biruni astronomi alanında yaptığı çalışmalar / Biruninin Yaptığı Çalışmalar Nelerdir? - Türkçe Bilgi

Biruni Astronomi Alanında Yaptığı Çalışmalar

biruni astronomi alanında yaptığı çalışmalar

kaynağı değiştir]

  1. ^abDuman, Abdullah. "Biruni:İlmî Kişiliği, Tarih Anlayışı ve Yöntemi"(PDF). Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi Cit x Sayı 2, Kış 8 Eylül tarihinde kaynağından(PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran &#;
  2. ^Aşirov, Tahir. "Bîrûnî'ye Göre Hıristiyanlık". Milel ve Nihal, Cilt: 10 Sayı: 3 El Biruni. 25 Temmuz tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran &#;
  3. ^Rahman Habib, A Chronology of Islamic History, CE, Mansell Publishing, p.
    "A Persian by birth, Biruni produced his writings in Arabic, though he knew, besides Persian, no less than four other languages."
  4. ^Biruni 13 Ocak tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (). Encyclopædia Britannica. Retrieved April 22,
  5. ^David C. Lindberg, Science in the Middle Ages, University of Chicago Press, p.
    "A Persian by birth, a rationalist in disposition, this contemporary of Avicenna and Alhazen not only studied history, philosophy, and geography in depth, but wrote one of the most comprehensive of Muslim astronomical treatises, the Qanun Al-Masu'di."
  6. ^Bosworth, C. E. (). "The Political and Dynastic History of the Iranian World (A.D. –)". Boyle, J.A. (Ed.). The Cambridge History of Iran: The Saljuq and Mongol Periods. Vol (İngilizce). Cambridge University Press. s.&#;7. 16 Haziran tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık &#;
    • Frye, Richard Nelson (February ). The Golden Age of Persia (İngilizce). Phoenix Publishing, Incorporated. ISBN&#; 22 Mayıs tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık &#;
    • Khan, M. A. Saleem (). Al-Biruni's Discovery of India: An Interpretative Study (İngilizce). iAcademicBooks. s.&#; ISBN&#; 16 Haziran tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık &#;
    • Rahman, H. U. (), A Chronology of Islamic History&#;: – CE, Londra: Mansell Publishing, s.&#;, ISBN&#;, &#;
  7. ^* "Al-Bīrūnī

    El-Biruni'nin eserleri ve &#;zellikleri nelerdir? El-Biruni neyi bulmuştur

    Güncelleme Tarihi:

    Oluşturulma Tarihi: Eyl&#;l 01,

    LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    El-Biruni matematik, gökbilim, coğrafya, tarih ve doğa bilimleri gibi pek çok konuda çalışmalar yapan bir bilim insanıydı. Pek çok kişiye göre çağının ötesinde kabul edilen Biruni, eserleri ve yaptıklarıyla öne çıkar. Bu nedenle el-Biruni'nin kim olduğu ve neler yaptığı herkesin merak ettiği konulardandır. El-Biruni kimdir, eserleri ve özellikleri nelerdir, neyi bulmuştur tüm detayları ile derledik.

    Haberin Devamı

    El-Biruni, ve yılları arasında yaşamış önemli bir bilim insanıdır. Pek çok konuda araştırmalar yapan Biruni, dünya bilim tarihinde büyük yer tutar.

    El-Biruni Kimdir?

     Batı'da Aliboron ya da Alberuni olarak anılan Biruni'nin tam adı Ebu Reyhan Muhammed bin Ahmed el-Biruni olarak geçer. yılında Özbekiastan'ın Harezm' bölgesinde doğan Biruni, bilim konusundaki ilk bilgilerini bölge hükümdar ailesinden almıştır. Seçkin bir gökbilimci ve matematikçi olan Ebu Nasr Mansur'dan aldığı eğitimle geometri ve astronomi konularında kendini geliştirmiştir. Sahip olduğu bilgi birikimi nedeniyle Müslümanlık tarihinde de önemli bir yeri olan Biruni, Gazneli Mahmut'un isteğiyle Hindistan seyahatlerine katılmıştır. 17 yaşında başladığı bilimsel araştırmaları hayatı boyunca sürdürmüş ve ortaya değerleri eserler koymuştur.

    Haberin Devamı

     Araştırmalarında yunan filozoflarından Arşimet, Aristo ve Demokritos'tan etkilenen Biruni, şehir boylamlarını ve güneşin yüksekliğini araştırmış, güneşin hareketleri sonucunda mevsim oluşumlarını incelemiş ve mevsim başlangıç, bitiş tarihlerini belirlemiştir. Dünyanın çapını bilinen değere oldukça yakın şekilde hesaplamış ve Jeodezi bilimini ortaya çıkarmıştır. Bu bilimin kurucusu olarak tanınan Biruni, Hindistan'da bulunduğu sırada trigonometrinin astronomiden ayrılması gerektiğini ortaya atmış ve trigonometrik fonksiyonları incelemiştir. Yaptığı çalışmalarla Batı dünyasında da ün kazanan Biruni, Newton'dan önce yerçekiminden bahsetmiş, Galileo'dan önce dünyanın yuvarlak olduğunu savunmuştur.

    El-Biruni Eserleri ve Özellikleri

     Biruni, UNESCO Courier dergisinin senesinde çıkardığı özel sayıda " yıl önce yaşamış deha" olarak tanıtılmıştır. Çağının çok ötesinde olan bu bilim insanı, yaşamı boyunca farklı konuları incelemiş ve sahip olduğu kısıtlı imkanlarla büyük keşifler yapmıştır. Biruni'nin yaklaşık eseri olduğu düşünülür, ancak günümüze yalnızda 32 tanesi ulaşmıştır. El-Biruni'nin kaleme aldığı önemli eserlerden bazıları şunlardır;

    Kitâbü’l-Cemâhir fî Mâ’rifet-i Cevâ-hir adlı eserde fizyoloji, psikoloji, sosyoloji, kimya, madencilik ve tıp gibi disiplini ele almıştır. 6 sıvı ve 23 katı maddenin özgül ağırlığını tespit etmiş ve bu değerleri günümüze çok yakın olacak şekilde hesaplamıştır.

    Haberin Devamı

    Kitâbü’s-Saydele fî Tıp eserinde eczacılık ve tıp konularını incelemiştir. yılında Bursa Kurşunlu Cami kütüphanesinde bulunan bu eserde, hayatı boyunca araştırdığı bitkileri listelemiş ve hangi hastalıkların doğal ilaçlarla tedavi edilebileceğini anlatmıştır.

    El-Kanûn’ül-Mes’ûdî adlı eseri Gazneli Mesut'a ithafen yazmış ve astroloji, astronomi, jeodezi, meteoroloji, coğrafya gibi farklı alanlardaki çalışmaları paylaşmıştır. Bu eserinde ayrıntılı şekilde matematiksel coğrafya bilgilerini incelemiştir.

    Kitâbü’t-Tefhîm fî Evâili Sıbaâti’t-Tencîm adlı eserini yılında bitirmiş ve bu eserde yıldızlardan bahsetmiştir. Bu eser, genel olarak soru cevap niteliği taşır.

    Haberin Devamı

    El-Âsâr’il-Bâkiye an’il-Kurûni’i-Hâli-ye eseri günümüzde Beyazıt Devlet Kütüphanesinde korunmaktadır. Bu eserde eski uygarlıklara dair kronolojik bilgiler vermiş, Yakın ve Orta Doğu'daki takvim sistemlerinden bahsetmiştir. Hindistan'daki Ortaçağ bilimlerini aktarmış, astronomi, astroloji ve matematik gibi farklı konuların temellerini araştırmıştır.

    Tahdîd’ü Nihâyeti’l-Emâkin li Tas-hîh-i Mesâfet’il-Mesâkin adlı eseri günümüzde İstanbul Kütüphanesinde bulunur. Bu eserde farklı şehirler arasındaki enlem ve boylamları incelemiş, kıblenin yönünü belirlemiş, jeoloji, astroloji, astronomi ve coğrafya gibi farklı konularda değerli bilgiler vermiştir.

    Kitâb’üt-Tahkîk Mâ li’l-Hind adlı eserini yılında yazmış ve Hint kültür, tarih ve coğrafyasını anlatmıştır. Hindistan'da kaleme aldığı bu eserde Hindistan yaşamına dair önemli bilgileri betimlemiştir.

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Biruni Kimdir ?

Tam adı Ebu Reyhan Muhammed bin Ahmed el-Biruni olan batı dünyasının Alberuni veya Aliboron isimleriyle tanıdığı bu Türk Müslüman bilim adamı yaşadığı çağa damga vurmuş en önemli bilim insanı olarak kabul ediliyordu. Nitekim onun yaşadığı döneme “Biruni çağı” denildi. Çünkü Biruni gök biliminden, doğa bilimlerine matematikten botaniğe birçok alanda çağın ilerisinde çalışmalara ve eserlere imza atmıştır.

Dünyanın yuvarlak olduğunu bulmuş ve yarıçapını hesaplamış, maddelerin özgül ağırlıklarını ölçmüş, dünyanın kendi ekseni etrafında döndüğünü ve bu şekilde günlerin oluştuğunu tespit etmiştir. Ayrıca Jeodezi (yerküre şeklini tespit ve yeryüzünü ölçme gibi metotları konu edinen bilim dalı) biliminin de kurucusudur. Şimdi gelin El-Biruni’yi yakından tanıyalım.

Hayatı

Biruni, yılında Harzemşahlıların başkenti olan Harezm kentinde doğdu. Küçük yaşta babasını kaybeden Biruni, Harzemşah hanedanıyla yakın ilişkiler içerisindeydi ve sarayda özellikle matematik,astronomi ve tıp alanlarında  küçük yaştan itibaren ünlü matematikçi İbn-i Irak ve Abdüssamed Bin Hakim gibi birbirinden değerli bilim insanlarından dersler aldı. 17 yaşına geldiğinde de ilk kitabını yazdı. Antik Yunan dili ve medeniyetine de ilgiliydi. Aristo, Arşimet ve Demokritus gibi bilim adamlarının çalışmalarını da inceledi.

Sovyet Rusya'nın Biruni adına hazırladığı bir afiş

Her zaman doğrunun ve gerçeğin peşinde olan Biruni, bu felsefede tüm çalışmalarını gerçekleştirmiştir. Akla, mantığa ve bilime aykırı olan olguları kesinlikle kabul etmemiştir. Bunu da şu sözlerle dile getirmiştir;

“Sizin aleyhinizde olsa bile gerçeği bulup ortaya çıkartın. Hangi kaynaktan gelirse gelsin gerçeği kabullenmekten kaçmayın.”

Biruni

Biruni’nin siyasi ilişkileri oldukça iyiydi. Kas kenti yöneticisi Ahmed Bin Irak ile yakın ilişki içerisindeydi. Ancak Ahmed Bin Irak yılında öldürülünce bu olay Biruni’yi derinden etkilemiş ve kendisini tamamen bilimsel çalışmalarına vermiştir. Biruni aynı zamanda Harzemşahlılara bağlı Cürcan kenti yöneticisi El-Memun’un vezirliğini yaptı. 

Biruni, Harezm’in Gazneliler tarafından işgal edilmesinden sonra Gazne şehrine götürüldü ve burada ilk başlarda Gazneli Mahmut ile iyi anlaşamasa da daha sonraları gerek Mahmut’tan gerekse de oğlu Mesut’tan çok büyük destek gördü ve Gaznelilerin Hindistan’ı işgali sonrasında hazine sorumlusu oldu ve Hindistan’dayken de İbn-i Sina ile iletişime geçerek Hind dili üzerine çalışmalar gerçekleştirdi.

Hayatını keşfetmeye gerçeği aramaya adayan, bilim dünyasının ve insanlığın gelişimine büyük katkı sağlayan Biruni yılında Gazne şehrinde hayata gözlerini yummuştur.

Biruni ve Çalışmaları

Biruni Hindistan’da bulunduğu sürede Hint kültürü ve gelenekleri konusunda incelemeler yaptı ve tüm bunları bir eserinde birleştirdi. Hindistan’da bulunduğu süre boyunca Sankstritce de öğrendi.

Biruni Yunanca, Farsça,İbranice,Rumca,Süryanice,Arapça ve Çince dillerine çok hakimdi. Birçok Antik Yunan eserini de Arapçaya çevirerek İslam dünyasına kazandırdığı bilinmektedir.

Matematik ve Geometri

Trigonometriyi bir bilim olarak gören Biruni, Descartes ile özdeşleşen fonksiyon fikrini ilk kez ortaya attı. Tahdit adlı eserinde Sinüs fonksiyonu 60’tan başladığı halde Kanun-ül Mesudi adlı eserinde bu fonksiyonu 1’den başlatarak trigonometrik fonksiyonların aslında birer sayı olduğunu gösterdi. Trigonometride sinüs ve kosinüs fonksiyonlarına sekant, kosekant ve kotanjant fonksiyonlarını eklemiştir.  

Biruni, trigonometri ile bir dağın yüksekliğini hesapladı ve ardından da yüksekliğini hesapladığı bu noktadan ufuk alçalma açısı metoduyla meridyen yayı uzunluğunu hesaplamıştır. Her ne kadar bu yöntem kendisiyle özdeşleşse de Biruni bu metodu başka bir bilim insanından öğrendiğini söylemiştir.

Astronomi

Dünyanın Yuvarlak Olduğunu İspat Etti

Biruni en başarılı çalışmalarını astronomi alanında yapmıştır. O dönemde dünyanın düz olduğu fikrine şiddetle karşı çıkmış ve dünyanın yuvarlak olduğunu yaptığı çalışmalar ve sunduğu delillerle kanıtlamıştır. Bunu da şu ifadeleriyle dile getirmiştir;

“Dünyanın enlemine bir çizgi çektiğiniz zaman bu çizgi düz yada içbükey olamaz. Çünkü kuzeye giden bir gözlemcinin gökyüzünde gördüğü yıldız sayısı artmaktadır. Bu durumda meridyenin dışbükey olduğunu göfunduszeue.info durum hem enlem hem de boylam için de geçerlidir.”

biruninin bilimsel calismalari x min Mühendistan

Dünyanın yuvarlak olduğunu ispat ederken bunun için Dünyanın Aya vuran gölgesini de kullanmıştır. Dünyanın kendi ekseni etrafında döndüğünü savunması ile bilim tarihine farklı bir bakış açısı kazandırmıştır.

Dünyanın Yarıçapı

Biruni Dünyanın çapını ve çevresini çok küçük bir yanılma payıyla ölçtü. İlk olarak Biruni denizin ufuk noktasını gören yüksek bir dağ buldu. Ancak bu dağın yüksekliğini bilmiyordu. Bunun için de deniz kıyısının iki farklı noktası ile dağın zirvesi arasındaki açıyı buldu. Açı ölçmek için de o dönemlerde sıkça kullanılan usturlap aletini kullandı. Aşağıdaki resimde bunun örneklemesini görebilirsiniz.

6 min 1 Mühendistan

h= funduszeue.infoθfunduszeue.infoθ2 / tanθ1 – tanθ2

h: Dağın yüksekliği

d: Dağın zirvesiyle kıyı noktası arası ölçüm yapılan iki farklı nokta arası mesafe

θ1: Dağın zirvesi ile kıyı arasındaki birinci açı değeri

θ2: Dağın zirvesi ile kıyı arasındaki ikinci açı değeri

Bu trigonemetrik formülle açı değerleri ve deniz kıyısında açı ölçümünün yapıldığı iki nokta arası mesafe bilindiği için rahatlıkla dağın yüksekliği bulunabilir.

Açıları ölçen Biruni yukarıdaki geometri modele ve formüle göre dağın yüksekliğini buldu. Ardından dağın zirvesine çıktı ve zirve ile denizin ufuk noktası arasındaki açıyı ölçtü. Artık dünyanın yarı çapını hesaplayabilirdi. Dağı dünyanın tepe noktası olarak kabul etti ve hesabını buna göre yaptı. Aşağıdaki geometrik modeldeki gerekli hesaplamaları yaparak dünyanın yarı çapını km olarak günümüz teknolojisiyle hesaplanan değerden sadece 16 km daha kısa olarak hesaplamıştır.

R= funduszeue.infoΦ/1-cosΦ

R: Dünyanın yarıçapı

h: Ölçümün yapıldığı dağın yüksekliği

Φ: Dağın zirvesi ile ufuk çizgisi arasındaki açı

Biruni'nin dünya yarıçapı ölçümü için kullandığı geometrik modelleme

Biruni ayrıca ay tutulmasını incelemiş, güneşin batışı esnasındaki eğimi ölçmüş ve Gazne Sultanı Mesud’a bazı astronomik tablolar hazırlamıştır.

Fizik

Dünya’nın döndüğü halde içerisinde bulunan canlı cansız her şeyin uzaya sürüklenmemesinin dünyanın dönme hızı ve bir çekim kuvvetiyle bağlantılı olduğunu ortaya koyarak bir teori üretti. Bu teorisiyle kendisinden asırlar sonra yaşayan Newton’un kütle çekim yasasını ortaya koymasının zeminini hazırladı. Yaklaşık 18 maddenin özgül ağırlığını doğruya oldukça yakın bir şekilde hesapladı. Işığında hızı olduğunu ve bu hızın sesin hızından daha fazla olduğunu düşünüyordu.

biruni2 x min Mühendistan

Jeoloji

Jeoloji konusunda da birçok çalışma yapan bu değerli bilim adamı karaların kuzeye doğru hareket ettiğini savunmuştur. Bugünkü Arabistan çölünün denizin çekilmesiyle oluştuğunu ileri sürmüş, buna kanıt olarak da bu bölgede bulduğu kayaçları ve fosilleri göstermiştir. Ayrıca depremlerinde yerin altında meydana gelen bazı olayların ve kayaç hareketlerinin sebep olduğunu ortaya koydu. Biruni yaptığı bu çalışmalar ile Jeodezi biliminin kurucusu olmuştur.

Eserleri

civarında eser yazdığı tahmin edilen Biruni’nin maalesef sadece 32 eseri günümüze kadar ulaşmıştır. Bu eserlerden en önemlileri şunlardır;

  1. El-Âsâr’il-Bâkiye an’il-Kurûni’i-Hâli-ye: Günümüzde Beyazıt Devlet Kütüphanesinde korunan ve Biruni’nin eski uygarlıklar ile ilgili kronolojik bilgiler verdiği ve astronomiden bahsettiği eseridir.
  2. El-Kanûn’ül-Mes’ûdî: Biruni’nin Gazneli Sultanı Mesud’a ithafen yazdığı bu eserinde astronomi,astroloji,jeodezi,coğrafya ve meteroloji konusunda yaptığı çalışmalara yer vermiştir.
  3. Kitâb’üt-Tahkîk Mâ li’l-Hind: Biruni’nin yılında Hindistan’da kaleme aldığı bu eserde Hint kültürü,tarihi ve coğrafyasından bahsetmiştir.
  4. Tahdîd’ü Nihâyeti’l-Emâkin li Tas-hîh-i Mesâfet’il-Mesâkin: İstanbul Kütüphanesinde bulunan bu değerli eserde Biruni farklı şehirler arası enlem ve boylamı bulma, kıbleyi tayin etmenin yanı sıra coğrafi,astronomik,astrolojik ve jeolojik bir takım bilgilere de yer vermiştir.
  5. Kitâbü’l-Cemâhir fî Mâ’rifet-i Cevâ-hir: Birçok disiplini içerisinde barındıran bu eserinde psikoloji,fizyoloji,sosyoloji,tıp,kimya ve madencilik ile ilgili bilgiler vermiştir. Bu eserinde yer verdiği çalışmasında 23 katı ve 6 sıvı maddenin özgül ağırlığını günümüzdeki değerlerine çok yakın şekilde tespit etmiştir.
  6. Kitâbü’t-Tefhîm fî Evâili Sıbaâti’t-Tencîm: Yıldızlar hakkındaki bu eseri genellikle soru cevap şeklinde olup yılında tamamlamıştır.
  7. Kitâbü’s-Saydele fî Tıp: Biruni’nin bu eserinde tıp ve eczacılıkla ilgili bilgiler vermiştir. Bu eser yılında Bursa’nın Kurşunlu Cami kütüphanesinde bulunmuştur.

UNESCO Courier dergisi yılında çıkarttığı özel sayısında Biruni’yi “ yıl önce yaşamış evrensel deha” olarak tanıtmıştır. Biruni çağının ötesinde çalışmalara imza atmış ve o dönemin kısıtlı imkanlarına rağmen yaptığı çalışmalar bu değerli bilim insanının neden çağın ötesinde bir deha olarak nitelendirildiğini açıklıyor.

Kaynak

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası