kilo verememe neden olur / Dikkat! Kilo veremiyorsanız nedeni bu olabilir

Kilo Verememe Neden Olur

kilo verememe neden olur

Kilo Verme Psikolojisi ve Kilo Vermenin Önündeki 5 Psikolojik Bariyer

Belirli dönemlerde ya da sürekli çeşitli diyet ve egzersiz planlarını deniyor ve kilo veremiyor olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda yolunuzda psikolojik bir engel olabileceğini hiç düşündünüz mü? 

Kilo verme psikolojisi süreçte karşımıza çıkan önemli bir kavramdır. Kilo kaybı herkes için zorlu bir mücadeledir ancak duygusal mücadelelerle uğraşanlar hedeflerine ulaşmakta daha çok zorlanabilirler.

Kilo verme psikolojisi söz konusu olduğunda sağlıklı bir çözüme giden ilk adım sorunu belirlemektir. Ancak iyi haber şu ki, bu engeller aşılabilir.

Kilo Verme Psikolojisi

Doğru beslenme ve egzersiz yapma konusunda çoğumuz iyi niyetliyiz ayrıca ne yememiz ve nelerden kaçınmamız gerektiğinin temellerini biliyoruz. Ancak çoğu zaman kendimizi yorgun, stresli, sıkılmış veya hüsrana uğramış hissettiğimizde genellikle ilerlememizi raydan çıkarıyoruz. Ve kabul edelim ki kilo vermepsikolojisinde bu duygular sıklıkla ortaya çıkar. 

Hepimiz alışkanlıklara yatkınız. Rahatlığı rutinlerde buluruz. Bu nedenle kilo verme psikolojisinde rutininiz sağlıksız bir kiloya neden olan yiyecek ve aktivite kalıplarını içeriyorsa zor zamanlarda bu rahat alışkanlıkları aramanız normaldir. Bu alışkanlıklar rahatsızlığı giderir - en azından kısa vadede.

Daha da kötüsü kilo verme psikolojisinde sağlıksız alışkanlıkların devamını desteklemek için muhtemelen güçlü rasyonalizasyon becerileriniz var. Sonuçta, rahatlama sağlayan bir uygulamayı neden bırakasınız ki?

Yemek söz konusu olduğunda alışkanlıklarımızı değiştirmek özellikle zordur. Vücudumuz yemek yemek için tasarlanmıştır ve hayatta kalmak için yiyeceğe ihtiyacımız var. Ayrıca kilo verme psikolojisi içinde yemek yerken kendimizi daha iyi hissettiğimiz bir gerçek.

Ancak yeme alışkanlıklarınızı değiştirmek istiyorsanız birçok faktörü göz önünde bulundurmalısınız. Kilo verme psikolojisi bazı yönlerden aleyhinize çalışır ancak başka yönlerden de işinize yarayabilir. Engelinizi aşmak için, öncelikle bu engelin ne olduğunu özel olarak bulmanız gerekir.

Kilo Verme Psikolojisi ve Yaygın Bariyerler

Kilo verme psikolojisi içerisinde birçok bariyer vardır. Bunlar, insanlar zayıflamaya çalışırken ortaya çıkan en yaygın duygusal sorunlardır. Herhangi birinin tanıdık gelip gelmediğini görmek için listeyi tarayın.

Kilo verme psikolojisi içerisinde kendinizi yemek planınıza mükemmel bir şekilde bağlı kalmak veya vagondan tamamen düşmek arasında ince bir çizgide yürürken bulursanız ya hep ya hiç düşüncesi denilen bilişsel bir çarpıklık yaşıyor olabilirsiniz. Psikologlar, "bilişsel çarpıtma" terimini, gerçek dünyada gerçekte olup bitenlerle uyumlu olmayan sürekli abartılı düşüncelere atıfta bulunmak için kullanırlar. 

Kilo verme psikolojisi içerisinde ya hep ya hiç düşüncesini deneyimleyen insanlar, yemek seçimlerine bağlı olarak ya tam bir başarı ya da tam bir başarısızlık olduğuna inanırlar. Araştırmalar, ya hep ya hiç düşünme tarzının, yeme üzerinde algılanan kontrol eksikliği ve sağlıklı bir kiloyu koruyamama ile yakından bağlantılı olduğunu göstermektedir.

Kilo verme psikolojisinde ya hep ya hiç düşüncesine kapıldığınızda küçük bir kaçamağın tadını çıkardıktan sonra muhtemelen sağlıklı beslenme düzenine dönmek yerine diyetinizin tamamen başarısız olduğu varsayımına dayanarak havlu atıp fazla yemek yemeniz muhtemeldir.

Vücut ölçünüzü ve vücut şeklinizi değiştirmeye çalışıyorsanız, mevcut durumundan memnun kalmamış olabilirsiniz. Tabii ki, sağlığınızı veya görünüşünüzü iyileştirmeyi istemekte yanlış bir şey yok. Ancak kilo verme psikolojisinde beden algınız çok olumsuzsa kilo verme sürecini engelleyebilir.

Araştırmalar, obezitesi olan bireylerde olumsuz beden algısının normal kilolu bireylere göre daha yaygın olduğunu göstermektedir. Bazı insanlar için olumsuz bir beden algısı, öz değere bağlıdır ve değerlerinin vücut, şekil, boyut veya yedikleri yiyecekler tarafından belirlendiğini düşünebilirler. Kilo verme psikolojisi içerisinde bu durum sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmeye çalışırken veya sağlıklı bir kiloya ulaşmaya ve bunu korumaya çalışırken başarının önüne geçebilir.

Ek olarak, olumsuz bir beden algısı, sağlıksız beslenme kalıpları ve diğer problemlerle de bağlantılıdır. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity dergisinde yayınlanan bir araştırma, kilo verme psikolojisinde kilo ve şekil konusunda sıkıntı yaşayanların, toplum içinde mahcubiyet, aktiviteden kaçınma ve yemekten sonra aşırı şişmanlık hissi yaşayabileceğini öne sürmektedir.

Olumsuz bir beden algısının sağlıksız beslenmeye mi yoksa sağlıksız beslenmenin mi olumsuz bir beden algısına yol açtığı net değildir. Düşüncelerimizin duygularımızı ve davranışlarımızı etkilediğini biliyoruz. Açık olan şu ki, kilo verme psikolojisinde vücudunuzdan güçlü bir memnuniyetsizlik duymanız sağlıklı bir kiloya ulaşmanıza engel olabilir.

Çoğu insan için yemek yemek iyi hissettirir. Stres zamanlarında, bazı insanlar duygularını sakinleştirmenin en iyi yolu olarak yiyecekleri kullanır. Bu ara sıra yapılan strateji kilo verme psikolojisinde stresle başa çıkmanın tek yolu ise sorun yaratabilir.

Çalışmalar, aşırı yemenin kilo verme psikolojisi içerisinde hayatın stres faktörlerini yönetmek için kronik bir başa çıkma mekanizması haline gelebileceğini göstermektedir. Strateji, zaten fazla kilolu olanlar arasında daha yaygın olabilir.

Kilo verme psikolojisi söz konusu olduğunda sorunlu olabilecek sadece aşırı yemek yemek değildir. Kendinizi daha endişeli hissettiğinizde yiyecek seçimleriniz muhtemelen değişecektir. Physiology and Behavior'da yayınlanan bir araştırma, yalnızca stresli olduğumuzda daha fazla yemek yemediğimizi aynı zamanda tüketilen gıdaların normalde kilo verme veya sağlık nedenleriyle (genellikle daha yüksek kalorili ve ilave şekerli gıdalar) kaçınılan gıdalar olduğunu göstermektedir.

Son olarak, stresli olduğumuzda vücudumuz daha fazla kortizol üretir ve bu da kilo alımına neden olabilir. Kilo vermeye çalışan ancak stresli olan birçok birey, kilolarında daha çok vücudumuzun strese verdiği tepkiyle ilgili bir değişiklik görebilir. Kilo verme psikolojisinde stres, kilo vermeye veya daha sağlıklı olmaya çalışan kişiser için büyük bir engel olabilir.

Araştırmalar, kilo verme psikolojisinde depresyonun kilo alımına neden olup olmadığı veya kilo kaybını önlediği konusunda net değil, ancak birçok bilim insanı bir bağlantı olduğuna inanıyor. Bazı insanlarda depresyon, iştah artışı ve kilo alımına yol açabilir. Bunun yanında kilolu olma algısının psikolojik sıkıntıyı artırdığı ve depresyona yol açabileceği de bilinmektedir.

Ayrıca uykusuzluk veya yorgunluk gibi depresyonla ilgili semptomlar kilo vermeyi daha zor hale getirebilir. Yaygın olarak reçete edilen bazı antidepresanlar da iştah artışına ve kilo alımına neden olabilmektedir.

Bazı araştırmalar, fiziksel istismara, cinsel istismara veya akran zorbalığına maruz kalan kişilerin obezite için daha yüksek risk altında olduğunu bulmuşlardır. Kilo verme psikolojisi içerisinde duygusal travma yaşayanlar, yeme alışkanlıklarını kilolarını etkileyecek noktaya getirebilirler. Bazı bilim insanları, kilo almanın istismardan kurtulanlar için duygusal olarak koruyucu bir "çözüm" olarak kullanılabileceğine inanmaktadır.

Tabii ki, kişisel veya çocukluk travması yaşayan herkes sağlıklı bir kiloyu korumak için mücadele etmez. Ancak istismar, ihmal veya zorbalık yaşadıysanız kilo verme psikolojisi için bir bağlantı olabilir.

Kilo Verme Psikolojisi ve Bariyerlerle Mücadele

Kilo verme psikolojisi içindeki yaygın engellerden birinin veya birkaçının size tanıdık geldiğini bulmuş olabilirsiniz. Sağlıklı bir kiloya giden yolculuğunuzda birden fazla engelle karşılaşmanız alışılmadık bir durum değildir. Ancak bu engellerin başarınızı engellemesi gerekmez.

Aşağıdaki ipuçlarından her biri birden fazla engeli ele alabilir. Bu öneriler aynı zamanda kilo verme psikolojisi içerisinde yaşam boyu sağlıklı yaşam için işe yarar stratejilerdir. Bu çözümlerden birini veya birkaçını denemeyi düşünebilirsiniz.

Bir Günlük Tutun

Kilo verme psikolojisinde stresten kaçınmak her zaman mümkün değildir. Ancak stres tetikleyicilerini belirleyebilir ve başarınızı baltalayan belirli durumlardan veya insanlardan kaçınmak için elinizden gelenin en iyisini yapabilirsiniz. Günlük tutmak bu süreçte yardımcı olabilir. Aslında araştırmalar, bir günlük tutmanın kilo verme sonuçlarınızı ikiye katlayabileceğini göstermiştir.

Günlük kullanmanın farklı yolları vardır. Örneğin, yiyecek alımınızı bir günlük ile kolayca kaydedebilirsiniz. Ancak, kilo verme psikolojisinde stres tetikleyicilerini belirlemeye çalışmak için düşüncelerinizi yazmak için de kullanabilirsiniz. Günlüğü, sizi tetikleyen herhangi bir durumu veya yiyecekleri takip etmek için kullanın.

Belirli ortamlarda veya belirli kişilerin yanındayken fazla yer veya sağlıksız yiyecekler mi yersiniz? Kendinizi kontrolden çıkmış ve teselliye muhtaç hissettiren belirli durumları belirleyebilir misiniz?

Küçük Değişiklikler Yapın

Kilo verme psikolojisinde ya hep ya hiç düşüncesi diyetinize bağlı kalmanızı engelliyorsa küçük adımlar atmayı ve kısa vadeli hedefler belirlemeyi düşünün. İlk olarak, makul ve ulaşılabilir olan belirli bir sağlıklı değişikliği tanımlayın.

Belki her gün akşam yemeğinden sonra 15 dakika yürümeyi seçebilirsiniz. Bir günlük tutuyorsanız, her gün bu hedefi akılda tutmak için başarılı olmanın farklı yolları hakkında notlar alın. Ve kendinize kredi verin. Kilo verme psikolojinde küçük bir adım atmanın hiç adım atmamaktan daha iyi olduğunu unutmayın.

Kilo verme psikolojisi içerisindeyken aynı anda çok fazla şey yaparsak çabuk bunalır ve motivasyonumuzu kaybederiz. Öte yandan, başarı ile küçük bir değişiklik yapabilirseniz, devam etmek için motivasyon sağlamanız daha mümkün olur.

Kendinize mükemmelliğin hedef olmadığını, bunun yerine kendinizi doğru yöne doğru gitme girişiminin gurur duymanız gereken bir ilerleme olduğunu hatırlatın.

İç Sesinizi Dinleyin

Gün boyunca kendinize gönderdiğiniz mesajlara dikkat ediyor musunuz? Bu yaygın düşünceler, kilo verme psikolojisi içinde bir engel oluşturuyor olabilir. Olumsuz bir beden algısına yatkın olanlar, gün boyunca kendilerini bedenleriyle ilgili olumsuz mesajları tekrarlarken bulabilirler. Kilo verme psikolojisi söz konusu olduğunda kafanızda söylenen "çok şişmanım" gibi sözler, fırsat karşınıza çıktığında sağlıklı bir adım atma yeteneğinizi baltalayabilir.

Kendi kendine konuşma, kilo verme psikolojisinde ya hep ya hiç düşüncesinin devreye girmesinin başka bir yoludur. Örneğin, kendiniz için belirlediğiniz makul olmayan yüksek standartlara veya hedeflere ulaştığınız için kendinizi hırpaladığınızı fark edebilirsiniz. 

İç diyaloğunuzu dinlemek için bir veya iki hafta ayırın. Olumsuz bir benlik algısını teşvik edebilecek bir veya iki mesajı belirleyin ve bunları yazın. Daha sonra onlara meydan okuyabilir veya bu mesajları güçlü bir mantra ile değiştirebilirsiniz. "Vücudum güçlü", "Ben yeterliyim" veya "Uzun bir yol kat ettim" gibi ifadeler, kilo verme psikolojisinde güveni artırmak için yaygın olarak kullanılan mantralardır.

Gevşeme Tekniklerini Öğrenin

Strese neden olan insanlardan veya yerlerden kaçamıyorsanız, kilo verme psikolojisi içinde gevşeme teknikleri stresli zamanlarda duyguları yönetmek için sağlıklı bir alternatif olabilir.

Bilim insanları, güdümlü imgeleme adı verilen belirli bir gevşeme tekniğinin kilo verme psikolojisinde yardımcı olabileceğini düşünmektedir. Güdümlü imgelemeyi öğrenmek için bir terapistle birlikte çalışabilirsiniz, ancak kendi başınıza öğrenmek mümkündür.

Ustalaşmak biraz zaman alabilir ancak duygularınız stresli zamanlarda yemek yemenize neden oluyorsa kilo verme psikolojisinde rehberli görüntüler etkili teknik olabilir.

Uykuya Öncelik Verin

Araştırmalar uyku alışkanlıkları ile stres, depresyon ve sağlıksız beslenme davranışları arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, kilo verme psikolojisinde engelleri aşmak için atabileceğiniz en kolay ve en rahatlatıcı adımlardan biri uykualışkanlıklarınızı iyileştirmektir.

Yatak odanızı uyku için bir sığınak yapın. Elektronik cihazları (televizyon, bilgisayar, cep telefonu şarj cihazı) çıkarın ve gürültüyü azaltmak için elinizden geleni yapın. Her gece aynı saatte yatmaya ve her sabah aynı saatte kalkmaya çalışın.

Yardım Arayın

Kilo verme psikolojinde başarısının önünde duran sorunlarla başa çıkmak için özel olarak eğitilmiş birçok uzman var. Aşırı yeme ve kilo almanın altında yatan duygusal nedenleri tedavi etme konusunda yetenekli bir uzman bulabilirsiniz. 

Kilo vermekte başarısız oluyorsanız, kilo verme psikolojisinde bu zihinsel engellerden herhangi biri suçlu olabilir.

Kilo vermenin garanti olduğunu düşünüyorsanız, kilo verme psikolojisini size karşı değil, sizin için kullanın. Bariyerlerin neden yerinde olduğunu düşünün ve ardından sağlıklı bir kiloya ulaşmak ve korumak için ihtiyaç duyduğunuz yardımı almak için adımlar atın.

&#x;Az yesem de kilo veremiyorum&#x; diyorsanız&#x;

Diyet disiplin ister. Sağlıklı bir diyete uyduğunuz takdirde sonuç yüzünüzü güldürür. Ancak bazen de sonuç istediğiniz gibi olmayabilir. Bu nedenle diyetinizin sizin için doğru bir diyet olup olmadığını düşünün. “Az yiyorum ama bir türlü kilo veremiyorum” diyorsanız tartılara küsebilirsiniz. Bu çaresizliğe düşmeyin. İşte kilo verememe nedenleri


1. Sorumlusu Metabolizmanız Olabilir

Metabolizma hızı basitçe; besinlerden aldığınız enerjinin, vücuttan kalori olarak yakılma kapasitesini ifade eder. Metabolizma hızı; yaş, cinsiyet, hormonlar, fiziksel aktivite, vücut sıcaklığı, tüketilen besinler gibi birçok faktörden etkilenir. Metabolizma hızınızın yüksek olması gün içinde daha fazla enerji harcamanızı sağlar. Bunun aksine metabolizma hızınız yavaş ise daha az yemek yemenize rağmen, daha zor kilo verirsiniz. Gerçek bazal metabolizma hızınız, tükettiğiniz oksijenin miktarıyla belirlenir. Bunun için özel cihazlar ile aldığınız oksijenle bağlantılı olarak ölçüm yapılır. Sorunun metabolizma hızından kaynaklı olduğu düşünülüyorsa bu cihazlarda ölçüm yaptırabilirsiniz.

Öneri: Metabolizma hızınızın düşük olduğu tespit edilirse, bu doğrultuda ihtiyaçlarınızın belirlendiği bir diyet listesi size daha iyi yardımcı olacaktır. Ayrıca düzenli egzersiz yapmanın da metabolizma hızınızı arttıran en önemli faktörlerden biri olduğunu unutmayın.

2. Bir Rahatsızlığınız Mı Var?

Bazı hastalıklar metabolizma hızını yavaşlatarak, insülin direnci gelişimine sebep olarak veya obeziteyi tetikleyerek kilo vermeyi zorlaştırabilir. Örneğin hipotiroidi metabolizma hızının yavaşlamasına neden olarak kilo vermeyi güçleştirebilir. Cushing Sendromu’nda da kortizol hormonunun fazla salgılanması nedeniyle kilo kaybı güçleşir.

Öneri: Kilo verme diyetinden önce bir endokrinoloji uzmanına başvurun. Altta yatan metabolik sebep tespit edilince, ilaç ve diyet tedavisi sayesinde daha hızlı kilo kaybedebilirsiniz.

3. Sağlıklı Kilo Vermek İçin Hareket Edin

Zayıflama diyetlerinin en önemli özelliği, günlük besinlerden aldığımız kalorinin, yaktığımız kaloriden daha az olmasını sağlamak. Özellikle hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız ve gün boyu masa başında çalışıyorsanız günlük harcadığınız kalori az olmakla beraber, zamanla bazal metabolizma hızınız düşebilir. Yani az yemek yiyerek çok az kalori alsanız bile, vücudunuz bu enerjiyi harcayamadığı için kilo vermeniz zorlaşır. Bu sebeple hareketsizlik, kilo verememe nedenleri arasında yer alır.

Öneri: 1 haftalık besin listesi ve fiziksel aktivite kaydı tutun. Hangi saatlerde ne kadar ne yediğinizi ve ne kadar hareket ettiğinizi bilmeniz, enerji açığınızı hesaplamanızı sağlar. Bu kaydın değerlendirilmesi konusunda diyetisyeniniz size yardımcı olabilir.

4. Vücudunuz İnsüline Direnç mi Gösteriyor?

Normalde tükettiğimiz birçok besinden bir miktar şeker alırız. Bu şekerin karaciğer, kaslar ve yağ dokusu gibi organ ile dokular tarafından kullanılmaları gerekir. İnsülin hormonu bu şekerlerin dokular tarafından kullanılmasında yardımcıdır. Ancak dokular insüline direnç geliştirmişse artık bu besini olması gerektiği gibi kullanamaz. Yani kalori harcamanız zorlaşır, bunun sonucunda da daha zor kilo vermeye başlarsınız.

Öneri: İnsülin direncinizin olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla görüşünüz. İnsülin direnciniz varsa; diyetisyeninizle görüşüp ihtiyaçlarınıza uygun beslenme programını öğrenin. Fiziksel aktivite de kandaki artmış şekerin kullanılmasını sağlar. Bu nedenle engeliniz yoksa yeterli ve dengeli beslenme ile spor ikilisini yaşam tarzınız haline getirin.

5. İlaçlara Dikkat!

Kilo verememenin nedenlerinden bir diğeri de ilaç kullanımı olabilir. Kortikosteroid ve antidepresanlar, kilo aldırma ihtimali olan ilaçların başında gelir. Kadın doğum için kullanılan bazı ilaçlar ve bazı hormon tedavileri de kilo alımına neden olabildiği gibi kilo kaybını zorlaştırır. Bu ilaçlar enerji harcama hızını azaltabilir, iştahı arttırabilir ve vücutta su tutabilir.

Öneri: Kortikosteroid desteği alıyorsanız olabildiğince fazla tuz, şeker ve yağdan kaçınmalı, kullandığınız ilacın dozu ve süresine göre ayarlanmış doğru diyet programını ilacı bıraktıktan ortalama 2 hafta sonrasına kadar uygulamalısınız. Antidepresan kullanıyorsanız özellikle fazla yemek yeme eğiliminde de olabilirsiniz. Bu nedenle yüksek kalorili besinlerden kaçınmalı, sağlıklı besinlere yönelmelisiniz. Ayrıca omega 3 yağ asidinden (balık, ceviz gibi) ve B grubu vitaminlerden zengin beslenmeyi de ihmal etmeyin.

6. &#x;Sağlıklı&#x; Deyip Aşırıya Kaçmayın

Besin tüketim miktarınızı detaylı bir şekilde sorgulayın. Örneğin az yemek yediğini ifade eden kişiler aslında; fazla ekmek tüketebilir, sağlıklı diye zeytinyağını bolca kullanabilir, fazla meyve yiyebilir, fark etmeden avuç avuç kuru yemiş yiyip veya alkolü fazla alabilirler. Unutmayın ki her sağlıklı besin sınırsız tüketileceği anlamına gelmez. Örneğin; zeytinyağı ve fındık ile ceviz gibi kuru yemişlerin yanı sıra meyve gibi sağlıklı besinlerin az porsiyonu bile bol kalori içerir. Normalde 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile yapılmış 1 porsiyon sebze yemeği yaklaşık kalori iken, yağ sağlıklı diye bolca konulduğunda bu rakam kalorilere çıkabilir.

Öneri: Yeterli ve dengeli beslenmek bunun en güzel çözümü. Hiçbir besinin fazlasını tüketmemeniz gerekir. Fazla kilonuz varsa diyetisyen yardımıyla besinlerin sizin ihtiyaçlarınıza uygun miktarlarda olmasını sağlayın.

7. Uykunuz Düzensiz Olmasın

Kilo vermede her ne kadar diyet ve fiziksel aktivite öne çıksa da bunun en önemli parçalarından birini de düzenli uyku oluşturur. Bunun temel iki nedeni ise; metabolizmayı kontrol eden birçok hormonun gece uykusuna göre düzenlenmiş olması ve çoğunlukla geç yatan ya da düzensiz uyuyan kişilerin abur cubur gıdalara daha eğilimli olmaları.

Öneri: Uyku saatlerinizin düzensiz olduğu bir yaşam şekliniz varsa, beslenmenizde mutlak düzeni sağlamaya özen gösterin. Aşırı yağlı, şekerli ve yüksek kalorili besinlerden kilo vermek zorunda olmasanız da uzak durun. Bol sıvı tüketin. Yine bol sebze ve meyve tüketerek bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olun. Geç saatte bir şeyler yiyorsanız, besinlerin daha az kalorili olmasına dikkat edin. Aksi halde kilo vermeniz zorlaşır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Kilo verememenizin sebebi bunlar olabilir

Çağımızda kilo verememek birçok kişinin şikayet ettiği sorunlarının başında gelir. Her birey ayrı bir metabolizmaya sahip, bu farklılık nedeniyle bazı kişiler diyetine az dikkat edip biraz da spor yapınca hızlıca kilo verebilirken, bazı kişiler de sadece kilo verebilmek adına fazla çabalara girmek zorunda kalıyor. Kilo vermede direnç oluşturan nedenlerin sayısı bir hayli fazla. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, kilo vermede direnç sebepleri hakkında konuştu.

''İnsülin direnci kilo verememenizin sebebi olabilir''

İnsülin direncinin kilo verememenin sebebi olabileceğini aktaran Dr. Dilek Calap, ''Eğer kolay kilo alıp zor veriyorsanız, genişleyen bel ve göbek çevrenize çare bulamıyor, verdiğiniz kiloları da kısa bir süre sonra fazlasıyla geri alıyorsanız, fazla kilolarınız özellikle bel çevrenizde birikiyorsa, bel çevreniz kadınsanız 90 santimetreyi, erkekseniz santimetreyi aşmışsa, sık acıkan, tatlı krizleri yaşayan, yemeklerden hemen sonra yeniden yiyecek arayan, yorgun, halsiz düşüp uyuklayan biri iseniz, tatlı, unlu, nişastalı yiyecekler ve şekerli içeceklere ilginiz arttıysa, uyku sorunlarınız var, sık sık uyku bölünmeleri, gece yeme sorunlarınız baş gösterdiyse, sabahları yorgun ve halsiz uyanıyor, sebebi bulunamayan yorgunluklar, konsantrasyon bozuklukları ve unutkanlıklar yaşıyorsanız, sağlık kontrolünüzde tansiyonunuzda yükselme, iyi kolesterolünüzde azalma, trigliserid düzeyinizde artma, karaciğerinizde büyüme, kan şekerinizde ürik asit düzeyinizde yükselme gibi bulgular saptandıysa sizde de insülin direnci gelişmiş olabilir, dikkat edin. Açlık insülin seviyeleriniz 5’in, özellikle de 8’in üzerinde, insülin direnci rakamlarınız 1,7’yi, özellikle 2,5’u geçmişse kilo vermede zorlanacağınız kesindir'' şeklinde konuştu.

Kilo vermedeki diğer direnç faktörler

Dr. Calap, kilo vermedeki diğer direnç faktörlerini şöyle sıraladı:

Tiroit yetmezliği: ''Hipotiroidi yavaş gelişen, sessiz ve sinsi seyreden bir sağlık sorunudur. Bu nedenle de sıklıkla gözden kaçfunduszeue.infoğuğa tahammülsüzlük, yorgunluk, kabızlık ve seste kalınlaşma gibi belirtiler tiroit bezinin yetersiz çalıştığını düşündüfunduszeue.infoizdeki kuruluk ve kalınlaşma da hipotiroidinin ilk belirtisi funduszeue.info beziyle ilgili diğer problemlerde de olduğu gibi bu durumda da hemen bir TSH testi yapılmalı, serbest T3 ve serbest T4 adı verilen tiroit hormonlarının kandaki düzeyleri analiz edilmelidir. Eğer gizli ya da açık bir tiroit yetmezliğiniz varsa TSH seviyeleriniz 3’ü, hele hele 3,5’lu rakamları da aşmışsa, fazla kilolarınızdan kurtulmanız en azından daha uzun bir zaman dilimine yayılacaktıfunduszeue.info bezi yetersizliği bazen çok hafif seyreder. Tiroit hormonlarının üretiminde çok hafif bir düşüş söz konusu olduğu için klinik olarak tiroit yetmezliğinin herhangi bir belirtisi gözlenmez ve çoğu kez hipotiroidi gözden kaçar. Subklinik hipotiroidi olarak tanımladığımız bu durum kendini kalp ritminde bozulmalar, kolesterol değerlerinin yükselmesi gibi hipotiroidi problemini akla getirmeyen semptomlarla da göfunduszeue.infonik hipotiroidinin, ateroskleroz, hipertansiyon ve şeker hastalığı için de risk faktörü olabileceği artık bilinmektedir''.

Böbreküstü Bezi Hastalıkları: ''Böbreküstü bezleriniz gereğinden fazla kortizol üretiyorsa bu durumda da kilo direnci sorunuyla karşılaşmanız kaçınılmazdır''.

Besin duyarlılığı: Günümüzde gıda intoleransı olarak bilinen sorununun önemi giderek daha iyi anlaşılıyor. Glütene, laktoza, früktoza (meyve şekeri), histamine duyarlılığı nedeniyle kilolarından kurtulamayan, sıradan ve kolay akla gelmeyen bir besine duyarlılığı nedeniyle kilo vermede zorlananların sayısı artıyor. Tanı koymak için de intolerans testlerinden faydalanmak gerekir''.

D vitamini eksikliği: ''Özellikle ülkemizde en çok da kadınlarımızda görülen yaygın bir kilo direnci sebebinin de D vitamini eksikliği olduğunu da vurgulamak gerekir''.

Omega dengesinin bozulması: ''Omega-3 yağ asitlerimizin azalması ya da omega-6 fazlalığı sebebiyle omega-3/omega-6 dengesinin bozulması da kilo vermeyi zorlaştıran bir faktör olabilir. Omega-3 desteklerinin kilo kaybını sağlamasının nedeni de bundan ötürüdür''.

Aktivite azlığı: ''Çoğumuz kilo vermenin sadece kalorileri azaltmaktan yani diyet yapmaktan ibaret bir süreç olduğunu zannediyor, kilo verebilmek için vazgeçilmez olan fiziksel aktivite ayağını görmezden geliyoruz. Sadece diyet yapmak size belki bir süre yetebilir ama zaman içinde kilo direncinin gelişmesi kaçınılmazdır''.

Demir eksikliği: ''Ülkemizde özellikle doğurganlık çağındaki kadınlarımızda sık karşımıza çıkan bir kilo direnci sebebidir''.

B12 vitamin eksikliği: ''B12 vitamini önemli bir metabolizma regülatörüdür. Eksikliğinde pek çok metabolik süreç aksamaya başlar ve bu aksamalar da kilo direncine sebep olur''.

Probiyotik eksikliği: ''Son yılların en önemli kilo direnci nedenlerinden biri de probiyotik eksilme nedenli barsak florasının bozulmasıdır''.

Dr. DilekCalap sözlerini şöyle tamamladı: ''Vermeyi düşündüğünüz kilo, mevcut ağırlığınızın yüzde 5’inden fazla ise sorunun çözümünü diyetisyende aramadan önce neden kilo aldığınız sorusuna yanıt arayıfunduszeue.info kilolarınıza sebep sağlık problemlerinizin tedavisi doğrultusunda, sağlıklı bir kilo verme süreci için, bir takım çalışmasının şart olduğunu asla unutmayıfunduszeue.info, diyetisyen, spor aktivite uzmanından oluşan bu takımın lideri de siz olun, motivasyonunuzu asla kaybetmeyin''.

Diyet Yaparken Neden Kilo Verilmez?

Uzun süredir diyet yapmanıza rağmen bir türlü istediğiniz gibi kilo veremiyor musunuz? O halde doğru yerdesiniz. Diyet, hem kilo kontrolünü sağlayan, hem de sağlıklı beslenmeyi teşvik eden bir beslenme çeşididir. Ancak kilo vermek için diyet yapmak tek başına yeterli değildir. Diyete ek olarak spor ve egzersizlere ağırlık verilmeli, bir uzmandan yardım alınmalı ve kişiye özel diyet listeleri tercih edilmelidir. Hızlı kilo verdirdiği söylenen şok diyetlerden ise uzak durulmalıdır. Peki, düzenli olarak diyet yapılmasına rağmen neden kilo verilmez? İşte, Uzm. Dyt. Şebnem Kandıralı Yıldırım, diyet yaparken kilo verememenin nedenlerini tek tek anlattı:

  1. Çok fazla besin tüketiyor veya kendinizi uzun süre aç bırakıyor olabilirsiniz: Porsiyon kontrolü yapın ve gün içinde yediklerinizi not edin. Ana ve ara öğünleri atlamadan beslenmenizi düzenleyin.
  2. Yanlış egzersiz (fazla veya eksik) yapıyor olabilirsiniz: Hem kardiyo egzersizlerin, hem de ağırlık çalışmalarının bir arada yürütülmesi gerekir. Vücut geliştirmek vücudun kas kütlesini arttıracağından daha fazla yağ yaktıracaktır. Haftada dk orta şiddette bir egzersiz veya dk yüksek yoğunluklu bir egzersiz yapmak gerekir. Daha fazla kalori yakabilmek için egzersizin yoğunluğunu arttırmalısınız fakat önerilenden fazla efor sarf edilmesi de vücudun iltihaplanmasına neden olacağından kilo kaybından çok alımla sonuçlanır. Vücudunuza uygun egzersizleri bilmek için mutlaka bir egzersiz uzmanıyla çalışın. 
  3. Çok fazla işlenmiş ürün tüketiyor olabilirsiniz: Hafta sonları sürekli olarak sağlıksız veya abur cubur yiyecekler tüketmek kilo verme hedeflerinize zarar verebilir. Beyaz ekmek, krakerler, cipsler, meşrubatlar ve tatlılar vücutta iltihaba neden olurlar. Karın bölgesindeki yağlarda iltihapla ilişkilidir. Bu besinlerin sık tüketimi karın bölgesindeki yağlanmayı arttırır. Tam tahıllar, meyveler ve sebzeler antioksidanlarla doludur ve iltihap karşıtı özellikleri vardır, karın bölgesindeki yağlanmayı önlerler.
  4. Yanlış yağları yiyor olabilirsiniz: Yüksek oranda doymuş yağ alımı (süt ve ette bulunan) organ çevresindeki yağlanmayı arttırır. Tekli doymamış yağ asitleri (zeytin ve avokadoda bulunan) ve spesifik çoklu doymamış yağ asidi (omega 3 gibi (ceviz, ayçiçeği tohumu ve somon gibi yağlı balıklarda bulunan) vücutta iltihap karşıtı görev görürler. Unutulmamalıdır ki hangi çeşit yağ olursa olsun fazla tüketimi kalori alımını arttırır ve kilo yapar. Sağlıklı yağları da belli porsiyonlarda, dengeli tüketin.
  5. Yeterli miktarda su içmiyor olabilirsiniz: Gün içinde bol su (erkekler 3 lt, kadınlar lt) içmeye özen gösterin. Yemeklerden yarım saat önce ml su içmek kilo kaybını artırmaktadır.
  6. Besin gruplarını komple kesmiş olabilirsiniz: Karbonhidrat, protein veya yağı ortadan kaldırmanızı isteyen herhangi bir diyet uzaklaşmanız gereken bir diyettir. Vücudunuzun tümüne ve yiyeceklerle birlikte gelen vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve lif dahil olmak üzere belirli miktarda besin öğesine ihtiyacı vardır. 
  7. Diyetiniz monotonlaşmış olabilir: Her gün aynı yiyecekleri aynı miktarda yemeye başladıysanız vücudunuz kilo kaybını durdurmuş olabilir. Vücut bir diyete alıştıkça artık aynı kilo kaybıyla tepki vermez. 
  8. Fazla stres yapıyor olabilirsiniz: Stres anında yüksek yağlı, yüksek kalorili besinleri tüketme eğilimimiz arttığı gibi, stres hormonu kortizolde vücut yağ hücrelerinin büyümesine neden olup, vücut yağ miktarını arttırabilir. Yapılan çalışmalarda yüksek kortizol seviyeleri de daha yüksek organ çevresi yağlanma ile ilişkili bulunmuştur.
  9. Düzenli uyku uyumuyor olabilirsiniz: Uykusuzluk 2 hormona (ghrelin ve leptin) bağlı olarak sizi fiziksel olarak aç bırakabilir. Ghrelin açlığı işaret eder ve leptin açlığı durdurmaktan sorumludur. Düşük leptin salgısı uykusuzluğa bağlı olarak metabolizmanızı yavaşlatabilir ve size sürekli açlık hissi bırakabilir. Uyku yoksunluğu iştahınızı düzenleyen hormonlardan biri olan kortizolün salgılanmasını da etkileyebilir. Günde 7 saat uyku tavsiye edilmektedir, 5 saat ve altı kilo alımına sebep olmaktadır.
  10. Hormonal bir bozukluk olabilir: Elma tip vücut yapısına sahip olup, fazla kilolu iseniz, testesteron seviyeleriniz de yüksek çıktıysa polikistik over sendromu söz konusu olabilir, kilo vermekte zorlanırsınız. Ön diyabet tanısıda konabilir veya diyabet hastası bile olabilirsiniz. Bir kan tahlili yaptırıp, doktor kontrolünden geçin.
  11. Motivasyonda eksiklik olabilir: Karın bölgesi yağı azaltmak düşük kalorili, yüksek lifli, karbonhidrat ve şekerden düşük bir diyet eşliğinde kardiyo ve ağırlık egzersizlerini de gerektirir. Sıkı takip ve zaman gerektirecek bu iş için kararlı olun.

Diyetin İlk Haftası Neden Kilo Verilmez? 

Herkes farklıdır, bazı kişiler hafta içinde sonuç alır ve sonra bir süre durur, bazılarındaysa hemen sonuç görülmez ve hafta sonra büyük bir düşüş yaşanır. Diyette bir hafta çok uzun bir süre değildir ve vücuttaki mekanizmaların devreye girmesi biraz zaman almaktadır. Sürdürülebilir bir diyet, hızla kilo verdirip tekrar kilo alımına neden olacak bir diyetten her zaman daha iyidir. Kalorilerin özellikle karbonhidratlardan kesildiği bazı diyetler hızlı su ağırlığı kaybına neden olduğundan kilo çabuk düşer ve çoğunluğun ilk hafta daha fazla kilo vermesi bundandır. İlk su ağırlığı verildikten sonra vücut daha yavaş bir hızda kilo kaybetmeye başlayacaktır. Kilo verme planınıza sadık kalmanız ve motive olmanız bu süreçte önem arz eder.  

Şunlara da göz atın;

  1. Diyet tarifleri
  2. İftar için diyet yemekler
  3. Ramazan'da kilo vermek için ne yapmalıyız?
  4. Sağlıklı kilo verme yöntemleri
  5. Hızlı kilo vermenin zararları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası