hakiki bitlis karakovan balı / BİTLİS BALI % Doğal Hakiki Bitlis Karakovan Petek Balı Gr

Hakiki Bitlis Karakovan Balı

hakiki bitlis karakovan balı

Balın Faydaları Nelerdir ?

İYİ BİR KORUYUCUDUR: Antibakteriyel özelliği sayesinde bedeni temizler, bağışıklığı güçlendirir.

MİDEYE KUVVET VERİR: Bal emilimi en kolay olan gıda olması ve hazmı gerektirmemesi nedeniyle kolayca kana geçer ve midedeki rahatsızlıkları tedavi eder.

KANSIZLIĞI GİDERİR: Kan yapıcı özelliğinin yanında hastalıktan yeni kalkmışlara kuvvet verir. 

DAMARLARI AÇAR: Bal, diğer şekerli gıdaların aksine oksijen ile reaksiyona girdiginde tam yanma meydana geldiği için kanda daha az miktarda atık madde bırakır. Kalp adelesine faaliyet ve zindelik vermesiyle kalp hastalarınada faydalıdır. 

ROMATİZMA: Romatizmal hastalıklarda balı haricen kullanmak hastayı kısa sürede iyileştirir. 

ALERJİ: Alerjik vakıalarda pahalı ve zahmetli tedavilerin yerini alacak bir alternatif tedavidir. 

AĞRI DİNDİRİCİ: Balın bilhassa buharı ağrı ve sızıyı birkaç dakika içinde dindirmeye başlar.

İŞTAH AÇICI: İhtiva ettiği A,B,C, ve diğer vitamin ve mineraller insana zindelik verir. 

DOĞAL DİŞ MACUNU: Diğer tatlı ve meyvelerin aksine bal dişleri ve diş etlerini temizleyip parlatan bir macundur. Dişleri ve diş etlerini mikroplardan korur, ağızdaki yaraları tedavi eder.

YARA - İLTİHAP GİDERİR: Yaraları kapatmada ve iltihapların dağıtılmasında balın faydaları çok eskiden beridir bilinmektedir.

BALGAM SÖKTÜRÜR: Balgamı keser, vücudun pis rutubetini giderir. 

GÖZE FAYDALIDIR: Gözün görme gücünü arttırır. Nar suyu ile karıştırılıp göze sürme gibi çekilirse gözün keskin görmesi sağlanır.

KARIN AĞRISI: Karın ağrısını geçirir. Bal şerbeti karın ağrılarını çok kısa bir sürede dindirir. 

İDRAR: Söktürür. Mesane yollarını temizler. İltihabını giderir.

CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR: Vücut bal ile oğulursa cilt yumuşar. 

SAÇLARI BESLER: Saça sürülürse saçları yumuşatır; besler, uzatır, parlaklık ve canlılık kazandırır. 

NEZLE’Yİ GEÇİRİR: Bal limonla veya sütle içilirse nezle için çok faydalıdır. 

VEREM: Özellikle çiçek balı gül ile karıştırılıp sabah akşam yenirse akciğer yaraları ve vereme çok faydalıdır. 

YANIKLAR: Bal zeytinyağıyla karıştırılıp yanan yerlere sürülürse acı, sızı çekilmez. Yanık kısa sürede iyileşir. Yanık izi kalmaz. 

KARACİĞER: Bal karaciğer ve göğsü temizler. Baldaki ciholin karaciğerin fonksiyonunu kuvvetlendirir. Ve hücrelerinde toplanan yağın giderilmesi için harekete geçirir.

KABIZLIĞI GİDERİR: Bal ılık su ile karıştırılıp içildiğinde kabızlığı giderir, bağırsakları çalıştırır. Soğuk su ile karıştırılıp içildiğinde ise kabızlık yapar.

MUTLULUK VERİR: Bal tüketimi vücudun (seratonin) mutluluk hormonunun salgılamasını ve performans artışını sağladığı için mutluluk verir. 

Bitlis Hizan Kara Kovan Balı 1 Kg.

Bitlisin Hizan ilçesinin yalçın dağlarındaki endemik çiçeklerden derlenerek sofranıza sunulan bu harika lezzetin tiryakisi olacaksınız.

Doğal mum,mükemmel lezzet,buram buram kır çiçeği rayihasıyla  örneğine az rastlanır kalite.

Karakovan balı,nostaljik lezzet.

Karakovan balı,bir kez dene doğallığı  hisset.

 

En doğal ballar arasında yer alan karakovan balı, peteği ile yenebilir. Karanlık bir kütükte veya kovanda elde edilir. Son derece şifalı bir bal türüdür.

Türkiye’de yüzyıllardır üretilen karakovan balı, hem lezzeti hem de şifası ile önemli besinler arasında yer alıyor. Adını üretim şeklinden alan karakovan balı; karanlık bir kovanda hiçbir şekilde müdahale edilmeden 6 ay boyunca saklanarak elde ediliyor. Anadolu’da birçok bölgede üretimi yapılan bir bal türüdür. Üretim miktarı da bölgenin iklim şartlarına göre değişiyor.

Nasıl Yapılır?

Karakovan balı için kullanılan kovanlar, genellikle ince uzun bir silindir şeklinde hazırlanıyor. Kovanın arkası tercihe göre açık veya kapalı bırakılabiliyor. Silindir şeklindeki kovanın önünde, üzerinde arıların girip çıkması için bir delik bulunan kapak yer alıyor. Arılar bal üretirken kapak hiç açılmıyor, kovanın içinin karanlık kalması sağlanıyor.

Karakovan balı üretimi için farklı bölgelerde iki farklı yöntem tercih ediliyor:

a) Yaygın olarak kullanılan yöntem, kovanın içinde petek oluşumu için örülen sepetlerdir. 

Bu sepetler, genellikle vadilerin iç kesimlerinde yer alan kavak ve gürgen gibi ağaçların dallarından yapılır. İnce belli ve büyük boyutlarda tasarlanan sepetlerdir.

Sepetlerin dış çevreleri, arıları soğuk ve sıcak hava koşullarından ve nemli ortamlardan korumak amacıyla aynı vadilerde otlayan hayvanların tezekleri ile sıvanıyor. İki ila üç yılda bir yenilenerek tekrar tezeklerle sıvanan sepetler, kullanılamayacak kadar kötü duruma geldiklerinde yenileriyle değiştiriliyor.

Karakovan balının üretimi için sepetin yerleştirildiği bölge oldukça önemli. Ekolojik anlamda iyi bir manzarası ve uygun bir zemini bulunan yerlerin tercih edilmesi gerekiyor. Düz zeminli, arıların çevrede rahatlıkla hareket edebilecekleri ve çevreyi görebilecekleri yerler, arılar için ideal yerlerdir. Kovanların geven ve kekik gibi bitkilere yakın olması da önemli bir ayrıntı.

b) Karakovan balı üretimi için arılara sağlanacak en uygun ortam için uygulanan diğer yöntem ise, doğrudan kestane veya ıhlamur gibi ağaçların kütüklerinden hazırlanan kasnak kovanlardır. 

Bu yöntem, eskisi kadar yaygın olarak kullanılmıyor. Genellikle yaşlı ağaçların gövdesi tercih ediliyor. Bu ağaçlardan alınan büyük bir kütük ile hazırlanan kovanlar, sepet şeklindeki kovanlar gibi uygun zeminlere yerleştiriliyor.

Bu kovaların içine arı oğulları bırakılarak veya normal fenni kovandan aktarım yapılabilmektedir. Kasnağın içine 1 santimetre uzunluğunda balmumu takılarak, arılara yol gösterilir. Geçmişte birçok bal üreticisi, bu yöntemi kullanmıştır.

Karakovan Balı Üretiminde Dikkat Edilecek Noktalar

Karakovan balı üretimi için kovanlar yerleştirildikten sonra dikkat edilmesi gereken önemli bazı ayrıntılar var. Arıların üşümemesi için kovanlar korunaklı ve sıcak bir ortamda veya alanda kurulmalıdır.

Kovanlarda oluşabilecek bit hastalığı da arı üretimini düşüren veya engelleyen faktördür. Yaz döneminde oluşabilen bit hastalığından kovanları korumak için kekik yakılarak, dumanı kovanlara verilir.

Karakovan Balının Faydaları Nelerdir?

Bütün bal çeşitleri, “sahte olmadığı sürece” şifa kaynağıdır. Karakovan balı ise, doğallığı ve insan müdahalesinin olmaması sebebiyle sağlık deposu bir besindir. İçeriğinde; kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, kükürt ve iyot gibi mineraller bulunur. B1, B2, B6, C ve K vitaminleri, pantotenik asit ve bazı enzimler de içerir. Şeker oranı “sıfır” olan karakovan balı, aminoasit bakımından da çok zengindir. Her yaştan insanın enerji ihtiyacı için ideal bir besindir. Oldukça besleyici, doyurucu ve koruyucu özelliği vardır.

Arıların özenle seçtiği şifalı bitkilerin özlerini barındıran karakovan balı, mikroplara karşı koruma sağlayarak hastalıkları önler, birçok hastalığı iyileştirir. Kış hastalıkları başta olmak üzere göz rahatsızlıkları ve ülser gibi sorunlara karşı oldukça etkilidir. Bebek ve çocuk beslenmesinde çok önemli katkıları vardır. Beslenmeden doğan eksiklikleri gidererek, bebek ve çocukların kemik gelişimine yardımcı olur.

Karakovan balını aç veya tok karna tüketebilirsiniz. Ancak özelikle hastalıklar için sabah aç karna tüketilmesi tavsiye ediliyor. Bilimsel olarak da ispat edilen bazı faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

Göz rahatsızlıklarına karşı etkilidir, 

Soğuk algınlığı, nezle ve gribi önler, 

Balgam sökücü özelliği vardır, 

Saç dökülmesini engeller  

Metabolizmayı güçlendirir, 

İştah açıcıdır 

Kabızlık ve ishale karşı etkilidir, 

Vücuda zindelik kazandırır, 

Beyin fonksiyonlarına olumlu etkisi vardır, 

Sinir sistemini güçlendirir, 

İdrar sökücü özelliği vardır, 

Damarları temizler, varise karşı kullanılabilir, 

Ülser rahatsızlıklarına karşı etkilidir, 

Bağırsak sorunlarını giderir, 

Düşünceyi berraklaştırır, 

Prostat hastalığını önlemeye yardımcı olur, 

Sedef hastalığına karşı iyi gelir, 

Cildi güzelleştirir, 

Kolesterolü düşürür, 

Karaciğer ve akciğeri temizler, 

Cinsel performansı artırır, 

Hepatit ve sarılık gibi rahatsızlıklara karşı etkilidir, 

Vücuttaki antioksidan seviyesini artırır, 

Kansere ve damar hastalıklarına karşı mücadele eder, 

Sinirler üzerinde olumlu etkileri vardır, 

Uykusuzluğa karşı tüketilebilir.

 

Nasıl Tüketilmelidir?

Karakovan balı, doğrudan yenilerek tüketilebilir. Farklı tüketim uygulamaları da var:

Karakovan balı, havanda dövülen kuyruk yağı ile iyice karıştırılıp, bel ağrısı olan bölgeye sürülebilir. Üç gün içinde olumlu etkisi fark edilir. 

Soğuk suyla karıştırılarak içilirse ishali azaltır veya durdurur. 

Ilık veya sıcak su ile karıştırılarak içilirse müshil etkisi gösterir. 

Soğuk su ile içilirse 20 dakika, sıcak su ile içilirse 10 dakika içinde kana karışır. 

Altını ıslatan çocuklara birkaç ay doğrudan veya sulandırılarak yedirildiğinde olumlu etkileri görülmüştür. 

 

Karakovan Balı Nedir?

Karakovan balı, tamamen doğal ortamlarda arıların doğal salgıları ile üretilen baldır. Diğer ballara göre üretim şekli daha farklı olan karakovan balı üretiminde doğal ilkel kütükler kullanılır. Petek ve balmumu eklenmeyen bir bal çeşididir.

Karakovanda arıların kendi salgıladığı balmumu ve petek bulunur. Petek gözleri arılar tarafından tamamen doğal balla doldurulur. İnsan müdahalesinin nadir olduğu bal çeşididir. Arıların, dışarından besleme yapılmadan ürettiği baldır.

Karakovan Balı Hakkında Kısa Bilgiler

Karakovan balı, Osmanlı döneminde şifahanelerde ilaç olarak kullanılmış. 

Diğer ballara göre daha fazla emek gerektirir. 

Karakovan kütüklerindeki peteklerden genellikle 5 ila 10 kilogram arasında bal elde edilebilir. 

Karakovan balı tamamen organik ve doğal olduğu için kilogramı ila lira arasındadır. Bu fiyattan daha düşük bir fiyatlar “karakovan balı” adı altında satılan balların doğal olmama ihtimali var! 

“Karakovan balı süzmesi” adı altında satılan balların sahte olabileceği belirtiliyor. Çünkü balmumu ve balı tamamen doğal olduğu için böyle bir balın süzülmesi “mantık dışı” olarak görülüyor. 

Karakovan balının peteği doğal olduğu için ağızda kalıntı yapmaz. Bu sebeple bal, petekle birlikte yenebilir. 

Karakovan balının petekleri dörtgen veya yuvarlak şekillerde olabilir. Genellikle yuvarlak olmaktadır. 

Türkiye’de en kaliteli karakovan balı, Artvin, Bitlis-Hizan bölgesi, Siirt-Pervari bölgesi ve Hakkari-Yüksekova bölgesinde üretilmektedir. 

Karakovan balının gramı yaklaşık kalori içerir. 

Karakovan balında 17 farklı aminoasit tespit edilmiştir. 

Bilimsel araştırmalar göre, antibiyotiklere karşı direnç gösteren MRSA bakterisi, karakovan balına direnememiştir. 

Bir araştırmaya göre karakovan balı, tifo mikrobunu 48 saatte, dizanteri mikrobunu 10 saatte yok etmiştir. 

Bal arılarının kovandaki petekleri doldurabilmek için kilometre kanat çırptıkları tahmin ediliyor. 

Arılar, bir peteğin tamamını doldurmak için yılda 17 milyon mil yol yapıyor. 

Bir istatistiğe göre, yarım kilo bal için arılar çiçeklere 37 bin kez gidip gelir ve 2 milyon çiçeğe konar. 

Bir bal arısı yaklaşık 24 kilometre hızla uçar, dakikada 11 bin kez kanat çırpar. 

Bir arının dünyayı dolaşabilmesi için kendi balındaki enerjiye ihtiyacı vardır. 

 

Makaleler com adlı siteden Yazar: Hakan Kutluay’dan istifade edilmiştir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası