sıcak basmasına ne iyi gelir / Menopozda Bitkisel Çözümler - Prof. Dr. Ateş Karateke

Sıcak Basmasına Ne Iyi Gelir

sıcak basmasına ne iyi gelir

Menopozda yaşanan sıcak basması ile baş etmenin yolları

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı monash.pw Meriç Çağrı Ağır, “Menopoza geçişin yaygın bir semptomu olan sıcak basmaları gerçekten rahatsız edici bir sağlık sorunudur. Öylesine rahatsız edicidir ki bazı hastalarımız, sıcak basmalarının günlük yaşamlarını kesintiye uğrattığını ifade eder. 

Sıcak basmalarının, günün hangi saatinde hastaları yakalayacağı belirsizdir. Hastaların bazıları bu sorunu sadece gece bazıları gündüz yaşadığını belirtirken bazılarıysa tüm gün yaşadığını söylüyor.

Sıcak basması genellikle yüz, boyun, kol, el bölgelerinde ya da bazen vücudun üst yarısında aniden yanma, terleme, kızarma ve sıcaklık hissi şeklinde görülür. Genellikle 5 dakika kadar sürer ve geçer. Geceleri uykudan uyandıracak şekilde ateş basması uyku düzenini bozabilir.

Sıcak basmalarından rahatsızlık duyan, kişilerin atması gereken bazı adımlar vardır. Bu adımların atılması, kişilerin semptomları yönetme konusunda daha iyi kararlar vermesine yardımcı olabilir” yorumunda bulundu. 

Ateş basmasından ilaç kullanmadan nasıl kurtulabilirsiniz?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, “Bu problemi yaşayan kişiler, ilaç tedavisini düşünmeden önce ilk olarak yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmayı denemeli. Meslektaşlarım ve ben de hastalarımıza herhangi bir ilaç önerisinde bulunmadan önce minimum 3 ay boyunca yaşam tarzında bazı değişiklikler yapmasını tavsiye ederiz.

-Sıcak basmaları geceleri sizi ayakta tutuyorsa, yatak odanızı daha serin tutun ve yatmadan önce az miktarda soğuk su içmeyi deneyin.

-Sıcak basmanın başlangıcında çıkarılabilen katmanlar halinde giyinin.

-Sıcak bastığında kullanmak için taşınabilir bir fan bulundurun.

-Alkol, baharatlı yiyecekler ve kafeinden uzak durun. Bunlar menopoz semptomlarını daha da kötüleştirebilir.

-Sigara içiyorsanız sadece menopoz semptomları için değil, genel sağlığınız için de tütün ve tütün ürünlerini bırakmaya çalışın.

-İdeal kilonuzu korumaya çalışın. Çünkü fazla kilolu veya obez kadınlar daha sık ve şiddetli sıcak basmaları yaşayabilir.

-Kendinizi sakinleştirmek için yoga ve benzeri teknikleri, zihin-vücut uygulamalarını deneyin” dedi.

Menopozda yaşanan sıcak basması ile baş etmenin yolları

Sıcak basmalarını tedavi etmek için hormonsuz seçenekler var mı?

monash.pw Meriç Çağrı Ağır, “Yaşam tarzı değişiklikleri, semptomlarınızı ortadan kaldırmak için yeterli değilse sıcak basmalarını yönetmek için hormon içermeyen seçenekler işinize yarayabilir. Hormon alamıyorsanız veya potansiyel risklerinden endişe ediyorsanız bunlar iyi bir seçim olabilir.

Sıcak basmaları yönetmeye yardımcı olmak için antidepresan kullanan kadınlar, depresyonu tedavi etmek için ilacı kullananlara göre genellikle daha düşük doz alır” diye konuştu.

Sıcak basmaları ve gece terlemeleri hormon alarak nasıl tedavi ediliyor?

monash.pw Meriç Çağrı Ağır, “Bazı kadınlar, sıcak basmalarını tedavi etmek için hormon almayı seçebilir.

Menopoz geçişi sırasında yumurtalıklar gittikçe daha yavaş çalışmaya başlar ve östrojen ve progesteron gibi hormonların üretimi zamanla azalır. Bu tür değişikliklerin sıcak basmalarına ve diğer menopoz semptomlarına neden olduğuna inanılmaktadır.

Hormon tedavisi vücuttaki östrojen ve progesteron seviyelerini dengeler. Kullanabilen kadınlarda sıcak basmaları için oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.

Hormonlar, sıcak basmaların sayısını ve şiddetini azaltmada çok etkili olabilir. Vajinal kuruluğu ve kemik kaybını azaltmada da etkilidir.

Hormon kullanımının nispeten hafif yan etkilerinden bazıları arasında meme hassasiyeti, lekelenme, aylık dönemlerin geri dönüşü, kramp veya şişkinlik bulunur.

Doktorunu  hormonların türünü ve miktarını, kullanım şeklini, doz zamanlamasını değiştirerek bu yan etkilerin kontrol edilmesinde yardımcı olabilir veya zamanla kendiliğinden kaybolabilir” açıklamasında bulundu. 

Sıcak basması yaşadığı halde kimler hormon tedavisi olamaz?

"Bazı kadınlar sıcak basması probleminin tedavisi için hormon kullanmamalı. Aşağıdaki durumlarda menopoz semptomları için hormon tedavisini önermiyoruz" diyen monash.pw Meriç Çağrı Ağır şunları söyledi:

-Meme kanseri veya rahim kanseri geçirdiyseniz,

-Felç veya kalp krizi geçirdiyseniz ya da ailenizde felç veya kalp hastalığına dair pozitif öykünüz varsa,

-Kan pıhtılaşması olduysa veya kan pıhtılaşmasına yatkınlığınız varsa,

-Nedeni bilinmeyen bir vajinal kanamanız varsa,

Karaciğer hastalığınız varsa,

-Safra kesesi hastalığınız varsa

-Daha evvel hormon ilaçlarına karşı alerjik reaksiyonlarınız olduysa hormon kullanamazsınız.

Tabii ki en doğru kararı almak ve belirtilerinizi tedavi etmek için hormon almanın size uygun olup olmadığını öğrenmek ancak uzman bir doktora başvurmanızla mümkün olacaktır."

Menopozda ateş basması nasıl geçer?

Kadınların menopoz süresince yaşamış oldukları ve sık sık tekrarlanan ateş basması menopozun belirtileri açısından doğaldır. Vazomotor olarak adlandırılıan ateş basması bazı semptomların ortaya çıkması ile yaşanmaktadır. Bu ateş basmaları en az bir kaç yıl sürmesi ihtimalini taşımaktadır. Bazen de daha fazla uzayabilir. Bazen ilk yıllarda görülmese de sonradan ortaya çıkabilmektedir. Bu ateş basmalarının nedeni tam olarak bilinmemesine rağmen vücudun ısı sisteminin bozulması ile ortaya çıkması ihtimali üzerinde durulmaktadır. Vücuttaki ısı düzeninin bozulması ile özellikle geç saatlerde ve gece ortaya çıkabilmektedir. dakikalık bir süreçtir ve sonrasında kaybolur.

Genelde ateş basmaları vücudun üst kısmında yüz, göğüs ve kafada ortaya çıkar. Bu yüzde kızarma, sıcaklık hissi, üşüme, kollarda uyuşma, titreme, nabız yükselmesi, uyuşukluk hissi ve halsizlik gibi belirtiler vermektedir. Genelde %80 civarındaki kadında bu durum bir yıllık bir süreçle devam etmektedir. Ateş basmaları 60 yaşlarına ve hatta 70 li yaşlara kadar devam edebilir, ihtimalleri söz konusu olmaktadır. Bu biraz kültürel alt yapıya ve beslenme alışanlıklarına göre değişiklikler göstermektedir. Tedavi ihtiyacı gereken durum her kadında ortaya çıkmayabilir. Sık sık görülmenin yanında gün içinde bir kez de görülebilmektedir.

Ateş basmaları; kütürel etkilerle ve beslenme alışanlıkları ile artabilir. Fiziksel olrak hareketsiz yaşamakta etkenleri artırır. Kilolu kişilerde daha sık görülür ve erken başlaması ve geç bitmesi ihtimali yüksek olmaktadır.

Ateş basması nasıl geçer?

  • Kalın ve dar giysiler giyilmemeli
  • Sıcak ortamlarda fazla kalmamalı
  • Sıcak duş yapmamalı, ılık tercih etmeli
  • Bol su içmeli
  • Stresli ortamlardan uzak durmalı
  • Pamuklu çamaşırları tercih etmeli
  • Acı ve baharat içeren gıdalardan uzak durmalı
  • En az gün içinde yarım saat yürüyü, egzersiz ve spor yapılmalı
  • Sigara ve alkol tüketmemeli
  • Kafein ve çay gibi içecekler fazla tüketilmemeli

Ateş basmasına neden olan durumları kişi belirlemeli ve bu durumlarda olmaktan kaçınmalıdır.

Menopoz İçin Bitkisel Tedavi

Menopoz, kadınların hayatındaki en zorlu dönemlerden biridir. Bu dönemde; ateş basması, terleme, ruhsal durumdaki iniş çıkış ve sinirlilik gibi sıkıntı veren rahatsızlıklar meydana gelebilir.

Doktorunuzun göstereceği tedavi yöntemlerinin yanında uygulanacak doğal reçeteler ve bu döneme uygun yiyecekler sıkıntıları azaltacaktır. Mesela, sinirsel gerginliğine çok iyi gelen papatya ve ateş basmalarını önleyen akdiken çayları içilebilir. Portakal, marul gibi gevşemeyi sağlayan besinler daha çok tüketilebilir. Bunlardan başka, menopozla birlikte gelen tüm problemlerde safranın çok etkili bir baharat olduğunu da söyleyebiliriz.

Bitkilerin ürettiği bazı özler, kadınlık hormonu östrojeninkine benzer bir role sahiptir. Menopoz döneminde meydana gelen hormonal kaybın giderilmesinde bu özleri içeren sebze, meyve ve tahıllar tüketilmelidir. Nohut, fasulye, tahıl ürünleri, havuç, soğan, sarımsak, bitkisel yağlar, özellikle ayçiçek yağı bu özleri içeriyor.

Papatya çayının sakinleştirici etkilerinden faydalanmak için lezzetli bir karışım hazırlayabilirsiniz. İki bardak su kaynatıp içine beş çorba kaşığı kuru papatya atarak, bir saat dinlendirin. İki portakalın kabuklarını ince uzun rendeleyin. Karışımı acılaştırmaması için beyazlarını rendelememeye özen gösterin. Bir tencereye bir bardak su, bir buçuk çay bardağı şeker ve portakal kabuğu rendesini koyun. Orta ateşte 10 dakika kaynatın.

Papatya çayı ile portakal kabuğu şurubunu süzün ve birbirine karıştırın. İçine çırpılmış bir yumurta akını ilave edip iyice çırpın. İki saat dinlendirdikten sonra ister bir defada, isterseniz birkaç defada tüketin.

menopoz-tedavisi-nedir

menopoza-iyi-gelen-caylar

Menopoz Tedavisi (Bitkisel)

İngiliz Beslenme Uzmanları Birliği'nin konferansında, yapılan araştırmaların, soyalı yiyecek ve içeceklerin menopoz döneminde bozulan hormon dengesini sağlamakta birebir olduğunu gösterdiği bildirildi.

Uzmanlar, soyalı yiyecek ve içeceklerin, kadınlık hormonu östrojen açısından çok zengin olduğuna dikkat çekerken, Japonya, Çin ve Endonezya gibi ülkelerde sofralardan eksik olmayan soyalı besinlerin, menopoz dönemine olumlu etkileri bulunduğunu vurguladılar.

Uzmanlar, soyanın, menopoz döneminin kadında yarattığı olumsuz etkileri azalttığı, bu dönemde ortaya çıkabilen kalp yetmezliklerini önlediği, göğüs kanserleriyle savaştığı ve yine menopozlu kadınlarda görülen kemik erimelerine karşı direnç yarattığına dikkat çektiler.

Uzmanlar, araştırmaları sırasında, Uzak Doğu ülkelerindeki kadınlarla Batı ülkelerindeki kadınları karşılaştırdıklarını ve soya tüketen doğu ülkelerinin kadın nüfusunda menopoz şikayetlerine daha az rastladıklarını kaydettiler.

Araştırmaların sonuçlarına göre, soya zengini sofralarda oturan doğulu kadınların kolestrol düzeyleri de daha düşük olarak saptandı.

Uzmanlar, Batı'da kullanılan menopoz dönemindeki hormon dengesini düzeltmeye yönelik tabletlerin, doğal kaynak sayılan soyadan daha zengin olduğunu da kabul ederken, ''Ancak bu tür tabletlerin de yan etkileri var'' dediler.

Uzmanlara göre, bu yan etki, özellikle göğüs kanseri riskini artırmak şeklinde ortaya çıkıyor. Soya bitkisinde bulunan östrojen ise hem bünyeye yeterli kaynağı sağlıyor, hem de kanser ilacı tamoksifen gibi kanser yapıcı etkilerle savaşabiliyor. Menopoz dönemini kolay atlatmak için aşağıdaki formüllerden yararlanılabilir.

1 su bardağı sıcak suya; yarım kahve kaşığı adaçayı konur. 5 dakika bekletildikten sonra süzülür. Suyuna, 1 kahve kaşığı bal karıştırıldıktan sonra içilir. Aynı işlem, günde 3 kere tekrarlanır.

1 bardak sıcak suya; 3 tane papatya konur. 5 dakika bekletildikten sonra süzülüp, içilir. Günde 2 kere, tekrarlanır.

4 bardak suya; 1 tutam pelin konur. Kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir.

1 su bardağı kaynak suya; 1 kahve kaşığı ufalanmış melissa konur. 10 dakika bekletildikten sonra süzülüp, içilir. Bu işlem, günde 3 kere tekrarlanır.
Bu dönemde; baharatlı, acılı şeyler yememeli, kahve, çay ve sigara mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır. Bol bol sebze yemeli; süt, ıhlamur veya adaçayı içilmelidir.

Ayrıca; çiğ ıspanak, üzüm, erik, kayısı, limon, sarımsak, portakal, badem, fındık, beyaz peynir, havuç, muz, kiraz, kestane, lahana, hurma, incir, greyfurt, çavdar ekmeği, yer elması ve soya fasulyesi yemek de bu dönemde görülen şikayetlerin azalmasına yardımcı olur

Menopozda Beslenme ve Bitkisel Destek Tedavileri

Menopoz vücuttaki östrojen hormonu salınımının azalması veya durması yoluyla yumurtlamanın bitmesinden dolayı oluşur. Menopoz öncesi birkaç yıl regl dönemleri daha uzun, kısa yada düzensiz olabilir. Sonrasında menopoza geçiş süreci çoğu kadında 45 yaşında sonra başlar. 45 yaşından önce meydana gelen menopoza ‘erken menopoz’ denir ve doktora görünmek gerekmektedir. Düzenli sigara kullanan kadınlar menopoz dönemine ortalama 2 yıl erken girerler. Menopoz döneminde kadınlar yine de hamile kalabilir. 50 yaşın altında menopoza girenler son regl dönemlerinden sonra 2 sene daha, 50 yaşın üstündeki kadınlar 1 sene daha hamile kalabilirler.

Menopoz belirtileri

Bazı kadınlarda menopoz sessiz sedasız başlayıp biter ancak her 10 kadından 8i aşağıdaki belirtileri yaşar.

  • Ateş basması ve gece terlemeleri
  • Vajinada kuruluk ve ton değişikliği
  • Sinirlilik, depresyon, kaygı bozuklukları ve ruh halinde yaşanan ani değişiklikler
  • Cinsel arzunun azalması
  • Özellikle aşırı kilolu veya birden fazla çocuk sahibi kadınlarda idrar tutma kontrolünde zayıflama

Menopoz vücudun geçirdiği doğal bir evredir, ancak vücuttaki östrojen hormonunun azalması ayrıca çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirir.

  • Östropoz(Kemik erimesi
  • Kalp hastalıkları ve kalp krizi geçirme riskinde artış
  • Pelvik taban ve vajinal kaslarda zayıflık


Menopoz döneminde sağlıklı olmak

a) Egzersiz

Düzenli egzersiz yapılarak sıcak basması, gece terlemesi, uyuma güçlüğü ve duygusal değişikliklerde dahil olmak üzere bir çok menopoz belirtisi azaltılabilmektedir. Ayrıca östrojen hormonunun azalmasına bağlı oluşan kemik erimesi de düzenli egzersiz ile yavaşlatılmaktadır. Egzersiz yapmak ayrıca kalbi korur.

b) Diyet

Sağlıklı bir diyet, menopozun uzun vadeli etkilerine karşı vücudu zinde tutmaya yardımcı olur. Günde mg kalsiyum almak kemik erimesi riskine karşı kemikleri korur. Sardalya, somon gibi balıklar, yeşil sebzeler, süt ve süt ürünleri bol miktarda kalsiyum içerir. Bunun yanında yükse miktarda A vitamini tüketimi, kemik erimesini tetiklemektedir.

İlerleyen yaşlarda kilo alımı daha kolay olduğu için, düzenli diyet yapmak kilo alımına bağlı sorunları da en aza indirecektir.

Menopozda Hormon Tedavisi (HRT)

Menopozda hormon tedavisi (HRT) kadınlar için yaşlanmanın doğal bir parçası olan menopozun etkilerini azaltmak için kullanılır.


Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Meltem Şeniz Toksoy
Bu içerik, Fransız Lape Hastanesi tarafından, senCard için özel olarak hazırlanmıştır.



nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır