yumurta çatlatma iğnesi ne kadar / Yumurta Çatlatma İğnesi - İrfan Tarhan

Yumurta Çatlatma Iğnesi Ne Kadar

yumurta çatlatma iğnesi ne kadar

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir, Neden Yapılır?

Yumurta Çatlatma İğnesi Fiyatı 2021 Yılında Ne Kadar?

Bir çiftin doğal yöntemlerle bebek sahibi olmasını engelleyebilecek onlarca sebep bulunur. Hem kadınlar hem de erkeklerdeki ufacık problemler bile maalesef ki üreme sistemini olumsuz etkileyebilecek güce sahiptir. Kadınlardan kaynaklanan üreme problemlerinin çoğu ise yumurtalıklar ile ilgilidir ve soruna göre onlarca tedavi seçeneği bulunmaktadır. Yumurta çatlatma iğnesi de yumurtlama sırasında oluşabilecek önemli bir problemi önlemek için geliştirilen seçeneklerden biridir.

Bu yazımızda; yumurta çatlatma iğnesi nedir, neden yapılır ve yumurta çatlatma iğnesi fiyatı 2021 sorularının cevaplarını bulacağız.

Yumurtanın Çatlaması Nedir?

Yumurta hücrelerimizi, folikül ismini verdiğimiz kesecikler taşır. Bu keseciklerin yeteri olgunluğa ulaşması ile boyları ortalama 18-20 mm olur. Sonrasında ise çatlama gerçekleşir. Yani yumurta hücreleri serbestçe salınır ve bu aşamada spermle döllenebilmek için hazır haldedir. Bu döngü, her ay adet öncesi yumurtlama döneminde gerçekleşir. Döllenemeyen yumurta hücreleri ise regl kanama ile vücut dışına atılır.

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir, Neden Yapılır?

Çatlatma İğnesi Neden Yapılır?

Doğurganlığımızı sürdürebilmek için tüm sistemin olması gerektiği gibi ilerlemesi gerekir. Yukarıdaki paragraftan anlaşılacağı gibi, yumurtanın çatlamaması halinde yumurta hücreleri salınamaz ve spermle buluşamaz. Haliyle, bu durumda bir gebelik oluşması mümkün değildir. Bu problemi aşabilmek için de kadınlara çatlatma iğnesi olarak adlandırılan bir ilaç enjekte edilir. Bu ilaçtan sonra çatlama gerçekleşir ve dolayısıyla hamile kalma olasılığı hızla artar.

Çatlatma iğneleri, kısırlık tedavisinde oldukça etkili sonuçlar görülmesini sağlar. hCG içeren bu iğnelerin özelliği, vücuttaki LH hormonu ile eşdeğer çalışmasıdır.

Çatlatma İğnesi Ne Zaman Yapılır?

Doğal zamanlamasına bakacak olursak yumurtlama, aylık döngünün ortaların LH ve östrojenin yükseldiği zaman gerçekleşir. Yumurtlama meydana geldikten yaklaşık 2 gün sonra östrojen ve LH hormonları zirve yapar. Yumurtalar olgunluğa eriştikten 36 saat sonra da çatlama gerçekleşir.

Yumurta çatlatma iğnesi, mutlaka yumurtalar yeteri olgunluğa eriştikten sonra yapılmalıdır. Her kadının adet döngüsü ve yumurtalama vakti farklı olduğundan, net bir tarih belirtilmesi mümkün değildir. Düzenli kan tahlilleri ve ultrason ile gözlem yapılabilir, yumurtanın olgunlaşması dikkatle incelenerek tam tarihler öğrenilebilir.

Otomatik Yumurtlama Hesaplama İçin Buraya Tıklayın!

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir, Neden Yapılır?

Çatlatma İğnesinden Sonra Yumurta Ne Zaman Çatlar?

Çatlatma iğnesi enjekte edildikten ortalama 36 saat sonra çatlama işlemi gerçekleşir. Bu nedenle, doğal yollarla gebe kalamayan ve çatlatma iğnesi olan her kadın, iğneden sonraki birkaç gün düzenli olarak ilişkiye girmelidir.

Tüp bebek tedavisi uygulanıyorsa, yumurtaların çatlamasından hemen sonra yumurta toplama işlemine geçilir. Aşılama yöntemindeyse 36 saat sonra spermlerin transferi işlemine başlanabilir.

Yumurta Çatlatma İğnesi Sonrası Ağrı Olur mu?

Piyasada birkaç farklı çatlatma iğnesi bulunmaktadır. Bu iğnelerden bazıları kalçadan kas içine enjekte edilirken, bazıları kol veya karın bölgesinden cilt altına uygulanmaktadır. İğne esnasında hissedilen ağrı kısa sürelidir.

Ancak her tıbbi uygulamada olduğu gibi yumurta çatlatma iğnesi vurulduktan sonra da bazı yan etkiler görülebilir. Göğüs hassasiyeti, vajinal akıntı, libidonun artması veya karın ağrısı, yumurtanın çatlamasına bağlı olarak gelişen normal bulgulardır. Fakat mide bulantısı, kusma, ateş ve nefes darlığı gibi şikâyetler görüldüğünde mutlaka doktor kontrolüne gidilmelidir. Bu belirtiler, yumurtaların aşırı uyarılması sendromu nedeniyle görülmüş olabilir.

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir, Neden Yapılır?

Yumurta Çatlatma İğnesi Sonrası Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Çatlatma iğnesi sonrası gebelik testi ilk hafta pozitif çıkar. Doğru sonuç için iğneden en az 14 gün, aşılama ve transferden ise 12 gün sonra gebelik testi yapmak daha sağlıklı sonuçlar verir.

Çatlatma İğnesi Fiyatı 2020 Yılında Ne Kadar?

Halk arasında çatlatma iğnesi olarak bilinen Pregnyl ve Ovitrelle gibi ilaçlar, yalnızca hekim gerekli görürse yazılır ve reçete ile alınabilir. Yumurta çatlatma iğnesi fiyatları 2021 yılında ne kadar sorusunun cevabı ise, Pregnly 60 TL, Ovitrelle ise 120 TL civarıdır.

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Yumurta çatlatma iğnesinin yan etkileri nelerdir? Yumurta çatlatma iğnesi farklı formlarda olmaları ile bazıları kalçadan bazıları ise kol ya da karın bölgesinde cilt altına uygulanarak yapılır. İğne yapıldığında kısa süreli bir ağrı olabiliyor. Ancak her tıbbi prosedürlerde olduğu gibi bu iğne sonucunda da yan etkiler meydana gelebilmektedir. Bu yan etkilerden bahsedecek olursak kısaca şöyledir:

• Karın ağrısı

• Göğüs hassasiyeti

• Vajinal akıntı

• Cinsel istek artışı gibi normal belirtiler olabilmektedir.

Ayrıca mide bulantısı, kusma, ateş, nefes darlığı gibi ciddi sorunların meydana gelmesi ile hiç vakit kaybetmeden hekim kontrolüne gidilmesi gerekir. Bu tarz belirtilerin olması ciddi bir risk olan yumurtalıkların aşırı uyarılma sendromuna işaret ettiğini söylemek mümkündür. Yumurtalıkların aşırı uyarıldığı aşmada ve tüp bebek sikluslarında çatlama iğnesi sonrasında hormon düzeyi gereğinden fazla artması sonucunda OHSS adı verilen bir durum olabiliyor. OHSS yumurta çatlatma iğnesinin ardından 3 ila 15 gün içinde görülebilmektedir. Bunun sonucunda hafif ve orta düzey karın ağrısı rahatlıkla giderilebilir. Ağır bir vaka durumunda ise hastane yatışı gerekebilmektedir. Eğer gebelik olursa bu belirtiler artarak devam edebilir. Bu durum doktor tarafındanöngörülebileceğinden çatlatma iğnelerinden farklı bir iğne ile yumurta çatlaması sağlanabilir. Buradaki siklus iptal edilir ve tüp bebekte embriyolar dondurularak transfer işlemi kadında OHSS bulguları geçmesinin ardından sonraki aylarda gerçekleştirilebilir.

Yumurta Çatlaması Nasıl Anlaşılır ve Belirtileri Nelerdir?

Doğal ya da iğne ile çatlama olması durumunda yumurta kesecikten çıkar ve kesecikteki bir miktar sıvı kasık ağrısına neden olabiliyor. Aynı şekilde meme hassasiyeti, vücut ısısında artış gibi belirtilerde söz konusu olacaktır. Yumurta çatlama iğnesinin ardından gebelik oluşmaz ise ve adet gecikmesi yapacak bir ilaç kullanılmıyorsa 14 gün sonra adet kanaması olabilmektedir. Bu belirtiler doğal ya da iğne ile yumurtlaması olan çoğu kadında olmaz ve kişi kendiliğinden yumurtladığını anlayamaz. Bu bahsettiğimiz belirtiler subjektif bulgulardır. Objektif bulgu ise ultrasonografik olarak takip edilen yumurta içeren keseciğin boşaltıldığını görmektir. Ayrıca kanda progesteron hormonunun yükseldiği de görülmektedir. Eğer çatlama iğnesi yapıldıysa yumurta çatladığını takip etmek gerekli bir durum değildir.

Yumurta Çatlatma İğnesi Ardından Ne Zaman Gebelik Testi Yapılır?

Yumurta çatlatma iğnesi HCG hormonu içerir ve bu hormon gebelik salgılanan bir hormon olması ile iğneden hemen sonra test yapmak yanlış gebelik olduğuna dair bir sonuç verebilir. İğnenin kandaki seviyesinin düşmesini beklenmelidir. Doğal sikluslarda ve aşılamada döllenen yumurta rahim içine tutulması yedi ila on gün kadar bir süreçten sonra olur. Gebelik testi de ancak döllenen yumurtanın, embriyonun rahme tutunduktan sonra salgılanan hormon sayesinde sağlıklı bir sonuç verir. Yumurta çatlatma iğnesinden en az 12 gün sonraki dönemlere kadar gebelik testi aldatıcı sonuç verebilir. Ayrıca adet gecikmesi olmadan test yapmamakta gereksiz bir heyecan yapmamak için daha uygun olacaktır.

Günümüzde çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin karşısına çıkan en büyük sorun infertilitedir. İnfertilite yani kısırlık, kadından veya erkekten ya da her ikisinden kaynaklı bazı üreme sistemi sorunlarından dolayı gebelik elde edilememesi durumudur ve bu sorun için birçok tedavi yöntemi vardır.

Yumurta çatlatma iğnesi de bu amaçla en sık başvurulan yöntemlerden biridir. Bu kadar sık tercih edilen bir tedavi şekli olması, pek çok sorunun da akıllara takılmasına yol açabilmektedir.

Yumurta çatlatmaya yarayan bu iğne nedir, nasıl kullanılır? Ne işe yarar? Merak ettiğiniz her şeyi sizler için derledik.

Yumurtanın Çatlaması Ne Demektir?

Çatlatıcı iğnelerden bahsetmeden önce yumurta çatlatma ne anlama geliyor, bunu öğrenmek gerekir. Böylelikle yapılan uygulamanın amacı daha rahat anlaşılabilir.

Döllenmenin meydana gelebilmesi için öncelikle şu aşamaların gerçekleşmesi gerekir:

  1. Kadının vücudunda doğduğu ilk günden beri folikül isimli keseciklerin içerisinde yumurta hücreleri vardır ve bu kesecikler her ay belli bir olgunluğa ulaşır.
  2. Foliküllerin olgunlaşabilmesi için LH (Luteinleştirici hormon) ve östrojen hormonlarının en üst seviyeye ulaşması gerekir.
  3. Bu hormonlar yeterli seviyeye ulaştığında folikülü uyararak olgunlaşmasını sağlar ve ardından olgunlaşan folikülü çatlatır. Bu olaya yumurtlama (Ovülasayon) adı verilir.
  4. Çatlayan folikülün içerisindeki yumurta hücresi dağılarak fallop tüplerine ilerler ve buradaki yapılar tarafından tutulur.
  5. Fallop tüplerinde sperm hücresi ile karşılaşan yumurta hücresi sperm tarafından döllenir.

Görüldüğü gibi döllenmenin gerçekleşmesi ancak ve ancak yumurtanın çatlaması ile mümkün olabilmektedir. Eğer foliküller olgunlaşarak çatlamaz ve yumurta hücreleri tüplere ilerlemezse döllenme ve gebelik söz konusu olamaz.

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir?

Bir kadının vücudundaki yumurta rezervi içerisinden her ay bir adet yumurta hücresi olgunlaşarak çatlamaktadır. Fakat bazı kadınlarda bu hücreler olgunlaşsa dahi çeşitli nedenlere bağlı olarak çatlama olayı kendiliğinden gerçekleşmeyebilir. Bu gibi durumlarda dışarıdan bir uyarıcıya ihtiyaç duyulur.

Yumurta çatlatma iğnesi, içerisinde HCG hormonu bulunduran ve üreme hücrelerinin çatlamasında etkili rolü olan LH hormonuna benzer etki gösteren bir ilaçtır.

Piyasada Pregnyl veya Ovitrelle isimleri ile bilinen bu iğneler, yumurtlama sorunu yaşayan kadınlara uygulanarak döllenmenin ilk adımını gerçekleştirmeye yardımcı olur.

Çatlatma İğneleri Hangi Amaçla Kullanılır?

Çatlatma iğneleri hamile kalamayan her kadına uygulanmaz. Öncelikle birtakım testler ve tetkikler sonrasında kişinin yumurtlama yeteneği tespit edilir.

  • Folikül kesesindeki yumurta hücreleri olgunlaşabiliyor, ancak kendiliğinden çatlayamıyorsa,
  • Kişinin çatlamaya engel olabilecek bir sağlık problemi varsa,
  • Kişi aşılama tedavisi görüyorsa,
  • Kişi tüp bebek tedavisi görüyorsa,

çatlatıcı iğnelerin kullanımına başvurulabilir.

Çatlatma İğnesi Nasıl Uygulanır?

Yumurta Çatlatma İğnesi Nasıl Uygulanır?

Çatlatma iğnesi, kullanım amacına göre farklı şekillerde uygulanabilir.

Cilt altından kas içine doğrudan enjekte edilen bu ilaç; kalçadan, üst kolun arka kısmından veya göbekten yapılabilir.

  • Tüp bebek tedavisi için kullanılıyorsa;

Öncelikle adetin 2. gününden başlanarak yaklaşık 10-11 gün süre ile yumurtalıkları uyarıcı ilaçlar uygulanır. Bu uygulama sırasında ara ara yumurtalıklar ultrasonografi ile görüntülenerek yumurtaların gelişimi kontrol edilir. İlaç uygulaması sonrası yumurtalar yeterli olgunluğa eriştiğinde çatlatma iğnesi yapılır. İşlemden 36 saat sonra da çatlayan yumurtalar toplanarak daha önceden toplanmış sperm hücreleri ile laboratuvar ortamında birleştirilir.

  • Aşılama tedavisi için kullanılıyorsa;

Olgunlaşan yumurtaların çatlaması için enjeksiyon uygulanır ve 36 saat sonra fallop tüplerine sperm hücresi aşılanır.

  • Sadece çatlamanın gerçekleşmesi isteniyorsa;

İğne, LH hormonunun görevini üstlenmesi için yapılır. 16-22 mm büyüklük elde edildikten sonra işlem yapılır. Ardından 36 saat sonra çatlamanın olması beklenir. Bu arada işlemden birkaç gün öncesinde ve birkaç gün sonrasında cinsel birliktelik sağlanarak çatlayan yumurtanın sperm hücresi ile karşılaşma olasılığı artırılır.

Yumurta Çatlatma İşlemi Ne Zaman Yapılır?

Vücudun belli bir yumurtlama zamanı vardır. Bir kadının ovülasyonla ilgili sıkıntıları varsa çatlatma iğnesini kendi isteğine göre alıp uygulaması doğru bir hareket değildir. Çünkü enjeksiyonun işe yarayabilmesi için doğru zamanda uygulanması gerekir.

Peki çatlatma iğnesi ne zaman yapılır?

Çatlamanın meydana gelebilmesi için yumurta hücresinin belli bir olgunluğa erişmiş olması gereklidir. Ancak her kadının ovülasyon tarihi farklıdır. Ultrason kontrolleri ve hormon testleri ile vücuttaki LH ve östrojen seviyelerinin en üst seviyeye ulaşması beklenir. Böylelikle yumurta belirli bir büyüklüğe ulaşabilir. Hücre yaklaşık 16-22 mm boyuta ulaştığında çatlatma iğnesinin yapılması için ideal büyüklük elde edilmiş olur. Gerekli olgunluk elde edildikten sonra iğne yapılabilir.

Çatlatma İğnesinin Yan Etkileri Nelerdir?

catlama-ignesinin-yan-etkileri-nelerdir

Çatlatma iğneleri, yumurtlamayı destekleyen ve olgunlaşan yumurtanın çatlayarak döllenmesine yardımcı olmak amacıyla uygulanan tıbbi bir işlemdir. Bu nedenle diğer birçok tıbbi uygulamada olduğu gibi bu yöntemin de birtakım yan etkileri vardır.

Yumurta çatlatma iğnesinin yan etkileri şunlardır;

  • İşlem sırasında enjeksiyon uygulamasından kaynaklı olarak biraz ağrı olabilir.
  • İşlem sonrasında folikülün çatlaması ve yumurta hücrelerinin dağılmasına bağlı olmak üzere kişide karın veya kasık ağrısı meydana gelebilir.
  • İğnenin içeriğinde folikül uyarıcı hormon olarak bilinen FSH vardır ve bu hormon vücuda girdikten sonra göğüslerde hassasiyet yaratabilir.
  • Yine FSH hormonunun miktarı nedeniyle vajinal akıntıda artış görülebilir.
  • Vücut ısısında bir miktar yükselme yaşanabilir.
  • Uygulama sonrası birkaç gün cinsel istek artışı meydana gelebilir.

Tüm bu yan etkiler iğnenin içeriğinden veya çatlamanın gerçekleşmesinden kaynaklı ortaya çıkan olağan etkilerdir ve yaşanması normaldir. Aynı zamanda yumurta çatlama belirtileri arasında da sayılabilir. Ancak uygulamanın yapıldığı her kadında mutlaka görülmez.

Bu belirtilerin dışında;

  • Yüksek ateş
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Nefes darlığı

gibi bulgular gözlemleniyorsa muhakkak bir doktora veya sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Bu belirtiler yumurtalıkların aşırı uyarılması sonucu gerçekleşmiş olabilir ve müdahale gerektirir. Bu uyarılmaya ovaryan hiperstimülasyon sendromu (OHSS) adı verilir ve bazı durumlarda tehlikeli olabilmektedir.

Yumurtanın Çatlayıp Çatlamadığı Nasıl Anlaşılır?

Diğer infertilite tedavilerinde olduğu gibi çatlatma iğnelerinin de sonucu merak uyandırır ve çiftler uygulamanın başarılı olup olmadığını anlamak isterler.

Eğer işlem yapıldıktan yani iğne enjeksiyonu gerçekleştikten 14 gün sonra adet kanaması yaşanmışsa yumurta çatlamış, ancak gebelik sağlanmamıştır.

Fakat uygulama sonrası yani enjeksiyondan yaklaşık 36 saat sonra kasık bölgesinde tek taraflı veya çift taraflı bir ağrı söz konusu ise, bu ağrı folikülün çatlaması ile içerisinde bulunan yumurta hücrelerinin bir miktar sıvı ile dağılması nedeni ile meydana gelmiştir. Kısacası yumurtanın çatladığının habercisidir.

Yumurta çatlatma iğnesi kullanımının asıl amacı, doğurganlık şansını artırmaktır. Unutulmamalıdır ki, gebelik elde edebilmede etkili olan başka birçok faktör bulunmaktadır. Bebek sahibi olmak için tek başına enjeksiyon uygulaması yeterli olmayabilir.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]

“Kısırlık Testi Nasıl Yapılır?” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Kısırlık Testi Nasıl Yapılır? : https://www.bebek.com/kisirlik-testi-nasil-yapilir/

[/box]

Kısırlık tedavisi sırasında kullanılan ve yardımcı üreme yöntemi olan tüp bebek tedavisinde ilk aşamada yumurtalıkların geliştirilmesi amaçlanır. Bu aşamada yüksek dozda ilaçlar uygulanarak çok sayıda yumurta üretimi sağlanır. Adetin ikinci günü yumurtalıkların uyarılmasına başlanır. Bunun için kullanılan ilaçlar 10-11 gün süreyle uygulanır. Tedavi sırasında yapılan ultrasonografi tetkikleri ile yumurta gelişimi takip edilir. Yumurtalar olgunlaştığında ve 16-20 mm büyüklüğüne ulaştığı zaman yumurta çatlatma iğnesi denilen Ovitrelle ya da Pregnyl ilaçları yapılır. İlaç uygulamasından sonra yumurtalar 40 saat içinde gelişerek karın boşluğunda çatlar ve kendiliğinden yumurtlama olur. Tüp bebek tedavisinde yapılan iğnelerden 36 saat kadar sonra yumurtlama gerçekleşmeden yumurtaların toplanması gerekir.

Tüp bebek başarısında yumurta çatlatma iğnesinin doğru ve zamanında uygulanması oldukça önemlidir. Bu tedavide amaç yumurtaların çatlaması değil yumurtaların olgunlaşmasıdır. Normal koşullarda yumurtalardaki döllenme kapasitesinin yükselmesine neden olan LH hormonu görevini yumurta çatlatma iğnesi görmektedir. İlacın türüne göre yumurta çatlatma iğneleri göbekten cilt altına ya da kalçadan kas içine uygulanabilir.

Yumurta çatlatma iğnelerinin uygulama zamanı tüp bebek merkezindeki yumurta toplama işleminin zamanına göre ayarlanmalıdır. Bu işlemin erken yapılması ya da yumurta toplanmasının gecikmesi halinde yumurtalar olgunlaştığı için karın içinde çatlar ve tüp bebek için kullanılamaz duruma gelebilirler.

Yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra yumurta toplama işlemi 40-44 saat içinde yapılmalıdır. Bu süre geçirildiği takdirde karın boşluğuna yayılmış ya da yumurtalıklarda kalan yumurtalar toplanırsa tüp bebek tedavisinin başarı şansı düşer. Bu durumda hastanın yıpranmaması için genellikle tüp bebek tedavisi sonlandırılır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır