fazla çekirdek yemenin zararları / Çekirdek zararlı mı, kilo yapar mı? Çekirdeğin yan etkileri nelerdir? - Sağlık Haberleri - Spor

Fazla Çekirdek Yemenin Zararları

fazla çekirdek yemenin zararları

Kuruyemişler arasında en sevilen hangisidir diye sorsak, pek çok kişinin cevabı şüphesizay çekirdeğiolacaktır. Lezzeti ile adeta bağımlılık yapan ay çekirdeği, her yaştan ve her konumdan kişinin severek tükettiği yemişlerden bir tanesidir. Yaz akşamlarında uzayıp giden balkon sohbetlerinde, bir filmin en heyecanlı yerinde, uzun yolları daha çekilir kılmak istediğinizde… Ay çekirdeği; her an ve her yerde hayatınıza eşlik edebilir. Bu yönü, ona “en sevilen kuruyemiş” yakıştırmasını yapmamızın da başlıca sebebidir. Peki, bu kadar hayatımızın içinde olan bu yemiş hakkında neler biliyoruz?Ay çekirdeğin faydaları ve zararları nelerdir?Kimler bu kuruyemişi yemeli, kimler kaçınmalıdır? Hepsini sizler için bu yazıda derledik!

Ay Çekirdeğinin Faydaları ve Zararları

Öncelikle uyarımızı yapalım: her yiyeceğin fazlası bünyeye zarar verir. En sağlıklı besinleri bile dozunda yemek ve beslenme düzeninizde besin çeşitliliğine önem vermek önemli… Vereceğimiz tavsiyeler sağlıklı, sıradan bir yetişkin içindir. Kronik rahatsızlığı olanlar, çocuklar ya da risk altındaki öteki gruplar her beşini doktorlarına danışmalıdır. Ağzınızın tadı bozulmasın!

Ay Çekirdeğinin Faydaları

Ay çekirdeğinin faydaları ve zararları sıralamasına, bardağın dolu tarafı ile başlayalım! Öncelikle ay çekirdeğinin faydalarına bakalım…

  • Ay çekirdeği stresle mücadelede etkili bir beşindir. Çıtlama hareketi ile attığınız stres bir tarafa, vücudunuzda salgılanmasını sağladığı salgılar ile de stresi önleyicidir. Bu nedenle anksiyete sıkıntısı olanlara önerilmektedir.
  • Ay çekirdeğinin hafızayı kuvvetlendirdiği de düşünülmektedir. Yağlı yapısı, stres azaltıcı etkisi ve içerdiği vitamin ve mineraller düşünüldüğünüde; ders çalışan herkese tavsiyemizdir!
  • Ay çekirdeği sizi tok tutar! Bunu yaparken de bünyenize faydalı maddelerin girmesini sağlar. Hafif beslenmek isteyenler için hazır gıdalara iyi bir alternatif oluşturur.
  • Ay çekirdeği, vücutta protein sentezlenmesine destek olmaktadır. Bu nedenle kaslardaki ağrılara ve zayıflamalara karşı da etkilidir.
  • Ay çekirdeği içerdiği magnezyum ile bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Çeşitli hastalıklara karşı koruma kalkanı görevi görür.

Ay Çekirdeğinin Zararları

Yazımızın başında, ay çekirdeğinin faydaları ve zararları nelerdir diye sorduk… Olumlu olduğu kadar potansiyel olarak olumsuz olabilecek noktalara da değineceğiz! Ancak şunu belirtelim. ay çekirdeğinin zararları, bünyesel farklılıklardan ve aşırı tüketimden kaynaklanmaktadır. Az ve öz tüketildiğinde faydaları, zararlarından üstün gelir.

  • Aşırı miktarda ay çekirdeği tüketimi kilo alımına neden olabilmektedir. Söylediğimiz gibi, ay çekirdeği epey yağlı bir tohum. Size verdiği enerjiyi harekete dökebilecek bir hayat düzeniniz yoksa, fazlası kilo olarak geri dönebilir. Hareketli bir yaşam biçiminde sorun azalacaktır.
  • Ay çekirdeğinin fazlası cilt sağlığı için de zararlıdır. Aslında ay çekirdeğinin sivilce yapacağı düşüncesi sadece kısmen doğurudur. Vücutta sivilcelenmenin pek çok farklı nedeni olabilir. Ay çekirdeğim kimi sivilcelenme rahatsızlıklarını arttırabilir.
  • Ay çekirdeğinin tüketime hazırlanma süreci de oldukça önemli… Fazla tuzlu bir şekilde kavrulmuş ay çekirdekleri olumsuz sonuçlar verebilir. Tüzün fazlası zarar teşkil edeceği için, tuzlu ay çekirdeğini dengeli bir biçimde tüketmekte yarar var. Fazla tuz ağız içerisinde yara yapabilir, tansiyonu yükseltebilir, boşaltım sisteminde olumsuzluklar yaratabilir.
  • Ay çekirdeğinin kabuğundan uygun bir biçimde çıkartılması gerekmektedir. Kabukları ile yemek tek çok soruna neden olabilir. Bağırsak sağlığı için ay çekirdeğini kabuğundan uygun bir biçimde çıkartmak gerekir.

Her lezzeti dozunda yemek gerektiğini bir kere daha hatırlatalım! Ay çekirdeğinin faydaları ve zararları dengelendiği ve uygun miktarda yendiği takdirde mutfağınızda her zaman yeri olmalı…

Ay Çekirdeği Nasıl Elde Edilir?

Ay çekirdekleri, ayçiçeklerinin bize hediyesidir. Bu güzelkuruyemiş, ismini de çiçeğinden almaktadır. Sarı yaprakları ile yüzünü güneş ışınlarına dönen güzellet güzeli ayçiçeğinin, ortasındaki siyah bölgeden gelmektedir.

“Aydınlık Çiçeği” tanımlamasından gelen ve dilimizde “Günebakan” olarak da adlandırılan Ayçiçeği, özellikle Trakya Yöresi’nin en değerli bitkilerinden bir tanesidir. Ülkemizdeki tarım üretiminin omurgasını oluşturan ürünler arasında yer almaktadır. Ayçiçeği hem yağı hem de çekirdeği ile mutfaklarımıza katkı sağlamaktadır. Ayçiçeğinin orta kısmında yer alan minik siyah çekirdekler, kurutulup kavrularak yenmeye hazır hale getirilir.

Ay Çekirdeği Nasıl Tüketilir?

Ay çekirdekleri genellikle atıştırmalık olarak tüketilmektedir. Bu amaçla kavrulma işleminden geçerler. Ay çiçeğinin faydaları ve zararları, geçirdiği işlemlerle de belirlenmektedir. Bu nedenle doğru üreticiden alınan ürün ve doğu şekilde kavrulmuş ay çekirdekleri tercih edilmelidir.

Ay çekirdeğinin farklı kullanım alanları da mevcuttur. Atıştırmalık olmanın yanısıra, salatalar ya da soğuk mezeleri süslemek ve daha besleyici hale getirme için de kullanılmaktadır. Ayıklanmış ay çekirdekleri, genelde sabah kahvaltılarında yenen müsli karışımlarının içerisine eklenebilir. Bunun yanısıra yoğurta tüketildiğinde harika bir ara ogün oluşturur. Konduğu her yiyeceği renklendirir, lezzetlendirir.

Ay çekirdekleri, fırıncılıkta da sıkça kullanılmaktadır. Ay çekirdeğinin faydaları ve zararları bu şekilde yediğimiz ekmeklerin ya da öteki pastane ürünlerinin içerisine de girmektedir. Ay çekirdeği ile süslenmiş poğaçalar, içerisine ay çekirdeği konmuş ekmekler ve diğer ürünler mevcuttur.

Kısacası bu lezzetlikuruyemişbugün mutfakların pek çok farklı alanında karşımıza çıkmaktadır. Bu da ay çekirdeğinin faydaları ve zararları konusunda bilinçlenmeyi çok daha önemli hale getirmektedir.

Ay Çekirdeğinin Besin Değerleri

Ay çekirdeğinin faydaları ve yararları söz konusu olunca, bu her yerde karşımıza çıkan tohumun besin değerlerine göz atmamak olmaz… Ay çekirdeği öncelikle önemli bir enerji deposudur. Yağlı yapısı sayesinde yiyen kişiye enerji verir. İçerisinde ayrıca pek çok vitamin de yer almaktadır. B grubu vitaminlerinden, diyabet başta olmak üzere pek çık kronik hastalıkla mücadele eden B1 vitamini bunlardan birisidir. Yine aynı vitamin ailesinden özellikle nörolojik hastalıkları onmele özelliği bulunan B6 vitamini de ay çekirdeğinde bol miktarda bulunmaktadır.

Ay çekirdeği mineral açısından da oldukça zengindir. Fosfor, magnezyum ve manganez içermektedir. Bu mineraller konusunda herhangi bir eksiklik yaşayan kişilerin, tıbbi yöntemlerin yanısıra ay çekirdeğini de uygun dozda beslenme düzenlerine aktarmaları önerilebilir.

Önceki MakaleSonraki Makale

3 Yorum

esilaselmagns

Strese, muhabbete iyi gelen çekirdeğin faydalarını funduszeue.info sonra daha çok ve rahatca tüketebilirim 🙂

Gülay

Harika bilgiler tesekkurler .

Fatma Teber

Sohbet arkadaşı çekirdek…

Kabak çekirdeği yemenin faydaları! Kabak çekirdeği faydaları ve zararları nelerdir?

Gün içinde tükettiğimiz sebze ve meyvelerin kendisi olduğu kadar tohumları ve çekirdekleri de farklı şekillerde tüketilebilir. Bunlardan biri kabağın çekirdeğidir. Kabağın çekirdeklerinin temizlenip kurutulması ile elde edilen kabak çekirdeği tam bir şifa deposudur. Türk toplumu içerisinde de sevilen bir çerez türü olan kabak çekirdeği, sağlık için sayısız faydayı içinde barındırdığı için lezzetinin yanı sıra olumlu etkileriyle de tercih edilir. İşte kabak çekirdeği hakkında merak edilen soruların bilinmeyen tüm yanıtları.

Kabak Çekirdeği Faydaları

  • Kabak çekirdeği lezzetinin yanı sıra oldukça faydalı bir besin içeriğine de sahiptir. Sadece 30 gramlık kabak çekirdeğinin içerisinde karbonhidrat, yüksek lif, bakır, kalsiyum ve fosfor gibi insan sağlığı için olmazsa olmazlar arasında yer alan mineralleri kazanabilirsiniz.
  • Kabak çekirdeği tek başına yüksek bir antioksidan deposudur. Buna ek olarak doymamış yağ asitleri de içerir. Bunlar da kanser oluşumunu engelleyen bileşenlerdir.
  • İdrar kaçırma sorunu olan kişilerin kabak çekirdeği tüketmesi önerilir.
  • Vücudun ihtiyaç duyduğu magnezyum oranının yüzde 79’unu kabak çekirdeği ile karşılayabilirsiniz.
  • Kan basıncını koruyan bir görevi vardır.
  • Kalp krizi risklerini aza indirger.
  • Şekeri düzenleyici etkileri bulunmaktadır.
  • Kabak çekirdeği nitrit oksit içeriğine sahiptir. Bu bileşen kan damarlarının genişlemesinde yardımcı olduğu için düzenli kullanılırsa damarlarda plak oluşumunu engeller.

Kabak Çekirdeği Zararları

  • Kabak çekirdeğinin içeriğinde lif oranı çok yüksektir. Bu yüzden tüketim miktarında dikkatli olunmadığı takdirde midede şişkinlik ve gaza neden olabilir.
  • Kabak çekirdeğinin içeriğindeki lifler, kabızlığa iyi gelir ancak fazla tüketilirse kabızlığa yol açabilir.
  • Kabak çekirdeği sindirimi zor bir çerezdir. Bu yüzden sindirim sistemi hastalığı olan kişilerin tüketimde dikkatli olması önerilir.

Kabak Çekirdeği Saça Faydaları

Kabak çekirdeğinin saça faydaları olup olmadığı hem kadınların hem de erkeklerin merak ettiği konular arasındadır. Kabak çekirdeği tüketiminin saça faydası hakkında bir araştırma yoktur. Ancak kabak çekirdeği yağının saç uzamasını ve saç köklerini güçlendirdiği bilinmektedir.

Kabak Çekirdeği Prostata İyi Gelir Mi?

Erkekler için en büyük sağlık sorunlarından biri prostattır. Prostat hastalığı olan kişiler doğal yiyecekler ile bu sorunlarına şifa bulmak isteyebilir. Kabak çekirdeği de bu kapsamda tüketilmesi önerilen yiyeceklerden biridir. Düzenli bir şekilde kabak çekirdeği tüketilmesi hem prostata iyi gelir hem de prostatın büyümesini önler.

Kabak Çekirdeği Hamilelikte Tüketilir Mi?

Kabak çekirdeğinin protein, mineral ve vitamin içeriği oldukça yüksektir. Bu yüzden hamile kadınlar tarafından da tüketilmesi önerilir. Doğru miktarda tüketildiği takdirde hamile kadınlara dinçlik verdiği ifade edilir. Aynı zamanda içerisindeki doymamış yağ asitleri de anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimini destekler.

Kabak Çekirdeği Faydaları Cinsellik

Kişiler tarafından dikkat edilen noktalardan birisi tükettikleri yiyeceklerin afrodizyak etkisi taşıyıp taşımadığıdır. Kabak çekirdeği afrodizyak etkisi olan besinlerden biridir. Çinko bileşeni kadınları cinsel açıdan uyarır. Omega-3 yağ asitleri da sağlıklı bir cinsel hayatı destekler. Bu yüzden kabak çekirdeği hem libidoyu yükseltir hem de doğurganlığı arttırır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası