kanli oksuruk neden olur / Akciğer Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri | Yeditepe Üniversitesi Hastanesi

Kanli Oksuruk Neden Olur

kanli oksuruk neden olur

Kanlı balgam neden olur? Balgamda kan ne zaman tehlikelidir? Boğaz tahriş olunca kan gelir mi?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 29,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Kanlı balgam çok çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Kanlı balgamın nedenleri araştırılmaktadır. Kanlı balgam şikayeti yaşayan kişiler bu şikayeti yaşar yaşamaz doktora gitmelidirler. Kanlı balamın pek çok nedeni olabilir ve bu durum tehlikeli bir hal de olabilir. Son günlerde kanlı balgam ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Peki, kanlı balgam neden oluyor? Balgamda kan gelince ne zaman tehlikeli bir boyuta ulaşır? Boğazda tahriş olunca kanlı balgam gelir mi tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Kanlı balgam ciddi bir rahatsızlığın işareti olabilir. Eğer kanlı balgam şikayeti yaşıyorsanız mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Kanlı balgam doğrudan bronşlarla da ilgili olabilir.

Kanlı Balgam Neden Olur?

1) Bronşektazi
En tehlikeli bronş hastalıklarından bir tanesidir. Bronşektazi bronşların geri dönülemez şekilde hasarlanmasına yol açan ciddi bir hastalıktır. Bu hastalıkta erken tanı ve teşhis son derecede önemlidir. Bronşektazinin doğal bir sonucu olarak kişide kanlı balgam ortaya çıkar. Özellikle sabah uyandıktan sonra bronşektazi belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Bronşektazi tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır.

2) Akciğer Apsesi
Akciğer hastalıklarından bir tanesi olan akciğer apsesi önemli bir sağlık sorunudur. Özellikle akciğer apsesi tedavi edilmediği takdirde bir yan etki ve belirti olarak kanlı balgam ile nüksedebilir. Kişide görülen kanlı balgam ağrılı da olabilir. Bundan dolayı kanlı balgam şikayeti yaşayan kişilerde akciğer apsesi düşünülür. Akciğer apsesi tedavi edilmesi şart olan hastalıklar arasındadır.

3) Kronik Bronşit
Bronşit hastalığı akut veya kronik olarak ortaya çıkmaktadır. Kronik bronşitte kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren ciddi bir hastalıktır. Bundan dolayı kronik bronşitte ortaya kanlı balgam da çıkabilir. Devamlı olarak süren bu hastalığın belirtilerini azaltmak için bir takım tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.

4) Akciğer Kanseri
Kanser türlerinin en tehlikelilerinden olan akciğer kanseri ölümcül hastalıklardan bir tanesidir. Akciğer kanserinin sıklıkla belirtisi olarak kanlı balgam görülmektedir. Eğer kişi devamlı olarak sigara içiyorsa ya da tütün ürünleri kullanıyorsa akciğer kanserine yakalanma olanağı da artacaktır. Akciğer kanserinin doğal bir sonucu olarak ortaya kanlı balgam çıkacaktır. Akciğer kanserini önlemek için mutlaka sigarayı bırakmalı ve tedavi seçeneklerini doktor eşliğinde yapmalıdır. Akciğer kanseri önemli bir sağlık sorunudur.

5) Zatürre
Bir diğer akciğer hastalığı da zatürredir. Zatürrenin sonucu olarak da ortaya yine kanlı balgam çıkmaktadır. Kanlı balgam şikayeti yaşayan kişilerin bir çoğunda zatürre hastalığı vardır. Zatürre özellikle öksürük ile kendini belli eder. Kişi öksürürken aniden kan gelebilir. Bu durumda da zatürre hastalığından şüphelenilir. Zatürre hastalığınız var ise kanlı balgam görülebilme olasılığı da artmıştır. Bundan dolayı zatürre hastaları mutlaka en kısa zamanda tedavi olmalıdır.

Balgamda Kan Ne Zaman Tehlikelidir?
Her kanlı balgam çok önemli bir hastalığa işaret etmez. Bunun için doktor tarafından yapılan testler vardır. Balgamda kan özellikle öksürük ile birlikte ortaya çıkıyorsa ve uzun süre devam eden bir kanlı balgam söz konusu ise, kanlı balgam şikayetiniz artık tehlikeli boyutlara ulaşmış demektir. Özellikle akciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklarda erken tanı çok önemli olduğundan dolayı kanlı balgam şikayeti yaşıyorsanız mutlaka biran önce doktora görünmeniz gerekmektedir.

Boğaz Tahriş Olunca Kan Gelir mi?

Boğazlarımız sık sık tahriş olabilir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak boğaz tahrişi ortaya çıkınca kanlı balgam da yine buna bağlı olarak kendini gösterebilir. Kanlı balgam boğaz tahrişinden kaynaklanabilir. Bunun anlaşılması da yine doktor tarafından yapılan testler sonucu mümkün olmaktadır. Doktor hastayı detaylıca muayene eder.

Kanlı balgam neden olur, sebepleri nelerdir? Ne zaman tehlikeli olur, nasıl ge&#;er?

Kanlı balgamın sebeplerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

Bronşit: Kronik bronşit rahatsızlığı olan kişilerin kanlı balgam ile karşılaşması mümkündür.

Kronik öksürük: Üst hava yollarındaki kan damarlarına zarar veren kronik öksürük kanlı balgamın sebepleri arasında sayılabilir.

Bronşektazi: Akciğerdeki hava yollarının kalıcı olarak genişlemesi sonucu karakterize bronşektazi nedeni ile kanlı balgam görülmesi mümkündür.

Akciğer kanseri: Özellikle sigara kullanan ve 40 yaşın üstünde olan kişilerde akciğer kanseri kronik öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve kanlı balgam ile kendini gösterir.

Zatürre: Akciğer dokusu bakteri nedeni ile iltihaplandığında zatürre ortaya çıkar. Zatürre hastalarda kendini yorgunluk, öksürük, göğüs ağrısı ve kanlı balgam ile gösterir.

Tüberküloz: Verem adı ile bilinen tüberküloz kan tükürmeye ya da balgamda kan görülmesine sebep olabilir.

Ne zaman tehlikeli olur?

Kanlı balgam görülmesinin sebepleri yalnızca bu hastalıklar ya da durumlar değildir. Kalp kapakçıklarının daralması, kalp yetmezliği, alınan travmalar ya da boyun kanseri de kanlı balgama sebep olabilir. Kanlı balgamın akciğer hastalıklarının belirtisi olarak görüldüğünü de unutmamak gerekir.

 

 Kanlı balgam ya da tükürük şikayeti olan hastaların Göğüs hastalıkları uzmanına görülmesi gerekir. Özellikle kanlı balgam ile beraber sersemlik, hızlı kilo kaybı, idrarda kan, iştah azlığı, göğüs ağrısı ve nefes darlığı varsa acil bir şekilde tıbbi destek alınması gerekmektedir. Kanlı balgam şikayeti olan hastaların hastalık öyküleri ve şikayetleri hastalığın belirlenmesinde ve tedavinin uygulanmasında çok önemlidir.

 

 Nasıl Geçer?

 

 Kanlı balgamın geçmesi için öncelikle sebebi bulmak gerekir. Evde doğal balgam söktürücü olan tuzlu su ile gargara yapmak ya da bol su içmek de kanlı balgamın geçmesini kolaylaştırır. Bulunduğunuz havanın nemli olması ya da buhar solunması da balgamın sökülmesine yardımcı olur.

 

Kanlı Öksürük

Kanlı öksürük (hemoptiz) ciddi sağlık sorunlarının işareti olabilir. Enfeksiyonlar, kanser, kan damarlarında ya da akciğerdeki bozukluklar kanlı öksürüğe neden olabilmektedir. Kanlı öksürük, eğer nedeni bronşit değilse tıbbi bir değerlendirme gerektirir. 

Kanlı öksürük genel olarak ,çeşitli akciğer hastalıkları yüzünden olmakla beraber bir çok alerji çeşidi yüzünden de olduğu görülür. Öksürüğün iki çeşit formu bulunmaktadır bunlar:

– Kanın açık kırmızı veya pembe gelmesi

– Kanın balgam ile karışması

Aynı zamanda hemoptizi (balgam ile karışık kan tükürmek) olarak bilinir. Küçük miktarda bir kanlı öksürük bile sizin acil tıbbi yardıma ihtiyacınız olduğunun habercisi olabilir. Fakat kan renginde olan tükürüklerin bazıları genel olarak görülür ve o kadar da ciddi bir durum değildir.

Eğer yüksek miktarda kanlı öksürüyorsanız acil tıbbi yardıma ihtiyacınız var demektir.

Kanlı Öksürüğün Nedenleri

Kanlı balgam, kanlı öksürüğün akciğerlerden gelen bir parçasıdır. Kan her yerden gelebilir örneğin ; midenizden veya akciğerlerinizden. En önemli konulardan biri olan, doktorunuzun bu kanın nereden geldiğini anlaması ve ona göre bu öksürüğü durdurmasıdır. Kanlı öksürüğün en önemli iki ana nedeni kronik bronşit ve bronşektazidir. Şimdi gelin bir de diğer nedenlere bakalım:

– Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)

– Kistik fibröz

– Uyuşturucu kullanımı – kokain gibi

– Yabancı maddeler

– Granülomatoz poliyanjit

– Akciğer apsesi

– Akciğer kanseri

– Amfizem ( doku ve organlar arası hava kalması )

– Mitral kapak stenozu

– Paraziter enfeksiyon

– Sıkılmış veya çekilen karın kasları

– Akciğer damar tıkanıklığı

– Göğüs travması

– Tüberküloz ( Verem )

Kanlı Öksürüğün Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Kanlı öksürüğe sahip olan insanların asıl hedefi tedavi olurken kanın durmasıdır  aynı zamanda kanlı öksürüğe neden olan yani altında yatan herhangi bir tehdit var mı bunu anlamak.

– Bronşiyal Atardamar Tıkanıklığı: Doktor boya ciğerlerinize boya enjekte edip atardamarları video kameradan izler ve kanın geldiği kaynağı bulur. Kaynağı bulduktan sonra atardamarı metal bir dolguyla veya bir madde ile kapatır ve kan akışını durdurur. Kan genel olarak hastaların %90ında bu şekilde durmuştur.

– Solunum Yolları Gözlemi: Endoskopide kullanılan araçların bir çoğu kanlı öksürüğün bazı nedenlerini tedavi etmek için kullanılır. Örneğin şişik bir balondaki hava kanamayı durdurmaya yardımcı olabilir.

– Ameliyat: Hayatınızı tehdit edecek kadar sınıra dayanan bir kanlı öksürüğün ameliyattan başka çaresi yoktur. Ameliyat ile akciğer temizliği yapılır.

Kanlı öksürük hastalığının tedavisinde asıl amaç her zaman öksürüğün altında yatan nedeni bulmaktır. Şimdi de, gelelim diğer tedavi yöntemlerine:

– Antibiyotik: Zatürre ve tüberküloz (verem) tedavilerinde kullanılır.

– Kemoterapi: Akciğer kanseri tedavisinde kullanılır.

– Steroidler: İltihaplanan durumlarda kullanılır.

Kanlı Öksürük İçin Ne Zaman Doktora Gitmeliyiz ?

Eğer öksürüğünüzden kan geliyorsa hemen doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuz öksürüğünüzden kanın neden geldiğini, problemin basit mi yoksa risk teşkil edecek bir durum olduğunu tanımlar. Eğer öksürüğünüzden kan geliyorsa ve gelen kan asla durmuyorsa acil tıbbi yardım almanız gerekmektedir.

Kanlı öksürükte genel nedenlerden biri akut bronşitidir, fakat herhangi bir tedavi görmeden kendi kendine bile iyileşebilir. Bronşiti olan hastalar balgamlarında kan gördüklerinde bir hafta boyunca çok dikkatli izlemeliler. Eğer artış gösterirse acilen doktoruna başvurmalılar. Kanlı öksürük çok önemli tıbbi bir durumun habercisi olabilir. Eğer size aşağıda verdiğimiz örneklerden birini yaşıyorsanız ve kanlı öksürüğünüz varsa acilen doktorunuza başvurmalısınız:

– Bir haftadan daha fazla balgamınızda kan var ise ve gün geçtikçe daha da kötüye gidiyorsa.

– Göğüs ağrısı

– Kilo kaybı

– Geceleri özellikle uykunuzda fazla terliyorsanız

– 38 dereceden fazla ateşiniz var ise

– Normal nefes alma derecenizden daha hızlı ve kısa kısa nefes alıyorsanız.

Kanlı öksürük genel olarak hastanelerde tedavi edilir bu yüzden eğer yukarda bahsettiğimiz belirtiler sizde de var ise acilen tıbbi yardım için hastaneye gidiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası