php ders notları / (PDF) PHP (programlamaya giriş ders notları) | Ebru Uz - funduszeue.info

Php Ders Notları

php ders notları

Hafta

Modüller/İçerik/Konular

1. Hafta

PHP Tanımı ve Sunucu Kurulumları

2. Hafta

PHP Yazım Notasyonu ve Değişkenler

3. Hafta

PHP de Karar kontrol yapıları ve Döngüler

4. Hafta

Dizi ve Dizi işlemleri

5. Hafta

Dizi ve Dizi işlemleri

6. Hafta

Fonksiyon, Sınıf ve Nesne Kavramları

7. Hafta

HTML ve PHP

8. Hafta

PHP ile Veritabanı İşlemleri

9. Hafta

PHP ile Veritabanı İşlemleri

Hafta

MYSQL

Hafta

PHP de tarih saat işlemleri

Hafta

PHP de sabit değerler, sihirli sabitler ve süper değişkenler

Hafta

PHP de sunucu (server) bilgileri işlemleri

Hafta

Cookies kullanımı ve oturum yönetimi

Koşullara Dayalı İşlemleri Gerçekleştirme

Kod yazarken sıklıkla kullanılan koşul belirteçleri, duruma bağlı olarak işlemler yapmamıza olanak sağlar. Genel yapıları 3 şekildedir:

1. if ( koşul ) &#; koşul gerçekleşirse komut uygulanır.

2. if ( koşul ) else &#; &#; koşul gerçekleşmez ise ELSE&#;de belirtilenler uygulanır.

3. if ( koşul ) elseif (koşul ) else &#; &#; İlk koşul gerçekleşmezse alternatif koşullar elseif ile belirtilebilir.

Örnekler

Aşağıdaki örnekte $islem 4 değerini alır, koşul cümlesi olarak yazdığımızda php bize bu yargının doğru olduğunu echo da belirttiğimiz cümle ile gösterir:

<?php $islem = 2 + 2; if ( $islem == 4 ) { echo "2 + 2, 4 eder!"; } ?>

NOT: Koşul gerçekleşirse yapılacaklar { &#; } şeklinde belirtilir. Ancak yapılacak iş tek satırlık ise direkt altına yazarak işlem yaptırtabiliriz:
<?php

$islem = 2 + 2; if ( $islem == 4 ) echo "2 + 2, 4 eder!"; ?>

Aşağıdaki örnekte koşul gerçekleşmezse ELSE ile php&#;ye ne yapacağını söylüyoruz:

<?php $benim_sayim = 5; if ( $benim_sayim == 4 ) echo "Benim sayım 4!"; else echo "Benim sayım 4'ten farklı!"; ?>

Ve son olarak araya bir koşul daha alarak yukarıda 3. yapıda bahsettiğimiz ELSEIF kullanımına bakıyoruz:

<?php $sayi_tut = 6; if ( $sayi_tut < 5 ) echo "Sayım 5'den küçük!"; elseif ( $sayi_tut > 5 ) echo "Sayım 5'den büyük!"; else echo "Sayım 5!"; ?>

Bir değişkene bağlı koşullu işlem yaparken IF, ELSEIF, ELSEIF &#; şeklinde uzunca bir komut kullanmak hem zamanımızı alır, hem php derleyiciyi yorar. Bu gibi durumlarda Switch kodu işimizi kolaylaştırır.

<?php $secim = 3; switch( $secim ) { case 1: echo "Benim sayım 1!"; break; case 2: echo "Benim sayım 2!"; break; case 3: echo "Benim sayım 3!"; break; default: echo "Benim sayım 1, 2 veya 3 değil!"; } ?>

Yukarıdaki örnekte görüldüğü üzere $secim değişkeninin aldığı değere göre switch komutuyla işlem yapılmasını sağladık. Burada case 1:, değişkenin hangi değerde olması durumunda işlem yapacağını bize bildirir. break; ise switch&#;den çıkılması gerektiğini php ye anlatmamıza yarar.default: olarak belirtilen son satır ise hiçbir koşul sağlanmadığı takdirde yapılacak işi tanımlar.

Aşağıda başka bir örnekte string (alfasayısal) bir değişkenle Switch kullandık:

<?php $kimin = "Ali"; switch( $kimin ) { case "Ali": echo "Ali'nin"; break; case "Hasan": echo "Hasan'ın"; break; default: echo "Kimsenin değil!"; } ?>

Dize, birden fazla değişken barındıran veri grubudur. Bu değişkenler aynı türdedir ve tek bir ana değişken içerisinde bulunurlar.

Örneğin 4 değişkenli bir alfasayısal yapımız var:

<?php $model1 = "Mercedes"; $model2 = "Opel"; $model3 = "BMW"; $model4 = "Peugeot"; ?>

Şanslıyız ki bu modeller 4 tane, ya tane olsaydı? Tek tek yazacak mıydık? Elbette hayır, çünkü dize kullanarak işimizi hızlandırabiliriz.

Sayısal Dizeler

Gruba dahil her değişkenin bir numara ile belirtildiği yapıdır. 2 şekilde yapılır.

<?php // 1. Yol $modeller = array("Mercedes","Opel","BMW","Peugeot"); // 2. Yol $modeller[0] = "Mercedes"; $modeller[1] = "Opel"; $modeller[2] = "BMW"; $modeller[3] = "Peugeot"; ?>

Çağrışımsal Dizeler

Dizeleri çağırmak için kullandığımız sayıların yerini kelimeler alır.

<?php // 1. Yol $puanlar = array( "Ali" => 10, "Hasan" => 15, "Murat" => 22, "Ayse" => 32, ); // 2. Yol $puanlar["Ali"] = 10; $puanlar["Hasan"] = 15; $puanlar["Murat"] = 22; $puanlar["Ayse"] = 32; ?>

Dize İçinde Dize (Çoklu Dizeler)

Bir arraylist içerisinde dizeler kullanabiliriz. Her bir dize için [] eklenir.

<?php $aileler = array( "Eliçalışkan" => array("Murat","Çiğdem","Esra"), "Keçecioğlu" => array("Yavuz","Mustafa") ); echo $aileler["Eliçalışkan"][0] . ", Eliçalışkan ailesinin bir üyesidir."; ?>

Birden fazla işlemi aynı anda yapmak, dizelerlerle çalışmak için döngülerden faydalanırız. Bunlardan biri de While() döngüsüdür.

While( koşul ) { &#; } şeklinde kullanımı olan bu komutta koşul doğru (true) olana kadar iç kısımdaki kod tekrarlanmaktadır. Örneğin:
<?php

$sayi = 1; while( $sayi <= 5 ) { echo "Benim sayım $sayi!"; $sayi++; } ?>

Aşağıdaki şekilde sonuç verir:

Benim sayım 1! Benim sayım 2! Benim sayım 3! Benim sayım 4! Benim sayım 5!

Do &#; while Döngüsü

Eğer kodu önce yaptırtacak sonra koşulu kontrol edeceksek bu komut bize yardımcı olur. Yukarıdaki aynı işlemi bu komutla yapalım:

<?php $sayi = 1; do { $sayi++; echo "Benim sayım $sayi!"; } while( $sayi <= 5 ); ?>

Aşağıdaki şekilde sonuç verir:

Benim sayım 2! Benim sayım 3! Benim sayım 4! Benim sayım 5! Benim sayım 6!

Bir kodu, belirttiğimiz şekillerde ve sayılarda yaptırtmak için for komutu bize yardım eder.

for( değişken, koşul, artış miktarı ) { &#; } şeklinde kullanılır. Örneğin:

<?php for ( $i = 1; $i <= 5; $i++ ) { echo "Benim sayım $i!"; } ?>

Yukarıda, FOR( &#; ) içerisinde yazdığımız kodun anlamı: $i 1 dir, $i 5&#;e eşit ya da ondan küçük olduğu sürece $i&#;yi 1 arttır ve aynı işlemleri tekrar et. Aşağıdaki şekilde sonuç verir:

Benim sayım 1! Benim sayım 2! Benim sayım 3! Benim sayım 4! Benim sayım 5!

Foreach Döngüsü

Bir dize (array) içerisindeki tüm değerleri listelemek, onlar üzerinde işlem yapmak için bu komuttan yararlanabiliriz.

<?php $sayilar = array("Bir","Iki","Uc"); foreach( $sayilar as $deger ) { echo $deger; } ?>

Aşağıdaki şekilde sonuç verir:

Bir Iki UcPHP'de hazırlayacağımız özel fonksiyonlarla işlerimizi kolaylaştırabilir, türlü işlemler için zaman kazanabiliriz. function isim( değişkenler ) { } şeklinde kullanılır. Örneğin:
<?php AdimiYaz(); function AdimiYaz() { echo "Murat Eliçalışkan"; } ?>

Parametre Kullanmak

Fonksiyonları bazı değişkenlerle birlikte kullanabiliriz.
<?php echo "Benim adım "; AdYaz( "Murat" ); echo "Kardeşimin adı "; AdYaz( "Çiğdem" ); function AdYaz( $ad ) { echo $ad . "<br />"; } ?>
Aşağıdaki gibi çıkacaktır:
Benim adım Murat Kardeşimin adı Çiğdem
Parametre sayısı birden fazla da olabilir. Parametreler arasına virgül (,) alarak bu işlemi yaparız. Ayrıca bazı parametreleri opsiyonel (seçime bağlı) ayarlamamız da mümkün. Bunları bir örnekte görelim:
<?php AdYaz( "Murat", 27 ); AdYaz( "Çiğdem", 25, true ); function AdYaz( $ad, $yas, $kalin_yaz == false ) { if ( $kalin_yaz ) echo "<b>$ad, $yas yaşında.</b><br />"; else echo "$ad, $yas yaşında.<br />"; } ?>
Aşağıdaki gibi görünecektir:
Murat, 27 yaşında.

Çiğdem, 25 yaşında.

Fonksiyonlarda Değer Döndürmek

Fonksiyonlar return; komutu ile bir sonucu elde etmemizi sağlayabilir. Aşağıda bir sayının karesini alan fonksiyon anlatılmıştır:
<?php echo Karesi( function Karesi( $sayi ) { return $sayi * $sayi; } ?>
Bu örnekte gördüğümüz fonksiyonun döndürdüğü değer sayısaldır, bir fonksiyon sayısal, alfasayısal (string), mantıksal (boolean) veya dize (array) döndürebilir. Ayrıca bir fonksiyonun işlevini kesip tekrar ana kodlara dönmesi için boş bir şekilde return; kullanılabilir.

HTML ile hazırladığımız bir form PHP yardımıyla nasıl işlevsel hale getirilir? Bu başlıkta bunu öğreneceğiz.

Bir form yapısı şu şekildedir.

<html> <body> <form action="funduszeue.info" method="post"> Adınız: <input type=text" name="isim" /> Yaşınız: <input type=text" name="yas" /> <input type="submit" name="gonder" value="Gönder" /> </form> </body> </html>

Burada METHOD özelliği iki şekilde olabilir: &#;get&#; ve &#;post&#;. GET verileri adres satırına ekleyerek gönderir. Örneğin funduszeue.info?ad=murat şeklinde olacaktır. POST metodu ise verileri aynı dosyaya adres satırına yansımadan gönderir. Yani yollanan dosya yine funduszeue.info adına olacaktır.
PHP bizler için form verilerini iki değişkende saklar. GET ile alınan verileri $_GET[&#;nesne&#;], POST ile alınan verileri $_POST[&#;nesne&#;] şeklinde. Burada nesne olarak belirtiğimiz HTML formunda INPUT&#;larda belirttiğimiz &#;name&#; özelliğindeki değerdir.

$_GET İşlevini Kullanmak

Bu şekilde gönderilen veriler adrese eklenirler. Yukarıdaki form method=&#;get&#; olarak gönderilseydi, adresimiz funduszeue.info?ad=murat&yas=27 şeklinde olurdu. PHP ile bu verileri işlemek içinse $_GET[&#;ad&#;] ve $_GET[&#;yas&#;] nesnelerini kullanırdık.
NOT: Aşağıdaki örnekte isset() bir değişkenin tanımlı olup olmadığını kontrol etmemize yarar. Tanımlanmamış değişken kullanmak php de hata mesajları almanıza yol açar. isset() tanımlıysa TRUE değilse FALSE olarak döner.

<html> <body> <?php if ( isset( $_GET['ad'] ) && isset( $_GET['yas'] ) ) echo $_GET['ad'] . ", " . $_GET['yas'] . " yaşındadır."; ?> <form action="funduszeue.info" method="get"> Adınız: <input type=text" name="isim" /> Yaşınız: <input type=text" name="yas" /> <input type="submit" name="gonder" value="Gönder" /> </form> </body> </html>

$_POST İşlevini Kullanmak

Bu şekilde gönderilen veriler adrese eklenmez. Yukarıdaki form method=&#;post&#; olarak gönderilseydi, adresimiz funduszeue.info?ad=murat&yas=27 şeklinde olurdu. PHP ile bu verileri işlemek içinse $_GET[&#;ad&#;] ve $_GET[&#;yas&#;] nesnelerini kullanırdık.

<html> <body> <?php if ( isset( $_POST['ad'] ) && isset( $_POST['yas'] ) ) echo $_POST['ad'] . ", " . $_POST['yas'] . " yaşındadır."; ?> <form action="funduszeue.info" method="post"> Adınız: <input type=text" name="isim" /> Yaşınız: <input type=text" name="yas" /> <input type="submit" name="gonder" value="Gönder" /> </form> </body> </html>

İnternet Programcılığı - I Ders Notları

İçindekiler

Webin Temelleri

HTTP ve HTML

HTTP, kullanıcıların bilgisayarındaki web tarayıcısı ile web sayfalarını barındıran web sunucuları arasındaki iletişimin biçimini, işleyişini kurallara bağlayan bir iletişim standardıdır. Web sunucusunun görevi, sunmakla yükümlü olduğu web sayfalarına gelen istekleri beklemek ve eğer istekler geçerli ise ilgili web sayfasını istemci bilgisayara göndermektir. Web sunucu ile istemci çoğu zaman direkt iletişim funduszeue.info ve cevapların doğru şekilde aktarılmasını sağlamak için istemci ile sunucu arasında router, gateway, proxy gibi cihazlar yer alabilir. Bu cihazlar, istemcinin aynı bilgiyi tekrar istemesi gibi durumlarda veri trafiğini azaltmak ve web sitesinin yüklenme hızını arttırmak için web sayfalarını veya bilgileri önbellekleyebilir. İstemci tarafından istenilen veri eğer ara cihazlarda önbelleğe alındıysa, cevap sunucudan değil aradaki cihazdan yapılır. Böylelikle verinin istemciye ulaşması için dolaşacağı yol azaltılmış ve verinin yüklenme hızı arttırılmış olur. Web sunucuları aynı anda bir çok isteğe cevap verebilecek şekilde dizayn edilmişlerdir. Sunucu herhangi bir isteğe cevap vermediği anlarda dinleme eylemeni gerçekleştirir. Yani, gelebilecek isteklere cevap verebilmek için tetikte bekler.

İstemci ile statik bir web sunucu arasındaki iletişim genellikle aşağıdaki sırada gerçekleşir.

  1. İstemci web tarayıcısından bir bağlantıya tıklayarak ve adresi bağlantı çubuğuna yazarak funduszeue.info adresine girer.
  2. Tarayıcı funduszeue.info alan ismine karşılık gelen IP adresini tespit eder.
  3. Tarayıcı öğrendiği IP adresine ait web sunucuya web sitesinin ana sayfasını görüntülemek üzere istekte bulunur.
  4. Bu istek internet ağı vasıtasıyla web sunucuya ulaşır.
  5. Web sunucu isteği alır ve bu istek doğrultusunda web sitesinin ana sayfasını diskinde arar.
  6. Web sunucusu ilgili sayfayı bulur ve iletişim halinde olduğu istemciye yollar.
  7. İstemcinin bilgisayarındaki tarayıcı ilgili sayfayı görüntüler.

Aslında web sayfası içinde düz metinden farklı her bileşen(resim dosyalar, videolar) için aynı işlemler tekrarlanır.

Bir web sitesine erişmek için tarayıcıya web sitesinin adresini yazarız veya bağlantılara tıklarız. Web sitelerinin adresleri bilindiği üzere funduszeue.info biçimindedir ve bunlara alan adı denir. Alan adları ziyaretçilerin web sitelerine daha kolay ve akılda kalıcı şekilde erişebilmelerine yarar. Aslında bilindiği gibi internet üzerinde her türlü iletişim IP adresleri vasıtasıyla olur. Dolayısıyla istemci ile web sunucu arasındaki iletişim için de hem istemcinin hem de sunucunun IP adresleri gereklidir. İstemcinin web sunucusuna yollamak için hazırladığı istek paketinin içinde kendi IP adresi de vardır. İlk aşamada istemcinin web sunucu hakkındaki tek bilgisi web sunucunun alan adıdır. Tabii ki istemcinin web sunucu ile iletişim kurabilmesi için web sunucunun IP adresine ihtiyacı vardır. Bu aşamada devreye alan adı sunucuları girer. Alan adı sunucuları sayesinde bir alan adına karşılık gelen IP adresini öğrenebiliriz. 2. adımda tarayıcı, funduszeue.info alan adına sahip sunucunun IP adresini öğrenebilmek için alan adı sunucularına bir sorgu gönderir. Alan adı sunucularının bu sorguya cevabı ise funduszeue.info alan adına karşılık gelen IP adresidir.

Yukarıda istemci ile statik web sayfaları barındıran bir web sunucunun iletişim adımlarını inceledik. Eğer web sayfalarımızın dinamik olmasını istiyorsak bu iletişim adımları biraz değişecektir. Öncelikle dinamik web sayfalarının ne anlama geldiğinden bahsedelim. Dinamik web sayfaları, kullanıcıların farklı isteklerine farklı cevaplar verme beceresine sahip olan web sayfalarıdır. Örneğin saati gösteren bir web sayfası dinamik olmak zorundadır. Çünkü örneğin kullanıcı sayfaya itibariyle girdi ise , itibariyle girdi ise yazmalıdır. Yani aynı sayfa kullanıcının girdiği saate göre farklı metinler içermelidir. Bu tamda dinamik web sayfalarının davranma biçimidir. Dinamik web sayfaları oluşturmak için PHP ve MySql kullanılabilir. PHP

/home/okten/Downloads/Notepng

MariaDB: MySQL Klonu

Oracle, MySQL’i geliştiren şirket olan Sun MicroSystems’i satın aldıktan sonra, MySQL’e katkı sağlayan geliştirici topluluğu projenin gelecekte açık kaynak kodlu olarak kalıp kalmayacağı konusunda endişeler duymaya başladılar.

PHP Dilinin Temelleri

Literals(Veri Sabitleri)

Sabit verileri ifade etmek için kullanılan yapılara literal denir. 21 0xA3 “Merhaba” “” ” ” ‘g’ true false null

Identifiers(Tanımlayıcılar)

Değişkenlere, fonsksiyonlara, sınfılara kodlayan kişi tarafından verilen isimlere denir.

  • Tanımlayıcılar, a-z A-Z _ ve içerirler.
  • Tanımlayıcılar Türkç karakterler ve boşluk içermezler.
  • Tanımlayıcıların ilk karakteri rakam olamaz. YaNlış Tanımlayıcılar 3tas buyuk sayi küçüksayı en-buyuk en?buyuk

    Dogru Tanımlayıcılar uctas tas8 t2tr en_buyuk_sayi _enbuyuk

Değişken İsimleri

Değişken isimleri, $ karakteri ve onu takip eden bir tanımlayıcıdan oluşur. $en_buyuk_sayi $sayi7

$ sayidogrusu //$ karakterinden sonra geçerli bir tanımlayıcı gelmiyor. $9tas // 9tas geçerli bir tanımlayıcı değil. Çünkü rakam ile başlıyor. $_en_son

Değişken isimleri büyük-küçük harf ayrımı yapar. Yani $buYUK degiskeni ile $buyuk değişkeni aynı değişkenler değillerdir.

Fonksiyon İsimleri

Fonksiyon isimleri direkt tanımlayıcı olarak seçilirler. Fonksiyon isimleri büyük-küçük harf ayrımı yapmaz. echo EcHo karesini_al 3tas // Geçerli bir tanımlayıcı değil

Sınıf İsimleri

Sınıf isimleri de geçerli bir tanımlayıcı olmalıdır. Büyük-küçük harf ayrımı yapmaz.

Sabitler

Sabit isimleri geçerli bir tanımlayıcı olmalıdır. Adet olarak, sabit isimleri büyük harflerle ifade edilir. sabitler yapısı ile tanımlanır.

Yukarıdaki ifade değerine sahip PI isimli bir sabit oluşturur.

Veri Türleri

Skaler Veri Türleri

  • Integer (Tamsayılar)
  • Floating-Point(reel Sayılar)
  • String(Metin)
  • Boolean(true, false)

Birleşik Veri Türleri

  • Array(Dizi)
  • Object(Nesne)

Özel Veri Türleri

Integer Veri Türü

Tamsayı veri türüdür. Platformdan platforma değişmekle beraber -2,,, ile -2,,, arasında değerler alabilir.

echoPHP_INT_MIN; echo "\n"; echoPHP_INT_MAX; $sayi = ; echo "\n"; echo$sayi;

PHP’de tamsayılar varsayılan olarak onluk sayı sisteminde ifade edilirler. Fakat, tamsayıarı farklı sayıs sistemlerinde de ifade etmek mümkündür. PHP, ikilik, sekizlik, onaltılık sayı sistemlerinde tamsayıları ifade etmeeye imkan tanır.

  1. İkilik Sayı Sistemi PHP’de ikilik sayı sisteminde bir tamsayı ifade etmek için bu sayının başına 0b koyulur.

    0b 0b 0b 0b // 2 ikilik sayı sisteminin bir rakamı değildir.

  2. Sekizlik Sayı Sistemi PHP’de sekizlik sayı sisteminde bir tamsayı ifade etmek için bu sayının başına 0 koyulur. // 8 olmaz. // Hatalı, 8 ve 9 sekizlik tabanın rakamları değllerdir
  3. Onaltılık Sayıs Sitemi PHP’de onaltılık sayı sisteminde bir tamsayı ifade etmek için bu sayının başına 0x koyulur. 0xAF 0xABCDEF 0xG // G, onaltılık sayı siteminde bir rakam değilidr.
$sayi = 0b; // 0*2^0 + 0*2^1 + 1*2^2 = 4echo$sayi;
$sayi = ; // 6*8^0 + 1*8^1 = 6 + 8 = 14echo$sayi;
$sayi = -0xFF; // F*16^0 + F*16^1 = 15 + 15* = 15 + = echo$sayi;

Floating-Point Sayılar (Reel Sayılar)

Onndalıklı sayılar formunda reel sayıoları ifade etmek için kullanılan veri türüdür .

E12 // = *10^12 E // *10^

$a = ; $b = 1 - ; // printf('%f', $a); if($a == $b ){ echo'a ile b eşit'; } else { echo'a ile b eşit değil'; }

Büyük Küçük Harfe Duyarlılık

Kullanıcılar tarafından tanımlanan sınıf isimleri, yerleşik yapılar ve anahtar kelimeler(, , , gibi) büyük-küçük harfe duyarlı değildir.

Örneğin aşağıdaki üç satırın birbirinden farkı yoktur.

echo("hello, world"); ECHO("hello, world"); EcHo("hello, world");

Fakat, değişken isimleri büyük-küçük harfe duyarlıdır. , , değişkenleri birbirinden farklıdır ve farklı değerler alabilirler.

Boşluk ve Yeni Satır Karakterleri

PHP’de deyimler arasında kullanılan boşluk veya yeni satır karakterleri yorumlayıcı tarafından dikkate alınmaz.

Direkt Değişmez Veriler(Literals)

Programlama dili içerisinde tek başına bir veri taşıma yeteneğine sahip yapılardır. Program içerisinde kullanılan tamsayılar ve kayan noktalı sayılar, tırnak içerisinde yazılan metin ifadeler, , , direkt değişmez verilere örnektirler. 0xFE "Merhaba Dünya" 'Selam' true null

xzxx

Expressions(İfadeler)

Bir ya da daha fazla değişkenden, operatörden (örn. +) veya fonksiyondan meydana gelen ve programlama dili tarafından yorumlandığında bir değer döndüren ifadelerdir. , , =”Yaz”= ifadelere örnektir.

Statements(Deyimler)

Programlama dilinin cümleleridir. Programın en küçük birimleridir. Deyimler ifadelerden oluşur. PHP’de deyimlerin sonuna noktalı virgül() karakteri gelir.

Operatörler

Operatörler, bir veya birden fazla değeri herhangi bir işleme sokan ve yeni bir değer üreten yapılardır. Operatörlerin üzerinde işlem yaptığı değerlere operand denir. Operatörler aslında fonksiyonların daha kullanışlı halleri olarak düşünülebilir. Çoğu operatör operandlarının değerini değiştirmemesine rağmen bazı operandlar operandlarının değerlerini değiştirir.

Atama Operatörleri

= atama operatörüdür. Bir çok kez değişkenin önceki değeri işlem yapıp elde edilen sonucun yine aynı değişkene atanmasını isteyebiliriz.

Atama operatörü olan operatörünün önce sağ tarafı çalıştırılır ve elde edilen değer operatörün sol tarafındaki değişkene atanır.

$sayi_toplama = 5; $sayi_toplama =

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası