doğalgaz açma kapama cezası / Bağlantı ve Hizmet Bedeli

Doğalgaz Açma Kapama Cezası

doğalgaz açma kapama cezası

Fırsatçıya uyup doğalgaz sayacından mühür söken 3 kat ceza darbesi yiyor

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

DOĞALGAZ faturalarını ödemekte zorlanan aboneleri kaçak kullanıma ikna eden fırsatçılar, belli bir bedel karşılığında sayaçlarda oynama yaparak, tüketimi düşük tutma ya da kesilince yeniden açma yoluna gidiyor. Mühür kesilerek yapılan bu işlemin, sayaç okuma görevlileri tarafından kolayca tespit edilmesi, abonelere 1300 lirayı bulan para cezası ödetiyor.

AŞIRI soğuklar yüzünden kabaran doğalgaz faturaları, bazı fırsatçılara yeni gelir kapısı oluşturdu. Elektrikte olduğu gibi gelir düzeyi düşük bölgelerdeki faturaları ödemekte zorlanan aboneleri kaçak doğalgaz kullanımına ikna eden bu fırsatçılar, belli bir bedel karşılığında sayaçlarda oynama yaparak, tüketimi düşük tutma ya da ödenmemiş faturalar yüzünden kesilen doğalgazı yeniden açma yoluna gidiyor. Ancak bu iş, abonelere pahalıya patlıyor. Mühür sökülerek sayaçlarda yapılan oynamalar, daha faturalara yansımadan görevliler tarafından tespit ediliyor. Böylece aboneler sayaç bedeli hariç 1300 lirayı bulan para cezası ödemek zorunda kalıyor. Bedel, yeni sayaç ve kullanılan gaz bedeliyle birlikte 2 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.
Kaçak kullanımın cezası
Arkadaşımız Mehtap Özcan Ertürk’ün yaptığı araştırmaya göre, doğalgaz dağıtım şirketleri, resmi olmayan bir şekilde doğalgaz kullanımlarında cezai uygulamalara gidiyor. Onay alınmadan yapılan sayaç değiştirmeleri ve kurum tarafından kapatılan sayaçların onay alınmadan açılması durumlarında, aboneler kaçak ya da usulsüz doğalgaz kullanmış sayılıyor. Kaçak doğalgaz kullanımı halinde de yüzde 200, tekrarı durumunda yüzde 300 ceza yansıtılıyor. Usulsüz doğalgaz kullanımında ise sayaç açma kapama bedelinin 3 katı ceza uygulamasına gidiliyor. Tüm bunların sonucunda uygulanan ceza bedeli 1300 TL’ye kadar çıkabiliyor.
Belgeye dayandırılıyor
Doğalgaz dağıtım şirketleri, dağıtım sistemine, sayaca ya da tesisata müdahale edilmesini, tüketimin doğru tespit edilmesinin engellenmesini, tüketimin eksik ya da hiç ölçülmemesini veya yasal şekilde tesis edilmiş sayaçtan geçirilmeden mevzuata aykırı bir şekilde tüketilmesini, kaçakçılık kabul ediyor. Kaçak doğalgaz kullanımının tespit edilmesinde, dağıtım şirketinin bunu doğru bulgu ve belgelere dayandırması ve tüketici haklarının ihlal edilmemesi de esas alınıyor.
Ancak, kaçak doğalgaz kullanıldığının tespit edilmesi halinde, dağıtım şirketi tarafından tutanak düzenlenip, kaçak kullanımın engellenmesi için gereken önlemler de anında alınıyor. Dağıtım şirketlerine, kaçak kullandığı tespit edilenlerin doğal gazını keserek, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda da bulunabilme hakkı tanınıyor. Abonelere ceza uygulamasının yanı sıra, kaçak doğalgaz kullanım bedeli de yansıtılıyor.

Mühür teli yapıştırılsa da görevli bunu fark ediyor

TÜRKİYE’de doğalgaz sayaç güvenlik mühürlerini üreten firmalardan Özaktif’in satış sorumlusu İbrahim Kılavuz, doğalgaz sayaçlarına takılan güvenlik mühürlerinin bir kere takıldıktan sonra tekrar kullanımının mümkün olmadığına dikkat çekerek, “Doğalgaz sayaçlarına herhangi bir müdahale yapılmak istendiği taktirde, mühür telinin kesilerek sökülmesi gerekiyor. Sökülen mühürün de, tekrar takılması mümkün değil. Bu nedenle üzerinde seri numarası ve kurum adı yazan mührün yerine yenisi takılmak zorunda. Bu da, sadece dağıtım şirketinin görevlilerinde bulunuyor. Ancak, bazı kişiler, söktükleri mühürlerin kesilen tellerini yapıştırmak suretiyle, sayaca takıyor. Bu da sayacı okumaya gelen görevliler tarafından kolayca anlaşılarak, cezai işlem uygulamasını beraberinde getiriyor” dedi.

Faturayı ödemekte zorlanan aboneye 12 ay taksit var

DOĞALGAZ dağıtım kuruluşları, kış aylarında gerçekleşen gaz tüketimi yüzünden kabaran faturaları ödemekte zorlanan abonelerine bazı kolaylıklar da sağlıyor. Dağıtım şirketleri, abonelerin zamanında ödenmeyen faturalar yüzünden kış aylarını soğukta geçirmemeleri için eylül-mart dönemindeki doğalgaz faturalarını yılın 12 ayına yayarak, eşit taksitlere bölme yoluna gidiyor. Bu yolla bireysel doğalgaz abonelerine kış aylarında gerçekleşen yoğun gaz kullanımlarının bedelini 12 ayda ödeme imkanı sağlanıyor.

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

'Açma-kapama' bedeli için harekete geçildi: Artık ödenmeyecek

TBMM Sanayi Komisyonu’nda Tüketiciyi Koruma Yasası’nda değişiklik yapan teklifin görüşmeleri sırasında, CHP ve İYİ Parti milletvekilleri, önergelerle kapsamın daha da genişletilmesini isteyerek, yeni taleplerde bulundu.

ÖNERGEYİ KABUL ETMEDİLER AMA...

Muhalefet parti milletvekilleri, “Elektrik, doğalgaz, su, telefon ve GSM şirketleriyle internet sağlayıcı şirketler dahil bu ve benzeri hizmetleri sağlayan şirketler açma-kapama bedeli altında bir Ücret talep edemez” şeklinde önerge verdiler. Önerge kabul edilmezken; Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın haberine göre, toplantıya katılan ilgili bakanlık bürokratları, komisyon üyelerine, bu konuda ayrı bir düzenleme yapıldığı bilgisi paylaştı.

ÇALIŞMA YAPILIYOR

Yurttaşı yakından ilgilendiren, 'açma-kapama ücretleri' konusunda belediyeler, elektrik idaresi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca çalışma yapıldığı belirtildi. Bu çalışmaya göre, elektrik, doğalgaz, internet, cep telefonları ve sabit telefonlarda servis hizmeti gerektirmeyen tüm işlemlerden açma-kapama ücreti alınmayacak.

Yurttaştan, fatura ödenmediği için doğalgaz açma-kapama bedeli olarak 36 lira, GSM operatörleri için 30-50 lira arasında değişen açma-kapama bedeli alıyor. Ayrıca, elektrikte açma kapama bedeli alçak gerilim hattı bulunan haneler için 37 lira, orta gerilim hattı bulunan haneler için ise 189 lira olarak uygulanıyor.


Doğal gaz açma kapama bedellerine yüzde 55 zam geldi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz dağıtımında bağlantı ve hizmet bedellerinin üst sınırlarını tespit etti. Resmi Gazete'de yayımlanan EPDK'nın kurul kararı,1 Ocak 2022'den sonra yürürlüğe girecek.

ABONE BAĞLANTI BEDELİ YÜZDE 55 ZAMLANDI

Buna göre, doğal gaz dağıtım şirketlerinin 2022 yılı için uygulayacağı abone bağlantı bedelinde üst sınır yüzde 55 zamlanarak 1158 lira oldu. Bu rakam geçen yıl 749 lira olarak belirlenmişti.

SAYAÇ DEĞİŞİM BEDELİ ARTTI

Sayaç açma-kapama bedeli 30 liradan 36 liraya, servis kutusu söküm bedeline de 260 liradan 315 liraya yükseldi. Sayaç değişim bedeli 371 lira olarak belirlenirken bağlantı güvence bedelleri yapılan bağlantı tipine göre 42 lira ile 733 lira arasında ve iç tesisat işlem bedelleri 63 lira ile 482 lira arasında olacak.

Doğal gaz açma kapama bedellerine yüzde 55 zam geldi

Son Dakika›Ekonomi›Doğal gaz açma kapama bedellerine yüzde 55 zam geldi - Son Dakika

Doğalgaz Açma Kapama Bedeli Nedir ?

Açma kapama bedeli, dağıtım şirketi tarafından yapılan gaz kesme açma, sayaç sökme takma gibi müdahaleler karşılığında alınır. Sayaç açma kapama ücretini, tüm dağıtım şirketleri aynı tutarda uygular. Doğal gaz açma kapama ücretinin alınması gereken durumlar, EPDK'nın yayınladığı müşteri hizmetleri yönetmeliğinde belirlenmiştir.

Doğal Gaz Açma Kapama Ücreti Ne Kadar?

Doğal gaz açma kapama bedeli, her yıl EPDK tarafından açıklanır ve ulusal düzeyde tüm dağıtım şirketleri tarafından uygulanır. Yıl içinde ücret enflasyona göre güncellenebilir. Eğer sayacınıza dağıtım şirketi tarafından müdahale edilmişse bir sonraki dönemin faturasında tahsil edilir.

Ne zaman açma kapama ücreti alınır ?

Açma kapama bedeli, gaz arzı durdurulduktan sonra yeniden gaz verilmesi işlemi sonrası alınır. Aşağıdaki nedenlerle faturanıza doğal gaz açma kapama bedeli eklenir:

  • Geçici gaz kapama sonrası abonenin sayacını tekrar kullanıma açtırmasından sonra,
  • Doğal gaz faturasını zamanında ödemeyen tüketici borcunu ödedikten sonra, kullanım yerine yeniden gaz verilmesi durumunda,
  • Tüketiciden kaynaklı sebeplerle iki fatura dönemi boyunca sayacın okunamamasına bağlı olarak kesilen gazın tekrar açılması için.

Dağıtım şirketi, doğal gaz kaçağı, basınç sorunları ve arızası gibi durumlarda gazı kesebilir. Can ve mal güvenliği açısından ciddi tehlike yaratan durumlarda yapılan hizmet durdurma işlemi sonrası, aboneden sayaç açma kapama ücreti alınmaz.

Uyarı ve Öneriler

Doğal gaz faturanızın son ödeme tarihini geçirdiyseniz vakit kaybetmeden ödeme yapmanız önemlidir; böylece gecikme zammı ve sayaç açma kapama ücreti gibi ek bedelleri ödemezsiniz. Dağıtım şirketleri faturayı zamanında ödemediğinizde, gaz arzını kesmeden önce 15 gün süre tanır.

Evinizde doğal gaz kesilmişse sayaç vananızı kontrol edin.

  • Eğer dağıtım şirketi bir aparat kullanarak gaz vananızı kapatmışsa, doğal gazı kendiniz açmaya çalışmayın.
  • Doğal gaz hangi nedenle kesilmiş olursa olsun, tüketici sayaca müdahale etmemelidir.

Yukarıdaki müdahaleler usülsüz kullanım olarak sayılır; bu durumun tespiti halinde yeniden gaz verilmesi için sayaç açma kapama bedelinin 3 katı tutarında ceza uygulanır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır