gtin no / GTIN bulma - Manufacturer Center Yardım

Gtin No

gtin no

GTIP numarası nedir? 


Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu&#;nun kısaltmasıdır. Ülkemizde, GTİP Gümrük Tarife Cetvelinde 12&#;li koda verilen isimdir.  Her bir eşya/eşya grubu için bir GTİP kodu bulunmaktadır. uluslararası ticaret yapmak için GTİP numarasına ihtiyaç vardır.

  • İlk 4 Rakam Eşyanın Pozisyon Numarasını,
  • İlk 6 Rakam Dünya Gümrük Örgütü&#;ne üye tüm ülkelerce kullanılan Armonize Sistem Nomanklatür kodunu,
  • inci rakamlar Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kullanılan Kombine Nomanklatür kodunu,
  • uncu rakamlar farklı vergi uygulamaları nedeniyle açılan pozisyonları gösteren kodları,
  • inci rakamlar ise Gümrük Tarife İstatistik (GTİP) kodlarını oluşturur.

Nereden öğrenebilirim?

GTİP numarası ürün adı ile bulmak için buraya tıklayabilirsiniz. Aramak istediğiniz ürünün adını yazdıktan sonra sorgula butonuna basarak GTİP numarasını öğrenebilirsiniz.

GTİP numarası sorgulama nasıl yapılır?

GTİP sorgulama için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin internet sitesinden faydalanılabilir. GTİP kodu sorgulamak için buraya tıkayabilirsiniz.

Şununla etiketlenmiş: GTİP

GTIN Nedir?

Dünya üzerindeki seri olarak üretilip satışa sunulan her bir ürünün GTIN numarası vardır. Her bir GTIN numarası o ürüne özeldir. Benzersiz olduğu için o ürünün kimliği olarak da düşünülebilir. Satın alınan ürünlerin barkod numaralarının yanında yer verilen numara GTIN olarak adlandırılır. Bu numaralar dünyanın her yerinde geçerlidir.

GTIN Açılımı Nedir?

GTIN açılımı farklı şekillerde yapılabiliyor. İki farklı şekilde açılımı bulunan GTIN için yaygın kullanılan açılım global ticari ürün numarası olarak kullanılmaktadır. Bir diğer açılımı da global ticari öğe numarasıdır. Bu kullanım da pek çok farklı e-ticaret sitesi tarafından benimsenmiş durumdadır. Kavramın açılımının ‘küresel ticari ürün numarası’ olarak da geçtiği yerler vardır. Bu açılımı gördüğünüzde de GTIN’den bahsedildiğini bilmelisiniz.

GTIN Türleri

Global ticari öğe numarası yani kısaca GTIN’ler ülkelere ve coğrafi konumlara göre farklılık göstermektedir. GTIN uzunlukları ürünlerin hangi türden olduğuna ve ürünlerin satışının nerede yapılacağına göre farklılık gösterir. Kullanılan GTIN türleri şu şekilde sıralanabilir:

  • ITF: 14 haneli GTIN çeşitleridir. Çoklu ambalajlar için kullanılır. GTIN olarak kısaltılır.
  • JAN: Japonya’da kullanılan GTIN çeşidi olarak bilinir. 8 ya da 13 hanelidir. GTIN olarak kısaltılır.
  • UPC: Kuzey Amerika’da kullanılan GTIN türüdür. 12 hanelidir. Ancak 8 haneli türü de vardır. UPC-E kodlu olan bu 8 haneli kodların 12 haneli UPC-A koduna dönüştürülmesi gerekebilir. GTIN şeklinde kısaltılır.
  • ISBN: Kitaplar, basılı yayınlar için kullanılan GTIN numarasıdır. 13 hanelidir. ISBN değerleri de kullanılabilir ancak bunun ISBN’e dönüştürülmesi gerekebilir.
  • EAN: Avrupa’da kullanılan GTIN olarak bilinir haneli bir koddur. GTIN kısaltması ile ürünler üstünde yer alır.

GTIN Özellikleri Nedir ve Neye Göre Belirlenir?

  • GTIN denilen global ticari ürün numarası ürünün kimlik numarası olma özelliğini taşır.
  • Ürün hangi ülkede hangi şirket tarafından üretildiyse GTIN de ona göre belirlenir.
  • Ticari ürün için bir GTIN numaralandırması tanımlanmasıysa barkodun altında yer alan numaralar GTIN olarak ele alınır.
  • GTIN kodu çeşitli numaralardan oluşur. Bu kod ürünün simgesini, ülkesini, şirketini, referansını ve kontrol numaralarını ifade eder.

Bir örnek verirsek GTIN özellikleri daha iyi anlaşılabilir. Örneğin bir ayakkabı satın alındığınızı düşünün. Ayakkabının üzerinde yer alan GTIN kodu ayakkabının spor mu topuklu mu olduğunu kaç numara olduğunu, hangi markaya ait olduğunu ve benzeri verileri bize sunmaktadır.

GTIN Numarasının Önemi ve Satıcıya Sağladığı Faydalar

Ticaret ile uğraşan kişiler için GTIN kodu çok önemlidir. Bu kişiler hele bir de e-ticaret ile uğraşıyorlarsa o zaman ürünlerinde GTIN kodunun bulunmaması büyük kayıptır. Türkiye’de en çok kullanılan arama motoru olan Google, yılının Şubat ayında aldığı kararla bünyesindeki alışveriş reklamlarında GTIN kodu olmayan ürünleri yayınlamıyor. Yani satıcı ürününü internette satarken Google alışveriş reklamları alanında ürünü sergileyemiyor. Google’ın aldığı bu karar e-ticaret dünyasında kartların yeniden dağıtılmasına sebep oldu. GTIN ve MPN kararları birbiri ardına geldi. Gitti Gidiyor da Google ile birlikte hareket ederek GTIN ya da MPN kodu taşımayan ürünleri alışveriş reklamları alanında yayınlamayı bıraktı. Bu noktada özellikle e-ticaret için global ticari ürün numarası ayrı bir önem kazandı.

Gtın Kodu Nereden ve Nasıl Alınır?

Ürününüz eğer el yapımıysa GTIN koduna ihtiyacınız yoktur. Yine sanat eseri ortaya çıkarıyorsanız ve bunları satışa sunmak istiyorsanız yine GTIN kodu almanıza gerek yok. Ancak e-ticarette ve uluslararası ticarette boy göstermek istiyorsanız ürününüzün mutlaka bir kimliğe ihtiyacı var. Bu kimlik de global ticari ürün numarası almak demek. Bu kod sayesinde ürününüz global ticari ürün numarası sahibi küresel çapta tanımlı bir ürün olarak satış platformlarında yerini alabilir.

Ülkemizde GTIN kodu yani bir önceki kısımda da bahsettiğimiz üzere bulunduğumuz ülkeye uygun EAN kodu nasıl alınır şimdi de ondan bahsedelim. Bu kodu alabilmeniz için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) olan Milli Mal Numaralandırma Merkezi’ne başvurmanız gerekir. Firmanızın bir EAN-UCC numarası edinmesi gerekiyor. Bu kod sadece firmanıza özeldir ve başka bir kuruluş tarafından kullanımı söz konusu değildir.  Sonra ise ülkemizin kodunu kullanarak GTIN oluşturulur.

Türkiye’de Kullanılan GTIN Kodu Hangisidir?

Türkiye GTIN numarası ’dur. Bu kod küresel çapta Türkiye GTIN kodu olarak tanınır. Bu kodun sonrasında bir önceki kısımda bahsettiğimiz 4 haneli firma kodu gelmektedir. Ürün çeşidine göre bu sayı değişebilir, illa 4 basamaklı olmasına gerek yoktur. Ardından ise ürün kodu ve kontrol hanesi gelir. Bu hanelerin hepsi birleştirildiğinde ile başlayan 13 haneli GTIN koduna sahip olmuş olursunuz.

GTIN Tüm Ürünler İçin Zorunlu Mudur?

GTIN kodu ürünlerin çoğunda bulunsa dahi her ürün grubu için zorunlu tutulmaz. Global ticari ürün numarası bulunmayan ürün grupları da vardır.  Bu kısımda sizler için GTIN numarası bulunması zorunlu olmayan ürünler maddeler halinde sıralandı:

  • Ön siparişi verilen ürünler
  • ISO standardı olarak kabul edilmeyen dönemlerde baskısı yapılan kitaplar
  • El yapımı ve özel üretim ile yapılan ürünler
  • Markanın kendi mağazasına ait olarak üretilmiş ürünler
  • Tasarım şeklinde yapılan giysiler
  • Antika değeri taşıyan ürünler ve klasik( tek olan alternatifi bulunmayan) ürünler
  • Takı, toka ve ziynet eşyaları
  • Sanatsal değer taşıyan ürünler ( tablo, heykel, el yapımı seramik, işleme ürünler gibi)

Bu ürünlerde global ticari ürün numarası kullanmanız zorunlu değildir.

MPN İle GTIN Arasındaki Farklar

MPN kodu GTIN’den farklı olarak üretici parça numarası olarak açılımı yapılan koddur. Yine GTIN gibi MPN de ürünleri tanımlamak amacıyla kullanılmaktadır. Ancak MPN barkodun yanında değil ürünün üzerinde yer alır. Harf ve sayılardan oluşur. Bu noktada global ticari ürün numarasından ayrılan MPN bir üretici kuruluşun çeşitli ürünleri arasından belirli bir ürünü tanımlamasına yardımcı olmaya yarar. MPN genelde global ticari ürün numarası olmayan ürünlerde bulunan koddur.

Ürünlerdeki Barkod İle GTIN Arasındaki Fark Nedir?

Bir üründe GTIN tanımlanması yapılmışsa barkod numarası ile ürünün GTIN kodu aynıdır. Ancak bu noktada barkod ile GTIN kodu arasında bazı farklılıklar da bulunur. Barkod satışı yapılan ürünün etiketi üzerinde yer alan 2 boyutlu çizgilerdir ve ürünün kasadan geçişi sırasında okutulur. GTIN ise bu 2 boyutlu kodun 0 ile 9 arasındaki rakamlar ile ifade edilmiş biçimidir.

Bir Ürünün GTIN veya MPN Numarasına Nasıl Ulaşır?

GTIN kodu nasıl bulunur sorusu da bu konuda araştırılan bir diğer sorudur. Eğer bir ürünün satışını yapıyorsanız ve GTIN kodunu bulmakta zorlanıyorsanız tedarikçiyle irtibata geçebilirsiniz. Bu yöntem işe yaramadıysa ürünün markası ile irtibata geçip bilgi alabilirsiniz. Eğer ürünün barkodu üzerinde duruyorsa GTIN kodu çoğu zaman bu barkodun yanında bulunur. Basılı eserlerde bu kod kapak kısmında yer alır. Kutulu ürünlerde ise GTIN numarası ürünün kendi üzerinde değildir. Kutunun dış yüzeyinde yer alır. Bu şekilde GTIN kodunu bulabilirsiniz. MPN kodu için de yine aynı adımları takip edebilir ve numaraya ulaşabilirsiniz.

GTIN Numarasından Ürün Bilgilerini Sorgulama

GTIN numarası sorgulama ile küresel ticari ürün numarasına ulaşarak ürün hakkında bilgi edinmek mümkündür. Ürünün global ticari ürün numarasını dijital ortamda sorguladığınızda ürünün üreticisi ve ürün hakkında daha detaylı bilgilere ulaşılabilir. Bu bilgilere ulaşmak için kullandığınız GTIN kodunun hatalı olduğunu düşünüyorsanız endişe etmenize gerek yok. Çünkü elinizdeki kod 8 hane ve üzeri bir hane sayısı içerdiğinden muhtemelen hata bu kodun bir kısmında yapılmıştır. Dijital ortamda yapılan aramalarda bu hatalar otomatik olarak giderilir ve üreticinin aynı kodlu ürününe yönlendirilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası