oda sıcaklığı kaç / Yenidoğan İçin İdeal Oda Sıcaklığı - seafoodplus.info

Oda Sıcaklığı Kaç

oda sıcaklığı kaç

Yatak Odasında Sıcaklık Kaç Derece Olmalı?

Kalorifer, klima, soba

Hava giderek soğuyor; ısıtıcılar aralıksız çalışıyor.

Gece düşen sıcaklık ise anne babaları tedirgin ediyor.

Ancak, sıcak odada uyku, vücutta sıvı kaybıyla birlikte solunum yollarının kurumasına yol açıyor.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Baskın Kocabaş, "Kuruduğu zaman burnundan nefes alamayan çocuk ağzı açık uyuyor. Ağzı açık uyuyan çocuk da nefes almaya zorlandığı için, enfeksiyonlara hazır hale getiriyoruz solunum yollarımızı bu şekilde." diye konuşuyor.

Sonuçta çocuk bronşit, faranjit ve orta kulak iltihabı gibi rahatsızlıklara yakalanıyor.

Bu yüzden uyku için ideal oda sıcaklığı, derece arası. Oda sıcaklığının 18 dereceyi geçmemesini isteyen uzmanlar, "Gerekirse çocuğu 2 kat giydirin" diyor.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Baskın Kocabaş, "Gece ısıtması kesinlikle ve kesinlikle yapılmaması gerekiyor. Bir kat fazlasını giydirin. Ama tamamen pamuklu olarak. Kesinlikle yünlü ve polar kıyafet, battaniye kullanmayacağız. 1 veya 2 kat örtü örtebiliriz kalınlığına göre." diyor.

Kış aylarında odaların ıslak havlu ya da küçük bir kap suyla nemlendirilmesi de yararlı

İki kişi girdiğiniz hastaneden en az üç kişi olarak ayrılmaya hazırlandığınız sırada yaşadığınız mutluluğun yanında tatlı telaşlarınızın da olması çok doğaldır.

Yeni doğmuş minik bebeğiniz yuvasıyla tanışacak. Sizin de artık yuvanızı bir bebeğin yaşantısına uygun şekilde düzenlemeniz gerekecek. Bu konuda aklınıza takılan birçok soru olabilir. Bu sorulardan bir tanesi olduğunu düşündüğümüz yenidoğan için ideal oda sıcaklığı ve odanın nem oranının nasıl olması gerektiğiyle ilgili bilgileri sizler için derledik.

Ayrıca yenidoğan bebek bakımıyla ilgili hazırlamış olduğumuz yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.   

Yenidoğan Bebekler İçin İdeal Oda Sıcaklığı Kaç Olmalıdır?

Minik yavrunuzun doğumundan sonra evinizi onun sağlıklı bir şekilde büyümesi için ayarlamalısınız. Bu konuda ilk yapmanız gereken şeylerden bir tanesi de ev içi ideal ısının yenidoğana uygun bir şekilde ayarlanmasıdır. 

  • Doğumundan sonraki ilk 6 aylık süreçte bulunduğu odanın ideal sıcaklık oranı derece arasında değişir. 
  • Gece olduğu zaman odanın mevcut sıcaklığını derece düşürmeniz tavsiye edilir.
  • 6 aylık süreçten sonra ideal oda ısısı derecelere kadar düşer. 
  • Bebeklerin vücut ısısını ellerine veya ayaklarına dokunarak anlamanız pek mümkün değildir. Bu durumun sebebi yenidoğanların dolaşım sisteminin henüz gelişmemiş olmasıdır. Yavrunuzun ellerinin ve ayaklarının soğuk olması onun üşüdüğü anlamına gelmez. 
  • Minik yavrunuzun vücut ısısını, karnından, sırtından, kulak memesinden veya ensesinden kontrol edebilirsiniz. 
  • Yenidoğan bebeklerinizi kıyafetlerle kat kat giydirerek ısıtmaya çalışmak yerine ten tene temas ettirerek daha kolay bir şekilde ısıtabilirsiniz. Bebeklerin sizin vücudunuzdan ısı alması, kıyafetlerle sarılmasından çok daha etkili bir yöntemdir. Minik yavrunuzla çok kalın olmayan bir örtünün altında çıplak bir şekilde yatmanız, onun vücudunuzdan ısı almasını ve ısınmasını sağlar. 
  • Hangi mevsim olursa olsun ideal oda sıcaklığının derece aralığında kalmasına özen göstermelisiniz. Yaz aylarındaysanız ve eviniz fazla sıcaksa evinizi soğutmanız, kış aylarında ise evinizi derece aralığında bir ısı olana kadar ısıtmanız gerekir.
  • Minik yavrunuzun doğumundan sonraki ilk 1 aylık süreçte normalden yalnızca 1 kat daha fazla giydirebilirsiniz. Bu süreç bittikten sonra ise siz ne kadar giyiniyorsanız bebeğinizi de o kadar giydirmelisiniz. Ekstradan üşüdüğünü düşündüğünüz için kat kat giydirmeniz yavrunuza zarar verir. 

Bebeğinizin oda sıcaklığını ayarlamak için kullanabileceğiniz dijital termometrelere göz atmak içi buraya tıklayabilirsiniz.

Oda Sıcaklığının Önemi

Bebek odasının sıcaklığı, direkt olarak sağlığını etkileyen bir unsurdur.

Yenidoğanın bulunduğu odanın ısısı ve nem oranı, onun hastalanmaması açısından çok önemlidir.

Oda Sıcaklığı Olması Gerektiğinden Yüksek Olursa;

  • Odanın içindeki nem oranında azalma görülür ve odanın havası kurur. 
  • Nem oranı düşük ve kuru havayı soluyan yavrunuzun solunum yolları bu durumdan olumsuz etkilenir. 
  • Bu durum burun tıkanıklığına neden olabilir ve burun tıkanıklığı da miniğinizin uykusunu ve doğal olarak da sizin uykunuzu böler. 
  • Uykusunun bölünmesinin tam tersi bir olayla da karşılaşabilirsiniz. Odanın sıcak olması bebeğinizi mayıştıracağı için daha çok uyumasına da neden olabilir. Yenidoğanların yaklaşık 3 saatte bir beslenmesi gerektiklerini göz önünde bulundurursak, bu durumun genel beslenme düzenini olumsuz etkileyeceğini söyleyebiliriz. 
  • Odanın sıcaklığından dolayı miniğiniz terler ve terinin üzerinde kuruması, hasta olma ihtimalini arttırır. 

Oda Sıcaklığı Olması Gerektiğinden Daha Düşük Olursa;

  • Soğuk oda bebeğinizi üşümesine, bu da minik yavrunuzun gelişiminin olumsuz etkilenmesine sebep olur. 
  • Üşüdüğünü hissettiğiniz yavrularınızı kat kat giydirmeniz, terlemesine ve bundan dolayı da hasta olmasına sebep olabilir. Yenidoğanları kat kat giydirmek sağlıklı değildir. 
  • Sıcak oda çocuğunuzun uyku düzenini bozduğu gibi soğuk oda da uyku düzenini bozar. Uykusunu alamayan miniğiniz huysuz davranışlar sergileyebilir

Gördüğünüz gibi oda sıcaklığı çok basit bir şey olarak görünse bile aslında yavrunuzun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir. 

Yaz Aylarında Odanın Sıcaklığını Dengelemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Havaların sıcak olduğu yaz aylarında ideal oda sıcaklığını ayarlamanız için yapılabilecekleriniz: 

  • Bebek odasını sürekli havalandırmanız ve içerideki havanın sirkülasyon halinde olmasını sağlamanız çok önemli. Tabi ki çocuğunuzun cereyanda kalmamasına dikkat etmelisiniz. Çocuk odası boşken cam açabilir veya odanın kapısını açık tutarak odadaki havanın değişmesini sağlayabilirsiniz. 
  • Odada klimanız mevcut ise oda boşken ideal oda sıcaklığını ayarlayıp, klimayı kapattıktan sonra minik yavrunuzla birlikte odada vakit geçirmelisiniz. Odada bebek varken klimayı çalıştırmanız uzmanlar tarafından tavsiye edilen bir şey değildir. 
  • Vantilatör kullanıyorsanız soğuk havanın direkt olarak bebeğinizin üzerine üflememesine dikkat etmelisiniz. 
  • Odanın ısınmasını engellemek için güneşlik kullanabilirsiniz. Böylece güneş ışığı odaya girmez ve ideal sıcaklığı korumanız kolaylaşır. 

Kış Aylarında Odanın Sıcaklığını Dengelemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Özellikle kış aylarında bebeveynler genel olarak bebeklerinin üşümesinden ve hastalanmalarından korkar. Ancak şunu bilmelisiniz ki; insanların hasta olmasını sağlayan şey mikroplar ve bakterilerdir.

Eğer bebeğinizin üşüdüğünü düşünüp onu kat kat giydirirseniz pişik, isilik gibi rahatsızlıklarının olmasına neden olursunuz. 

  • Minik yavrunuzun üşümesinden korkup onu kat kat giydirmeyin. Oda sıcaklığını derece arasında tuttuğunuz takdirde miniğinizin üşümesi gibi bir durumla karşılaşmazsınız. 
  • Yine klima ile odayı ısıtıyorsanız oda boşken bu işlemi yapmalısınız. 
  • Isıtıcı, soba gibi ürünleri kullanıyorsanız da, olabilecek kazaları önlemek için soba ve ısıtıcıları çocuğunuzun yakınında bulundurmayın. 
  • Odayı ısıtmak isterken havasız kalmasına neden olmamaya dikkat etmelisiniz. Elleri ve ayakları soğuk olduğu için yavrunuzun üşümüş olmasından korkmamanız gerektiğini söylemiştik. Bu nedenle özellikler ellerini ve ayaklarını kat kat sarmaya çalışmayın. Tek bir çorap ve tek bir eldiven yeterli olur. 
  • Uyurken üzerini örttüğünüz materyalin hafif ve pamuklu olması önemlidir. Çok kalın ve ağır örtüler tercih etmeyin. 
  • Gündüzleri eğer odanın güneş ışığını almasını sağlarsanız, doğal yöntemlerle de odayı ısıtabilirsiniz. 

Bebek Odasının Nem Oranı Kaç Olmalı?

Bebeğiniz için ideal nem oranı, uzmanlar tarafından yüzde 50 olarak belirlenmiştir. Bu oranın kesinlikle yüzde 40’ın altına düşmemesi ve yüzde 60’ın üstüne çıkmaması gerekir.

Odanın nem oranını ölçmek için yazımızın başında söylediğimiz dijital termometreleri kullanabilirsiniz. 

Yenidoğan İçin İdeal Oda Sıcaklığı

Odadaki Nem Oranını Arttırmak için;

  • Buhar aletlerini kullanabilirsiniz. Buraya tıklayarak bebek buhar makinalarını ve hava nemlendiricileri inceleyebilirsiniz. 
  • Aynı şekilde bir kap içerisine koyduğunuz sıcak su ile de odanın nem oranını arttırmanız mümkün. 

Odadaki Nem Oranını Azaltmak için;

  • Temiz havayı kullanabilirsiniz. Odayı havalandırmak, nem oranını dengelemek için etkili bir yöntem. 
  • Buhar aletleri gibi nem alma aletleri de mevcut. Evinizin nem oranı yüzde 60’ın üzerindeyse ve odayı havalandırmanız bu oranı düşürmüyorsa bu aletleri kullanabilirsiniz. 

Evinizin yalıtımı bu konu açısından önemli. Eğer yalıtımda bir problem varsa bu sorunu yaşayabilirsiniz. 

Dünyaya yeni gelmiş minik yavrunuz için her şeyin mükemmel olmasını dilediğinizi biliyoruz. Onun sağlıklı olması, sizin için en kıymetli şey.

Yenidoğan bebeklerin bakımı, biraz daha büyümüş bebeklere oranla daha zor. Bu nedenle her şeyi ona göre ayarlamanız ve kontrollerini kesinlikle aksatmamanız gerekir. Özellikle miniğinizin sürekli bulunduğu ortam olan odanın sıcaklığı, gelişimi açısından çok önemlidir.

Yenidoğan için ideal oda sıcaklığı, bahsetmiş olduğumuz gibi dereceleri arasındadır. Bu sıcaklığı sabit tutmaya özen göstermelisiniz. 

Bebeveyn olmak; her konuda bilgili olmaya çabalamak, bebeği için her şeyin en doğrusunu ve en güzelini bulmak ve minik yavrusu için her şeyi göze almak demek.

İyi birer anne-baba olmak için çabalayan sizlerin yanında olabilmek bizler için çok önemli.

”Yenidoğan Bebekler” Konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Yenidoğan Bebekler:seafoodplus.info

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

kaynağı değiştir]

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir