simir testi nasıl yapılır video / Smear Testi - Op. Dr. Derya Uyan Düz

Simir Testi Nasıl Yapılır Video

simir testi nasıl yapılır video

Simir testi nedir ve nasıl yapılır? Simir testi neden ve nerelerde yapılır

Haberin Devamı

 Doktor veya hemşire işlemi hastaya ayrıntılı olarak açıklar. Pap testinden önce etkinliğini sağlamak için dikkate alınması gereken bazı noktalar;

Herhangi bir vajinal ilaç kullanmaktan kaçınma,

Duştan kaçınma,

İlişkiye girmekten kaçınma,

Pap testinden en az 24 saat önce tampon kullanmamak,

Pap testinden en az iki gün önce sperm öldürücü köpükler, jöleler veya kremler kullanmaktan kaçıma, çünkü bu tür ürünlerin kullanılması anormal hücreleri yıkayabilir.

Adet döneminde Pap testi planlamaktan kaçınmaktır.

Hastadan dizleri bükülü olarak muayene masasına sırt üstü uzanması istenir. Topuklar destek için üzengi demirlerine yaslanır. Doktor daha sonra spekulum olarak bilinen bir aleti hastanın vajinasına doğru sokar. Spekulum, doktorun kadının serviksinin içini net bir şekilde görebilmesi için vajinal duvarları ayrı tutmaya yardımcı olur.

 Spekulumun yerleştirilmesi vajinada veya pelvik kısımda basınç eforu hissine neden olabilir. Doktor daha sonra küçük ve yumuşak bir fırça ya da bazen spatula olarak bilinen küçük bir kazıma aleti ile rahim ağzındaki hücrelerin örneklerini toplar. Servikal hücrelerin kazınması veya toplanması işlemi tamamen ağrısızdır.

Simir Testi Neden ve Nerelerde Yapılır?

Haberin Devamı

 Pelvik muayene ile birlikte genellikle Pap testi yapılır. 30 yaş üstü kadınlarda Pap testi, HPV yani insan papilloma virüsü testi ile birleştirilir. Bu, birçok kadında rahim ağzı kanserine yol açabilen cinsel yolla bulaşan hastalığa neden olan bir virüstür. Genellikle doktor ve hasta Pap testinin ne zaman yapılacağına ve ne sıklıkta yapılması gerektiğine karar verir.

 Doktorlar genellikle 21 yaşında Pap smear yaptırmayı ve daha sonra her 2 ila 3 yılda bir yapılmasını tavsiye ediyorlardı. 30 yaş ve üzeri kadınlarda doktor, HPV testi ile birlikte 3 yılda bir veya 5 yılda bir Pap testi yapılmasını önerir. Bazı durumlarda, kadının rahim ağzı kanseri gelişimi için belirli risk faktörleri varsa, doktor daha sık bir Pap testi önerebilir. Rahim ağzı kanseri riskini artırabilecek faktörlerden bazıları;

Haberin Devamı

Rahim ağzı kanseri teşhisi veya bazı kanser öncesi hücreleri gösteren önceki bir Pap testi,

Bir kadında HIV enfeksiyonu,

Doğumdan önce DES yani dietilstilbestrol'e maruz kalma,

Organ nakli, kronik kortikosteroid veya kemoterapi kullanımı nedeniyle zayıf bağışıklık sistemidir. 

 Hastaların pap testi gerektirmediği bazı durumlar vardır. Bunlar ise;

 Total histerektomi işleminden sonra; kadının rahmi ve serviksi alındıktan sonra Pap testine devam edilecekse hasta doktora başvurmalıdır. Kanserli olmayan lezyonları ortadan kaldırmak için cerrahi histerektomi işlemi yapılmışsa, rutin Pap testi sonlandırılabilir. Bununla birlikte, histerektomi prosedürü kanserli veya kanser öncesi bir lezyon için yapıldıysa, doktor düzenli olarak Pap testine devam etmenizi önerir.

Haberin Devamı

 Yaş faktörü; yaşlı kadınlar rutin Pap testini bırakabilir. 30 yaş ve üzeri kadınlarda, doktor genellikle 3 yılda bir veya 5 yılda bir HPV testi ile birlikte Pap testi yapılmasını önerir. Ancak 65 yaşından sonra ve tarama sonuçlarının normal olması durumunda hastaya Pap testini bırakması önerilebilir.

 Pap testi ayakta tedavi tesisinde veya doktorun muayene odasında yapılır. Pap testinin tamamlanması yalnızca birkaç dakika sürer. Hastadan bir hastane önlüğü giymesi veya test için belinin altındaki kısmı soyunması istenebilir. 

Smear Testi

Smear testi (simir testi), başta rahim ağzı (serviks) kanseri olmak üzere rahim ağzındaki hücresel düzensizlik ve kanser öncüsü hücrelerin ve enfeksiyonların saptanmasında kullanılan bir tarama testidir. Ayrıca rahim iç zarı (endometrium) kanserinin de erken teşhisine yardımcı olabilir. Böylelikle hücresel bozukluklar rahim ve rahim ağzı kanserine dönüşmeden erken evrede tespit edilir. Hasta sağlığına tamamen kavuşabilir.

Smear testi nasıl yapılır?

Smear testi, rahim ağzı (serviks) denilen bölgeden saniye gibi kısa süre içinde ağrısız olarak fırça yardımıyla sürüntü alınması işlemidir.

Rahim ağzı, rahmin vajina içinde yer alan kısmı olup jinekolojik muayene esnasında spekulum uygulaması ile gözle görülebilen kısmıdır. Rahim ağzı muayene esnasında doğum yapmamış kadınlarda ortası delik yuvarlak bir yapı olarak izlenir. Vajinal doğum yapan kadınlarda orta kısım yatay bir çizgi halini alır.

Smear testinin önemi nedir?

Rahim ağzındaki hücrelerde bozukluk ve değişiklikler ortaya çıkabilir. Bu değişime uğrayan hücrelere “kanser öncüsü hücreler (hücresel displazi)“ adı verilir.

Smear testinin amacı değişiklikler kansere dönüşmeden tespit etmektir. Böylelikle kadın kanser aşamasına gelmeden kolaylıkla tedavi imkanına kavuşur.

Rahim ağzındaki normal hücrelerin kanser öncüsü hücreler haline gelmesinde temel neden Human Papilloma Virüsü’dür (HPV).

HPV genital bölgede siğillere ve rahim ağzında kanser öncüsü hücrelerin (displazi) oluşmasına neden olur. HPV en çok cinsel yolla bulaşır. Ülkemizde son yıllarda HPV’ye bağlı siğillerde ve rahim ağzı kanser öncüsü lezyonlarda artış söz konusudur.

Smear testi (simir testi), işte bu kanser öncüsü değişikliklerin erken aşamada saptanmasında etkili kolay ve ağrısız bir işlemdir. Smear testi sayesinde hücresel değişiklikler rahim ağzı kanserine dönüşmeden tedavi edilebilir. Tedavi sonrasında kadın tamamen sağlığına kavuşur, hamile kalabilir. Rahminin alınmasına ışın ya da ilaç tedavisi almasına gerek kalmaz.

Smear testi ne sıklıkla yapılmalıdır?

Tüm kadınların sağlık sorunu olmasa dahi yılda bir kez jinekolojik muayene olması gerekir.

Rutin jinekolojik muayene esnasında;

Rahim ağzında yara kızarıklık renk değişikliği

Enfeksiyon varlığı (mantar bakteri ve HPV virüsü )

Rahimde myom polip rahim duvarında kalınlaşma

Yumurtalıklarda kist ve yumurta sayısında azalma olup olmadığı değerlendirilir.

Eğer rahim ağzında herhangi bir sorun yoksa her yıl smear yapılmasına gerek yoktur. 3 yılda bir smear testi yapılabilir

Yılda bir kez jinekolojik smear testi yapılması yeterlidir. Ancak bazı durumlarda smear testi daha sık aralıklarla tekrarlanması gerekir. Bunlar;

Smear testinde şüpheli / kanser öncüsü hücrelerin saptanması durumunda,

Smear testinin tam olarak patoloji uzmanı tarafından değerlendirilememesi,

Smear testinde değerlendirme için yeterli hücre bulunmaması olarak özetlenebilir.

Smear testi ile ilgili merak edilen diğer sorular

Kimler Smear testi yaptırmalıdır?

Cinsel yaşamı olan kadınlarda yılda bir kez yapılması gerekir. Daha önce cinsel yaşamı olmayan, bakire kadınlara smear testi yapılmaz.

Smear testi bekareti bozar mı? Smear testi bakirelere yapılır mı?

Bakirelere smear testi yapılmasına gerek yoktur. Smear alınması esnasında bekaret bozulabilir.

Smear testi regl döneminde yapılır mı?

Smear testinin yapılabilmesi için kadının regl / adet döneminde olmaması gerekir.

Smear testi ne zaman yapılır?

Smear testi adet dönemi dışında her zaman yapılabilir. Bunun bir istisnası vajinal yoğun akıntı ve enfeksiyon varlığı da kimi zaman smear sonuçlarını etkileyebilir. Böyle bir durumda vajinal enfeksiyon tedavisi sonrası smear testinin yapılması uygun olur.

Smear testi için yaş sınırı var mıdır?

İlk cinsel birliktelik sonrası smear testi yapılmaya başlanmalıdır. 65 yaşından sonra smear testi yapılmasına gerek yoktur.

Smear testi öncesi nelere dikkat edilmelidir?

Smear testinde en az iki gün önceden cinsel birlikteliğin olmaması idealdir.

Vajinal fitil kullanımı ya da vajinanın iç kısmının yıkanması smear sonuçlarını etkiler. Bu nedenle vajinal fitil tedavisi smear testinden en az gün önce bırakılmalıdır. Vajinal duş denilen vajinanın iç kısmının yıkanması genel olarak kadın sağlığı için önerilmez, zararlıdır.

Smear testi sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Smear testi sonrası hafif lekelenme tarzında vajinal kanama olabilir. Normaldir. Test sonrası cinsel yaşam spor dahil tamamen normal yaşama devam edilebilir. Herhangi bir kısıtlama yapılmasına gerek yoktur. Belirtilen süre sonunda mutlaka smear sonucu takip edilmeli, sonucun doktor tarafından değerlendirildiğinden emin olunmalıdır.

Hamileler Smear testi yaptırabilir mi?

Hamilelikte smear testi (simir testi) yapılabilir. İlk 3 ayda yapılması idealdir ancak tüm gebelik boyunca yapılabilir. Smear sonrasında hafif kanama gözlenebilir. Önemli değildir Endişe etmeye gerek yoktur.

Smear testi kanama yapar mı?

Smear testinde sonra hafif miktarda en fazla 1 ped kadar vajinal kanama olabilir. Endişe edilmemelidir.

Smear testi sonrası cinsel ilişki olur mu?

Smear testi sonrası normal yaşama devam edilebilir. Cinsel yaşam, denizde havuzda yüzme küvet dahil her şey serbesttir. Herhangi bir kısıtlama yoktur.

Smear testi zararları var mıdır?

Smear testi yaptırmanın hiçbir zararı yoktur. Aksine rahim ve rahim ağzı kanserlerinin ve enfeksiyonların erken teşhisini sağladığı için oldukça faydalıdır

Smear testi sonucu pozitif çıkması veya negatif çıkması neyi ifade eder?

Günümüzde kullanılmayan terimlerdir. Smear sonucunun negatif çıkması sorun saptanamadığını gösterirken smear sonucunun pozitif çıkması enfeksiyon hücre bozukluğu gibi bir sorunun varlığını işaret eder.

Smear testi sonuçları yanlış çıkabilir mi?

Tüm testlerde olduğu gibi yanlış sonuç çıkabilir. Bu nedenle tanı ve tedavi de esas olan muayene eden hekimin gözlemi ve yorumudur. Hekimin muayene esnasında elde ettiği bilgilerle smear sonucu uyumlu değilse smear testi tekrar edilmelidir.

HPV tarama/tiplendirme testi

HPV rahim ağzı kanseri ile ilişkisi artık kanıtlanmış olup, rahim ağzı kanseri tanısı alan hastaların %99,9’un da HPV varlığı gösterilmiştir.

HPV testinin negatif olması durumunda; takip eden beş yıl içerisinde servikal kanser olma ihtimali çok düşüktür.

Ülkemizde sağlık bakanlığına bağlı KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) kuruluşunda yaşları arasında HPV tarama testi ücretsiz olarak 5 yılda bir yapılabilmektedir.

HPV test sonucu temiz olan kadınların beş yılda bir HPV testi yaptırmaları durumunda yıllık smear testi yapılmadan sadece yıllık rutin jinekolojik muayene – kontrol olmaları yeterlidir.

Smear veya HPV testleri normal olsa dahi her kadının en azından yılda bir kez jinekolojik kontrolden geçmesi gereklidir. Çünkü yumurtalık kanserleri başta olmak üzere miyomlar polipler memedeki kistler smear ve HPV testleri ile saptanamazlar.

HPV aşısı

Rahim ağzı kanserine yol açan HPV mikrobuna karşı koruma amacıyla 12 yaşından itibaren 45 yaşına kadar HPV aşısı yapılabilir. Avrupa’da 12 yaşından itibaren tüm kız çocuları ücretsiz aşılanmaktadır. Maalesef ülkemizde bu aşı ücretlidir. 3 doz olarak yapılır. Rahim ağzı kanserine ve genital siğillere en sık neden olan en tehlikeli 4 virus tipine karşı koruma sağlar.

Kolposkopi nedir? Neden yapılır?

Bir büyüteç yardımı ile rahim ağzının detaylı olarak incelenmesi işlemidir. İşlem ağrılı değildir. Muayene odasında jinekolojik muayene pozisyonunda hasta uyanık iken yapılır. Büyütme ve değerlendirme sonrasında hücresel değişiklik ya da bozulma olduğu düşünülen alanlarda servikal biopsi denilen işlemle küçük parçalar alınır ve bunlar patolojiye gönderilir. Patolojik inceleme sonrası hastanın nasıl bir tedavi alacağına karar verilir.

LEEP ameliyatı

Günümüzde rahim ağzındaki hücresel bozuklukların tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Anestezi ile hasta uyutularak yapılır. Daha önce servikal biopsi işlemi ile hastalıklı alanları saptanan hastada LEEP ameliyatı ile bu bölge baş parmağın tırnak büyüklüğü kadar genişlikte çıkarılır.

Bu işlemde deneyim önemlidir. Alınan parça patolojiye gönderilir. Raporda cerrahi sınırlarda hücresel bozukluğun saptanması hastalığın tekrar etme riskini arttırır.

Alınan parçanın yerini vücut ay içinde doldurur. LEEP işlemi sonrası kadın hamile kalabilir çocuk doğurabilir.

İşlem sonrası bir süre hastanın istirahat etmesi istenir. Kanama sorunu yok ise evine gidebilir. İşlemden sonra gün istirahat önerilir. Ağır aktivite önerilmez. İşlemden sonra 1 ay kadar kanlı akıntı olabilir. Kıpkırmızı kanama olursa mutlaka doktora bilgi vermek gerekir.

LEEP ameliyatı sonrası 1 ay kadar cinsel birliktelik deniz havuz küvet önerilmez. Ayaktan duş şeklinde banyo yapılabilir.

Smear testi nedir? Smear testi nasıl yapılır?

Rahim ağzı kanserine yakalanan kadınların %70’inin son 5 yıl içinde smear testi yaptırmamış kadınlar olduğu biliniyor. Erken teşhis ile bu tehlikeli kanser türünün önlenmesini sağlayan Smear testi, her kadının bilmesi ve düzenli olarak yaptırması gereken taramalardan biri.


Smear testi, rahim ağzı (serviks) bölgesinin sağlığını denetlemek, kanser öncüsü olabilecek durumlara erken müdahale edebilmek adına yapılan bir testtir. Rutin olarak serviks kanserine yol açabilen Human Papilloma Virüsü (HPV) taramasıyla beraber yapılır. HPV testi rahim ağzı bölgesindeki hücrelerde virüsün varlığını incelerken, Pap-Smear testi rahim ağzı bölgesindeki dökülen hücreleri toplayarak çeşitli lezyonlar açısından inceler.


Rahim ağzı kanserine neden olan lezyonların erken anlaşılması açısından smear testi büyük önem taşır. Meme kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen kanser türü olan rahim ağzı kanseri, herhangi bir belirti göstermeden gelişebildiği için oldukça tehlikelidir. Düzenli olarak smear testi yaptırmak, rahim ağzında kansere yol açabilecek hücrelerin varlığını tespit etmek için yapılır. Eğer kanser hücresi veya kanser öncüsü hücrelerin varlığı anlaşılırsa, uygun tedavilerle kanser tedavisi sağlanabilmektedir. Ayrıca ciddi sorunlara yol açabilen HPV (Human Papilloma Virus) taraması olarak da smear testi yaptırılabilir. Çoğunlukla cinsel temasla bulaşan HPV, bazı durumlarda rahim ağzındaki hücreleri aşırı biçimde değiştirerek kanser türlerine neden olabilmektedir.


Yaygın kanının aksine, HPV-Pap Smear testi bir kanser tarama testi değildir. Kanser olmayan fakat tedavi edilmezse uzun yıllar içerisinde rahim ağzı (serviks) kanserine yol açabilen HPV virüsünün varlığının ve bazı lezyonların tespit ve tedavi edilmesi için yapılan rutin bir kontrol testidir.



Serviks bölgesinden örnek alınabilmesi için vajinal muayene olmanız gerekir. Bu durumda doktorunuz ufak bir çubuk yardımıyla örnek toplayacak ve sonrasında bunu laboratuvara iletecektir. Genellikle bu işlem esnasında acı hissedilmez.


Vajinal kanamanın olmadığı bir dönemde smear testi yaptırmak gerekir. Herhangi bir enfeksiyon veya akıntı problemi varsa, önceden tedavi edilmesi tercih edilir. Smear testi yaptırmadan önceki 24 saat içinde cinsel ilişkiye girilmemeli ve vajina yıkanmamalıdır.


Cinsel olarak aktif kadınların, ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra ilk smear testini yaptırması önerilir. Bunun dışında, yaş arası tüm kadınların senede bir kez smear testi yaptırması gerekir. 30 yaş üstü kadınlar, üst üste 3 kez smear testi yaptırmış ve normal sonuç almışsa, testi yılda bir yaptırmaya devam edebilir.


Hamilelik döneminde HPV veya kanser hücresi taraması yapılabilmesi için ilk üç ay içinde smear testi yaptırılması önerilir.


Aile Sağlığı Merkezleri’nde ücretsiz olarak smear testi yaptırılabilmektedir. Bunun dışında özel hastanede ya da devlet hastanesinde de kadın hastalıkları ve doğum hekiminize danışarak smear testi yaptırabilirsiniz.


HPV testinin negatif ve smear testinin normal olması, bu testler sonucunda rahim ağzı kanseri riskine işaret eden bir bulgu olmadığı anlamına gelir. Eğer daha farklı bir sonuçla karşılaşırsanız da bu, direkt olarak kanser olduğunuz anlamına gelmez. Daha ileri tetkik ve kontroller için doktorunuzla görüşmeniz gerekir.


Ülkemizde bu testin yaş aralığındaki kadınlara 5 yıl arayla uygulanması öneriliyor.


Referanslar:

"Ulusal Hpv-Smear Tarama Testi Nasıl Yapılır?" Bilgilendirme. Şuradan alındı: funduszeue.info

"Serviks Kanseri Tarama Programı Ulusal Standartları" Şuradan alındı: funduszeue.info%C4%B1-ulusal-standartlar%C4%funduszeue.info



Smear Testi Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır?

Kadın hastalıkları, üreme sistemi olan vajina ve çevresinde oluşabilecek rahatsızlıkların tanı ve tedavisinin yapıldığı daldır. Bunlar endometriozis, polikistik over sendromu ve rahim ağzı kanseri gibi birçok durumu kapsayabilir.

Kadınlar zaman zaman düzenli olarak kadın hastalıkları uzmanlarını ziyaret ederek gerekli kontrollerini yaptırmaktadır. Bu sayede ileride oluşabilecek bir sorun önceden tespit edilerek, tedavisine hızlı bir şekilde başlanabilir.

Smear Testi Nedir?

Kadın hastalıklarının tespitinde zaman zaman test uygulaması yapılmaktadır. Smear testi de bu amaçla kullanılan araçlardandır. Servikal tarama testi olarak da bilinen smear testi, serviksteki anormal hücreleri saptamak için kullanılan bir prosedürdür. Serviks denilen bölüm rahmin vajinanın alt kısmına bağlanan yerdir.

Smear Testi Neden Yapılır?

Smear testi, çok ciddi hastalıkların tedavisinin yapılması amacıyla yapılmaktadır. Rahim ağzı kanseri veya kanser öncesi durumların bir işareti olabilen rahim ağzındaki anormal değişiklikleri tespit etmek için bu testin önemi büyüktür. Test tipik olarak 21 ila 65 yaş arasındaki kadınlara herhangi bir semptomu olmasa bile rutin bir tarama testi olarak da bilinmektedir.

Smear Testi Nasıl Yapılır?

Test sırasında, kadın ayakları havada olacak şekilde muayene masasına sırtüstü uzanması gerekiyor. Sağlık uzmanı vajinayı nazikçe açmak için bir spekulum kullanacak ve ardından rahim ağzından bir hücre örneği alacaktır. Tüm süreç sadece birkaç dakika sürer ve genellikle ağrısızdır. Test öncesinde, sırasında ve sonrasında sağlık uzmanı tarafından verilen tüm talimatlara uyulması önemlidir.

Bu test alanında uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Hassas bir süreç sonucunda alınan örnekler laboratuvarlarda işlenerek net sonuçlar yansıtır.

Smear Testinde Hangi Hastalıklar Teşhis Edilir?

Smear testi ile rahim ağzı kanseri gibi ciddi rahatsızlıklar tespit edilir. Ancak tek bu hastalık ortaya çıkartılmaz. Bunun yanı sıra rahim ağzı kanseri veya kanser öncesi değişiklikler nedeniyle tedavi görmüş kadınları, durumun tekrarlamamasını sağlamak için izlenmesinde bu test kullanılır. Ayrıca, düşük, orta veya yüksek dereceli olarak derecelendirilebilen servikal intraepitelyal neoplazi (CIN) gibi anormal değişiklikler gibi sorunlar Smear testi ile ortaya çıkartılır.

Smear Testi Avantajları Nelerdir?

Smear testinin en büyük avantajı önemli rahatsızlıkların tespit edilmesine olanak tanımasıdır. Varsa rahim ağzı kanserini tespit etmek gibi bir avantajı bulunan testin aynı zamanda kanser oluşumunun henüz başında hastalık çıkmadan da tespitini mümkün hale getiriyor.

Smear Testi Fiyatları

Türkiye’de Pap testi veya servikal tarama testi olarak da bilinen smear testinin maliyeti, sağlık hizmeti sağlayıcısının konumuna ve türüne göre değişebilir. Devlet hastaneleri ve klinikleri testi genellikle ücretsiz veya düşük bir maliyetle sunarken, özel hastaneler ve klinikler daha yüksek bir ücret talep edebilir. Maliyet, testin sigorta kapsamında olup olmamasına bağlı olarak da değişebilir. Bazı sigorta planları testin maliyetini karşılarken bazıları karşılayamayabilir. Testi yaptırmadan önce kapsamı onaylamak için sigorta sağlayıcınıza danışmanız önemlidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası