kafada bezeler / Lipoma (Yağ Bezeleri) Tehlikeli Midir?

Kafada Bezeler

kafada bezeler

Lipoma (Yağ Bezeleri) Tehlikeli Midir?

Lipoma (Yağ Bezeleri) Tehlikeli Midir?

Lipoma (Yağ Bezesi) Nedir?

Vücutta bulunan yağ hücrelerinin çok fazla büyümesi ile meydana gelen iyi huylu kitlelerdir. Vücudun yağ hücrelerinin bulunduğu herhangi bir bölgesinde görülebilmektedir. Belirli bir yaş aralığı yoktur. Her yaşta görülebilmektedir. Fakat çocuklarda çok nadir görülmektedir. Vücudun her yerinde görülebilmektedir. Boyun, karın bölgesi, sırt, omuz, kollar ve bacalar en sık görülen yerlerdir.

Lipomlar Nasıl Oluşur? Neden Oluşur?

Hastanın yaptığı bir şeye göre oluşmamaktadır. Lipomların içinde yap hücresi bulunduğundan dolayı kilo almaya bağlı olarak büyüyebilmektedir. Her yaştan kişide görülür ve doğuştan da olabilmektedir.

Lipomalar Kimlerde Görülür?

Yaygın olarak görülen bir hastalıktır. 100 kişiden birinde lipoma görülebilmektedir. Lipoma sayısı birkaç adet veya daha fazla görülebilmektedir. Yani sayısı değişmektedir.

Vücutta Hangi Bölgelerde Görülür?

Sırt, boyun, kol ve bacaklarda, saçlı deride ve deri olan her bölgede görülmektedir.

Lipoma Semptomları Nelerdir?

Cildin alt kısımlarında görülmektedir. Çok yumuşak oldukları için dokunulduğunda hissedilmektedir. Lipoma acıya neden olmamaktadır. Yalnız bu durum lipomanın nerede bulunduğuna bağlı olabilmektedir.

Lipomanın Teşhisi

Uzman doktor tarafından muayene sırasında teşhis koyulmalıdır. Birçok vakada uzman doktorlar, lipomayı kolay bir şekilde teşhis edebilmektedir. Bazı bölgelerde ultrason ile teşhis koyabilmektedir.

Lipomanın Tedavi Yöntemleri

Genel olarak lipomaları aldırmaya gerek yoktur. Fakat bazı durumlarda hasta veya doktor lipomayı alabilmektedir. Bu durumun sebebi oluşan kitlenin lipoma olup olmadığını belirlemektir.  Büyümeye devam eden bir lipoma var ise, sinirlere baskı yaparak veya bağırsak tıkanıklığına yol açarak semptomlara neden olmaktadır. Hasta lipmayı aldırmak isteyebilir ve genel olarak lokal anestezi yöntemi ile operasyon yapılmaktadır.

Lipomalar Kansere Dönüşebilir Mi?

Lipomaların kansere dönüşmesi oldukça nadirdir. Liposarkom yağ hücrelerinin kanserli olan  tümörlerine denilmektedir.  Lipomalardan kaynaklanmamaktadırlar. Fakat lipomalar değişkenlik gösterir veya yeni kitleler görülürse, mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Yağ Bezesi Nedir?

Yağ bezesi, derinin altında gelişen yağ dokularına ve onların deri üzerinde yarattığı şişkinliğe denir. Yuvarlak veya oval şekilli olurlar. Yağdan oluşan bu bezeler çoğunlukla zararsız oluşumlardır. Yavaş yavaş büyüdükleri için belli bir büyüklüğe gelene kadar fark edilmezler. Araştırmalara göre her 1000 kişiden birinde görülürler. Sıklıkla 40-60 yaşlarında ortaya çıkarlar ve kadınlarda erkeklere oranla daha fazla yağ bezesi oluşur.

Yağ bezesi belirtileri arasında şunlar bulunur: Yağ bezelerine deri üstünden dokunulduğunda hareket edebilen, fazla sert olmayan, lastik kıvamında bir doku oldukları hissedilir. Yağ bezeleri vücudun her yerinde ortaya çıkabilir. Genellikle hemen deri altında yer kollarda, bacaklarda, boyun bölgesi civarında, sırtta, omuzlarda, göğüste, karın bölgesinde ve yüzde belirirler. Yüzde yağ bezesi ağırlıklı olarak alında çıkar.

Genellikle ağrıya neden olmadıkları için birçok kişi yağ bezeleriyle yaşamaya alışıktır. Nadir de olsa kaslarda, beyinde ya da iç organlarda da yağ bezesi oluşabilir. Bu durumlarda yağ bezesini göremeseniz de içeride bulunduğu bölgeye yaptığı baskı ile ağrı yaşayabilirsiniz. Ya da yakınındaki bir organınıza baskı yaparsa ilgili organınızla ilgili sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. Yağ bezesinin içerisinde kan damarları bulunuyorsa ya da eklem üzerinde oluştuysa bu iki durum da ağrıya neden olabilir.


Yağ Bezesi Neden Olur?

Yağ bezesinin neden oluştuğuna dair net bilgi bulunmamaktadır. Ailede yağ bezesi bulunması kişide beze oluşması ihtimalini artırmaktadır. Yağ bezelerinin bir hasar sonrası hasar gören bölgede ortaya çıktıkları düşünülmektedir ancak bu konuda bir netlik yoktur. 

Bazı hastalıklar nedeniyle oluşan yağ bezeleri vardır. Bu rahatsızlıklar kalıtsal çoklu lipomatoz, Decum hastalığı, Madelung hastalığı ve Gardner Sendromu’dur. Dercum hastalığında çocuklarda ağrılı yağ bezeleri oluşur. Madelung hastalığı genellikle yoğun alkol kullanan erkeklerde ortaya çıkar. Hastalığa bağlı yağ bezeleri ise omuz ve boyun civarında görülür. 

Yağ Bezesi Patlarsa Ne Olur?

Halk arasında yağ bezelerinin patlama ihtimali oduğu düşünülerek bu durumdan çekinilir. Ancak yağ bezeleri patlayacak bir yapıda değildir. Bu hatalı bilgiye yağ bezesi ile kistin karıştırılması neden olur. Kistler patlayabilir ancak yağ bezelerinde böyle bir durum yaşanmaz.

Yağ Bezesi Kanser Belirtisi Midir?

Yağ bezeleri tümör olarak tanımlanırlar ancak zararsız yani iyi huyludurlar. Nadir olarak kötü huylu yağ hücreleri de görülür. Sıklıkla doktorlar elle yaptıkları muayenelerde yağ bezelerinin yapısını anlarlar. Ağrılı olması da hekimler için daha detaylı inceleme yapılmasını gerektirebilir. Ultrason, manyetik rezonans taraması ya da bilgisayarlı tomografi ile yağ bezesinin görüntüsü alınır. Bu görüntüleme sayesinde yağ bezesinin içerisindeki kan damarları daha net görünür ve bası yaptığı yerler anlaşılır.  Liposarkom denilen kötü huylu yağ hücrelerinden şüphelenildiğinde biyopsiyle bir doku örneği alınır ve kesin tanı için patoloji laboratuvarına gönderilir. 

Yağ Bezesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yağ bezesi tedavisi ağırlıklı olarak cerrahi ile yapılır. Yağ bezeleri herhangi bir rahatsızlık vermedikleri sürece çıkartılmaya gerek yoktur. Ancak yağ bezenizi mutlaka bir doktora göstermelisiniz. 

Yağ Bezesi Aldırma

Yağ bezeniz sağlığınız üzerinde bir risk oluşturuyorsa doktorunuz çıkarılmasını isteyecektir. Risk oluşturmamasına rağmen görüntüsü sizi rahatsız ediyorsa siz de çıkarılmasını isteyebilirsiniz. 

Yağ Bezesi Ameliyatı

Gelelim yağ bezesi nasıl geçer sorusunun yanıtına… Derinin hemen altında olan bir yağ bezesi genellikle lokal anestezi uygulanarak küçük bir ameliyatla çıkarılır. Yağ bezesi aldırma işleminin ardından küçük bir yara iziniz kalabilir. Yağ bezesinin çıkarıldıktan sonra tekrar etmesi nadir olarak görülür. Yağ bezesini çıkartmanın bir diğer yolu ise liposuction yöntemidir. Bu yöntemde doktor bir şırınga yardımıyla yağ dokusunu vücuttan dışarı alır.

5 cm’den büyük yağ bezeleri alttaki dokuya bası yaparak rahatsızlık verebilir. Bu ebattaki yağ bezeleri alınırken hastalar uyutularak operasyon yapılması gerekebilir. 
Küçük ya da büyük, alınan her yağ bezesi incelenmek üzere mutlaka  patoloji laboratuvarına gönderilir.

Yağ Bezesi Türleri Nelerdir?

Yağ bezelerinin içerisinde sıklıkla sadece yağ bulunur. Bazı bezelerin içinde kan damarları ve başka dokular da bulunabilir. Lipom türlerinden bazıları şunlardır:

Miyelolipom: İçerisinde kan hücrelerini üreten yağ ve dokular bulunur.
Konvansiyonel: Sık görülen sıradan yağ hücreleridir. İçinde sadece beyaz renkli yağlar bulunur.
İğsi Hücreli: Yağ hücreleri uzun bir yapıya sahiptir.
Pleomorfik: İçerisinde farklı boyutlarda ve şekillerde yağ hücreleri bulunur.
Anjiyolipom: İçerisinde yağla birlikte kan damarları da vardır ve sıklıkla ağrıya neden olurlar. 
Hibernoma: Bu tipteki yağ bezesinin içerisinde beyaz değil kahverengi yağ bulunur.
Fibrolipom: Yağ ve lifli dokudan oluşan bir yapıya sahiptir.   

Yağ Bezesi Oluşmadan Önlenebilir mi?

Yağ bezelerinin oluşmasını engellemenin bir yolu yoktur. Ailenizde yağ bezesi olanlar varsa sizde de çıkma ihtimali ailesinde yağ bezesi olmayan insanlara göre daha yüksektir. 

Yağ Bezesi İçin Doktora Gitmenizi Gerektirecek Durumlar

Yağ bezenizin olduğu yerde ani ağrı oluşursa, dokunduğunuzda yeri değişmiyorsa, hızlı bir şekilde giderek büyüyorsa, sertse doktorunuza giderek bezenizi kontrol ettirmelisiniz. 

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Kafada Oluşan Yağ Kistinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vücudun neredeyse tüm her yerinde ortaya çıkabilen yağ dokularına yağ bezesi yani tıptaki ismiyle lipom ismi verilmektedir. Lipomların ayak tabanı, avuç içi ve kafa derisinde (saçlı deride) ortaya çıkan tipine ise “yağ kisti” denilmektedir. Yağ kistleri tıpta sebase kist ve epidermoid gibi isimlerle de ifade edilmektedir.

Yağ Kisti Nedir

Yağ kistleri, en basit ve temel anlamıyla içleri sıvı dolu ve çevresi zarla çevrili keseciklerdir. Kisti oluşturan bu sıvının kıvamı yağlı ve oldukça koyu olduğu gibi ayrıca kötü bir kokuya sahiptir. Yağ kistleri iyi huylu tümörlerdir, nadiren kötü huylu olabilir. Kötü huylu kistlere dönüşme oranı %1’den daha azdır. Sağlık açısından herhangi bir ciddi risk oluşturmamaktadır. Ancak görünen yerlerde olduğunda kozmetik açıdan bireyleri rahatsız edebilir.

Yağ Kisti Neden Olur?

Kistlerin neden oluştuğu net bir şekilde bilinmemektedir. Uzmanlar saç diplerinde bulunan yağ bezlerinin tıkanması ile kafada yağ kistlerinin oluştuğu yönünde ortak görüş belirtmektedir.

Sağlıklı her insanın kafa derisinde saç köklerinin korunmasını sağlayan yağ ve ter bezleri yer almaktadır. Bu yağ bezleri saçların beslenmesini sağlamaktadır. Bu yağ bezlerinden birinin veya birkaç tanesinin tıkanması sonucunda salgı cilt altında birikir. Bu birikme sonucunda öncelikle boyutu küçük yağ kisti veya kistleri oluşur. İlerleyen süreçte ise kistin boyutu büyür ve rahatsızlık vermeye başlar.

Kafada Oluşan Yağ Kistinin Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Kistler dairesel yada küre benzeri bir yapıda görünürler. Boyutları kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bir hastanın kafasında yer alan birden fazla kistinde boyutları değişik olabilir. Bazı hastalarda iltihaplanmaya bağlı kızarıklık, enfeksiyon ve ağrı gibi şikayetler söz konusu olabilir. Nadiren de olsa bazı hastalarda apseye bağlı ateşlenme ortaya çıkabilir.

Saçlı Deride Yağ Kisti Kimlerde Görülür?

Cinsiyet, yaş, ırk ayırt etmeksizin herkeste ortaya çıkabilen yağ kistleri çoğunlukla erkeklerde görülmektedir. Yaş aralığı olarak ise ortalama 20-40 yaş arasındaki bireylerde görülmektedir. Yağ kistleri tek başına bir genetik problem olarak görülmez. Bilimsel araştırmalar kronikleşen güneş hasarlı cilt bölgesi bulunan yaşı ileri olan hastalarda yağ kistlerinin daha çok görüldüğünü göstermektedir. Bir diğer bilimsel araştırma ise yoğun akne vulgaris (sivilce) şikayeti bulunan kişilerin yağ kistleri ile daha fazla karşılaştığını göstermektedir.

Yağ Kisti Ağrır mı, Neden İltihaplanır?

Normal şartlarda baskıya maruz kalmadıkça kistlerde herhangi bir ağrı veya farklı bir şikayet görülmez. Ancak yağ kisti kapsülü mikrop kaptığı taktirde iltihap yani apse görülebilir. Apse söz konusu olan kistlerde ise ağrı şikayeti görülür.

Bu gibi durumlarda doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Doktorunuzun reçete edeceği antibiyotik ile iltihap tedavi edilmelidir. Yağ kisti tedavisi iltihap iyileştikten sonra yapılabilmektedir. Tıpkı apseleşen bir dişin apse tedavisi yapıldıktan sonra çekilmesi gibidir.

kafada yağ kisti tedavisi

Kafada Oluşan Yağ Kistinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tecrübeli hekim tarafından uygulandığı taktirde oldukça küçük ve pratik bir cerrahi işleme dayanır. Saçlı deride olduğu için estetik bir sorun meydana gelmemesi için dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kafadaki yağ kisti çok minik bir kesi ile kolayca çıkarılabilir. Saçların kesilmesine yada kısaltılmasına ihtiyaç duyulmaz. Bununla beraber kesi de minimal olursa rahatsız edici bir görünüm söz konusu olmamaktadır. Dışarıdan bakıldığında tedavi olunduğu fark edilmez.

Tedavi sırasında öncelikle kistin olduğu bölge lokal (bölgesel) şekilde uyuşturulur. Uyuşturma işlemi tamamlandıktan sonra en minimal şekilde bir kesi uygulanır. Kist bu kesiden kapsül ile beraber komple çıkarılır. Kist tamamen çıkarıldıktan sonra kesi duruma göre yapıştırma veya küçük bir dikiş ile kapatılır. Bir defada birden fazla yağ kisti alınabilir, herhangi bir problem teşkil etmez. Tedavi sonrasında günlük hayata ara verilmeye ihtiyaç duyulmayacağı gibi herhangi bir pansuman vs. gerekmez. Kişi 1 gün sonra duşunu dahi alabilir.

Kafada Kist Tedavisi İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilmelidir?

Kafada meydana gelen kistlerin tedavisi evde uygulanacak bitkisel yada bitkisel olmayan yöntemlerle mümkün değildir. Cerrahi müdahale ile yapılabilir. Bu doğrultuda genel cerrahi uzmanlarına başvurulması gerekmektedir. İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa’da yer alan IDEA Kliniklerin tümünde 2-3 dakika içerisinde yağ kisti tedavisi olmanız mümkündür. Bizlere iletişim numaralarımızdan ulaşarak detaylı bilgi ve muayene randevusu alabilirsiniz.

Yağ Kisti Saç Döker mi?

Yağ kistleri zamanla büyüme eğiliminde olabilmektedir. Buna istinaden boyutu çok artan kafada ki yağ kistleri saç köklerinin ölmesine ve kalıcı olarak saç dökülmesine sebebiyet verebilmektedir.

Kaynaklar:
1-) Op. Dr. Atilla KAYA – Kafada Yağ Kisti Tedavisi – IDEA TIP
2-) https://www.medicalnewstoday.com/articles/312361#summary

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir