taurin eksikliği belirtileri / KHEDİ - Kedi Hekimliği Derneği

Taurin Eksikliği Belirtileri

taurin eksikliği belirtileri

Taurin Nedir? Taurin Ne İşe Yarar?

Pek çok farklı gıdada, içecekte karşımıza çıkan, kimi zaman supplement olarak da sporcu besinlerinde yer alan taurin, sporculara sağladığı faydalar ile dikkat çeken bir takviye. Yalnızca sporcular için değil herkes için faydalı olan taurin, vücudun neredeyse her noktasında bulunmakta ve insanlar için önemli bir amino asit olarak bilinmektedir.

Pek çok farklı besin yoluyla alınabilen taurin, aynı zamanda supplementler aracılığıyla da alınabilmektedir. Taurin içeren sporcu takviyeleri, günümüzde amatörden profesyonel seviyeye kadar pek çok sporcunun kullandığı ürünler olarak ön plana çıkmakta.

Taurin Nedir?

Taurin vücutta üretilebilen ve neredeyse tüm vücudumuzda bulunan bir amino asit bileşendir. Yoğun olarak iskelet kaslarında bulunan taurin, vücudun doğru işlemesi adına pek çok konuda önemli bir rol üstlenmektedir.

Vücut tarafından üretilebildiği gibi pek çok besin yoluyla da vücuda alınabilmektedir. Taurin takviyesi yapılması istenen durumlarda, supplementler yoluyla da alınabilmektedir.

Taurin Ne İşe Yarar?

Taurin, vücudun düzgün şekilde işleyebilmesi adına pek çok önemli fonksiyona sahiptir. Kalp sağlığından sinir sistemine kadar pek çok konuda önemli bir rolu bulunmaktadır.

Taurin, aynı zamanda atletik performans üzerinde de olumlu etkiler sağlamaktadır. Yapılan araştırmalara göre, özellikle ani enerji gerektiren direnç sporlarında, atletizm ve benzeri spor dallarında taurinin performans üzerinde olumlu katkıları olduğu belirtilmektedir.

Taurin Nasıl Üretilir?

İlk defa 1800’lü yıllarda üretilmeye başlayan taurin, ilk dönemlerde boğa safrasından üretilmekteydi.

Günümüzde taurin üretimi, sentetik olarak herhangi bir hayvansal takviye içermeden yapılmaktadır. Taurin, vejeteryan ve vegan kullanıcılar tarafından da güvenle tüketilebilmektedir.

Taurinin Yararları Nelerdir?

Taurin, pek çok açıdan yararlı olan ve insan vücudunun her zaman ihtiyaç duyduğu temel amino asitlerden biri olarak gösterilmektedir. Taurinin başlıca yararları aşağıdaki gibi;

  • Vücudun su ve tuz dengesini sağlar: Taurin, vücutta su, kalsiyum ve tuz dengesini sağlayan temel amino asitlerden biri olarak gösterilmektedir.
  • Vitamin emilimine olumlu katkı sağlar: Taurin, başta B6, çinko ve A vitamini olmak üzere pek çok vitaminin vücut tarafından daha iyi emilmesinde etkili rol oynar.
  • Beyin kimyasallarını düzenler: Taurin özellikle nörolojik olarak ciddi katkılara sahiptir. Beyinde bulunan potasyum ve kalsiyum dengesini sağladığı gibi, unutkanlık ve benzeri hastalıklara karşı da koruma sağlamaktadır. Yine aynı şekilde, beyin gelişimine katkıları olması nedeniyle bebek mamalarında taurin ilavesi görülebilmektedir.
  • Kalp kaslarını güçlendirir: Taurinin en temel faydalarından biri de kalp kaslarını güçlendirmesidir. Pek çok kalp hastalığına karşı doğal koruma sağlaması nedeniyle taurin takviyelerinin tıbbi olarak kullanıldığı bilinmektedir.
  • Kolesterol seviyesini düzenler: Taurin, vücuttaki hormonları dengelemesi ile kötü kolesterolde düşüş sağlar.
  • Atletik performansa olumlu katkı sağlar: Taurin takviyesi alan sporcuların performanslarında artış görülmektedir. Özellikle direnç gerektiren sporlarda performans ve antrenman sonrasında daha hızlı toparlanma sağladığı bilinmektedir.

Taurinin başlıca faydaları bunlar olsa da vücudun neredeyse her organında, iskelet ve kaslar dahil olmak üzere pek çok bölümünde taurin bulunduğu bilinmektedir.

Taurinin Zararları Nelerdir?

Taurin, vücutta doğal olarak üretilen ve her insanın ihtiyaç duyduğu bir amino asittir. Yapılan araştırmalarda, taurinin insan vücudunda herhangi bir olumsuz etkisi olmadığı görülmüştür.

Dışarıdan, besin veya supplement yoluyla alınan taurin takviyelerinin de herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Taurin, bebek mamalarından enerji içeceklerine kadar pek çok besinde belirli ölçülerde bulunmaktadır. Bununla birlikte, daha yoğun formdaki taurin supplementler, dünya çapında pek çok profesyonel sporcu tarafından tercih edilmektedir.

Taurin Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Taurin, vücuttaki temel amino asitlerden biri olması nedeniyle pek çok amaç için kullanılmaktadır. Vücutta taurin eksikliği olması halinde pek çok farklı sağlık sorunu ortaya çıkabilmektedir;

  • Retina ve göz hastalıkları: Taurin, retinanın onarılması ve görüşün iyileşmesi adına önemli rol oynamaktadır. Vücutta taurin eksikliği göz hastalıklarına, retina hasarlarına ve görmede bozukluğa neden olabilir.
  • Kalp rahatsızlıkları: Taurinin kalp kasları üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır. Eksik olması halinde kalp ve damar rahatsızlıkları görülebilmektedir.
  • Kas hasarı, halsizlik ve yorgunluk: Taurin iskelet kaslarında da bulunan bir amino asittir. Eksikliği durumunda halsizlik ve yorgunluk hissi, kasların zayıflaması gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
  • Depresyon: Taurin, beyin kimyasının düzenlenmesi adına önemli bir amino asit olarak bilinmektedir. Eksikliği halinde depresyon gibi hastalıklara neden olabilir.
  • Zayıf bağışıklık sistemi: Taurin, vücutta serbest radikallere karşı önemli bir savunma mekanizmasıdır. Antioksidan etkiye sahip olan olan bu amino asit, özellikle bağışıklık sisteminin doğru çalışması adına çok önemlidir. Taurin eksikliğinde bağışıklık sisteminde zayıflama görülebilir.

Taurin kullanımı her ne kadar güvenli bir amino asit olarak kabul edilse de eksikliği halinde doktor tavsiyesi ile takviye almanız tavsiye edilmektedir.

Taurin Hangi Besinlerde Bulunur?

Taurin, pek çok hayvansal gıdada bulunmaktadır. Yüksek miktarda taurin içeren besinler aşağıdaki gibi;

  • Kırmızı et
  • Balık
  • Yumurta
  • Kalamar
  • Bazı maden suları
  • Peynir
  • Yoğurt
  • Tereyağı
  • İstiridye

Bununla birlikte, pek çok enerji içeceği ve gazlı meşrubatlara taurin ilavesi yapıldığı da bilinmektedir.

Günlük Taurin İhtiyacı Ne Kadardır?

Taurin, vücut tarafından oldukça verimli kullanılabilen bir amino asit olması nedeniyle doz aşımı ihtimali oldukça düşüktür. Vücutta fazla taurin kısa sürede boşaltım yoluyla atılmaktadır. Ancak yine de aşırı supplement alımı yapılmaması, önerilen servis miktarının aşılmaması önerilmektadir.

Sağlıklı bir insan günlük olarak 500 ile 2000 mg arasında taurine ihtiyaç duymaktadır. Bu rakam beslenmenize ve spor rutininize göre değişmektedir.

Besin ögeleri, kediler ve köpekler için yaşamsal öneme sahiptir. Hayvan mamasını düşünürken, bir formülün içeriğinde kullanılan protein kaynakları gibi bileşenlere odaklanmak doğal gelebilir. Ancak kaynaklar aslında besin öğelerini taşıyan araçlardır ve asıl önemli olan besin ögeleridir. Örneğin bir kedi veya köpek asla tavuk eksikliği çekmez; ancak taurin gibi besin ögelerinde yetersizlik yaşayabilir.

Besin ögeleri nelerdir?

Besin ögeleri iki geniş kategoriye ayrılır:

  • Makro besin ögeleri - proteinler, yağlar ve karbonhidratlar beslenmenin büyük bir kısmını oluşturur.
  • Mikro besin ögeleri - bunlar vitamin ve mineralleri içerir ve çok önemlidir, ancak daha düşük miktarlarda gereklidir.

Besin ögelerinin dört temel görevi vardır:

  • Vücudu inşa etmek ve korumak: Örneğin kaslar ve deri proteinden oluşur.
  • Enerji sağlamak: Karbonhidrat, yağ ve protein vücudun ısı, hareket ve diğer enerji türlerini oluşturmasını sağlar.
  • Süreçleri başlatmak ve kontrol etmek: Örneğin demir, oksijenin vücutta taşınmasına yardımcı olmak için kırmızı kan hücrelerinde kullanılır.
  • Vücudu beslemek ve korumak: Belirli besin ögeleri sağlığı destekler ve yaşlanmanın etkileriyle savaşmaya yardımcı olur; diğerleri ise, iyileşme sürecinde yardımcı olur.

Taurin faydaları

Taurin; kaslar, kalp, beyin ve retina dahil olmak üzere vücuttaki doku ve organlarda bulunan bir amino asittir. Çoğu amino asidin aksine taurin, protein hücrelerini oluşturmaz, ancak diğer birçok önemli rolü oynar. Örneğin:

  • Kalp sağlığını destekler.
  • Sağlıklı kan akışını destekler.
  • Retinayı ve görme fonksiyonlarını destekler.
  • Üreme sistemi sağlığını destekler.
  • Yaşlanmaya karşı korumaya yardımcı olan bir antioksidan etkiye sahiptir.

Taurinin kediler için faydaları

Kendileri üretemediklerinden, taurini kedinizin beslenmesine dahil etmeniz çok önemlidir. Kedinizin mamasındaki taurin miktarı çok düşükse, vücudunda taurin eksikliği ortaya çıkar ve bu da ciddi birtakım sağlık sorunlarına neden olabilir. Örneğin, retinalarının bozulmasına neden olabilir. Büyümelerini yavaşlatabilir ve üreme kabiliyetlerini etkileyebilir. Ayrıca taurin eksikliği ile dilate kardiyomiyopati (DCM) adı verilen kalp rahatsızlığı arasında bir bağlantı vardır.

Kedilerin ne kadar taurine ihtiyacı vardır?

Profesyonel evcil hayvan mamaları için, yetişkin kedilerin minimum taurin gereksinimi 25mg/100 kcal değerinde kuru mama ve yaş mamalar için 50mg/100 kcal'dır (Amerikan Besleme Kontrol Yetkilileri Derneği Yayını, 2018). Bununla birlikte, taurin gereksinimleri kediye göre değişebilir; bu nedenle kedinizin yeterince taurin almadığından endişeleniyorsanız veteriner hekiminize danışmanız her zaman en iyi yöntemdir.

Taurinin köpekler için faydaları

Köpekler, iki amino asit olan sistein ve metiyoninden taurin yapma yeteneğine sahiptir. Bu nedenle, beslenme süreçlerinde zorunlu görülmemektedir. Bununla birlikte, sunduğu birçok sağlık faydası nedeniyle, taurin hala köpek beslenmesine dahil edilmesi gereken önemli bir besin ögesidir. Özellikle bazı köpeklerde taurin eksikliğine rastlanabilir.

Kedilerde olduğu gibi, kanda düşük seviyelerde bulunan taurin, buna yatkın olan bazı köpek ırklarında dilate kardiyomiyopati (DCM) kalp rahatsızlığına bağlanabilir.

Köpeklerin ne kadar taurine ihtiyacı vardır?

Profesyonel köpek maması kategorisi özelinde taurin gereksinimleri resmileştirilmemiştir. Köpeğinizde yetersizlik olabileceğinden endişeleniyorsanız veya köpeğinizin beslenmesinde ne kadar taurine ihtiyaç duyduğu konusunda tavsiye arıyorsanız, lütfen veteriner hekiminize danışın.

Kedi ve köpeklerde taurin eksikliği belirtileri

Taurinin çok çeşitli yararları olduğundan, kedinizin veya köpeğinizde taurin eksikliğine dair işaretler değişebilir ve şunları içerebilir:

  • Zayıf görme yetisi
  • Büyüme geriliği
  • Nefes almada güçlük
  • Kalp rahatsızlıkları
  • Sağırlık

Kediniz veya köpeğiniz bu belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa veya sağlığıyla ilgili başka endişeleriniz varsa, onları kapsamlı sağlık muayenesi için veteriner hekime götürmeniz her zaman verilebilecek en iyi tavsiyedir.

Bir kedi veya köpeğin beslenmesine taurin nasıl dahil edilir?

En zengin taurin kaynakları, kırmızı et ve kümes hayvanları (karaciğer ve böbrek gibi iç organlar dahil), deniz ürünleri ve yumurtadır (bitkisel besinlerde bulunmaz). Royal Canin olarak kedi ve köpeklere yönelik üretilen tüm mamalarımızda, her bir ırk veya sağlık gereksinimi için tasarlanmış, dikkatle dengelenmiş besin ögesi karışımının parçası olarak taurin bulunur.

Yetişkin British Shorthair kedi, gümüş renkli bir kaseden yemek yiyor

Bir kedi veya köpeğin beslenmesinde, protein kalitesinin ve miktarının, taurin eksikliğini ve diğer sağlık sorunlarını önlemede kilit rol oynayabileceğini biliyoruz; bu nedenle Royal Canin mamalarında yüksek oranda sindirilebilir proteinler kullanılır. Bu, evcil hayvanınızın mamasından olabildiğince çok besin ögesi almasına yardımcı olur. Royal Canin beslenme çözümleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için ürünlerimize göz atın veya bir evcil hayvan sağlığı uzmanı ile görüşün.

Yetişkin Alman Çoban Köpeği (Kurt Köpeği) ve Abyssinian kedisi beyaz bir arka plan üzerinde ayakta duruyorlar, siyah beyaz

Royal Canin'in beslenmeye yaklaşımı

Royal Canin'de kedi ve köpeklerin benzersiz ihtiyaçlarını anlamaya odaklıyoruz. Yaptığımız her şey, evcil hayvanlarda süregelen sağlık ve sıhhati destekleyen, özel olarak hazırlanmış hassas beslenme formülleri oluşturmak için tasarlanmaktadır. Evcil hayvanların beslenmesine bilimsel yaklaşımımız hakkında daha fazla bilgi edinin.

Beslenme yaklaşımımız
Inline Image 3

Ürün yelpazemize göz atın

Her Royal Canin formülü evcil hayvanınızın ırkı, yaşı, yaşam tarzı veya hassasiyetlerine bağlı olarak ihtiyaçlarına göre uyarlanmış beslenme sunmak için oluşturulmuştur. Ürün çeşitlerimizin tamamına göz atın ve evcil hayvanınızın olabileceği en sağlıklı halinin keyfini çıkarabilmesi için nasıl yardımcı olabileceğimizi keşfedin.

Ürün serilerini keşfedin

Kedilerde Taurin Eksikliği Belirtileri Ve Nedenleri

Taurin, retina, trombosit, bağışıklık, nörolojik, üreme ve miyokardiyal fonksiyonda önemli bir rol oynayan kükürt içeren bir amino asittir. Kedilerde taurin eksikliği ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle belirtileri ve nedenleri konusunda bilinçli olmak gereklidir.

İçindekiler

Taurin Eksiliği Nedir?

Taurin, bir kedinin vücudunun birçok bölümünün sağlığı ve işlevi için gerekli olan bir amino asittir. Bu besin özellikle kedilerin kalbi, gözü ve beyni için önemlidir. Taurin, vücudun normal göz ve kardiyovasküler fonksiyon için gerekli olanlar da dahil olmak üzere çeşitli proteinler üretmesine yardımcı olur. Sağlıklı bir sindirim sisteminin gelişimi için de gereklidir.

Kediler, temel amino asitlerden biri olarak taurine ihtiyaç duyar. Diğer bazı hayvanlar gibi kendi başlarına üretemezler ve bu nedenle sağlıklı kalabilmeleri için diyetlerinde yeterince almaları gerekir. Özellikle kedi ve köpekler için taurin önemi büyüktür. Taurin eksikliği kediler arasında ciddi bir sağlık sorunudur. Görme kaybı ve kalp hasarı gibi çeşitli sorunlara yol açabilir. Neyse ki, kedinizin diyetine taurin eklemek kolaydır.  Taurinin diyet kaynakları mamadan mamaya değişiklik gösterdiğinden, kedinize yeterli miktarda amino asit sağlamak için kedinizin diyetinin protein açısından zengin birden fazla kaynak içermesi önemlidir. Örneğin, et ve balık iki doğal taurin kaynağıdır.

Veterineriniz taurin eksikliğini fizik muayene, kan çalışması ve patili dostunuzun semptomlarının ayrıntılı bir geçmişi ve yedikleri diyet türü ile teşhis edecektir. Bu, veterinerin kedinizin gerçek bir taurin eksikliğinden muzdarip olup olmadığını veya ek tedavi veya destek gerektiren altta yatan daha ciddi bir sağlık sorunu olup olmadığını belirlemesine yardımcı olacaktır. Veterineriniz, kedinizin taurin seviyelerini sağlıklı bir seviyede tutmak için ömür boyu taurin takviyesi önerecektir. Ayrıca, kedinizin her gün bol miktarda taurin almasını sağlamanın en etkili yollarını tartışacaklar.

Kedilerde Taurin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

kedilerde taurin eksikliği belirtileri

Taurin, vücudun görme, kalp kası işlevi, sindirim ve cenin gelişimi gibi çeşitli önemli işlevleri yerine getirmesine yardımcı olan bir amino asittir. Kediler, diğer birçok hayvanın yapabildiği gibi bu temel amino asidi kendileri yapamazlar, bu nedenle onları sağlıklı tutmak için taurin içeren diyete güvenmeleri gerekir. Kedinizde,

  • kilo kaybı,
  • görme bozukluğu ya da körlük,
  • hareket etmeden nefes nefese kalma,
  • anormal doğum,
  • erken doğum,
  • sindirim sorunları,
  • yavru kedilerde büyüme ve gelişmede yaşanan sıkıntılar,
  • sürekli ishal olma,
  • uyuşukluk,
  • sağlıksız cilt ve tüy,
  • bayılma ve
  • idrar sorunları gibi semptomlar fark ettiğinizde veteriner muayenesini ihmal etmemeniz gereklidir.

Kedilerde yeterli taurin olmadığında vücutları dejenere olmaya başlar. Bu, gözlerdeki retina hücreleri ile başlayacaktır. Durum, kedi merkezi retina dejenerasyonu olarak adlandırılır. Tedavi edilmezse sonunda körlüğe neden olur. Ek olarak, bir kedinin bağırsak bakterileri de onu bozabilir. Bir kedi yeterli taurine sahip olmadığında ishal ve sindirim sorunları yaşayabilir. Bu nedenle taurin içeren mama tüketimi her zman gereklidir ve veteriner muayeneleri ihmal edilmemelidir.

Kedilerde Taurin Eksikliği Nedenleri

Taurin, vücudun birçok hayati işlevi yerine getirmesine yardımcı olan temel bir amino asittir. Et, balık ve süt ürünlerinde doğal olarak bulunur. Kediler bu tür ürünleri tüketemediğinde vücutlarında taurin eksikliği nedeni ile sorunlar yaşanır. Kısacası kedilerde taurin eksikliğinin en büyük nedeni beslenme yetersizliğidir.

Kediler zorunlu etçil hayvanlardır ve optimal sağlık için diyetlerinde taurine ihtiyaç duyarlar. Taurin olmadan kediler, görme bozukluğu, kalp hastalığı ve zayıf büyüme ve üreme gibi çok çeşitli problemlere sahip olabilir. Kas, göz dokusu (retinal fotoreseptör hücrenin hayatta kalması için gerekli), bağırsak yolu, safra ve kalpte yüksek konsantrasyonlarda bulunan kükürt içeren bir amino asittir. Vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olduğu için sağlıklı bir bağışıklık sistemi için de gereklidir.

1980’lerin ortalarından bu yana, ticari kedi mamalarının içinde yeterli miktarda taurin bulunması zorunludur. Bu nedenle kedinizi ticari mama haricinde besliyorsanız, tükettiği et içerisinde taurin bulunduğu için kendinizi rahat hissedebilirsiniz. Ancak taurin etin çiğ hâlinde bulunur ve et pişirildiğinde içindeki taurin yok olur. Çiğ et tüketimi de risklidir. Bu nedenle mama tüketimi en sağlıklı beslenme şeklidir. Ancak mama içeriği, markası ve mamayı aldığınız firma oldukça önemlidir.

Taurin Eksikliği Nedeni İle Kedilerde Görülen Sağlık Sorunları

Taurin eksikliği bir dizi ciddi sağlık sorununa neden olabilir, bu nedenle herhangi bir semptom fark ettiğiniz anda kedinizin sağlığını bir veterinere kontrol ettirmeniz önemlidir. Doktor, patili dostunuzun durumunun ciddiyetini belirlemek ve buna göre tedaviyi reçete etmek için elektrokardiyogram (EKG) ve göğüs röntgeni dahil olmak üzere bir test kombinasyonu kullanacaktır. Kedilerde taurin eksikliği nedeni ile en sık görülen sağlık sorunları şunlardır;

  • Dilate kardiyomiyopati adı verilen, kalp odacıkları genişlediğinde ancak kalbin kendisi daha ince ve sarkık hale geldiğinde ortaya çıkan bir kalp rahatsızlığına neden olabilir.
  • Kalp düzgün bir şekilde kasılamaz, bu da ölüme veya ciddi bir tıbbi duruma yol açabilir.
  • Retina dejenerasyonu (kedi merkezi retina dejenerasyonu), kardiyomiyopati ve anormal büyüme ve gelişme dahil olmak üzere çeşitli etkilere neden olabilir.
  • Üreme sorunlarına yol açabilir. Doğurganlık sorunlarına neden olabilir ve daha düşük doğum ağırlıklı yavru kedilerle sonuçlanabilir.
  • Dişlerde çürüme ve diş kaybı görülebilir.
  • Kan şekerini düzenlemeye destek olduğu için taurin eksikliği diyabete yol açabilir.
  • Tüy dökülmesi ve cilt hastalıkları görülebilir. Mat ve kırılgan tüy oluşumuna neden olabilir.
  • Bağışıklık sistemini zayıflatabilir.

Teşhis

kedilerde taurin eksikliği nedenleri

Bir kediyi taurin eksikliği ile teşhis etmek genellikle veteriner için zordur. Veterinerinizin, kedinizin yediği diyet türü de dahil olmak üzere kapsamlı bir tıbbi geçmişe ihtiyacı olacaktır. Veterinerinizin içerik listesini kontrol edebilmesi için kedinizin ticari kedi mamasını randevuya yanınızda getirmeniz de iyi bir fikirdir.

Veterineriniz, kedinizin taurin eksikliğinden muzdarip olup olmadığını belirlemek için bir dizi test yapacaktır. Kedinizin kanını çeşitli besinler için test edecekler, kapsamlı bir öykü alacaklar ve bir muayene yapacaklar. Teşhis konulduktan sonra, veterineriniz sizinle bir tedavi planı tartışacaktır. Bu durumun altında yatan semptomları desteklemek için kedinizin diyetine taurin ekleyerek başlayacaklar.

Tedavi

Taurin eksikliği teşhisi konulduktan sonra, veterineriniz bu besinin kedinizin kanındaki seviyesini belirlemek için bir dizi test yapacaktır. Bunlar arasında tam kan sayımı (CBC) ve bir biyokimya profili bulunur. Veterineriniz ayrıca bir eksikliğin varlığını test etmek için kedinizin idrarından bir örnek alacaktır. Kedinizin plazma taurin seviyeleri düşükse, taurin eksikliği teşhisi doğrulanacaktır.

Bir taurin eksikliğinden kurtulmanın uzun vadeli prognozu, hasarın ne kadar şiddetli olduğuna ve ne kadar hızlı meydana geldiğine bağlıdır. Eksiklik erken tespit edildiyse veya kalıcı hasara neden olmadıysa, o zaman kediniz yeterli taurin takviyesi ile normal bir hayata dönebilir.

Bununla birlikte, hasar çok büyükse veya başka koşullardan kaynaklanıyorsa, kedinizin iyileşme prognozu, en başta eksikliğe neden olan temel beslenme eksikliklerinin neler olduğuna bağlı olacaktır. Ek olarak, kalp dilate kardiyomiyopati geliştirmişse, düzgün çalışmasına yardımcı olmak için ek destek ve ilaç gerektirecektir.

Bir taurin eksikliğinin tedavisi tipik olarak diyet takviyesini içerir. Neyse ki, çoğu ticari kedi maması, kedinizde bu eksikliğin gelişmesini önlemeye yetecek kadar taurin içerir. Bu nedenle, kedinizi yaşam evresi ve sağlık ihtiyaçları için formüle edilmiş yüksek kaliteli, beslenme açısından dengeli bir diyetle beslemeniz çok önemlidir. Veteriner hekiminiz, kedinizin ihtiyaç duyduğu tam taurin miktarını, onun bireysel beslenme ihtiyaçlarına ve mevcut tıbbi koşullarına göre belirleyecektir. Veterineriniz taurin takviyeli ticari bir diyet önerebilir. Bu tür yiyecekler çoğu evcil hayvan mağazasında mevcuttur. Ancak Kedinizin ihtiyacı olan taurin miktarı yaşına, kilosuna ve cinsine bağlıdır. Tavsiye edilen taurin miktarı günde yaklaşık 35 ila 56 mg’dır.

Sıkça sorulan sorular

Taurin, kedilerde bir dizi önemli sağlık sürecinin tamamlanmasına yardımcı olan bir amino asittir. Spesifik olarak taurin, görmeyi, kalp kası işlevini, sindirimi ve optimal gebelik ve cenin gelişimini destekler.

Taurin eksikliği olan bir kedi, sık sık hastalıklara ve zayıf iyileşmeye neden olan bağışıklık sistemi bozuklukları geliştirebilir. Bu amino asidin eksikliği de tüy dökülmesine ve enerji eksikliğine yol açabilir. Taurin eksikliği erken fark edilirse, ek tedaviler bu sorunları önlemeye yardımcı olabilir ve patili dostunuzun hızlı ve güvenli bir şekilde iyileşmesini sağlayabilir.

Uzun zamandır kedi mamalarının taurin içermesi zorunludur. Ancak bilinmedik ve güvenilir olmayan markalara itibar edilmemelidir. Bunun yanı sıra optimum düzeyde verim almak için ND, Acana, Orijen, Brit Care ve Hill’s gibi markalar tercih edilmelidir. En sağlıklı çözüm için veteriner danışmanlığı almanızı tavsiye ederiz.

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Araştırma Konseyi’ne göre, kedinizi her 100 kalori için en az 2 gram taurin içeren bir diyetle beslemeniz de önerilir. Kediniz yeterince taurin yemiyorsa körlük, kalp hastalığı ve zayıf bağışıklık tepkisi gibi ciddi durumlara yol açabilir.

Çalışmalar, günde 10 mg/kg vücut ağırlığı alımının, yetişkin kedileri normal bir taurin seviyesinde tutmak için yeterince iyi olduğunu göstermektedir. Bu miktar, kalp rahatsızlığı olan veya hamile ve emziren kediler için daha yüksektir.

Vücutta amino asitler, hücrelerin insan ve kedi vücudunun her bölümünün düzgün çalışması için gerekli olan proteinleri oluşturmasına yardımcı olur. Metabolik sürece yardımcı olurlar ve besinlerin taşınmasında ve depolanmasında önemli bir rol oynarlar.

Birçok amino asit vücut tarafından üretilir, ancak bazıları yalnızca diyet yoluyla elde edilmelidir. Bunlar “temel” amino asitler olarak bilinir.

Kediler taurini sentezleyemezler, bu yüzden onu diyetten almaları gerekir. Kedinize, ihtiyaç duyduğu taurin miktarını almalarını sağlamak için yüksek kaliteli et bazlı bir diyet vermek önemlidir.

Taurin kedilere zarar vermez. Aksine kediniz taurin içeren beslenmeye sahip olmadığında pek ço şekilde zarara uğrayabilir. Tüm kedilerin sağlıklı kalmaları için diyetlerinde az miktarda taurine ihtiyacı vardır. Sağlıklı bir yetişkin kedi, vücut ağırlığının kilogramı başına yaklaşık 10 mg taurin tüketmelidir.

Bu içerikler ilginizi çekebilir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası