türkiye kaçıncı jeolojik zamanda oluşmuştur / Türkiye’de Jeolojik Devirlerde Yaşananlar - Coğrafya Defterim

Türkiye Kaçıncı Jeolojik Zamanda Oluşmuştur

türkiye kaçıncı jeolojik zamanda oluşmuştur

Jeolojik Zamanlar ve Özellikleri

Coğrafya TR 20 Mayıs

     Doğanın tarihi dünyanın oluşumdan bugüne kadar geçen ve durmaksızın devam eden kesintisiz bir süreç olsa da bilim adamları çalışılmasını ve anlaşılamasını kolaylaştırmak amacıyla dünyanın tarihini Jeolojik Devirler denilen çeşitli dönemlere ayırır. Dünya'nın oluşumundan günümüze kadar yaklaşık 4,5 - 5 milyar yıl geçtiği tahmin edilmektedir. Bu uzun süreci, canlı kalıntılarının (fosil) ve çeşitli radyoaktif maddelerin (uranyum, toryum ve titanyum gibi) yapılarının incelenmesiyle bir anlam kazandırmışız ve tahminsel olarak çeşitli bölümlere ayrılmıştır.

Jeolojik zaman devirlere devirlerde devrelere ayrılır.

Jeolojik Zamanları ve Özellikleri Gösteren Tablolar

1) İlkel Zaman (Prekambriyen)( Antekambriyen ) 

İlkel Zaman Prekambriyen

Bakterilerin ortaya çıkışı

İlk canlı algler ve radiolaria oluşmuştur.

En eski kıvrımlarla kıta çekirdekleri oluşmuştur.

2) I. Zaman (paleozoik)

Kıtalar tek parça halindeydi. Pangea.

Paleozik Birinci zaman

Yer kabuğundaki şiddetli kırılma ve kıvrılmalarla kıta çekirdekleri büyümüştür.

( Hersinyen ve kaledonyen kıvrımları ( Ural ve İskandinav dağları ) 

Sıcak ve bol yağışlı iklim döneminde gür bitki toplulukları oluşmuştur.

Sürüngenlerin ortaya çıkışı

Dönemin sonunda Taşkömürü yatakları oluşmuştur.

Fosil yakıtlar Taşkömürü

Balığa benzer ilk organizmaların ortaya çıkışı

Birinci zamanı karakterize eden canlılar graptolit ve trilobittir.

3) II. Zaman (Mezezoik):

Durgunluk dönemidir.

Büyük oranda tortulaşma olmuştur.

Yerkabuğunun kırıklarla parçalanarak ayrı kıtalara bölünmeye başlaması.

Ekvatoral ve soğuk iklimlerin belirmesi

Alp orojenezinin başlaması

Türkiye'nin bulunduğu sahada Tetis jeosenklinali oluşmuştur,

Dinazor Ammonitler

İkinci zamanı karakterize eden canlılar ammonit ve dinozordur.

4) III. Zaman (Neozoik) ( Tersiyer ) 

Atlas ve Hint Okyanusları oluşmuştur.

Petrol, linyit,  tuz ve bor yatakları oluşmuştur.

Petrol Havzaları Oluşumu

Alp-Himalaya  kıvrım dağları oluşmuştur.

Alp Himayala Kıvrım Kuşağı

 Himayala

              ALP DAĞLARI                              HİMALAYA DAĞLARI

Kıtalar bugünkü görünümünü kazanmaya başlamıştır

Şiddetli volkanik olaylar ve depremlerin görülmesi,

Türkiye'nin ana yer şekillerinin gelişmesi,

Toros ve Karadeniz dağları oluştu.

Üçüncü zamanı karakterize eden canlılar nümmilit, hipparion, elephas ve mastadondur.

5) IV. Zaman (Antropozoik) ( Kuvaterner ) 

iki dönemden oluşur.

a) Buzul çağı : Özellikle Kuzey Yarım Kürede şiddetli soğuma görülür. Bunun etkisiyle Batı Avrupa, İskandinavya ve Kanada gibi karalar buzullar altında kalmıştır.

Buzul çağı

İklimde büyük değişikliklerin ve dört buzul döneminin (Günz, Mindel, Riss, Würm) yaşanması,

Çeşitli hayvan ve bitki türlerinin ortadan kalkması.

Deniz sevyesinin alçalması

b) Buzul çağı sonrası dönem:

İklimde bugünkü benzer koşulların yaşanması

İstanbul–Çanakkale boğazları oluşmuştur.

İstanbul Boğazı Oluşumu Kuaterner

Egeid karası çökmüştür.

İnsan yaratılmıştır.

Not: Jeolojik devirlerle ilgili bilgiler fosillerin incelenmesiyle ve tortul tabakaların özelliklerinden yararlanılarak bilgiler elde edilir.

Bunu Paylaşabilirsiniz.

kaynağı değiştir]

Yaklaşık &#;km uzunluğa sahip olan bu fay hattı sağ yanal atımlı bir özellikte olup doğuda Karlıova üçlü ekleminden batıda Ege genişleme bölgesine uzanarak Avrasya ve Anadolu levhaları arasındaki sınırı teşkil eder. Dünya üzerindeki en aktif kıta içi transform faylardan biri olan Kuzey Anadolu fayları Pliyosen yaşlıdır. Yıllık ortalama 18&#;mm'lik bir hareket miktarı ölçümlenmiştir.[4]

Kuzey Anadolu Fayı morfolojik özellikleri hususunda yekpare bir yapı sergilemez ve muhtelif parçalardan meydana gelir. Çevresinde de çok sayıda deformasyon, traverten yapısı, sıcak su kaynakları ve volkanik püskürmeler meydana gelmiştir.[5]

Doğu Anadolu Fay Hattı[değiştir

Türkiye’nin bulunduğu alanda her jeolojik zamana ait arazilere rastlamak mümkündür.

Ülkemizde Paleozoik’e (Birinci Jeolojik Zaman) ait arazilere Yıldız Dağları, Zonguldak çevresi, MenderesMenteşe arası, Anamur Alanya arası, Bitlis ve Kırşehir çevresinde rastlamak mümkündür. Zonguldak çevresindeki taş kömürü yatakları Paleozoik’te Türkiye’nin bulunduğu yerde adalar hâlinde karaların bulunduğunu ve buraların gür bir bitki örtüsüyle kaplı olduğunu kanıtlamaktadır.

Fotoğraf İç kesimlerde deniz canlılarına ait fosiller, Türkiye’nin bir dönem deniz ortamında yer aldığını gösterir.

Mezozoik’te (İkinci Jeolojik Zaman) Türkiye, Tethys Denizi’nin bulunduğu alanda yer almaktaydı. Bu nedenle ülkemizin büyük bir kısmında deniz canlılarına ait fosillere rastlanmaktadır (Fotoğraf ). Bu dönemin diğer önemli bir olayı, karalardan taşınan materyallerin Tethys Denizi’nde tortulanmasıdır.

Senozoik’in Tersiyer Dönemi’nde (Üçüncü Jeolojik Zaman) Gondwana (Gondvana) ile Laurasia’nın birbirine yaklaşması sonucunda Tethys Denizi tabanındaki tortul tabakalar sıkışarak deniz yüzeyine çıkmaya başlamıştır (Harita ).

Harita Tersiyer’de Türkiye’nin bulunduğu bölge (funduszeue.info)

Türkiye’nin bulunduğu arazi de bu dönemde büyük ölçüde kara hâline gelmiştir. AlpHimalaya dağ oluşumundan Türkiye de etkilenmiş, Kuzey Anadolu Dağları ile Toroslar, bu dönemde meydana gelmiştir. Tersiyer’de Türkiye’nin iç kesimleri büyük ölçüde göllerle kaplanmıştır (Konya, Ankara, Çankırı, Sivas, Oltu, Olur, Narman, Kağızman, Kötek, Iğdır çevresi).

Bu dönemde yetişen gür bitkiler, birçok yerde günümüzdeki linyit yataklarını oluşturmuştur. Ülkemizdeki petrol ve bor yatakları da bu dönemde meydana gelmiştir.

Senozoik’in Kuaterner Dönemi’nde Ege Denizi’nin bulunduğu yerde üzerinde göllerin yer aldığı Egeid karası bulunmaktaydı. Bu kara, fay hatları boyunca çökmeye başlamış, Akdeniz’in suları buraya dolarak Ege Denizi’ni oluşturmuştur.

Buradaki sular önce bir akarsu vadisi olan Çanakkale Boğazı üzerinden Marmara çanağına dökülerek Marmara Denizi’ni oluşturmuş, daha sonra yine bir akarsu vadisi olan İstanbul Boğazı’ndan bir tatlı su gölü olan Karadeniz’e akmıştır. Böylece Karadeniz oluşmuş ve Türkiye arazisi bugünkü görünümünü almıştır.

Kategoriler Doğal Sistemler, Jeolojik Zamanlar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası