bulunmayışıdır. Nitekim Yargıtay bir kararında “Ancak, davacı banka vekilinin, dava dilekçesinde ve yargılamanın her aşamasında davaya konu çeklerin, lehtar dava dışı …funduszeue.infoŞti. tarafından kullanılan krediye teminat olarak müvekkiline verildiğini ileri sürmüş olması karşısında çekin rehin cirosu sonucu davacı bankanın elinde bulunduğu kabul edilmelidir. Poliçeye ait olup çek hakkında da uygulanması mümkün bulunan Sayılı TTK'nın maddesinde rehin cirosu ile ilgili aynı Kanun'un maddesine yapılmış bir atıf bulunmadığından çekte rehin cirosu caiz olmayıp, rehin veya bunun sonucunu elde etmeye yönelik olarak teminat amacıyla çekin ciro ile elde edilmesi halinde çeki devir alan kişi çeke dayalı hakları kullanamaz. Bu durumda, mahkemece, davacı bankanın davaya konu çeklerin yetkili hamili olmadığı gözetilerek davanın reddine karar verilmesi gerekirken, eksik incelemeye dayalı olarak yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmamış, kararın bozulması gerekmiştir.” Şeklinde belirtmiştir. 

Ayrıca TTK /3. Maddesinin “Ciro, düzenleyen veya çekten dolayı borçlu olanlardan herhangi biri lehine de yapılabilir. Bu kişiler çeki yeniden ciro edebilirler.” hükmü gereği ciro düzenleyen veya borçlulardan biri lehine yapılacaktır. Böylece çek yeniden tedavüle sokulabilecektir. 

Ciro ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ibraz süresinden sonra yapılan cirodur. İbraz süresinden sonra yapılan ciro alacağın temliki hükmündedir.

Vadeden Sonra Yapılan Ciro (Gecikmiş Ciro – TTK m)

Giriş

Emre yazılı senetler, ciro ve zilyetliğin devri yoluyla devredilir. Emre yazılı senetler, lehtar tarafından teslim alındıktan sonra senedin ve senetteki hakkın özel şekline uygun olarak devri işlemine “ciro” adı verilmektedir. Ciro, emre yazılı senetlerde, senette mündemiç olan hakkı devretmeye, rehin etmeye veya tahsil etme yetkisi vermeye yönelik, belirli zaman dilimleri içerisinde yapılabilen, tek taraflı, yazılı ve soyut bir irade beyanıdır.

Ciro, senedin keşideci tarafından imzalanarak lehtara teslim edildiği andan itibaren yapılabilir. Şekil şartlarına uygun normal bir ciro, kural olarak, emre yazılı senedin devri için yapılmış sayılır. Vadeden sonra veya ödememe protestosu çekilebilecek sürenin sonuna kadar yapılan ciro da normal bir ciro olarak kabul edilmektedir. Bu süre dolduktan sonra yapılan ciroya “gecikmiş ciro” adı verilmektedir. Gecikmiş ciro sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda “vadeden sonraki ciro” başlığı altında maddede cironun bir şekli olarak hüküm altına alınmıştır.

Gecikmiş ciro hakkındaki bazı konuların açıklığa kavuşturulması ve konu ile ilgilenen kişilere faydalı olması temennisiyle bu makalede gecikmiş ciro kavramı ve hukuki sonuçları ele alınmıştır.

Gecikmiş Ciro Kavramı

Ciro, kural olarak vadeye kadar yapılabilir (TTK. m Ancak ödeme protestosu çekilmeden veya ödeme protestosu çekilebilecek sürenin sonuna kadar (ödeme gününü takip eden iki iş günü içinde- TTK m/3) yapılan ciro da normal bir ciro olarak kabul edilmektedir. Bu süre dolduktan sonra yapılan ciro (gecikmiş ciro) ise, alacağın temliki hükmündedir.

Cironun ne zaman (ödememe protestosu veya ödememe protestosunun çekilebileceği süreden önce mi sonra mı) yapıldığı tespit edilemiyorsa, ciro normal cirodur; alacağın temliki hükmünde değildir (TTK m/2).

Gecikmiş ciro, senedin emre yazılı olma özelliğini ortadan kaldırmaz.

Gecikmiş ciro, alacağın temliki hükmünde olduğu için bonoda senedi bu şekilde iktisap eden kişi 10 yıl süre ile keşideciye başvurabilir.

Kural olarak ciro, vadeye kadar yapılabilir. Yani ilke, cironun vadeden önce yapılmasıdır. Çünkü vadede senedin devri için değil, tahsili için çaba sarf edilir. Ancak, vadede ciro yapılmasına bir engel de yoktur. Özellikle ciro şerhinde ciro tarihinin bulunması zorunlu olmadığından, tarihsiz bir ciro gerçekte vadeden sonra yapılmış olsa bile, aksi ispat edilene kadar vadeden önce yapılmış kabul edilir (TTK. m/2). Burada bir yasal karine söz konusu olup, karinenin aksini ispat iddia edene düşer. Gecikmiş cironun şekli, kanun ve uygulamadaki cironun şeklidir. Sadece tarih ön plana çıkmaktadır.

Gecikmiş Cironun Hukuki Niteliği ve Sonuçları

TTK m. ’a göre; “(1) Vadenin geçmesinden sonra yapılan ciro, vadeden önce yapılan bir cironun hükümlerini doğurur; ancak, ödenmeme protestosundan veya bu protestonun düzenlenmesi için öngörülmüş sürenin geçmesinden sonra yapılan ciro, sadece alacağın temliki hükümlerini doğurur.

(2) Aksi sabit oluncaya kadar tarihsiz bir ciro protestonun düzenlenmesi için öngörülen sürenin geçmesinden önce yapılmış sayılır.”.

Gecikmiş ciro alacağın temliki hükümlerini doğurur. Senet ciro ile el değiştirmekle birlikte kanun alacağın temliki sonuçlarını bağladığından devralan, senedi gecikmiş ciro ile devredenin hukuki vaziyetini devralmış olur. Dolayısıyla bundan sonraki devirlerde ciro, tedavül güvenliğini arttırıcı işlevini kaybeder. Cironun teminat işlevi, ileri sürülebilecek def’iler üzerindeki sınırlandırıcı etkisi gecikmiş ciroda söz konusu olmaz. Zira senedin ödenmemesi üzerine protesto çekilmesinden veya protesto için öngörülen sürenin dolmasından sonra bononun tedavül amacı ortadan kalkar. Kanun koyucu gecikmiş ciroyu alacağın temliki hükmünde kabul ederek emre yazılı senedin sahip olduğu tedavül kabiliyetini tamamen ortadan kaldırmasa da en düşük seviyede tutmak istemiştir.

Gecikmiş cironun alacağın temliki hükmünde olması sadece bu ciro ve sonraki devirler açısından geçerlidir. Senedi gecikmiş ciro ile devredene karşı ileri sürülebilecek def’iler senedi gecikmiş ciro ile devralana ve sonraki devralanlara karşı ileri sürülmeye devam eder. Buna göre senedi gecikmiş ciro ile ilk devreden nasıl ki önceki cirantalara başvurabiliyor ve önceki cirantalar bu devredene karşı şahsi def’ilerini ileri süremiyorlardı ise senedi alacağın temliki hükmünde bir ciroyla devralan hamile karşı da şahsi def’ilerini ileri süremeyeceklerdir. Bu şekilde iki farklı hak sahibi grubu-çevresi oluşur ve hak sahipliği tespit edilirken normal cirolar arasındaki teselsül ile gecikmiş cirolar arasındaki teselsül ayrı değerlendirmeye tabi tutulur. Sadece senedi protesto ettiren yani senedi normal ciroyla son devralan kişi veya senedi ödeyen başvuru alacaklısı ilk gecikmiş cironun cirantası olabilir. Protestodan önce yapılan son normal cironun beyaz ciro şeklinde yapıldığı hallerde gecikmiş ciro zincirinin bütünlüğü, ancak protestoyu çektiren kişi ile ilk gecikmiş ciroyu yapan kişinin aynı kişi olması halinde mümkün olur.

Senedin vadede ödenmemesi durumunda, hamil müracaat hakkını kullanarak diğer imza sahiplerine başvurabilir. Hamilin müracaat hakkını kullanabilmesi için “ödememe protestosu” düzenletmesi gerekir. Ödememe protestosu, vadeyi takip eden iki işgünü içinde düzenletilebilir (TTK. m/3). İşte, bononun ibrazına rağmen vadede ödeme yapılmamış ve hamil tarafından ödememe protestosu çekilmemiş ise, bu iki günlük süre içerisinde de ciro yapmak mümkündür. Bu süre içerisinde yapılan ciro yine aksi ispat edilene kadar protesto süresinin geçmesinden önce yapılmış sayılır (TTK. m/2). Dolayısıyla alacağın temliki hükümleri uygulanmaz; normal ciro işlevini icra eder.

Buna karşılık, vadede bononun ibrazına rağmen ödeme yapılmamış, bunun üzerine hamil ödememe protestosu düzenletmiş ve protestodan sonra senet ciro edilmişse, artık bu ciro alacağın temliki hükmündedir. Aynı şekilde, senedin vadesinde ödenmemesine rağmen hamil protesto düzenletmemiş olsa bile protesto süresi (vade + iki iş günü) geçtikten sonra yapılan ciro –bu durumun ispat edilmesi şartıyla- alacağın temliki hükümlerine tabi olur (TTK. m/1). Protesto süresi geçtikten sonra veya protesto çekildikten sonra yapılan ciroların alacağın temliki hükümlerine tabi olması bononun kıymetli evrak vasfının kaybına neden olmaz. Bununla birlikte, cironun alacağın temliki hükmünde olması nedeniyle cironun teminat fonksiyonu ve kişisel defilerin ileri sürülmesi bakımından farklılıklar oluşur. Böyle bir ciro söz konusu olduğunda, cironun teminat fonksiyonu ortadan kalkar, bu ciroyu takip eden diğer cirolar da alacağın temliki hükmünde olur. Ayrıca, kişisel defilerin devralana karşı ileri sürülmesi mümkün hale gelir.

Burada üzerinde durulması gereken bir başka konu da gecikmiş (vadeden sonra yapılan) cironun senedin tahvili (senedin hukuki niteliğinin değiştirilmesi) niteliğinde olup olmadığıdır. Nitekim ödememe protestosundan veya bu protesto için öngörülen sürenin (ödeme gününü takip eden 2 iş gününün) dolmasından sonra yapılan ciro (gecikmiş ciro), alacağın temliki hükümlerine tabidir. Cironun öngörülen sürenin dolmasından sonra yapılması halinde, senedin devir şekline ilişkin kurallar farklılaştığı için bu durum hatalı olarak kanuni tahvile örnek olarak gösterilebilmektedir. Ancak kanaatimizce gecikmiş ciro, tahvile örnek olarak gösterilemez. Çünkü gecikmiş ciroda, senedin hukuki niteliği ve senedin türü değişmemektedir.

Alacağın temlikinde -ivazsız temliklerde- temlik eden açıkça taahhüt etmedikçe borçlunun ödeme gücünü muhafaza edeceğini taahhüt etmiş değildir. Bir başka deyişle, alacağın temlikinde kural olarak teminat fonksiyonu yoktur. Bu yüzden, gecikmiş ciro ile senedi devralan kimsenin, kendisinden öncekilere müracaat etmesi söz konusu olamaz.

Bonoda, a) Senedi, tekrar ciro edilmesini yasaklayarak devreden, b) Senedi tahsil cirosu ile devreden, c) Senede sorumsuzluk kaydı koyan ve d) Senedi gecikmiş ciro ile devreden cirantalar müracaat borçlusu sayılmaz.

Dolayısıyla senedi gecikmiş ciro ile devreden ciranta (gecikmiş cironun sahibi), müracaat borçlusu değildir. Diğer bir ifade ile senedi gecikmiş ciro ile devreden ciranta, müracaat borçlusu olarak sorumlu değildir; ancak alacağın temliki nedeniyle temlik eden sıfatıyla sorumludur.

TTK m. /1’e göre “Cironun kayıtsız ve şartsız olması gerekir. Cironun bağlı tutulduğu her şart yazılmamış sayılır”. Bununla birlikte TTK’nın maddesi gereğince ödememeden sorumsuzluk ya da tekrar cironun yasaklanmasına dair kayıtlar konulabilir.

Gecikmiş cironun aynı zamanda bir geriye ciro olması yani gecikmiş cironun önceki cirantalardan birisine yapılmış olması halinde ise bu kişiler ilk ciro ile edindikleri konumlarına döndüklerinden, borçlu gecikmiş cironun alacağın temliki hükümlerine tabi olduğundan bahisle devredene karşı sahip olduğu kişisel defileri hamile karşı ileri süremez.

Gecikmiş cirodan sonra uyuşmazlık halinde TTK hükümlerine değil alacağın temliki ile ilgili olarak TBK hükümlerine müracaat edilir. Borçlu (gecikmiş ciro ile) devredene karşı ileri sürebileceği defileri devralana karşı da ileri sürebilir. Ancak senedi gecikmiş ciro ile alan, alacağın temliki hükümlerine göre cirantanın yerine geçeceği ve onun haklarına halef olacağı için, gecikmiş ciro öncesindeki normal ciro zincirinde bulunan müracaat borçlularına da başvurabilir. Bu durumda müracaat borçluları şahsi defilerini hamile karşı ileri süremez; ancak gecikmiş ciro ile devreden cirantaya karşı ileri sürebilecekleri müstesna. Nitekim bu durumda hamil bu cirantanın haklarına halef olmuştur.

TBK’nın vd. maddelerine göre alacağı devreden -bir edim karşılığında alacağı devrettiği durumlarda- devralana karşı, devir sırasında alacağın varlığını ve borçlunun ödeme gücüne sahip olduğunu garanti etmiş olur. TBK’nın m. vd. garanti yükümlülüğüne ilişkin hükümler düzenleyici niteliktedir. Bir diğer ifadeyle bu hükümler emredici nitelikte olmadığından taraflar aksini kararlaştırabilir. Dolayısıyla bonoyu gecikmiş ciro ile (veya alacağın temliki ile) devreden, senede sorumsuzluk kaydı (veya benzer kayıtlar) koyabilir.

Alacağın temliki, devreden ile devralan arasındaki ilişki bakımından ifa yerine ya da ifa uğruna devir olabilir. İfa yerine devirde devreden devralana olan borcunun ifası yerine geçmek üzere 3. kişiden olan alacağını devretmektedir. Bu halde devredenin devralana borcu alacak devredildiği (temlik edildiği) anda sona erer. Borcun sona ermesi alacak devrinin ivazını oluşturur. İfa uğruna devirde ise, alacağı devralanın devredilen alacağı tahsil ederek devredenin kendisine olan bir borcuna mahsup etmesi söz konusudur. Buna göre ifa uğruna devirde, devredenin devralana olan borcu alacağın temliki anında değil, devralanın kendisine devredilen alacağı tahsil ettiği anda (ve tahsil edebildiği ya da gereken özeni gösterseydi tahsil edebileceği oranda) son bulur (TBK m. Bu nedenle alacağın temlikinin, devreden ve devralan arasındaki ilişki bakımından ifa yerine mi ifa uğruna mı olduğunun tespiti önem taşır. Alacağın temlikinin asıl borç yerine geçmek üzere yapıldığı belirtilmedikçe ifa uğruna devir olduğu kabul edilmektedir.

Son olarak ceza hukuku bakımından bir çekin gecikmiş cirosuna değinmekte fayda görmekteyiz. Yargıtay cezai sorumluluk açısından gecikmiş cironun, senet hamiline şikâyet hakkı tanımayacağını kabul etmektedir. Yargıtay’ın bu kararı uygulamada istikrar kazanmıştır. Çekte vade bulunmamaktadır. “Vadeden sonraki ciro” kavramı çekte doğru bir ifade olmayacaktır. Ancak çekin ödenmemesi söz konusu olabilir. Ödenmeme protestosundan veya bu protestonun düzenlenmesi için öngörülmüş sürenin geçmesinden sonra yapılan ciro, alacağın temliki hükümlerini doğurur. Ayrıca ibraz süresi içinde muhatap bankaya ciro edilmeyen ve tedavüle devam eden bir çekte, ibraz süresi geçtikten sonra yapılan ciroların alacağın temliki hükümlerine tabi olduğu açıktır (bkz. ). Yargıtay’a göre, ibrazdan sonra alacaklının çekte hak sahibi olabilmesi için, adına alacağın temliki sonucunu doğuran bir cironun bulunması gerekir.

Sonuç

Emre yazılı senetler, ciro ve zilyetliğin devri yoluyla devredilir. Ciro, kural olarak, vadeden önce yapılır. Ancak uygulamada vadeden sonra da ciro yapıldığı görülmektedir. Vadeden sonra yapılan ciro, gecikmiş cirodur. Kanun, gecikmiş cironun “alacağın temliki” hükümlerine tabi olduğunu düzenlemiştir. Gecikmiş cironun alacağın temliki hükümlerine tabi olması, özellikle defilerin ileri sürülmesinde olmak üzere farklı hukuki durumları ortaya çıkarmaktadır. Örneğin, normal cirodan (vadeden önce yapılan cirodan) farklı olarak, senedi gecikmiş ciro ile devredene karşı ileri sürülebilecek şahsi def’iler, senedi gecikmiş ciro ile devralana ve sonraki devralanlara karşı da ileri sürülebilmektedir.

Senedi devralan iyiniyetli üçüncü kişiler açısından sadece senedin yarattığı görünüşün önem taşıdığı kıymetli evraklar, kamu itimadına mazhar senetlerdir. Kıymetli evrak niteliğindeki (kamu itimadına mazhar) senetlerde iyiniyetli üçüncü kişilerin; senette yazılı hususların var olduğuna ve senet metninden anlaşılmayan hususların kendilerine karşı ileri sürülemeyeceğine ilişkin güvenleri korunmaktadır. Bir kıymetli evrakın kamu itimadına mazhar olmasının en önemli sonucu; senetten anlaşılamayan defilerin, iyiniyetli hamile karşı ileri sürülememesidir.

Gecikmiş ciro ile emre yazılı bir senedin kamu itimadına mazhar olma özelliği ortadan kalkmaktadır. Gecikmiş cironun alacağın temliki hükümlerine bağlı olması devredenin tüm haklarının devralana geçmesi sonucunu doğurmaktadır. Bu itibarla, nasıl ki, nama yazılı bir kambiyo senedinde, borçlu, devredene karşı ileri sürebileceği ve senet metninden anlaşılamayan haklarını dahi iyiniyetli hamile karşı ileri sürebilmektedir; aynı şekilde gecikmiş ciro ile yapılan devirlerde de borçlu (senet metninden anlaşılsın anlaşılmasın) devredene karşı ileri sürebileceği (şahsi defiler dahil) tüm defileri devralanlara karşı ileri sürebilmektedir. Diğer taraftan, senedi gecikmiş ciro ile alan hamil kural olarak, alacağın temliki hükümlerine göre cirantanın yerine geçeceği ve onun haklarına halef olacağı için, gecikmiş ciro öncesindeki normal ciro zincirinde bulunan müracaat borçlularına da başvurabilir. Bu durumda müracaat borçluları (gecikmiş ciro ile devreden cirantaya karşı ileri sürebilecekleri müstesna) şahsi defilerini hamile karşı ileri süremez. Nitekim son durumda hamil bu cirantanın haklarına halef olmuştur.

Ancak ivazsız temlikin söz konusu olduğu alacağın temliki durumunda, temlik eden açıkça taahhüt etmedikçe borçlunun ödeme gücünü muhafaza edeceğini taahhüt etmiş değildir. Bir başka deyişle, bu hallerde alacağın temlikinde kural olarak teminat fonksiyonu yoktur. Bu yüzden, bir edim karşılığı olmadan gecikmiş ciro ile senedi devralan kimsenin, kendisinden öncekilere müracaat etmesi söz konusu olamaz.

Bonoda, a) Senedi, tekrar ciro edilmesini yasaklayarak devreden, b) Senedi tahsil cirosu ile devreden, c) Senede sorumsuzluk kaydı koyan ve d) Senedi gecikmiş ciro ile devreden cirantalar müracaat borçlusu sayılmaz. Dolayısıyla senedi gecikmiş ciro ile devreden ciranta (gecikmiş cironun sahibi), müracaat borçlusu değildir. Diğer bir ifade ile senedi gecikmiş ciro ile devreden ciranta, müracaat borçlusu olarak sorumlu değildir; ancak alacağın temliki nedeniyle temlik eden sıfatıyla sorumludur.

Çeklerde de gecikmiş ciro söz konusu olabilir. Ancak çekte vadeden değil, ibraz süresinden bahsedilebilir. İbraz süresi geçtikten sonra yapılan cirolar alacağın temliki hükümlerine tabidir. Ayrıca Yargıtay’a göre süresinde ibraz edilmeyen çek kambiyo vasfını kaybeder. Yine uygulamada gecikmiş cironun, çek hukuku kapsamında cezai sorumluluk açısından senet hamiline şikâyet hakkı tanımayacağı Yargıtay’ca kabul edilmektedir.


Dipnotlar

Kaynakça

Abdullah Revaha Gencer, Kıymetli Evrakta Ciro Kavramı, İstanbul

Abuzer Kendigelen, Çek Hukuku, İstanbul

Abuzer Kendigelen/İsmail Kırca, Kıymetli Evrak Hukuku, Genel Esaslar, Kambiyo Hukuku, İstanbul

Ali Bozer/Celal Göle, Kıymetli Evrak Hukuku, 3. Baskı, Ankara

Ayşe Şahin, Kambiyo Senetlerinde Gecikmiş Ciro’ya Bağlı Hukuki Sonuçlar, Prof. Dr. Fırat Öztan’a Armağan, Ankara , (s).

Aytekin Çelik, Ticaret Hukuku, Ankara

Cengiz Kutlu, Kambiyo Senetlerinin Devri, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli

Ernst E. Hirş, Ticaret Hukuku Dersleri, İstanbul

Fırat Öztan, Kıymetli Evrak Hukuku, 2. Baskı, Ankara

Halil Arslanlı, Ticari Senetler Dersleri, İstanbul

Hasan Pulaşlı, Kıymetli Evrak Hukukunun Esasları, 3. Baskı, Ankara

Hayri Bozgeyik, Poliçede Müracaat Hakkı, Ankara

Hüseyin Can Aksoy, Alacağı Temlik Edenin Kanundan Doğan Garanti Sorumluluğunun Ekonomi Hukuku Prensipleri Işığında Değerlendirilmesi, Ankara Barosu Dergisi, /1, s. vd.

Hüseyin Ülgen (Mehmet Helvacı/Abuzer Kendigelen/Arslan Kaya), Kıymetli Evrak Hukuku, İstanbul

M. Kemal Oğuzman/M. Turgut Öz, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, C. 2, İstanbul

Mertol Can, Kıymetli Evrak Hukuku, Ankara

Muharrem Gençtürk, Sayılı Yeni Çek Kanuna Göre Karşılıksız Çek Keşide Etme Suçunda Şikâyet Hakkı, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Y, C, S.2 (s).

Naci Kınacıoğlu, Kıymetli Evrak Hukuku, Ankara

Numan Sabit Sönmez, Kambiyo Senetlerinde Şahsi Defiler, İstanbul

Reha Poroy/Ünal Tekinalp, Kıymetli Evrak Hukuku Esasları, İstanbul

Tamer Bozkurt, Kıymetli Evrak Hukuku, İstanbul

Yaşar Karayalçın, Ticari Senetler III Kambiyo Senetleri, 4. Baskı, Ankara

Ciro nedir?

Emre muharrer (yazılı) senetlerin devir usulü. Ciro kelimesinin menşei, İtalyanca devir anlamına gelen girare kelimesidir.

Ciro, senet, police, çek, konişmento (konşimento), makbuz senedi, ipotekli borç senedi gibi emre yazılı kıymetli evrakın, mülkiyet değiştirmesinde kullanılan usuldür. Ciroyu senet emrine düzenlenen kişi lehdar yapar. Ciro eden kişiye ciranta denir. Ciro edilen kişinin adı, ciro tarihi, ödeme emri yazılarak yapılan ciroya tam ciro, isim göstermeden yalnızca bir imza ile yapılabilen ciroya beyaz ciro adı verilir.

Ciro; nakil, teminat ve hak sahibini teşhis olmak üzere üç tür fonksiyon ifa eder. Temliki, tevkili ve terhini ciro olmak üzere çeşitleri vardır.

1. Bir ticaret senedinin, alacaklı tarafından arka yüzüne imza atılarak başkasına devredilmesi.

[Cirò] n. Cyrus, male first name
n. cyrus
n. endorsement, giro, indorsement, backing
Köken: İtalyanca

(Endorsement) Kelime olarak İtalyanca "giro" dan gelir. 1. Bono, çek, poliçe gibi kambiyo senetlerinin başkasına devredilmesi için bunların arkasının imzalanması. Bir senedin devri için onun hamili tarafından ciro ve teslim edilmesi gerekir. Ciro konusu Türk Ticaret Kanunu’ nda düzenlenmiştir (m. ) Ciro, senedi devretmek isteyen hamilin senedin arkasını veya ona eklenen bir kağıdı (alonj) devralacak kişinin adı yazılarak ya da yazılmadan imza etmesidir. Ciroya devralacak kişinin adı yazılırsa buna "tam ciro", yazılmazsa buna da "beyaz ciro" denir. Ciro işlemi yaparak senedi devreden kişiye Ciranta adı verilir ve bu kişinin "hamil" sıfatı kalkar. Tam ciro ile beyaz cironun, senedin devrinde yapılacak işlemler bakımından önemi vardır. Tam ciro ile senedi devralan kişi, onu ya tam ya da beyaz ciro şeklinde devredebilir. Oysa senedi, beyaz ciro ile devralan kimse, dilerse senet üzerinde hiçbir ciro işlemi yapmadan, poliçeyi hamiline yazılı bir senetmiş gibi (Bkz. Hamiline Yazılı Kıymetli Evrak) yalnız teslim yoluyla başkasına devredebilir. Beyaz ciro ile senedi devralan şahıs onu dilerse beyaz ciro yaparak devredebilir. Alacağın devralana geçirilmesi amacı güden ciro işlemine "temlik cirosu" adı verilir. Ciro işlemi alacağın tahsiline yetki vermek veya alacağı rehnetmek için de yapılabilir, ancak o takdirde bu amaçların ciroda uygun kelimelerle belirtilmesi gerekir. Alacağın tahsiline yetki verme amacı güden ciro işlemine "tahsil ciro"su, poliçedeki alacağı rehnetmek üzere yapılan ciro işlemine de "rehin cirosu" denir. Ciranta olarak senede imza koyanlar, tıpkı Jjeşideciler gibi, poliçenin kabul edilmemesi veya kabul edilip de ödenmemesi durumunda senet hamiline karşı sorumludurlar. Diğer bir deyişle, ciranta senedin ödenmesine garanti vermiş olur, ciro hamiline güvence sağlar. Bir senetteki ciroların sayısı arttıkça senedin güvencesi de artar. Bedeli ödenmediği takdirde hamil, parayı keşideciden veya cirantalardan isteyebilir. Bir ciranta parayı ödeyince hamilin yerine geçer, kendinden önce gelen cirantalarla keşideciden ödemeyi isteme hakkı kazanır. 2. Bir işletmenin belirli dönemdeki faaliyet hacmini belirlemek amacıyla da kullanılır. O takdirde ciro (turnover), işletmenin toplam satış miktarını ifade eder. Bu durumda ciro, işletmenin döner sermaye tutarı ile devir sayısının çarpımına eşittir. CİZYE. Osmanlı İmparatorluğu’nda gayri müslim nüfusun ödediği bir vergidir. Resm-i çift ve öşür vergileri gibi Tımarlı Sipahiler aracılığıyla toplanmaz. Bu vergi cizyedarlar aracılığıyla doğrudan devlet hazinesine giderdi. Baş Vergisi niteliğinde bir vergi idi. Gayrimüslim erkek hane reislerden alınıyordu. Gayri müslimlerin askerlik yapmamalarına karşılık olarak alman bir vergi durumundaydı. cizye miktarı mükellefin mali durumuna göre farklılaştırılmıştı.

Ciro Nasıl Yapılır ?

Ciro ve ciranta nedir , ne şekilde yapılır?

Ciro emre yazılı senetlerin devredilmesinde kullanılan çifte yetki veren havale işlemidir.

  1. Ciro bir senet üzerinde ki hakları başka bir kişiye kayıtsız , şartsız devredilmesidir. Ciro eden kişiye ciranta denir. Ciro kambiyo senetlerinin arka yüzüne veya senede eklenen aloni ile yapılır. 
  2. Ciro iki şekilde yapılır. 

Tam ciro ve beyaz ciro. Tam ciro cirantanın senedin arka yüzüne ciro yapacağı kimsenin ad soyadı varsa unvanı ve ödeyiniz kelimesini yazarak altına imzasını atması şeklinde yapılır.  Beyaz ciro ise kime yapıldığı belli olmayan , cirantanın senedin arka yüzüne ödeyiniz yazarak imzasını atması ile yapılır. Bono kimin elindeyse onun tarafından tahsil edilir.

Cirantalara karşı takip nasıl yapılır ?

 Cirantalara karşı takip yapılabilmesi için ön şart , keşideciye ödememe protestosu çekilmesidir.

 Keşideciye protesto çekilmez ise , ilgili bono çek yada poliçede sadece keşideciye icra takibi başlatılabilir.

Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.