istanbuldaki yerebatan sarnıcı hangi amaçla kullanılmaktaydı / Yerebatan Sarnıcı | Hikayesi, Tarihi ve Mimari Özellikleri

Istanbuldaki Yerebatan Sarnıcı Hangi Amaçla Kullanılmaktaydı

istanbuldaki yerebatan sarnıcı hangi amaçla kullanılmaktaydı

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı Hikayesi Nedir? Yerebatan Sarnıcı Medusa ve El Heykeli Hikayesi Gerçek Mi?

Yerebatan Sarnıcı İstanbul'da bulunan bir kapalı su sarnıcıdır. Estetik yapısıyla dikkat çeken bu yapı pek çok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Burayı gören turistler veya merak edenler internet üzerinden genellikle şu soruları araştırıyorlar; "Yerebatan sarnıcının hikayesi nedir, Medusa neden ters, Medusa hikayesi nedir, neden para atılır?"

Yere Batan Sarnıcı Hikayesi Nedir?

Yerebatan Sarnıcı hikayesi çok eskiye dayanmaktadır. Yerebatan Sarnıcı İstanbul'un su ihtiyacını karşılamak için yıllarında yaptırılmıştır. Kapalı bir su sarnıcıdır. Suyun içerisinden yükselen sütunlar nedeniyle halk arasında Yerebatan Sarnıcı olarak bilinmektedir. Sarnıcın üzerinde daha önceden bir Bazilika bulunmaktaydı. Bu nedenle Bazilika Sarnıcı olarak da bilinmektedir. Bu sarnıç Bizans İmparatoru funduszeue.infoianus tarafından yaptırılmıştır. Sarnıç şehrin birinci ve ikinci tepeleri arasındaki su ihtiyacını karşılamak amacıyla Hadrianus su yollarına bağlanmıştır. İstanbul Osmanlı Devleti tarafından fethedildikten sonra Sarayburnu ve Bahçe kapısı tarafına su dağıtımında kullanılmıştır. Daha sonra Osmanlı Devleti şehirde kendi su dağıtım sistemini kurdu. Yerebatan sarnıcı kayalık bir zemine oturmuş, tuğladan inşa edilmiş dikdörtgen bir yapıdır. sütun taşımaktadır. Kuzeybatı tarafındaki 41 sütun şu an görünür durumda değil çünkü Abdülhamid Han döneminde kapatılmıştır. Yerebatan Sarnıcı'nın içerisinde Medusa, el heykeli gibi yapılar bulunmaktadır.

Yere Batan Sarnıcı Medusa

Medusa hikayesi nedir diye soranlar için şöyle açıklayabiliriz; bir rivayete göre Medusa Yunan mitolojisinde yeraltı dünyasının dişi canavarı olan üç Gorgonadan biridir. Bu üç kız kardeşten sadece Yılan Başlı Medusa olumludur. Kendisine bakan kişileri taşa çevirme özelliğine sahiptir. O dönemde büyük yapıları ve önemli yerleri korumak için Gorgona kafalarının resim ve heykellerinin koyulduğu, Medusa'nın da bu düşünceyle buraya koyulduğu düşünülmektedir. Başka bir rivayete göre Medusa simsiyah gözlü, upuzun saçlı ve mükemmel vücutlu bir kadındır. Zeus'un oğlu Perseus'a aşık olmuştur. Aynı zamanda Athena'nın da perseus'a aşık olduğu ve Medusa'yı kıskandığı bilinmektedir. Athena Medusa'nın saçlarını yılana çevirir ve böylece Medusa'nın baktığı herkes taşa dönüşür. Medusa daha fazla dayanamaz ve aynaya bakarak kendini taşa çevirir. Medusa neden ters diye düşünenler için bu sorunun cevabını şöyle verebiliriz; Medusa başı sütun kaidelerine bakanların taş kesilmemesi için ters koyulmuştur. Ayrıca Yerebatan Sarnıcı neden para atılır derseniz, suya dilek dileyerek para atıldığında bu dileklerin gerçek olacağına inanılır.

Yok Olmasını İstemeyeceğimiz Bir Değer: Yerebatan Sarnıcı

Kültür ve Sanat - 04 Ocak, - Okuma Süresi: 5 Dk.

04 Ocak,

Yok Olmasını İstemeyeceğimiz Bir Değer: Yerebatan Sarnıcı
Kredi: Yerebatan Sarnıcı

Yüzyıllara meydan okuyan bu görkemli yapının tarihi ve mimari özelliklerine kısa bir bakış atmak ister misiniz? O halde başlıyoruz

Yok Olmasını İstemeyeceğimiz Bir Değer: Yerebatan Sarnıcıİstanbul’un tarihi yapılarından biri olan Bazilika Sarnıcı, tarihi yarımadada Ayasofya’nın güneybatısında bulunmaktadır. Bizans İmparatoru Justinyan () tarafından yılında inşa ettirilen bu büyük yeraltı sarnıcı, suyun içerisinde yükselen çok sayıda mermer sütunu nedeniyle halk arasında Yerebatan Sarnıcı olarak adlandırılmıştır.

yıllarında Bizans kalıntılarını araştırmak amacıyla İstabul’a gelen Hollandalı gezgin P. Gyllius tarafından keşfedilen sarnıç Batı dünyasına tanıtılmıştır. Gyllius’un sarnıcı keşfetmesi, araştırmalarından biri için Ayasofya civarında gezerken, buradaki evlerin zemin katlarında bulunan kuyu benzeri yuvarlak deliklerden halkın su çektiğini ve hatta balık tuttuğunu duymasıyla gerçekleşmiştir. Elinde bir meşale ile sarnıcın üzerinde bulunan bir evin avlusundan, yerin altına inen taş merdivenlerle sarnıcın içerisine girmiştir. Çok zor şartlarda, sarnıcın içerisini sandalla dolaşan P. Gyllius  ölçü alıp sütunların yerlerini tespit etmiştir. Gördüklerini kaleme alan P. Gyllius’un seyahatnamesi bir çok gezgini etkilemiş ve yüzyıllar boyu bu eserin ziyaret edilmesine ön ayak olmuştur.

Bizans İmparatorluğu döneminde bulunduğu çevrede geniş bir alanın ve İmparatorluk sarayının su ihtiyacını karşılayan sarnıç, İstanbul’un fethi ile Osmanlıların eline geçmiştir. Bu dönemde Topkapı Sarayı’nın bahçelerini sulamak amacıyla kullanılmıştır. Bir süre sonra Osmanlılar durgun su yerine akan suyu kullanmayı tercih ettiklerinden, şehre kendi su tesislerini kurmuşlardır ve  sarnıç atıl hale gelmiştir.

Sarnıç, uzunluğu m. genişliği 70 m. olmak üzere dikdörtgen bir alanı kaplamaktadır. 52 basamaklı taş bir merdivenle inilen sarnıcın içerisinde her biri 9 m. yüksekliğinde adet sütun bulunmaktadır. Birbirine m. aralıklarla dikilen bu sütunlar her biri 28 sütun içeren 12 sıra oluşturmaktadır. Sarnıcın tavan ağırlığı kemerler aracılığıyla bu sütunlara aktarılmıştır ve üst örtü bu sütunlarla taşınmaktadır. Sütunların çoğu devşirmedir, yani daha önce başka yapılarda kullanılmış daha sonra bu yapının inşasında kullanılmışlardır. Büyük bir kısmı tek parçadan oluşan sütunların bir kısmı da iki parçalıdır. Sütun başlıkları farklı üslupları yansıtmaktadır. 98 adet sütun Korint üslubunu yansıtırken bir kısmı da Dor üslubunda yapılmıştır. 

Sarnıçtaki sütunların, köşeli veya yivli olan bir kaç tanesi hariç çoğunluğu silindir biçimindedir. Sarnıçta en dikkat çeken noktalardan biri Ağlayan Sütun'dur. Üzerinde gözyaşı damlasına benzer oyma ve kabartma süslemeler bulunan ve daima ıslak olan bu sütun bir rivayete göre sarnıcın yapımı sırasında hayatını kaybeden yaklaşık işçi anısına yapılmıştır. Ziyaretçiler bu sütunun çevresine yer alan suya madeni para atarak dilek dilemektedirler. Kuzeybatı köşesinde yer alan iki adet sütunun altında kaide olarak iki Medusa başı kullanılmıştır. Ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gören bu iki Medusa başının nereden ve hangi yapılardan alınıp buraya getirildiğine dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Medusa başlarının bulunduğu bölüm de aynı Gözyaşı Sütunu'nun çevresinde olduğu gibi ziyaretçiler tarafından dilek havuzuna çevrilmiştir. 

Sarnıcın m. kalınlığındaki duvarları tuğla ile örülmüştür. Zemininde yine tuğla kullanılmıştır ve bu tuğlaların üzerine Horasan harcından yapılan kalın bir sıva tabakası zeminin su geçirmez özelliğe sahip olmasını sağlamıştır. Toplam m² alanı kaplayan sarnıcın yaklaşık ton su depolama kapasitesi vardır.

Yerebatan Sarnıcı günümüze kadar çeşitli  onarımlar görmüştür. Osmanlı İmparatorluğu döneminde iki defa restore edilen sarnıcın ilk onarımı XVIII. Yüzyılda III. Ahmet zamanında, ikinci onarımı ise Sultan II. Abdülhamid () zamanında yapılmıştır. Sarnıcın ortasına doğru kuzeydoğu duvarı önünde yer alan 8 sütun yıllarında yapılan bir inşaat sırasında kırılma tehlikesiyle karşılaştığı için bu sütunların her biri kalın bir beton tabaka içine alınarak dondurulmuştur. Bu işlem sütunların eski özelliklerini kaybetmelerine neden olmuştur. Cumhuriyet döneminde İstanbul Belediyesi tarafından bir çok kez onarılan sarnıcın içerisinden en son yılları arasında yapılan büyük temizlik ve onarım sırasında ton çamur çıkarılmıştır. Temizlenen sarnıcın içerisine yürüme platformları yapılarak yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılmıştır.

Günümüzde bakım onarım çalışmaları esnasında, sütunların üst örtüyle birleşen kısımlarında gerçekleşen yıpranmalar sonucunda çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu tespit edilen yapının bir an önce kurtarılması gerekmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası