kefir nedir helal midir / Kefir, Boza ve Kımız İçmek Caiz midir? | İslam ve İhsan

Kefir Nedir Helal Midir

kefir nedir helal midir

Sual: İnek sütü, kefir mayasıyla mayalanıyor ve bu esnada az da olsa alkol teşekkül ediyor. Buna kefir deniyor. Bir de, Kombucha mantarının üremesiyle elde edilen ve az da olsa içinde alkol bulunan kombu çayı vardır. Kefirin de, kombu çayının da birçok hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. Bunları ilaç olarak kullanmakta mahzur var mıdır?
CEVAP
Bugün kefir ve kombu çayının yerini tutan ilaç çoktur. Bunları kullanmaya zaruret de yoktur. Eğer, salih bir doktor, (Kefir veya kombu çayı şu hastalığa iyi gelir. Bu hastalık için mubah başka ilaç yoktur) derse, o zaman bunları kullanmak caiz olur. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(İhtimar [mayalanarak alkol teşekkül] etmiş her içki haramdır.) [Ebu Davud]

Bu hadis-i şerifin fıkıh kitaplarında nasıl açıklandığına bakalım:
Bal, incir, arpa, buğday, mısır, darı, erik, kayısı, elma ve benzerlerinden biri, soğuk suda durup ısıtılmasa da, alkol teşekkül ederek bira gibi olur. Bira, tadı acı ve keskin olduğu [alkol bulunduğu] için azı da çoğu da, her ne maksatla içilirse içilsin, İmam-ı Muhammed’e göre haramdır, fetva da böyledir. Diğer üç mezhepte de haramdır. Yapıları, bileşimleri aynıdır demek değildir. Çünkü Muhammed aleyhisselam, maddelerin hakikatlerini, fen bilgilerini öğretmek için değil, bunların hükümlerini bildirmek için gönderilmiştir. Kısrak, inek sütleri, mayalanıp, tadı keskin olunca, bira gibi alkollü olur. Kısrak sütünden yapılana Kımız, inek sütünden yapılana Kefir denir. İçilmesi haramdır. (S. Ebediyye)

Yoğurt ve kefir
Sual:
Sütten yoğurt olunca haram olmuyor da, aynı sütten kefir olunca niye haram oluyor?
CEVAP
Akıl ve mantıkla din olmaz. (Üzümden pekmez, sirke olunca haram olmuyor da, şarap olunca niye haram oluyor) demeye benzer ki, caiz değildir. Mantıkla, kıyasla din olmaz. O zaman, insan sayısı kadar din ortaya çıkar.

Kefirde alkol var mı?
Sual:
Meşhur bir hoca, (İçine alkol konmadığı için, kefir içmek caizdir) diyor. Dışarıdan içine alkol konmadığı hâlde, zamanla alkolleşse de, kefir içmek caiz mi oluyor?
CEVAP
(Kefirin içine alkol konmuyor) demek çok tuhaftır. Çünkü maya koyarak içki imal etmek ayrı şey, sıvı gıdaların zamanla alkolleşmesi ayrı şeydir.

Üzüm suyu, şarap hâline gelince haram olur. Şarap sirkeye dönüşünce helâl olur. Boza, ekşiyerek zamanla alkol teşekkül eder, bira gibi haram olur. Hurma su içinde ısıtılmadan bırakılınca, köpüklenir ve tadı keskin olursa yani alkolleşirse içilmesi haramdır.

Portakal ve diğer meyvelerdeki alkol oranı kefirdekinden daha çok diyerek kefir içmeyi caiz görenler de vardır. Bu da yanlıştır. Çünkü dinimizde alkolün azlığı çokluğu önemli değildir. Bir damla şarap da haramdır. Ama dinimiz, içinde tabiî olarak alkol bulunan meyve yemeyi veya sirke içmeyi haram kılmamıştır. Fakat alkol teşekkül eden içeceklerin damlasını haram etmiştir. Demek ki, kımızda, birada ve kefirde, bir damla alkol olsa da haramdır. Fakat hamurda, meyvede, yoğurtta, ekmekte 10 damla alkol olsa haram değildir. Çünkü birinde alkol tabiî olarak bulunuyor, ötekinin alkolleşmesine biz sebep oluyoruz.

Kefir Şâfiî'de de haramdır
Sual:
Şâfiî mezhebinde kefir, kımız ve bira haram mıdır?
CEVAP
Evet, haramdır. İnek sütünden yapılana kefir, kısrak sütünden yapılana kımız, arpadan yapılana bira denir. Bunlar dört mezhepte de haramdır. Kısrak, inek sütleri, mayalanıp, tadı keskin olunca, müselles gibi olurlar. Birincisine (Kumis = kımız), ikincisine (Kefir) denir. Bira gibi haramdırlar. İmam-ı Muhammed’e göre, müselles denilen içkiler, gaz çıkarmış ve tadı keskin olmuşsa, sarhoş etmeyecek kadar az içilmesi de haram olur. Fetva da böyledir. Bunlar, diğer üç mezhepte de haramdır. (Çoğu sarhoş eden içkinin, azını içmek de haramdır) hadis-i şerifi, bunların haram olduğunu bildirmektedir. (S. Ebediyye)

Sual: Sütten yapılmakta olan kefir denen içeceği, içmenin, kullanmanın, dinimiz açısından bir mahzuru var mıdır?
Cevap:
İmâm-ı Muhammede göre, gaz çıkarmış ve tadı keskin olmuş içeceklerin, sarhoş etmeyecek kadar azının içilmesi de haram olur, fetva da böyledir. Diğer üç mezhepte de böyledir. Çünkü, Peygamber efendimiz;
(Çoğu sarhoş eden içkinin, azını içmek de haramdır) ve;
(Sarhoş eden her içki şaraptır ve hepsi haramdır) buyurdu.

Bu hadis-i şerif, gaz çıkarmış ve tadı keskin olmuş içeceklerin hepsinin haram olduğunu bildirmektedir. Muhammed aleyhisselam, maddelerin hakikatlerini, fen bilgilerini öğretmek için değil, bunların hükümlerini bildirmek için gönderilmiştir.

Kısrak, inek, deve sütleri, mayalanıp, tadı keskin olunca, müselles gibi olurlar. Birincisine Kumis, ikincisine Kefir denir ki, bira gibi haramdırlar. Bu hususta, İskilibli M.Âtıf Efendi'nin "Men’i müskirât" kitabında geniş bilgi vardır.

Bedir Haber

**Din İşleri Yüksek Kurulu &#;Kefir içmek caiz midir?&#; sorusuna cevap**

**
Kefir içmek caiz midir?**
İslam dininde sarhoşluk verecek derecede mayalanmamış içeceklerin içilmesi caiz; sarhoşluk verecek derecede mayalanmış içeceklerin içilmesi ise haramdır.

Mayalanması kısa süren kefirin alkolsüz olup sarhoş etmediği, besleyici olduğu ve birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığı uzmanlar tarafından açıklanmaktadır. Bu nitelikteki kefirin içilmesinde dinen bir sakınca yoktur.

**Kefirin Faydaları Nelerdir?**

Kefir belkide bu güne kadar adını duymadığınız bir içecek türüdür. Birçok kişi kefirin ne olduğunu bilmez. Bazı kişiler de marketlerde rastlamıştır.  Kefirin adını bugüne kadar duymadıysanız faydalarını da duymamışsınızdır. Bu şifalı içecek aslında sağlık açısında oldukça faydalıdır. Birçok vitamin ve mineral içerir.

![](/images/upload/funduszeue.info)

**Kefir tanelerinden oluşan bir çeşit süt içeceğidir. **

Kafkas orijinli olduğu söylenir. İlk kez Türkler tarafından yapılmıştır. Türkçe olarak ‘kef’ yada ‘keyf’ kelimesinin kökeninden türemiş bir sözcüktür. Keyif verir anlamında bir kelimedir. Laktik asit ve etil alkol fermantasyonlarının birlikte gerçekleşmesiyle oluşan bir içecektir.  İnek, keçi ve koyun sütlerinden elde edilebilir. Son zamanlarda yurtdışında birçok ülkede de üretimine başlanmış ve raflardaki yerini almıştır. Sağlık açısından oldukça faydalıdır. Tadı ayrana benzer fakat daha ekşi ve keskindir.

![](/images/upload/kefir-faydaları.jpg)

**Kefir Faydaları Nelerdir?**

Probiyotik bir içecek olması kefiri daha da faydalı hale getiriyor. Sağlığa birçok faydası bulunan bu şifalı içecek sık sık tüketilmelidir. Özellikle çocuklara da belli bir yaştan sonrakefir içme alışkanlığı kazandırılarak birçok hastalığa karşı koruma sağlanabilir. Kefir faydalarından bazıları şunlardır:

**1. **Yüksek oranda kalsiyum içerir. Yüksek kalsiyum içeriği nedeniyle kemik ve dişlerin yapısını korur. Aynı zamanda dişlerin çürümesini engeller.

**2. **İyi bir aminoasit kaynağıdır.

**3. **Rahatlatıcı etkiye sahiptir.

**4. **Alerjik hastalıklara karşı koruma sağlar.

**5. **Sindirim sistemini rahatlatır, bağırsaklara fayda sağlar.

**6. **Yüksek miktarda B vitamini içerir.

**7. **Sinir sistemi için önemli bir etkiye sahiptir. Stres ve depresyonu önleyici etkisi vardır.

**8. **Yapılan bir araştırmaya göre kan basıncını düzenlemeye yardım eder.

**9.** Vücudumuz için oldukça büyük önemi olan fosfor mineralini içerir.

**** İçerdiği fosfor sayesinde hücre gelişimine yardım eder, enerji verir.

**** Kolesterolü düzenleyici etkisi vardır.

** **Egzama gibi vücutta çıkan yaraların iyileşmesine fayda sağlar.

**13****.** A ve D vitamini kaynağıdır.

**** Göz sağlığını korumaya yardım eder.

**** Kansızlığı önler.

**** Probiyotik etkisi nedeniyle bağırsaklarda bulunan zararlı mikroorganizmaların gelişimini ve büyümesini engeller.

** **Dengeli ve besleyici bir gıdadır.

**** Yaşlanma etkisini geciktirir ve genç kalmaya yardım eder.

**** Bağışıklık sistemini güçlendirir.

**** Uyku bozuklukları yani uykusuzluğa iyi gelir. Düzenli bir uyku sağlar.

**** Dikkat eksikliğini önler, odaklanma sorununu azaltır.

**** Kronik yorgunluğa karşı dinlenmeye yardım eder.

**** Çağımızın hastalığı kansere karşı da koruma sağlar. Tümörlü hücreleri inhibe eder ve gelişimlerini önler.

**** AIDS için de faydalı bir içecektir.

**** Kalp ile dosttur, kalbi korur.

**** Vücuttaki ödemin atılmasına yardım eder.

**** Vücutta sivilce oluşumunu önler.

**** Zeka ve zihin gelişimine yardım eder.

**** İdrarı sulandırır.

**** Üreme hormonlarına faydalı etkisi bulunduğu için üremeyi teşvik eder.

**** Akciğerlere fayda sağlar.

**** Düzenli kefir tüketimi ile bağırsak bozuklukları giderilir.

**** Bağırsak hareketlerini teşvik eder.

**** Sinüzit rahatsızlığına fayda sağlar.

**** Kadınlarda ve erkeklerde cinsel isteği arttırıcı etkisi bulunmaktadır.

**** Midedeki şişkinliği azaltır.

**** İyi bir protein ve magnezyum kaynağıdır.

**** Gut hastalığına iyi gelir.

**** Antibakteriyel özelliği vardır.

**** Kabızlık ve hazımsızlığı önleyici etkisi vardır.

** **Böbrekleri korur ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelir.

**** Hamilelik sırasında tüketilirse anne ve bebek için yarar sağlar.

** **Şeker hastalığına iyi gelir, yüksek şekeri düşürür.

**** Ülsere karşı fayda sağlar.

Birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlaması ve birçok hastalığın iyileşme sürecinde rol oynaması nedeniyle çokça tüketilmesi gereken bir içecektir.

**
Kefir ile Yoğurt Arasındaki Farklar Nelerdir?**

Yoğurt ile kefir sütün mayalanmasından elde edilen süt ürünleridir. Fakat kefir yoğurda göre daha fazla sindirimi rahatlatan, vücuda yararlı bakteri içerir. Ayrıca kefir direkt olarak probiyotik bakterileri içerirken yoğurt probiyotik bakteri üretimini teşvik eder. Kefir yeyince direk olarak probiyotik bakterileri vücudunuza almış olursunuz, fakat yoğurt ile sadece bu bakterilerin üretilmesi için vücudunuzu teşvik edersiniz. Bu yüzden kefir tüketmek oldukça önemlidir.

![](/images/upload/what-are-kefir-grains&#;(1).jpg)

**
Probiyotik Nedir? Probiyotik Bakteri Ne Demektir?**

Vücudumuzda, özellikle bağırsaklarımızda yararlı ve zararlı bakteriler yaşar. Patojenler olan zararlı bakteriler vücudun dengesini bozar, hastalıklara sebep olur. Probiyotikler olan yararlı bakteriler ise sindirim sistemine fayda sağlar, sindirimi düzenler. Probiyotik bakteriler sindirimi rahatlatır, bağırsak sağlığını düzenler, ishal yada kabız olma durumlarını yok eder.

Bağırsaklarda gaz, şişkinlik oluşumunu engeller. Ayrıca bu faydalı bakteriler sayesinde kolon kanseri yada mesane kanseri gibi kanser türlerine yakalanma riski azalır. Çeşitli hastalıklar ve antibiyotik ilaçların kullanımı bağırsak florasındaki yararlı bakterilerin yaşamasını engeller ve faydalı bakterilerin yok olmasına sebep olur. Bu gibi durumlarda probiyotik bakterile içeren yada probiyotik bakteri üretimine destek olan gıdaların, şifalı yiyeceklerin tüketilmesi gerekir.

![](/images/upload/funduszeue.info)

**Probiyotik Besinler Hangileridir?**

Kefir ve süt probiyotik bakterileri içeren şifalı yiyeceklerin başında yer alır. Yoğurt ise probiyotik bakteri oluşumunu teşvik eden bir besindir. Ayran ve peynir de bu yararlı bakterilerin oluşumuna fayda sağlar. Kısacası süt de dahil olmak üzere tüm süt ürünleri probiyotik besinlerdir. Pastörize edilerek saklanmamış olan doğal zeytinler ve turşularda probiyotik oluşumu destekler. Ayrıca lahana turşusu da probiyotik oluşuna katkı sağlayan yiyeceklerdendir. Yalnız unutmamak gerekir ki her şeyin fazlası zararlıdır. Bu yüzden probiyotik besinler de aşırı miktarda tüketilmemelidir.

⛔ Kefir içmek haramdır!.‼️ ♦️ Kefir bira gibidir, zaruretsiz içilmez. Bugün kefirin yerini tutan ilaçlar vardır. Bunları kullanmaya zaruret yoktur.‼️ ➡️ Bal, incir, arpa, buğday, mısır, darı, erik, kayısı, elma ve benzerlerinden biri soğuk suda durup ısıtılmasa da, alkol teşekkül ederek bira gibi olur. Bira, tadı acı ve keskin olduğu [alkol bulunduğu] için azı da çoğu da, her ne maksatla içilirse içilsin, imam-ı Muhammede göre haramdır, ⛔ fetva da böyledir. ♦️ Diğer üç mezhepte de haramdır. Çünkü, Peygamberimiz, (Çoğu sarhoş eden içkinin, azını içmek de haramdır) buyurdu. Bu hadis-i şerif, hepsinin haram olduğunu bildirmektedir. ⛔ Yapıları, bileşimleri aynıdır demek değildir. Çünkü Muhammed aleyhisselam, maddelerin hakikatlerini, fen bilgilerini öğretmek için değil, bunların hükümlerini bildirmek için gönderilmiştir.‼️ ♦️ Kısrak, inek sütleri, mayalanıp, tadı keskin olunca, bira gibi haram olur. Kısrak sütünden yapılana Kımız, inek sütünden yapılana Kefir denir. (S. Ebediyye) ✍️ Cübbeli Ahmet hocayı niye eleştirdiğimiz soran takipçilerimiz oluyor.⁉️ Din adamı gözükerek müslümanlara, haram olan "alkollü içecek" içirmek büyük vebaldir!.‼️ İsteyen istediğini elbette içer, hesabını ahirette kendisi verir. ♦️ Ama, Müslümanları "din adamı" maskesiyle aldatmanın vebali böyle değildir. Hem yanlış "fetva vermek", hem "delilsiz, kendinden" konuşmak dinini bilen, ahirette hesaptan korkan bir kimsenin yapabileceği şey değildir. ♦️ Bu sebeple Cübbeli Ahmet Hoca, ehli sünnettir neden eleştiriyorsunuz gibi ilimsiz, cahilce sualler sormayınız.‼️

⛔ Kefir içmek haramdır!.‼️ ♦️ Kefir bira gibidir, zaruretsiz içilmez. Bugün kefirin yerini tutan ilaçlar vardır. Bunları kullanmaya zaruret yoktur.‼️ ➡️ Bal, incir, arpa, buğday, mısır, darı, erik, kayısı, elma ve benzerlerinden biri soğuk suda durup ısıtılmasa da, alkol teşekkül ederek bira gibi olur. Bira, tadı acı ve keskin olduğu [alkol bulunduğu] için azı da çoğu da, her ne maksatla içilirse içilsin, imam-ı Muhammede göre haramdır, ⛔ fetva da böyledir. ♦️ Diğer üç mezhepte de haramdır. Çünkü, Peygamberimiz, (Çoğu sarhoş eden içkinin, azını içmek de haramdır) buyurdu. Bu hadis-i şerif, hepsinin haram olduğunu bildirmektedir. ⛔ Yapıları, bileşimleri aynıdır demek değildir. Çünkü Muhammed aleyhisselam, maddelerin hakikatlerini, fen bilgilerini öğretmek için değil, bunların hükümlerini bildirmek için gönderilmiştir.‼️ ♦️ Kısrak, inek sütleri, mayalanıp, tadı keskin olunca, bira gibi haram olur. Kısrak sütünden yapılana Kımız, inek sütünden yapılana Kefir denir. (S. Ebediyye) ✍️ Cübbeli Ahmet hocayı niye eleştirdiğimiz soran takipçilerimiz oluyor.⁉️ Din adamı gözükerek müslümanlara, haram olan "alkollü içecek" içirmek büyük vebaldir!.‼️ İsteyen istediğini elbette içer, hesabını ahirette kendisi verir. ♦️ Ama, Müslümanları "din adamı" maskesiyle aldatmanın vebali böyle değildir. Hem yanlış "fetva vermek", hem "delilsiz, kendinden" konuşmak dinini bilen, ahirette hesaptan korkan bir kimsenin yapabileceği şey değildir. ♦️ Bu sebeple Cübbeli Ahmet Hoca, ehli sünnettir neden eleştiriyorsunuz gibi ilimsiz, cahilce sualler sormayınız.‼️

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası