belde fıtık patlaması belirtileri / Fıtık Patlaması Nedir? | Fıtık Patlaması Belirtileri ve Tedavisi

Belde Fıtık Patlaması Belirtileri

belde fıtık patlaması belirtileri

Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi

Bel bölgenizde, zaman zaman kalçalara, bacaklarınıza ve ayaklarınıza yayılan ağrılardan şikayetçi misiniz? Bel ağrıları, bacak ve kalça ağrıları, karıncalanma ve uyuşukluk gibi sorunlarınız varsa, otururken ve yürürken zorluk çekiyor, hareket ederken zorlanıyorsanız bel fıtığı ihtimaline karşı doktorunuza görünmenizde yarar var.

Bel Fıtığı Nedir? (Lomber Disk Hernisi)

Tıbbi ismi Lomber Disk Hernisi olan bel fıtığı, sinirlerin disk kayması veya yırtılması sonucu omurlar arasında sıkışmasıdır.

Omurgamızda her omurun (vertebra) arasında diskler vardır. Bu diskler omurlar arasında bir çeşit amortisör işlevi görür. Omurganın bel kısmı 5 adet lomber omurdan ve her biri arasındaki disklerden oluşur. Vücudumuzun temel ağırlığını en çok bu bölge taşır.

Lomber bölge denilen bel bölgemizdeki bu disklerin zorlanma, düşme, ağır yük kaldırma gibi birçok farklı sebeplerden oluşabilen kayma veya yırtılması sonucu omurilik sinirleri omurlarımız arasından çıkabilir. Böyle bir durumda omurlar arasında sıkışan sinirler sadece bel bölgesinde değil, kalça ve bacak bölgelerine de varan dayanılmaz ağrılara sebep olur.

Omurganın yapısı, disklerin yapısı ve bel fıtığını gösterir çizim

Bel Fıtığının Belirtileri

Genellikle vakaların başlangıç aşamalarında, belden bacaklara doğru yayılan ağrılarla kendisini gösteren bel fıtığının çeşitli düzeylerinde farklı belirtileri de vardır.

  • Bel ağrısı
  • Bacaklara yayılan ağrılar
  • Bacaklarda ve/veya ayaklarda karıncalanma ya da uyuşma
  • Ayaklarda güçsüzlük
  • Otururken ve yürürken zorlanma
  • Kas Güçsüzlüğü
  • Hareket ederken zorlanma
  • İktidarsızlık
  • Çabuk yorulma
  • İdrar tutamama
  • Denge kaybı

Bazı vakalarda bel ağrısı hiç görünmez veya çok zayıf bir ağrı sebebiyle önemsenmez.

Fakat bu durum hastalığın ilerlemesine yol açarak sıkışan sinirlerin bacaklarda ağrı yapmasına yol açar. Bu sebeple belinizde değil ama bacağınıza yayılan ağrılarınız varsa bu ağrıların sebebi bel fıtığı olabilir.

Bel Fıtığının Nedenleri

Omurlar arasında yer alan disklerin sıvı içeriklerinin zamanla ve yaşlanmaya bağlı olarak azalması, disklerin dayanıklılıklarını olumsuz etkiler. Ağır ve ani yük kaldırma, kontrolsüz bel hareketleri, uzun süre ayakta durma veya oturma, düşme, çarpma gibi travmalar, zorlanma ve egzersiz eksiklikleri gibi nedenler; dayanıklılığını yitirmiş disklerde kayma veya yırtılmalara neden olabilir.

Bel fıtığına yol açabilecek etkenler

  • Yaşlanma ve dejenerasyon
  • Aşırı kilo
  • Ağır yük kaldırmaktan oluşan ani gerilim
  • Travma

Bel Fıtığı Risk Faktörleri Nelerdir? Bel Fıtığı Kimlerde Görülür?

Bel fıtığı hastalığı bazı meslek gruplarında yaygın olarak görülür. Özellikle bedene aşırı yük bindiren, ağır yük taşımaya dayalı iş kolları, uzun süre otomobil kullanmak, sürekli masa başında egzersiz yapmadan çalışmak zorunda kalan kişilerde sıklıkla görülmektedir.
Bel fıtığının cinsiyete dayalı olarak görülmesinde herhangi bir fark olmamakla birlikte, hamilelik dönemlerinde aşırı kilo alınmasına bağlı olarak bel omurlarındaki basıncın artması ve bel fıtığına yakalanma riskinde artış görülebilir.

Bel fıtığının en önemli faktörü şişmanlıktır. Aşırı kilolu kişilerde bel fıtığı çok daha yaygın görülmekle birlikte tedavisi de daha zor olmaktadır.

Birçok sağlık problemine yol açan sigara kullanımının bel fıtığına da olumsuz bir etkisi var. Sigara kullanımı, disklerde sıvı kaybına neden olur ve bel fıtığı riskini arttırır. Ayrıca sigaranın vücudun iyileşme sürecini uzattığı bilinen bir gerçektir.

Bel Fıtığı Teşhisi Nasıl Konur?

Bel fıtığı tanısı konulması için öncelikle doktor, hasta öyküsünü öğrenir ve fizik muayene yapılır. Hastanın kas refleksleri ve kas gücünün test edilebilmesi için nörolojik muayene de gerekli görülebilir.

Fizik muayene sonrasında, MR, BT taramaları gibi yüksek çözünürlüklü tanı cihazları vasıtasıyla omurgadaki baskı ve omurilik sinir basısı tespit edilir. Tüm bunların yanı sıra elektromiyogram denilen EMG cihazı ile hastanın hangi sinir köklerinin fıtıktan etkilendiği ortaya çıkarılır.

Bel ve Bacak Ağrılarım İçin Hangi Doktora Gitmeliyim?

Bel ve bacak bölgesine yayılan ağrılar sebebiyle ilk olarak tercih etmeniz gereken bölümler, beyin ve sinir cerrahisi ile fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümleridir.

Bel Fıtığı Tedavisi

Bel fıtığının tedavi yöntemleri kişiye özgü, hastanın ve hastalığın durumuna bağlı olarak belirlenmelidir.

Başlangıç aşamasındaki hastalıklarda öncelikle istirahat tavsiye edilebilir. Bel fıtığı teşhisi konulan bir hastaya doktor; kısa istirahat, ağrıya sebep olan tahrişin azaltılmasına yönelik anti-inflamatuar ilaçlar, ağrıyı kontrol etmek için ağrı kesiciler, fizik tedavi, egzersiz veya epidural steroid enjeksiyonları gibi tedavi yöntemleri önerebilir.

Doktorunuz istirahat öneriyorsa, ne süreyle yatak istirahati yapmanız gerektiğini sormalısınız. Uzun süreli yatak istirahatleri eklem sertliği ve kas güçsüzlüklerine yol açar ve bel fıtığı tedavinizi olumsuz etkiler. Bel ağrıları için 2 gün ve bel fıtığı için de 1 haftayı geçen istirahat süreleri önerilmez.

Tüm bunların yanı sıra bel fıtığı tedaviniz boyunca çalışmaya devam edip edemeyeceğinizi de doktorunuza danışmalısınız.

Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi

Doktor tarafından bel fıtığı için önerilebilecek ilk tedaviler arasında; ultrasonik ısıtma tedavisi, elektrik uyarıları, sıcak uygulama, soğuk uygulama ve DRX Spinal Dekompresyon gibi tedaviler vardır. Bu uygulanmalar bel fıtığı ağrısını, inflamasyonu ve kas spazmını azaltabilir ve bir egzersiz programına başlanmasını kolaylaştırır.

Bel fıtığının ameliyatsız yöntemlerle tedavisinin temel amacı, fıtıklaşmış diskin yol açtığı sinir tahrişini azaltmak ve omurgayı koruyarak işlevselliğini artırmaktır.

Bel fıtığının tedavisinde fizik tedavi ve fizyoterapi yöntemleri önemli bir yer tutar. Bu çerçevede sıcak uygulamaları, ultrason, lazer, ağrı kesici akım tedavileri, masaj, DRX Spinal Dekompresyon tedavisi, mobilizasyon, kuru iğneleme, bantlama en sık tavsiye edilen tedavi yöntemleridir.

Bazı vakalarda ağrıyı azaltmak ve hareket etmeyi kolaylaştırmak için bel bölgesine epidural enjeksiyonlar ve sinir blokları yapılabilir.

Fiziksel egzersizler bel fıtığı tedavisinin ayrılmaz bir parçası olarak tedavinin erken döneminde başlamalıdır.

Tedavinin başlangıç aşamasında hastaya, günlük aktivitelerini nasıl düzenleyeceğiyle ilgili bilgi verilir. Ağrıların artmasına yol açmayacak biçimde esneme, germe ve postür egzersizlerini içeren bir program başlatılır.

Tedavi sürecinin ilerleyen dönemlerinde ve ağrının da azalmasıyla birlikte, dayanıklılığı ve kuvveti artırıcı egzersizlere geçilebilir. Hastanın günlük hayatına ve çalışma hayatına mümkün olan en kısa sürede dönmesi hedeflenerek ve hastanın klinik bulguları takip edilerek egzersizlerin yoğunluğu programlanmalıdır.

DRX spinal dekompresyon tedavisi

Bel fıtığında traksiyon olarak adlandırılan çekme ve germe yöntemi çok uzun yıllardır uygulanmaktadır. Traksiyon tedavisiyle omurganın tümü çekiliyordu. Günümüzde teknolojinin sağladığı imkanlar çerçevesinde DRX Spinal Dekompresyon tedavisiyle sadece fıtık olan bölge bilgisayara giriliyor ve sadece o bölgeye işlem yapılıyor. Böylece tüm omurga çekme işlemine tabii olmamış oluyor.

DRX spinal dekompresyon tedavisi bel fıtığı hastalarında %86 başarı oranına sahip ameliyatsız bir tedavi yöntemidir.

DRX cihazı ile bel fıtığının oluştuğu disk üzerine negatif basınç oluşturarak kontrollü traksiyon uygulanır. Diğer traksiyon yöntemlerine nazaran çok daha güvenli ve etkili bir çekme sağlayarak ilerlemiş fıtık vakalarında bile başarıyla uygulanabilir.

DRX spinal dekompresyon tedavisi ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

DRX – SPİNAL DEKOMPRESYON İLE BEL FITIĞI TEDAVİSİ UYGULAMASI

Sıkça Sorulan Sorular

Bel Fıtığı Patlaması Nedir?

Bel fıtığı patlaması tabiri halk arasında fıtığın çok büyük olduğunu ifade etmek için kullanılıyor. Bel fıtığının büyüklüğü ve derecesi MRG görüntüsüne dayanarak belirlenir. Fıtık denilen yapının tıbbi ismi nükleus pulposus, fıtığı dıştan saran bağ dokusunun tıbbi ismi ise anulus fibrosus’tur. Fıtığın bu dıştan saran yapıyı da geçip dışarı çıkarak omuriliğe ve omurilikten çıkan sinire çok şiddetli baskı yapması haline halk arasında fıtık patlaması denilmektedir.

Bel Fıtığından Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Bel fıtığı genellikle hareketsiz bir iş hayatı ve yaşam tarzı, masa başı çalışma, şişmanlık, ağır ve dikkatsiz yük kaldırma, mücadele sporları veya bilinçsiz spor yapma, hatalı oturuş ve duruş alışkanlıkları, stres, sigara ve alkol kullanımı, uzun süre otomobil kullanma ve hamileliğe bağlı olarak görülmektedir.

Oysa hayatınızda yapabileceğiniz basit düzenlemelerle bel fıtığı riskini azaltmanız mümkündür.

Öncelikle bel bölgenizi tamamıyla kavrayan ergonomik sandalyeler tercih etmelisiniz. Çok derin veya çok yumuşak koltuklar omurganız için sağlıklı değildir. Aynı pozisyonda uzun süre oturmaktan kaçınmalısınız.

Özellikle uzun süre araba kullanmak bel fıtığına neden olabilir. Mümkünse saat başı mola verilmeli ve kısa bir müddet ve kısa bir mesafe de olsa yürüyüş yapılmalıdır.

Herhangi bir cismi kaldırırken, kaldıracağınız yük çok ağır olmasa da belinize ağırlık vermeden dizleriniz üzerinde eğilerek, yükü bacaklarınıza vererek kaldırmalısınız.

Herhangi bir sporu yapmaya başlamadan önce mutlaka açma-germe ve ısınma hareketlerini öğrenerek doğru biçimde yapmalısınız. Spor sırasında belinizde ağrı hissederseniz aktiviteye son vermelisiniz.

Yüksekteki bir şeye uzanmak için mutlaka basamak veya merdiven kullanmalı, büyük eşyaları hareket ettirmek gerekiyorsa çekmek yerine itmeyi tercih etmelisiniz.

Aşırı kilolar, omurlar ve dolayısıyla diskler üzerine olan yükü arttırdığı için fazla kilolarınızdan mutlaka kurtulmalısınız.

Bel Fıtığı İçin Korse Tedavisi Etkili Midir?

Doktorunuz bazı durumlarda bel fıtığı korsesi kullanmanızı önerebilir. Bel fıtığı korsesi ağrıları azaltmada yardımcı olabilir fakat fıtıklaşan diskin iyileşmesini sağlayamaz.

Bel çekme fıtığa iyi gelir mi?

Bel fıtığı tedavisinde traksiyon dediğimiz çekme, germe yöntemi ağrıların hafiflemesini sağlayabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus vardır. Bu tedavinin mutlaka bir fizik tedavi uzmanı ya da fizyoterapist tarafından uygulanması gerekir. Aksi takdirde bu uygulama geri dönüşü olmayan zararlara yol açabilir.

Ayrıca günümüzde gelişen teknoloji traksiyon tedavilerinin elle değil çok gelişmiş cihazlar ile yapılmasını sağlıyor. En gelişmiş traksiyon tedavi yöntemi olan DRX spinal dekompresyon tedavisi ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

Bel Fıtığında Cerrahi Müdahale Ne Zaman Gereklidir?

Fizik tedavi, ilaç tedavisi, istirahat ve benzeri tedaviler uygulanmasına rağmen hastalığın iyileşmediği hallerde veya belirgin, ilerleyici nörolojik bulgular varsa, örneğin ayakta düşüklük olması, ürolojik problemler, ağrılarının tedaviye rağmen düzelmemesi gibi durumlarda ameliyatı düşünmek gerekir.

Bel Fıtığı İçin Sert Yatak İstirahati Doğru Mudur? Yerde yatmak bel ağrılarına iyi gelir mi?

Sert yatakta veya yerde yatmanın fıtık ve ağrı tedavisinde kanıtlanmış hiçbir etkinliği yoktur. Bel fıtığı çok ciddi bir omurga rahatsızlığıdır ve tedavisi uzman doktorunuzun yönlendirmesiyle yapılmalıdır.

Hangi Pozisyonda Yatmak Uygundur?

Bel ve boyun sağlığı için ideal yatış pozisyonu cenin pozisyonudur. Bu pozisyonda bele yüklenen basıncı azaltmak amacıyla dizlerin arasına yastık koyulması ve bacakların karına doğru çekilmesi faydalıdır.

Fıtık Kendiliğinden Geçer Mi?

Fıtık kendiliğinden geçmez. Belirli bir dönemde daha az ağrı hissetmeniz bu problemden kurtulduğunuzun göstergesi değildir. Fıtığın ilerlemesi çok daha büyük sorunlara yol açabilen bir hastalıktır ve ihmal edilmeden uzman doktorlar eşliğinde tedavi edilmelidir.

Bel Fıtığına Bitkisel Çözüm Mümkün Mü?

Çeşitli bitkilerin ağrı kesici özellikleri malum olmakla birlikte, ağrınızın kesilmesi ciddi bir omurga problemi olan fıtığın iyileştiği anlamına gelmez. Fıtık çok ciddi bir omurga hastalığıdır ve bitkisel ilaçlarla, halk arasında kırık çıkıkçıların uyguladığı bel çekme veya sülük yöntemleriyle tedavisi mümkün değildir. Bu tip yöntemler çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Sağlığınızı uzman hekimler dışında yöntemlere, bilim dışı uygulamalara kesinlikle emanet etmeyin.

Evde Fıtık Tedavisi Yapılabilir Mi?

Fıtık tedavisi uzman olmayan ellerde yapılamaz. Bu tip çabaların sonucu çok daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Fakat evde uzman fizyoterapist eşliğinde ve yönlendirmesiyle fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi uygulanabilir. Evde Fizik Tedavi ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

Masa Başı Çalışanlarda Bel Ağrılarının Sebepleri Nelerdir?

Günümüzde hem gelişen teknolojiler hem korona virüsten sonra daha da yaygınlaşan ve hayatımıza tamamıyla giren evden çalışma kültürü masa başı ve sağlıksız pozisyonlarda oturmayı artırdı.

İster ofiste olsun ister evde veya kafelerde çalışalım, doğru pozisyonda oturmamak, ergonomik olmayan çalışma masası ve sandalyeleri, çok uzun süreler aynı pozisyonda kalmak bel, boyun ve dirsek ağrılarına yol açacaktır.

Masa Başı Çalışanları Bel Fıtığı ve Bel Ağrılarını Önlemek İçin Ne Yapmalı?

  1. Başınızı öne veya arkaya doğru eğmeyin. Genellikle bilgisayar ekranına bakarken başımızı öne doğru eğiyoruz oysa doğrusu başımızı mümkün olduğunca doğal pozisyonunda tutmaktır.
  2. Klavye ve fare yan yana durmalı, dirsekler 90 derecelik açıda olmalıdır.
  3. Dizüstü bilgisayarınızı veya tabletinizi kucağınızda uzun süre kullanıyorsanız bu durum omurganızda fizyolojik eğriliğin bozulmasına yol açar. Bu problemi harici klavye ve fare kullanarak önleyebilirsiniz.
  4. Monitörünüz gövdenizden bir kol uzaklığında olmalı ve monitörün üst kısmı göz seviyenizde olmalıdır.
  5. Sandalye deyip geçmeyin. Mutlaka ergonomik bir sandalye kullanın. Sırt desteği olan, oturma yeri ile ayarlanabilir sırt desteği arasında 95– derecelik bir açı bulunan bir sandalye tercih edilmelidir. Sandalye yüksekliğiniz mutlaka ideal bir konumu size sağlayabilecek yüksekliğe göre ayarlanmalıdır.
  6. Bacağınızın alt kısmıyla diziniz arasında 90 ila derecelik bir açı olmalıdır. Diğer bir önemli konu olan sandalye yüksekliği ise ayarlanabilir tercih edilmelidir.
  7. Uzun süre bacak bacak üstüne atmayın.
  8. En az 45 dakikada bir mola vererek oturduğunuz yerden kalkıp hareket edin. Birkaç açma germe hareketi yapabilir, kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Bel Fıtığı İçin Uygulanabilecek Egzersizler Nelerdir?

Bel ve boyun ağrılarınızı önlemek ve omurga sağlığınızı korumak için egzersiz yapmak hayati önemdedir. Fakat hangi egzersizleri nasıl yapacağınızı mutlaka uzmanlara danışmalı, spor yapmadan önce doğru ısınma hareketleri yapmalısınız. Fıtık hastalığınız varsa doktorunuza danışmadan egzersiz yapmak çok daha hayati sorunlara yol açabilir.

Bel fıtığı tedaviniz için Fizyorem Uzmanları Yanınızda

Bel fıtığı ile ilgili sorularınızı sayfanın üstündeki veya iletişim sayfamızdaki formu doldurarak bize iletebilir ya da +90 () 90 96 nolu telefonumuzdan arayarak uzmanlarımızdan yanıt alabilirsiniz!

İlgili Hastalıklar ve Tedavilerimiz

Bel fıtığı patlar mı? İşte belirtileri ve tedavisi

Bel fıtığı nedir ?

Bel fıtığı, omurların arasında yer alan ve bir tür süspansiyon görevi gören jölemsi yumuşak kısmın sert dış kapsülünü aşarak dışarı çıkması ve sinirlere basınç yada baskı uygulayarak ağrı, uyuşma, karıncalanma veya kuvvet kaybına yol açması durumudur. Ağrı öksürmekle, ıkınmakla ve gülmekle artar. Ayakta durmak, oturmak ve öne eğilmekte ağrıyı artırır. Aşırı kilo, ağır yük kaldırmaktan kaynaklanan ani bir gerilim yaşlanma ve dejenerasyon gibi faktörler nedeniyle diskin dış kısmındaki halkada zayıflama ya da yırtılma olduğunda fıtıklaşma meydana gelir.

Özellikle ani başlangıçlı fıtıklar ağır kaldırma, travma yada ani hareket ile oluşur. Bazı hastalarda ise arada bir olan kısa sürede kendiliğinden geçen ağrılı bel tutulması atakları görülür. Hastalar çoğu zaman düzeldiklerinden bunu önemsemezler ama en sonunda bu hastalarda şiddetli bel tutulması ve ağrı başlar hatta ciddi fıtıklar gelişebilir. Bu yakınmalar hastalara hayatı zehir eder hale gelir. Orta hat bel fıtıklarında hasta ağrıyı genellikle belinde hisseder. Yana çıkan fıtıklarda ise ağrı genelde bir bacağa yayılma ile kendini gösterir.

Ağrı ile birlikte bacakta uyuşma, güç kaybı, refleks ve denge kayıpları ortaya çıkabilir. Hasta otururken ve yürürken de zorluk yaşayabilir. lomber disk hernisi, hiç bulgu vermeyebilir funduszeue.info patlamış fıtık ifadesini açıklamak gerekir. funduszeue.info fıtıkta (protrüsyon) Anulus fibrozustaki kısmi defekt yoluyla diskin arkaya doğru herniye olmasıdır. 3. Derece (Ekstrüde disk) Anulus fibrozustaki tam defekt yoluyla diskin arkaya doğru herniye olmasıdır. Tam katı geçiyor ise bu duruma patlamak ifadesi yanlış olarak kullanılmaktadır.

Belirtileri nelerdir ?

Ağrı, uyuşma, karıncalanma, kuvvet kaybı, yanma, üşüme görülebilir. Kronik ve ilerlemiş durumlarda düşük ayak, idrar veya gaita problemleri de gelişebilir.

Tetikleyen sebepler nelerdir ?
Öne eğilerek ağır kaldırma, obezite, iş hayatı(sporcular, ağır işlerde çalışanlar, masa başı işi yapanlar, ev işleri), uzun süre oturma, sigara, diyabet sayılabilir.

En sık kimlerde görülür? 
Erişkinlerin yüzde 80’i hayatlarının bir döneminde en az bir kez bel ağrısından yakınmaktadır. Bel fıtığı, genelde 60 yaş arasındaki erişkin grupta sık görülmesine rağmen, hemen her yaşta ortaya çıkabilir. 

Bel fıtığı patlar mı ?

Fıtık patlamaz; dış sağlam kısımdan sızarak sinire yumuşak basınç oluşturur. Patlamış olarak ifade edilen fıtıkların patlamamış denilen fıtıklardan daha erken iyileştiği bilimsel bir gerçektir.

Bel fıtığı tedavisinde en önemli metot nedir?
Fıtık tedavisinde en önemli metot ise Fıtık konusunda kendini iyi geliştirmiş, bilgili ve tecrübe sahibi Uzman bir Doktordur. Çünkü hangi metodu kullanması gerektiğine en iyi karar verme donanımına sahiptir. 

Bel fıtığı tedavisi nelerdir ?
İstirahat, disk içi basıncı ve omur çevresindeki yumuşak dokularda yüklenmeyi azaltarak fıtığın veya diğer bel ağrılarının iyileşmesinde yardımcı olabilir. Yatak ne sert ne de aşağı çökecek kadar yumuşak olmalıdır. Hasta sırt üstü, sağ ve sol yan pozisyonda yatabilir. Doktorunuzun önerdiği kadar istirahat yapılmalıdır. En önemli şey fıtık ve bel ağrısı yapan etkenleri iyi ayırt edebilecek ehil bir uzman doktor bulmak ve onun gözetiminde hayatımızı devam ettirmektir. Bir yöntem uygulatıp tedavi oldum artık her şey iyi gidecek düşüncesi yanlıştır. Çoklu yöntem uygulamak çok önem arz eder.

Ne manuel terapi, ne proloterapi ne nöral terapi ne kuru iğneleme ve ne de kök hücre uygulamaları tek başına çözüm üretici değildir. Bele kortizon, lazer, ozon, hidroterapi, radyofrekans gibi yöntemlerle de bel fıtığına kesin çözüm üretilememektedir. Sülük, hacamat (yardımcı olarak kullanılabilir) ve yüzeyden sürülen kremlerin çözüm üretici etkisi yoktur. Ameliyat, ancak %'lik kısmında gerekmektedir ve dışkı ve idrar tutamam, cinsel fonksiyonlarda bozulma, ve her türlü(asla tek yöntem değil) tıbbi tedavi ve önleme rağmen ilerleyen kuvvet kaybı gelişmesi durumlarında düşünülür. Ameliyatlar ve disk içi uygulanan nükleoplasti veya anuloplasti gibi yöntemler diske zarar verdiğinden gelecek ay ve yıllar içinde yeni problemlerin davetçisi olabilmektedir ve esnekliği belli derecelerde kısıtlar ve hastayı hafif veya ciddi özürlü hale getirebilir. Ameliyatın endoskopik veya mikrocerrahi olması cazip gösterilmektedir ancak açık cerrahi gibi volüm azalması yaptığından dolayı diske verilen zararı engellememektedir.

Bel fıtığı olanlar nelere dikkat etmeli?
Ani hareketlerden kaçınılmalı, ağır kaldırılmamalı, spor yaparken beli zorlamaktan kaçınmalı, uzun süreli olarak aynı pozisyonda kalınmamalı, eğilirken dizleri kırarak bel düz olarak eğilmeye dikkat edilmeli, omurgayı zorlayacak ve zedeleyecek hareketler yapılmamalı, kilo almamalı, kilolu olanlar mutlaka normale dönmelidir, el çantası yerine hafif sırt çantası tercih edilmeli, çok fazla ayakta durulmamalı, duruluyor ise bir yere yaslanılmalı, sırt üstü veya yan yatmak tercih edilmeli, dik ve kısa süreli oturulmalı ve bel desteklenmeli.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası