proforma fatura hazırlama / Proforma Fatura Örneği - PDF Şablonları | Jotform

Proforma Fatura Hazırlama

proforma fatura hazırlama

Fatura Şablonları

Fatura şablonu nedir?

Fatura şablonu, bir faturanın temel öğeleri için boşluklar ve alanlar içeren önceden hazırlanmış bir belgedir.

Fatura şablonları sayesinde işletme sahipleri faturalama sürecini kolaylaştırır çünkü bir müşteriye her fatura kestiklerinde faturaları yeniden sıfırdan oluşturmaları gerekmez. İhtiyaçlarınıza uyacak şekilde kendi fatura şablonunuzu oluşturabilir veya tasarım ve yapılandırmada zaman kazanmak için online bir şablon indirebilirsiniz.

Fatura çeşitleri nelerdir?

Mal veya hizmet satışı yapan hemen hemen her işletme veya kişi fatura kullanır. İşletmenizin sektörü veya büyüklüğü ne olursa olsun herhangi bir fatura şablonunu ihtiyaçlarınıza göre güncelleyebilir ve kullanabilirsiniz.

Müşterilerden ödeme talep ettiğinizde, istediğiniz sayıda fatura türü arasından seçim yapabilirsiniz. Bazı fatura türleri şunlardır:

  • Tıbbi faturalar
  • Hizmet faturaları
  • Serbest çalışan faturaları
  • Saatlik faturalar
  • Tamirat faturaları
  • Danışmanlık faturaları

Bir fatura şablonunu nasıl oluşturabilirim?

Fatura şablonu oluşturmak kolaydır, özellikle de Jotform gibi online, kodsuz bir araç kullanıyorsanız. Jotform, doğrudan faturalandırmaya başlayabilmeniz için önceden hazırlanmış şablonlar da sunsa da kendi fatura şablonunuzu sıfırdan oluşturmak isteyebilirsiniz. İsterseniz bu talimatları izleyerek Jotform ile bunu yapabilirsiniz:

  • Open the Form Builder .
  • Select Start from Scratch.
  • Choose Classic Form as your Form Layout.
  • Upload your Organization Logo and enter your Organization Name, then click Save.
  • Click on the Select Form Element (+) button on the left side of the Form Builder to add the elements you’d like to include.
  • Add elements from the included lists.
  • Choose from Basic , Payments , and Widgets , depending on your needs.
  • Click the Form Designer icon (the paint roller) on the right to customize more design elements.
  • Click the Publish tab in the top center-right and select how you’d like to send your invoice.
  • Share invoices by email or link, by embedding in a website, or as a downloadable PDF.

Once you build your invoice, you can save it as a template to use as needed. Just update the invoice information every time you reuse it.

Can I customize an invoice template to fit my business needs?

Yes, you can customize an invoice template however you want so it fits your business needs and matches your brand colors.

The best thing about invoice templates is that they give you the flexibility to change your document however you want without having to design it all yourself. Jotform has more than 70 invoice templates, so you can choose a design that fits your creative brand.

Once you’ve selected the template that fits your needs, add your logo, fill in your information, and send it to your clients in a fraction of the time it would take you with a physical invoice.

Jotform PDF Editor not only lets you edit Jotform PDF templates but also allows you to edit any PDF templates you already have. Simply upload an existing PDF form to Jotform and add signature fields and change colors.

How do I use an invoice template to bill my clients?

When it’s time to bill your clients, follow these steps to prepare your invoice:

  • Create or download your template. Whichever you choose, be sure it fits your branding and needs.
  • Check your information to make sure it’s accurate and up to date. One of the challenges of using a template is the possibility of overlooking prefilled information. Double-check everything to make sure it’s correct and makes sense.
  • Set up easy payment methods to streamline the payment process. By adding online payment processors to your template, you can increase your odds of getting quick payments and reduce the chance of overdue invoices.
  • Emphasize due dates to avoid overdue payments. If your clients don’t pay their invoice by the due date, that may be because the date isn’t clear on your template. Be sure due dates are noticeable, readable, and designed to convey urgency.

Once you have a template, simply repeat steps 2–4 as needed. Using this process for each invoice will establish an efficient and consistent billing process for every client.

What fields should be included in an invoice template?

When creating or customizing your invoice template, you need to be sure it includes all necessary fields and information. While your invoice’s specifics may vary from template to template, each one should contain the following information:

  • Your business’s name and contact details
  • The word “invoice”
  • An invoice number
  • Client information, such as contact name, company name, phone number, address, and email
  • Date of invoice
  • Payment due date
  • Description of billed products/services, including purchase/service date, unit cost, title, quantity, and total cost
  • Subtotal, taxes, discounts, and final total
  • Disclaimers on payment methods, late fees, and payment terms

Bir fatura nasıl görünür?

Beyond the required financial and business information, invoices typically include a few common design elements. Most importantly, prices and services are typically organized in a table to provide a clear visual representation of billed services.

Invoices should also include your logo and brand colors to ensure consistency across your business materials. Adding your logo and brand colors also offers clients an immediate visual cue of who’s sending the invoice. The final price is also typically broken down into its separate parts, stacked line by line, in the bottom corner to show the subtotal, taxes, discounts, and end pricing.

What are the benefits of using an invoice template?

Invoice templates are a helpful tool for any business because they save time, money, and effort by reducing a team’s labor costs during the billing process. Due to their reusability, invoice templates streamline your processes by reducing the work that goes into billing clients.

Whether you choose to create a template yourself or download one online, using invoice templates gives your business visual consistency and professionalism in the eyes of your clientele. If you decide to skip the creation process and use a premade template, you’ll also save costs associated with graphic design.

Proforma fatura nedir? Nasıl hazırlanır ve nasıl kesilir?

Teklif niteliği olan ön faturalara proforma denir. İşletmeler, kendi ihtiyaçlarına uygun olarak proforma faturaları düzenler ve bu faturaların yasal yükümlülükleri yoktur. İsteyen herhangi bir işletme, proforma faturaları hazırlamak ve kullanmaktadır. Proforma fatura, fatura türleri arasında kafa karıştıcı konulardan biri olmaktadır. Bu yazımızda, proforma faturanın ne olduğu, hangi durumalarda kesildiği ve nasıl hazırlandığı konularına değiniyoruz.

Proforma Nedir?

Proforma terimi genellikle dış ticarette kullanılmaktadır ve ön fatura niteliğinde olan teklif faturasıdır. Bu faturaların karşılığında bir ürün verilmediği için ödeme de yapılmamaktadır. Kanunen ve mali açıdan bir sorumluluğu da yoktur. Eğer bir fatura, proforma olarak hazırlandıysa o faturanın üzerinde mutlaka “Proforma Fatura’ ibaresi yer almalıdır. Alıcı bu faturayı talep etmesi durumunda, alıcının istekleri doğrultusunda proforma faturaları düzenlenmektedir. Bu fatura sayesinde ticari hatalar minimuma indirgenebilmektedir.

Proforma Fatura Nedir?

Proforma fatura, iş hayatında ticari faturalar emtia sahibi veya tacir tarafından tertip edilir. Bu vesikalar fatura olarak adlandırılır. Faturalarda seri ve sıra nolar, mühür işareti, Maliye Bakanlığı ibaresi, ticaret unvanı ve ilgili adresler yer alır. Ayrıca malın miktarı, birimi, parasal karşılığı, kaşe ve imza gibi hususları içerir. Bununla birlikte genel hususlar benzemekle beraber, bazı açılardan faturalar birbirlerinden ayrılır. Proforma fatura da diğer fatura çeşitlerinden ayrılan, teklif sürecini başlatan bir belge olarak tanımlanabilir ve alıcı ile satıcı arasındaki anlaşmanın kanıtı olarak görülür.

Proforma fatura; söz konusu siparişe yönelik fiyat, miktar, cins gibi bilgilerin yer aldığı ve daha çok teklif fiyatına odaklanılan ve herhangi bir resmi statüsü bulunmayan vesikalardır. Örneğin bir ihracatçı firma elma siparişi aldı. İthalatçı firma da belli miktardaki elma için fiyat bilgisi istedi. Bu ise proforma fatura şeklinde hazırlanarak karşı tarafa sunulur. Ancak proforma faturanın kesinlikle resmi bir değeri yoktur.

Dolayısıyla proforma faturalarda herhangi bir taraf mesuliyet altına girmez. Sadece tarafların konuyu ciddiye alması ve fiyat teklifinin vesika şeklinde sunulması amaçlanır. Zaten Vergi Hukuku açısından proforma faturaya ilişkin ne bir düzenleme ne de bir sorumluluk atfetme vardır. Bununla birlikte satıcı, teklifi hazırlamada bir vesikaya ihtiyaç duyuyorsa bu tür faturaya başvurabilir. Ancak hazırlayacağı bu vesikanın üstünde Proforma fatura şeklinde bir ibare mutlaka bulunmalıdır.

Proforma Faturaya Neden İhtiyaç Duyulur?

Yukarıda değinildiği üzere alıcı tarafa fiyat teklifi sunmak öncelikli amaçtır. Ayrıca iki taraf arasında iş ilişkisi ciddileştirilir. Yani süreç bir plan çerçevesine sokulur. Bunun dışında fiyatta anlaşıldığında akreditife işlemlerine temel olması ve mal sevkiyat işlemlerinin ön hazırlığında kullanılır. Böylece anlaşma öncesi alıcı ve satıcı miktar ve fiyat konularında prensipte anlaşmış olur. Bundan sonraki aşama ise proforma faturanın resmi faturaya dönüştürülmesi işlemidir. Resmi fatura ise, proforma faturadaki bilgiler eşliğinde hazırlanılarak karşı tarafa iletilir. Resmi fatura ile artık ticari işleme sorumluluk atfedilmiş olur.

Proforma Faturası Nasıl Hazırlanır?

Bu  faturanın genellikle hazır bir şeması bulunur ve bu şemaya uygun olarak fatura kesimi gerçekleşmektedir. Aşağıdaki görselde proforma fatura örneği gösterilmiştir. Diğer faturalardan daha basit bir yapıda olan proforma fatura; excel tablosu veya çeşitli programlar kullanılarak hazırlanabilmektedir. Kağıt proforma fatura düzenlenebileceği gibi, antetli kağıt üzerinde de proforma fatura düzenlenebilmeketedir.

Proforma Faturası Hazırlanırken Nelere Dikkat Etmeli?

Proforma fatura, zorunlu bir fatura olmasa da, taraflar arasında ön fatura niteliği taşımaktadur. Bunun için proforma fatura düzenerken belirli hususlara dikkat edilmelidir. Proforma faturaları hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar;

• Tarafla, bu faturaları kağıt ya da antetli kağıt kullanarak hazırlamalıdır.

• Sol üst köşede satıcıya ve alıcıya ait bilgilere yer verilmelidir.

• Sağ üst köşede ise tarih ve proforma ibaresi ve numarası yazılmalıdır.

• Sayfanın orta kısmında satılacak ürünlere ait detaylı bilgiler olmalıdır.

• Tüm bu bilgiler yazıldıktan sonra, 'Proforma Fatura' ibaresinin eklenmesi gereklidir.

Proforma Faturada Neler Olmalıdır?

Tarih, mal veya hizmetin türü, tercih edilen ödeme opsiyonu, tarafların isim ve adresleri, teslimat bilgileri, telefon numaraları, mallarla ilgili bilgiler, taşıma ücreti ve sigortaya ilişkin bilgiler ve düzenleyenin imzası yer almalıdır.

Konu ile ilgili içerik: Fatura Nedir? Fatura Türleri Neledir?

Proforma Faturası Nasıl Kesilir?

Ürün veya hizmetin satışında bir teklif niteliği işlevi gören proforma fatura kesilirken, ilgili belgenin proforma olduğu fatura bilgileri içerisine yer almalıdır. Proforma Fatura ibraresi, genellikle belgenin sağ üst bölümünde yer almaktadır. Diğer fatura türlerine nazaran daha sade bir yapıda olan proforma faturada; sağ üstte proforma fatura ibaresi yer almalı, sol üst köşede satıcı bilgileri(ad, soyad, unvan, adres vd.) bu alanın altında ise alıcı bilgilerine yer verilmelidir. Proforma fatura excel üzerinden hazırlanabileceği gibi, çeşitli programlar kullanarak da düzenlenebilmektedir.

Proforma faturalarının kesilmesinde herhangi bir yasal sorumluluk yoktur. Fakat faturanın kesiminde birtakım bilgilere yer verilmelidir, bu bilgiler aşağıdaki gibidir:

• Faturanın tarihi ve numarası,

• Alıcı ve satıcının ad soyadları ve telefon ile adres bilgileri,

• Hizmet ve ürünün içeriğinde neler olduğu,

• Sağlanan hizmetin bedeli,

• Ödeme şeklinin nasıl olduğuna ilişkin bilgiler,

• Sigorta prim ücretleri,

• Ürününün nereye ait olduğu bilgileri,

• Malların ağrılıklarının ne kadar olduğu, ebatları ve ve miktarlarının ne kadar olduğu,

• Sevkiyat türüne ilişkin bilgiler,

• Ürünün hangi ambalaj özellikleri olduğu ve

• Faturayı hazırlayan kişinin imzasına yer verilmelidir.

Ek olarak bu faturalar hazırlanırken 'Proforma Fatura' ibaresine yer verilmesi gerekir bunun sebebi ise bu faturanın ticari faturalarla karıştırılmaması içindir.

Proforma Fatura Ne İşe Yarar?

Bu faturalarının herhangi bir mali özelliği bulunmamaktadır. Satış öncesinde teklif ve anlaşma özellikleri taşımaktadır. Satış işlemi yapıldıktan sonra bu faturaları, gerçek satış faturasına çevirmek mümkündür.

Proforma Faturanın Amacı Nedir?

Proforma faturasının düzenlenmesindeki amaç, alım yapılacağı zaman teklif veya planlama ihtiyacı doğmasından dolayıdır. Yani, herhangi bir alımın öncesinde izin veya ön ödeme alınması gerekli olan durumlarda bu faturayı talep eder. Faturalar satış sonrası değil, öncesinde hazırlanarak müşterilerle paylaşılırlar.

Proforma Fatura ve Normal Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?

• Proforma fatura ile normal fatura arasındaki önemli farklar bulunmaktadır. Ancak yine de bu iki fatura türünün karşışmaması için aralarındaki farklara değinmek gerekir.

• Proforma fatura bir ön fatuar ya da teklif faturasıdır. Proforma fatura satış öncesi dzüenlenerek ürün veya hizmet hakkında bilgi vermeyi amaçlar.

• Normal fatura ise satış sonrası düzenlenerek faturanın iletildiği alıcıdan ödeme talebinde bulunmak için düzenlenmektedir.

• Satışı tasarlama ve oluşturma sürecinde proforma fatura düzenlenirken, satışın gerçekleştiği durumlarda gönderici ve alıcı arasında normal fatura düzenlenir.

• Normal satış faturaları, gelir gider defterine kayıt edilirken, proforma fatura gelir gider defterine kayıt edilmez. Kısaca; proforma fatura satışın yaratılması sürecinde kullanılan bir belge iken, normal faturalar satışın onaylanması anlamına gelmektedir.

Yurt dışı satış süreçlerinde proforma fatura kullanımı

Ön fatura veya teklif faturası olarak bilinen proforma fatura, ihracat ve ithalar süreçlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Proforma fatura, yurt dışı alım satım işlemleride, ithalatçı ve ihracatçı arasında bir satış sözleşmesi olarak da adlandıırılmaktadır. Proforma fatura, normal bir fatura türü olmadığı için kağıt üzerinde düzenlenmelidir. e-İhracat süreçlerinde proforma fatura kullanmak isteyen işletmeler, fatura üzerinde şu adımları izlemelidir;

• İhraç edile ürün ya da hizmete dair açıklama

• Teklifin geçerlilik süresi

• Satış ve ödeme koşulları

• Para birimi

Faturalarınızı oluştururken, ihtiyaç duyduğunuz tüm özellikler KolayBi' Ön Muhasebe Programında. Şimdi 7 gün ücretsiz kullanabilir, memnun kalırsanız kayıt olabilirsiniz.

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

Tevkifat ve Tevkifatlı Fatura Nedir? Nasıl Hesaplanır?

KolayBi' Nedir? İşletmelere Katkısı Nelerdir?

Melek Yatırımcı Nedir? Kime Denir?‍

Proforma fatura nedir, nasıl kesilir?

X

Aydınlatma Metni

Bu aydınlatma metni, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) kapsamında, Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş.nin veri sorumlusu sıfatıyla hareket ettiği hallerde, Kanun’un 10.maddesine uygun olarak, gerçek kişilere (“Veri Sahibi”), kişisel verilerinin toplanma, işlenme, saklanma, korunma ve imha süreç, şekil ve amaçları ile Kanun uyarınca haklarına ve haklarını kullanma yöntemlerine ilişkin bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmıştır.

Veri Sorumlusu: Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Adres: Gebze Organize Sanayi Bölgesi, Şahabettin Bilgisu Cad. No:609 Gebze/Kocaeli
MERSİS No: 0609012207400023
Ticaret Sicil No: 12750
Tel:+90 (262) 679 80 00
Web Sitesi:www.logo.com.tr
Logo Grubu Şirketler listesi için tıklayınız.

Kişisel verilerinizin işlenmesine ilişkin ayrıntılı bilgiye “Logo Grubu Şirketleri Kişisel Verilerin Korunması, İşlenmesi, Saklanması Ve İmhası Politikası”ndan (“Politika”) ulaşabilirsiniz. Politika’ya erişmek için tıklayınız.

1. Kişisel Verilerinizi Hangi Amaçlarla İşliyoruz?

Veri Sorumlusu olarak kişisel verilerinizi Kanun’un maddelerine uygun olarak ve aşağıdaki amaçlarla işleyebilmekteyiz:

  • Sözleşmelerin müzakeresi, akdedilmesi ve ifası,
  • Ürün ve hizmetlerin sunulabilmesi,
  • Sunulan ürün ve hizmetlerin taleplere uygun olarak özelleştirilmesi; müşteri ihtiyaçları, yasal ve teknik gelişmeler sebebiyle güncellenmesi, geliştirilmesi,
  • Sunulan ürün ve hizmetler özelinde, sistemlere kullanıcı tanımlamalarının yapılması,
  • Çağrı merkezi ve uzaktan destek hizmetlerinin sağlanması, çağrı sayısı ve içerik takibi,
  • Yeni veya mevcut ürün, hizmet ve kampanyaların duyurulması, satış ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi,
  • Pazar araştırması yapılması,
  • İstatistik oluşturulması ve kullanımların analiz edilmesi,
  • Ürün, hizmet ve servis bedellerinin ödenmesi, tahsil edilmesi, tahsilat yönteminin seçilmesi,
  • İrtibat/iletişim sağlanması,
  • İşbirliği yapılan firmalar, tedarikçiler, yeniden satıcılar ve hizmet alınan firmalarla olan ticari ilişkilerin yürütülmesi,
  • İşbirliği çerçevesinde raporlama yapılması,
  • Yeniden satıcıların iş ortaklığı başvuru sürecinin değerlendirilmesi,
  • Şirketin ticari stratejilerinin geliştirilmesi ve planlarının yapılması,
  • Logo Grubu Şirketleri tarafından memnuniyet ölçümü anketleri için iletişim kurulması,
  • Anlaşmalı web sitelerinden ve kurumlardan yapılan alışverişlerde indirim sağlanması,
  • Logo Grubu Şirketleri tarafından düzenlenen etkinliklerde/eğitimlerde katılımcı kaydının oluşturulması, sertifikaların/katılım belgelerinin düzenlenmesi, ödül/hediye sahiplerinin belirlenmesi ve ödül/hediyelerin teslimi,
  • Adli/idari süreçlerin yönetimi, kamu kurum kuruşlarından gelen taleplere cevap verilmesi, yasal düzenlemelere bağlı olarak hukuki yükümlülüklerin yerine getirilmesi, hukuki uyuşmazlıkların çözümlenmesi,
  • Yatırımcı ilişkilerinin yürütülmesi,
  • Şirketin başka bir şirket ile birleşmesi, bölünmesi, tamamının veya bir kısmının devredilmesi halinde bu hukuki işlemden doğan sonuçların temin edilmesi,
  • Sosyal medya paylaşımlarında Logo Grubu Şirketleri çalışanların, Gerçek Kişi Yeniden Satıcı/Müşterilerin, Yeniden Satıcı/Müşteri İlgililerinin tanıtılması,
  • İş görüşmelerinin yürütülmesi, iş başvurularının değerlendirilmesi,
  • İş ilişkisinin/sözleşmesinin kurulması, yürütülmesi ve sonlandırılması,
  • Logo Grubu Şirketleri çalışanlarının iş sözleşmelerinden doğan asıl ve yan haklardan yararlandırılması, performansının ve çalışmalarının değerlendirilmesi,
  • Çalışanlara kullanıcı hesabı açılması, şirket içi kimlik ve yemek kartı verilmesi,
  • Şirket çalışanlarının ulaşım organizasyonunun sağlanması, şirket havuz araçlarının takibi,
  • Şirket adına bir organizasyona katılım olması durumunda, katılımcı kaydının oluşturulması,
  • Çalışanların eğitimlere katılım ve sertifika kayıtlarının oluşturulması,
  • Ziyaretçi kayıtlarının oluşturulması ve takibi,
  • Şirketin iç ve çevre güvenliği ile Web Sitesi’nin ve Uygulamalar’ın güvenliğinin sağlanması,
  • Web Sitesi’nin kullanım analizi,
  • Kişisel veri envanterinin oluşturulması,
  • Kişisel verilere ilişkin olanlar dahil, yazılı, sözlü veya elektronik olarak iletilen tüm soru, talep, öneri, şikâyet ve başvuruların değerlendirilmesi, bunlara cevap verilmesi.

2. İşlenen Kişisel Verilerinizi Kimlere Hangi Amaçlarla Aktarıyoruz?

Kişisel verileriniz, yukarıda 1. maddede belirttiğimiz amaçlar kapsamında ve Kanun ve kişisel verilere ilişkin yürürlükte bulunan diğer emredici mevzuat hükümlerine uygun olarak, yurt içinde veya yurt dışındaki aşağıda belirtilen üçüncü kişilere aktarılabilmektedir:

  • Danışmanlar
  • Denetim Firmaları
  • Hizmet Alınan Firmalar
  • İşbirliği Yapılan Firmalar
  • Logo Grubu Şirketleri
  • Müşteriler
  • Pay Sahipleri
  • Şirket Yetkilileri
  • Tedarikçiler
  • Teknopark Yönetimi (Yönetici Şirket)
  • Bankalar ve Finans Kuruluşları
  • Yargısal Merciler ve Kamu Otoriterleri
  • Yeniden Satıcılar
  • Merkezi Kayıt Kuruluşu, Kamuyu Aydınlatma Platformu, Borsa İstanbul A.Ş., Saklama Kuruluşları, Sermaye Piyasası Kurulu

3. Kişisel Veri Toplama Yöntemlerimiz ve Toplamamızın Hukuki Sebepleri Nelerdir?

Kişisel Verilerinizi; Politika’nın, Kanun’un ve ilgili sair mevzuatın düzenlemelerine uygun olarak, yazılı, sözlü, elektronik yollardan, görüntü/ses kaydı yoluyla veya fiziksel olarak sizinle karşı karşıya gelmek suretiyle toplayabiliyor ve işleyebiliyoruz.

Veri toplama sürecimiz; i) Web Sitesi, mobil uygulamalar, e-posta, işe alım portalları dahil dijital mecralar veya yazılım üzerinden; ii) sözleşmeler, başvurular, formlar, çağrı merkezi, uzaktan destek, satış ve pazarlama birimi, Web Siteleri’ndeki çerezler, kartvizit, telefon gibi vasıtalar aracılığıyla; veya iii) Veri Sahibi ile yüz yüze yapılan görüşmeler aracılığıyla gerçekleşebilmektedir.

4. Veri Sahibi Olarak Haklarınız Nelerdir?

Kanun’un 11. maddesi uyarınca, Veri Sahibi olarak Şirketimize başvurarak kendinizle ilgili;

  • Verilerinizin işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Verileriniz işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında Verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini ve bu kapsamda yapılan işlemin Verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine uygun olarak işlenmiş olmasına rağmen, işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde Verilerin silinmesini veya yok edilmesini ve bu kapsamda yapılan işlemin Verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen Verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
  • Verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğramanız hâlinde zararın giderilmesini talep etme,

haklarına sahipsiniz.

Ancak Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 28/2. maddesi hükmü gereği aşağıdaki hallerde zararın giderilmesini talep etme hakkınız hariç yukarıda sayılan haklarınızı kullanamazsınız:

  • Kişisel veri işlemenin suç işlenmesinin önlenmesi veya suç soruşturması için gerekli olması.
  • İlgili kişinin kendisi tarafından alenileştirilmiş kişisel verilerin işlenmesi.
  • Kişisel veri işlemenin kanunun verdiği yetkiye dayanılarak görevli ve yetkili kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarınca, denetleme veya düzenleme görevlerinin yürütülmesi ile disiplin soruşturma veya kovuşturması için gerekli olması.
  • Kişisel veri işlemenin bütçe, vergi ve mali konulara ilişkin olarak Devletin ekonomik ve mali çıkarlarının korunması için gerekli olması.

Haklarınızı kullanmak istemeniz durumunda, aşağıdaki linke tıklayarak edinebileceğiniz formu Türkçe doldurarak, taleplerinizi; yazılı olarak veya kayıtlı elektronik posta (KEP), güvenli elektronik imza, mobil imza ya da tarafınızdan Şirketimize daha önce bildirilen ve Şirketimiz sisteminde kayıtlı bulunan elektronik posta adresiniz vasıtasıyla Şirketimize iletebilirsiniz.

Yazılı başvurularda, ıslak imzalı formu, şirketimizin “Gebze Organize Sanayi Bölgesi, Şahabettin Bilgisu Cad. No:609 Gebze/Kocaeli” adresine noter aracılığıyla gönderebilir veya aynı adrese bizzat ya da vekili aracılığıyla elden ulaştırabilirsiniz.

Yukarıda belirtilen diğer yollarla (elektronik olarak) yapılacak başvurularda, formu doldurup, aşağıda belirtilen adreslerimize gönderebilirsiniz:

Kayıtlı Elektronik Posta (KEP):[email protected]
E-mail:[email protected]

Kimliğinizi tevsik edici belgelerin, varsa talebinizi destekleyici belgelerin, bu hakkınızı vekiliniz aracılığıyla kullanmak istemeniz durumunda, özel yetkiyi içeren vekaletname suretinin formun ekinde iletilmesi zorunludur.

Form ile gönderilen talepleriniz, talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde ücretsiz olarak cevaplandırılacaktır. Ancak, işlemin ayrıca bir maliyeti gerektirmesi hâlinde, Kurul tarafından belirlenen tarifedeki ücret alınabilir.

Başvuruda; bilgilerin eksik veya yanlış paylaşılması, talebin açık ve anlaşılır bir şekilde dile getirilmemiş olması, talebi destekleyici nitelikteki belgelerin hiç veya gereği gibi iletilmemesi, vekil suretiyle yapılan başvurularda vekaletname suretinin eklenmemesi gibi durumlarda, taleplerinizi karşılamakta güçlük yaşayabiliriz ve araştırma sürecinde gecikmeler olabilir. Bu nedenle haklarınızın kullanımında bu hususlara riayet etmeniz önem arz etmektedir. Aksi durumda yaşanacak gecikmelerden şirketimiz sorumlu olmayacaktır. Hatalı, gerçeğe/hukuka aykırı, kötüniyetli başvurular karşısında şirketimizin yasal hakları saklıdır.

Sayfaya Dön

Proforma Fatura

Proforma fatura bir teklif faturasıdır. Hiç bir mali yükümlülük yaratmamaktadır. Bu fatura karşılığı mal sevkiyatı yapılmaz ve para ödenmez. En önemli amacı, ihracatçının ürününün bu fatura ile ithalatçıya teklif edilmesidir. Proforma fatura, alıcı ile satıcı arasında gerçekleşen anlaşmanın en pratik kanıtıdır. Bu fatura, satıcı tarafından alıcı adına düzenlenen ve yapılan anlaşma ile ilgili her türlü detayı gösteren ön faturadır. Malın cinsi, miktarı, birim fiyatı, toplam tutarı, döviz cinsi, son yükleme tarihi, teslim şekli, ödeme şekli gibi her türlü detay gösterebilir. Alıcının ön hazırlık yapabilmesi için önemli olan bu faturalar, kesin fatura niteliği taşımaz. Satış akreditifli yapılacaksa, ihracatçı proforma fatura düzenlemek zorundadır. Ayıca yurt dışında düzenlenen sergi ve fuarlarda sergilenmek üzere Türkiye Gümrük Bölgesinden geçici olarak çıkarılacak eşyaya ilişkin kesin satış faturası aranmayarak, proforma fatura ile çıkış işlemi yapılabilmektedir.
Proforma fatura, iş sonunda kesilecek kesin satış faturasının (Ticari Fatura) bir ön taslağıdır. Teklif yapmak isteyen firma kendi başlıklı kâğıdına hazırlayacağı proforma fatura üzerinde en azından; alıcının adı, adresi, proforma fatura tarih ve numarası, “PROFORMA FATURA” ibaresi, takribi mal miktarı, detaylı açıklaması, paketleme özellikleri, nakliye özellikleri, sevkiyat periyodu, tahmini yükleme ve boşaltma limanları, malın menşei, birim ve toplam fiyat ile ilgili bilgileri mutlaka belirtmelidir. Proforma faturada belirtilen satış koşullarının alıcı tarafından uygun bulunması durumunda, alıcının verdiği sipariş üzerine proforma fatura kesin satış faturasına dönüştürülür.

Proforma faturanın bir diğer kullanıldığı yer ise, ithalatçı tarafından akreditif açılması aşamasıdır. İthalatçı, ihracatçının kendisine göndermiş olduğu proforma faturayı akreditifi açacak olan Amir Bankaya ibraz ederek küşat mektubunun hazırlanmasını sağlar.

Proforma faturada bulunması gereken şartlar aşağıda açıklanmıştır:
  • Faturanın tarihi,
  • Mal / hizmet cinsi,
  • Satıcının ve alıcının isim/unvan, adresleri,
  • Ödeme şekli,
  • Malların menşei,
  • Teslim şekli,
  • Mal veya hizmetin birim fiyatı/miktarı/tutarı,
  • Malların ağırlığı, ebatları, miktarı,
  • Sevkiyatın şekli,
  • Mallara ilişkin ambalaj özellikleri, numara v.b. detay açıklamalar,
  • Navlun ve sigorta prim tutarları,
  • Düzenleyenin imzası bulunması gerekir. UCP 600'ün (Akreditiflere İlişkin Yeknesak Usuller ve Uygulama) 18. maddesi gereğince faturaların imza zorunluluğu olmamakla birlikte, ülkemiz yasaları gereği söz konusu belgelerin orijinal imzalı (Elle atılmış/Islak imzalı) olması zorunludur.

Ticari hayatın oldukça çeşitlendiği günümüz piyasalarında birçok satış yöntemleriyle karşılaşılabilmektedir. Müşteriler için iyi bir hizmet sunmak yanında onların anlayabileceği şekillerde ve şartlarda anlaşma yapılabilmesi için bir takım belgeler düzenlenebilmektedir. Bu belgeler; fatura, teklifname, sözleşme ve fatura benzeri belgeler şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Çoğu zaman piyasada fatura benzeri belgeler düzenlenip alınabilmektedir. İşte bu belgelerden bir tanesi de proforma faturalardır.


Bir mal veya hizmetin hangi fiyat, bedel ve şartlarla satılabileceğini gösteren teklifname niteliğindeki ticari mektup Proforma Fatura olarak tanımlanmaktadır. Proforma faturalar bu şekilde tarif edilmiş olmalarına rağmen vergi kanunları yönünden düzenlenmesi gereken bir belge olup olmadığı, damga vergisine tabi olup olmadığı yönlerinden özellik arz etmektedir.

Vergi kanunlarımızda, proforma faturalara ilişkin bir hükme yer verilmemiştir. Ayrıca proforma faturalar damga vergisine tabi olmamaktadır.
Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, fatura; satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere, emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen bir belgedir. Anlaşılıyor ki, fatura satılan bir mal veya yapılan bir hizmeti temsil etmek üzere düzenlenmektedir. Bu özellikleriyle proforma faturadan ayrılabilmektedir. Çünkü fatura düzenlendiği anda bir mal satılmış veya hizmet yapılmış olmaktadır. Oysa yukarıda da belirtildiği üzere proforma fatura, bir mal veya hizmetin hangi fiyat, bedel veya şartlarla satılabileceğini gösteren teklifname niteliğindeki bir mektuptur. Yani proforma fatura bir nevi mektuptur. Proforma fatura, başlıklı kâğıda yazılı fatura görünümünde ve “Proforma Fatura” ibaresini taşıyan bir metinden ibaret iken Ticari Fatura bir mal veya hizmetin kaça satıldığını, vergisinin ne olduğunu ve ödemenin nasıl gerçekleştiğini gösteren ispat edici bir belgedir. Proforma faturaya dayalı muhasebe kaydı ve hâsılat teşekkülü söz konusu olmaz iken, ticari faturaya dayalı muhasebe kaydı ve hâsılat teşekkülü her durumda olmaktadır.
Sonuç olarak, proforma fatura Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen, belge basımı ile ilgili usullere tabi değildir. Proforma fatura; satılacak malın fiyatı, malın özellikleri ve satış şartları hakkında alıcıya bilgi vermek için tanzim edilen faturadır. Fatura üzerine, fiyatların ne zamana kadar geçerli olduğu, malın teslimi gibi satış ile ilgili şartlar yazılır. Proforma faturayı bir ön anlaşma belgesi olarak düşünebiliriz. Proforma fatura, şekil itibari ile ticari faturaya benzer. Fakat üzerinde mutlaka “Proforma Fatura” ibaresi bulunmalıdır. Firma, matbu bir proforma fatura bastırabileceği gibi kendi başlıklı kâğıdıyla da faturayı düzenleyebilir. Proforma fatura genellikle dış ticaret işlemlerinde düzenlenmektedir. Proforma faturalar, ticari faturalar gibi "olmazsa olmaz" faturalar değildir. Kullanılmaları talebe bağlıdır.

 

Proforma Fatura Örneği

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir