doğu komşularımız / Türkiye’nin Sınır Komşuları – Fehmi Efe ARSLAN

Doğu Komşularımız

doğu komşularımız

Türkiye’nin sınır komşuları ve sınır kapılarının isimleri nelerdir? Türkiye’nin sınır kapıları, sınır komşuları ve başkentlerinin isimleri nelerdir? Türkiye’nin sınır komşuları haritası ve Türkiye’nin komşu ülkelerle olan her sınırı hakkında bilmemiz gerekenler…

Türkiye’nin kara sınırları yaklaşık 2753 km’dir. Irak ve İran sınırları doğal sınır özelliği taşımaktadır. Diğer sınırlarımız yer yer bazı engellerden geçseler bile büyük çoğunluğu politik sınır özelliğindedir. En uzun sınırımız 877 km’lik Suriye, en kısa sınırımız 18 km’lik Nahçıvan sınırıdır.

Türkiye, iki kıtada toprağı bulunan bir Avrasya ülkesidir.Topraklarının %97’si Asya üzerinde bulunur ve bu kısım Anadolu diye adlandırılır. Kalan %3’lük kısım ise Avrupa kıtasında kalır ve Doğu Trakya diye adlandırılır. Marmara Denizi, Çanakkale ve İstanbul Boğazı Anadolu’yu Trakya’dan, Asya’yı Avrupa’dan ayırır.

Türkiye’nin sınırları ve komşuları, Doğu Trakya’da Yunanistan ve Bulgaristan, Anadolu toprakları üzerinde kuzeydoğuda Gürcistan, doğuda Ermenistan, Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve İran, güneydoğuda Irak ve Suriye’dir.

Türkiye’nin Sınır Kapıları:

  • Yunanistan Sınır Kapıları: Uzunköprü Sınır Kapısı, İpsala Sınır Kapısı, Karaağaç – Pazarkule Sınır Kapısı
  • Bulgaristan Sınır Kapıları: Aziziye (Dereköy) Sınır Kapısı, Kapıkule Sınır Kapısı,
  • Gürcistan Sınır Kapıları : Posof (Türkgözü) Sınır Kapısı, Sarp Sınır Kapısı.
  • Ermenistan Sınır Kapıları : Akyaka Sınır Kapısı (Türkiye-Ermenistan)
  • İran Sınır Kapıları : Gürbulak Sınır Kapısı, Esendere Sınır Kapısı
  • Irak Sınır Kapısı : Habur Sınır Kapısı
  • Azerbaycan Sınır Kapısı : Dilucu sınır kapısı
  • Suriye Sınır Kapıları : Cizre Sınır Kapısı, Mürşitpınar Sınır Kapısı, Girmeli Sınır Kapısı, Şenyurt Sınır Kapısı, Ceylanpınar Sınır Kapısı, Akçakale Sınır Kapısı, Karkamış Sınır Kapısı, Cilvegözü Sınır Kapısı, Kapıköy Sınır Kapısı, Öncüpınar Sınır Kapısı, İslâhiye Sınır Kapısı, Yayladağı Sınır Kapısı, Çobanbey Sınır Kapısı.

  • Türkiye Sınır Komşuları Haritası

Türkiye’nin Sınır Komşuları ve Başkentleri:

  • Yunanistan‘ın başkenti Atina‘dır.
  • Bulgaristan‘ın başkenti Sofya‘dır.
  • Gürcistan‘ın başkenti Tiflis‘tir.
  • Ermenistan‘ın başkenti Erivan‘dır.
  • Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti‘nin başkenti Nahcıvan‘dır.
  • İran‘ın başkenti Tahran‘dır.
  • Irak‘ın başkenti Bağdat‘tır.
  • Suriye‘nin başkenti Şam‘dır.

TÜRKİYE – AZERBAYCAN SINIRI

Azerbaycan-Türkiye sınırı 18 kilometre ile Türkiye’nin en kısa sınırıdır. İki ülkenin kara sınırları Aras Nehri boyunca uzanır ve biter. Karabağ Savaşı’nda Ermenistan’ın Karabağ işgali sonrası Azerbaycan ile Nahçıvan kara sınırı bitmiş, ancak Azerbaycan’a bağlı Nahcivan’ın yalnız İran, Ermenistan ve Türkiye’ye kara sınırı kalmıştır. Ermenistan’dan farklı olarak Nahçıvan merkezli Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ticari, sosyal ve diplomatik ilişkilerinin devamlılığına paralel olarak karayolu ve demiryolu ulaşımı sürekli aktiftir. Türkiye Azeri gazını Iğdır üzerinden kârsız Nahçıvan’a iletmektedir.

Dosya:Azərbaycan-Türkiye kesilmiş versiyon.png

Türkiye’den karayolu ile Ermenistan’a geçişin olduğu tek ana yol Türkiye sınırları içerisinde Dilucu Sınır Kapısı ile son bulan E-E99 ve Ermenistan devlet sınırları içerisinde başlayan M7’dir. Yine aynı sınır kapısından iki ülke arasında ile aktif olarak demiryolu ile ulaşımını mümkün kılacak çalışmalar 2012’den bu yana sürmektedir.

TÜRKİYE – BULGARİSTAN SINIRI

Bulgaristan-Türkiye sınırı 269 kilometre olup Türkiye’nin en uzun üçüncü, Karadeniz’den doğan Meriç Irmağının Türkiye girişinde biten kara sınırıdır. İki ülkenin sınırları Lozan Antlaşması ile bugünkü halini almıştır. Türkiye’nin işlek ve önemli gümrük kapısı Kapıkule Balkanlar ve Batı Avrupa’ya ulaşımı mümkün kılar. Türkiye’den karayolu ile Gürcistan’a geçişin olduğu yollar E E80 ve E E87’dir. Bulgaristan yönetimlerinin 1984-1989 yılları arasında Bulgarlaştırma politikaları iki ülke arasında stratejik ve siyasi sorunlara neden olmuştur. Bulgaristan’a Kapıkule Sınır Kapısı’ndan demiryolu ile ulaşım mümkündür.

TÜRKİYE – ERMENİSTAN SINIRI

Ermenistan-Türkiye sınırı 328 km kilometre ile Türkiye’nin en uzun dördüncü sınırı olup, Kars Antlaşması ile günümüze kadar gelmiş kara sınırı Karabağ Savaşı sırasında Ermenistan’ın Karabağ’ı işgali ile şekillenmiştir. İki ülkenin kara sınırları Arpaçay ve Araş vadisini izleyerek Nahcivan-Türkiye sınırında son bulur. Aras Nehri ve Arpaçay ırmağı iki ülke sınırlarını izleyen ve Türkiye’nin Nahçivan sınırıyla biter. Alican Sınır Kapısı karayolu ile ulaşımın mümkün olduğu iki ülke arasında bulunan tek sınır kapısı olup, Türkiye; Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını işgal etmesi ve Karabağ Savaşı sırasında Ermenistan ile olan ticari ve diplomatik ilişkilerini kesmiş ve kara sınırlarını 1993 yılından bu yanatek taraflı kapatmıştır. Türkiye sınır kapısının açılması ve ikili ilişkilerin başlatılması için Ermenistan’dan soykırım ısrarından ve bu amaçla yürüttüğü kampanyalardan vazgeçmesini, işgal altındaki Karabağ topraklarından çekilmesini ve ortak sınırın çizildiği Kars Antlaşması ile Gümrü Anlaşması’nı tanımasını istemiştir.

Türkiye’den karayolu ile Ermenistan’a geçişin olduğu tek ana yol Türkiye sınırları içerisinde Alican Sınır Kapısı ile son bulan ve Ermenistan devlet sınırları içerisinde başlayan M7’dir. Yine aynı sınır kağısından geçen 1953 yılından 1993 yılına kadar Akyaka Sınır Kapısı ile aktif olarak demiryolu ile ulaşım mümkündü.

TÜRKİYE – GÜRCİSTAN SINIRI

Gürcistan-Türkiye sınırı 276 kilometre olup Türkiye’nin en uzun üçüncü, Sarp, Hopa köyüyle başlayan Ermenistan sınırına kadar devam eden kara sınırıdır. Karadeniz’den doğan Gürcistan sınırları içerisinden Türkiye’ye gelen Çoruh Nehri’nin yer yer sınır oluşturduğu iki ülkenin sınırları Kars Antlaşması ile günümüze kadar gelmiştir. Türkiye’den karayolu ile Gürcistan’a geçişin olduğu tek ana yol E E70 ve E E691’dir. İki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmeye paralel olarak Azeri doğalgazı Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı Gürcistan üzerinden Türkiye’ye gelmektedir. Gürcistan’a doğrudan demiryolu ile ulaşım Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ile mümkündür.

TÜRKİYE – IRAK SINIRI

Irak-Türkiye sınırı 378 kilometre olup Ankara Antlaşması (1926) ile günümüze kadar gelmiş Türkiye’nin en uzun üçüncü kara sınırıdır. Türkiye sınırları içinde doğan Fırat ve Dicle nehirlerinin suları Suriye ve Irak’tan geçmektedir. Türkiye’den karayolu ile Irak geçişin olduğu tek ana yol E E90’dır. İki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmeye paralel olarak Türkiye-Irak doğrudan demiryolu bağlantısı için çalışmalar devam etmektedir. Yine 1990’larda PKK’ya karşı mücadele için Saddam Hüseyin rejiminin rızasıyla Irak sınırları içerisinde ve Kuzey Irak başta olmak üzere birçok nokta Türk askeri üsleri vardır.

TÜRKİYE – İRAN SINIRI

İran-Türkiye sınırı, 560 km kilometre ile Türkiye’nin en uzun ikinci sınırı olup iki ülke sınırları 1639 yılında imzalanan Kasr-ı Şirin Antlaşması ile günümüze kadar gelmiştir. İki ülkenin kara sınırları Nahçıvan sınırının kesiştiği Dilucu Sınır Kapısı ile başlar ve Irak-Türkiye sınırının kesişme noktasında sona erer. 1930’lu yıllarda Türkiye-Irak-İran üçgeninde yaşayan Kürt aşiretlerinin yönetimlere karşı ayaklanmaları üzerine üç ülke ve Afganistan arasında Sadabat Paktı imzalanmıştır. 1 Ocak 1985 tarihinde Türkiye tarafından açılan Borualan Sınır Kapısı İran tarafından karşı sınır kapısı açılmaması üzerine süresiz olarak kapatılmıştır.

İki ülke sınılarının uzunluğundan dolayı sınır hattında kaçakçılık olayları yaygın olup henüz standartları yüksek işlek bir yol sisteminin geliştirilmemiş olması İran ile Türkiye ticari ilişkilerini zorlaştırmaktadır. İki ülke sınırları içerisinde saldırılar gerçekleştiren Kürdistan Özgür Yaşam Partisi’ne (PJAK) karşı İran ve Türk Silahlı Kuvvetleri mücadele yürütmekte ancak İran’ın Kürdistan İşçi Partisi’ne (PKK) bakış açısı tartışılmaktadır. İki ülke ticari ve diplomatik ilişkilerin gelişmesine paralel olarak karayolu ve demiryolu ulaşımı sürekli aktiftir. Sınır boyunca TOKİ tarafından 144 km uzunluğunda duvar inşa edilmektedir.

Türkiye’den karayolu ile İran’a geçişin olduğu yollar;

  • Türkiye sınırları içerisinde Gürbulak,
  • Doğubayazıt’ta bulunan Gürbulak Sınır Kapısı ile son bulan E E80,
  • İran sınırları içerisinde başlayan Karayolu 32 bağlantısı,
  • Türkiye sınırları içerisinde ‘ün bittiği Kapıköy Sınır Kapısı,
  • Esendere köyünün sınır olduğu ‘ün bittiği Sero Sınır Kapısı ile ulaşım mümkündür.
  • Yine Kapıköy Sınır Kapısı’ndan geçen 1971 yılından bu yana aktif olarak demiryolu ile ulaşım mümkündür.

TÜRKİYE – SURİYE SINIRI

Suriye-Türkiye sınırı 911 kilometre olup Türkiye’nin en uzun sınırı olup Ankara Antlaşması ile şekillenmiş Hatay Devleti’nin Türkiye Cumhuriyeti’ne katılmasıyla günümüze kadar gelmiş kara sınırıdır. Dicle çayı kavşağından doğu-batı yönünde Hatay il sınırına ulaşır ve daha sonra Hatay ilinin doğu güney sınırını oluşturduktan sonra Akdeniz’e ulaşır. Türkiye’nin en güney noktası Beysun mahallesi bu sınır üzerindedir. Türkiye sınırları içinde doğan Fırat ve Dicle nehirlerinin suları Suriye ve Irak’tan geçmektedir. 1973 yılına kadar Caber Kalesi eteklerinde bulunan Süleyman Şah Türbesi baraj yapımı ve güvenlik gerekçeleri ile iki kez yer değiştirdi. Halen Suriye’nin Halep sınırları içinde bulunan türbe, Türkiye’nin sınırlı dışındaki tek Türk toprağıdır.

Türkiye Suriye sınırında, geçmiş yıllardan bu yana kaçakçılık olayları yoğun olup sınırın çok uzun olması, sınır hattının her yerinden Türkiye topraklarına kolayca geçilebilmesi ve her iki tarafın ekonomik yapı farklılıkları da kaçakçılıkta önemli bir rol oynar. Türk sınırı boyunca kurulmuş askeri karakollar ve Türk Jandarması Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Birimleri kaçakçılığa karşı önlemler almaktadır. Sınır boyunca inşa edilen 688 km uzunluğundaki beton duvar 2017’de tamamlandı.

Türkiye’den karayolu ile Suriye’ye geçişin olduğu ana yollar;

  • Gaziantep’ten Karkamış Sınır Kapısı’nın olduğu E216,
  • Şanlıurfa’dan E99,
  • Reyhanlı’dan E98 ve D-D420,
  • Yayladağı’ndan E91,
  • Kilis’ten D-D850 Pazarkule Sınır Kapısı’nın bulunduğu E85’dir.
  • Yine 1953 yılında başlatılan İslahiye, Nusaybin ve Çobanbey’den demiryolu ağı mevcut olduğu halde günümüzde ulaşıma kapalıdır.

Suriye İç Savaşı ve PKK ile mücadeleden dolayı mevcut olan birçok sınır kapısı, karayolu ve demiryolu ulaşımı yapılmamaktadır.

Haziran 2012 Türk uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye-Suriye Krizi başlamış, Türk Silahlı Kuvvetleri’nce değiştirilen angajman kurallarınca Türkiye sınırları içerisine karşı IŞİD ve Suriye rejiminden gelen saldırılara Türk Hava Kuvvetleri ve Türk Kara Kuvvetleri tarafından uyarılmadan karşı saldırılar başlatılmış, Suriye tarafından Türkiye sınırına yaklaşan her askeri unsur tehdit olarak değerlendirilip askeri hedef muamelesi görmeye başlamıştır.

TÜRKİYE – YUNANİSTAN SINIRI

Türkiye-Yunanistan sınırı 212 km kilometre olup Türkiye’nin en uzun yedinci sınırı olup, Lozan Antlaşması ile günümüze kadar gelmiş kara sınırıdır. İki ülkenin kara sınırları Meriç Irmağı’nın ağız kısmından başlar. Irmak yatağını izleyen sınırı, Türkiye-Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarının kesişme noktasında, Kapıkule Gümrük kapısının hemen yakınında son bulur. İpsala ve Karaağaç gümrük kapıları sınır boyunda iki ülke arasında yer alan diğer gümrük kapıları ve geçiş güzergâhlarıdır. Yine günümüzde Lozan Anlaşması’na aykırı olarak Rodos, Midilli, Sisam ve Sakız adası gibi Türkiye kıyılarına yakın olan büyükçe adalar Yunanistan tarafından silahlandırılmış ve buralarda askerî hava alanları kurulmuştur. Bu durum Türkiye sınır güvenliği için bir tehdit unsurudur. Kıbrıs Harekatı sonrası Kıbrıs Türkleri Türkiye garantörlüğünde tek taraflı bağımsızlık ilan ederek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuş, Yunanistan elinde bulunan adalarında kara sınırı olduğu iddia etmiş ve Ege adalarına 12 millik kara suları istemiş ancak Türkiye bunun 6 milden fazlasını kabul etmemektedir. Zaman zaman Ege Denizi üzerinde Yunan Silahlı Kuvvetleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasında uçak ve gemilerle ikili dalaşmalar yaşanmaktadır.

Türkiye’den karayolu ile Yunanistan’a geçişin olduğu ana yollar;

  • İpsala Sınır Kapısı’nın olduğu E E90,
  • Pazarkule Sınır Kapısı’nın bulunduğu E E85’dir.
  • Yine Uzunköprü Sınır Kapısı’nın bulunduğu sınır hattı üzerinden 1953 yılından bu yana aktif olarak demiryolu ile ulaşım mümkündür.

Doğu komşuları

Gürcistan: Türkiye ile ekonomik ilişkiler içinde de bulunan Gürcistan, Türkiye’den hem ithalat yapmakta hem de ihracat yapmaktadır. Başkenti Tiflis’tir.

Ermenistan: SSCB’ye bağlı iken bu birliğin 1991 yılında dağılmasıyla bağımsızlığını kazanan Ermenistan’ın başkenti Erivan’dır. Azerbaycan’a ait bir bölge olarak kabul edilmiş olan Dağlık Karabağ bölgesinin %20’sini işgal etmesinden dolayı Türkiye, bu ülke ile sınırlarını kapatmıştır.

Nahcivan: İç işlerinde özerk, dış işlerinde ise Azerbaycan’a bağlı bir bölge olan ülkenin başkenti de Nahcıvan’dır

İran: Türkiye’nin komşuları arasında, yüzölçümü Türkiye’den büyük olan tek ülke olan İran’ın başkenti Tahran.

Güneydoğu komşusu

Irak: petrol zenginliği ve tarıma elverişliliği nedeniyle oldukça jeopolitik bir öneme sahip olan Irak, İran’dan sonra yüzölçümü en geniş ülkedir. Başkenti ise Bağdat’tır.

Güney komşusu

Suriye: başkenti Şam

Batı komşuları

Bulgaristan; başkenti Sofya

Yunanistan; başkenti Atina

TÜRKİYE’NİN SINIR KOMŞULARI VE SINIR KAPILARI

DOĞU VE BATI ARASINDA GÜRCİSTAN CUMHURİYETİ

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YUNANİSTAN’I ANLAMAK

 

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Türkiye'nin Komşuları Ve Türk Cumhuriyetleri konu anlatımı

Haberin Devamı

Türkiye dışında dünyada toplam 26 Türk Cumhuriyeti vardır. Özbekistan, Tacikistan, Moğolistan, Azerbaycan ve Kazakistan Türk Cumhuriyetlerine örnek olarak gösterilebilir.

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Türkiye'nin Komşuları - Konu Anlatımı

1- İran: Türkiye'nin en büyük sınır komşusudur. Sınır uzunluğu 560 kilometre uzunluğundadır. İran İslam Cumhuriyeti'nin nüfusu yaklaşık 90 milyondur ve Orta Doğu'nun en gelişmiş ekonomisine sahiptir. Başkenti Tahran'dır. 

2- Irak: En büyük 3. körfez ülkesidir. Çok fazla petrol rezervine sahip olduğu için stratejik bir öneme sahiptir. Başkenti Bağdat'tır.

3- Bulgaristan: Başkenti Sofya'dır. En önemli geçim kaynakları arasında sebze ihracatı ve gül yetiştiriciliği gelir.

4- Yunanistan: Başkenti Atina'dır. Felsefenin doğduğu ülke olarak tanımlanır. Sokrates, Platon ve Aristoteles'in doğduğu Helen Uygarlığının devam niteliğindedir. Nicos Kazancakis en önemli yazarlarından biridir.

Haberin Devamı

5- Ermenistan: Türkiye'de batıda yer alan sınır komşularından biridir. İran ve Nahçıvan ile de sınırı bulunur. Başkenti Erivan'dır. Sanayisi gelişmemiştir. Geçim kaynaklarının çoğunu kültür ve doğu turizmi oluşturur.

6- Nahçıvan: Türkiye'nin en küçük yüz ölçümüne sahip komşusudur. Dış işlerinde Azerbaycan'a bağlı olan özerk bir cumhuriyettir. Geçim kaynaklarının yüzde seksenden fazlasını tarım ürünleri oluşturur.

7- Gürcistan: En önemli şehirleri arasında Tiflis ve Batum yer alır. Tiflis, aynı zamanda başkentidir. 

8- Azerbaycan: Okuryazarlık oranı en yüksek olan Türk cumhuriyetlerinden biridir. Ülkede şehirleşme ve sanayileşme, hızlı bir şekilde gelişmektedir. Cengiz Aytmatov en önemli yazarlarından biri kabul edilir. Başkenti Bakü'dür.

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Türk Cumhuriyetleri - Konu anlatımı

1- Özbekistan: Orta Asya'nın en büyük ülkelerinden biridir. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra tamamen özgür bir ülke olarak kurulmuştur. En önemli doğa zenginliklerinin başında Aral Gölü gelir. Başkenti Taşkent'tir 

2- Türkmenistan: Özbekistan gibi Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra 1991 yılında kurulmuş bir devlettir. Ana geçim kaynağını tarımcılık ve hayvancılık oluşturur. Harabeleri ve kraterleri sayesinde kültür ve doğa turizmi oldukça gelişmiştir. Her yıl dünyanın çeşitli ülkelerinden milyonlarca turist Türkmenistan'ı ziyaret etmektedir. Başkenti Aşkabat'tır.

Haberin Devamı

3- Tacikistan: Sanat ve kültür tarihi en fazla gelişmiş Orta Asya ülkelerinden biridir. Felsefe alanında İbn-i Sina ve Biruni en önemli isimleridir. Bununla birlikte rubaileri ile bilinen Ömer Hayyam da bu ülkenin sınırları içerisinde doğmuştur. Tacikistan coğrafi açıdan tarıma elverişsiz topraklara sahiptir. Başkenti Duşanbe'dir.

4- Moğolistan: Ülkede şehirleşme neredeyse sıfırdır. Halkın büyük çoğunluğu çadırlarda göçebe olarak yaşar. Köklü bir geleneğe sahip olan Moğolistan'da nüfusun yüzde doksandan fazlası hayvancılık ile uğraşır. Başkenti olan Ulanbatur aynı zamanda Orta Asya'nın en büyük şehirlerinden biridir.

5-Kazakistan: Orta Asya'nın yüz ölçümü bakımından en büyük 10 ülkesinden biridir. Başta uranyum ve altın olmak üzere yer altı kaynakları bakımından oldukça zengindir. Başkenti Astana'dır.

Haberin Devamı

6- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti: 'Yavru Vatan' adıyla bilinen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Akdeniz'de yer alan bir adadır. Turizm, en önemli gelir kaynaklarını oluşturur. Her yıl Türkiye'den bir milyon kişiden fazla bu ülkeye seyahat eder. Ülkeye ulaşım sadece hava ve deniz yoluyla yapılmaktadır. Başkenti Lefkoşa'dır.

 Diğer Türk Cumhuriyetlerine, Çeçenistan, Adige Cumhuriyeti, Doğu Türkistan, Kırgızistan ve Çavuşistan örnek olarak gösterilebilir.

Türkiye'nin Komşuları - Türkiye'nin Kara ve Deniz Komşusu Ülkeler Hangileri, Kimlerle Sınırımız Var?

Tarih boyunca birçok medeniyetin kurulduğu, birçok devlete ev sahipliği yapan Anadolu topraklarının uzun yıllardır değişmeyen hakimi olan Türkiye, hem batı ülkeleri hem de doğu ülkeleri için dikkate değer bir güce sahip. Bir ucu Trakya üzerinden batıya, diğer ucu Anadolu üzerinden doğuya uzanan Türkiye'nin sınır komşularına dair her bilgiyi haberimizde bulabilirsiniz.

TÜRKİYE'NİN KOMŞULARI OLAN ÜLKELER HANGİLERİ?

Üç tarafı denizlerle kaplı, Asya ve Avrupa'nın bağlayıcı gücü olarak önemli bir jeopolitik konuma sahip olan Türkiye, batıda Balkan ülkeleri, kuzey doğuda Kafkas ülkeleri, güneyde Ortadoğu topraklarıyla komşudur. Türkiye'nin komşuları haritası çizileceği zaman batıdan, doğudan, kuzeyden ve güneyden 8 ülkenin adı sıralanır.

Türkiye sınırlarına komşu ülkeler:

TÜRKİYE'NİN KOMŞULARININ BAŞKENTLERİ NEDİR?

Yunanistan: Türkiye'ye Uzunköprü Sınır Kapısı, İpsala Sınır Kapısı ve Karaağaç – Pazarkule Sınır Kapısı ile bağlanan Yunanistan'ın başkenti Atina'dır. Aynı zamanda ülkenin en büyük şehri olan Atina'dan sonra Yunanistan'ın en büyük şehri Selanik'tir.

135 kilometre uzunluğunda kara sınırına sahip olan Yunanistan ile Türkiye sınırı arasındaki kara mesafesi 203 kilometredir. Türkiye'nin önemli komşularından biridir.

Bulgaristan: Türkiye'ye Aziziye (Dereköy) Sınır Kapısı ve Kapıkule Sınır Kapısı ile bağlanan Bulgaristan'ın başkenti Sofya'dır. Bulgaristan'da doğup Türkiye'den Ege Denizi'ne dökülen Meriç, Bulgaristan ile Türkiye'nin su sınırı sayılır. Bulgaristan ve Türkiye'nin sınır uzunluğu 269 kilometredir.

Gürcistan: Türkiye'ye Posof (Türkgözü) Sınır Kapısı ve Sarp Sınır Kapısı ile bağlı olan Gürcistan'ın başkenti Tiflis'dir. Gürcistan-Türkiye sınırı Hopa köyünde başlar ve sınır uzunluğu 276 kilometredir.

Ermenistan: Türkiye'ye :Akyaka Sınır Kapısı ile bağlı olan Ermenistan'ın başkenti Erivan'dır. Türkiye ve Ermenistan'ın kara sınırı uzunluğu 328 kilometredir.

İran: Türkiye'ye Gürbulak Sınır Kapısı ve Esendere Sınır Kapısı ile bağlı olan İran'ın başkenti Tahran'dır. Dünyanın en eski medeniyetlerinden biri olan İran, Türkiye'nin yüzölçümü olarak Türkiye'den daha büyük olan tek komşusudur. İran ile Türkiye arasındaki kara sınırı 560 kilometredir.

Irak: Türkiye'ye Habur Sınır Kapısı ile bağlı olan Irak'ın başkenti Bağdat'tır. Bir körfez ülkesi olan Irak'la Türkiye'nin sınır uzunluğu 378 kilometredir.

Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti: Türkiye'ye Dilucu sınır kapısı ile bağlı olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Nahçıvan'dır. Türkiye ile Nahçıvan arasındaki kara sınırı 17 kilometredir ve bağlantı Iğdır üzerindendir.

Suriye: Türkiye'ye Cizre Sınır Kapısı, Mürşitpınar Sınır Kapısı, Girmeli Sınır Kapısı, Şenyurt Sınır Kapısı, Ceylanpınar Sınır Kapısı, Akçakale Sınır Kapısı, Karkamış Sınır Kapısı, Cilvegözü Sınır Kapısı, Kapıköy Sınır Kapısı, Öncüpınar Sınır Kapısı, İslâhiye Sınır Kapısı, Yayladağı Sınır Kapısı ve Çobanbey Sınır Kapısı ile bağlı olan Suriye'nin başkenti Şam'dır.

Suriye ile Türkiye arasındaki kara sınırı 911 kilometredir. Türkiye'nin en çok sınır kapısı olan komşusu Suriye'dir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası