kedi ishali nasıl olur / Kedilerin İshali Nasıl Geçer? - Petyaşam

Kedi Ishali Nasıl Olur

kedi ishali nasıl olur

Kedi İshali Nasıl Ge&#;er? Kedilerde İshal Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Kediler insanlar gibi ishal olabiliyor. Yaşanan ishal durumunda, kedilerin eski mamaları kaldırılmalıdır ve başka mama verilmelidir. Mamadan kaynaklı olarak yaşanan bir sağlı sorunu olabilir.

Kedi İshali Nasıl Geçer?

 Evcil hayvanlardan biri olan kediler, kişilerin oldukça ilgisini çekebiliyor. Hayvanlara ilgi duyan bireyler evlerinde kedi besleyebiliyor. Kediler canlı olduklarından dolayı hastalanabiliyor. Yaşanan sağlık sorunları arasında ishal durumu bulunuyor. Kediler pek çok nedenden kaynaklı olarak ishal olabiliyor. İshal olduklarında huzursuz ve mutsuz olabiliyorlar. Kedilerin iyileştirilmesinde uygulanabilecek bazı hususlar vardır.

 Özellikle ishal süresince eski mamasını yememesi gerekiyor. Mamasından dolayı da ishal olma durumu olduğundan, farklı bir mama verilmesi gerekir. Mama dışında, haşlanmış tavuk vererek ishal durumu da iyileştirilebilir. Yağsız tavuk ve beyaz pirinç de, kedilerin ishalini kesebilecek gıdalardır. Aşırıya kaçmadan verilmeli ve ishal durumu yakından takip edilmelidir.

Kedilerde İshal Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Kedilerin ishal olması durumunda çok endişe edilmemelidir. İlk olarak ishal durumu görüldüğünde, ishalin seviyesi kontrol edilmelidir. Kedilerde yaşanan ishal durumları geçici bir durumdur. Uzun bir süre devam etmesi gözlemleniyorsa, mutlaka veterinerlere götürülmelidir. Yaşanan tüm ishal sürecinde, kedilere farklı mamalar verilmesi önerilir.

 Mama haricinde, haşlanmış olan tavuk parçalanarak kedilere verilebilir. Haşlanmış tavuk kedilerin ishal durumunu kesen bir gıdadır. Haşlanmış tavuk verildikten sonraki süreçte, kedilerin ishal durumu yakından kontrol edilmelidir. İshal durumunda bir düzelme olup olmadığı, kedi sahipleri tarafından detaylı süreçlerle kontrol altında tutulmalıdır.

Kedilerde İshal Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Patili dostlarımız günlük hayatlarındaki birçok unsurda olduğu gibi sağlıkları konusunda da bizlere oldukça bağımlı durumdadırlar. Sahipleri olarak özellikle sağlıkları konusunda çok dikkat etmeye çalıştığımız hayvan dostlarımızın yaşadıkları en ufak problem bile doğru şekilde anlaşılmalı ve tedavi ettirilmelidir. Kedi hastalıkları arasında yer alan ve sık görülebilen kedilerde ishal birçok evcil hayvan sahibini oldukça endişelendirmektedir.

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde ishal oldukça sık görülebilen bir sağlık durumudur. Bu tarz bir sağlık problemi ile karşılaşıldığında panik yapmamak ve nedenlerini ve sebebini öğrendikten sonra hayvan dostunuza tedavi sunmak en etkili yöntemdir. uyuyan-sari-kedi

Ankara'nın en iyi veteriner kliniği Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak hazırladığımız yazımızda kedilerde ishal tedavisi nasıl yapılır, belirtileri nelerdir sorularının yanıtını verirken, öğrenmeniz gereken tüm bilgileri sizler için listeleyeceğiz.

Aynı zamanda patili dostlarımızın sahip olabileceği hastalıkları anlamak ve onlara nasıl daha güzel bir yuva sunabileceğinizi öğrenmek için Kedilerde Ateş Belirtileri ve Tedavisi başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Kedi İshali Nedir?

karton içerisinde yatan gri renkli kedi

İshal, bilindiği üzere dışkının olması gerekenden daha yumuşak, gevşek ve sulu olması olarak tanımlanır. Tıpkı insanlar gibi kedilerde de olabilen ishal, kedilerin tuvaletlerini normalden daha sık yapmalarına neden olur. Neredeyse tamamı tuvalet eğitimine sahip olan patili dostlarımız, ishal olduklarında aniden evde içerisinde kazara tuvalet yapmaya başlayabilir, evin farklı yerlerini pisletebilirler.

Bazen kediler ishal de olsalar sizlerin bunu fark etmesine fırsat vermeden tuvaletini kullanmaya devam edebilir. Bu yüzden hayvan dostlarımızın sağlığında en ufak şekilde bile olsa şüphe uyandıracak bir durum görüldüğünde tüm noktalara dikkat etmek gerekmektedir.

Çoğu ishal durumu müdahale gerektirmeden birkaç saat ya da bir gün gibi kısa süre içerisinde geçse de bazen bu durum uzayabilir, hayvan dostunuz ishalin yanı sıra iştahsızlık, kusma ve yorgunluk gibi başka belirtiler de gösterebilir. Özellikle yavru kedilerde ishal dehidrasyona yol açarak evcil hayvanınızın sağlığında büyük bir problem yaratabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında patili dostlarımız hızlı bir şekilde uzman veteriner hekimlere tedavi için götürülmelidir.

Kedilerde İshal Neden Olur?

tuvalet kabından bakan kedi

Birçok faktörden etkilenerek gerçekleşen ishalin farklı nedenleri olabilir. Kedilerin bulaşıcı hastalıklara yatkınlığı, steril ortamda yaşamalarından dolayı eve giren en hafif bakterilerin bile güçlü etki yaratabilmesi, mevsim geçişleri gibi birçok farklı nedenden dolayı kedilerde ishal görülebilir. Gelin bu nedenler arasında neler yer alıyor bakalım:

● Bozuk ve son kullanma tarihi geçmiş süt ve süt ürünleri, kuru ve yaş mamaların tüketilmesi.
● Mama rutininin aniden değişmesi.
● Çiğ et tüketimi.
● Bağırsak parazitleri
● Pankreas hastalığı
● Karaciğer hastalığı
● Bakteriyel enfeksiyonlar
● Hormon yapan ve hormon salgılayan organların hastalanması (Hipotiroidizm)
● Organ yetmezliği
● Kanser
● Strese girme

Yukarıda listelediğimiz nedenlerden anlaşılacağı üzere kedilerde ishal görülmesinin, evde tedavi edilerek hızlı bir şekilde geçebilecek sorunlardan, ciddi sağlık sorunu yaratabilen ve veteriner hekim müdahalesi gerektiren hastalıklara kadar birçok farklı sebebi vardır.

tuvalet kabından bakan yavru kedi

Örneğin patili dostunuzda mamasını değiştirdikten sonra ishal başladıysa her gün biraz daha fazla yeni mamadan ve biraz daha az eski mamadan ekleyerek, bir hafta içinde yavaş bir geçiş yaparak bu süreci tamamlamak evcil hayvanınızın ishal olmamasını sağlayacaktır. Fakat dostunuzun dışkısında ishal olmasının yanı sıra kan görüyorsanız bu, ishalin hastalık kaynaklı olduğunun göstergesidir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında hayvan dostunuzu hızlı bir şekilde uzman veteriner hekimlere göstermeniz gerekmektedir.

Kedilerde İshal Belirtileri Nelerdir?

tuvalet kağıdı ile oynayan kedi

Hayvan dostunuzun ishal olduğunu fark etmenin en kolay yolu dışkısını görmek olsa da birçok farklı belirti patili dostunuzun ishal olduğunu anlamanızı sağlar. Davranışları ile de hastalık sahibi olup olmadıklarını anlayabileceğiniz evcil hayvanınızı bu sayede hızlı şekilde tedavi ettirebilirsiniz.

Kedilerin ishal olduklarını anlamanızı sağlayacak olan belirtiler şunlardır:
● Dışkıda mukus veya kan
● Dışkıyı tutamama
● Dışkılamak için kendini zorlama
● Kilo kaybı
● Karın ağrısı
● Kusma
● Şişkinlik
● Ateş
● Halsizlik ve iştahsızlık
● Tuvalet alışkanlığını bırakarak başka yerlere dışkısını yapması

tuvalet kağıdı ile oynayan yavru kedi

Yukarıda listelediğimiz belirtileri hayvan dostunuzda gözlemlediğinizde ishal ile karşılaşma ihtimaliniz artabilir. Peki kedilerde ishal nasıl geçer, tedavisi için neler yapılmalı?

Kedilerde İshalin Tedavi Yöntemleri

klozet üzerinde duran kedi

Yazımızda da belirttiğimiz gibi birçok farklı nedeni olabilen ishal, saatler içerisinde de bitebilir, uzun zamanlar sürerek patili dostunuzun daha büyük bir sağlık sorunu olduğu anlamına da gelebilir. Bu noktada evcil hayvanınızın hareketlerini ve ishal dışında sahip olduğu belirtileri iyice incelemelisiniz. Bu doğrultuda kedinizin ishal problemini tedavi etmek için izlemeniz gereken yollar şunlardır:

Beslenme Düzeninin Kontrolü

Gıda ile alakalı alerji, intolerans ve mama değişimi gibi durumların yarattığı ishal için izlenebilecek en etkili tedavi yolu, lifli gıdaları dostunuzun diyetine uygulamanızdır. Daha kolay sindirilebilir mamalar sayesinde kediniz ishali atlatabilir ve böylelikle evcil hayvanınızın ishal olmasının sebebinin beslenme şekli ile alakalı olduğunu anlayabilirsiniz.

Su Tüketimi Kontrolü

Kediniz ishal olduğunda dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur dehidrasyon kaynaklı problemler yaşamayacağından emin olmanız gerektiğidir. Su içtiğinden mutlaka emin olmanız gereken kedinizi su içmek için zorlayabilirsiniz. Hastalık biraz azaldığında kedinizin yiyeceğine ishal tedavisi için kullanılan mamalardan katabilir, aşamalı bir şekilde tamamen iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

tuvalet kağıtlarının yer aldığı kasada yatan kedi

Veteriner Hekiminize Danışmayı Atlamayın

Eğer tüm bu uygulamalarınıza karşın ishal devam ediyorsa uzman veteriner hekimler tarafından muayene edilmek üzere patili dostunuzu veterinere götürmeli, orada yapılacak muayene ve tetkikler sonucunda evcil hayvanınızın sağlık durumunu en doğru şekilde öğrenerek tedaviye başlamalısınız.

Kedilerde ishal konusunda en doğru bilgileri almak, tedavi için en doğru tercihi yapmak için her zaman veteriner hekimler tercih edilmelidir. Uzman veteriner hekimler hayvan dostunuzu en ince ayrıntısıyla muayene ederek, sağlık problemlerinin tedavi için izlenmesi gereken yolun ne olduğunu belirterek evcil hayvanınızın sağlığına kavuşması için ihtiyacınız olan her noktada size yardımcı olacaktır.

Sizler için bugünkü yazımızda kedilerde ishal konusunu tüm yönleri ile ele aldık. Umuyoruz ki yazımızda anlattığımız bilgiler ışığında sizler de hayvan dostlarınızın sağlığı için öğrenmeniz gereken bilgilere sahip olacaksınız. Siz değerli evcil hayvan sahiplerinin hayvan dünyası hakkında daha fazla bilgiye sahip olması için hazırlamış olduğumuz diğer yazılarımızı okumak için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Yavru kedilerde ilk zamanlarda karşılaşılan sorunlarda biri ishaldir. Her ne kadar onu iyi mamalarla besleneniz de hatta gözünüzden bile sakınsanız ishal olması olasıdır. Yavru kedilerde ishal, üzerinde durulması gereken bir sağlık sorunudur. Kontrol altına alınmazsa hayati boyutta önem arz edebilir. Şunu baştan bilmek gerekir ki yavru kediler de tıpkı diğer evcil hayvanlar gibi sindirim rahatsızlıkları yaşayabilirler. Yavru kedilerde ilk akla gelen hastalıklardan biri ishaldir. Yavru kedilerin ishal olması doğal bir durumdur ancak temelinde yatan nedenin tespit edilebilmesi için veteriner hekim kontrolü şarttır. Yavru kediler neden ishal olur, yavru kedilerde ishal nasıl geçer gibi başlıklara değineceğiz. Öncelikle yavru kedilerin ishal olma sebepleri hakkında kısaca bilgiler verelim.

Yavru kediler neden ishal olur?

Yavru kediler çevresel nedenlerden ya da diyetlerinden kaynaklanan bazı mide ve bağırsak sorunları yaşayabilirler. Henüz gelişme çağında oldukları için mideleri her besini sindiremeyebilir. Bunu neticesinde bazı bağırsak sorunları oluşabilir. Bunlardan ilki ishaldir. Yavru kedilerde ishal pek çok farklı nedenden gerçekleşebilir. Özellikle kronikleşen, 2 günden fazla süren ishaller ciddiye alınmalıdır. Yavru kedim ishal oldu ve kusuyor diyorsanız en kısa sürede durumu veteriner hekiminize bildirmenizde yarar olacaktır. Yavru kedilerin ishal olmasının altında yatabilen nedenlerden birkaçını sizler için derledik.

1-      Beslenme şekli

Temel besin kaynağı olan mama değişimlerinde bazı sorunlar yaşanabilir. Piyasada pek çok farklı çeşitte kedi maması bulunur. Yavru kedi mamaları arasında yapılan bir değişiklik, kedinizin midesinde ve bağırsaklarında hassasiyete yol açabilir. Diğer bir deyişle beslenme değişikliği, kedilerde ishale neden olabilir. Yavru kediniz ilk başlarda yalnızca kendi mamasına gereksinim duyar. Yavru kediler için özel olarak formüle edilen mamalar, kedinizin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri barındırır. Mama haricinde vereceğini herhangi bir yiyecek midesinde hassasiyet yaratabilir. Yavru kediler zaten hassas bir mide ve bağırsak sistemine sahip olduğundan bu yiyecekleri sindiremeyebilir. Mide ve bağırsaklarındaki hassasiyete bağlı olarak ishal görülebilir. Bu durumda yapılması gereken ilk şey durumu vakit kaybetmeden veteriner hekime bildirmektir. İshalin kendiliğinden geçmesini beklemeyin ki iş kronik bir hal almasın. İshal olduğunda hemen veteriner hekiminize bilgi verin ve kendisinin yönlendirmesi doğrultusunda hareket edin.

2-      İlaçların yan etkileri

Yavru kediler bazı sağlık sorunları yaşayabilirler. Henüz yeni yeni hayata merhaba dedikleri şu dönemde doğuştan ya da sonrada gelişen sağlık sorunları olabilir. Bu noktada eğer veteriner hekim bir ilaç verdiyse, o ilacın yan etkisi olarak karşımıza ishal çıkabilir. Tıpkı insanların kullandığı bazı ilaçlarda olduğu gibi yavru kedi ilaçlarının bazıları da ishale yol açabilir. İlaçların en sık görülen yan etkilerinden biri ishaldir. Reçete edilen bir ilacın yan etkisinin ishal olması doğaldır ancak yine de durumu veteriner hekiminize bildirmenizde yarar olacaktır. Bazı durumlarda ilaç değişikliğine gidilebilir. Bu doğal bir yan etki diyerek beklemeyin direkt olarak yan etkilerinin her birini veteriner hekiminize izah edin.

3-      Yavru kedilerde iç parazit

Parazitler her canlının muzdarip olduğu sorunlardan biridir. Özellikle yavru kedilerde bazı iç parazitler görülebilir. Yavru kedilerde iç parazit varlığı, ishale neden olan faktörlerim başında gelebilir. Bağırsakta konumlanan parazitler, bağırsak florasına doğrudan etki edebilir. Bağırsakları tahriş eder ve ishale neden olur. Yavru kedilerdeki parazitler, ishale neden olan faktörlerden biridir ve tedavi gerektirir. Veteriner hekimin yapacağı tetkikler neticesinde bir parazit varlığı söz konusu ile ona göre bir tedavi uygulanır ve bu sorun hızlıca çözüme kavuşur.

4-      Yavru kedilerde stres

Kediniz yalnızca size değil bilmediği bir dünyaya alışmaya çalışıyor. Hayatında hiç görmediği nesneler ve insanlarla karşılaşıyor. Her adımında farklı bir dünya aralanıyor. Haliyle bu büyük ve bilinmeyen dünya küçük bedeninde stres yaratabiliyor. Yavru kedilerde stres varlığı, fiziksel olarak birtakım etkenlere yol açabilir. Bunlardan biri de ishaldir. Rutinlerinde olan bir değişim, taşınma, yeni sahip edinme, seyahat ve benzeri gibi şeyler kedilerde stres oluşturabilir. Yeni bir çevreye girmeleri, yeni bir ortama adapte olmaları ilk zamanlar biraz stresli günler yaşamalarına yol açabilir. Bunun neticesinde de ishal olabilirler. Strese neden olan faktörler ortadan kaldırıldığında, ishali de düzelecektir.

5-      Yavru kedilerde zehirlenme

Yavru kediler meraklı canlılardır ve muhtemelen etraflarında gördükleri her şeyi deneyimlemek isterler. Bu kimi zaman bir bitki de olabilir, kenarda köşede kalmış bir yiyecek de. Bazen sırf merak ettikleri için yabancı cisimleri bile yutabilirler. Bu merak konusu yavru köpeklerde de çok olur hatta. Yavru bir köpek sırf merak ettiği için bir düğmeyi de yutabilir bir çorabı da! Evet, kulağa ilginç geliyor olsa da neyi ne zaman ağızlarına atacakları belli olmaz. Yavru kedilerde görülen zehirlenme ishale yol açabilir. Örneğin bir bitki dikkatini çektiyse ve onu yediyse ishal olabilir. Yavru kediler de yavru köpekler de bu nedenle sürekli göz önünde tutulmalıdır ki olası kazalar yaşanmasın. Yavru kedilerde görülen ishal, bir zehirlenme sonucunda olabildiği gibi besin alerjileri, vitamin eksiklikleri ve benzeri gibi sorunlardan da kaynaklanıyor olabilir. İshal, üzerinde durulması gereken bir sağlık sorunudur. Başlı başına bir hastalık değil ancak ciddi hastalıkları işaret eden bir belirti olabilir. Bu nedenle yavru kediniz ishal olduysa durumu geç olmadan veteriner hekime bildirmenizde yarar olacaktır.

Yavru kedilerde ishal nasıl geçer?

Yavru kedilerde ishal, tedavisi olan bir belirtidir. Öncelikle ishalin neden kaynaklandığına bakılmak gerekir. Eğer bir zehirlenmeyse ona göre bir tedavi uygulanır. Yavru kedilerde ishalin tedavisi ilk olarak nedenine bağlıdır. Veteriner hekim tarafından yapılan muayenenin ardından ishal nedeni ortaya çıkar ve ona göre tedavi başlar. Kedilerde ishal tedavisi farklı tedavi yöntemleri ile yapılabilir. Bazen diyetlerindeki lif oranı arttırılabilir, bazen de vücuda sıvı desteği verilebilir. Bazı durumlarda veteriner hekim ilaç tedavisine de gidebilir; verdiği ilaçlar neticesinde ishal geçer. İshal tedavisi olan bir sağlık sorunudur. Bazı zamanlarda ishale başka belirtiler de eşlik edebilir. Örneğin dışkıda kan, halsizlik, iştah kaybı ve ateş de görülüyorsa iş daha ciddi olacaktır. Sebebi ne olursa olsun, ishal ya da yukarıda saydığımız belirtilerden biri veya birkaçı görülüyorsa mutlaka durumu veteriner hekime bildirmenizde yarar olacaktır. Yavru kedilerde ishal her zaman evde tedavi edilemez çünkü ishalin sebebini yalnızca veteriner hekim söyleyebilir. Eğer ciddi bir sağlık sorunun belirtisi ise evde tedavi yerine mutlaka doktor muayenesi gerekecektir. Yani yavru kedi ishal evde tedavi yöntemi yerine veteriner hekim kontrolü daha uygun olacaktır. Unutmayın ki en doğru bilgi daima veteriner hekimden alınmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası