nazofarenk kanseri / Nazofarenks Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir? - Dr. Altan Yıldırım

Nazofarenk Kanseri

nazofarenk kanseri

Kapsam

Bu bölümde &#;Nazofarenks (Üst Yutak) Kanseri&#; ile ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Bu bağlamda aşağıdaki bölümler ele alınmıştır:

  • Nazofarenks (üst yutak) nedir?
  • Nazofarenks kanseri riskleri ve nedenleri
  • Nazofarenks kanseri belirtileri
  • Nazofarenks kanseri taraması
  • Nazofarenks kanseri tipleri
  • Bir nazofarenks kanseri uzmanına görünmeli miyim?
  • Nazofarenks kanseri hakkında doktorunuza ne sorabilirsiniz.

Nazofarenks (üst yutak) nedir?

Farenks&#;in Kısımları

Farenks boğazın tıbbi adıdır. Farenks 3 kısımdan oluşmaktadır ve nazofareks de bu kısımlardan biridir. Nazofarenks boğazın burunla birleşen bölümüdür. Nazofarenkste gelişen kanser nazofarenks (nazofaringeal) kanseri olarak adlandırılmaktadır.

Farenksin diğer iki bölümü orofarenks (ağzın hemen arkası) ve hipofarenks (gırtlak &#; larenkse yakın)’dir.

Şekilde geçen kelimeler  (yukarıdan aşağıya doğru):

  1. Burun boşluğu (Nazal kavite)
  2. Nazofarenks (üst yutak)
  3. Dil
  4. Orofarenks
  5. Laringofarenks
  6. Larenks
  7. Özofagus (geçit)

Farenks’in kısımlarını gösteren diyagram

Boğazda kanser ne anlama gelmektedir?

İnsanlar bazen boğaz kanseri ifadesini farenksteki 3 bölümden herhangi birinde gelişen kanser için kullanmaktadırlar. Boğaz kanseri bazen de tiroid bezi, gırtlak (larenks) ya da yemek borusu (özofagus) kanserlerini açıklamak içinde kullanılmaktadır. Karışıklığa mahal vermemek için sahip olduğunuz kanserin tıbbi adını tam olarak bilmek önemlidir, çünkü böylece doğru bilgiye ulaşmanız mümkün olur.

Boynunuzdaki lenf düğümleri

Lenf düğümleri; lenfatik sistemin bir parçası olan, küçük, fasulye şeklinde bezlerdir. Boyunda bir grup önemli lenf düğümleri bulunmaktadır. Nazofarenkste başlayan kanserler bu lenf düğümlerine yayılabilirler.

Şekilde geçen kelimeler  (yukarıdan aşağıya doğru):

  1. Lenf düğümleri

Baş ve boyundaki lenf düğümlerini gösteren diyagram

Baş ve boyundaki lenf düğümlerini gösteren diyagram

Nazofarenks kanseri riskleri ve nedenleri

Nazofarenks kanseri oldukça nadir görülen kanserlerden biridir. Nofarenks kanserlerinin en çok neden kaynaklandığını tam olarak bilmemekle birlikte bazı risk faktörlerini bilmekteyiz.

Bilinen risk faktörleri

Diyet &#; Kötü beslenme kansere yakalanma riskinizi arttırabilir. Ayrıca nazofarenks kanserinin terbiyeli, tuzlu ve salamura gıdalardan fazla tüketen kişilerin olduğu topluluklarda daha yaygın olduğunu bilmekteyiz.
Virüsler &#; Nazofarenks kanserleri Epstein Barr virüsü (EBV) ile ilişkilendirilmiştir. Ancak bir çok kişi de EBV virüsü taşımakta ve ondan zarar görmemektedir.
Aile öyküsü &#; Özellikle 40 yaş altındaki yakın bir akrabası nazofarenks kanseri taşıyan kişilerin bu kansere yakalanma riski daha yüksektir.
Ahşap tozuna maruz kalma &#; Meslekleri nedeniyle ahşap tozuna maruz kalan kişiler yüksek riske sahiplerdir, ancak hangi kimyasallarla muamele edilmiş ahşapların bu hastalığa neden olduğunu bilmemekteyiz.

  • Kronik kulak, burun ve boğaz hastalıkları &#; Bu grup; kronik olarak tıkalı ya da akan burun (rinit), orta kulak enfeksiyonları (otitis media) ve polipleri kapsamaktadır.
  • Sigara kullanma &#; Uzun süredir sigara kullanan kişilerin (25 yaş ve üzeri) bu kansere yakalanma riski, sigara kullanmayanlara kıyasla, 3 kat daha fazladır.

Diğer birçok baş ve boyun kanseri tipinden farklı olarak, alkol nazofarenks kanserinde risk faktörü olarak bilinmemektedir.

Nazofarenks kanseri belirtileri

Nazofarenks kanserine sahip bazı kişilerde hiç bir belirti görülmez. Ancak eğer aşağıda sıralanmış olan ve 3 haftadan daha uzun süre devam eden belirtileri taşıyorsanız, bunu doktorunuza bildirmeniz önemlidir.

  • Boyun bölgesinde herhangi bir yerde, 3 haftada kaybolmayan, bir tümör ya da yumru (bu sahip olduğunuz tek belirti olabilir)
  • İşitme kaybı &#; genellikle yalnızca tek tarafta
  • Tinitus (kulak çınlaması)
  • Kulakta sıvı birikimi
  • Tıkalı ya da kapalı burun &#; özellikle tek tarafta tıkanıklık
  • Burundan kanlı akıntı
  • Baş ağrısı
  • Yüzünüzün alt kısmında hissizlik
  • Yutma güçlüğü
  • Ses değişiklikleri &#; horlama gibi

Eğer kanser göz hareketlerini kontrol eden sinirlere yayılırsa bu durumda çift görme sorunu da olabilir.

Unutmayın: çok ciddi olmayan durumlar da bu tip belirtilerin bir çoğuna neden olabilmektedir. Bu belirtileri taşıyan birçok kişi nazofarenks kanserine sahip değildir. Ancak doktorunuza kontrol ettirmeniz her zaman önemlidir. Eğer doktorunuz sizdeki belirtilerin nazofarenks kanserinden kaynaklanabileceğini düşünürse size bir uzmana yönlendirecektir.

Nazofarenks kanseri taraması

Tarama; hastalığın erken bir aşamasında, belirtiler başlamadan önce, test edilmesi anlamına gelmektedir. Bir kanser türü için kesin doğrulukta tarama yapacak testler mevcut değilse, tarama yapabilmek mümkün değildir. Kesin doğruluktaki bir test, hastalığı yakalamak açısından güvenilir olmalı ve kansere sahip olmayan kişilerde yanlış pozitif sonuçlar vermemelidir.

Nazofarenks kanseri için genel bir tarama programı yoktur. Bu kanserler nadiren görülmektedir. Az sayıda kişiyi etkileyen bir hastalık için herkesin taranması çok maliyetli olacaktır. Nadir hastalıklara ek olarak yüksek riske sahip olduğu düşünülen kişilerin taranması da daha az maliyetli olacaktır. Ancak öncelikle kimin yüksek riske sahip olduğundan emin olmak gerekmektedir.

Nazofarenks kanseri taraması

Tarama; hastalığın erken bir aşamasında, belirtiler başlamadan önce, test edilmesi anlamına gelmektedir. Bir kanser türü için kesin doğrulukta tarama yapacak testler mevcut değilse, tarama yapabilmek mümkün değildir. Kesin doğruluktaki bir test, hastalığı yakalamak açısından güvenilir olmalı ve kansere sahip olmayan kişilerde yanlış pozitif sonuçlar vermemelidir.

Nazofarenks kanseri için genel bir tarama programı yoktur. Bu kanserler nadiren görülmektedir. Az sayıda kişiyi etkileyen bir hastalık için herkesin taranması çok maliyetli olacaktır. Nadir hastalıklara ek olarak yüksek riske sahip olduğu düşünülen kişilerin taranması da daha az maliyetli olacaktır. Ancak öncelikle kimin yüksek riske sahip olduğundan emin olmak gerekmektedir.

Nazofarenks kanseri tipleri

Nazofarenksi oluşturan çeşitli doku tabakalarından her biri, farklı tipte çeşitli hücreler içermektedir. Her bir hücre tipinden de farklı tipte kanserler oluşabilir. Doktorunuzun bu farklılıkları farketmesi önemlidir. Bu belirtiler doktorunuzun özel bir kanser türünü tedavi edeceği en iyi yola karar vermesini kolaylaştırmaktadır. Nazofarenks tümörleri kanserli (malign, kötü huylu) olabilir ya da olmayabilir (benign, iyi huylu).

Yassı (skuamöz) hücre kanserleri

Nazofarenks kanserlerinin büyük çoğunluğu yassı (skuamöz) hücreli karsinomalardır. Yassı (skuamöz) hücreler ağız, burun, larenks ve boğazınızda uzanan düz, cilt tipi hücrelerdir. Karsinoma, kanser anlamına gelmektedir. Bu nedenle yassı hücreli karsinoma bu hücrelerde başlamış olan kanser anlamına gelmektedir 3 farklı tip yassı (skuamöz) hücre kanseri bulunmakta ve bunların hepsi benzer şekilde tedavi edilmektedir.

Nazofarenks kanserinin diğer tipleri

Adenokarsinoma, adenoid kistik karsinoma, lenfoma, melanoma ve sarkomları kapsayan diğer nazofarenks kanseri tipleri çok daha nadir görülmektedir. Eğer bu kanser tiplerinden herhangi birisi ile ilgili bilgi arıyorsanız, bu bölüm sizin için uygun değildir. Sahip olduğunuz kanserle ilgili olan bölüme gitmeniz gerekmektedir.

Nazofarenks kanserleri ve derecelendirme

Kanser hücreleri mikroskop altında ne kadar anormal göründüklerine göre derecelendirilmektedir. Hücreler ne kadar anormal görünüyorsa dereceleri o kadar yüksektir. En yüksek derece almış nazofarenks kanserleri tedaviye iyi yanıt verirler ve diğer türlere kıyasla daha iyi olma eğilimindedirler.

Acil sevk kılavuzu

Eğer aşağıda sıralanmış olan faktörlere sahipseniz ideal olarak 2 hafta içinde bir randevu almalısınız.

  • Ağızda ağrılı, şiş ya da kanamalı, açıklanamayan kırmızı ve beyaz benekler
  • Ağızda 3 haftadan fazla süren, açıklanamayan ülser (kırmızı ve iltihaplı alan) ya da yumru
  • Boyunda, yeni oluşmuş ya da daha önce var olan ama hafta içinde değişikliğe uğramış açıklanamayan yumru
  • Alt çene ya da kulak altındaki bezlerde açıklanamayan ve kaybolmayan şişkinlik
  • Baş ve boyunun tek bir tarafında kulak ağrısı ile birlikte seyreden, belirli bir nedeni olmayan ve 4 haftadan fazla süren açıklanamayan ağrı
  • Olması gerekenden daha uzun süren açıklanamayan farenjit ya da boğaz ağrısı

Eğer 3 haftadan daha uzun süre, belirgin bir nedeni olmaksızın bir dişinizi kaybettiyseniz doktorunuz sizden acilen bir dişçiye gitmenizi isteyebilir.

Ayrıca sesinizde 3 haftadan daha uzun süre devam eden çatallanma, boğuklaşma ya da kısılma durumu varsa, bu durumda kılavuz, doktorunuzun acilen göğüs filmi istemesi gerektiğini söylemektedir &#; özellikle 50 yaş üzerinde bir sigara kullanıcısı ya da ağır içici iseniz.

Endişeleriniz varsa ne yapmalısınız

Eğer doktorunuzun sizdeki belirtileri düşündüğünüz kadar ciddiye almadığından endişe ediyorsanız, bu sayfanın çıktısını alabilir ve randevunuzda yanınızda götürebilirsiniz.

Nazofarenks kanseri hakkında doktorunuza ne sorabilirsiniz?

  • Nazofarenks kanserine yakalanma riskim herhangi başka birine kıyasla daha mı yüksek?
  • Nazofarenks kanserine sahip olup olmadığımı nasıl bilebilirim?
  • Diyetim nazofarenks kanserine yakalanma riskimi arttırır mı?
  • Nazofarenks kanseri açısından taranmalı mıyım?
  • Nazofarenks kanserleri ailesel midir?
  • Nazofarenks kanseri riskimi azaltmak için yapabileceğim herhangi birşey var mıdır?

Geniz kanseri belirtileri

Geniz; burnun gerisinde, yutağın en üst kısmında, kafa tabanında yer alan, önde burun boşluğuna, aşağıda boğaza, yanlarda östaki tüpü aracılığıyla orta kulağa açılım gösteren bir boşluktur. Geniz kanseri, diğer kulak burun boğaz hastalıkları ile benzer şikayetleri göstermesi ve kişinin doktora geç başvurması nedeniyle erken dönemlerde sıklıkla gözden kaçırılabilmektedir.


Geniz kanseri nedenleri

Geniz kanserleri özellikle Çin başta olmak üzere Asya ülkelerinde daha sık gözlenen bir kanser türüdür. Bu bölge kanserleri yaşlılarda daha sık görülmesine karşın, genç yaştaki kişilerde de gözlenebilmektedir. Kötü beslenme, enfiye çekilmesi (burun deliklerine çekilerek kullanılan bir tütün mamulüdür) ve tütsülenmiş yiyecek tüketilmesi, nitrozaminler ve polisiklik hidrokarbon gibi kimyasal maddelerle  temas etme öne sürülen risk faktörleridir. Kronik burun enfeksiyonları da risk faktörlerindendir. Geniz kanserlerinin gelişmesinde Epstein-Barr Virüs (EBV) enfeksiyonunun rolü olduğu bilinmektedir.

İlk olarak geniz bölgesi endoskop yardımı ile net bir şekilde görüntülenir. Kan tahlilleri, boyun ultrasonu, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRG), pozitron emisyon tomografisi (PET) gibi görüntüleme yöntemlerinden de yararlanılır. Hastalığın kesin tanısı, lokal veya genel anestezi ile geniz bölgesinden alınan biyopsinin patolojik değerlendirmesi ile konulur. Geniz kanserinin belirtileri ise şunlardır:

  • Burun tıkanıklığı
  • Burun kanaması
  • Genizden konuşma ve konuşma bozukluğu
  • Tek ya da çift taraflı işitme kaybı, uğultu (orta kulakta sıvı birikimine bağlı)
  • Boyunda şişlik (tek ya da çift taraflı)
  • Şaşılık, çift görme, görme bozuklukları
  • Yüzde uyuşukluk, karıncalanma, ağrı
  • Koku alma bozuklukları
  • İçilen sıvıların burundan gelmesi

Geniz kanseri tedavisi&#x;

Geniz kanserlerinin tedavisinde cerrahinin yeri sınırlıdır. Cerrahi tedavi, biyopsi almak için ve kulakta sıvı varlığında kulak zarına havalandırma tüpü takmak amacı ile uygulanır. Uygun olan bazı kişilerde, kemo-radyoterapiye dirençli veya nüks eden olgularda, genizdeki tümöre de cerrahi uygulanabilir. Nazofarenks (geniz) kanserlerinin asıl tedavi yöntemi, hastalığın evresine göre ya sadece radyoterapi ya da radyoterapi ve kemoterapinin birlikte kullanılmasıdır. Bu hastalığın tedavisi her ne kadar tümörün hücre tipiyle ilgili ise de tanısı erken konulduğu takdirde oldukça başarılı olabilmektedir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Nazofarenks Kanseri: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Nazofarenks kanseri nedir?

Nazofarenks; geniz olarak bilinen burnun arkasında, kafatasının tabanında yer alan bir bölgedir. Nazofarenks burun ile boğazın arkası ve gırtlağı birbirine bağlar. Burundan alınan hava önce nazofarenkse, ardından boğazın arkasından gırtlağa ve daha sonra soluk borusuna geçerek akciğerlere kadar ilerler. Nazofarenkste yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ise nazofarenks kanseri oluşumuna neden olur.

Nazofarenkste birkaç farklı türde kanser gelişebilir. En sık karşılaşılan nazofarenks kanseri türleri ise şu şekildedir:

  • Nazofarenks Karsinoması: Nazofarenks kanserleri içerisinde en sık görülen tür nazofarenks karsinomasıdır. Bu kanser, nazofarenks bölgesinin yüzeyini döşeyen epitel hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalarak tümör dokusu oluşturmasıyla karakterizedir. Nazofarenks karsinomasının; nonkeratinize undiferansiye (farklılaşmamış), nonkeratinize diferansiye (farklılaşmış) ve keratinize skuamöz hücreli olmak üzere 3 farklı alt türü bulunur. Bu 3 alt tür kanser için uygulanan tedavi yöntemleri aynı olmakla birlikte kanseri oluşturan neden ve tedaviye yanıt alt türler arasında farklılık gösterebilmektedir.
  • Lenfoma: Bağışıklık sisteminin elemanı olan lenfositlerin aşırı çoğalması ile karakterize olan lenfoma da nazofarenksi etkileyebilir.
  • Minör Tükürük Bezi Kanserleri (Adenokarsinom ve Adenoid Kistik Karsinoma vs): Minör tükürük bezlerindeki hücrelerden köken alan bu kanser türleri özellikle burun ve ağız içi bölgelerinde görülür.

Risk faktörleri nelerdir?

Yapılan çalışmalara rağmen kanser gelişiminde rol oynayan genetik değişiklikler iyi anlaşılamamıştır. Çevresel faktörler arasında ise beslenme alışkanlıkları, odun ateşinde yemek pişirilmesi, hava kirliliği, kimyasal buhar ve geçirilmiş nazal (Ebstein Barr virüs) infeksiyonları sayılmaktadır. Ancak gırtlak kanseri etiyolojisinde rolü olduğu söylenen her üç faktörle ilgili ayrı kuvvetli deliller olmakla birlikte, karmaşık karsinogenez mekanizmaları ile birden fazla faktörün birlikte rol oynadığını düşündürmektedir.

Hastalığın görülme sıklığı ergenlik döneminde yavaşça artar ve yaşlarda bir dağılım yüksekliğine neden olur. Ergenlik döneminde ise bazı bölgelerde ikinci bir artış olduğu belirtilmektedir. Nazofarenks kanserleri erkeklerde kadınlara göre dört, beş kat fazla görülmektedir.

Nazofarenks kanseri belirtileri nelerdir?

Nazofarenks kanseri belirtileri ilk başlarda üst solunum yolu enfeksiyonu veya kronik burun tıkanıklığı gibi daha sık görülen hastalıkların belirtilerine benzerlik gösterebilir. Bu nedenle kanser teşhisi, hastalığın erken evrelerinde semptomlara bakılarak tanı koyulamayabilir ve geç kalınabilir. Ayrıca hastalık erken evrelerde hiç belirti vermeyebilir.

Nazofarenks kanserinde en sık görülen semptomlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Boyun bölgesindeki lenf nodlarında (bezelerinde) şişkinlik
  • Burun tıkanıklığı
  • Kulakta çınlama
  • İşitme kaybı (tek taraflı olması daha uyarıcıdır)
  • İnatçı tedaviye rağmen düzelmeyen kulak enfeksiyonu geçirme
  • Boğaz ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Tükürükte kan görülmesi
  • Burun kanaması

Nazofarenks kanseri neden olur?

Kanser; bir ya da birden fazla genetik mutasyon sonucu hücrelerin normalden daha hızlı bölünmesi, çevre dokulara genişlemesi ve vücudun diğer kısımlarına sıçraması (metastaz yapması) sonucu gelişir. Nazofarenks karsinomalarında da bu mutasyonlar başlıca epitel hücrelerinde görülmekte ve kanser bu hücrelerden köken almaktadır. Nazofarenks karsinomasına en sık neden olan faktör Epstein Barr Virüsü (EBV) olarak isimlendirilen virüstür. Bununla beraber birçok çevresel, ırksal ve genetik faktörler etyolojide önemli rol oynarlar.

Nazofarenks kanserine yakalanma ihtimalini artıran bazı risk faktörleri mevcuttur:

  • Cinsiyet: Nazofarenks kanseri erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülür.
  • Yaş: Nazofarenks kanseri her yaşta görülebilmek ile beraber en sık iki yaş döneminde pik yapar. İlk olarak ’lu yaşlarda ve ikinci olarak yaş sonrası.
  • Salamura Yiyecekler: Tuzlanarak bekletilen konserve yiyecekler, tuzlanmış balık gibi gıdalar pişirilirken yemek buharının içerisinde çeşitli kimyasallar da yer alır. Bu kimyasalların solunumla birlikte nazofarenkse ilerlemesi ise kanser oluşumu açısından risktir. Salamura edilmiş ve pişirilmiş besinlere erken yaşta maruz kalmak ise bu riski daha da artırır.
  • Epstein Barr Virüsü: EBV, vücutta grip benzeri hastalık yapan yaygın görülen bir virüstür. Mononükleoz hastalığı da EBV kaynaklıdır. Bu virüs içerisinde nazofarenks kanserinin de olduğu bir grup kanser türünün oluşumunda rol oynar.
  • Aile Öyküsü: Ailesinde nazofarenks kanseri tanısı almış birey olan kişilerde de kansere yakalanma riski daha fazladır.
  • Sigara Kullanımı: Sigara kullanımı nazofarenks kanseri açısından risk oluşturur.
  • Irk: Başta Çin olmak üzere özellikle Uzakdoğu ülkelerinde veya buradan diğer dünyadaki bölgelere göç edenlerde daha sık görülür.

Erken tanı koymak mümkün müdür?

Düzenli olarak yapılacak yıllık genel sağlık kontrolleri aracılığıyla şüpheli lezyonlar ve / veya hastaların şikâyetleri erken incelenebilir.

Tanı nasıl konur?

Nazofarenks kanseri teşhisi koymak için öncelikle hastanın ayrıntılı tıbbi hikayesi alınır, varsa semptomları sorgulanır, kanser için belirlenen risk faktörlerini taşıyıp taşımadığı araştırılır. Sonrasında ise fizik muayene yapılır. Nazofarenks kanseri için muayenede boyun bölgesinde ele gelen şişkinliklerin olması anlamlı olabilir.

Tanı için nazofarenksi daha yakından, ayrıntılı olarak incelemek için nazal endoskopi yapılabilir. Bu yöntemde ucunda ışık kaynağı ve kamera olan ince tüp şeklindeki bir alet burundan nazofarenkse kadar ilerletilir. Bu sayede burundan nazofarenkse kadar olan bölgede olası bir tümör varlığı incelenir. Nazal endoskopi genellikle anestezisiz veya lokal (bölgesel) anestezi altında yapılır. İşlem sırasında kanseri düşündürebilecek bir yapı gözlemlenirse bu dokudan biyopsi örneği alınır. Alınan doku örneğinin patolojik inceleme sonucunda kitlenin iyi huylu mu kötü huylu (kanser) mu olduğu ortaya çıkar. Doku örneği nazofarenks kanseri ile uyumlu gelirse kanserin alt türü ve evresi gibi parametreler de patolojik inceleme ile ortaya konabilir.

Nazofarenks kanseri tanısı konduktan sonra kanserin çevre dokulara ne kadar yayıldığını, vücudun diğer bölgelerine sıçrayıp sıçramadığını kontrol etmek için görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), Pozitron Emisyon Sintigrafisi (PET) ve Bilgisayarlı Tomografi (BT) gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilir.

Patoloji sonucu ve görüntüleme yöntemlerinden elde edilen bilgiler ışığında kanserin evresi belirlenir. Bu evreleme, hastaya uygulanacak tedavi protokolünün belirlenmesi açısından oldukça önemlidir.

Hastalığın evreleri nelerdir?

Küratif veya palyatif tedavi kararı verilmesinde en önemli nokta iyi bir evrelemedir. Mutlaka iyi bir değerlendirme ile uzak metastaz taramalarının yapılması gereklidir. Hastaların %’unda tanı anında uzak metastaz vardır. Bu nedenle özellikle lokal ve bölgesel hastalığın evresiyle bağıntılı olarak yapılan incelemelerin miktarı artırılabilir. Özellikle ileri nodal hastalıkta (N3a, N3b) uzak metastaz taramalarının yapılması son derece önemlidir.

Nazofarenks kanseri nasıl tedavi edilir?

Radyoterapi (Işın Tedavisi)

Işın tedavisi olarak bilinen Radyoterapi, kanser hücrelerini yok etmek için ışınlardan yararlanılan bir yöntemdir. Nazofarenks karsinoma tedavisi için genellikle eksternal ışın radyoterapisine başvurulur. Bu yöntemde hasta düz bir masa üzerine yatırılır ve çevresinde hareket eden bir makine tam olarak tümörün yer aldığı noktaya ışın gönderir.

Küçük boyuttaki nazofarenks kanserlerinde tedavi olarak sadece radyoterapi yeterli olabilir. Ancak büyük tümörler için radyoterapi ile kemoterapiyi birlikte vermek gerekebilir.

İnternal ışın radyoterapisi ya da diğer adıyla brakiterapide ise ışın kaynağı tümörün içerisinde veya çok yakınına yerleştirilir. Brakiterapi özellikle nüks eden nazofarenks kanserlerinin tedavisinde kullanılır.

Baş ve boyun bölgesine uygulanan radyoterapi ciltte kızarıklık, ağız kuruluğu, işitme kaybı, yutmada güçlük, ağızda yara gibi yan etkilere sebep olabilir. Yan etkilerin gelişmesi durumunda hastaya yaşadığı sorunu hafifletilecek ilaçlar verilebilir.

Kemoterapi

Kemoterapi kanser hücrelerini kimyasal yolla öldürmeye yönelik uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kemoterapide ilaçlar ağız yoluyla verilebileceği damardan da verilebilir.

Nazofarenks kanseri tedavisinde radyoterapi ve kemoterapi sıklıkla birlikte kullanılır. Tolere edebilen hastalarda bu iki yöntemin aynı anda kullanılması tedavinin etkisi artırır. Ancak her iki yöntemin yan etkilerinin birlikte ortaya çıkması yüzünden aynı anda tedavi her hasta için uygulanabilir olmayabilir. Bu hastalarda genellikle önce radyoterapi daha sonra kemoterapi şeklinde bir tedavi şeması belirlenir.

Cerrahi

Cerrahi, nazofarenks kanseri tedavisinde ilk basamakta kullanılan bir yöntem değildir. Radyoterapi ve/veya kemoterapi tedavisi sonrası hem nazofarenks bölgesinde hem de boyun bölgesinde tümörün tekrarlaması durumunda nazofarenksteki tümör için endoskopik veya açık teknikler ile cerrahiler yapılabilir. Boyun bölgesine ise kanserli lenf nodlarını çıkarmak için kurtarıcı boyun diseksiyonu uygulanır.

Nazofarenks kanseri ülkemiz gibi tütün kullanımının yaygın olduğu toplumlarda azımsanmayacak kadar yaygın görülen bir kanser türüdür. Hastalığın erken evrede belirti vermemesi erken teşhis ve tedavi açısından olumsuz bir durum oluşturabilir. Boyunda şişlik, burun tıkanıklığı, burun kanaması, özellikle tek taraflı tedaviye cevap vermeyen işitme kaybı varlığında dahi en yakın sağlık merkezindeki Kulak Burun Boğaz Hastalıkları doktoruna başvurarak gerekli kontrolleri yaptırmak faydalı olacaktır.

Tedavi Komplikasyonları

Tedavi komplikasyonları ışın tedavisi ve kemoterapinin komplikasyonları olarak iki bölümde incelenebilir. Radyoterapiye bağlı komplikasyonları akut ve geç komplikasyonlar olarak iki bölümde değerlendirmek mümkündür. Nazofarenks malignensilerinin ışın tedavisi sırasında ve tedaviden sonra üç ay içinde görülen akut reaksiyonlar, daha çok tedavi alanı içine giren ve hızlı çoğalan dokularda (mukoza, deri, kemik iliği gibi) görülür. Tedaviye ait parametrelerin (fraksiyon dozu, total doz, toplam tedavi süresi ve ışınlama hacmi vs.) yanı sıra, hastanın yaşı, genel durumu, ışın tedavisi veya eş zamanlı kemoterapi ve ışın tedavisi öncesi uygulanan cerrahinin niteliği, akut reaksiyonları etkileyen diğer faktörlerdir.

Korunmak mümkün mü?

Sağlıklı beslenme, yaşam tarzı ve düzenli fizik aktivite bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlayacak ve genel vücut savunmasının etkin olmasını sağlayacaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası