iktisat meslekleri nelerdir / İktisat Bölümü ve Mesleği Hakkında Bilgiler (TM-1) – Bilginin Adresi

Iktisat Meslekleri Nelerdir

iktisat meslekleri nelerdir

İktisat b&#;l&#;m&#; okuyan ne olur ve ne iş yapar? Kaymakam ve hakim olabilir mi ve ne kadar maaş alır?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

İktisat, ekonominin işleyişini, piyasaları, devletin ekonomi üzerindeki etkilerini inceler. Sosyal ve teknik bir ilim olarak kabul edilen iktisat kelime olarak da Arapça kökenlidir. İktisat bölümünden mezun olan kişiler kamu kuruluşlarında ve özel sektörlerde çalışma imkanına sahip olurlar. KPSS'ye girerek memur olmak, maliye bakanlığı ya da hazine bakanlığı gibi bölümlerde çalışmak da mümkündür. İktisat bölümü okuyanların ne iş yapabileceklerini ve hakim ya da kaymakam olup olamayacakları hakkında merak edilenler.

Haberin Devamı

İktisat mezunlarının kaymakam ya da hakim olabilme imkanı vardır. Ayrıca bankada, kamu ve kuruluşlarda, özel şirketlerde de çalışma alanlarına sahiplerdir.

İktisat Bölümü Okuyan Ne Olur ve Ne İş Yapar?

Eğitimini İktisat alanında bitiren ve mezun olan kişiler sayıştay, banka, devlet daireleri, kaymakamlık ya da merkez bankalarında çalışabilmektedir. İktisat dalı her toplumda ihtiyaç olan bir alan olduğun için sınırlı kaynağın toplumda nasıl kullanılacağını inceler. Mal ve üretim hizmeti ile ilgilenen bir sosyal bilim alanı olarak da kabul edilir. İş olanakları bakımından da oldukça zengindir. İktisat bölümü mezunlarının vergi daireleri, devlet bankaları ve devletin ekonomi ile ilgili her alanında iş bulma imkanı vardır. Kamu kurum ve kuruluşlarında, denetçi, denetmen ya da müfettiş olmaları da mümkündür. Ayrıca bu kişiler TBMM yasama uzmanı ya da gümrük müfettişi olma hakkına da sahiptir.

Kaymakam ve Hakim Olabilir mi?

Kaymakam olabilmek için de gerekli bazı şartların yerine getirilmesi önemlidir. Kaymakam olmak için 4 yıllık İktisat bölümlerinden mezun olmanız gerekir. İktisat mezunu olan kişiler istedikleri takdirde kaymakam olabilir. Kaymakamlık için özel olarak hazırlanan sınava girmek ve bu sınavdan en az 70 puan almak gerekir. Sınav sonrası mülakatlara girerek süreci tamamladığınızda ve başarılı olduğunuzda öncelikle valilik adına bir tez hazırlamanız istenir. Sonrasında valilik emri ile atama alabilir ve kaymakam olarak çalışmaya başlayabilirsiniz. Eğer 4 yıllık lisans eğitiminiz boyunca yeteri kadar Hukuk dersi almışsanız hakim olmanız da mümkündür. İdari hakimlik sınavına başvuru yaparak sınava girebilir ve başarılı olmanız halinde mülakatlara girmeye hak kazanabilirsiniz. Mülakatlardan sonra ise yine başarılı olursanız hakim olarak atamanız yapıldığında çalışmaya başlayabilirsiniz.

Ne Kadar Maaş Alır?

Geniş bir meslek alanına sahip olan İktisat çalışma bölümüne ya da çalışılan kuruma göre maaşı değişen bir alandır. Hangi alanda ya da hangi kurumda çalışırsanız maaşınız buna göre değişir. KPSS'ye girer ve atanarak çalışmaya başlarsanız asgari ücretin biraz üzerinde ücret ile çalışmaya başlarsınız. İşi tamamen öğrenerek ilerleme kaydetmeniz halinde maaşınız her sene sürekli olarak artış gösterir. Dil sınavına girerek kendinizi farklı eğitimler ile de geliştirerek daha iyi yerlere gelmenizi sağlayabilirsiniz. KPSS ile sözleşmeli öğretmen olmanız da mümkündür.

İktisat Bölümü Nedir?

İktisat, mal ve hizmet üretimi, tüketim ve para sirkülasyonu, ekonomik kaynakların kullanımı ve fiyat politikası ile ilgilenen bilim dalıdır. İktisat bölümü öğrencileri bu sistemleri incelemekle ve analiz yaparak aksayan yönleri bulmak ile yükümlüdür. İktisat bölümü Siyasal Bilimler Fakültesinde ya da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde yer alır. Temel dersleri makro iktisat, mikro iktisat, iktisada giriş, finansman ve piyasalar gibi derslerdir. Fakültenin hukuk, siyaset bilimi ve iktisat gibi ortak dersleri de vardır.

İktisat bölümünde okumak için sayısal yeteneğe de sahip olmak gerekir. Bununla beraber analitik düşünme becerisine de sahip olmak başarılı olmanızı sağlar. Çok fazla inceleme ve araştırma gerektiren bir bölüm olduğundan meraklı olmak ve araştırma yapmayı da sevmek gerekir. Disiplinli, çalışma temposuna uyum sağlayabilecek kişiler İktisat bölümünde başarılı olabilir.

İktisat Mezunu Ne İş Yapar?

En çok tercih edilen bölümlerden biri de iktisat bölümüdür. Peki tercih edilen bu bölüm hakkında neler biliyoruz? İşte size iktisat mezunu ne iş yapar, bölüm dersleri nelerdir, hangi mesleklerde çalışabilir gibi pek çok sorunun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Tercihiniyap Forum Tekrar Aktif Tıklayın

İktisat bölümü İktisadi ve İdari Bilimler, İktisat, İşletme ve Siyasal Bilgiler Fakültelerinde okutulan bölümlerden bir tanesidir. Ülkemizde bulunan üniversitelerin büyük bölümünde iktisat bölümü yer almaktadır. Son yıllarda yapılan üniversite yerleştirme sonuçlarına göre iktisat bölümüne ait kontenjanların yıldan yıla arttığı görülmektedir. Kontenjanların artmasıyla birlikte eski önemini çok fazla korumayan iktisat bölümünü tercih etmeyi düşünen arkadaşlarımız için mezuniyet sonrası ne iş yapacakları konusunda bilgi vermek istiyoruz.

İktisat Bölümü Dersleri Nelerdir?

İktisat bölümüne ait en temel dersler: Mikro iktisat, makro iktisat ve para politikası olarak bilinir. Bu derslerle birlikte iktisat bölümünde: Matematik, istatistik, işletme, uluslararası iktisat, maliye ve ekonometri gibi temel derslerde okutulmaktadır. Özüne bakıldığında bu derslerin her biri üniversiteler için ayrı birer bölüm değeri taşımaktadır. Bu nedenle iktisat bölümü, mezunlarına çok geniş bir iş yelpazesi sunmaktadır. İktisat bölümünde, bu derslerin içeriği çok kapsamlı öğretilmese de dersleri gören mezunlar meslek tercihleri konusunda kendilerine bir yol haritası çizmektedir.

İktisat Bölümü Mezunları Kamuda Hangi Mesleklerde Çalışabilir?

İktisat bölümü mezunlarının kamuda çalışabilecekleri en uygun kurumlar: Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı&#;dır. Bu bakanlıklarda da meslek olarak, Hazine Uzman Yardımcılığı, Hazine Kontrolörlüğü ve Dış Ticaret Uzman Yardımcılığı meslekleri iktisat mezunları için mesleki tatmin açısında en uygun yerlerdir. Bu meslekler dışında iktisat mezunları: Kaymakam, İdari Hakim ve Sayıştay Denetçisi olabilirler. Kamu kurum ve kuruluşlarında uzman, denetçi, denetmen ve müfettiş olabilirler. Bir iktisat mezunu, Gümrük müfettişi olabileceği gibi, TBMM yasama uzmanı da olabilir. Bu mesleklere atanmak isteyen iktisat mezunlarının KPSS a kadro puanlarının iyi olması ve kurumlar tarafından açılacak olan kurum sınavlarını kazanması gerekmektedir.

İktisat Bölümü Mezunları Memur Olabilir Mi?

İktisat bölümü mezunları için bir diğer alternatifte kamu personeli seçme sınavından aldıkları KPSS P3 puanı ile memur olmaktır. Çift yıllarda yapılan KPSS P3 puanının geçerlilik süresi 2 yıldır ve bu puan ile dört merkezi atamada tercih yapılabilmektedir İktisat mezunları da bazı kamu kurum ve kuruluşların iktisat bölümü için açtıkları kadrolara başvuru yapma hakkını elde etmektedir. İktisat mezunları o yıla ait merkezi atama sonuçlarına göre: Memur, vhki, bilgisayar işletmeni, DHMİ apron görevlisi gibi mesleklere atanabilmektedir. Bununla birlikte iktisat mezunları çift yılda aldıkları P3 puanını kamu kurum ve kuruluşların açıktan personel alım ilanları içinde kullanabilmektedir.

İktisat Bölümü Mezunları Özel Sektörde Ne İş Yapabilir?

Üniversitelerin iktisat bölümleri kapsamlı bir ders programına sahip olduğundan, bölüm mezunlarının özel sektör yelpazesi oldukça geniştir. Bankacılık, ekonomistlik, borsa uzmanlığı, finans direktörü, dış ticaret sorumlusu, istatistikçi, işletme yöneticisi gibi bir çok mesleği icra eden iktisat mezunu mevcuttur. Bununla birlikte, kendi işletmesini açan, uluslararası finans ve ticaret sektöründe çalışan, gümrük müşavirliklerinde ve serbest mali müşavirlikte çalışan iktisat mezunlarına da rastlayabilirsiniz. 

Özetlemek gerekirse, iktisat bölümünü hakkıyla okuyan kişiler için gerek kamu da gerekse de özel sektörde yapabilecek bir çok meslek vardır. Özellikle, iktisat bölümünde kendi markasını yaratan üniversitelerden mezun olanlar için her iki sektörde de kapılar ardına kadar açıktır.

İktisat Bölümünün Meslek Bulma Konusunda Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

İktisat bölümünün en büyük dezavantajı: Bu bölümün her yıl çok sayıda mezun vermesidir. Doğadaki kıt kaynakların sınırsız insan isteklerini karşılaması için çözüm arayan iktisat bölümü, kendi mezunlarına meslek bulma konusunda yeterince çözüm bulamamaktadır. Bölümün en büyük avantajı ise: Bölüm ders içeriklerinin gerek kpss/kurum sınavı formatına gerekse de özel sektör çalışma alanlarına çok uygun şekilde belirlenmiş olmasıdır. İİBF ve SBF bölümleri içerisinde ders içeriği açısından en avantajlı bölümlerden biri iktisat bölümüdür. Üniversite Rehberi

Üniversite Tercihlerinde Bize Sormak İstedikleriniz İçin TIKLAYINIZ. 

Bizi Sürekli Takip Edebilmek İçin TIKLAYINIZ.

Yazımızı Puanlamak İster misin?

İktisat Mezunları Ne İş Yapar? Maaşları Ne Kadar?

Son yıllarda üniversitelerin en popüler bölümlerinden biri olan iktisat, ekonomi alanında nitelikli kişiler yetiştirmek için kurulmuş bölümlerden biridir. İktisat mezunları ne iş yapar? Maaşları ne kadar sorusuna, bu bölümü okumak isteyen kişiler cevap aramaktadır.


İktisat bölümünden mezun olan kişiler, iktisatçı olarak anılsa da kendilerini ekonomi ağırlıklı geliştirmeleri halinde ekonomist unvanı ile de anılırlar. 
İktisat bölümünden mezun olan kişiler özel ve kamu bankaları başta olmak üzere, ekonomi ve finans alanında çeşitli sektörlerde iş bulabilirler. Ancak üniversitelerin iktisat bölümleri son yıllarda fazla sayıda mezun verdiği için, bu bölümden mezun olan kişilerin iş bulma potansiyelleri de gittikçe azalmaktadır.

İktisat Mezunları Ne İş Yapar?

Fakültelerinin iktisat bölümünde okuyan kişiler istatistik, ekonomi ve benzeri alanlarda teorik bilgiler içeren dersler görürler. Uluslararası iktisat, iktisat politikası, iktisat teorisi ve iktisat tarihi gibi dallarda eğitim alan bölüm öğrencileri, mezun olduktan sonra birçok iş kolunda istihdam edilebilir.

Devlete ait iktisat birimlerinin tamamında iş bulma potansiyeli bulunan bölüm mezunları vergi daireleri, devlet bankaları ve Maliye Bakanlığı gibi çok geniş alanlarda iş imkânına sahiptirler. Geçmişte bölümden mezun olan kişiler çok rahat bir şekilde iş bulabilirken, günümüzde ise iş bulmada net bir sıkıntı yaşanmasa da olanaklar daha kısıtlı hala gelmeye başlamıştır.
İktisat bölümünden mezun olan kişiler kamu kurumlarının dışında özel sektörde başta bankalar olmak üzere, ekonomi ile alakalı şirketlerde iş bulabilirler. Bölümden mezun olduktan sonra ekstra eğitimler alıp çalışmalar yapmak, daha iyi bir kariyer elde etmek için kolaylık sağlar.
Bölümden mezun olduktan sonra yüksek lisans ve doktora eğitimi alınarak, akademik anlamda kariyer oluşturmak mümkündür. Bu alanda akademik eğitimini tamamlayan kişilerin devletin önemli kurumlarında ve özel şirketlerde, danışman ve eğitici olarak hizmet vermeleri mümkün hale gelir. Özellikle ekonomik strateji danışmanlığı gibi alanlarda, akademik kariyere sahip olan kişilerin hizmet verdikleri bilinmektedir.

İktisat mezunlarının geliştirmeye devam etmek için, özel eğitim kurumlarında ekonomi bölümleri ile dolaylı yoldan alakalı olan çeşitli sertifika programlarına katılmaları iş bulma imkânı artırır. Bu alanda daha donanımlı olmak, daha yüksek maaş almanızı sağlayabilir.
İktisat mezunu kişiler, genellikle şu alanlarda istihdam edilirler:

•    Bankaların müfettişlik kadroları
•    Ekonomik analiz gerektiren pozisyonlarda
•    Mali müşavirlik özel ve kamu bankalarında değerlendirme uzmanlığı
•    TBMM çatısı altında çeşitli görevler
•    Ekonomi ile ilgili bakanlıklarda danışmanlık ve memurluk
•    Vergi müfettişliği
•    Merkez bankası memurluğu
•    Sayıştay denetçiliği

•    Kaymakamlıkların çeşitli birimleri
•    İdari hâkimlik gibi

Birçok alanda iktisat mezunları istihdam edilir. Özellikle özel ve kamu bankalarında, bu bölümden mezun olan kişiler öncelikli olarak tercih edilmektedir.

Kimler İktisat Bölümünde Okumalıdır?

Şartları sağlayan herkes bu bölümde okuyabilirken, özellikle geometri, temel matematik ve grafik okuma gibi çeşitli alanlarda kendini başarılı hisseden kişilerin, iktisat bölümünde daha başarılı oldukları bilinmektedir.

İktisat tüm sosyal bilimlerin temelinde olan ayrı bir bilim olarak ele alındığında, özellikle ekonomi ile alakalı konulara meraklı olan kişilerin iktisat bölümünde okumaları tavsiye edilir.

İktisat Bölümünden Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Bu bölümden mezun olan kişilerin maaşları, çalışmış oldukları özel veya kamu şirketine göre farklılık göstereceği gibi şirket bünyesindeki pozisyonu da maaşlar da belirleyici rol oynar.

Mesleğe yeni başlayan kişiler ortalama 3 bin TL maaş alırken, tecrübe kazanıp doğrudan bölüm ile alakalı sektörlerde iş bulan kişilerin maaşları ise, TL civarındadır. Kişinin kendini geliştirerek çalışmış olduğu kurumda yönetici olması halinde, alacağı maaş da doğal olarak daha yüksek olacaktır.

Pozisyonlara Göre İktisat Maaşları ()
Mali Müşavir: tl.
Finansal Danışman : tl.
Denetçi : tl.
Denetim Yardımcısı : tl.
Denetim Müdürü : tl.
Denetim Uzmanı : tl.
Muhasebe Elemanı : tl.
Muhasebe Uzmanı : tl.

Son Güncelleme:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası