bebeklerde epilepsi nasıl anlaşılır / Çocuklarda Epilepsi Belirtileri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri | Acıbadem

Bebeklerde Epilepsi Nasıl Anlaşılır

bebeklerde epilepsi nasıl anlaşılır

Epilepsi Nedir? Epilepsi Belirtileri Nelerdir?

İçindekiler

Epilepsi nedir?

Epilepsi beyin kabuğundaki sinir hücrelerinin anormal ve aşırı elektriksel dejarjı sonucu ortaya çıkan ani, tekrarlayıcı ve tanımlanabilen bir olayla tetiklenmemiş nöbetler ile karakterize bir durumdur.

Epilepsi belirtileri nelerdir?

Epilepsiyi bilinç kaybı olan ve bilinç kaybı olmayan epilepsiler olarak ikiye ayırabiliriz. Bilinç kaybı olmayan epilepsilerin tanısı çok daha zordur. Epilepsi nöbetleri,

  • Anlık dalmalar,
  • Ellerde sıçrama,
  • Çığlık atma,
  • Uykuda başın bir tarafa dönmesi şeklinde olabilir.

Halk arasında bilinen bilinç kaybının da olduğu jeneralize nöbet denilen epilepsi nöbetleri;

  • Kol bacakta şiddetli kasılmalar
  • Bayılma
  • idrar kaçırma
  • Ağızdan köpükler gelmesi
  • Dilin ısırılması gibi belirtiler görülebilir.

Ancak bu, epilepsinin sadece bir tipidir. Bunun dışında çok farklı epilepsi tipleri vardır.

Epilepsi krizini tetikleyen durumlar nelerdir?

Epilepsi krizini tetikleyen durumlar şunlardır:

  • Uykusuzluk
  • Açlık
  • Kapalı ve havasız alanlar
  • Stres
  • Bazı ilaçlar
  • Yorgunluk
  • Parlak ışıklar
  • Tiz ses

Ayrıca sese veya ışığa duyarlı epilepsiler de vardır. Bu nedenle ani ve tiz ses, parlak ışıklar da epilepsi krizine neden olabilir.

Epilepsi nöbetleri sırasında ne yapılmalı?

Basit nöbet dediğimiz bilinç kaybının olmadığı nöbetler genellikle dalma, ellerde sıçrama, başdönmesi gibi dışarıdan farkedilemeyen belirtilerle ortaya çıkar. Örneğin kişi, konuşurken anlık durur. Bu durumlarda yapılacak bir şey yok. Büyük nöbet dediğimiz, bayılma şeklinde olan jeneralize nöbetlerde yapılmaması gerekenler arasında en önemlisi kişinin, ağzını açmaya çalışmamaktır. Kişinin o anda çene kasları çok güçlüdür ve parmağınızı ısırabilir.

Epilepsi krizi geçiren kişinin dilinin arkaya kaçarak ve soluk yolunu tıkama riski olduğu için, yan yatırılması gerekir. Ayrıca başını çarpma riski varsa onu önlemek lazım.

Epilepsinin nedenleri nelerdir?

Epilepsiye,

  • Genetik yatkınlık,
  • Beyindeki yapısal bozukluklar,
  • Beyin tümörleri ve travmalar neden olabilir. Ayrıca epilepsi sebebi bilinmeyen nedenlerden de kaynaklanabilir.

Nedeni belli olmayanlar epilepsilerde MR’de ve EEG’de bulgu bulunmaz.

  • Beyindeki yapısal bozukluk
  • Kafa travması
  • İnme
  • Beyin damarı tıkanıklığı,
  • Beyin kanaması
  • Tümör
  • Beyin ameliyatları sonucunda beyinde hasar meydana gelerek anormal elektriksel deşarjlar olur ve epilepsi ortaya çıkabilir.

Epilepsi en sık ilk bir yaşta ve 60 yaştan sonra görülür.. 60 yaş üstünde genellikle sebep inme, kafa travması, beyin tümörleri ve metabolik bozukluklardır. ( kan tuz değerinin düşmesi gibi) İlk bir yaşında görülen epilepsiler daha çok metabolik, beyin yapısal bozuklukları ya da genetik nedenlerden kaynaklanmaktadır. Epilepsiyi en çok çocukluk çağında ve ergenlikte görüyoruz. Bazı epilepsiler mesela jeneralize myoklonik epilepsi ( JME) gibi ergenlikle başlar ve ömür boyu devam edebilir.

Epilepsi tanısı nasıl konur?

Epilepside ilk tanı yöntemi, beynin elektriksel aktivitesinin çekildiği EEG’dir. Ancak EEG epilepsi tanısını yüzde oranında koydurur. EEG yüzde yüz epilepsi tanısının konulması için yeterli değildir. Ancak beyinde bir bozukluk varsa EEG’de görülebilir. Epilepsi olsa dahi EEG çoğu zaman normal olabilir. EEG, daha çok nöbet anında çekildiği zaman epilepsi bulgusu verir. Nöbetler arası EEG’ler genellikle normal çıkar. Ayrıca EEG’nin anormal olması da bir epilepsi tanısı koydurtmaz. Epilepsi tanısında önemli olan klinik bulgulardır. Biz genellikle hastanın yakınlarından, nöbet sırasında video çekmelerini isteriz. Video kaydıyla yalancı nöbet olup olmadığı ya da gerçek bir epilepsi olup olmadığı anlaşılır. İ

Tanıda ikinci yöntem ise radyolojik görüntülemedir. MR’ın beyin dokusunu daha ayrıntılı göstermesi nedeniyle radyolojik görüntülemede MR tercih edilmektedir.

Epilepsi nasıl tedavi edilir?

Epilepsinin tedavi yöntemi genellikle ilaçtır. Epilepsi tedavisine tek ilaçla başlanır ve hasta takip edilir. Tek ilacın yeterli gelmediği durumlarda ikinci ilaca başlanabilir.

Çoğunlukla ikinci nöbetten sonra ilaç tedavisine başvurulur. Ancak ilk nöbetin yüzde yüz klinik olarak epilepsiyi teşhis ettirmesi durumunda zaman kaybedilmeden ilaç tedavisine başlanır.

Epilepsi tedavisinde önemli olan hastanın nöbet geçirip geçirmemesidir. Bazen ömür boyu ilaç kullanmak gerekir. Ancak çocukluk çağında başlayan epilepsilerin çoğu birkaç yıl devam edip tamamen düzelebilir. JME olarak adlandırılan epilepsi, ergenlikte başlar ve ömür boyu devam eder. Bu hastalar tüm hayatları boyunca ilaç kullanmak zorundadırlar.

Epilepsi hastaları nelere dikkat etmelidir?

Epilepsi hastalarının dikkat etmesi gerekenler;

  • Aç kalmamak
  • Uykusuz kalmamak
  • Gece vardiyalı bir işte çalışmamak
  • Aşırı yorgunluktan, stresten uzak durmak,
  • Yalnız başına spor yapmamak (özellikle yüzme)
  • İlaç dozlarını kesinlikle unutmamak
  • AVM'ler de uzun süre kalmamak (spot ışıklardan dolayı)
  • Aşırı gürültülü ve yüksek sesli ortamlardan uzak durmak (disco, club, düğün salonları gibi)
  • Yalnız olarak uzun yolda araç kullanmamak
  • Far ışıklarının epilepsi nöbetlerine yol açabileceği için gece araç kullanmamak
  • Gece yolculuk yapıldığında (yolcu olarak) göz bandı kullanmak olarak sıralanabilir

ÇOCUKLARDA EPİLEPSİ BELİRTİLERİ, TANI VE TEDAVİSİ

Çocuklarda Epilepsi Sendromları

Bebek ve çocuklarda epilepsi sendromları çeşitli nöbetler ve gelişimsel gecikmeler gibi semptomlarla karakterizedir.

Epilepsi ilaç, düzenlenilmiş diyet, sinir uyarımı veya ameliyatla kontrol altına alınabilir.

İnfantil Spazmlar (West Sendromu)

İnfantil spazmlar tipik olarak çocuk 3 ila 12 aylıkken başlar ve genellikle 2 ila 4 yaşlarında durur. Spazmlar ani bir sarsılma şeklinde olarak ortaya çıkar ve ardından vücutta sertleşme görülür. Çoğunlukla çocuğun kolları dışa doğru fırlar ve vücut öne doğru eğilirken dizler yukarı doğru çekilir.

Her nöbet yalnızca bir veya iki saniye sürer, ancak bir seri halinde birbirine yakın bir şekilde tekrar eder. Bazen spazmlar kolik ile karıştırılır, ancak kolik krampları genellikle art arda bir seri halinde görülmez. Spazm geçirme olasılığı çocuk uyandıktan hemen sonraki dönemde daha yüksektir, ancak uyku sırasında da nadiren spazmlar ortaya çıkabilir.

İnfantil spazmlar, zayıf gelişime yol açabilen şiddetli bir epilepsi formudur ve bu semptomları olan çocuklar hemen doktor tarafından muayene edilmelidir. İnfantil spazmların tedavisi genellikle steroid tedavisi, belirli antikonvülsan ilaçlar veya ketojenik diyeti içerir.

Doose Sendromu (Çocuklık Dönemi Myoklonik Astatik Epilepsi)

Doose sendromu olarak da bilinen miyoklonik astatik epilepsi (MAE), erken çocukluk döneminde genellikle 1 ile 5 yaşları arasında görülen ve genel nöbetler içeren bir epilepsi sendromudur. Çocuklar bazen ataklar ve gözlerini dikip bakma şeklinde nöbetler yaşarlar. MAE idiyopatiktir, yani nedeni henüz bilinmemektedir.

MAE nöbetleri genellikle ilaca dirençli olsa da, nöbet önleyici ilaçlar valproat ve levetirasetam kullanımı yardımcı olabilir. Bununla birlikte, araştırmalar ketojenik diyetin ve değiştirilmiş Atkins diyetinin de etkili tedaviler olduğunu göstermiştir.

İyi Huylu Rolandik Epilepsi (BRE)

BRE olarak da bilinen benign rolandik epilepsi çocukları etkileyen bir epilepsi sendromudur. Çocukluk çağı epilepsi vakalarının yaklaşık yüzde 15'ini oluşturur.

Nöbetler, çocuğun yüzünde veya dilinde seğirme, uyuşma veya karıncalanma şeklinde ortaya çıkmakta, konuşmayi engellemekte ve salyaya neden olmaktadır. Nöbetler yayılır ve genelleşmiş nöbetler haline gelir. Çoğu durumda, BRE nöbetleri seyrektir ve genellikle sadece geceleri meydana gelir. Bu nöbetler tipik olarak iki dakikadan fazla sürmez ve çocuk bilincini kaybetmez. BRE tipik olarak 6 ila 8 yaşları arasında başlar ve erkekleri etkileme olasılığı kadınlara göre daha yüksektir.

Pek çok çocuk BRE için herhangi bir nöbet engelleyici ilacı almaz ve nöbetler genellikle erken ergenlik döneminde durur. Çocuğun gündüz saatlerinde nöbetleri varsa, nöbetler geceleri uykuyu bozuyorsa veya çocuğun BRE ile ilişkili olabilecek bir okuma bozukluğu varsa, doktor levetirasetam veya okskarbazepin reçete edebilir .

Rasmussen Sendromu

Rasmussen sendromu (Rasmussen'in ensefaliti) beynin bir yarım küresinin iltihaplanmasına ve fonksiyon bozukluğuna neden olan bir otoimmün hastalıktır.

Rasmussen sendromu genellikle 14 ay ile 14 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Nöbetler genellikle sendromun ilk ortaya çıkan semptomlardır. Güçsüzlük ve diğer nörolojik problemler genellikle nöbetlerin başlamasından 1 ila 3 yıl sonra ortaya çıkar.

Tedavi iltihabı durdurabilir, ancak hasarı tersine çeviremez. Diğer bazı hastalıkların semptomları (beyin iltihabı türleri dahil) Rasmussen sendromuna benzeyebilir, bu nedenle ebeveynlerin tanı için bir uzmana danışması önemlidir.

Rasmussen sendromuyla ilişkili nöbetleri ilaçla kontrol altında tutmak zordur. Çoğu hastada en iyi tedavi metodu epilepsi ameliyatıdır.

Lennox- Gastaut Sendromu

Tipik olarak yaş arası çocuklarda başlayan Lennox- Gastaut sendromunun sebebi bilinmemekte ve hastalık genellikle beyin gelişim sorunları veya edinilmiş beyin hasarı olan çocuklarda görülmektedir.

Lennox- Gastaut sendromlu çocukların gelişimsel gecikmeleri problemler yaşamaktadırlar ve hastaların EEG testleri belirgin bir patern gösterir.

Lennox- Gastaut sendromunda görülen nöbet tipleri atonik, tonik, tonik- klonik ve atipik absans nöbetleri içerir. Atonik nöbetler çocukların yere düşmesine neden olduğu için birçok çocuk dişlerini ve yüzlerini korumak için kask takar.

Hastalığın tedavisi zor bir süreçtir ve antikonvülsan ilaçlar, sinir stimülasyonu ve belirli diyet tedavisi tütlerini içerir.

Elektrik Durumu Uyku Epileptikusu (ESES)

Elektrik durumu uyku epileptikusu (ESES), uyku sırasında daha sık hale gelen ve bir çocuğun uyku EEG'sinin yarısından fazlasında görülen nöbet aktivitesini tanımlar.

ESES, okul çağındaki çocuklarda bulunur ve hastaları farklı derecelerde etkileyebilir. Her zaman olmamakla birlikte sıklıkla nöbetler geçirilir. Hastalığa sahip çocuklar genellikle öğrenme ve yapmayı zaten bildikleri şeyleri yapma yeteneklerinde bir düşüşe sebep olan bilişsel geriliğe sahiptir.

Devam eden bu nöbet aktivitesi, konuşmada veya konuşmayı anlamada zorluk, davranışsal kaygılar, dikkat zorlukları veya vücudun bir veya daha fazla bölümünün hareketiyle ilgili sorunlara yol açabilir.

Nöbet aktivitesi, ESES'in başka bir özelliği ile birleştirildiğinde, genellikle uyku sırasında sürekli yükselme ve dalga (CSWS) olarak adlandırılır. Landau- Kleffner sendromu (LKS) gibi çocukların EEG'lerinde ESES'in olduğu ve özellikle dil ve sesleri anlamada zorluk çektikleri daha spesifik başka sendromlar da vardır .

Tipik olarak nöbetleri tedavi etmek için kullanılan ilaçlar ESES'i tedavi etmek için kullanılabilir, ancak doktorun yüksek doz benzodiazepinler ve steroidler gibi daha fazla tedavi eklemesi gerekebilir. Çocukların bilişsel işlevlerinin yakından izlenmesi çok önemlidir.

Sturge -Weber Sendromu

Sturge -Weber sendromu (SWS) , göz çevresindeki alın bölgesinde " porto şarabı lekesi " ( anjiyom olarak bilinir ) ile tanımlanabilen nörokutanöz (beyin ve cildi etkileyen) bir hastalıktır.

SWS'li çocuklar nöbetler, vücudun bir tarafında güçsüzlük (hemiparezi), gelişimsel gecikmeler ve gözde basınç artışı ( glokom ) yaşayabilir .

SWS teşhisi konan çocukların yüzde 80'inden fazlasında nöbetler görülür. Bu çocukların yaklaşık yüzde 25'inde ilaçla nöbetler tamamen kontrol altında tutulabilirken , yüzde 50'sinde kısmi nöbet kontrolü elde edilmekte ve yüzde 25'i ise ilaca yanıt vermemektedir. Ağır vakalarda doktor epilepsi ameliyatı önerebilir .  

Juvenil Miyoklonik Epilepsi

Juvenil miyoklonik epilepsisi (JME) olan kişilerde, kollarda, omuzlarda veya bazen bacaklarda küçük, hızlı sarsıntılar ile karakterize miyoklonik nöbetler vardır. Bu nöbetler genellikle uyandıktan hemen sonra oluşur. Miyoklonik sarsıntıları bazen tonik- klonik nöbetler izler veya tonik- klonik nöbetler bağımsız olarak ortaya çıkabilir. Hastanın saniyelerden birkaç dakikaya kadar sürebilen kısa bir süre için bilinçsizleştiği görülen absens nöbetleri de meydana gelebilir.

JME nöbetleri, geç çocukluk ve erken yetişkinlik arasında, genellikle ergenlik çağında başlayabilir. Çoğu hastada nöbetler uzun süreli ilaç alımı ile iyi bir şekilde kontrol altında tutulur.

Çocuklarda Epilepsi Belirtileri, Tanı ve Tedavisi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası