kalp odaklari / Amfizem Nedir? Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir? - Medicana

Kalp Odaklari

kalp odaklari

Kardiyak Odaklar: Anatomik ve Teknik Konum

Kalp ve Kan Dolaşımı (Sağlık ve Tıp) (Dolaşım Sistemi Fizyolojisi)

İçerik

kalp odakları D&#;rt kalp kapak&#;ığının kapanmasına karşılık gelen, kalp seslerinin g&#;r&#;lebildiği g&#;ğ&#;s kafesinin belirli alanlarıdır. Bu odaklar, osk&#;ltasyon i&#;in kapaktan ge&#;tikten sonra kanın ge&#;tiği b&#;lgelerdedir.

İşlemde, ses kan dolaşımıyla birlikte gittiği i&#;in işitilebilir bir titreşim &#;retilir. Kardiyak odakların osk&#;ltasyonu, kardiyotorasik değerlendirmede en fazla bilgiyi sağlayan kardiyovask&#;ler fizik muayene y&#;ntemidir.

Kalp sesleri

İşitilebilir fizyolojik kalp sesleri birinci ve ikinci seslerdir; ancak belirli fizyolojik koşullar altında &#;&#;&#;nc&#; ve d&#;rd&#;nc&#; sesler de duyulabilir.

Birinci ve ikinci sesler arasında ventrik&#;ler sistol&#;n karşılığı olan “k&#;&#;&#;k sessizlik” adı verilen bir boşluk vardır; ikinci ve ilk g&#;r&#;lt&#; arasında yine ventrik&#;ler diyastole karşılık gelen “b&#;y&#;k sessizlik” adı verilen bir boşluk vardır.


İlk g&#;r&#;lt&#;

İlk g&#;r&#;lt&#;, atriyoventrik&#;ler kapak&#;ıkların kapanmasına karşılık gelir ve ventrik&#;ler sistol&#;n (k&#;&#;&#;k sessizlik) başlangıcını g&#;sterir.

İkinci g&#;r&#;lt&#;

İkinci kalp sesi, aort ve pulmoner (sigmoid) kapak&#;ıklar kapandığında &#;retilir. Normal koşullar altında, aort kapağının pulmoner kapağa g&#;re biraz erken kapanması nedeniyle hafif bir ikiye katlama duyulabilir (darbeyi hemen hemen iki kez duymak).

&#;&#;&#;nc&#; g&#;r&#;lt&#;

Deneyimsiz bir kulak ikinci g&#;r&#;lt&#;n&#;n ikiye katlanmasıyla karıştırabileceği i&#;in &#;&#;&#;nc&#; g&#;r&#;lt&#;y&#; ayırt etmek zordur. Diyastol başlangıcında ventrik&#;ler duvarın titreşimi ile &#;retilen d&#;ş&#;k tiz bir sestir.

Bazı durumlarda, &#;zellikle &#;ocuklarda ve gen&#; yetişkinlerde duyulur. 40 yaşın &#;zerindeki kişilerde duyulduğunda, genellikle mitral yetersizliğe ikincildir, bu da ventrik&#;le giden kan akışının basıncını arttırır ve bu nedenle dolgunun osk&#;ltasyonda algılanması sağlanır.


D&#;rd&#;nc&#; g&#;r&#;lt&#;

D&#;rd&#;nc&#; kalp sesi, hipertrofik ventrik&#;le karşı kan akışının ani yavaşlamasıyla &#;retilir. &#;&#;&#;nc&#; g&#;r&#;lt&#;den daha az sıklıkta g&#;r&#;l&#;r ve varlığı genellikle patolojik &#;neme sahiptir.

Kalp odakları nelerdir? Anatomik konum

Tıbbın ilerlemesi ile hastanın fizik muayene y&#;ntemleri rafine edilmiş ve kardiyovask&#;ler fizik muayene i&#;in &#;nemli olan kalp seslerinin net bir şekilde detaylandırılmasına imkan veren alanlar konusunda fikir birliğine varılmıştır. Bu alanlar veya odaklar şunlardır:

Mitral veya apeks odak

Midklavik&#;ler hatta beşinci sol interkostal boşluktur (5. ve 6. kaburga arası).

Kardiyak tepeye karşılık gelir. Mitral kapağın kapanmasının en iyi duyulabileceği odak noktasıdır.

Bunun nedeni, sol ventrik&#;l&#;n bu noktada kaburga duvarı ile daha fazla temasa sahip olmasıdır. Sol kulak&#;ıktan gelen akış, mitral kapak&#;ığı ge&#;tikten sonra sol karıncığa ulaştığı i&#;in kapak&#;ık kapanma sesi bu b&#;lmeye yayılır.


Trik&#;spid odak

Sternum g&#;vdesinin xiphoid apendiks veya sternumun yanındaki 4. ve 5. sol interkostal boşlukla birleştiği yerde bulunur.

Sağ ventrik&#;lden sternum g&#;vdesinin alt kısmına &#;ıkıntı yapan trik&#;spit kapağın kapanmasının g&#;r&#;lt&#;s&#;ne karşılık gelir.

Pulmoner odak

Sol parasternal &#;izgi ile 2. sol interkostal boşlukta bulunur. Aort odağına paraleldir.

Bu odakta pulmoner kapak kapanma sesleri daha net algılanabilir.

Aort odak

Karşı tarafta pulmoner odağa paraleldir ve sağ parasternal &#;izgi ile 2. sağ interkostal boşlukta bulunur.

Arterin supraigmoid kısmının aort kapak kapanması seslerinin yansıtıldığı alana karşılık gelir.

Aksesuar veya Erb aort odak

Sol parasternal &#;izgi ile sol &#;&#;&#;nc&#; interkostal boşlukta bulunur. Erb odağı olarak da adlandırılır.

Aort kapaklarından gelen seslerin, &#;zellikle kapak yetersizliğine bağlı olanların projeksiyonuna karşılık gelir.

Osk&#;ltasyon tekniği

Başlangı&#;ta, kulak doğrudan keşfedilecek alanlara uygulanarak kalp seslerinin keşfi ger&#;ekleştirildi.

G&#;n&#;m&#;zde kardiyak osk&#;ltasyon, prekordiyal alanda ve &#;evresinde &#;retilen sesleri bir stetoskop kullanarak dinlemekten ibarettir.

Stetoskopun kulak par&#;aları, torakstan kulak zarına kadar hava ge&#;irmez bir sistem olması i&#;in kulağa tam oturmalıdır. T&#;p&#;n uzunluğu 50 cm'yi ge&#;memelidir.

M&#;mk&#;nse, fizik muayene iyi aydınlatılmış, g&#;r&#;lt&#; seviyesi d&#;ş&#;k bir odada yapılmalıdır. Doktor, hastanın sağında olmalıdır.

Doğrudan hastanın cildinde duyulmalı, asla giysi &#;zerinden duyulmamalıdır. M&#;mk&#;nse t&#;m odaklar, sırasıyla y&#;ksek ve d&#;ş&#;k frekanslı sesleri almak i&#;in membran (kalp &#;f&#;r&#;mleri ve akciğer sesleri) ve stetoskopun zili (normal kalp sesleri) ile osk&#;ltasyona tabi tutulmalıdır.

Genellikle sırt&#;st&#; pozisyonda yapılır. Herhangi bir nedenle kalp sesleri &#;ok duyulmuyorsa, sol yanal dek&#;bit pozisyonunda (pach&#;n pozisyonu) osk&#;ltasyona ge&#;iyoruz.

Bazı sesler, &#;zellikle patolojik sesler olmak &#;zere farklı pozisyonlarda daha iyi duyulur.

Referanslar

  1. Agust&#;n Caraballo. Klinik muayene kılavuzu. Andes &#;niversitesi. Yayın Konseyi. 2. Baskı. Editoryal Venezolana, c.a. () M&#;rida, Venezuela. P.
  2. Argente - Alvarez- Tıbbi G&#;stergebilim. Fizyopatoloji, G&#;stergebilim ve Propedeutik. Hastaya dayalı &#;ğretim. Editoryal Panamericana. 6. Baskı. Fizik sınavı. Kardiyovask&#;ler sistemin fiziksel muayenesi. P.
  3. Charlie Goldberg MD. Kalbin incelenmesi. Kurtarıldı: funduszeue.info
  4. Salvatore Mangione MD. İ&#; hastalıkları ve aile hekimliği kursiyerlerinin kardiyak osk&#;ltatuar becerileri. Teşhis yeterliliğinin bir karşılaştırması. 3 Eyl&#;l funduszeue.info adresinden kurtarıldı.
  5. Andrew N. Pelech, MD. Kardiyak osk&#;ltasyon fizyolojisi. Elsevier Saunders. Kuzey Amerika Pediatri Klinikleri. funduszeue.info

İskemi

Yapılan araştırmalara göre, günümüzde dünya genelinde hastalıklara bağlı ölümlerde başlıca sebeplerin kalp hastalıkları ve inme olduğu söylenebilir. Toplumda en sık görülen rahatsızlıklardan olan kalp hastalıkları ve inme, benzer risk faktörlerine bağlı olarak ortaya çıkan ve genellikle ortak mekanizmaların rol oynadığı iki hastalık çeşididir. Bu mekanizmaların başında ise iskemi adı verilen rahatsızlık gelir.

İskemi Nedir?

İskemi; sıklıkla belirli bir dokudaki kan akışının zayıflaması veya tamamen kesilmesi sonucu dokunun başta oksijen olmak üzere hayati önem taşıyan moleküllere erişiminin engellenmesine bağlı olarak gelişen doku hasarına verilen isimdir. Bu anlamda, dokulara oksijen ve besin taşımakla görevli kan damarlarının, damar içerisinde gelişen pıhtı veya plaklar sonucu tıkanması veya damar dışı dokuların bası yoluyla damar lümenini daraltması dokularda iskemi görülmesine neden olabilir.

Vücuttaki dokuları oluşturan her bir hücrenin metabolizma hızı birbirinden farklıdır. Buna bağlı olarak, hücrelerin oksijen ve besin ihtiyaçları da değişiklik gösterir. Bu da aslında her bir hücrenin iskemi rahatsızlığına karşı göstereceği direncin de farklılaşmasına neden olur. Genel anlamda, metabolizma hızı daha yüksek olan ve oksijene daha çok ihtiyaç duyan hücrelerde iskemik hasar görülme ihtimali daha fazladır. Bu özelliği gösteren başlıca hücreler ise kalp kası hücreleri ve beyin hücreleridir. Bu nedenle, iskemik hasar sıklıkla kalp kası veya beyin dokusunda görülen bir rahatsızlıktır.

İskemi Nasıl Ortaya Çıkar?

İskeminin ortaya çıkması için öncelikle dokuya ulaşan oksijen ve besin desteğinin azalması gerekir. Bu anlamda, oksijen ve besin desteğini sağlayan kan damarlarındaki kan akış hızının zayıflaması, iskeminin başlıca nedenidir. Bu durumda, genellikle damar lümenini daraltacak bir etkenin varlığından söz edilebilir. İskemiye sebep olan diğer etkenler ise damar içerisinde oluşan plaklar ve bu plakların zarar görmesiyle tetiklenen damar içi pıhtılaşmadır. Bir diğer etken de farklı bir damar dokusu içerisinde görülen pıhtının kan dolaşımına karışarak başka bir dokuya ait damar lümenini tıkaması olarak tanımlayabileceğimiz emboli adı verilen durumdur.

Damar plakları sıklıkla vücuttaki yağ dokusu oranının artması ve hareketsiz (sedanter) yaşam tarzı ile beraber vücuttaki kötü kolesterol artışına paralel olarak damar cidarında ortaya çıkar. Plaklar zamanla büyüyerek damar lümenini büyük oranda daraltır ve bu da kan akışını sekteye uğratır. Bunun sonucunda da plağın devamında bulunan damar boşluğundaki oksijen ve besin miktarı azalır, buna bağlı olarak bu bölgedeki dokularda iskemi görülebilir. Hafif seyreden iskemik kalp hasarları, kalp krizleri ve inme ile ilişkili serebrovasküler sorunların genel anlamda bu şekilde ortaya çıktığı söylenebilir.

Damar içi plaklar, kan akışının oluşturduğu yüzey gerilimine bağlı olarak hasara uğradığında ise pıhtılaşma mekanizmaları devreye girebilir ve bunun sonucunda plak üzerinde pıhtı oluşumu görülür. Bu durumda, damar içindeki pıhtılaşma lümeni tamamen tıkayabilir. Bu tıkanma da pıhtının yakınında bulunan damar lümeninde kan akışının tamamen durmasına ve dolayısıyla daha şiddetli bir iskemiye yol açar. Klinik olarak nitelendirilen ciddi kalp krizi vakaları ve inme vakaları bu şekilde gerçekleşir.

İskemi ile ilgili bahsedilmesi gereken bir diğer nokta ise, iskemik hasara maruz kalan dokuda, hücrelerin hayatta kalabilmek için oksijenin az olduğu ortamlar için geliştirilen bazı uyum mekanizmalardır. Bu mekanizmalarda, hücreler çeşitli toksik maddeler üretebilir. İskemiye neden olan tıkanıklığın kontrolsüz bir şekilde giderilmesi ve iskemi görülen dokuya ani bir şekilde oksijen bakımından zengin kan akışının sağlanması, oksijensiz ortama uyum sağlamış hücrelerde zararlı birtakım maddelerin üretilmesine neden olabilir. Bu maddelere reaktif oksijen radikalleri adı verilir. Reaktif oksijen radikalleri, iskemi sonrası oksijene maruz kalan hücrelerde daha ciddi hasara yol açabilir. Bu anlamda, hastalığın kendisi kadar tedavi sürecinde uygulanan yöntemlerin de hayati önem taşıdığı söylenebilir.

İskeminin Nedenleri Nelerdir?

İskemi; vücut içerisindeki herhangi bir dokuya ulaşan oksijen miktarının azalmasına bağlı olarak gelişir. Bu bakımdan, oksijeni hücre ve dokulara taşıyan kan akışını azaltacak her türlü etken iskemik hasara yol açabilir. Aynı zamanda, oksijenin dokulara ulaştırılması sırasında karşılaşılan diğer problemler de iskemiye neden olabilir. İskeminin en yaygın olarak görülen nedenleri şu şekildedir:

•Damar lümeninin daralması: Özellikle damar sertliği olarak da bilinen ateroskleroz (damar içi plak oluşumu) sonrasında dokulara ulaşan kan ve oksijen miktarında görülen azalma iskemiye neden olabilir. Aynı zamanda, ölümcül olabilen kalp krizlerinin öncü belirtileri ve hafif seyreden kalp krizlerinden de lümendeki daralmalar sorumludur. Benzer şekilde, lümende görülen daralma, yürümeyi ciddi anlamda kısıtlayan periferik damar hastalıklarına da sebebiyet verebilir.

•Damar lümeninin tıkanması: Ateroskleroz plaklarının yırtılmasıyla damar içi pıhtılaşma görülebileceği gibi, başka bir damar lümeninde oluşan pıhtı, kan akışı içerisinde farklı bir damar lümenini de tıkayabilir (emboli). Beyin damarlarının emboli sonucu tıkanması veya pulmoner emboli gibi bacak toplardamarlarındaki pıhtıların yol açtığı hastalıkların damar lümeni tıkanmasında en yaygın hastalık etkeni olduğu söylenebilir. Ayrıca, şiddetli kalp krizlerinde plakların yırtılmasına bağlı olarak damar lümeni tıkanması görülür.

•Damara dışarıdan bası olması: Damar cidarına dışarıdan bası gelmesi sonucu, kan akışının kısıtlanmasına bağlı olarak iskemi görülebilir. Örnek vermek gerekirse, uzun bir süre kol veya bacak kaslarını sıkacak şekilde atel veya alçı kullanmak kan dolaşımının bozulmasına bağlı olarak çevre dokularda iskemik hasara neden olabilir.

•Damar cidarının iltihaplanması: Çeşitli romatolojik veya otoimmün hastalıklara bağlı olarak, damar duvarının doğrudan bağışıklık sistemi tarafından hasara uğratılması, kan akışında kesintilere yol açabilir. Vaskülit olarak isimlendirilen bu durum, dokularda iskemik hasara neden olabilir.

•Kan akışının azalması: Çeşitli kalp hastalıklarında kalbin atış gücünün zayıflaması sonucu kan akışında ciddi düşüşler görülebilir. Bu duruma bağlı olarak, beyin gibi metabolizma hızı yüksek olan dokuların bulunduğu organlara yeterince kan pompalanamadığından, bu dokularda iskemik hasar ortaya çıkabilir. Bu durum, özellikle ani tansiyon düşüşlerinin görüldüğü kalp hastalıklarında görülür.

•Oksijen taşımasında görülen problemler: Kanda oksijeni taşımaktan sorumlu kırmızı kan hücrelerinin fonksiyonlarında görülen bozulma (karbonmonoksit zehirlenmesi, methemoglobinemi gibi durumlar) veya kan hücrelerinin sayısında görülen azalma (anemiye bağlı olarak) dokuların oksijensiz kalmasına yol açar ve bu durum da iskemik hasara neden olur.

İskeminin Belirtileri Nelerdir?

İskeminin belirtileri, hasarın görüldüğü dokuya göre değişiklik gösterir. Bu anlamda, iskemik hasarın en sık görüldüğü dokulara bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kalp kasının etkilendiği durumlarda görülen belirtiler
  • Kol, çene ve boyun kısmına yayılan göğüs ağrısı
  • Çarpıntı
  • Nefes darlığı
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Bulantı ve kusma
  • Beyin dokusunun etkilendiği durumlarda görülen belirtiler
  • Bilinç kaybı
  • Görme kaybı
  • Konuşmada bozukluk
  • Denge kaybı
  • Kişilik değişiklikleri
  • Vücudun belli noktalarında kasılma
  • Vücudun belli noktalarında his kaybı

İskemi Nasıl Tedavi Edilir?

İskemi tedavisinde temel amaç, iskemik hasarın görüldüğü dokuya oksijen ulaştırılmasıdır. Bu doğrultuda, iskemiye neden olan mekanizmanın düzeltilmesi hedeflenir. Kan akışının sekteye uğradığı durumlarda tıkanan kan damarının çeşitli yöntemlerle (ilaç tedavisi, anjiyografi veya bypass ameliyatı) açılması ve kan akışının sağlanması; damara bası olan durumlarda basının giderilmesi, vaskülit ve benzeri durumlarda ise altta yatan hastalığın tedavisi hedeflenir. Kalbin çalışmasına ilişkin bozukluklarda ise kalp atış gücünü artıracak ilaçlara başvurulabilir.

Burada önemli olan nokta, iskemiye neden olan etkenin ortadan kaldırılması sonucunda yoğun oksijene maruz kalan dokuda reaktif oksijen radikallerine bağlı hasar ihtimalinin göz önünde bulundurulması, iskemik hasarın mümkün olan en kısa sürede düzeltilmesi ve tedavi sonrası doku hasarının kontrol altında tutulmasıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası