emzirirken botoks yapılır mı / Emzirirken Botoks Yapılır mı? - Dr. Mustafa Karataş

Emzirirken Botoks Yapılır Mı

emzirirken botoks yapılır mı

Hamileyken ve Emzirirken Botoks Yapılır Mı? Emziren Anneler Ne Zaman Botoks Yaptırabilir, Kana Karışır Mı?

Kadınlar için gebelik ve emzirme dönemi en dikkat edilmesi dönemler arasında bulunmaktadır. Pek çok anne adayı ile emzirme döneminde olan anneler psikolojik açıdan kendilerini daha iyi hissetmek için botoks tedavisi yaptırmak isteyebilir. Bu yazımızda sizler için hamileyken ve emzirirken botoks yapılır mı, emziren anneler ne zaman botoks yaptırabilir, kana karışır mı gibi soruların yanıtlarına yer verdik.

Emzirirken Botoks Yapılır Mı?

Botoks, yüzde beliren ince çizgilerin ve kırışıkların belli süre yok olmasını sağlayan bir tedavi şeklidir. Yüz kaslarını geçici olarak felç etme niteliğine sahiptir. Yalnızca yüze değil başka bölgelere de uygulanabilmektedir. Önceden botoks işlemi uygulatan ve emzirme döneminde de bu işleme devam etmek isteyen birçok kadın mevcuttur. Yapılan bazı araştırmalar neticesinde emziren annelerin botoks yaptırmasında hiçbir sakınca olmadığı belirtilmiştir. Ancak yine de çoğu doktor, emzirme sürecinde olan annelere botoks işlemini önermemektedir. Çünkü bu işlemin anne sütüyle bebeğe geçip geçmediği konusunda net bir bilgi yoktur.

Emziren Anneler Ne Zaman Botoks Yaptırabilir?

Hamilelik ve emzirme döneminde kadınlarda fiziksel yönden pek çok değişim yaşanmaktadır. Ayrıca hormon seviyelerinde de farklılıklar gözlemlenmektedir. Kadınlarda yaşanan bu değişimler uygulanan botoks işlemine farklı reaksiyon gösterebilmektedir. Bu yüzden çok sayıda uzman doktor, gebelik ve emzirme döneminde kadınlara botoks uygulamasını tavsiye etmemektedir. Doktorlar, emziren annelerin botoks işlemini yaptırabilmesi için doğumdan sonra en az ay geçmesini önermektedir.

Botoks Kana Karışır Mı?

Botoks, clostridium botulinum ismiyle bilinen bir bakteriden temin edilen toksin bir maddedir. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda botoksun kana karıştığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak çoğu doktor, vücuda enjekte edilen botoksun düşük bir ihtimal olsa dahi kana karıştırdığını belirtmektedir. Bu yüzden özellikle emziren annelerin bu süreçte botoks uygulamasından kaçınması tavsiye edilmektedir.

Türkiye deki hemşireler arasında ilk uluslararası sertifikal

Emziren Anne Botoks Yaptırabilir mi?

Bilinenin aksine çok az ilaç anne sütüne geçer

Emziren annenin ilaç kullanma korkusu

 

Her süt veren annenin yaşadığı en büyük tedirginlik, aldığı ilaçların süte geçerek aşkla beslediği yavrusuna zarar verip vermeyeceği konusudur. Bu korkuyu yaşaması çok normal elbette. Ancak hemen rahatlatayım bilinenin aksine çok az ilaç anne sütüne geçer.

 

Bilinenin aksine çok az ilaç anne sütüne geçer

En büyük emzirme efsanelerinden biridir bu. İlaçların süte geçmesi. İlaçların süte geçmesini belirleyen belli başlı kriterler vardır. Mesela ilacın molekül ağırlığı gibi… Büyük molekül ağırlığına sahip ilaçlar, hücreler arası ufacık olan boşluklardan, kendileri büyük olduklarından geçemez. Yani süte geçemez. Ya da ilacın dozu, iyonize olma özelliği, yağda erimesi, ağızdan mı yoksa damardan mı alındığı gibi faktörler, süte geçme durumuna etkisi olan diğer faktörlerdir. Bebeğin yaşı, sindirim organlarının olgunlaşıp olgunlaşmadığı gibi bebeğe ait faktörler de etkilidir. Yaşı büyük bebekler bu konuda daha şanlıdır.

Bu faktörleri sizin bilmeniz elbette mümkün değil. İlacın prespektüsünde de çoğu zaman ilaç firmasının kendini garantiye almak istemesinden dolayı muğlak ifadeler yer alır. Ancak bilmeniz gereken şey; ÇOK AZ ilacın süte geçtiği ve bu sebepten dolayı sütten kesmenin gerekli olmadığıdır (Elbette merkezi sinir sistemini etkileyen, kematerapatik etki gösteren, A vitamini gibi vücutta depolanan ilaçlar hariç). Bu durumda yapabileceğiniz en doğru davranış uluslararası kurul sertifikalı bir emzirme danışmanı ile görüşmenizdir.

 

İdeal olan, GEREKMEDİKÇE ilaç kullanmamaktır

Maalesef günümüz insanı, ufak bir baş ağrısında bile öncelikle ilaç almayı tercih ediyor. Halbuki ilk önceliği her zaman ilaç dışı yöntemler olmalıdır. Açık havada yürüyüş, meditasyon, masaj gibi, ılık bir duş gibi. Gereksiz antibiotik kullanımı, gereksiz ilaç kullanımına en güzel örnektir. Sağlık Bakanlığı bununla mücadele ediyor son günlerde.

 

Ancak kronik bir rahatsızlığınızın olması durumunda, doktorunuzu “süt verdiğiniz/emzirdiğiniz” yönünde bilgilendirmelisiniz. Bu durumda doktorunuz emzirme dostu bir ilaç tavsiye edecek ve dozu buna göre ayarlayacaktır.

 

İlaçlar anne sütüne geçme durumlarına göre 4 kategoride incelenir

Yurt dışında bu konuda önemli araştırmalar yapan Dr. Hale’in Teksas Üniversitesi bünyesinde kurduğu Infant Risk Center, bu konuda güvenilebilecek en doğru kaynaklardan biridir. Buna göre ilaçlar 4’ ayrılır:

- Oldukça düşük riskli ilaçlar: Emziren annenin oldukça güvenle kullanabileceği ilaçlardır.

- Düşük riskli ilaçlar: Güvenli ilaçlardır. Doktor gözetiminde kullanılabilir. Makalenin sorusunun cevabı olan botoks ilaçları bu gruba girer.

- Yüksek riskli ilaçlar: Güvenilirlikleri azdır. Mümkünse alternatif daha güvenli başka ilaç kullanımı tavsiye edilir. Kullanımı durumunda çok dikkkatli değerlendirme gerekir.

- Oldukça yüksek riskli ilaçlar: Kullanımı tavsiye edilmeyen ilaçlardır. Mümkünse anne sütüne ile beslemeye ara verilmeli ya da daha güvenli başka bir ilaç kullanılmalıdır.

 

Sağlık personeli yanlış mesaj veriyor

Memeden ayırma nedenlerinin başında “ilaç kullanıyor” olmak geliyor. Çoğu zaman sağlık personeli anneye emzirmeyi bırakması yönünde yanlış mesajlar veriyor. Halbuki sağlık personelinin eğitimi sırasında kaç saat “emzirmeye özel eğitim” aldığını ve bunun ne kadarının “emzirme ve ilaçlar” üzerine olduğunu düşünmeniz yeterli. Sağlık eğitimi veren bir akademisyen olduğum için iyi biliyorumki; bu saatler oldukça az.  

 

Memeden kesmek yerine sütü sağıp, atabilirsiniz

Çok nadir durumlarda (mesela kanser ilaçları, tiroid hastalıklarında uygulanan atom tedavileri gibi) ilacı/tedaviyi aldıktan sonra belli bir süre sütü sağıp atmanız gerekebilir. Unutmayın bu tür bir ilaç alsanız bile tedaviniz süresince sütü sağıp, atarak, memelerde süt yapımının devamlılığını sağlarsınız. Böylelikle ilacı/tedaviyi bıraktıktan sonra yavrunuzu aşkla beslemeye kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

 

Pek ya bir tür zehir olan Botoks, emzirmeye engel mi?

Hayır değil sevgili anne. Çünkü botoks yaptırırken kullanılan ilaç herşeyden önce sistemik değil, lokal etki gösteriyor yani sizin damarınıza değil, sadece ihtiyaç duyduğunuz bölgeye veriliyor. Botoksta yaygın olarak kullanılan Botulinum toxin A isimli ilaç, yüksek molekül ağırlığı nedeniyle kana karışmadan, hızlı ve güçlü bir şekilde uygulanan bölgedeki kas plağı tarafından emiliyor. Ve böylece süte karışma ihtimali azalıyor.  

Hatta literatürde tanımlanmış bir örnek bile var. 36 haftalık doğan ve yemek borusundaki bir rahatsızlıktan dolayı henüz anne karnındayken Botulinum toksini tedavi amaçlı verilen bebek, gayet sağlıklı ve ilacın yan etkileri görülmeden doğdu.

 

Anne sütü mucizesine bir kez daha güvenin

Ayrıca anne sütü öyle bir mucizeki; içindeki IgA bu toksini anne sütüne geçmesi durumunda hemen yok edebiliyor. İşte anne sütünün bu savunucu özelliği herhangi bir hastalık etkenine karşı da aynı şeyi yapıyor. Böylelikle mama ile beslenen bebeklere göre anne sütü alan bebekler hastalığı daha hafif atlatıyorlar.

 

Botoksla kendini daha iyi hissetmeye de, yavrunu aşkla beslemeye de güvenle devam edebilirsin sevgili anne

Emzirirken Botoks Yapılır mı?

Yıldız soruyor

Merhabalar 32 yaşındayım. Güldüğümde göz kenarlarım çok kırışıyor. Botoks bunları yok etmek için işe yarar mı? 6 ay önce anne oldum ve bebeğimi hâlâ emziriyorum, bu durumda botoks yaptırmak güvenli mi? Sütümden bebeğime zararlı maddeler geçme ihtimali var mı?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Yıldız Hanım, Kazayağı dediğimiz göz çevresindeki ince çizgilerde en etkili tedavi botoks enjeksiyonudur. Bu ilaç 20 yıldan fazla bir zamandır dünya çapında on binlerce hastaya uygulanmış, yılında FDA tarafından onaylanmıştır. Dünyadaki birçok sağlık teşkilatı da botoks tedavisinin güvenirliğini onaylamaktadır. Emzirme döneminde zararlı bir etkisi görülmeyen botoks enjeksiyonu kan dolaşımına veya süte geçen bir madde değildir. Bu da uygulamayı emziren anneler için de güvenli kılıyor. Botoks enjekte edildiği bölgede lokalize bir şekilde kalarak etki eder. İşlemin emzirme döneminde yapılmasında bir sakınca olmasa da, annelere bazı tavsiyelerim var. Öncelikle doğum yaptıktan sonra 4 ay beklemelerini ve sonrasında da botoks işleminin yapıldığı gün bebeklerini emzirmemelerini öneriyorum. Bunları da bilinen bir yan etki ya da sakınca söz konusu olduğu için değil, ekstra önlem almak adına tavsiye ediyorum. İşlem dakika sürer, etkisi gün içinde görülmeye başlar. Enjeksiyonun tam sonuçları için 15 gün kadar geçmesi gerekir ve kalıcılığı ay kadar devam eder. Botoksu düzenli olarak yaptıranlarda, zaman içinde işlemin etkisinin daha uzun sürmeye başladığını da belirtmek istiyorum.

Naz soruyor

Merhaba, emzirme dönemindeyim. İki kaşımın arasındaki mimik çizgileri beni sert gösteriyor. Alın ve göz çevresi için botox yaptırmak istiyorum. Herhangi bir sakıncası var mıdır?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Naz Hanım. Doğumdan 4 ay sonra botoks uygulaması yapmaya başlıyoruz. Ancak botoks enjeksiyonu yapıldıktan sonraki 24 saat boyunca bebeğinizi emzirmemeniz gerekiyor. Yani işlem öncesinde sütünüzden bebeğinizi bir gün beslemeye yetecek kadar süt muhafaza ederseniz herhangi bir sorun olmayacaktır.

Songül soruyor

Hocam emziriyorum ve botoks yaptırmak istiyorum. İşlemden sonra tahminen kaç saat emzirmemeliyim. Gündüz idare edebilirim ama sanırım gece zapt etmem mümkün olmayabilir. Teşekkürler.

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Songül Hanım. Botoks yaptırmak için doğumdan sonra dört ay geçmesi gerekiyor. Eğer bebeğiniz dört aylıktan büyükse botoks yaptırmanızda herhangi bir sakınca yok. Ancak işlem sonrasında bebeğinizi 24 saat emzirmemeniz gerekiyor. İşlem öncesinde sütünüzü muhafaza ederek bebeğinize biberonla vermelisiniz.

Nurgül soruyor

6 aylık bebeğim var, bugün botoks yaptırdım. Bebeğimin doktoru sakıncası olmaz dediği için emzirdim ama internette okuduğumda tavsiye edilmediğini gördüm. Nasıl bir risk almış oldum acaba?

Dr. Mustafa Karataş

Emziren annelere botoks yaptırmaya doğumdan altı ay kadar sonra başlamalarını öneriyoruz. Botoks işlemi yaptırmadan önce de sütlerini sağıp saklamalarını, işlemden sonra bu sütleri kullanarak 24 saat bebeklerini emzirmemelerini tavsiye ediyoruz. Tabii ki bunlar önlem amaçlı yapılan uyarılar. Bebeğinizin doktoru sakıncası olmaz dediğine göre endişelenmenizi gerektirecek bir durum yok.

Nermin soruyor

Merhaba. 2 yaşında çocuğum var emziriyorum. Alın ve kazayağımda çok fazla kırışıklık var. Botoks yaptırmak istiyorum, fakat emzirdiğim için tereddüt ediyorum. İşlem yapıldıktan sonra 24 saat emzirmeyin demişsiniz fakat o kadar süre bebeğimi idare edemem. 24 saat değil de saat ancak idare edebilirim. Bu durumda ne yapmam gerekiyor?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Nermin Hanım. Emziren hastalarım botoks yaptırmadan önce sütlerini sağıp buzdolabında saklıyor ve bir gün boyunca bu sütlerle bebeklerini besliyorlar. Eğer bunu yapamıyorsanız botoks işlemini emzirmeyi bıraktıktan sonra yaptırmanızda fayda var.

Leyla soruyor

Hocam merhaba 3 aylık bebeğim var emziriyorum. Doktoruma sordum bebeği etkilemez botoks dedi, ama tereddütteyim bebeğe bir zararı var mıdır?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Leyla Hanım. Emziren annelere botoks yaptırmadan önce sütlerini sağıp saklamaları, botoks sonrasındaki bir gün bebeklerine sakladıkları bu sütü vermeleri önerilir.

Kübra soruyor

Merhaba Hocam, 4 aylık bebeğim var, kaş arası çizgim çok arttı ve beni çok rahatsız ediyor daha önce 1 defa botox yaptırdım ama etkisi 3 ay sonra geçti. Sonrasında hamilelik ve emzirme sebebiyle yaptıramadım. Ne önerirsiniz? Teşekkürler.

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Kübra Hanım. Botoksun etkisi ortalama ay kadardır. Üç ay sonunda da etkisi azalmaya başlar. Bu çok normaldir. Çizgiyi hafifletmek için Icon lazer, BBL Hero, Revlite gibi ciltteki kolajen ve elastin üretimin artıran teknolojilerden faydalanabilirsiniz. Ancak botoksun kaş arası çizgide en çok faydasını göreceğiniz uygulama olduğunu da unutmayın. Düzenli olarak botoks yaptırdığınızda sadece var olan çizgiyi hafifletmekle kalmaz aynı zamanda ileriki yıllarda çizginin daha da derinleşmesinin önüne geçer. Çünkü bu bölgedeki çizgi oluşumunun ana nedeni mimiklerdir. Bu mimikleri hafiflettiğinizde de çizgi kontörlünde optimum fayda sağlarsınız. Emzirme döneminde yapılan uygulama için anneye sütünü sağıp saklaması ve botoks enjeksiyonu sonrasında 24 saat boyunca bebeğini bu sütle beslemesi önerilir.

Fidan soruyor

Doktor Bey merhaba. 3 ay önce doğum yaptım. Ve kaş arası botox yaptırdım. 5 - 6 saat sonra bebeğimi emzirdim. Sizin yazınızda ilk 24 saatten sonra izin verilir diye okudum. Şimdi çok tedirginim. Bebeğime ne gibi zararları dokunabilir? Cevabınızı bekliyor olacağım. Önceden teşekkür ederim.

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Fidan Hanım. Bu tür işlemlerin hamilelikteki ve emzirme dönemindeki etkisi konusunda veri yok. Bunun nedeni bu tedavilerin hamileler ve emzirme dönemindeki kadınlarda denenmemesidir. Elimizde veri olmayınca da güvenli ilerlemek için botox tedavisinin bu özel dönemlerde yapılırken tedbirli olunmalıdır. Ancak bu demek değil ki bebeğiniz zarar gördü. Endişe etmeyin.

Botoks nedir?

Botoks , Clostridium botulinum adlı bakteri tarafından salgılanan bir proteindir. Bu madde sinirlerden kaslara olan elektriksel iletiyi bloke ederek, uygulanan bölgedeki kasın fonksiyonunu geçici olarak azaltır veya yok eder. Kas kasılamayınca, üzerindeki ciltte oluşan kırışıklıklar azalır ve bu dönem içinde cilt kendisini toparlama fırsatı bulur.

Botoks zararlı mıdır?

Zararsızdır. Zararsız olmasının nedeni çok ufak dozlarda kullanılması ve vücuda dağılmamasıdır. Bu protein sadece kullanıldığı bölgedeki kasların rahatlamasını sağlar. Yani botoksun tedavi şekli tamamen yüzeyseldir ve iç organları etkilemez. Botox 15 yıldır estetik amaçlı olarak kullanılmaktadır. Kas hastalıklarında kullanımı ise çok daha eskiye dayanmaktadır. Bu süreler içinde Botoks'un hiçbir yan etkisi saptanmamıştır. Amerikan ilaç araştırma dairesi FDA'nın da onayladığı Botoks tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.

Botoks nerelerde kullanılır?

  • Alın bölgesindeki yatay çizgilere,
  • İki kaş arasında yer alan ve çatık kaş görünümüne yol açan çizgilere,
  • Her iki kaş yan taraflarının yukarı kaldırılması amacıyla,
  • Göz çevresinde mimiğe bağlı oluşmuş kırışıklara,
  • Gülerken üst dişetinin görünmesi durumunda,
  • Üst ve alt dudaktaki dikey çizgilere ( sigara içimi çizgileri ),
  • Alt dudak ile çene arasındaki yatay çizgiye,
  • Boyundaki kırışıklıkların tedavisinde kozmetik amaçlarla kullanılmaktadır.

Kırışıkların azaltılması dışında başka amaçlarla da kullanılır mı?

Ayrıca eller, ayaklar, yüz ve koltuk altındaki aşırı terlemenin tedavisi için de Botoks kullanılmaktadır. Terleyen bölgelere uygulandığında, ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletimi durdurarak ter bezlerinin çalışmasını azaltır. Aşırı terleme ve buna bağlı ter kokusu şikayeti olan kişilerin terleyen bölgelerine botoks uygulandığında şikayetlerinde ay süreyle düzelme sağlanır.

Botoks nasıl uygulanır?

Botoks çok ince uçlu özel iğneler ile birkaç noktadan kas içine enjekte edilir. Uygulama esnasında hastayı rahatsız eden bir ağrı şikayeti oluşmaz. Tüm uygulama 10 dakika sürer.

Botoks etkisi ne kadar sürer?

Botoks'un etkisi uygulamadan gün sonra başlar ve bu etki ay devam eder. Uygulamaların sayısı arttıkça Botoks'un etkisi uzayabilir.

Botoks kimler tarafından uygulanmalıdır?

Botoks bu konuda eğitim almış uzman doktorların uygulaması gereken bir ilaçtır. Aksi taktirde , hem etkisi tam olmayabilir hem de geçici göz kapağı düşüklüğü gibi problemler ortaya çıkabilir.

Botoks uygulamasına devam edilmezse kırışıklar kötüye gider mi?

Hayır. Kırışıklıklar yavaş yavaş eski haline döner, hatta eskiye göre daha iyi durumda da kalabilir. Çünkü aradaki dönemde yeni kırışıklıklar oluşmayacaktır. Kaslarını daha az kullananlarda ve daha küçük yüz kaslarında etki süresi genelde daha uzundur.

Botoks kimlere uygulanamaz?

Gebelik ve emzirme dönemlerinde zararlı bir etkisi görülmemesi ile birlikte uygulamalar da tavsiye edilmez. Sinir-kas sistem hastalıklarında örneğin myastenia gravis ve Eaton-lambert gibi durumlarda uygulanmaz. Bazı ilaçlar ile birlikte kullanılmamalıdır.

Yaş sınırı var mıdır?

Botoks 20 yaş üstünde derin mimik kırışığı olan herkese estetik amaçlı olarak uygulanabilir.

Yan etkisi var mıdır?

Botoks uygulamaları bu konuda tecrübe ve eğitimi olan hekimler tarafından gerçekleştiğinde herhangi bir yan etkisi olmaz. Uygulamadan sonra hafif bir kızarıklık görülebilir. Ağrı,acı hissi ,kullanılan iğneler son derece ince olduğundan oldukça azdır. Yanlış uygulamalarda kısa süreli göz kapak düşmesi( hafta) yaşanabilir.

Botoks yüzde felç yapar mı? İfadesiz donuk bir yüz olurmu?

Hayır, ancak istenmeyen kas hereketlerinde (kaş çatma, alın buruşturma..) azalma yapar, bu etki bir tek ilacın enjekte edildiği yerde geçerlidir. Mimiklerde azalma yaptığı için ifadelerde değişiklik olmakla beraber ilaç dozu ayarlanarak doğal bir görünüm sağlanabilir.

Tedavi öncesi ve sonrasında dikkate edilmesi gerekenler nelerdir?

Botoks uygulanmasından bir hafta önce kan sulandırcı her hangi bir ilaç alınıyorsa (aspirin kumarın, antikoagulan ) morarma olabileceği için alınmaması önerilir. 1 hafta sonra uygulama yapılabilir. Tedaviden sonra saate kadar o bölgeye masaj yapmamak, aşırı derece yere eğilme haraketlerinde bulunmamak gerekir. Uygulama yapılan bölgenin mimik kaslarının saat sure ile sık sık kullanılması önerilir.

Dermokozmetik Uygulamalar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası