12 parmak bağırsak kanseri belirtileri / Bağırsak kanseri hakkında bilmeniz gereken her şey | Independent Türkçe

12 Parmak Bağırsak Kanseri Belirtileri

12 parmak bağırsak kanseri belirtileri

Kolon (Bağırsak) Kanseri: Belirtileri ve Tedavisi

Kolon, bağırsağın yaklaşık 1, metresini oluşturan tüp şeklinde bir organdır. Kolon ve rektum kalın bağırsağın tamamını oluştururlar. Rektum ise bağırsağın son kısmını oluşturan ve dışkının depolandığı kısa bir alandır. İnce bağırsaktan gelen sindirilmiş besinler kolona gelerek kalan gıdalar da orada sindirilir. Atılacak olan kısmı rektuma gelir ve atılması için burada bekler. Kolon kanseri ise kolondaki hücrelerde başlayarak bazen polipleşmeye dönüşür. Erken tanıda, yayılım göstermeden saptanmışsa tedavi edilebilir bir durum olmakla birlikte erken tanı konulmayan durumlarda önce kolon duvarında yayılım gösteren bir hastalıktır. Kolon içi yayılım tamamlandıktan sonra metastaz denilen farklı organ ve dokulara yayılma durumu gerçekleşebilir. Kolon kanseri özellikle lenf bez ve damarlar aracılığıyla akciğer, karaciğer gibi hayati organlara ilerleyebilir.

Kolon (Bağırsak) kanserinin belirtileri nelerdir?

Kolon kanserinde sıklıkla dışkılama alışkanlığında farklılaşma durumu yaşanır. Belirti verdiği için birçok kanser türünden daha kolay farkedilme olasılığı bulunur. Belirtiler dışkılama ile ilgili olsa da kolon uzun bir organ olduğu için vücudun sol tarafında kalan kısmı ile sağ tarafında kalan kısmında olan tutulma farklı belirtiler verebilir. Kolon yapı olarak sol kısımda daha da daralır. Bu da dışkının daha ince olması, dışkılarken kanama, düzenin değişmesi vb. durumlar yaratabilir. Sağ taraf ise nispeten daha geniş olduğu için belirtiler daha geç ortaya çıkar ve erken tanı daha zorlaşır. Ancak genel anlamda ortak belirtiler:

  • Dışkılama yapılsa dahil bağırsağın tam boşalmamış hissedilmesi
  • Dışkılama düzeninin bozulması (ishal, kabız)
  • Kanama veya dışkıda kan görülmesi
  • Dışkılama yaparken ağrı hissedilmesi
  • Dışkıda şeffaf bir salgı görülmesi
  • Karın ağrısı ve şişlik

Bu belirtiler hem erken zamanda görülür hem de hasta tarafından fark edilmesi kolaydır. Bu belirtilerin sonrasında dolaylı olarak kilo kaybı, kan değerlerinde düşme ve kansızlık, karında kitle oluşması, ilerleyen durumlarda bağırsak tıkanabileceği için ağrı hissinin artması gibi belirtiler de gözlenir. Erken tanı için hastanın dışkılama düzenin farkında olması ve kendi normalini takip etmesi gerekmektedir.

Kolon (Bağırsak) kanseri neden olur?

Sıklıkla kolon kanseri diğer kanser türlerinde olduğu gibi genetik faktör kanserin oluşmasında önemli bir nedendir. Ailede kolon kanseri ile ilgili bir geçmiş varsa bundan kaynaklı risk artmaktadır. Bununla birlikte yaş faktörü de etkilidir. Özellikle yaşlarındaki erkeklerde daha çok tutulum gözlenmiştir. Kişinin bağırsağında önce iyi huylu olarak oluşan polipler bazı durumlarda kansere dönüşebilir. Polipler bağırsak içerisinde oluşan minik çıkıntılardır. Bu çıkıntıları eğer fark edilmişse takip ettirmekte yarar vardır.

Genlerde bulunan bazı değişmeler sonucu da bu kansere yakalanma riskinin arttığı bilinmektedir. Bazı durumlarda hastanın altta yatan kronik bağırsak hastalığı bulunur. İnflamatuar bağırsak hastalığı, ülseratif kolit gibi hastalıklar kolon iç yüzeyini etkilediği için bazı durumlarda kolon kanserini tetikleyici olarak davranabilir. Sigara kullanımı ve sağlıksız beslenme gibi hayat tarzı da kolon kanseri nedenleri arasında sayılabilir.

Kolon (Bağırsak) kanserinin evreleri nelerdir?

Kolon kanseri evreleri kesin sınırlarla ayrılmamakla birlikte yapılacak tedaviyi belirlemek adına yaklaşık 5 evreye ayrılır. Bu evrelerde belirtiler farklılık gösterir ve ne derece yayıldığı hakkında bilgi verir. 

  1. Evre: Kolon kanserinin en erken evresidir. Erken teşhis edilen bu evrede çıkan polipler alınarak ve takip edilerek hastalık atlatılır. Bu evrede kemoterapi vb. kanser tedavisi gerekmez.
  2. Evre: Bu evrede kolon tutulumu görülmüştür. Kolonun bir kısmı alınması gerekebilir. Lenf dokuları ile yayılım olabileceği için bazı hallerde bunlar da alınabilir.
  3. Evre: Kolonun dışında da yayılım olduğu bir evredir ancak hala uzak dokularda yayılım gözükmez. Bu evrede fark edilen durumlarda kolonun büyük kısmı ve lenf bezleri alınır. Kemoterapi yüksek nüks riski olan hastalara önerilir.
  4. Evre: Kolon kanserinin 3. evresinde kanser lenf bezlerine yayılmıştır. Yayılma bu evrede hızlıdır. Yayılan dokular cerrahi operasyonla alınır ve kemoterapi uygulaması yapılır.
  5. Evre: Kanserin son evresinde uzaktaki doku ve organlarda da yayılım görülür ve hastanın durumu ağırlaşır. Cerrahi operasyon genellikle tercih edilmez, kemoterapi ve radyoterapi gibi tedaviler denenir. Bu tedaviler sonrasında kanserli hücrelerde küçülme beklenir. İstenen düzeyde küçülme durumu olursa ve hastanın operasyonu kaldıracağına karar verilirse operasyon kararı alınabilir.

Kolon (Bağırsak) kanserinin tanısı nasıl konur?

Kanser tanısında çoğunlukla kolonoskopi gibi endoskopik yöntemler daha çok kullanılmaktadır. Teşhis olarak diğer yöntemlere kıyasla daha kolaydır. Kolonoskopi sırasında eğer oluşmuşsa polipler de alınabileceği için bir anlamda da tedavi olanağı yaratır. Hastadan çoğunlukla dışkı örneği istenir ve gerekli incelemeler dışkı üzerinde de yapılır. Endoskopi sırasında alınan parçalar patolojik olarak incelenir. Bazı durumlarda bilgisayarlı tomografi de istenebilir. MR- PET gibi tetkikler de bu sırada istenebilir.

Kolon (Bağırsak) kanserinin tedavisi nasıl olur?

Kolon kanserinde tedavi protokolü genellikle hastanın yaşam süresini ve kalitesini artırmaya yöneliktir. Kanser oluşturma potansiyeli olan polipler genellikle ilk zaman kolonoskopiyle alınır. Cerrahi tedavi ilk evreler için zorunludur. Tümörlü kısımlar çıkartılır. Kanser genellikle lenf ve damar üzerinden metastaz yapmışsa daha çok kemoterapi gibi tedavilerle tümörün küçülmesi beklenir. Son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte kalın bağırsak kanserinde yaşam süresi artmış ve hastaların tedavi şansı yükselmiştir. Yaşam kalitesini artırmak için kullanılan bazı tedavi yöntemleri şunlardır:

İnvaziv cerrahi yöntemi: Kolektomi denilen kolonun belli bir kısmının kesilerek çıkarılması işlemine verilen addır. Genellikle işe yarayan radikal bir tedavidir.

Torbaya dışkılama: Hastanın kolonunun son bölümü alındığında genellikle bu uygulama tercih edilir. Bazen de operasyon sonrası bağırsağın beklenen işlevlerini yerine getirmesi adına geçici bir süre ince bağırsak karın bölgesine açılarak buradan dışkılanma sağlanır. Anüse yakın bir yerdeyse hasta bir torbaya dışkılama yapar. 

Kalın bağırsak kanserinde sadece kalın bağırsaktaki tümörü çıkarmak yeterli gelmeyebilir. Kanserin yayıldığı alanlarda doku ve organlarında kısmen de olsa alınması gerekebilir. Bunun sebebi genellikle sadece kanserli dokular dahil alınsa kalan dokularda hastalık tekrar nüks edebilir. Bunun önlemini almak ileriye dönük oluşabilecek durumları önleyebilir.

Kolon (Bağırsak) kanserinden korunmak için alınabilecek önlemler nelerdir?

Kalın bağırsak kanserinden korunmak için öncelikle en basit olarak beslenme düzenine dikkat etmek gereklidir. Lifli besinler bağırsak sistemi için sağlıklıdır. Diyette bu tarz lif içeriği yüksek beslenmek faydalıdır. Aşırı yağlı, baharatlı gibi besinler bağırsakları yorar. Bundan dolayı bu besinleri sıklıkla tüketmemek faydalı olur. Kalsiyum ve D vitamininin yeteri kadar alınması önemlidir. Fazla kilo da risk faktörü olabileceği için kişinin yaşına uygun egzersizle vermesi gerekir. 50 yaşından itibaren risk altında olan hastaların düzenli tarama testlerine katılması erken tanı için önemlidir. Eğer kişide ailede bir kolon kanseri geçmişi varsa bu konuda daha özenle davranması beklenir. Mümkünse bu kişilerde dışkı düzenini rutin takip etmesi istenir. Belirtilerden bazılarına rastgelinirse kişinin bir sağlık kuruluşuna muaynene için başvurması gerekir.

fazla oku

Erken evrede tespit edilirse tamamen tedavi edilebilir bir kanser türü olan bağırsak kanserinin belirtileri ve tedavi yöntemleriyle ilgili herkesin aklının bir köşesinde bulunması gereken bilgiler:

Bağırsak kanseri nedir?

Kolorektal kanser diye de bilinen bağırsak kanseri, kalın bağırsağı etkiliyor. Kalın bağırsak kolon ve rektumdan oluşuyor. Vücuttaki hücreler kontrolsüz bir şekilde bölünmeye ve çoğalmaya başladığında bu durum kanserin oluşmasına neden oluyor. Bağırsak kanseri kalın bağırsakta ince bağırsağa göre daha yaygın görülüyor.

İnce bağırsak, bağırsağın mideye bağlanan kısmı oniki parmak bağırsağı ve bağırsağın kalın bağırsağa bağlanan kısmı kıvrım bağırsaktan oluşuyor.

Kalın bağırsaktaki hücreler kansere yakalandığında vücudun karaciğer ya da akciğer gibi diğer bölümlerine de dağılabiliyor. Buna gelişmiş bağırsak kanseri deniyor.

Belirtiler nelerdir?

Bağırsak kanserinin, bağırsak alışkanlıklarınızda bir değişim, dışkıda kan, kilo kaybı, karın ya da sırt ağrısı, yorgunluk gibi belirtileri bulunuyor.

Bağırsak kanseri ayrıca bağırsak tıkanıklığına da yol açabiliyor. Bu durumda dışkı ya da gaz bağırsaktan normalden daha zor bir şekilde geçiyor ya da geçemiyor. Bağırsak tıkanması yaşayan bir kişi kramp, kabızlık ya da bulantı yaşayabilir. Eğer bağırsak tıkanıklığı yaşadığınızı düşünüyorsanız doktorunuza görünmeniz ya da hemen acil servise başvurmanız tavsiye ediliyor.

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi’ne göre, karında rahatsızlık hissi ve kabızlık gibi bağırsak kanserine ilişkin belirtilerin yaşanması mutlaka bağırsak kanserine işaret etmeyebilir. 

funduszeue.info


Kaç kişiyi etkiliyor?

İngiltere’de her yıl ortalama 42 bin kişiye bağırsak kanseri teşhisi konuyor. Bu da her gün yaklaşık yeni bağırsak kanseri vakasına eşit vakadan 9’u, 50 yaşın üzerindeki kişilerde, 6’sı ise 70 yaşın üzerindeki kişilerde görülüyor. Bununla birlikte bağırsak kanseri her yaşta kişiyi etkileyebiliyor. Hastalık erkeklerde, kadınlara göre daha fazla görünüyor. 15 erkekten birine bağırsak kanseri teşhisi konması muhtemel. Bu oran kadınlarda ise 18 kişiden birine denk geliyor.

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nasıl test edilir?

Bağırsak kanseri testinde doktorunuz öncelikle ailenizde bağırsak kanseri geçmişi olup olmadığını öğreniyor. Ardından rektal muayene yapılıyor. Öte yandan, bağırsak kanserli kişilerin kanlarında kanama nedeniyle demir eksikliği yaşanabildiğinden, hastanın kanı da demir eksikliği taramasından geçiyor. Testler bağırsak kanseri olabileceğinizi gösteriyorsa, esnek sigmoidoskopi işlemi yaptırmak için hastaneye yönlendiriliyorsunuz.

Esnek sigmoidoskopi muayenesi sırasında sigmoidoskop denen kameralı ve ışıklı uzun, ince bir tüp rektuma ve kalın bağırsağın alt kısmına yerleştiriliyor.

Hastaya kolonoskopi de yapılabiliyor. Kolonoskopi de, esnek sigmoidoskopiyle benzerlik taşıyor ancak burada tüm kalın bağırsak inceleniyor.

Bağırsak kanserini teşhis etmek için kullanılan bir başka test şekli ise bilgisayarlı kolon tomografisi. Bu testte, kolon ve rektumu incelemek için bilgisayarlı tomografi taramaları kullanılıyor.

Nasıl tedavi edilir?

Bağırsak kanserini tedavi etmek için kullanılan yöntemler bağırsağın hangi bölümünün etkilendiğine bağlı olarak değişebilir. Bağırsak kanserinin en yaygın tedavi şekli cerrahi işlemdir. Bu işlem, kemoterapi, radyoterapi ya da biyolojik tedavilerle desteklenir.

Bağırsak kanseri erken evrede tespit edilirse tamamen tedavi edilebilir. Bununla birlikte kanserli tümör ameliyatla tamamen alınamazsa tedavi mümkün olmayabilir.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

funduszeue.info

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası