oksipital nevralji belirtileri / Oksipital Nevralji Hakkında Bilinmesi Gerekenler | Acıbadem

Oksipital Nevralji Belirtileri

oksipital nevralji belirtileri

Nevralji

Nevralji; birden fazla türü olan, bir sinir veya sinir grubunun enfeksiyon, bası vb. sebeplerle iritasyon ya da hasarı sonucu oluşan; yoğun, bölgesel ve nöbetler halinde gelen ağrılara verilen isimdir. Farklı türlerde ortaya çıkan nevralji, etkilenen sinirlerin bulunduğu yere göre vücutta yüz, boyun ve bel gibi çeşitli bölgeleri etkileyebilir.

Nevralji Nedir?

Nevralji ya da diğer adıyla sinir ağrısı, başka bir hastalık ya da bir enfeksiyonun beyne duyuların iletimiyle görevli sinirleri etkilemesiyle ortaya çıkan bir ağrı çeşididir. Sinir ağrıları genellikle diğer ağrılardan farklı biçimde hissedilir. Bıçak saplanması hissi ya da yanma, batma hissi ile tanımlanan yoğun ağrılarla karakterize olan nevralji, vücuttaki bir hastalık ya da komplikasyon sebebiyle sinir uçlarının hasar görmesi ya da sıkışması sonucu ortaya çıkar. Ciddi nevralji atakları geçiren hastaların hayat kaliteleri büyük oranda düşebilir.

Nevralji Türleri

Nevraljinin farklı türleri olmakla birlikte en sık karşılaşılan türü trigeminal nevraljidir. Trigeminal nevralji, yanak bölgesi ve çene hattında yoğun ağrılarla kendini gösterir. Diğer nevralji türleri postherpetik nevralji, oksipital nevralji, pudental nevralji ve glossofaringeal nevraljidir.

Trigeminal Nevralji

Çoğunlukla 50’li yaşlardan sonra ortaya çıkan, çene ve yanak bölgesini etkileyen nevralji türüdür. Kraniyal sinirlerin beşincisi olan trigeminal sinir üç dala ayrılır; biri kaş bölgesine, diğer ikisi ağız ve çene bölgesine gider. Bu sinir çiğneme kaslarını kontrol eder. Trigeminal nevraljide ağrı ani ve çok yoğun biçimde gelişir. Kişiler ağrıyı tanımlarken çene, dişler ya da diş etlerinde bıçak saplanması ya da elektrik çarpmasına benzer bir ağrıdan bahseder. Nevralji, kısa ve beklenmeyen ataklar halinde gelir ve çoğunlukla başladığı gibi aniden biter. Ataklar en fazla iki dakika sürer.

Ağrılar çoğunlukla yüzün tek bir tarafını etkiler ve yüzün alt bölgesinde yoğunlaşır. Nadiren de olsa iki tarafı da etkilediği durumlarda, her iki taraftaki ağrılar eş zamanlı olarak ortaya çıkmaz.

Trigeminal nevralji atakları, aralıklarla günler ya da aylarca sürebilir; ataklar günde onlarca defa ortaya çıkabilir. Ataklar sona erdikten sonraki hastalığın geri çekilme döneminde yıllarca atak görülmeyebilir. Fakat, ataklar çoğunlukla tekrarlar ve ataklar arasındaki süre hastalık ilerledikçe kısalır.

Hastalık çiğneme fonksiyonunu etkilediğinden, ilerleyen dönemlerde ağrıların sürekli hale gelmesi ve ağrılara yanma ve batma gibi hislerin eşlik etmesi sonucunda, hastalarda kilo kaybı ve düşen hayat kalitesi dolayısıyla depresyon gelişebilir.

Postherpetik Nevralji

Zona hastalığı sonrasında, etkilenen bölgedeki sinirlerin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan nevralji türüdür. Suçiçeğine de neden olan varicella zoster virüsünün yol açtığı zona hastalığı, deride kaşıntılı döküntü ve yaralar olarak ortaya çıkar. Bu virüs, uçuk virüsünde de olduğu gibi, hastalık belirtileri ortadan kalktıktan sonra da sinir sisteminde varlığını sürdürmeye devam eder ve hayatın ilerleyen dönemlerinde zonaya sebep olabilir. Zona hastalığına yol açan virüs, bölgede derinin altında yer alan sinir uçlarını etkiler ve burada enflamasyona sebep olur. Enflamasyon ise sinir uçlarının hasar görmesine neden olabilir ve bu da uzun süreli ya da kalıcı ağrıyla sonuçlanır.

Postherpetik nevralji her zona hastasında ortaya çıkmaz, ancak görülme sıklığı yüksektir. Her 5 zona hastasından 1’ini etkilediği düşünülmektedir. Özellikle ileri yaştaki kişiler risk altındadır.

Hastalardaki yoğun ağrı genellikle bir senenin sonunda geçer. Belirtiler yıl daha devam edebilir, ancak tam iyileşme oranı yüksektir. Belirtilerin nadiren kalıcı olduğu görülmüştür.

Postherpetik nevraljinin en belirgin semptomu, daha önce zona olan bölgede gelişen aralıklı ya da sürekli ağrıdır. Trigeminal nevraljide olduğu gibi ağrı hissi bıçak saplanması, yanma, acı, zonklama ya da elektrik çarpması hissiyle tanımlanır. Bu belirtilere ek olarak çok yoğun kaşıntı ya da acıya aşırı hassasiyet görülebilir.

Diğer nevralji türlerinde olduğu gibi postherpetik nevraljiyi de önlemek mümkün değildir. Ancak zonanın erken tedavisi ve tedavide antiviral ilaçların kullanımı, nevralji riskini minimuma indirir.

Oksipital Nevralji

Oksipital nevralji, oksipital sinirleri etkileyen bir nevralji türüdür. Bu sinirler boyundan başlar ve başın arka kısmına sinyal gönderir. Bu nevralji türünde başına arka kısmında zonklama şeklinde kendini gösteren bir ağrı söz konusudur. Bu ağrı zaman zaman gözleri de etkileyebilir.

Oksipital nevraljinin nedenleri arasında boyun kaslarında gerginlik, boyundaki lezyonlar ya da tümörler, ani baş hareketleri, bölgedeki kan damarlarında iltihap, enfeksiyonlar, gut hastalığı, diyabet ve boyun travmaları bulunur.

Pudental Nevralji

Bacakların arasında oluşan, leğen kemiği bölgesini etkileyen ağrılardır. Pelvis ve genital bölge etrafında ağrı, rahatsızlık, ya da uyuşma olarak ortaya çıkar. Vücudun belden aşağısındaki bir sinirin baskılanması ya da hasar görmesi sonucu oluşur. Pudental nevraljide kişiler tuvaleti kullanırken, cinsel aktivite esnasında ve oturup kalkarken ağrı hissederler. Ağrı hissi diğer nevralji türlerinde olduğu gibi aralıklı olarak gelir.

Nevraljinin nadir bir türü olan pudental nevraljide, pelvisin arka tarafından genital bölgeye kadar uzanan sinirler etkilenir. Pudental nevralji doğum esnasında, vücudun alt bölgesine alınan bir travmada ya da bir ameliyat sonrası gelişebilir. Uzun süreli oturarak yapılan (bisiklet kullanımı gibi) egzersizler de bölgedeki sinirlere zarar verebilir ve pudental nevralji gelişmesine neden olabilir.

Pudental nevraljide semptomlar diğer nevralji türleriyle benzerlik gösterir. Yanma hissiyle gelen bir ağrı, aşırı hassasiyet, etkilenen bölgede şişkinlik hissi ve uyuşma en çok görülen belirtiler arasındadır. Genellikle hastalar oturduklarında belirtiler şiddetlenir. Erkeklerde ereksiyon problemleri görülebilir.

Glossofaringeal Nevralji

Dokuzuncu kraniyal sinir olan glossofaringeal sinire bir damar tarafından baskı uygulanmasıyla oluşan nevraljiye verilen isimdir. Dil, boğaz, kulak ve bademciklerde tekrarlayan ağrı nöbetleriyle kendini gösterir. Bu ataklar birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar çıkabilir ve trigeminal nevraljide olduğu gibi genellikle yüzün bir tarafını etkiler. Yutma, konuşma, gülme, çiğneme ya da öksürme gibi yüz kaslarının kullanıldığı hareketlerle tetiklenebilir. Gün içinde farklı zamanlarda tekrarlayabilir.

Bu sinirdeki hasarın sebebi çoğunlukla bilinmemektedir. Anormal bir konumda bulunan bir arterin ya da başın alt bölümünde, boğazda, ağız içinde veya beyindeki tümör ya da benzeri bir kitlenin glossofaringeal sinire baskı uygulaması; enfeksiyonlar ya da nadir olarak MS hastalığı bu tür nevraljiye sebep olabilir. Tanısı için görüntüleme yöntemlerinden faydalanılır.

Nevraljinin Sebepleri Nelerdir?

Nevraljinin nedenleri tam olarak anlaşılamasa da nevraljide görülen ağrılara, etkilenen bölgedeki sinir kümesinin herhangi bir sebepten dolayı hasar görmesinin sebep olduğu bilinmektedir. Nevraljiye yol açan diğer hastalıklar ve komplikasyonlar arasında ise enfeksiyonlar, multipl skleroz (MS), diyabet ya da herhangi bir sebeple sinir üzerinde devamlı baskı oluşturulması sayılabilir.

Nevraljiye neden olan enfeksiyonların başında suçiçeği virüsünden kaynaklanan zona hastalığı gelir. İleri yaşlarda geçirilen suçiçeğinin zonaya sebep olduğu bilinmektedir. Zona dışındaki enfeksiyonlarda da enfeksiyonun geliştiği bölgedeki sinirin hasar görmesi durumunda nevralji gelişebilir. Ayrıca Lyme hastalığı ve HIV enfeksiyonunda da nevralji görülebilir.

Multipl skleroz hastalığı pek çok komplikasyonu beraberinde getirir. Sinirlerin çevresini saran miyelin kılıfın zarar görmesi sonucu ortaya çıkan MS hastalığı trigeminal nevraljiye yol açabilir. MS dışında sinirlerin damar, bağ doku, kemik ya da bir tümör tarafından baskıya uğraması halinde de trigeminal nevralji oluşabilir.

Diyabet, nevraljiye yol açan diğer bir hastalıktır. Kandaki fazla glikozun sinirlerde hasara yol açması sebebiyle el, ayak, kol ve bacak gibi uzuvlarda sinir hasarı meydana gelebilir. Ek olarak bazı kanser ilaçları, antibiyotikler ve kimyasallardan kaynaklanan iritasyonlar da nevraljiye yol açabilir.

Nevralji Tanısı Nasıl Konur?

Nevralji için uygulanan spesifik bir test yoktur. Ağrıya sebep olabilecek diğer hastalıkların elenmesi yoluyla ağrının kaynağı bulunmaya çalışılır.

Tanıda genellikle ağrının bulunduğu bölgedeki sinirlerin muayenesi yapılır; enfeksiyon bulunup bulunmadığının kontrolü için kan testleri, bölgedeki sinirlerde herhangi bir baskı olup olmadığına bakmak için ise çeşitli görüntüleme yöntemleri kullanılır. Trigeminal nevraljide diş ve diş eti muayenesi yapılarak herhangi bir apseden kaynaklı bir hasar olup olmadığı kontrol edilir.

Nevralji Tedavisi Nedir?

Nevralji tedavisi, altta yatan ve nevraljiye sebep olan hastalık ya da komplikasyona göre farklılık gösterebilir. Nevraljinin sebebi bulunduğunda, tedavi bu hastalığa yönelik planlanır. Ancak belirgin bir sebebin bulunamadığı durumlarda hastanın ağrılarının hafifletilmesi birincil amaç olur.

Şayet sinirlerin üzerinde herhangi bir sebepten dolayı baskı varsa ve bu baskı sinirlere hasar veriyorsa, baskının kaldırılması için cerrahi müdahaleye başvurulabilir ya da fizik tedavi uygulanabilir. Diyabet sebebi ile oluşan nevraljide ise hastanın kan şekerinin kontrol altına alınması amaçlanır ve yüksek kan şekerinin sinirlere daha fazla zarar vermesinin önüne geçilir.

Sebebi belirlenemeyen durumlarda ise bir sinir veya sinir grubunun ağrı sinyallerini beyne iletmesinin önüne geçmek için bazı enjeksiyonlar uygulanabilir ya da ağrıyı hafifletmek için ağrı kesicilere başvurulabilir. Nevralji hastası kişilere antidepresanlar, bazı topikal ağrı gidericiler ve nöbet engelleyici bazı ilaçlar da reçete edilebilir.

Oksipital nevralji omurganın tepesinden saç derisine doğru uzanan oksipital sinirlerin sıkışması veya tahriş olmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Boyundaki (örneğin artrit nedeniyle) sinir kökünün sıkışmasının bir sonucu olarak veya önceden kafa derisine, kafatasına alınan darbeler nedeniyle ortaya çıkabilir. Bazen başın arka bölgesindeki gergin kaslar sinirleri sıkıştırarak oksipital nevraljiye sebep olabilir. Bu nedenle migren gibi baş ağrısı rahatsızlığı olan kişilerde daha sık görülür.

Belirtileri

Oksipital nevralji şiddetli baş ağrısına neden olur. Ağrı genellikle üst boyunda veya başın arkasında başlayarak gözlerin arkasına ve kafa derisine doğru yayılır. Mevcut bir baş ağrısı olsun ya da olmasın genellikle ani ağrı artışları, patlamaları ile karakterizedir. Neden olduğu baş ağrısı keskin, yoğun, delici, bıçak saplar gibi, bir göze doğru ileri fırlıyor (yayılıyor) şeklinde tarif edilir. Bazı hastalarda kafa derisi en hafif dokunuşa bile aşırı derecede hassasiyet gösterir. Bu hastalarda saçı yıkamak veya başını yastığa koymak neredeyse imkansızdır. Diğer hastalarda etkilenen bölgede uyuşma yaşanabilir. Sinirlerin kafa derisine ulaştığı arka bölgede aşırı hassasiyet görülebilir.

Oksipital nevralji ne kadar yaygındır?

İzole oksipital nevralji nadirdir. Bununla birlikte diğer birçok baş ağrısı türü - özellikle migrenler – sık sık başın belirli bir tarafını tutabilir. İlgili taraftaki büyük oksipital siniri alevlendirerek gerçek tanı konusunda kafa karışıklığına neden olabilir. Bu hastalara genellikle oksipital nevraljiden ziyade büyük oksipital siniri içeren migren teşhisi konur. Bu hastalarda oksipital sinir bloğu tedavisi uygulanarak ay arasında süren rahatlama sağlanabilir. Bu tedavide ilgili sinire lokal anestezik enjekte edilmesini içerir. Bu sayede sinirin beyne ağrı sinyali iletmesi geçici olarak engellenir.

Oksipital Nevralji Tedavisi

Farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. İlk olarak etkilenen bölgeye sıcak kompres uygulamayı ve ilaç alımını içeren evde tedavi denenebilir. Ayrıca gergin kasların neden olduğu sıkışmış sinirlerin tedavisine yardımcı olabilecek fizik tedavi, kas gevşeticiler ve masaj önerilebilir.

Konservatif yöntemler işe yaramazsa oksipital bölgeye lokal anestezik enjekte edilebilir. Bu anında rahatlama sağlar ve etkisi 12 haftaya kadar sürebilir. Diğer bir tedavi seçeneği nedene bağlı olarak sinirler üzerindeki baskıyı azaltabilecek cerrahi uygulamalardır. Örneğin, servikal omurganın osteoartrit veya romatoid artritinden kaynaklanan sinir sıkışması cerrahi bir prosedürle hafifletilebilir.

Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.

👉🏻Oksipital Nevralji ve Tedavisi Oksipital Nevralji, migren ya da diğer baş ağrıları ile karıştırılan bir baş ağrısı nedenidir. Genellikle tek taraflı oluşur. Başın arkasında elektrik çarpması gibi zonklayıcı tarzda ağrı oluşur. Oluşan bu ağrı kronik bir ağrı şeklinde kendini gösterir. Bazen de oluşan bu ağrı kafa derisi, alın bölgesi ve gözlerin arkasında görülür. Oksipital Nevralji sonucu oluşan ağrının yeri oksipital sinirlerin duyu alanındadır. Bu alanlar kafa derisi, kafanın arka tarafı ve boyun üst bölgesidir. Birçok vaka altta yatan bir neden olmaksızın görülür. Bazı vakalarda boyunda sinir sıkışması, artrit veya kafa travması gibi problemler sonrası gelişebilir. Kafa arkasında ve oksipital sinirin üzerinde bulunan kaslardaki gerginlik bile sinir basısına ve ağrıya neden olur. 👉🏻Tedavisinde sinir blokajları çok etkilidir. Oksipital Sinir Blokaji ve Radyofrekans termoregülasyon yöntemi kullanılabilir. Bu tedaviler ile oksipital sinirlerin ağrı iletiminin kesilmesi tedavinin temelini oluşturur. 📞 Telefon: 📲 İnstagram DM 🔛 🌐 Web site: funduszeue.info 📩 E-mail: [email protected] 📲 Facebook: funduszeue.info 📽 Youtube: funduszeue.info . #habibbostan #migren #başağrısı #gerilimtipibaşağrısı #ağrıtedavisi #migrenağrısı #oksipitalnevralji #ağrıozontedavisi #ozonterapisi #kronikağrılar #boyunfıtığı #belfıtığı #belfıtığıtedavisi #belfitigiegzersizleri #boyunağrısı #boyuntedavisi #boyunfıtığıtedavisi #oksipitalsinirblokajı #ağrımerkezi #kuruiğnetedavisi #kuruiğneterapisi #kuruiğneistanbul #sağlık #corona #fıtık #fıtıktedavisi #fıtıkağrısı #günaydın #baş #sinirblokajı

👉🏻Oksipital Nevralji ve Tedavisi

Oksipital Nevralji, migren ya da diğer baş ağrıları ile karıştırılan bir baş ağrısı nedenidir.

Genellikle tek taraflı oluşur. Başın arkasında elektrik çarpması gibi zonklayıcı tarzda ağrı oluşur. Oluşan bu ağrı kronik bir ağrı şeklinde kendini gösterir. Bazen de oluşan bu ağrı kafa derisi, alın bölgesi ve gözlerin arkasında görülür.

Oksipital Nevralji sonucu oluşan ağrının yeri oksipital sinirlerin duyu alanındadır. Bu alanlar kafa derisi, kafanın arka tarafı ve boyun üst bölgesidir.

Birçok vaka altta yatan bir neden olmaksızın görülür. Bazı vakalarda boyunda sinir sıkışması, artrit veya kafa travması gibi problemler sonrası gelişebilir. Kafa arkasında ve oksipital sinirin üzerinde bulunan kaslardaki gerginlik bile sinir basısına ve ağrıya neden olur.

👉🏻Tedavisinde sinir blokajları çok etkilidir. Oksipital Sinir Blokaji ve Radyofrekans termoregülasyon yöntemi kullanılabilir. Bu tedaviler ile oksipital sinirlerin ağrı iletiminin kesilmesi tedavinin temelini oluşturur.
📞Telefon:
📲İnstagram DM 🔛
📩E-mail: [email protected]

Nevralji Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Nevralji, hasar görmüş veya tahriş olmuş bir sinir nedeniyle oluşan şiddetli ve keskin ağrılar olarak adlandırılır. Ağrı, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilirken, semptomlar hafif ya da şiddetli olarak seyredebilir. Yaş, enfeksiyonlar ve birtakım kronik rahatsızlıklar bu duruma neden olabilir. Tedavisi, genellikle altta yatan nedene bağlı olarak yapılırken, bazı ilaçlar ve cerrahi prosedürler nevraljiyi etkili bir şekilde tedavi edebilir.

Şiddetli nevralji, bir kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyerek, günlük işlerin yapılmasına engel olabilir. Bu sebeple şikayetlerin ortaya çıkması ve semptomların görülmesi halinde ilk olarak bir uzmandan destek alınması önemlidir. 

Nevralji Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Nevraljinin nedenleri tam olarak bilinmese de bu duruma yol açabilecek birçok etken bulunmaktadır. Neden olabilecek etken faktörler arasında; ileri yaş, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, çeşitli tümörler sonucu sinirlerde baskı olması ve bazı enfeksiyonlar yer alabilir. Bu duruma nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Enfeksiyonlar
Zona, Lyme hastalığı veya HIV gibi enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkabilecek ciddi komplikasyonlardan biridir. Genç ve yetişkin bireylere oranla bu durum daha çok yaşlılarda görülebilir.

Bası
Sinirler üzerinde oluşan bir bası da bu duruma yol açabilir. Kemiklerden, kan damarlarından veya tümörlerden gelen sinirlerin üzerine bası durumu sonucu ortaya çıkabilir.

Diyabet
Kan şekerinin yüksek olması damarların yanı sıra sinir hücrelerine de zarar verir. Bu gibi durumlarda diyabetik periferik polinöropati gelişme riski yüksektir. El ve ayaklarda uyuşma ya da yanma durumları meydana gelebilir.
Hastalığın türüne ve şiddetine bağlı olarak vücudun belirli bölgelerinde yoğun ve belirgin belirtiler ortaya çıkabilir. Nevralji belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Yanıcı veya batma tarzında ağrı
  • Karıncalanma veya uyuşma
  • İstemsiz kas seğirmesi veya kramp

Nevralji Çeşitleri Nelerdir?

Yaygın olarak görülen nevralji türleri arasında, Trigeminal Nevralji, Postherpetik Nevralji, Oksipital Nevralji ve Glossofarengeal Nevralji yer alır. Sinirler üzerindeki hasara bağlı olarak vücudun belirli kısımlarında gelişen ağrılardır.

Trigeminal Nevralji
Nevraljiler arasında en sık karşılaşılan tip olarak bilinir ve baş bölgesindeki trigeminal siniri içerir. Bu sinirin beyinden yüze, ağza, dişlere ve buruna sinyaller gönderen 3 dalı vardır. Yüzde aşırı hassasiyet durumu ortaya çıkar. Yüze temas etme, yemek yeme, traş olma, konuşma veya gülme gibi durumlarda acılı ağrılar ortaya çıkabilir. 

Postherpetik Nevralji 
Derideki sinirleri etkileyen ağrılı bir durum olarak ortaya çıkar. Zona hastalığının en yaygın görülen komplikasyonudur. Zona, ciltte kaşınmaya, kabarcıklara ve ağrılı deri döküntülerine neden olan viral bir enfeksiyondur. Doğru bir tedavi ile ortaya çıkan ağrılar ve cilt lezyonları iyileşir. Ancak bu durum tekrar edebilir ya da iyileşme görülmeyebilir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte ortaya çıkma riski artar.

Oksipital Nevralji
Boyundan çıkan ve başın arka kısmına sinyaller gönderen oksipital sinirleri etkileyen bir türdür. Sürekli ağrılara neden olabilirken, gözlerin arka kısmında da ağrı durumu yaşanabilir.

Periferik Nevralji
Periferik nöropati olarak da adlandırılan bu durum, periferik sinir sistemindeki sinir hasarı nedeniyle ortaya çıkan ağrıyı ifade eder. Beyin ve omurilik dışındaki tüm sinir liflerini içerebilir.

Nevralji Nasıl Teşhis Edilir?

Çeşitli sorunlardan kaynaklı ortaya çıkabileceği için nevraljiyi teşhis edebilecek bir test bulunmamaktadır. Belirtilerin ortaya çıktığı durumlarda vakit kaybetmeden bir uzmana görünmeli ve gerekli kontroller yapılmalıdır. Hekim, hastanın tıbbi öyküsünü detaylı olarak öğrenir ve bir nörolojik muayene gerçekleştirir. 

Enfeksiyon durumlarını kontrol etmek için kan testi uygulanabilirken, sinirlere baskı durumunun olup olmadığının belirlenmesi için görüntüleme tekniklerinden yararlanabilir. Nevralji tanısından şüphe edilmesi durumunda uzman, Bilgisayarlı tomografi (BT), MRI ya da farklı görüntüleme yöntemleri ile tümör veya farklı durumları tespit edebilir. 

Nevralji Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Nevralji tedavisi, altta yatan nedenlere bağlı olarak yapılmaktadır. Durumun tipi ve şiddeti belirlenmeli ve o duruma bağlı olarak tedavi planlaması yapılmalıdır. Kesin bir teşhis sonucu hastaya ilaç kullanımı veya cerrahi müdahale uygulanabilir. Neden ortaya çıktığı saptanamayan nevraljinin tedavisinde genellikle reçeteli ilaçlar kullanılır. 

İlaç tedavisi, şiddetli ağrı durumlarını kontrol altına almak ve semptomların sıklığını azalt için uygulanır. İlaçların yanında kişiye lokal kremler, sinir blokajı, peruktan girişimler de önerilir. Tedavide hastalığın türüne bağlı olarak nöropatik ağrı ilaçları, antidepresanlar, nonstereoid antienflamatuar ilaçlar kullanılabilir. Bazı durumlarda ise en etkin tedavi yöntemi ameliyattır.

Nevralji Tehlikeli midir?

Hastalığın türüne bağlı olarak ortaya çıkan semptomların şiddetinde de değişiklik görülür. Tedavi edilmemesi halinde ağrı ataklarının süresinde ve sıklığında artış görülebilir.

Nevralji Ağrısını Ne Tetikler?

Trigeminal nevralji vakalarında diş fırçalama, yüz yıkama, yemek yeme veya makyaj yapma gibi eylemler sonucunda şiddetli ağrılar ortaya çıkabilir.

Stres Nevralji Yapar Mı?

Trigeminal nevraljinin nedenleri arasında stres gibi psikolojik etkenler de yer alabilir. Bu nedenle günlük yaşamında aşırı stresten uzak durmak fiziksel ve zihinsel sağlık için önemlidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası