saç dökülmesi ne anlama gelir / Saç dökülmesi neden olur? İşte saç dökülmesinin 9 nedeni! - Sağlık Haberleri

Saç Dökülmesi Ne Anlama Gelir

saç dökülmesi ne anlama gelir

KADIN TİPİ SAÇ DÖKÜLMESİ

 

Kadınlarda saç dökülmesi çok sık karşılaşılan önemli bir dermatolojik sorundur. Zamanında yapılan analizler ve uygun tedavilerle bu durum düzeltilebilir.

Normal bir kişide saçların %85‘ i büyüme evresindeyken %15’ i dinlenme evresindedir. Dinlenme evresindeki saçlar doğal yolla bir süre sonra dökülür ve yerini yeni büyüyen saçlar alır.

Günde kaç saç teli dökülür?

Günde kadar saçın dökülmesi normaldir. Haftalarca günde taneden fazla saç dökülüyorsa bu normal- değildir. Bu durum kadınlarda sık yaşanan bir sorundur. Saç fırçasında, yastıkta, kıyafetlerde her zamankinden daha fazla saç olması, yıkarken ya da saçların arasında parmakların dolaştırılmasıyla çok sayıda saçın ele gelmesiyle fark edilir.

Neler saç dökülmesine yol açar?

Kadınlarda saç dökülmesinin birçok nedeni olabilir. Bunlar Kansızlıklar (demir eksikliği anemisi), Protein eksikliğine neden olan katı diyetler, yoğun stres, ciddi hastalıklar, yüksek ateş ve geçirilen ciddi ameliyatlar, ilaçlar (kan sulandırıcılar, kemoterapi ve tansiyon ilaçları, antidepresanlar), troid bezinin çok veya az çalışması, metabolizmayı etkileyen bir çok hastalık.

Çoğunlukla stres, ameliyat, kilo kaybı veya geçirilen bir ateşli hastalık sonrasında oluşan saç dökülmesi ay sonra ortaya çıkar. İlaçların birçoğu gecikmeli ortaya çıkan belli belirsiz bir dökülme artışı yaparken kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar tedaviye başladıktan kısa bir süre sonra çok yoğun dökülmeye neden olurlar.

Kadınlarda yaygın saç dökülmesi kelliğe neden olur mu?

Genellikle yaygın dökülme yapan nedenlerin ortadan kalkmasını izleyen ay içinde saçlar tekrar normal haline gelmektedir.

Benzer şekilde ilaçların kullanımı kesildikten sonra da saçlar tekrar normal haline dönecektir. Ancak genetik yatkınlığı olan kadınlarda sadece belirli bölgelerde bir model oluşturacak şekilde saçlarda seyrelme oluşabilir ve kadın tipi saç dökülmesi (KTSD) denilen durum ortaya çıkabilir.

 

 

 

 

Kadın tipi saç döülmesi, erkeklerde sık görülen androgenetik alopesiye benzer. Ergenlik sonrasında ortaya çıkar ve genetik yatkınlık ile ilişkili olarak yavaş yavaş ilerleyebilir veya çok ciddi seyredebilir. Kadınlarda yaygın saç dökülmesi yapan nedenler androgenetik alopesiyi tetikleyebilir ve şiddetlendirebilir.

Saç dökülmesi olduğunda ne tür testler uygulanır?

Saç dökülmesi tanısı genellikle klinik bulgulara dayanarak konur. Doktorunuz saç dökülmesinin şiddetini ve yoğun olduğu alanları saptamak için size saç çekme testi uygulayabilir.

Saç Çekme Testi nasıl yapılır?

Bu test farklı alanlarda kadar saçın diplerinden uçlarına doğru sıvazlanması sonrasında ele gelen saçların sayılmasına dayanan basit bir uygulamadır. Bunun dışında gerekli görülürse trikogram tetkiki ile mikroskopta saç kökleri incelenebilir. Ayrıca androgenetik alopesi düşünüldüğünde saçların çapları, yoğunlukları ve yeni çıkan saçları değerlendirmeye olanak tanıyan dermoskopik muayene yöntemi uygulanabilir. Muayene sonrasında dökülme nedenlerini saptamaya yönelik kan testleri istenebilir.

Tedavide neler yapılır?

En iyi tedavi altta yatan sebebi bulmak ve mümkünse tedavi etmektir. Genelde bu tür saç dökülmesinin durması ve tekrar normale dönmesi haftalar almaktadır. KTSD saç dökülmesi gelişmişse bu durumun önlenmesine yardımcı yerel ve sistemik ilaçlar vardır. Ancak bu tedavilerle saçların hangi ölçüde çıkacağını tahmin etmek zordur.

seafoodplus.info


Saç dökülmesini durdurmanın yolları

Saç bakımı ve saç güzelliği kadınların, en fazla özen gösterdiği kişisel bakım alanlarından birisi… Dolayısıyla saç dökülmesi sorunu da kadınlar için büyük önem taşıyor. Saç dökülmesi pek çok nedene dayanabiliyor. Kimi zaman önemli rahatsızlıklara da işaret edebilen saç dökülmesinin pek çok sebebi bulunabiliyor. 

Günde adet saç teli dökülmesi olağan kabul ediliyor. Ancak dökülme bu sayının üzerine çıktığında, saçı hafif çekmekle ele adet ve daha fazla saç teli geldiğinde ya da alın ile tepe bölgelerinde fark edilen seyrelmeler başladığında mutlaka bir uzmana başvurmak gerekiyor.


1- Kalıtsal saç dökülmesi (Androgenetik alopesi)

Kalıtsal saç kaybı en sık gözlenen saç dökülmesi tipini oluşturuyor. Bu dökülmede genetik yatkınlık ve androjen hormonlarının (erkeklerde) özellikle dihidrotestesteronun rol oynadığı belirtiliyor. Kalıtsal saç kaybında, erkeklerde, alındaki saç çizgisi geriye doğru çekiliyor ve saçlı deri tepe kısmından açılıp, seyreliyor. Kadınlarda ise alın çizgisinde açılma olmadan saçlı deride, özellikle tepeden çevreye doğru saçlarda incelme ve seyrelme görülüyor. Tablet, sprey ve solüsyon şeklinde ilaçlar ile bazı destekleyici dermokozmetik ürünler kullanılarak saç dökülmesi süreci ertelenip, etkilenmeyen saçların kısmen korunması sağlanabiliyor. Saçların tamamen kaybolup kalıcı kelliğin oluştuğu durumlarda ise saç ekimi uygun kişiler için iyi bir tedavi yöntemini oluşturuyor.

2- Hatalı diyetler nedeniyle saç dökülmesi

Özellikle hatalı yapılan dengesiz diyetler ve proteinden fakir beslenme saçlarda güçsüzlük, kırıklarda artış ve saç dökülmelerine yol açabiliyor. Saçın yapısı olan keratin maddesinin vücutta sentezlenmesi için bazı temel proteinlerin besinler aracılığıyla, vücuda yeterli miktarda alınmaları gerekiyor. Vücudun ihtiyacı olan protein miktarı alınmadığında ise saç dökülmesi başlıyor.

3- Mantar hastalıkları nedeniyle saç dökülmesi

Saçlı deriyi tutan mantar hastalıkları genellikle çocuklarda görülse de yetişkinlerde de saç dökülmesine neden olabiliyor ve tedavi edilmezse kalıcı kellik oluşabiliyor.

4- Bazı ilaçlar nedeniyle saç dökülmesi

Bazı ilaçların saç dökülmesi gibi yan etkileri de olabiliyor. Kan sulandırıcılar, artrit, gut, depresyon, kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon için kullanılan bazı ilaçlar saçları dökebiliyor. Ayrıca doğum kontrolü için kullanılan ilaçların bazen kullanımları kesildiğinde saç dökülmesi gözlenebiliyor. Vücut yapılandırma için kullanılan bazı ilaçlar da yine saç dökülmesine neden olabiliyor.

5- Saçkıran hastalığı nedeniyle saç dökülmesi (Alopesi Areata)

Halk arasında saçkıran hastalığı olarak bilinen ve otoimmün bir hastalık olan alopesi areata özellikle ağır stresli durumlarda ortaya çıkıyor. Saçlı deride, bazı hastalarda ise kaş, kirpik ve sakallar da dahil tüm vücut kıllarında, vücudun kendi ürettiği bir takım otoantikorlar yüzünden oval görünümde dökülmelere yol açıyor. Genetik yatkınlık, nörolojik faktörler, enfeksiyonlar ile stres gibi etkenlerin hastalığı tetiklediği düşünülse de altta yatan etken henüz tam olarak aydınlığa kavuşmuş değil. Kalıcı kelliğe neden olmayan bu hastalık uzun sürerse tedavi gerekebiliyor.

6- Ağır stresli durumlar saç dökülmesi için bir etken

Ağır stresli durumlarda saç dökülmesine sıklıkla rastlanıyor. Stres vücudumuzda çeşitli stres hormonlarının salgılanmasına neden olarak iç dengenin bozulmasına ve bunun sonucunda birçok hastalığın ortaya çıkmasına yol açıyor. Bu hastalıklar da saçları dökebiliyor.

7- Aşırı kilo kayıpları nedeniyle saç dökülmesi

Aşırı kilo kayıplarının sonrasında saçların dökülmesi sıklıkla gelişen bir durum. Bunun nedeni ise aşırı kilo kaybında telofen effluvium olarak adlandırılan doğal dökülme evresindeki saç oranının ve dökülme süresinin uzaması. Saçlardaki dökülme ortalama ay kadar devam edip, sonrasında durabiliyor.

8- Yüksek dozda A vitamini nedeniyle saç dökülmesi

Yüksek dozda A vitamini almak da yoğun bir saç dökülmesiyle sonuçlanabiliyor. A vitamini alımı durduktan sonra saç dökülmesi de sona eriyor.

9- Anoreksi ve bulimia nedeniyle saç dökülmesi

Anoreksi ve bulimia gibi yeme bozuklukları olan hastalarda beslenmeyle alınması gereken demir, vitamin, protein ve çinko gibi elementlerin eksikliğine bağlı saç dökülmesine sıklıkla rastlanıyor. Bu hastalıklar tedavi edildiğinde saç dökülmesi duruyor ve kaybedilen saçlar tekrar yerine geliyor.

Sistemik hastalıklar nedeniyle saç dökülmesi

Yaklaşık 30’dan fazla sistemik hastalık saç dökülmesine neden olabiliyor. Altta yatan etken genellikle tiroit hastalıkları ve anemi oluyor. Ağır cerrahi işlemler, yüksek ateşli hastalıklar, ağır geçirilen enfeksiyon hastalıkları ve bazen ağır bir gribal enfeksiyon sonrasında da yoğun saç dökülmeleri gözlenebiliyor. Bu hastalıkların tespit edilmesi ve tedaviye başlanmasının ardından saç dökülmesi durabiliyor.

Hormonal değişimler nedeniyle saç dökülmesi

Saç dökülmesinin bir başka nedeni de, hormonal değişiklikler. Özellikle doğum sonrasında gözlenen saç dökülmeleri, hamilelik hormonunun yerini tekrar östrojen hormonuna bırakmasıyla gerçekleşiyor. Birkaç ay kadar yoğun saç dökülmesi olağan kabul ediliyor. Ancak uzun sürdüğü durumlarda dermatologlara danışmak gerekiyor. Ayrıca menopozla birlikte de saçlarda dökülme sorunu gelişebiliyor. Bir süre sonra saç dökülmesi dursa da saç yoğunluğu menopoz öncesi yoğunluğuna tekrar ulaşamayabiliyor.

Demir eksikliği nedeniyle saç dökülmesi

Demir eksikliği saç dökülmesinin başlıca sorumluları arasında yer alıyor. Diyetle yeteri kadar demir alınmaması veya demirin emiliminde sorun olan hastalarda saç dökülmesi şikayetine çok sık rastlanıyor.

Sikatrisyel Alopesi nedeniyle saç dökülmesi

Kalıcı kellik şeklinde gelişiyor, saçlı derinin belirli bir bölgesine lokalize veya yaygın olabiliyor. Bu hastalıkta saç köklerinde kalıcı bir hasar oluşuyor. Dökülen saçların yerlerinde tekrar saç çıkması mümkün olmadığı için dermatoloji uzmanları tarafından hastalık ilerlemeden tedaviye başlanması büyük önem taşıyor.

Günlük hatalı saç bakımı da dökülmelere neden oluyor

Saç dökülmesinin altında yatan etken günlük hatalı saç bakım uygulamaları da olabiliyor. Saçları çok fazla şampuanlamak, çok sık saç boyatmak, düzleştirici gibi bazı yöntemlerle saçları şekillendirmek ve sıcak fön uygulamak saç kırılmalarına ve kopmalara yol açabiliyor. Islakken tarandığında elastikiyeti arttığı için saçlar kolayca zarar görebiliyor. Bu nedenle özellikle ıslakken çok fazla tarak darbeleriyle saçları taramak ve fırçalamak saç kırılmalarına neden olabiliyor. Saçları çok gergin bir şekilde çekerek lastikle at kuyruğu yapmak, saçların alın çizgisini geriye çekerek, traksiyonel alopesi olarak adlandırılan saç kayıplarına neden olabiliyor. Aynı şekilde sıkı ve gergin yapılan saç örgüleri, saçlara küçük kliplerle eklenen saçlar da saç köklerine çekme kuvvetiyle zarar verebiliyor.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Rüyada saç dökülmesi ne anlama gelir? Rüyada tutam tutam saç dökülmesi anlamı nedir?

Rüyada Saç Dökülmesi

Uğursuzluk ve şanssızlık olarak yorumlanmakta olduğu gözlemlenmektedir. Rüya sahibinin çok güvendiği kimseler tarafından ihanete uğrayacağının habercisidir. Aynı zamanda girişilen bazı işlerde başarısız durumların elde edileceğinin de habercisi olmakta olan bir rüyadır.

Bir dost kazığına maruz kalınacağına ve düşmanlarının da kendisine galip geleceğine işaret etmekte olduğu söylenmektedir. Rüyanın geneline bakıldığında rüyayı gören kişinin kendisine çok dikkat etmesi gerektiği söylenmektedir.

Rüya sahibinin iş hayatında yaşayacağı bazı sıkıntılar da yıpranmasına ve yorulmasına neden olabilmektedir. Genel olarak bu rüyanın görülmesi kişinin hayatında var olacak sıkıntıların habercisidir ve rüya sahibine dikkatli olması gerektiği haber verilmektedir.

Rüyada Saçlarını Tararken Dökülmesi

Genellikle pek hayra yorulmakta olan bir rüya değildir. Yakın zamanda rüya sahibinin zor günler geçireceğinin ve sıkıntıya düşeceğinin habercisidir. Aynı zamanda rüya sahibinin maddi anlamda olumsuz durumlar ile karşı karşıya kalacağının da habercisi olabilmektedir. Rüyada saçlarını tararken dökülmesi bir sağlık sorununun oluşabileceği şeklinde de yorumlanmaktadır.

Rüyada Saçların Dökülmesi

Rüya sahibinin maddi anlamda kayıp yaşayacağının habercisi olan bir rüyadır. Aynı zamanda iş anlamında da yaşanacak olan bazı kayıpların habercisidir. Bununla birlikte bir hastalığında habercisi olabilmekte olan bu rüyanın dikkate alınması ve kötü niyetli insanlardan uzak durulması gerekmektedir. İş hayatında var olan bazı insanların kötü niyetinden kaçınılması gerekmektedir.

Rüya sahibinin hayatında iyi olarak tanıdığı ve güvendiği kişilerden zarar görme ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle adımlarını daha sağlam bir şekilde atması önerilmektedir. Hayatında bulunan bazı insanlara karşı çok dikkat etmesi ve herkese güvenmemesi gerektiği biçiminde yorumlanmaktadır.

Rüyada Tutam Tutam Saç Dökülmesi

İş hayatında hiç beklenmeyen bir düşüşün yaşanacağına, rüya sahibinin zor günler geçireceğine işaret etmektedir. Genel olarak kişinin hayatında var olan olumsuz durumların habercisidir. Bundan dolayı da rüya sahibinin kendisine çok dikkat etmesi ve insanlara her şeyini söylememesi gerekmektedir. Rüyada tutam tutam saç dökülmesi bununla birlikte bunaltıcı zamanların da habercisi olabilmektedir.

Genel olarak olumsuz anlamlar çıkarılmak olan bu rüya bazı yorumculara göre zorluk ve sıkıntı sonrasında yaşanacak olan refaha ve mutluluğa işaret etmektedir. Yaşanan tüm sorunların kısa süre içerisinde bitmesine ve daha mutlu günlerin gelmesine yorulmaktadır. Kişinin rüyasının detaylarına göre rüya yorumları değişim gösterebilmektedir. Bundan dolayı rüyaların detaylarına oldukça dikkat edilmesi ve hangi sembollerin bulunduğunun bilinmesi gerekmektedir

Rüyada Saçını Ortasının Dökülmesi

Yakın zamanda çok büyük işler başarılacağına, hayatının kalitesinin artacağına, yaşam koşullarının güzelleşeceğine işaret etmektedir. Genel olarak başarılı ve huzurlu zamanları işaret etmekte olan bir rüyadır ve hayatın gidişatının güzelliğinin habercisidir. Rüya sahibinin maddi anlamda elde edeceği oldukça güzel bir gelirin de habercisi olabilmekte olan bir rüyadır. Aynı zamanda bu kişinin çevresinden sevgi ve saygı göreceğinin de habercisi olabilmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir